Petak, 19.09.2014.

09:29

Fotograf pokazao sve adute kamere iPhone-a 6

Izvor: B92

Fotograf pokazao sve adute kamere iPhone-a 6 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

NikolaC

pre 9 godina

Da li je neko video da ispod svake slike na izvornom sajtu pise u kom programu je obrađena slika!
Pa onda neka hvale telefon koji nemaju.
Ja lično priznajem samo originalne slike u tzv. RAW formatu, jer u svakom PS programu i od babe prave devojku.

Milan

pre 9 godina

@zmitjkoe Ok, ok, svi mi znamo da obozavas Apple i da bi ih hvalio sta god da naprave. Ali u fotke se ne razumes, ocigledno, ako ti je ta fotografija koju si okacio nesto posebno. Image noise je dosta primetan iako si slikao po danu (dosta svetlosti), a i vidi se da je stavljen prejak sharpness. A komentar da PS ne moze od lose fotografije da napravi dobru je pobedio, ocigledno nisi svestan mogucnosti PhotoShop-a.
BTW, ja sam sa mojom starom Nokia N82 (5 mpix) pravio slike za bilbord (izgledale su sasvim dobro), tako da to tvoje razvlacenje slike od 8 mpix na 20x14cm nije nista impresivno. ;)

Ske

pre 9 godina

Dragi profesionalnii fotografi i vama kojima se povraca od slikanja telefonom, ovaj clanak niti jednim slovom ne uporedjuje profesionalnu fotografsku opremu sa kamerom telefona, vec objasnjava kakvi rezultati mogu da se postignu sa tim telefonom.

Lepo je to sto znanje iz vase profesije ili hobija zelite da podelite sa nama neznalicama, ali verujte, malo koga je briga.
Sutra kada okinem fotku sa telefona, boli me bas ona stvar i za rezoluciju i za dpi i za ekspoziciju i svetlo, ako ta slika izgleda dobro kada je pogledam.

latino

pre 9 godina

brzi prsti nego percepcija (marvo ,mavro ),a o profesionalnom nivou fotke o cemu pricamo....
dislajkujem i googl i apple ,a to da vrijedjam ma daj ,vise vas vrijedja vasa vlada i ......

Maks

pre 9 godina

@ (Profesionalac, 19. septembar 2014 13:46)

Taj "Lumix Smart Camera" možda pravi bolje slike od većine telefona zbog većeg senzora, ali i taj senzor 1'' formata (to nije ni visina, ni širina, ni dijagonala) je jako mali u poređenju sa senzorima u DSLR aparatima.

Evo ti poređenje različitih veličina senzora: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format

Za senzore 1'' formata koje koriste Nikon CX i Sony Sony Cyber-shot aparati (ni jedan ni drugi nisu DSLR) piše da je veličina senzora 13.20x8.80mm, a dijagonala 15.86mm.

Poređenja radi, MFT format senzora je 17.30x13mm, Canonov APS-C je 22.30x14.90mm, za APS-C format kod Nikon/Sony aparata piše da je 23.6–23.7x15.60, Full Frame 35.8–36x23.9–24, a Medium format (kakav koriste Hasselblad aparati) 53.7x40.2.

Za profesionalno bavljenje fotografijom smaram da ni jedan telefon nije pogodan... prvenstveno zbog nemogućnosti zamene objektiva, a i zbog jako malih senzora i lošijeg kvaliteta fotografija pri slabom osvetljenju u poređenju sa DSLR-ovima.

Za novinare, sportsko slikanje i slikanje životinja po šumama smatram da su najpogodniji MFT ili APS-C aparati (jer su za njih telephoto objektivi za slikanje sa veće razdaljine manji).

Za studijsko slikanje i slikanje u kontrolisanim uslovima profesionalac bi već trebalo da koristi Full Frame ili Medium format aparate.

zmitjkoe

pre 9 godina

Ovde izgleda niko nije ni pogledao klip, a kamo li da ga je komentarisao, ili ne daj boze nesto zapazio. Dosli likovi da istovare “svoje misljenje” tipa: “Nokia Pureview 808 je'e sve redom”, “Lg G2 razbija u svim uslovima sa 13 mp...i nocu i sa makro detaljima.” ?????
One koje vest interesuje mogli su da vide kvalitet i mogucnosti iPhone 6 Plus kao vrhunske video kamere, koja snima u najtezim mogucim klimatskim i svetlosnim (ne)uslovima (uz poredjenje sa iPhone 4s, koji je inace poznat po kvalitetnoj kameri*). Time-lapse scena sa glecerima oduzima dah, ili slow-mo sekvence sa morske obale… Ono sto je iPad za muzicare, to ce iPhone 6 Plus biti za filmicare, u HD i dzepnom formatu. Precicu na iPhone 6 samo zbog kamere (kao sto sam presao i na 4s).

* fotku sa linka napravio sam sa iPhone 4s, mojom dzepnom sveprisutnom kamerom. Fotka ne bi bila bolja sve da sam tada teglio i moj Canon 5D Mk II od kilo ipo. Fotka jeste obradjena u PS, pa u tome je ceo vic sa iPhone, nema tog Photoshopa koji moze da napravi dobru fotku od lose slike. Ovo je fotka od “samo” 8 MP, cak i crop-ovana, sa rezolucijom od 300 ppi, daje full color print kvalitet sliku od 20x14 cm!!!! Znaci moze iPhone i u profesinalne svrhe.

http://postimg.org/image/jzchybwgz/

Oni koji kazu da profesionalac moze da napravi super sliku i sa kutijom za cipele ne znaju sta pricaju. Znaci za dzbe profi fotografi bacaju desetina hiljada eura na objektive i full frame bodyje od Canona ili Nikona.

Veliki brat

pre 9 godina

@(Amater, 19. septembar 2014 13:04)
Volim digitalne fotografije i puno ih pravim
Pre stampe na papiru 10x15 cm redovno ih kropujem na 300 pix/incu, jer je to maksimalna rezolucija dobrih aparata za izradu fotografija.
Od pravljenja fotografija pomocu mobilnih telefona mi se povraca.
@

Pa Amater, da te pitam nešto, pošto kropuješ fotografije na 300dpi, da li je fotografija 3600x2400 piksela veća na 300dpi ili 72dpi????

Ludim kad mi neki viđeniji fotografi (čak i sa nekim umetničkim zvanjima) na pomen da za HD televizor fotografije treba da budu 1920x1080 piksela postave pitanje: 72dpi ili 300dpi?
Takođe, još jedno pitanje za tebe, otkud ti to da je maksimalna rezolucija današnjih aparata 300dpi? Možeš ti da odštampaš fotku i na 1200dpi, samo ćeš dobiti manje centimetara na papiru.


Toliko o pismenosti naših ljudi koji vole da divane i raspravljaju o svemu i svačemu, a mrzi ih da se bar malo informišu na internetu.
Da si rekao da ih spremaš za štampu dimenzija 15x10cm u rezoluciji 300dpi pa i nekako da razumem, ali da ih pre štampe na 15x10cm kropuješ na 300dpi...


A što se tiče kvaliteta kamere, telefoni su kilometrima iza ozbiljnijih kompakt aparata, tipa G1x, G15, G7x i preko 10-ak modela raznih Sony i Panasonic modela koji koštaju 500-700e (Sony ima i kompakt sa FF senzorom, ali je cena preko 2500$).

Za 600-700e može se kupiti zmaj od kompakt aparata, Canon G1x (ima senzor 18.7x14.0mm, dok većina ostalih kompakta i telefoni imaju 1/1.6-1/2.5").

Ivan

pre 9 godina

@(Milan, 19. septembar 2014 13:17)
Fotografije ili snimci, se mogu prodati za jako veliki novac, ukoliko se na njima nalazi nešto što bi neko platio jako puno, bez obzira na kvalitet fotografija.
Severina i Suzana su jako dobro unovčile poprilično ne kvalitetne snimke, u svakom pogledu. :-)

Samo pitam ...

pre 9 godina

Vidim, svi se uhvatili za floskulu "bolje manje velikih piksela, nego mnogo malih". Tačno. Bolje 100 evra u džepu nego 30. Verovatno su to negde pročitali na netu, pa sad, kao ...
Nego, hteo sam da pitam, za šta je bolje manje velikih pixela? Za štampu, ili web, ili monitor, ili ..? I koliki su ti veliki pixeli na senzoru u telefonu? Kako to da Nikon sa veličinom pixela od 4,9 mikrona ima veći dinamički opseg i daje čistije fotografije od Canona iste generacije sa pikselima od 6,25 mikrona, na senzoru iste veličine?
Ako neko može da mi objasni, bio bih mu veoma zahvalan, jer volim da naučim nešto novo.

Nikola

pre 9 godina

Sestra ima Xperiju T, i pravi fotografije slicne ovoj, velika joj je kolekcija. Inace, nije fotograf, pocetnik je. Vreme, mesto i malo truda, eto ovakvih slika. Manite me vise iPhone-a, dosadili ste i bogu i narodu! Usput, on koristi Sony-jeve senzore.

zoran dj

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vladimir, 19. septembar 2014 11:36)

Sta sve tastatura moze da istrpi....
(Milos, 19. septembar 2014 14:21)

tako zvuce i applovci kada uporedjuju svoje cedo sa flagship modelima drugih proizvidjaca

Milos

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vladimir, 19. septembar 2014 11:36)

Sta sve tastatura moze da istrpi....

Reklamica

pre 9 godina

Opet epl saljivdzije :) Evo malo deco da se edukujete o velicini senzora i kvalitetu fotografije - link ispod ...
http://www.gizmag.com/camera-sensor-size-guide/26684/
A sto se tice telefona i njegove kamere, sto manji broj megapiksela to bolje jer je velicina senzora manja nego nokat na malom prstu. HTC sa senzorom od 4 megapiksela je na pravom putu ali bi psiholoska granica bila od 5-8 za vecinu. Sto je fizicki veci piksel na senzoru to vise svetla pada na njega i time bolja fotografija. Zato je na istu povrsinu bolji sto manji broj megapiksela zbog velicine istih. Veci piksel bolja slika, manji losija (vise suma na slici, detalji u senkama, ...) sto se jasno vidi prilikom slikanja u uslovima slabijeg svetla. Naravno to se odnosi na senzore istog godista i klase.

Lu

pre 9 godina

Koristim iPhone, i stvarno su im super kamere. Ali kao sto neko vec rece "u rukama fotografa svaki aparat je dobar". Koristim njegovu kameru za klasicne svakodnevne stvari kao i vecina obicnih korisnika, zato sto je "pri ruci", za razliku od fotoaparata, tako da mi ovo nije od presudnog znacaja za kupovinu telefona...

superoperater

pre 9 godina

"Of course some of the photos have been edited in photography apps..." i takodje "We’re pretty sure the same effects could be achieved using other high-end smartphones..." Toliko o iPhone kameri.

Inace se bavim i fotografijom i ne mogu vam opisati koliko je cela ova prica smesna. A zalosno je sto se neuke mase primaju na ovakve placene clanke. Da je ova kamera bolja od predhodne verovatno nema sumnje ali pricati o nekakvim vrhunskim fotografijama je tezak apsurd. Za razliku od ovog lika iz teksta, mene bi bilo sramota da iznosim svoje misljenje vezano za nekakvu kameru telefona a da radim za NatGeo, da koristim aparat koji sa sve objektivima vredi preko 10000€, pa cak i da mi plate.

Nenad11

pre 9 godina

@ Nebojsa to se zove optical imiga stabilation skraceno OIS, ima samo model 6 plus kod iphona, a imala je i dve godine stara lumia 920, plus pure view kameru koja propusta vise svetlosti. Megapikseli nisu bitni jedino ako sliku drzis na telefonu i ne zumiras je mnogo.
@ Rio, 6.1 na kolikom ekranu, koje rezlolucije ekran...
Bitnan je objektiv, senzor i broj mega piksela. Vise mega piksela znaci vise detalja i veca mogucnost zumiranja slike naknadno i koriscenje.
Najbolju kameru od telefona ima i dalje 1020 Nokia, xenon flas i led svetlo, najbolju propusnost svetla, najvecu rezoluciju. Pure view kameru koja pravi najbolje rezultate po slabom svetlu. Telefon cuva dve verzije slike 5 i 41 mega piksel, 5 za deljenje na drustvenim mrezama, a 41 ako ce se dalje obradjivati, zumirati ili gledati na vecim ekranima...

Profesionalac

pre 9 godina

Svi profesionalni fotografi zato koriste samo Nokia (danas Lumia) ili iPhone. To je činjenica, nikakvo prepucavanje. Drugi proizvođači jednostavno ne pridaju toliki značaj kameri.
(Bojan Jovanović, 19. septembar 2014 11:16)

Sinko mnogo grešiš po dva osnova: prvo ni jedan profi fotograf ne koristi telefon za izradu ozbiljnih fotografija (instagram i fejsbuk ne maksimalni domet), drugo Sony i Panasonic su tata za te koje si spomenuo. Guglaj "Lumix Smart Camera" (to je zapravo telefon) pa će ti biti jasno. Unutra je Sony senzor veličine 1 inč. Veći ne može biti jer današnji telefoni nisu dovoljno veliki uprkos tendenciji porasta veličine. To je telefon koji se može koristiti za izradu profesionalnih fotografija a ne Lumia ili iPhone. Provereno jer imam Sony foto aparat sa istim tim senzorom, a slikice se baš fino prodaju, dakle upotrebljiv je za profesionalnu primenu.

nemanje znanje

pre 9 godina

"Ne znam zasto jos iphone ima kameru od 8 megapiskela , Samsung Galaxy s5 ima 16
(P!nk, 19. septembar 2014 12:09)"

Prijatelju, i pre telefona su postojali aparati i digitalni i, "nekada davno", klasični, sa filmom. Pitaj nekoga kako to izgleda ili potraži na netu. Uglavnom, što veća rezolucija na istoj veličini senzora, nalik granulaciji na klasičnom filmu, to manji piskel. Suprotno očekivanom, sitnija granulacija na klasičnom, i manji piksel na digitalnom aparatu, dovode do istog: loše mogućnosti rada pri slabom osvetljenju.

Učiti , učiti i samo učiti, kako je rekao drug Lenjin... ili beše Staljin :-)

Iscelitelj

pre 9 godina

Jedino pitanje koje se namece o ovom slucaju je koliko je para dobio ovaj fotograf od jabucara za pisanje gluposti?
Samo sto nije izjavio da novi iKrs pravi bolje slike od profi canon i nikon aparata...

Amater

pre 9 godina

Volim digitalne fotografije i puno ih pravim
Pre stampe na papiru 10x15 cm redovno ih kropujem na 300 pix/incu, jer je to maksimalna rezolucija dobrih aparata za izradu fotografija.
Od pravljenja fotografija pomocu mobilnih telefona mi se povraca.

milos

pre 9 godina

imao sam iphone 5s koga sam zamenio za galaxy s5- samsung sije iphone kao dobar dan - slike su neouporedivo ostrije i jasnije ... to je cak potvrdio i drug koji je zaljubljenik u iphone - naruceni clanci od Apple kompanije ---

Miki Maus

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.
(android programer, 19. septembar 2014 11:29)

Posao i religija su dve odvojene stvari, osim ako nisi sveštenik. Tebra ne spominji optičku stabilizaciju, mnogo zaostajete sa tim, Sony i Panasonic će da vas urnišu sa tim, imaju već 5-axis stabilizaciju na većim kamerama, ako stave to na telefone (Panasonic već jeste) čisto ste na*ebali. Nema epl taj r&d u oblasti kamera da se može meriti sa njima. Posebno ne sa Sony-jem.

vlada

pre 9 godina

Ne razumem potrebu da se na telefone trpaju tolike kamere sa tolikim rezolucijama i nekim nazovi naprednim funkcijama (koje nisu ni na nivou jednog prosumer foto aparat), kada se 90% tih fotografija ni neće gledati na drugom ekranu od onoga na telefonu. Takodje ne vidim poentu reklamiranja kamere. Naročito ne na ovaj način jer kvalitet fotografije uvek zavis mnogo više od fotografa a ne od kamere. Mislim kao da su rekli "evo pogledajte šta možete da uradite sa iPhonom ako imate dara za fotografiju, a ako nemate, pa onda šta je tu je".

Ko želi da dobre fotografije taj će da kupi DSLR a ne iPhone. Tako da reklamirajte telefon kao telefon! Ni jedan telefon neće nikada dostoći ni 10% kvaliteta kamere jednog low budget dslr-a

iOS programer

pre 9 godina

@android programer
To o cemu ti pricas se zove opticka stabilizacija slike i poseduje ga iPhone 6+ dok obicna sestica ima digitalnu stabilizaciju. Takodje, opticka stabilizacija e vec neko vreme nalazi na nekim android uredjajima, npr. na LG G2 telefonu...

Hornet

pre 9 godina

paznja na fazni fokus ,za metar ispred svih....balkanska mavro do kada ???
(latino, 19. septembar 2014 11:28)

@latino - piše se "marvo", ne "mavro", ako si kao što pretpostavljam hteo da nas uvrediš. Fazni fokus na telefonu, aaaa kakvo ludilo! Svakako je PDAF bolji od CDAF u niskokontrasnim područjima i na slabom svetlu, ali tu su telefoni svakako invalidni i svakako nema mesta nekom velikom oduševljenju. Ne primaj se i nauči da se ponašaš!

@Hornet - kada na televizoru koji ima FULL HD prikazes fotografiju od 21mp tv uradi interpelaciju fotografije i pri tome se izgubi šum i sve sitne nepravilnosti, tako da nisi u pravu - rezolucija je itekako bitna.
(Rango, 19. septembar 2014 11:52)

@Rango - verovatno si mislio na interpolaciju. Složićeš se da interpolacija ne ubija samo šum, već i detalje? I najbolji algoritmi u PP softverskim alatima za uklanjanje šuma ubijaju detalje, neki manje, neki više.
+ složićeš se i da sabijanje piksela na senzor iste fizičke veličine ima za direktnu posledicu povećanje šuma? Prema tome, pri upotrebi iste tehnologije i istih dimenzija senzora, onaj sa manje piksela će imati bolje performanse u uslovima lošeg svetla.

Ne branim Apple, niti kapiram Apple maniju. Kamera na telefonu jednostavno ne može da bude valjana za profesionalan rad. Za uspomene je skroz ok, dok na kvalitetnom svetlu može da napravi čak i sjajne fotografije sa dubokim DOF-om. Više od toga ne dok se ne smisli nešto revolucionarno.

Milan

pre 9 godina

Panasonic je postavio granicu kvaliteta koju će teško neko premašiti bilo kakvim brojem megapiksela, u pitanju je senzor... mada po meni bi to trebala biti nova klasa pod nazivom camphone.
(Radoznali Perica®™, 19. septembar 2014 12:00)

Stvarno ne razumem epl sektaše koji udaraju minuse a da ne znaju o čemu se radi. Zapravo "Lumix Smart Camera" je kamera sa telefonom koja liči na običan telefon. Neuporedivo je superiornija u odnosu na sve kamere u telefonima svih drugih proizvođača Apple, Samsung, Sony (dakle ne samo iphone) otprilike kao profesionalne filmske kamere u odnosu na fotoaparate koje kupujete za par stotina evra u lokalnoj radnji. Senzor je 10 puta veći pa tako i kvalitet, ima 20mpix (što nije tako bitno za kvalitet slike ali jeste za veličinu štampe), snima takođe u Raw formatu (može se procesirati sa profesionalnim softverom), ima 4K video mod i ima sjajan mali Leica objektiv koji se može ručno fokusirati (mali prsten na samom objektivu). Malo je deblji od najnovih telefona (zbog objektiva koji je prilično veliki) ali nije problem kome tako nešto treba. Koštaće papreno i nije za svakog to je sigurno. Sa njim se zaista mogu napraviti pravi profesionalni snimci iz kojih se mogu štampati posteri velikih dimenzija. Na kraju da pojasnim pojam "profesionalni snimak" - to je nešto što se može prodati za dobre pare za razliku od snimka sa iphone 6 i svih drugih trenutno aktuelnih telefona.

siki

pre 9 godina

To je upravo ono sto Androidovci nemogu da shvate: Kamera 8 Mpx a revolucionarno bolja od mnogih drugih smartfona sa gomilom megapixla. Samsung potura ljudima otrovno zive boje a masa to shvata kao dobra kamera. Za Apple covek mora imati kulturu.
@(Zora, 19. septembar 2014 09:56)

Usra*u se..

zar nije tako?

pre 9 godina

svejedno je bolja bilo moja ''bridge'' kamera od ovoga. imam Canon sx 50hs, ni iphone ni bilo koji drugi telefon se ne može mjeriti sa njim.

Nokia

pre 9 godina

Niko ne pominje noki-ju 808 koja ima najveci sensor i najbolju kameru od telefona iako je izasao davne 2012, uz nju je i lumia a 1020

Stewing

pre 9 godina

U Srbistanu je bitno 3000mpx, 2000Ghz i 10000ram. Specifikacije moraju da budu fenomenalne a kako zapravo taj uredjaj radi i nije bitno (moze i da ne radi samo da ima dobre specifikacije). Iz toga dolazimo do zakljucka da posebno izradjeni delovi np A8 na 1.4Ghz 64bit nema niko a pritome radi bolje nego octa core na 2.4ghz. Kamera na 8mpx radi bolje od kamere na 21mpx etc. Samsung vas je lagao na benchmarku, i dalje su pevarangi sa hiljadama ghz mpx i rama a sam uredjaj ne radi kako odnosno blokira trokira :) sretno vam meni apple daje sigurnos i stabilnost.

Nikola

pre 9 godina

...i od sad ce sve fotgrafije da radi sa iphone,canon u buli nemaju sta da izbace u rangu iphone-a...aj ne smarajte sa ovm placenim tesktovima,samo ste dokazali da je taj verge dobio lovu za misljenje o iphone.lik unajmio helikopter da pokaze objetivan stav....vazi.

Dragan

pre 9 godina

"Ne znam zasto jos iphone ima kameru od 8 megapiskela , Samsung Galaxy s5 ima 16
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (P!nk, 19. septembar 2014 12:09)"

Možda zato što broj megapixela nije ni u kakvoj vezi sa kvalitetom fotografije, već samo sa njenom veličinom.

Vladimir

pre 9 godina

Neki ljudi nikad neće shvatiti da kameru ne čine megapikseli. Neću nikad iPhone kupiti ali ću se uvek diviti kvalitetu kamere koju poseduje. Nije DSLR ali kao džepna varijanta skoro da i nema konkurenciju.

raka85

pre 9 godina

android programer kaze da su ugradili ziroskop u kameru pa objasnjava dalje....hehehe
mislis na optikal imidz stabilizejsn?
pa to je prvi lg ubacio odavno. nista novo.

Proud To Be Croat

pre 9 godina

Iphone 6 najbolji tel na svetu, ima najbolji ekran, najbrzi procesor, najbolju bateriju...pa dajte ljudi na ovom svetu zivi jos neko osim amera, pa nismo svi idioti da poverujemo u ovakve stvari. Pustite pricu sa kamerom, nisam fotograf i necu to da komentarisem ali citam po netu svasta o telefonima i sudeci po misljenju onih koji se razumeju iphone je krs za kameru. Dakle tu ne pricam o placenim i narucenim clancima nego o misljenjima free lancera koji se time bave
(srb, 19. septembar 2014 11:56) imaju ti rusi tvoji prvi mobilni čak od 2014.poceli proizvodit tu kantu, on bi ti bio vrh

sa ficom 300

pre 9 godina

(Sasa, 19. septembar 2014 11:15)

Pa bolje su pice iz kamene peci, to plinska ne moze da uradi. Budi covek reci da je tako ;) Isto je i sa fotoaparatima, nemojte mi tu pricu da nije do tehnologije. Evo recimo probaj sa telefonom da uhvatis fotografije "in motion" sto bi se reklo.

mc lumia 1020

pre 9 godina

Istrazivacko novinarstvo je umrlo u srbiji. Nazalost.
Posto ljudi vise ne veruju u pricu o megapikselima ajde sad da pricamo da je 8 bas kako treba. Poboljsali smo sve ostalo evo verujte nam isao sam cak do islanda da vam pokazem i rizikovao svoj novi iphone.
Ja kao laik mogu da kazem da su bas lepe slike i ne mogu da verujem da je ovo prvi na svetu, tj. Prvi u univerzumu telefon koji pravi ovakve slike sjajno!
A kako bi tek izgledale da su koristili i photoshop?

Vlad

pre 9 godina

Početnik sa DSLR aparatom
1. kvalitetan objektiv košta skoro 5x cene tela aparata
2. veličina senzora
3. ova fenomenalna slika zalaska sunca je statična slika (pritom najverovatnije fotoshopovana)
4. povazano sa 3. koliko brzo taj "aparat" hvata pokretne slike u slabijem osvetljenju ;iso osetljivost + burst mod
5. telefon služi za razgovaranje, poruke i blagi surf netom
6. kada odete u foto radnju da vas slikaju...da li vas slikaju mobilnim telefonom ?! mislite o tome :) :)
pozz

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Danas je sve jedno dali je iphone, nokia, samsumg ili neki peti model u pitnju. Panasonic je postavio granicu kvaliteta koju će teško neko premašiti bilo kakvim brojem megapiksela, u pitanju je senzor... mada po meni bi to trebala biti nova klasa pod nazivom camphone.

srb

pre 9 godina

Iphone 6 najbolji tel na svetu, ima najbolji ekran, najbrzi procesor, najbolju bateriju...pa dajte ljudi na ovom svetu zivi jos neko osim amera, pa nismo svi idioti da poverujemo u ovakve stvari. Pustite pricu sa kamerom, nisam fotograf i necu to da komentarisem ali citam po netu svasta o telefonima i sudeci po misljenju onih koji se razumeju iphone je krs za kameru. Dakle tu ne pricam o placenim i narucenim clancima nego o misljenjima free lancera koji se time bave

Владимир

pre 9 godina

Баш ме занима шта сликају ови људи који коментаришу камере на телефонима. Кад им је то толико битна ставка у животу.
И ако су већ фанатици за фотографију (претпостављам, чим броје мпикселе), како је могуће да их праве телефонима?!

Rio

pre 9 godina

Negde sam skoro procitao da ljudskom oku nista ne znaci kamera jaca od 6.1 Mpx ?! Ako se potrudite tu informaciju mozete pronaci svi. Inace kao sto znate, ili ne, bitna je velicina piksela a ne njihov broj.

Rango

pre 9 godina

Bitan je fotograf a ne kamera. Skoro svaka kamera na boljem androidu ima AF zaključavanje, a ja vas pitam koliko ljudi znate da su koristili tu funkciju - osim da je testiraju prvi put...

nebojsa

pre 9 godina

@Proka

kvalitet optike je bio najbitnija kod analogne fotografije gde je telo aparata donosilo odredjeni broj korisnih funkcija, a vrste filmova su se kupovale prema potrebi.

Kod digitalne fotografije nema kupovine filma i zato je jako bitan kvalitet tela aparata, odnosno senzora, softvera i elektronike koje poseduje u sebi. Objektiv nije vise jedini odlucujuci faktor.

jedan od jako vaznif faktora, uopste u tehnici fotografije, je velicina senzora koja je kod malih kamera, a posebno onih u telefonima, mizerna i ne daje nikakve specijalne mogucnosti u korekciji dubinske ostrine i fotografije pri niskom osvetljenju.

za mene je besmislena ta prica oko kupovine telefona kod kojeg mozemo da se oslonimo na "dobru fotografiju". fotografija sa kamerom telefona je inferiorna i daje dobre rezultate samo u specificnim situacijama.

zato smatram ovaj test kamera apple telefona za jos jednu medijsku loznju.

modesty

pre 9 godina

Kao sto bi rekli Englezi - you can't argue with that, Performans kamere kod loseg osvetljenja je jos uvek previse bucan, sto je i inace najveci problem kod iPhone kamera, ali ovo ostalo je neverovatno. Nisam planirala da zamenim svoj 4s ali sada se dvoumim...

Hornet

pre 9 godina

Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx.
Andra, 19. septembar 2014 10:27)

@Andra

Tvoj 42' TV u najboljem slučaju ima rezoluciju 1920x1080, ukoliko je full hd. To u suštini znači da kada učita fotografije većih pikselaža TV ih radi prikazivanja skalira (smanji) na 1920x1080 jer jedino tako može da ih prikaže. Ako nađeš način da na bilo kom TV-u na svetu odgledaš svojih 21mp sa kamere obavesti nas plz.

Dimenzije fotografije sa kamere od 8mp su okvirno 3264x2448 (zavisno od formata), što takođe okvirno odgovara najnovijim UHD TV panelima (oko 8,3mp). Malo je manje, naravno.

I tako da, ne znam šta da ti kažem...

P.S. Ne branim Apple, ubiše sa marketingom i ne interesuju me, nego rekoh da te naučim...

Sasa

pre 9 godina

Dodje fotograf na veceru kod prijatelja i pokaze domacinima neke svoje fotografije.

"Divne su vam slike, mora da imate jako dobar fotoaparat", kaze mu drugarova zena.

Kad se zavrsilo vece, fotograf se pri odlasku pozdravi sa domacicom:

"Vecera je bila odlicna. Mora da imate jako dobar sporet".

Toliko.

A za ilustraciju klik:
Samsung S3: https://www.flickr.com/photos/obrazu/7996009286/
Samsung S3: http://www.flickr.com/photos/will668/8450243270/

Lumia 520: http://www.flickriver.com/photos/peloxjam/10842925466/

Soni Erikson k610i https://www.flickr.com/photos/z16s9/2040156434/

eto...

Nebojsa

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.
(android programer, 19. septembar 2014 11:29)


Ti jesi iphone ljubitelj evo ja uopste nemam simpatije prema appleu pa nemogu da kazem nista o kameri telefona koji nisam video a ti ga isto nisi video a znas da ce imati najbolju kameru to je odlika appleovaca.

coolhwip

pre 9 godina

@Fotograf: Moram da uzmem tvoj komentar veoma ozbiljno, fotografi koji koriste telefone da slikaju su vrsni poznavaoci kamera. :D Alo covece, Canon, Nikon, Sony, Pentax? kakav bre Apple :DDD Pa consumer fotoaparat Sony RX100 bolje pravi slike od nekog telefona, to bar svi znaju. Fanboysi su opet revolucionarni sa komentarima :D

android programer

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.

Vladimir

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.

Rango

pre 9 godina

@Hornet - kada na televizoru koji ima FULL HD prikazes fotografiju od 21mp tv uradi interpelaciju fotografije i pri tome se izgubi šum i sve sitne nepravilnosti, tako da nisi u pravu - rezolucija je itekako bitna.

Bojan Jovanović

pre 9 godina

@Andra

Malo si se zaneo. 21mpx i 8mpx i 3 mpx će na ekranu 42" isto izgledati. Razlog je što je Full HD rezolucija 1920x1080px odnosno 2 mpx ! Razlika u kvalietetu neke digitalne fotografije potiče od kvaliteta senzora a ne broja piksela. Zato većina profesionalnix aparata nema silne mpx nego osetljivije senzore, odnosno kvalitet ne čine silni pikseli nego i kolorifikacija, svetlo, histerezis boje ... Možeš imati 100 mpx ako je senzor "slep" slika će biti bukvalno crno-bela tj crna i bela, bez ikakvih nijansi. Svi profesionalni fotografi zato koriste samo Nokia (danas Lumia) ili iPhone. To je činjenica, nikakvo prepucavanje. Drugi proizvođači jednostavno ne pridaju toliki značaj kameri.

Sasa

pre 9 godina

@Andra
"Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx."

Pa tvoj TV ima rezoluciju od samo 2,1 megapiksela (1920x1080), tako da bi ti i aparat sa 3 megapiksela bio previse. Tvoj TV svaku sliku kompresuje da bi mogao da je prikaze.
Samo ljudi koji ne znaju nista o fotoaparatima balave na megapiksele koje nikad nece iskoristiti za ono za sta su stvarno korisni - stampa fotografija velikog formata i eventualno za isecanje fotografije, ako je niste dobro kadrirali prilikom fotografisanja.

boris

pre 9 godina

Još kad bi neki shvatili da Samsung nije android i da nema najjače android telefone ;)
Kao što rekoše, dajte tu kameru prosečnom korisniku, pa da vidimo rezultate :)
Zaista je smešno pričati o fenomenalnom fotoapartu tih dimenzija, pa bio on u apple ili nokia telefonu. Ne koštaju neki obejktivi (bez tela aparata) i 10 puta više nego ceo taj telefončić bez razloga. Mislite o tome!
Ne kažem da je loše, samo tvrdim da ne može biti tako dobro koliko bi neki želeli :)

Andra

pre 9 godina

Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx.

hadzija

pre 9 godina

на једном такмичењу аматерских фотографија, победио је лик чија је слика направљена фотоапаратом за једнократну употребу.
толико о мегапикселима и осталим чудима

Janko Pospanko

pre 9 godina

Zaista impresivno. Prvo je bio Lumija 1020 a sada iPhone 6. Kamere na smart telefonima su već sada bolje od foto-aparata "idiota" od pre par godina, šta li nas tek očekuje u budućnosti? A kad malo bolje razmislim, ako dajem više od 500€ za sokoćalo onda bi im bolje bilo da kamera bude dobra.

analiticar amater

pre 9 godina

- iPhone 6 izlazi tek danas, znaci ovaj fotograf je mogao koristiti samo primerak koji je dobio od Apple-a, te nije ocekivano da napise nesto lose vec samo da pojaca famu oko tih "poboljsanja"
- Neke fotografije su obradjene - neke ne
- Kad usporedjujete sa prethodnim modelom, onda to samo pojacava utisak da je rec o marketinskom izletu.
- fotograf je verovatno profesionalac, 99% korisnika pametnih telefona se ne makne dalje od "Auto"

Vladimir

pre 9 godina

Iz ovog testa uglavnom mozemo da za kljucimo da je Island jako lep i da cak i da bilo cime da ga slikate slike ce biti lepe, jer je ono sto se slika lepo. A zrno na fotografiji je sveprisutno i sve u svemu nista spektakularno.

Fotograf

pre 9 godina

Mislim da do sada niko nije napravio bolju kameru kao sto je to pripremio Apple. Samsungu to nije u potpunosti uspelo. Ljudsko oko nema toliku rezoluciju koliko piksela nudi jedan Samsung. Smesno!

Hornet

pre 9 godina

Nekoliko činjenica:

Fact 1) Naduvavanje megapiksela nema veze sa kvalitetom fotografije
Fact 2) Tehnički kvalitet zavisi najpre od senzora i objektiva
Fact 3) Fotografija u tekstu prezentuje prelepo uhvaćeno svetlo (ne kameru)
Fact 4) Tehnički kvalitet fotografije se ocenjuje raznim pikselpipovanjima, a ne hvatanjem idiličnih zalazaka sunca
Fact 5) Potrebna nam je fotka u ful rezoluciji da bi smo procenili kvalitet, ne youtube doterani snimak
Fact 6) Kamere u telefonima i dalje su totalni šit u odnosu na dSLR, zbog fizičkih ograničenja koja se odnose na bitne komponente (pogledati pod Fact 2
Fact 7) Uvaženi fotograf je tako očigledno izveo manipulaciju po narudžbini Jabuke, ali gajim respekt prema njegovim kvalitetima kao fotografa
Fact 8) Jabuka je isporučila solidan (svega) premijum telefon zajedno u paketu sa marketingom čiji budžet daleko prevazilazi budžet razvoja modela 6 i 6+
Fact 9) Prošla pauza, odoh da radim nešto

Milan

pre 9 godina

U rukama profesionalnog fotografa svaka kamera izgleda dobro. Nek daju nekom običnom korisniku telefon i kažu mu da beleži slike tokom dana i noćnih izlazaka. Kamera će verovatno izgledati sasvim prosečno.

Zora

pre 9 godina

To je upravo ono sto Androidovci nemogu da shvate: Kamera 8 Mpx a revolucionarno bolja od mnogih drugih smartfona sa gomilom megapixla. Samsung potura ljudima otrovno zive boje a masa to shvata kao dobra kamera. Za Apple covek mora imati kulturu.

analiticar amater

pre 9 godina

- iPhone 6 izlazi tek danas, znaci ovaj fotograf je mogao koristiti samo primerak koji je dobio od Apple-a, te nije ocekivano da napise nesto lose vec samo da pojaca famu oko tih "poboljsanja"
- Neke fotografije su obradjene - neke ne
- Kad usporedjujete sa prethodnim modelom, onda to samo pojacava utisak da je rec o marketinskom izletu.
- fotograf je verovatno profesionalac, 99% korisnika pametnih telefona se ne makne dalje od "Auto"

Milan

pre 9 godina

U rukama profesionalnog fotografa svaka kamera izgleda dobro. Nek daju nekom običnom korisniku telefon i kažu mu da beleži slike tokom dana i noćnih izlazaka. Kamera će verovatno izgledati sasvim prosečno.

Vladimir

pre 9 godina

Iz ovog testa uglavnom mozemo da za kljucimo da je Island jako lep i da cak i da bilo cime da ga slikate slike ce biti lepe, jer je ono sto se slika lepo. A zrno na fotografiji je sveprisutno i sve u svemu nista spektakularno.

Hornet

pre 9 godina

Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx.
Andra, 19. septembar 2014 10:27)

@Andra

Tvoj 42' TV u najboljem slučaju ima rezoluciju 1920x1080, ukoliko je full hd. To u suštini znači da kada učita fotografije većih pikselaža TV ih radi prikazivanja skalira (smanji) na 1920x1080 jer jedino tako može da ih prikaže. Ako nađeš način da na bilo kom TV-u na svetu odgledaš svojih 21mp sa kamere obavesti nas plz.

Dimenzije fotografije sa kamere od 8mp su okvirno 3264x2448 (zavisno od formata), što takođe okvirno odgovara najnovijim UHD TV panelima (oko 8,3mp). Malo je manje, naravno.

I tako da, ne znam šta da ti kažem...

P.S. Ne branim Apple, ubiše sa marketingom i ne interesuju me, nego rekoh da te naučim...

Hornet

pre 9 godina

Nekoliko činjenica:

Fact 1) Naduvavanje megapiksela nema veze sa kvalitetom fotografije
Fact 2) Tehnički kvalitet zavisi najpre od senzora i objektiva
Fact 3) Fotografija u tekstu prezentuje prelepo uhvaćeno svetlo (ne kameru)
Fact 4) Tehnički kvalitet fotografije se ocenjuje raznim pikselpipovanjima, a ne hvatanjem idiličnih zalazaka sunca
Fact 5) Potrebna nam je fotka u ful rezoluciji da bi smo procenili kvalitet, ne youtube doterani snimak
Fact 6) Kamere u telefonima i dalje su totalni šit u odnosu na dSLR, zbog fizičkih ograničenja koja se odnose na bitne komponente (pogledati pod Fact 2
Fact 7) Uvaženi fotograf je tako očigledno izveo manipulaciju po narudžbini Jabuke, ali gajim respekt prema njegovim kvalitetima kao fotografa
Fact 8) Jabuka je isporučila solidan (svega) premijum telefon zajedno u paketu sa marketingom čiji budžet daleko prevazilazi budžet razvoja modela 6 i 6+
Fact 9) Prošla pauza, odoh da radim nešto

boris

pre 9 godina

Još kad bi neki shvatili da Samsung nije android i da nema najjače android telefone ;)
Kao što rekoše, dajte tu kameru prosečnom korisniku, pa da vidimo rezultate :)
Zaista je smešno pričati o fenomenalnom fotoapartu tih dimenzija, pa bio on u apple ili nokia telefonu. Ne koštaju neki obejktivi (bez tela aparata) i 10 puta više nego ceo taj telefončić bez razloga. Mislite o tome!
Ne kažem da je loše, samo tvrdim da ne može biti tako dobro koliko bi neki želeli :)

nebojsa

pre 9 godina

@Proka

kvalitet optike je bio najbitnija kod analogne fotografije gde je telo aparata donosilo odredjeni broj korisnih funkcija, a vrste filmova su se kupovale prema potrebi.

Kod digitalne fotografije nema kupovine filma i zato je jako bitan kvalitet tela aparata, odnosno senzora, softvera i elektronike koje poseduje u sebi. Objektiv nije vise jedini odlucujuci faktor.

jedan od jako vaznif faktora, uopste u tehnici fotografije, je velicina senzora koja je kod malih kamera, a posebno onih u telefonima, mizerna i ne daje nikakve specijalne mogucnosti u korekciji dubinske ostrine i fotografije pri niskom osvetljenju.

za mene je besmislena ta prica oko kupovine telefona kod kojeg mozemo da se oslonimo na "dobru fotografiju". fotografija sa kamerom telefona je inferiorna i daje dobre rezultate samo u specificnim situacijama.

zato smatram ovaj test kamera apple telefona za jos jednu medijsku loznju.

Владимир

pre 9 godina

Баш ме занима шта сликају ови људи који коментаришу камере на телефонима. Кад им је то толико битна ставка у животу.
И ако су већ фанатици за фотографију (претпостављам, чим броје мпикселе), како је могуће да их праве телефонима?!

Nebojsa

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.
(android programer, 19. septembar 2014 11:29)


Ti jesi iphone ljubitelj evo ja uopste nemam simpatije prema appleu pa nemogu da kazem nista o kameri telefona koji nisam video a ti ga isto nisi video a znas da ce imati najbolju kameru to je odlika appleovaca.

Zora

pre 9 godina

To je upravo ono sto Androidovci nemogu da shvate: Kamera 8 Mpx a revolucionarno bolja od mnogih drugih smartfona sa gomilom megapixla. Samsung potura ljudima otrovno zive boje a masa to shvata kao dobra kamera. Za Apple covek mora imati kulturu.

Sasa

pre 9 godina

@Andra
"Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx."

Pa tvoj TV ima rezoluciju od samo 2,1 megapiksela (1920x1080), tako da bi ti i aparat sa 3 megapiksela bio previse. Tvoj TV svaku sliku kompresuje da bi mogao da je prikaze.
Samo ljudi koji ne znaju nista o fotoaparatima balave na megapiksele koje nikad nece iskoristiti za ono za sta su stvarno korisni - stampa fotografija velikog formata i eventualno za isecanje fotografije, ako je niste dobro kadrirali prilikom fotografisanja.

Sasa

pre 9 godina

Dodje fotograf na veceru kod prijatelja i pokaze domacinima neke svoje fotografije.

"Divne su vam slike, mora da imate jako dobar fotoaparat", kaze mu drugarova zena.

Kad se zavrsilo vece, fotograf se pri odlasku pozdravi sa domacicom:

"Vecera je bila odlicna. Mora da imate jako dobar sporet".

Toliko.

A za ilustraciju klik:
Samsung S3: https://www.flickr.com/photos/obrazu/7996009286/
Samsung S3: http://www.flickr.com/photos/will668/8450243270/

Lumia 520: http://www.flickriver.com/photos/peloxjam/10842925466/

Soni Erikson k610i https://www.flickr.com/photos/z16s9/2040156434/

eto...

coolhwip

pre 9 godina

@Fotograf: Moram da uzmem tvoj komentar veoma ozbiljno, fotografi koji koriste telefone da slikaju su vrsni poznavaoci kamera. :D Alo covece, Canon, Nikon, Sony, Pentax? kakav bre Apple :DDD Pa consumer fotoaparat Sony RX100 bolje pravi slike od nekog telefona, to bar svi znaju. Fanboysi su opet revolucionarni sa komentarima :D

hadzija

pre 9 godina

на једном такмичењу аматерских фотографија, победио је лик чија је слика направљена фотоапаратом за једнократну употребу.
толико о мегапикселима и осталим чудима

srb

pre 9 godina

Iphone 6 najbolji tel na svetu, ima najbolji ekran, najbrzi procesor, najbolju bateriju...pa dajte ljudi na ovom svetu zivi jos neko osim amera, pa nismo svi idioti da poverujemo u ovakve stvari. Pustite pricu sa kamerom, nisam fotograf i necu to da komentarisem ali citam po netu svasta o telefonima i sudeci po misljenju onih koji se razumeju iphone je krs za kameru. Dakle tu ne pricam o placenim i narucenim clancima nego o misljenjima free lancera koji se time bave

Vladimir

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.

Bojan Jovanović

pre 9 godina

@Andra

Malo si se zaneo. 21mpx i 8mpx i 3 mpx će na ekranu 42" isto izgledati. Razlog je što je Full HD rezolucija 1920x1080px odnosno 2 mpx ! Razlika u kvalietetu neke digitalne fotografije potiče od kvaliteta senzora a ne broja piksela. Zato većina profesionalnix aparata nema silne mpx nego osetljivije senzore, odnosno kvalitet ne čine silni pikseli nego i kolorifikacija, svetlo, histerezis boje ... Možeš imati 100 mpx ako je senzor "slep" slika će biti bukvalno crno-bela tj crna i bela, bez ikakvih nijansi. Svi profesionalni fotografi zato koriste samo Nokia (danas Lumia) ili iPhone. To je činjenica, nikakvo prepucavanje. Drugi proizvođači jednostavno ne pridaju toliki značaj kameri.

Rango

pre 9 godina

Bitan je fotograf a ne kamera. Skoro svaka kamera na boljem androidu ima AF zaključavanje, a ja vas pitam koliko ljudi znate da su koristili tu funkciju - osim da je testiraju prvi put...

Fotograf

pre 9 godina

Mislim da do sada niko nije napravio bolju kameru kao sto je to pripremio Apple. Samsungu to nije u potpunosti uspelo. Ljudsko oko nema toliku rezoluciju koliko piksela nudi jedan Samsung. Smesno!

Andra

pre 9 godina

Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx.

Janko Pospanko

pre 9 godina

Zaista impresivno. Prvo je bio Lumija 1020 a sada iPhone 6. Kamere na smart telefonima su već sada bolje od foto-aparata "idiota" od pre par godina, šta li nas tek očekuje u budućnosti? A kad malo bolje razmislim, ako dajem više od 500€ za sokoćalo onda bi im bolje bilo da kamera bude dobra.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Danas je sve jedno dali je iphone, nokia, samsumg ili neki peti model u pitnju. Panasonic je postavio granicu kvaliteta koju će teško neko premašiti bilo kakvim brojem megapiksela, u pitanju je senzor... mada po meni bi to trebala biti nova klasa pod nazivom camphone.

superoperater

pre 9 godina

"Of course some of the photos have been edited in photography apps..." i takodje "We’re pretty sure the same effects could be achieved using other high-end smartphones..." Toliko o iPhone kameri.

Inace se bavim i fotografijom i ne mogu vam opisati koliko je cela ova prica smesna. A zalosno je sto se neuke mase primaju na ovakve placene clanke. Da je ova kamera bolja od predhodne verovatno nema sumnje ali pricati o nekakvim vrhunskim fotografijama je tezak apsurd. Za razliku od ovog lika iz teksta, mene bi bilo sramota da iznosim svoje misljenje vezano za nekakvu kameru telefona a da radim za NatGeo, da koristim aparat koji sa sve objektivima vredi preko 10000€, pa cak i da mi plate.

iOS programer

pre 9 godina

@android programer
To o cemu ti pricas se zove opticka stabilizacija slike i poseduje ga iPhone 6+ dok obicna sestica ima digitalnu stabilizaciju. Takodje, opticka stabilizacija e vec neko vreme nalazi na nekim android uredjajima, npr. na LG G2 telefonu...

android programer

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.

Miki Maus

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.
(android programer, 19. septembar 2014 11:29)

Posao i religija su dve odvojene stvari, osim ako nisi sveštenik. Tebra ne spominji optičku stabilizaciju, mnogo zaostajete sa tim, Sony i Panasonic će da vas urnišu sa tim, imaju već 5-axis stabilizaciju na većim kamerama, ako stave to na telefone (Panasonic već jeste) čisto ste na*ebali. Nema epl taj r&d u oblasti kamera da se može meriti sa njima. Posebno ne sa Sony-jem.

Hornet

pre 9 godina

paznja na fazni fokus ,za metar ispred svih....balkanska mavro do kada ???
(latino, 19. septembar 2014 11:28)

@latino - piše se "marvo", ne "mavro", ako si kao što pretpostavljam hteo da nas uvrediš. Fazni fokus na telefonu, aaaa kakvo ludilo! Svakako je PDAF bolji od CDAF u niskokontrasnim područjima i na slabom svetlu, ali tu su telefoni svakako invalidni i svakako nema mesta nekom velikom oduševljenju. Ne primaj se i nauči da se ponašaš!

@Hornet - kada na televizoru koji ima FULL HD prikazes fotografiju od 21mp tv uradi interpelaciju fotografije i pri tome se izgubi šum i sve sitne nepravilnosti, tako da nisi u pravu - rezolucija je itekako bitna.
(Rango, 19. septembar 2014 11:52)

@Rango - verovatno si mislio na interpolaciju. Složićeš se da interpolacija ne ubija samo šum, već i detalje? I najbolji algoritmi u PP softverskim alatima za uklanjanje šuma ubijaju detalje, neki manje, neki više.
+ složićeš se i da sabijanje piksela na senzor iste fizičke veličine ima za direktnu posledicu povećanje šuma? Prema tome, pri upotrebi iste tehnologije i istih dimenzija senzora, onaj sa manje piksela će imati bolje performanse u uslovima lošeg svetla.

Ne branim Apple, niti kapiram Apple maniju. Kamera na telefonu jednostavno ne može da bude valjana za profesionalan rad. Za uspomene je skroz ok, dok na kvalitetnom svetlu može da napravi čak i sjajne fotografije sa dubokim DOF-om. Više od toga ne dok se ne smisli nešto revolucionarno.

Ivan

pre 9 godina

@(Milan, 19. septembar 2014 13:17)
Fotografije ili snimci, se mogu prodati za jako veliki novac, ukoliko se na njima nalazi nešto što bi neko platio jako puno, bez obzira na kvalitet fotografija.
Severina i Suzana su jako dobro unovčile poprilično ne kvalitetne snimke, u svakom pogledu. :-)

siki

pre 9 godina

To je upravo ono sto Androidovci nemogu da shvate: Kamera 8 Mpx a revolucionarno bolja od mnogih drugih smartfona sa gomilom megapixla. Samsung potura ljudima otrovno zive boje a masa to shvata kao dobra kamera. Za Apple covek mora imati kulturu.
@(Zora, 19. septembar 2014 09:56)

Usra*u se..

nemanje znanje

pre 9 godina

"Ne znam zasto jos iphone ima kameru od 8 megapiskela , Samsung Galaxy s5 ima 16
(P!nk, 19. septembar 2014 12:09)"

Prijatelju, i pre telefona su postojali aparati i digitalni i, "nekada davno", klasični, sa filmom. Pitaj nekoga kako to izgleda ili potraži na netu. Uglavnom, što veća rezolucija na istoj veličini senzora, nalik granulaciji na klasičnom filmu, to manji piskel. Suprotno očekivanom, sitnija granulacija na klasičnom, i manji piksel na digitalnom aparatu, dovode do istog: loše mogućnosti rada pri slabom osvetljenju.

Učiti , učiti i samo učiti, kako je rekao drug Lenjin... ili beše Staljin :-)

Lu

pre 9 godina

Koristim iPhone, i stvarno su im super kamere. Ali kao sto neko vec rece "u rukama fotografa svaki aparat je dobar". Koristim njegovu kameru za klasicne svakodnevne stvari kao i vecina obicnih korisnika, zato sto je "pri ruci", za razliku od fotoaparata, tako da mi ovo nije od presudnog znacaja za kupovinu telefona...

Reklamica

pre 9 godina

Opet epl saljivdzije :) Evo malo deco da se edukujete o velicini senzora i kvalitetu fotografije - link ispod ...
http://www.gizmag.com/camera-sensor-size-guide/26684/
A sto se tice telefona i njegove kamere, sto manji broj megapiksela to bolje jer je velicina senzora manja nego nokat na malom prstu. HTC sa senzorom od 4 megapiksela je na pravom putu ali bi psiholoska granica bila od 5-8 za vecinu. Sto je fizicki veci piksel na senzoru to vise svetla pada na njega i time bolja fotografija. Zato je na istu povrsinu bolji sto manji broj megapiksela zbog velicine istih. Veci piksel bolja slika, manji losija (vise suma na slici, detalji u senkama, ...) sto se jasno vidi prilikom slikanja u uslovima slabijeg svetla. Naravno to se odnosi na senzore istog godista i klase.

Nikola

pre 9 godina

Sestra ima Xperiju T, i pravi fotografije slicne ovoj, velika joj je kolekcija. Inace, nije fotograf, pocetnik je. Vreme, mesto i malo truda, eto ovakvih slika. Manite me vise iPhone-a, dosadili ste i bogu i narodu! Usput, on koristi Sony-jeve senzore.

modesty

pre 9 godina

Kao sto bi rekli Englezi - you can't argue with that, Performans kamere kod loseg osvetljenja je jos uvek previse bucan, sto je i inace najveci problem kod iPhone kamera, ali ovo ostalo je neverovatno. Nisam planirala da zamenim svoj 4s ali sada se dvoumim...

Iscelitelj

pre 9 godina

Jedino pitanje koje se namece o ovom slucaju je koliko je para dobio ovaj fotograf od jabucara za pisanje gluposti?
Samo sto nije izjavio da novi iKrs pravi bolje slike od profi canon i nikon aparata...

Profesionalac

pre 9 godina

Svi profesionalni fotografi zato koriste samo Nokia (danas Lumia) ili iPhone. To je činjenica, nikakvo prepucavanje. Drugi proizvođači jednostavno ne pridaju toliki značaj kameri.
(Bojan Jovanović, 19. septembar 2014 11:16)

Sinko mnogo grešiš po dva osnova: prvo ni jedan profi fotograf ne koristi telefon za izradu ozbiljnih fotografija (instagram i fejsbuk ne maksimalni domet), drugo Sony i Panasonic su tata za te koje si spomenuo. Guglaj "Lumix Smart Camera" (to je zapravo telefon) pa će ti biti jasno. Unutra je Sony senzor veličine 1 inč. Veći ne može biti jer današnji telefoni nisu dovoljno veliki uprkos tendenciji porasta veličine. To je telefon koji se može koristiti za izradu profesionalnih fotografija a ne Lumia ili iPhone. Provereno jer imam Sony foto aparat sa istim tim senzorom, a slikice se baš fino prodaju, dakle upotrebljiv je za profesionalnu primenu.

Nenad11

pre 9 godina

@ Nebojsa to se zove optical imiga stabilation skraceno OIS, ima samo model 6 plus kod iphona, a imala je i dve godine stara lumia 920, plus pure view kameru koja propusta vise svetlosti. Megapikseli nisu bitni jedino ako sliku drzis na telefonu i ne zumiras je mnogo.
@ Rio, 6.1 na kolikom ekranu, koje rezlolucije ekran...
Bitnan je objektiv, senzor i broj mega piksela. Vise mega piksela znaci vise detalja i veca mogucnost zumiranja slike naknadno i koriscenje.
Najbolju kameru od telefona ima i dalje 1020 Nokia, xenon flas i led svetlo, najbolju propusnost svetla, najvecu rezoluciju. Pure view kameru koja pravi najbolje rezultate po slabom svetlu. Telefon cuva dve verzije slike 5 i 41 mega piksel, 5 za deljenje na drustvenim mrezama, a 41 ako ce se dalje obradjivati, zumirati ili gledati na vecim ekranima...

Vlad

pre 9 godina

Početnik sa DSLR aparatom
1. kvalitetan objektiv košta skoro 5x cene tela aparata
2. veličina senzora
3. ova fenomenalna slika zalaska sunca je statična slika (pritom najverovatnije fotoshopovana)
4. povazano sa 3. koliko brzo taj "aparat" hvata pokretne slike u slabijem osvetljenju ;iso osetljivost + burst mod
5. telefon služi za razgovaranje, poruke i blagi surf netom
6. kada odete u foto radnju da vas slikaju...da li vas slikaju mobilnim telefonom ?! mislite o tome :) :)
pozz

milos

pre 9 godina

imao sam iphone 5s koga sam zamenio za galaxy s5- samsung sije iphone kao dobar dan - slike su neouporedivo ostrije i jasnije ... to je cak potvrdio i drug koji je zaljubljenik u iphone - naruceni clanci od Apple kompanije ---

Rio

pre 9 godina

Negde sam skoro procitao da ljudskom oku nista ne znaci kamera jaca od 6.1 Mpx ?! Ako se potrudite tu informaciju mozete pronaci svi. Inace kao sto znate, ili ne, bitna je velicina piksela a ne njihov broj.

Nokia

pre 9 godina

Niko ne pominje noki-ju 808 koja ima najveci sensor i najbolju kameru od telefona iako je izasao davne 2012, uz nju je i lumia a 1020

vlada

pre 9 godina

Ne razumem potrebu da se na telefone trpaju tolike kamere sa tolikim rezolucijama i nekim nazovi naprednim funkcijama (koje nisu ni na nivou jednog prosumer foto aparat), kada se 90% tih fotografija ni neće gledati na drugom ekranu od onoga na telefonu. Takodje ne vidim poentu reklamiranja kamere. Naročito ne na ovaj način jer kvalitet fotografije uvek zavis mnogo više od fotografa a ne od kamere. Mislim kao da su rekli "evo pogledajte šta možete da uradite sa iPhonom ako imate dara za fotografiju, a ako nemate, pa onda šta je tu je".

Ko želi da dobre fotografije taj će da kupi DSLR a ne iPhone. Tako da reklamirajte telefon kao telefon! Ni jedan telefon neće nikada dostoći ni 10% kvaliteta kamere jednog low budget dslr-a

Nikola

pre 9 godina

...i od sad ce sve fotgrafije da radi sa iphone,canon u buli nemaju sta da izbace u rangu iphone-a...aj ne smarajte sa ovm placenim tesktovima,samo ste dokazali da je taj verge dobio lovu za misljenje o iphone.lik unajmio helikopter da pokaze objetivan stav....vazi.

Ske

pre 9 godina

Dragi profesionalnii fotografi i vama kojima se povraca od slikanja telefonom, ovaj clanak niti jednim slovom ne uporedjuje profesionalnu fotografsku opremu sa kamerom telefona, vec objasnjava kakvi rezultati mogu da se postignu sa tim telefonom.

Lepo je to sto znanje iz vase profesije ili hobija zelite da podelite sa nama neznalicama, ali verujte, malo koga je briga.
Sutra kada okinem fotku sa telefona, boli me bas ona stvar i za rezoluciju i za dpi i za ekspoziciju i svetlo, ako ta slika izgleda dobro kada je pogledam.

Rango

pre 9 godina

@Hornet - kada na televizoru koji ima FULL HD prikazes fotografiju od 21mp tv uradi interpelaciju fotografije i pri tome se izgubi šum i sve sitne nepravilnosti, tako da nisi u pravu - rezolucija je itekako bitna.

Milan

pre 9 godina

Panasonic je postavio granicu kvaliteta koju će teško neko premašiti bilo kakvim brojem megapiksela, u pitanju je senzor... mada po meni bi to trebala biti nova klasa pod nazivom camphone.
(Radoznali Perica®™, 19. septembar 2014 12:00)

Stvarno ne razumem epl sektaše koji udaraju minuse a da ne znaju o čemu se radi. Zapravo "Lumix Smart Camera" je kamera sa telefonom koja liči na običan telefon. Neuporedivo je superiornija u odnosu na sve kamere u telefonima svih drugih proizvođača Apple, Samsung, Sony (dakle ne samo iphone) otprilike kao profesionalne filmske kamere u odnosu na fotoaparate koje kupujete za par stotina evra u lokalnoj radnji. Senzor je 10 puta veći pa tako i kvalitet, ima 20mpix (što nije tako bitno za kvalitet slike ali jeste za veličinu štampe), snima takođe u Raw formatu (može se procesirati sa profesionalnim softverom), ima 4K video mod i ima sjajan mali Leica objektiv koji se može ručno fokusirati (mali prsten na samom objektivu). Malo je deblji od najnovih telefona (zbog objektiva koji je prilično veliki) ali nije problem kome tako nešto treba. Koštaće papreno i nije za svakog to je sigurno. Sa njim se zaista mogu napraviti pravi profesionalni snimci iz kojih se mogu štampati posteri velikih dimenzija. Na kraju da pojasnim pojam "profesionalni snimak" - to je nešto što se može prodati za dobre pare za razliku od snimka sa iphone 6 i svih drugih trenutno aktuelnih telefona.

Milos

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vladimir, 19. septembar 2014 11:36)

Sta sve tastatura moze da istrpi....

mc lumia 1020

pre 9 godina

Istrazivacko novinarstvo je umrlo u srbiji. Nazalost.
Posto ljudi vise ne veruju u pricu o megapikselima ajde sad da pricamo da je 8 bas kako treba. Poboljsali smo sve ostalo evo verujte nam isao sam cak do islanda da vam pokazem i rizikovao svoj novi iphone.
Ja kao laik mogu da kazem da su bas lepe slike i ne mogu da verujem da je ovo prvi na svetu, tj. Prvi u univerzumu telefon koji pravi ovakve slike sjajno!
A kako bi tek izgledale da su koristili i photoshop?

raka85

pre 9 godina

android programer kaze da su ugradili ziroskop u kameru pa objasnjava dalje....hehehe
mislis na optikal imidz stabilizejsn?
pa to je prvi lg ubacio odavno. nista novo.

Dragan

pre 9 godina

"Ne znam zasto jos iphone ima kameru od 8 megapiskela , Samsung Galaxy s5 ima 16
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (P!nk, 19. septembar 2014 12:09)"

Možda zato što broj megapixela nije ni u kakvoj vezi sa kvalitetom fotografije, već samo sa njenom veličinom.

Milan

pre 9 godina

@zmitjkoe Ok, ok, svi mi znamo da obozavas Apple i da bi ih hvalio sta god da naprave. Ali u fotke se ne razumes, ocigledno, ako ti je ta fotografija koju si okacio nesto posebno. Image noise je dosta primetan iako si slikao po danu (dosta svetlosti), a i vidi se da je stavljen prejak sharpness. A komentar da PS ne moze od lose fotografije da napravi dobru je pobedio, ocigledno nisi svestan mogucnosti PhotoShop-a.
BTW, ja sam sa mojom starom Nokia N82 (5 mpix) pravio slike za bilbord (izgledale su sasvim dobro), tako da to tvoje razvlacenje slike od 8 mpix na 20x14cm nije nista impresivno. ;)

NikolaC

pre 9 godina

Da li je neko video da ispod svake slike na izvornom sajtu pise u kom programu je obrađena slika!
Pa onda neka hvale telefon koji nemaju.
Ja lično priznajem samo originalne slike u tzv. RAW formatu, jer u svakom PS programu i od babe prave devojku.

zar nije tako?

pre 9 godina

svejedno je bolja bilo moja ''bridge'' kamera od ovoga. imam Canon sx 50hs, ni iphone ni bilo koji drugi telefon se ne može mjeriti sa njim.

Amater

pre 9 godina

Volim digitalne fotografije i puno ih pravim
Pre stampe na papiru 10x15 cm redovno ih kropujem na 300 pix/incu, jer je to maksimalna rezolucija dobrih aparata za izradu fotografija.
Od pravljenja fotografija pomocu mobilnih telefona mi se povraca.

sa ficom 300

pre 9 godina

(Sasa, 19. septembar 2014 11:15)

Pa bolje su pice iz kamene peci, to plinska ne moze da uradi. Budi covek reci da je tako ;) Isto je i sa fotoaparatima, nemojte mi tu pricu da nije do tehnologije. Evo recimo probaj sa telefonom da uhvatis fotografije "in motion" sto bi se reklo.

Stewing

pre 9 godina

U Srbistanu je bitno 3000mpx, 2000Ghz i 10000ram. Specifikacije moraju da budu fenomenalne a kako zapravo taj uredjaj radi i nije bitno (moze i da ne radi samo da ima dobre specifikacije). Iz toga dolazimo do zakljucka da posebno izradjeni delovi np A8 na 1.4Ghz 64bit nema niko a pritome radi bolje nego octa core na 2.4ghz. Kamera na 8mpx radi bolje od kamere na 21mpx etc. Samsung vas je lagao na benchmarku, i dalje su pevarangi sa hiljadama ghz mpx i rama a sam uredjaj ne radi kako odnosno blokira trokira :) sretno vam meni apple daje sigurnos i stabilnost.

Samo pitam ...

pre 9 godina

Vidim, svi se uhvatili za floskulu "bolje manje velikih piksela, nego mnogo malih". Tačno. Bolje 100 evra u džepu nego 30. Verovatno su to negde pročitali na netu, pa sad, kao ...
Nego, hteo sam da pitam, za šta je bolje manje velikih pixela? Za štampu, ili web, ili monitor, ili ..? I koliki su ti veliki pixeli na senzoru u telefonu? Kako to da Nikon sa veličinom pixela od 4,9 mikrona ima veći dinamički opseg i daje čistije fotografije od Canona iste generacije sa pikselima od 6,25 mikrona, na senzoru iste veličine?
Ako neko može da mi objasni, bio bih mu veoma zahvalan, jer volim da naučim nešto novo.

Vladimir

pre 9 godina

Neki ljudi nikad neće shvatiti da kameru ne čine megapikseli. Neću nikad iPhone kupiti ali ću se uvek diviti kvalitetu kamere koju poseduje. Nije DSLR ali kao džepna varijanta skoro da i nema konkurenciju.

Proud To Be Croat

pre 9 godina

Iphone 6 najbolji tel na svetu, ima najbolji ekran, najbrzi procesor, najbolju bateriju...pa dajte ljudi na ovom svetu zivi jos neko osim amera, pa nismo svi idioti da poverujemo u ovakve stvari. Pustite pricu sa kamerom, nisam fotograf i necu to da komentarisem ali citam po netu svasta o telefonima i sudeci po misljenju onih koji se razumeju iphone je krs za kameru. Dakle tu ne pricam o placenim i narucenim clancima nego o misljenjima free lancera koji se time bave
(srb, 19. septembar 2014 11:56) imaju ti rusi tvoji prvi mobilni čak od 2014.poceli proizvodit tu kantu, on bi ti bio vrh

Veliki brat

pre 9 godina

@(Amater, 19. septembar 2014 13:04)
Volim digitalne fotografije i puno ih pravim
Pre stampe na papiru 10x15 cm redovno ih kropujem na 300 pix/incu, jer je to maksimalna rezolucija dobrih aparata za izradu fotografija.
Od pravljenja fotografija pomocu mobilnih telefona mi se povraca.
@

Pa Amater, da te pitam nešto, pošto kropuješ fotografije na 300dpi, da li je fotografija 3600x2400 piksela veća na 300dpi ili 72dpi????

Ludim kad mi neki viđeniji fotografi (čak i sa nekim umetničkim zvanjima) na pomen da za HD televizor fotografije treba da budu 1920x1080 piksela postave pitanje: 72dpi ili 300dpi?
Takođe, još jedno pitanje za tebe, otkud ti to da je maksimalna rezolucija današnjih aparata 300dpi? Možeš ti da odštampaš fotku i na 1200dpi, samo ćeš dobiti manje centimetara na papiru.


Toliko o pismenosti naših ljudi koji vole da divane i raspravljaju o svemu i svačemu, a mrzi ih da se bar malo informišu na internetu.
Da si rekao da ih spremaš za štampu dimenzija 15x10cm u rezoluciji 300dpi pa i nekako da razumem, ali da ih pre štampe na 15x10cm kropuješ na 300dpi...


A što se tiče kvaliteta kamere, telefoni su kilometrima iza ozbiljnijih kompakt aparata, tipa G1x, G15, G7x i preko 10-ak modela raznih Sony i Panasonic modela koji koštaju 500-700e (Sony ima i kompakt sa FF senzorom, ali je cena preko 2500$).

Za 600-700e može se kupiti zmaj od kompakt aparata, Canon G1x (ima senzor 18.7x14.0mm, dok većina ostalih kompakta i telefoni imaju 1/1.6-1/2.5").

zoran dj

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vladimir, 19. septembar 2014 11:36)

Sta sve tastatura moze da istrpi....
(Milos, 19. septembar 2014 14:21)

tako zvuce i applovci kada uporedjuju svoje cedo sa flagship modelima drugih proizvidjaca

zmitjkoe

pre 9 godina

Ovde izgleda niko nije ni pogledao klip, a kamo li da ga je komentarisao, ili ne daj boze nesto zapazio. Dosli likovi da istovare “svoje misljenje” tipa: “Nokia Pureview 808 je'e sve redom”, “Lg G2 razbija u svim uslovima sa 13 mp...i nocu i sa makro detaljima.” ?????
One koje vest interesuje mogli su da vide kvalitet i mogucnosti iPhone 6 Plus kao vrhunske video kamere, koja snima u najtezim mogucim klimatskim i svetlosnim (ne)uslovima (uz poredjenje sa iPhone 4s, koji je inace poznat po kvalitetnoj kameri*). Time-lapse scena sa glecerima oduzima dah, ili slow-mo sekvence sa morske obale… Ono sto je iPad za muzicare, to ce iPhone 6 Plus biti za filmicare, u HD i dzepnom formatu. Precicu na iPhone 6 samo zbog kamere (kao sto sam presao i na 4s).

* fotku sa linka napravio sam sa iPhone 4s, mojom dzepnom sveprisutnom kamerom. Fotka ne bi bila bolja sve da sam tada teglio i moj Canon 5D Mk II od kilo ipo. Fotka jeste obradjena u PS, pa u tome je ceo vic sa iPhone, nema tog Photoshopa koji moze da napravi dobru fotku od lose slike. Ovo je fotka od “samo” 8 MP, cak i crop-ovana, sa rezolucijom od 300 ppi, daje full color print kvalitet sliku od 20x14 cm!!!! Znaci moze iPhone i u profesinalne svrhe.

http://postimg.org/image/jzchybwgz/

Oni koji kazu da profesionalac moze da napravi super sliku i sa kutijom za cipele ne znaju sta pricaju. Znaci za dzbe profi fotografi bacaju desetina hiljada eura na objektive i full frame bodyje od Canona ili Nikona.

Maks

pre 9 godina

@ (Profesionalac, 19. septembar 2014 13:46)

Taj "Lumix Smart Camera" možda pravi bolje slike od većine telefona zbog većeg senzora, ali i taj senzor 1'' formata (to nije ni visina, ni širina, ni dijagonala) je jako mali u poređenju sa senzorima u DSLR aparatima.

Evo ti poređenje različitih veličina senzora: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format

Za senzore 1'' formata koje koriste Nikon CX i Sony Sony Cyber-shot aparati (ni jedan ni drugi nisu DSLR) piše da je veličina senzora 13.20x8.80mm, a dijagonala 15.86mm.

Poređenja radi, MFT format senzora je 17.30x13mm, Canonov APS-C je 22.30x14.90mm, za APS-C format kod Nikon/Sony aparata piše da je 23.6–23.7x15.60, Full Frame 35.8–36x23.9–24, a Medium format (kakav koriste Hasselblad aparati) 53.7x40.2.

Za profesionalno bavljenje fotografijom smaram da ni jedan telefon nije pogodan... prvenstveno zbog nemogućnosti zamene objektiva, a i zbog jako malih senzora i lošijeg kvaliteta fotografija pri slabom osvetljenju u poređenju sa DSLR-ovima.

Za novinare, sportsko slikanje i slikanje životinja po šumama smatram da su najpogodniji MFT ili APS-C aparati (jer su za njih telephoto objektivi za slikanje sa veće razdaljine manji).

Za studijsko slikanje i slikanje u kontrolisanim uslovima profesionalac bi već trebalo da koristi Full Frame ili Medium format aparate.

latino

pre 9 godina

brzi prsti nego percepcija (marvo ,mavro ),a o profesionalnom nivou fotke o cemu pricamo....
dislajkujem i googl i apple ,a to da vrijedjam ma daj ,vise vas vrijedja vasa vlada i ......

Zora

pre 9 godina

To je upravo ono sto Androidovci nemogu da shvate: Kamera 8 Mpx a revolucionarno bolja od mnogih drugih smartfona sa gomilom megapixla. Samsung potura ljudima otrovno zive boje a masa to shvata kao dobra kamera. Za Apple covek mora imati kulturu.

Andra

pre 9 godina

Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx.

Fotograf

pre 9 godina

Mislim da do sada niko nije napravio bolju kameru kao sto je to pripremio Apple. Samsungu to nije u potpunosti uspelo. Ljudsko oko nema toliku rezoluciju koliko piksela nudi jedan Samsung. Smesno!

android programer

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.

srb

pre 9 godina

Iphone 6 najbolji tel na svetu, ima najbolji ekran, najbrzi procesor, najbolju bateriju...pa dajte ljudi na ovom svetu zivi jos neko osim amera, pa nismo svi idioti da poverujemo u ovakve stvari. Pustite pricu sa kamerom, nisam fotograf i necu to da komentarisem ali citam po netu svasta o telefonima i sudeci po misljenju onih koji se razumeju iphone je krs za kameru. Dakle tu ne pricam o placenim i narucenim clancima nego o misljenjima free lancera koji se time bave

Vladimir

pre 9 godina

Iz ovog testa uglavnom mozemo da za kljucimo da je Island jako lep i da cak i da bilo cime da ga slikate slike ce biti lepe, jer je ono sto se slika lepo. A zrno na fotografiji je sveprisutno i sve u svemu nista spektakularno.

Nebojsa

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.
(android programer, 19. septembar 2014 11:29)


Ti jesi iphone ljubitelj evo ja uopste nemam simpatije prema appleu pa nemogu da kazem nista o kameri telefona koji nisam video a ti ga isto nisi video a znas da ce imati najbolju kameru to je odlika appleovaca.

Rango

pre 9 godina

@Hornet - kada na televizoru koji ima FULL HD prikazes fotografiju od 21mp tv uradi interpelaciju fotografije i pri tome se izgubi šum i sve sitne nepravilnosti, tako da nisi u pravu - rezolucija je itekako bitna.

analiticar amater

pre 9 godina

- iPhone 6 izlazi tek danas, znaci ovaj fotograf je mogao koristiti samo primerak koji je dobio od Apple-a, te nije ocekivano da napise nesto lose vec samo da pojaca famu oko tih "poboljsanja"
- Neke fotografije su obradjene - neke ne
- Kad usporedjujete sa prethodnim modelom, onda to samo pojacava utisak da je rec o marketinskom izletu.
- fotograf je verovatno profesionalac, 99% korisnika pametnih telefona se ne makne dalje od "Auto"

modesty

pre 9 godina

Kao sto bi rekli Englezi - you can't argue with that, Performans kamere kod loseg osvetljenja je jos uvek previse bucan, sto je i inace najveci problem kod iPhone kamera, ali ovo ostalo je neverovatno. Nisam planirala da zamenim svoj 4s ali sada se dvoumim...

Bojan Jovanović

pre 9 godina

@Andra

Malo si se zaneo. 21mpx i 8mpx i 3 mpx će na ekranu 42" isto izgledati. Razlog je što je Full HD rezolucija 1920x1080px odnosno 2 mpx ! Razlika u kvalietetu neke digitalne fotografije potiče od kvaliteta senzora a ne broja piksela. Zato većina profesionalnix aparata nema silne mpx nego osetljivije senzore, odnosno kvalitet ne čine silni pikseli nego i kolorifikacija, svetlo, histerezis boje ... Možeš imati 100 mpx ako je senzor "slep" slika će biti bukvalno crno-bela tj crna i bela, bez ikakvih nijansi. Svi profesionalni fotografi zato koriste samo Nokia (danas Lumia) ili iPhone. To je činjenica, nikakvo prepucavanje. Drugi proizvođači jednostavno ne pridaju toliki značaj kameri.

Vladimir

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.

Milan

pre 9 godina

U rukama profesionalnog fotografa svaka kamera izgleda dobro. Nek daju nekom običnom korisniku telefon i kažu mu da beleži slike tokom dana i noćnih izlazaka. Kamera će verovatno izgledati sasvim prosečno.

Milos

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vladimir, 19. septembar 2014 11:36)

Sta sve tastatura moze da istrpi....

Sasa

pre 9 godina

Dodje fotograf na veceru kod prijatelja i pokaze domacinima neke svoje fotografije.

"Divne su vam slike, mora da imate jako dobar fotoaparat", kaze mu drugarova zena.

Kad se zavrsilo vece, fotograf se pri odlasku pozdravi sa domacicom:

"Vecera je bila odlicna. Mora da imate jako dobar sporet".

Toliko.

A za ilustraciju klik:
Samsung S3: https://www.flickr.com/photos/obrazu/7996009286/
Samsung S3: http://www.flickr.com/photos/will668/8450243270/

Lumia 520: http://www.flickriver.com/photos/peloxjam/10842925466/

Soni Erikson k610i https://www.flickr.com/photos/z16s9/2040156434/

eto...

Stewing

pre 9 godina

U Srbistanu je bitno 3000mpx, 2000Ghz i 10000ram. Specifikacije moraju da budu fenomenalne a kako zapravo taj uredjaj radi i nije bitno (moze i da ne radi samo da ima dobre specifikacije). Iz toga dolazimo do zakljucka da posebno izradjeni delovi np A8 na 1.4Ghz 64bit nema niko a pritome radi bolje nego octa core na 2.4ghz. Kamera na 8mpx radi bolje od kamere na 21mpx etc. Samsung vas je lagao na benchmarku, i dalje su pevarangi sa hiljadama ghz mpx i rama a sam uredjaj ne radi kako odnosno blokira trokira :) sretno vam meni apple daje sigurnos i stabilnost.

Janko Pospanko

pre 9 godina

Zaista impresivno. Prvo je bio Lumija 1020 a sada iPhone 6. Kamere na smart telefonima su već sada bolje od foto-aparata "idiota" od pre par godina, šta li nas tek očekuje u budućnosti? A kad malo bolje razmislim, ako dajem više od 500€ za sokoćalo onda bi im bolje bilo da kamera bude dobra.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Danas je sve jedno dali je iphone, nokia, samsumg ili neki peti model u pitnju. Panasonic je postavio granicu kvaliteta koju će teško neko premašiti bilo kakvim brojem megapiksela, u pitanju je senzor... mada po meni bi to trebala biti nova klasa pod nazivom camphone.

Hornet

pre 9 godina

Nekoliko činjenica:

Fact 1) Naduvavanje megapiksela nema veze sa kvalitetom fotografije
Fact 2) Tehnički kvalitet zavisi najpre od senzora i objektiva
Fact 3) Fotografija u tekstu prezentuje prelepo uhvaćeno svetlo (ne kameru)
Fact 4) Tehnički kvalitet fotografije se ocenjuje raznim pikselpipovanjima, a ne hvatanjem idiličnih zalazaka sunca
Fact 5) Potrebna nam je fotka u ful rezoluciji da bi smo procenili kvalitet, ne youtube doterani snimak
Fact 6) Kamere u telefonima i dalje su totalni šit u odnosu na dSLR, zbog fizičkih ograničenja koja se odnose na bitne komponente (pogledati pod Fact 2
Fact 7) Uvaženi fotograf je tako očigledno izveo manipulaciju po narudžbini Jabuke, ali gajim respekt prema njegovim kvalitetima kao fotografa
Fact 8) Jabuka je isporučila solidan (svega) premijum telefon zajedno u paketu sa marketingom čiji budžet daleko prevazilazi budžet razvoja modela 6 i 6+
Fact 9) Prošla pauza, odoh da radim nešto

Владимир

pre 9 godina

Баш ме занима шта сликају ови људи који коментаришу камере на телефонима. Кад им је то толико битна ставка у животу.
И ако су већ фанатици за фотографију (претпостављам, чим броје мпикселе), како је могуће да их праве телефонима?!

Vladimir

pre 9 godina

Neki ljudi nikad neće shvatiti da kameru ne čine megapikseli. Neću nikad iPhone kupiti ali ću se uvek diviti kvalitetu kamere koju poseduje. Nije DSLR ali kao džepna varijanta skoro da i nema konkurenciju.

zmitjkoe

pre 9 godina

Ovde izgleda niko nije ni pogledao klip, a kamo li da ga je komentarisao, ili ne daj boze nesto zapazio. Dosli likovi da istovare “svoje misljenje” tipa: “Nokia Pureview 808 je'e sve redom”, “Lg G2 razbija u svim uslovima sa 13 mp...i nocu i sa makro detaljima.” ?????
One koje vest interesuje mogli su da vide kvalitet i mogucnosti iPhone 6 Plus kao vrhunske video kamere, koja snima u najtezim mogucim klimatskim i svetlosnim (ne)uslovima (uz poredjenje sa iPhone 4s, koji je inace poznat po kvalitetnoj kameri*). Time-lapse scena sa glecerima oduzima dah, ili slow-mo sekvence sa morske obale… Ono sto je iPad za muzicare, to ce iPhone 6 Plus biti za filmicare, u HD i dzepnom formatu. Precicu na iPhone 6 samo zbog kamere (kao sto sam presao i na 4s).

* fotku sa linka napravio sam sa iPhone 4s, mojom dzepnom sveprisutnom kamerom. Fotka ne bi bila bolja sve da sam tada teglio i moj Canon 5D Mk II od kilo ipo. Fotka jeste obradjena u PS, pa u tome je ceo vic sa iPhone, nema tog Photoshopa koji moze da napravi dobru fotku od lose slike. Ovo je fotka od “samo” 8 MP, cak i crop-ovana, sa rezolucijom od 300 ppi, daje full color print kvalitet sliku od 20x14 cm!!!! Znaci moze iPhone i u profesinalne svrhe.

http://postimg.org/image/jzchybwgz/

Oni koji kazu da profesionalac moze da napravi super sliku i sa kutijom za cipele ne znaju sta pricaju. Znaci za dzbe profi fotografi bacaju desetina hiljada eura na objektive i full frame bodyje od Canona ili Nikona.

nebojsa

pre 9 godina

@Proka

kvalitet optike je bio najbitnija kod analogne fotografije gde je telo aparata donosilo odredjeni broj korisnih funkcija, a vrste filmova su se kupovale prema potrebi.

Kod digitalne fotografije nema kupovine filma i zato je jako bitan kvalitet tela aparata, odnosno senzora, softvera i elektronike koje poseduje u sebi. Objektiv nije vise jedini odlucujuci faktor.

jedan od jako vaznif faktora, uopste u tehnici fotografije, je velicina senzora koja je kod malih kamera, a posebno onih u telefonima, mizerna i ne daje nikakve specijalne mogucnosti u korekciji dubinske ostrine i fotografije pri niskom osvetljenju.

za mene je besmislena ta prica oko kupovine telefona kod kojeg mozemo da se oslonimo na "dobru fotografiju". fotografija sa kamerom telefona je inferiorna i daje dobre rezultate samo u specificnim situacijama.

zato smatram ovaj test kamera apple telefona za jos jednu medijsku loznju.

coolhwip

pre 9 godina

@Fotograf: Moram da uzmem tvoj komentar veoma ozbiljno, fotografi koji koriste telefone da slikaju su vrsni poznavaoci kamera. :D Alo covece, Canon, Nikon, Sony, Pentax? kakav bre Apple :DDD Pa consumer fotoaparat Sony RX100 bolje pravi slike od nekog telefona, to bar svi znaju. Fanboysi su opet revolucionarni sa komentarima :D

Samo pitam ...

pre 9 godina

Vidim, svi se uhvatili za floskulu "bolje manje velikih piksela, nego mnogo malih". Tačno. Bolje 100 evra u džepu nego 30. Verovatno su to negde pročitali na netu, pa sad, kao ...
Nego, hteo sam da pitam, za šta je bolje manje velikih pixela? Za štampu, ili web, ili monitor, ili ..? I koliki su ti veliki pixeli na senzoru u telefonu? Kako to da Nikon sa veličinom pixela od 4,9 mikrona ima veći dinamički opseg i daje čistije fotografije od Canona iste generacije sa pikselima od 6,25 mikrona, na senzoru iste veličine?
Ako neko može da mi objasni, bio bih mu veoma zahvalan, jer volim da naučim nešto novo.

boris

pre 9 godina

Još kad bi neki shvatili da Samsung nije android i da nema najjače android telefone ;)
Kao što rekoše, dajte tu kameru prosečnom korisniku, pa da vidimo rezultate :)
Zaista je smešno pričati o fenomenalnom fotoapartu tih dimenzija, pa bio on u apple ili nokia telefonu. Ne koštaju neki obejktivi (bez tela aparata) i 10 puta više nego ceo taj telefončić bez razloga. Mislite o tome!
Ne kažem da je loše, samo tvrdim da ne može biti tako dobro koliko bi neki želeli :)

Sasa

pre 9 godina

@Andra
"Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx."

Pa tvoj TV ima rezoluciju od samo 2,1 megapiksela (1920x1080), tako da bi ti i aparat sa 3 megapiksela bio previse. Tvoj TV svaku sliku kompresuje da bi mogao da je prikaze.
Samo ljudi koji ne znaju nista o fotoaparatima balave na megapiksele koje nikad nece iskoristiti za ono za sta su stvarno korisni - stampa fotografija velikog formata i eventualno za isecanje fotografije, ako je niste dobro kadrirali prilikom fotografisanja.

Rio

pre 9 godina

Negde sam skoro procitao da ljudskom oku nista ne znaci kamera jaca od 6.1 Mpx ?! Ako se potrudite tu informaciju mozete pronaci svi. Inace kao sto znate, ili ne, bitna je velicina piksela a ne njihov broj.

Proud To Be Croat

pre 9 godina

Iphone 6 najbolji tel na svetu, ima najbolji ekran, najbrzi procesor, najbolju bateriju...pa dajte ljudi na ovom svetu zivi jos neko osim amera, pa nismo svi idioti da poverujemo u ovakve stvari. Pustite pricu sa kamerom, nisam fotograf i necu to da komentarisem ali citam po netu svasta o telefonima i sudeci po misljenju onih koji se razumeju iphone je krs za kameru. Dakle tu ne pricam o placenim i narucenim clancima nego o misljenjima free lancera koji se time bave
(srb, 19. septembar 2014 11:56) imaju ti rusi tvoji prvi mobilni čak od 2014.poceli proizvodit tu kantu, on bi ti bio vrh

milos

pre 9 godina

imao sam iphone 5s koga sam zamenio za galaxy s5- samsung sije iphone kao dobar dan - slike su neouporedivo ostrije i jasnije ... to je cak potvrdio i drug koji je zaljubljenik u iphone - naruceni clanci od Apple kompanije ---

hadzija

pre 9 godina

на једном такмичењу аматерских фотографија, победио је лик чија је слика направљена фотоапаратом за једнократну употребу.
толико о мегапикселима и осталим чудима

Hornet

pre 9 godina

Samo ću reći Sony Z2, 21mpx. I o da, broj piksela itekako ima veze, jer ja svoje slike volim da gledam na tv-u od 42''. Uzmite slike od ovog "umetnika" i prikažite ih na velikom ekranu, pa da vidimo tu nevidjenu kameru od 8mpx.
Andra, 19. septembar 2014 10:27)

@Andra

Tvoj 42' TV u najboljem slučaju ima rezoluciju 1920x1080, ukoliko je full hd. To u suštini znači da kada učita fotografije većih pikselaža TV ih radi prikazivanja skalira (smanji) na 1920x1080 jer jedino tako može da ih prikaže. Ako nađeš način da na bilo kom TV-u na svetu odgledaš svojih 21mp sa kamere obavesti nas plz.

Dimenzije fotografije sa kamere od 8mp su okvirno 3264x2448 (zavisno od formata), što takođe okvirno odgovara najnovijim UHD TV panelima (oko 8,3mp). Malo je manje, naravno.

I tako da, ne znam šta da ti kažem...

P.S. Ne branim Apple, ubiše sa marketingom i ne interesuju me, nego rekoh da te naučim...

Rango

pre 9 godina

Bitan je fotograf a ne kamera. Skoro svaka kamera na boljem androidu ima AF zaključavanje, a ja vas pitam koliko ljudi znate da su koristili tu funkciju - osim da je testiraju prvi put...

Nokia

pre 9 godina

Niko ne pominje noki-ju 808 koja ima najveci sensor i najbolju kameru od telefona iako je izasao davne 2012, uz nju je i lumia a 1020

Iscelitelj

pre 9 godina

Jedino pitanje koje se namece o ovom slucaju je koliko je para dobio ovaj fotograf od jabucara za pisanje gluposti?
Samo sto nije izjavio da novi iKrs pravi bolje slike od profi canon i nikon aparata...

Nikola

pre 9 godina

Sestra ima Xperiju T, i pravi fotografije slicne ovoj, velika joj je kolekcija. Inace, nije fotograf, pocetnik je. Vreme, mesto i malo truda, eto ovakvih slika. Manite me vise iPhone-a, dosadili ste i bogu i narodu! Usput, on koristi Sony-jeve senzore.

Vlad

pre 9 godina

Početnik sa DSLR aparatom
1. kvalitetan objektiv košta skoro 5x cene tela aparata
2. veličina senzora
3. ova fenomenalna slika zalaska sunca je statična slika (pritom najverovatnije fotoshopovana)
4. povazano sa 3. koliko brzo taj "aparat" hvata pokretne slike u slabijem osvetljenju ;iso osetljivost + burst mod
5. telefon služi za razgovaranje, poruke i blagi surf netom
6. kada odete u foto radnju da vas slikaju...da li vas slikaju mobilnim telefonom ?! mislite o tome :) :)
pozz

raka85

pre 9 godina

android programer kaze da su ugradili ziroskop u kameru pa objasnjava dalje....hehehe
mislis na optikal imidz stabilizejsn?
pa to je prvi lg ubacio odavno. nista novo.

nemanje znanje

pre 9 godina

"Ne znam zasto jos iphone ima kameru od 8 megapiskela , Samsung Galaxy s5 ima 16
(P!nk, 19. septembar 2014 12:09)"

Prijatelju, i pre telefona su postojali aparati i digitalni i, "nekada davno", klasični, sa filmom. Pitaj nekoga kako to izgleda ili potraži na netu. Uglavnom, što veća rezolucija na istoj veličini senzora, nalik granulaciji na klasičnom filmu, to manji piskel. Suprotno očekivanom, sitnija granulacija na klasičnom, i manji piksel na digitalnom aparatu, dovode do istog: loše mogućnosti rada pri slabom osvetljenju.

Učiti , učiti i samo učiti, kako je rekao drug Lenjin... ili beše Staljin :-)

Amater

pre 9 godina

Volim digitalne fotografije i puno ih pravim
Pre stampe na papiru 10x15 cm redovno ih kropujem na 300 pix/incu, jer je to maksimalna rezolucija dobrih aparata za izradu fotografija.
Od pravljenja fotografija pomocu mobilnih telefona mi se povraca.

vlada

pre 9 godina

Ne razumem potrebu da se na telefone trpaju tolike kamere sa tolikim rezolucijama i nekim nazovi naprednim funkcijama (koje nisu ni na nivou jednog prosumer foto aparat), kada se 90% tih fotografija ni neće gledati na drugom ekranu od onoga na telefonu. Takodje ne vidim poentu reklamiranja kamere. Naročito ne na ovaj način jer kvalitet fotografije uvek zavis mnogo više od fotografa a ne od kamere. Mislim kao da su rekli "evo pogledajte šta možete da uradite sa iPhonom ako imate dara za fotografiju, a ako nemate, pa onda šta je tu je".

Ko želi da dobre fotografije taj će da kupi DSLR a ne iPhone. Tako da reklamirajte telefon kao telefon! Ni jedan telefon neće nikada dostoći ni 10% kvaliteta kamere jednog low budget dslr-a

superoperater

pre 9 godina

"Of course some of the photos have been edited in photography apps..." i takodje "We’re pretty sure the same effects could be achieved using other high-end smartphones..." Toliko o iPhone kameri.

Inace se bavim i fotografijom i ne mogu vam opisati koliko je cela ova prica smesna. A zalosno je sto se neuke mase primaju na ovakve placene clanke. Da je ova kamera bolja od predhodne verovatno nema sumnje ali pricati o nekakvim vrhunskim fotografijama je tezak apsurd. Za razliku od ovog lika iz teksta, mene bi bilo sramota da iznosim svoje misljenje vezano za nekakvu kameru telefona a da radim za NatGeo, da koristim aparat koji sa sve objektivima vredi preko 10000€, pa cak i da mi plate.

Profesionalac

pre 9 godina

Svi profesionalni fotografi zato koriste samo Nokia (danas Lumia) ili iPhone. To je činjenica, nikakvo prepucavanje. Drugi proizvođači jednostavno ne pridaju toliki značaj kameri.
(Bojan Jovanović, 19. septembar 2014 11:16)

Sinko mnogo grešiš po dva osnova: prvo ni jedan profi fotograf ne koristi telefon za izradu ozbiljnih fotografija (instagram i fejsbuk ne maksimalni domet), drugo Sony i Panasonic su tata za te koje si spomenuo. Guglaj "Lumix Smart Camera" (to je zapravo telefon) pa će ti biti jasno. Unutra je Sony senzor veličine 1 inč. Veći ne može biti jer današnji telefoni nisu dovoljno veliki uprkos tendenciji porasta veličine. To je telefon koji se može koristiti za izradu profesionalnih fotografija a ne Lumia ili iPhone. Provereno jer imam Sony foto aparat sa istim tim senzorom, a slikice se baš fino prodaju, dakle upotrebljiv je za profesionalnu primenu.

Reklamica

pre 9 godina

Opet epl saljivdzije :) Evo malo deco da se edukujete o velicini senzora i kvalitetu fotografije - link ispod ...
http://www.gizmag.com/camera-sensor-size-guide/26684/
A sto se tice telefona i njegove kamere, sto manji broj megapiksela to bolje jer je velicina senzora manja nego nokat na malom prstu. HTC sa senzorom od 4 megapiksela je na pravom putu ali bi psiholoska granica bila od 5-8 za vecinu. Sto je fizicki veci piksel na senzoru to vise svetla pada na njega i time bolja fotografija. Zato je na istu povrsinu bolji sto manji broj megapiksela zbog velicine istih. Veci piksel bolja slika, manji losija (vise suma na slici, detalji u senkama, ...) sto se jasno vidi prilikom slikanja u uslovima slabijeg svetla. Naravno to se odnosi na senzore istog godista i klase.

zoran dj

pre 9 godina

Koristio sam kameru na iphone 5s, i kameru na samsungu trend plus. Oba telefona su pravila fotografije slicnog kvaliteta. Onda uporedite cenu ta dva telefona.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vladimir, 19. septembar 2014 11:36)

Sta sve tastatura moze da istrpi....
(Milos, 19. septembar 2014 14:21)

tako zvuce i applovci kada uporedjuju svoje cedo sa flagship modelima drugih proizvidjaca

latino

pre 9 godina

brzi prsti nego percepcija (marvo ,mavro ),a o profesionalnom nivou fotke o cemu pricamo....
dislajkujem i googl i apple ,a to da vrijedjam ma daj ,vise vas vrijedja vasa vlada i ......

Ske

pre 9 godina

Dragi profesionalnii fotografi i vama kojima se povraca od slikanja telefonom, ovaj clanak niti jednim slovom ne uporedjuje profesionalnu fotografsku opremu sa kamerom telefona, vec objasnjava kakvi rezultati mogu da se postignu sa tim telefonom.

Lepo je to sto znanje iz vase profesije ili hobija zelite da podelite sa nama neznalicama, ali verujte, malo koga je briga.
Sutra kada okinem fotku sa telefona, boli me bas ona stvar i za rezoluciju i za dpi i za ekspoziciju i svetlo, ako ta slika izgleda dobro kada je pogledam.

NikolaC

pre 9 godina

Da li je neko video da ispod svake slike na izvornom sajtu pise u kom programu je obrađena slika!
Pa onda neka hvale telefon koji nemaju.
Ja lično priznajem samo originalne slike u tzv. RAW formatu, jer u svakom PS programu i od babe prave devojku.

zar nije tako?

pre 9 godina

svejedno je bolja bilo moja ''bridge'' kamera od ovoga. imam Canon sx 50hs, ni iphone ni bilo koji drugi telefon se ne može mjeriti sa njim.

siki

pre 9 godina

To je upravo ono sto Androidovci nemogu da shvate: Kamera 8 Mpx a revolucionarno bolja od mnogih drugih smartfona sa gomilom megapixla. Samsung potura ljudima otrovno zive boje a masa to shvata kao dobra kamera. Za Apple covek mora imati kulturu.
@(Zora, 19. septembar 2014 09:56)

Usra*u se..

Milan

pre 9 godina

Panasonic je postavio granicu kvaliteta koju će teško neko premašiti bilo kakvim brojem megapiksela, u pitanju je senzor... mada po meni bi to trebala biti nova klasa pod nazivom camphone.
(Radoznali Perica®™, 19. septembar 2014 12:00)

Stvarno ne razumem epl sektaše koji udaraju minuse a da ne znaju o čemu se radi. Zapravo "Lumix Smart Camera" je kamera sa telefonom koja liči na običan telefon. Neuporedivo je superiornija u odnosu na sve kamere u telefonima svih drugih proizvođača Apple, Samsung, Sony (dakle ne samo iphone) otprilike kao profesionalne filmske kamere u odnosu na fotoaparate koje kupujete za par stotina evra u lokalnoj radnji. Senzor je 10 puta veći pa tako i kvalitet, ima 20mpix (što nije tako bitno za kvalitet slike ali jeste za veličinu štampe), snima takođe u Raw formatu (može se procesirati sa profesionalnim softverom), ima 4K video mod i ima sjajan mali Leica objektiv koji se može ručno fokusirati (mali prsten na samom objektivu). Malo je deblji od najnovih telefona (zbog objektiva koji je prilično veliki) ali nije problem kome tako nešto treba. Koštaće papreno i nije za svakog to je sigurno. Sa njim se zaista mogu napraviti pravi profesionalni snimci iz kojih se mogu štampati posteri velikih dimenzija. Na kraju da pojasnim pojam "profesionalni snimak" - to je nešto što se može prodati za dobre pare za razliku od snimka sa iphone 6 i svih drugih trenutno aktuelnih telefona.

Nenad11

pre 9 godina

@ Nebojsa to se zove optical imiga stabilation skraceno OIS, ima samo model 6 plus kod iphona, a imala je i dve godine stara lumia 920, plus pure view kameru koja propusta vise svetlosti. Megapikseli nisu bitni jedino ako sliku drzis na telefonu i ne zumiras je mnogo.
@ Rio, 6.1 na kolikom ekranu, koje rezlolucije ekran...
Bitnan je objektiv, senzor i broj mega piksela. Vise mega piksela znaci vise detalja i veca mogucnost zumiranja slike naknadno i koriscenje.
Najbolju kameru od telefona ima i dalje 1020 Nokia, xenon flas i led svetlo, najbolju propusnost svetla, najvecu rezoluciju. Pure view kameru koja pravi najbolje rezultate po slabom svetlu. Telefon cuva dve verzije slike 5 i 41 mega piksel, 5 za deljenje na drustvenim mrezama, a 41 ako ce se dalje obradjivati, zumirati ili gledati na vecim ekranima...

iOS programer

pre 9 godina

@android programer
To o cemu ti pricas se zove opticka stabilizacija slike i poseduje ga iPhone 6+ dok obicna sestica ima digitalnu stabilizaciju. Takodje, opticka stabilizacija e vec neko vreme nalazi na nekim android uredjajima, npr. na LG G2 telefonu...

Maks

pre 9 godina

@ (Profesionalac, 19. septembar 2014 13:46)

Taj "Lumix Smart Camera" možda pravi bolje slike od većine telefona zbog većeg senzora, ali i taj senzor 1'' formata (to nije ni visina, ni širina, ni dijagonala) je jako mali u poređenju sa senzorima u DSLR aparatima.

Evo ti poređenje različitih veličina senzora: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format

Za senzore 1'' formata koje koriste Nikon CX i Sony Sony Cyber-shot aparati (ni jedan ni drugi nisu DSLR) piše da je veličina senzora 13.20x8.80mm, a dijagonala 15.86mm.

Poređenja radi, MFT format senzora je 17.30x13mm, Canonov APS-C je 22.30x14.90mm, za APS-C format kod Nikon/Sony aparata piše da je 23.6–23.7x15.60, Full Frame 35.8–36x23.9–24, a Medium format (kakav koriste Hasselblad aparati) 53.7x40.2.

Za profesionalno bavljenje fotografijom smaram da ni jedan telefon nije pogodan... prvenstveno zbog nemogućnosti zamene objektiva, a i zbog jako malih senzora i lošijeg kvaliteta fotografija pri slabom osvetljenju u poređenju sa DSLR-ovima.

Za novinare, sportsko slikanje i slikanje životinja po šumama smatram da su najpogodniji MFT ili APS-C aparati (jer su za njih telephoto objektivi za slikanje sa veće razdaljine manji).

Za studijsko slikanje i slikanje u kontrolisanim uslovima profesionalac bi već trebalo da koristi Full Frame ili Medium format aparate.

mc lumia 1020

pre 9 godina

Istrazivacko novinarstvo je umrlo u srbiji. Nazalost.
Posto ljudi vise ne veruju u pricu o megapikselima ajde sad da pricamo da je 8 bas kako treba. Poboljsali smo sve ostalo evo verujte nam isao sam cak do islanda da vam pokazem i rizikovao svoj novi iphone.
Ja kao laik mogu da kazem da su bas lepe slike i ne mogu da verujem da je ovo prvi na svetu, tj. Prvi u univerzumu telefon koji pravi ovakve slike sjajno!
A kako bi tek izgledale da su koristili i photoshop?

sa ficom 300

pre 9 godina

(Sasa, 19. septembar 2014 11:15)

Pa bolje su pice iz kamene peci, to plinska ne moze da uradi. Budi covek reci da je tako ;) Isto je i sa fotoaparatima, nemojte mi tu pricu da nije do tehnologije. Evo recimo probaj sa telefonom da uhvatis fotografije "in motion" sto bi se reklo.

Lu

pre 9 godina

Koristim iPhone, i stvarno su im super kamere. Ali kao sto neko vec rece "u rukama fotografa svaki aparat je dobar". Koristim njegovu kameru za klasicne svakodnevne stvari kao i vecina obicnih korisnika, zato sto je "pri ruci", za razliku od fotoaparata, tako da mi ovo nije od presudnog znacaja za kupovinu telefona...

Milan

pre 9 godina

@zmitjkoe Ok, ok, svi mi znamo da obozavas Apple i da bi ih hvalio sta god da naprave. Ali u fotke se ne razumes, ocigledno, ako ti je ta fotografija koju si okacio nesto posebno. Image noise je dosta primetan iako si slikao po danu (dosta svetlosti), a i vidi se da je stavljen prejak sharpness. A komentar da PS ne moze od lose fotografije da napravi dobru je pobedio, ocigledno nisi svestan mogucnosti PhotoShop-a.
BTW, ja sam sa mojom starom Nokia N82 (5 mpix) pravio slike za bilbord (izgledale su sasvim dobro), tako da to tvoje razvlacenje slike od 8 mpix na 20x14cm nije nista impresivno. ;)

Nikola

pre 9 godina

...i od sad ce sve fotgrafije da radi sa iphone,canon u buli nemaju sta da izbace u rangu iphone-a...aj ne smarajte sa ovm placenim tesktovima,samo ste dokazali da je taj verge dobio lovu za misljenje o iphone.lik unajmio helikopter da pokaze objetivan stav....vazi.

Dragan

pre 9 godina

"Ne znam zasto jos iphone ima kameru od 8 megapiskela , Samsung Galaxy s5 ima 16
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (P!nk, 19. septembar 2014 12:09)"

Možda zato što broj megapixela nije ni u kakvoj vezi sa kvalitetom fotografije, već samo sa njenom veličinom.

Miki Maus

pre 9 godina

Ma sta god vi pricali iphone 6 imace najbolju kameru, razlog, zato sto su ugradili sistem na principu ziroskopa, odnosko kao kad vas automobil ide preko rupa, tockovi udju u rupu a sasija ostaje mirna (na najnovijim automobilima, da bi automobil bio udoban) e tako nesto i ova njihova kamera, prati drhtanje vasih ruku i na osnovu tog mehanizma stabilizuje sliku(podesava)..

Da se zna ja sam Android korisnik, da se ne lupaju minusi, da ne bude iphone ljubitelj.
(android programer, 19. septembar 2014 11:29)

Posao i religija su dve odvojene stvari, osim ako nisi sveštenik. Tebra ne spominji optičku stabilizaciju, mnogo zaostajete sa tim, Sony i Panasonic će da vas urnišu sa tim, imaju već 5-axis stabilizaciju na većim kamerama, ako stave to na telefone (Panasonic već jeste) čisto ste na*ebali. Nema epl taj r&d u oblasti kamera da se može meriti sa njima. Posebno ne sa Sony-jem.

Hornet

pre 9 godina

paznja na fazni fokus ,za metar ispred svih....balkanska mavro do kada ???
(latino, 19. septembar 2014 11:28)

@latino - piše se "marvo", ne "mavro", ako si kao što pretpostavljam hteo da nas uvrediš. Fazni fokus na telefonu, aaaa kakvo ludilo! Svakako je PDAF bolji od CDAF u niskokontrasnim područjima i na slabom svetlu, ali tu su telefoni svakako invalidni i svakako nema mesta nekom velikom oduševljenju. Ne primaj se i nauči da se ponašaš!

@Hornet - kada na televizoru koji ima FULL HD prikazes fotografiju od 21mp tv uradi interpelaciju fotografije i pri tome se izgubi šum i sve sitne nepravilnosti, tako da nisi u pravu - rezolucija je itekako bitna.
(Rango, 19. septembar 2014 11:52)

@Rango - verovatno si mislio na interpolaciju. Složićeš se da interpolacija ne ubija samo šum, već i detalje? I najbolji algoritmi u PP softverskim alatima za uklanjanje šuma ubijaju detalje, neki manje, neki više.
+ složićeš se i da sabijanje piksela na senzor iste fizičke veličine ima za direktnu posledicu povećanje šuma? Prema tome, pri upotrebi iste tehnologije i istih dimenzija senzora, onaj sa manje piksela će imati bolje performanse u uslovima lošeg svetla.

Ne branim Apple, niti kapiram Apple maniju. Kamera na telefonu jednostavno ne može da bude valjana za profesionalan rad. Za uspomene je skroz ok, dok na kvalitetnom svetlu može da napravi čak i sjajne fotografije sa dubokim DOF-om. Više od toga ne dok se ne smisli nešto revolucionarno.

Ivan

pre 9 godina

@(Milan, 19. septembar 2014 13:17)
Fotografije ili snimci, se mogu prodati za jako veliki novac, ukoliko se na njima nalazi nešto što bi neko platio jako puno, bez obzira na kvalitet fotografija.
Severina i Suzana su jako dobro unovčile poprilično ne kvalitetne snimke, u svakom pogledu. :-)

Veliki brat

pre 9 godina

@(Amater, 19. septembar 2014 13:04)
Volim digitalne fotografije i puno ih pravim
Pre stampe na papiru 10x15 cm redovno ih kropujem na 300 pix/incu, jer je to maksimalna rezolucija dobrih aparata za izradu fotografija.
Od pravljenja fotografija pomocu mobilnih telefona mi se povraca.
@

Pa Amater, da te pitam nešto, pošto kropuješ fotografije na 300dpi, da li je fotografija 3600x2400 piksela veća na 300dpi ili 72dpi????

Ludim kad mi neki viđeniji fotografi (čak i sa nekim umetničkim zvanjima) na pomen da za HD televizor fotografije treba da budu 1920x1080 piksela postave pitanje: 72dpi ili 300dpi?
Takođe, još jedno pitanje za tebe, otkud ti to da je maksimalna rezolucija današnjih aparata 300dpi? Možeš ti da odštampaš fotku i na 1200dpi, samo ćeš dobiti manje centimetara na papiru.


Toliko o pismenosti naših ljudi koji vole da divane i raspravljaju o svemu i svačemu, a mrzi ih da se bar malo informišu na internetu.
Da si rekao da ih spremaš za štampu dimenzija 15x10cm u rezoluciji 300dpi pa i nekako da razumem, ali da ih pre štampe na 15x10cm kropuješ na 300dpi...


A što se tiče kvaliteta kamere, telefoni su kilometrima iza ozbiljnijih kompakt aparata, tipa G1x, G15, G7x i preko 10-ak modela raznih Sony i Panasonic modela koji koštaju 500-700e (Sony ima i kompakt sa FF senzorom, ali je cena preko 2500$).

Za 600-700e može se kupiti zmaj od kompakt aparata, Canon G1x (ima senzor 18.7x14.0mm, dok većina ostalih kompakta i telefoni imaju 1/1.6-1/2.5").