Četvrtak, 28.08.2014.

11:15

Novi zakon mogao bi da uvede e-udžbenike u škole

Izvor: Tanjug

Novi zakon mogao bi da uvede e-udžbenike u škole IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

ana radenkovc

pre 9 godina

Promenite planove i programe koji su ne samo zastareli, već često i nemoguće glupi. Onda će biti svejedno da li dete uči sa tableta ili iz štampane knjige. Autori udžbenika knjige stvaraju po postojećim nastavnim planovima, na to ih obavezuje zakon. A planovi su idiotski. Ring a bell? Dakle, adresa nisu ni izdavači, ni nastavnici, već Ministarstvo, koje svoj posao NE ZNA DA RADI.

Zlatko

pre 9 godina

Radi se o digitalnim publikacijama kakve domaca firma New Look Entertainment vec par godina plasira kako na inostrano tako i na domace trziste...
(zlatko, 28. avgust 2014 12:19)

Imenjace moj, ne bih se slozio po pitanju ovoga sto si napisao. Kada je u pitanju veza izmedju te firme i knjiga za "domace trziste" taj odnos se zavrsava recima "this item isn't availible in your country." Poslednji put provereno pre 2-3 dana kad je na ovom sajtu bila vest o kupovini aplikacija sa Goigle Play. Pre oko dve nedelje njihov odgovor je bio "uskoro". Mene samo zanima kad je to uskoro. 2025-e? Inace, da bi ovo uopste bilo prakticno, nasi treba da obezbede veliku podrsku u obliku e-knjiga, tako da ucenik moze da ponese i jos neku knjigu u skolu, a ne samo udzbenik. Recimo, za srpski ti treba lektira, za geografiju atlas, za biologiju neka enciklopedija o biljkama ili zivotinjama... A toga kod nas jos uvek NEMA. Evo samo jedan primer. Fiziologija od Gajtona. Knjigu koriste studenti na medicini, knjigu je dobro imati u kucnoj biblioteci, ali je to ogromna knjizurina. Zasto studentu medicine ta knjiga ne moze da bude teska samo 300-400g? Ne trazim tu knjigu u e-formatu za dzabe. Ja ne pricam o ceni vec o laksem formatu za nosenje te knjige. Nasi izdavaci se navodno plase piraterije. Onaj ko hoce, naci ce piratsku (kopiranu) verziju stampanog izdanja. Takodje, onaj ko hoce kupice legalno preko sajta knjizare. Tek kad pocnu da prodaju kompletnu ponudu sa polica knjizara u e-formatu, tada ce i e-udzbenici imati smisao.

Mima

pre 9 godina

Mislim da bi bilo mnogo bolje organizovati obuke nastavnog kadra i pratiti kolika je ta primena kasnije u nastavi, a onda na osnovu toga kreirati i menjati e-udzbenike.

glupo je birati između ćoravosti i neznanja

pre 9 godina

Oštećenje vida ne nastaje od gledanja u displej nego od fokusiranja na malu razdaljinu u dužem vremenskom periodu, što znači da važi i za čitanje sa papira. Za taj problem najbolje rešenje je redovno bavljenje sportom, šetnja u prirodi, pecanje ili gledanje utakmica na stadionu...

cp6uH

pre 9 godina

Поставља се питање лиценци. Уџбеници не смеју да се фотокопирају. Ако „ДРМ-ују“ или само издају забрану размене електронских уџбеника, онда не видим сврху у њиховом постојању, јер је забрана размене знања и учила чист идиотизам.

zmitjkoe

pre 9 godina

Sta dobijas koriscenjem tableta umesto knjiga koje ce da daje jedna generacija drugoj?

Jeftinije? Nije. Tablet kosta. Lakse za ucenje? Nije. Isto ili gore.

Sta dobijas?
(Zoran, 28. avgust 2014 16:08)

Glej Zoki, stvari sa e-knjigama i tabletima stoje ovako: tablet kosta, ali tablet je elektricna knjiga, jedina koju ces nositi u skolu do kraja skolovanja, jer u tablet mogu da se smeste SVE KNJIGE I BIBLIOTEKE SVETA. Elektricne knjige omogucavaju momentalnu pretragu svake reci ili pojma i linkovanje na povezane teme... e-knjige imaju toliko prednosti nad drvenim knjigama da ne mogu da ti opisem.

Zato moras ovo da vidis, e-knjige i tablet na delu, kako zajedno sluze za ucenje i obrazovanje kroz multimedijalne knjige buducnosti, koje mozes i sam da pravis. Neverujes? Cuti i gledaj:

https://www.apple.com/ibooks-author/#hero-video

Tafkal

pre 9 godina

@srb: ako nisu promenili prosle godine, sve knjige za hemiju svih godina sredje skole su odobrene krajem '70ih pocetkom '80ih ako se dobro secam, ja sam moje uzimao od babe koja je bila profesorka, prosle god sam zavrsio srednju, onda je otisla u peziju 2000., a knjige su bile iz '89.

Mi gradimo zakon, zakon ugrađuje nas!

pre 9 godina

"Vreme je, kako kaže Lužanin, da se biblioteke aktivno uključe u nastavu, što znači da na primer ne bi trebalo obavezivati svakog učenika da kupi istorijsku čitanku, koja se koristi na pojedinim časovima, već da ih pozajmljuju iz školske biblioteke."

Ne. Vreme je da svaki učenik ima mogućnost da besplatno preuzme, na primer, istorijsku čitanku, u elektronskom obliku, na sajtu Ministarstva prosvete. Ili mislite da je 2014. godina prerano za takav korak? Ili, možda, smatrate da izdavačko-štamparski klanovi treba još "malo" da se "nafatiraju", pa zato predlažete da u novi zakon uđe odredba da elektronska izdanja važe samo za niske tiraže u raznorodnim srednjim stručnim školama, koji izdavačima i štamparima nisu rentabilni???

Maks

pre 9 godina

@ (ja, 28. avgust 2014 11:54)

Kažeš "ostaje samo da ministarstvo angazuje ljude da sastave softver prikladan za to "...

Mislim da bi bilo mnogo bolje da ne prave neki njihov software za čitanje e-knjiga, da ne bi ispalo da posle učenici moraju da koriste određenu platformu ako ne naprave da ta aplikacija podržava i druge platforme... a i da ne bi ispalo posle da kada izađe neka nova verzija OS-a, da aplikacija ne bude kompatibilna sa tom novom verzijom, pa ako je ne updatuju redovno da učenici moraju da koriste neku staru verziju OS-a.

Bolje nek koriste neki standardan i slobodan format poput .ebup za e-knjige... za taj format već postoje besplatne aplikacije za čitanje e-knjiga i za OS X i za iOS i za Android i za Windows i za Linux, tako da bi učenici mogli slobodno da biraju platformu koju hoće da koriste i da li hoće da koriste tablet ili laptop/desktop računar.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Ja sam poslednjih x knjiga procitao preko Kindle aplikacije na Android tabletu od 10.1" koji kosta samo 100 evra (dakle kao 5 knjiga u papirnoj formi). Moze se citati a mogu se zabosti i slusalice pa slusati sintetizovani glas koji cita. Uopste mi nije bio problem ni za oci niti ista drugo, cak je bolje i lakse jer se moze i u mraku koristiti, pretrazivati, zabadati digitalne bukmarkere, itd a udzbenici mogu biti jos 100 puta interaktivniji jer bi mogli da sadrze animacije, video priloge i simulacije! Dakle brze, bolje, jeftinije, modernije, efikasnije a u razvijenim zemljama se ovo vec uveliko koristi, tako da mi nemamo sta cekati i traziti prednosti tradicionalnih udzbenika sada, jer samo cemo jos vise kasniti za svetom i ovako uvek kasnimo a ovo ce kad-tad biti jedina forma za publikacije.

Koga ne mrzi neka polgeda link dole i sve cemu biti jasno. Na njemu se nalazi 21 GIF animacija koje prikazuju odredjene matematicke funkcije bolje nego sto je to ikakav profesor u stanju da objasni. Ikada.

http://www.iflscience.com/brain/math-gifs-will-help-you-understand-these-concepts-better-your-teacher-ever-did

Matic

pre 9 godina

@srb moja knjiga iz elektronike za drugu godinu koju sada prosledjujem nekom drugom je stampana devedeset pete, realno kada pogledam knjigu koja je stampana dve hiljade pete ova moja lici na neko drevno pismo, ako mi ne verujes idi na instagram ukucaj matic_junior i slika je negde na sredini :)

Zoran

pre 9 godina

"A ne smeta kad se satima bulji u fejsbuk, sms, tviter, snapchat, video igrice, itd?"

Vise od sat vremena tesko da dobar djak bulji u internet dnevno. Ali dobar djak bar 4 sata dnevno uci, znaci bulji u monitor. Moje dete ide u privatnu skolu u Americi i nemaju elektronske knjige, vec masu knjiga djaci dobiju i vrate i to koristi sledeca genearcija.

Privatne skole nisu idioti da ne stede na onome sto mogu. Kao sto vidis jeftinije im je da vuku jednu knjigu 10 godina nego da uzimaju elektronske knjige. Ja za elektronske knjige ovde po Americi nisam cuo. Doduse i ne interesuje me mnogo. Ali znam da po skolama toga nema, bar ovde oko mene.

I nije zdravo za oci.

Spike

pre 9 godina

@srb

Recimo "Logika" Gaje Petrovica, napisan jos sezdestih godina. Jedan od najboljih udzbenika ikada napisan na ovim prostorima. Onda je politicki kod nas devedestih zamenjen udzbenikom Mihaila Markovica (osnivac SPS-a), ali su profesori i dalje masovno koristili Petrovicev koji se danas vodi kao dopunski udzbenik.

Hrvati nikada nisu ni prestajali da koriste upravo taj udzbenik. Doduse, koliko je taj udzbenik dobar, toliko smo mi, izgleda, losi ucenici, jer smo, u globalu gledano, malo sta naucili da primenimo iz njega.

Inace, licno sam vise za "papir" kada je sam aktivan proces ucenja u pitanju. Ali, to su moje sklonosti... Mislim da bi ucenicima trebalo pustiti na volju da odluce. Samo da hoce da uce, pa neka bude i sa glinenih tablica.

Zoran

pre 9 godina

sve se moze kad se hoce...samo sta ce mo onda sa hiljadama otpustenih radnika graficke industrije. Inace potpuno sam ZA za digitalizovanje naucnih sadrzaja. Koriscenje tablet uredjaja umesto knjiga je sasvim OK, da ne pricamo o brojnim video ilustracijama delova gradiva, umesto crteza ili bajatih slika po udzbenicima.
(yappy.ns, 28. avgust 2014 15:01)

Sta dobijas koriscenjem tableta umesto knjiga koje ce da daje jedna generacija drugoj?

Jeftinije? Nije. Tablet kosta. Lakse za ucenje? Nije. Isto ili gore.

Sta dobijas?

Zoran

pre 9 godina

"
Druga stvar, vrsiti pretragu na elektronskom udzbeniku je 1000 puta lakse! "

Poenta u ucenju niej da brzo nadjes informaciju, jer kad ucis ti nemas sta da trazis, nego citas redom. A kad citas redom ti polako pamtis celu knjigu i njen raspored teksta. Ucenje nije Gugl tip rada. Internet i Gugl su da nadjes infiormaciju, a ne da ucis. Ucenje je sasvim nesto drugo.

Video klipovi su beznacajna podrska ucenju. Ono sto se kod ucenika trazi je da zamisli, a ne da mu se servira kako avion leti 1000 na sat a iz drugog smer leti avion 400 na sat i gde ce se sresti.

Zoran

pre 9 godina

a koje to knjige koriste 20 godina?
(srb, 28. avgust 2014 14:40)

I ja sam tu glupost procitao, nego me mrzi vise da odgovoram na novinarske idiotluke. Svake godine menjaju knjige. Nisu sabrali 5 godina za poslednjih 50 godina da su izdavali jedne iste udzbenike.

Radomir

pre 9 godina

Ja sam za obe varijante i za klasične udžbenike i za elektronsku varijantu, pa neka koristi ko kako hoće. Ja kao i većina, nemam dovoljno novca za sve udžbenike, pa je elektronska varijanta mnogo, mnogo jeftinija.
A što se zdravlja tiče, ja veruijem da dnevno većina gleda najmanje 2-3 sata u mobilne, ipod-ove, tablet uređaje i slično, ali zbog zabave i onda se niko ne žali.
Još jedna stvar koja mi smeta kod klasičnih užbenika je bezobrazna marža i procenat ugradnje počev od izdavača, preko distributera do direktora i profesora.

yappy.ns

pre 9 godina

sve se moze kad se hoce...samo sta ce mo onda sa hiljadama otpustenih radnika graficke industrije. Inace potpuno sam ZA za digitalizovanje naucnih sadrzaja. Koriscenje tablet uredjaja umesto knjiga je sasvim OK, da ne pricamo o brojnim video ilustracijama delova gradiva, umesto crteza ili bajatih slika po udzbenicima.

konacno prava ideja

pre 9 godina

svi se ovde, vidim, hvataju za "ostecenje vida" a cudi me da nikom nije palo na pamet da e-knjige mogu da budu i u audio formatu, pa lepo slusalice u usi i odslusas lekciju (naravno, ne na casu)
a i sta ako amerika nije uvela, sto da mi ne budemo jednom prvi u necemu dobrom?

Sale

pre 9 godina

Ideja je dobra, sve će zavisiti od realizacije. E-knjige pružaju razne mogućnosti, treba ih iskoristiti. Samo da realizacija ne zavisi od "troškova ugradnje"...

Aleksa

pre 9 godina

A ja sam cuo da su elektronske knjige stetne za zdravlje, kao i elektronske cigarete, elktronske naprave, elektronska struja i ostalo .... a da, i haarp !!

trivaluu

pre 9 godina

svima po tablet ili ebook reader i udri. mnogo jeftinije od knjiga, samo skineš sa sajta nove i to je to. a i šume bi se manje sekle, jedini problem je baterija, ali svejedno za knjigu treba svetlo u vidu sijalice....

gradinar

pre 9 godina

Mislim da Ministarstvo određenim pravilima i podsticajima treba da stimuliše pisanje udžbenika i dr. "učila" (pre svega knjiga), bez obzira da li će to biti objavljeno elektronski ili štampano. Neka više profesora napišu neku knjigu, pa najpre neka ona bude objavljena elektronski, pa onda da se verzija koja se pokaže najboljom objavi i štampano.
Kako se to može stimulisati?
Može, na primer, da to bude uslov za neko napredovanje i opstanak na poslu. Na primer, za 5 godina rada moraš objaviti neku vrstu "učila".
Na fakultetima je uslov za napredovanje nastavnika objavljivanje "radova" u naučnim časopisima, i to se više vrednuje nego knjiga, što je neverovatna glupost!! Znači, jedan članak od 6-8 strana teksta objavljen u časopisu ispade vredniji od knjige koja (npr.) ima 300 strana. Knjiga služi za učenje, a taj tzv. "rad" najčešće ne služi ničemu (a uz to i ne radi) i retko ko će ga pročitati.
Tek za izbor u zvanje redovnog profesora uslov je objavljen udžbenik. Zaboravljeno je da je osnovna misija nastavnika širenje znanja, a ne čuvanje za sebe ida je interes države i društva da se to znanje širi radi primene, a ne da se (npr) profesori na fakultetima takmiče u količini tzv. "SCI radova" i međusobnom citiranju i samocitiranju...

Oslepeću

pre 9 godina

Znači sva deca će da počnu da nose naočare I sočiva. Kao da im nije dosta što ceo dan provedu za kompjuterom I telefonima. Strašno

Washington

pre 9 godina

Средњошколац сам и сметало би ми да сатима и сатима буљим у електронску књигу због здравственог проблема
(Глупост, 28. avgust 2014 12:15)

A ne smeta kad se satima bulji u fejsbuk, sms, tviter, snapchat, video igrice, itd?

Cista nebuloza. A druga stvar, uvek su dostupne da se kupe i obicne knjige ali naravno da ce elektronski udzbenik sigurno biti 80% jeftiniji.

Druga stvar, vrsiti pretragu na elektronskom udzbeniku je 1000 puta lakse!

Trece, vidim neki pricaju o prezentacijama koje moraju da citaju za faks. E-udzbenik je nesto sasvim drugo, uopste nema veze sa prezentacijama nego je bukvalno obicni udzbenik na ekranu tableta, samo milion puta vise interakcije izmedju ucenika postoji. Takodje video klipovi, animacije i razna objasnjenja.

Po meni, za Srbiju je ovo pravo resenje, jer znam i sam da sam uvek imao neki prastari udzbenik na svakom casu jer nismo imali novca novo da kupimo. Tableti se mogu naci poprilicno jeftino, i sa jednim mozes sigurno 3-4 godine da ucis sigurno.

Stjepan Šuvarski

pre 9 godina

Ej, u zemlji u kojoj svaki student fotokopira udžbenike i krade crkavicu od autora, sada se našli da zamerate ideji e-udžbenika? Uostalom niste pažljivo čitali tekst - predlaže se da učenici odštampaju knjigu ako im je teško da je čitaju sa ekrana. Svaka fotokopirnica će za sitne pare da vam odštampa knjigu i uveže je, pa tu nema nikakvog problema. Cena će biti ista kao cena kopiranja. Zato ne prosipajte mudrosti koje vam niko ne traži. Ovo je dobra inicijativa jer deci daje mogućnost izbora, a udžbenici će moći da se ažuriraju redovno. Naravno tri firme u Srbiji koje masno naplaćuju udžbenike i rade u dosluhu sa prosvetnim inspektorima će biti protiv ove inicijative i ja mislim da će gospođa Lužanin dobijati mnogo neprijatnih poziva od štamparskih kartela u sledećem periodu. Želim joj da istraje.

zlatko

pre 9 godina

Radi se o digitalnim publikacijama kakve domaca firma New Look Entertainment vec par godina plasira kako na inostrano tako i na domace trziste. Za citanje istih koriste se bolji mobilni telefoni, tablet racunari ili e-citaci, i tu ne dolazi do zamaranja ociju kao sto je slucaj kod citanja sa PC monitora. Osim povecanja mogucnosti (multimedijalno prikazivanje, interaktivnost...), legalnost i zastita od piraterije su zagarantovane, a i cena za krajnjeg korisnika je niza od cene stampanog primerka.

Vladikus

pre 9 godina

Iako sam IT profesionalac vec dvadesetak godina, sve knjige i dalje citam iskljucivo u stampanom izdanju i iskreno sam se najezio od pomisli da mi dete uci iz elektronskih knjiga. Da ne bude zabune, imam e-book reader ali mi on samo sluzi za skladistenje strucne literature i efikasno pretrazivanje, znaci samo kao podsetnik. Slazem se da bi to za Ministarstvo prosvete bilo prakticnije i jeftinije ali interesi dece MORAJU da budu na prvom mestu. Da li ste se zapitali zasto nijedna od naprednijih evropskih zemalja nije uvela nista slicno?

Saša

pre 9 godina

Mislim da bi bilo bolje objaviti predavanja na youtube-u ili na sajtovima obrazovnih ustanova. Kada je dozvoljeno objaviti svakakve nebuloze na yt-u, ovo nikome ne bi škodilo. Pritom je izuzetno korisno prilikom obnavljanja gradiva.

Dipl inz elektrotehnike

pre 9 godina

@Mladen

I ja smatram da je najveci problem zdravlje tj oci. Ja kad citam nesto na monitor mi posle pola sata "istera oci", zato uvek moram da odstampam.

Jedino je prihvatljivo ako uvedu neke tablete sa e-ink tehnologijom (elektronsko mastilo) koje uopste ne zamara oci i koje ne emituje svetlost vec je potrebno dnevno svetlo za citanje.

Глупост

pre 9 godina

Средњошколац сам и сметало би ми да сатима и сатима буљим у електронску књигу због здравственог проблема

ja

pre 9 godina

za neke smesne novce na veliko se moze nabaviti sasvim dobar tablet koji bi mogao na jedno mesto da stavi sve udzbenike. ostaje samo da ministarstvo angazuje ljude da sastave softver prikladan za to ali i to je jeftinije i bolje od tona papira bacenih u djubre. naravno restrikcija softvera u radno vreme za skolske aktivnosti i to bi bilo to. jeste to veliko za pocetak ali posle bi se lako dodavali novi sadrzaji i modernizovalo skolstvo. na zapadu i dalekom istoku sigurno postoji nesto slicno pa bi se trebala proveriti iskustva. ako se u pricu sa novcem ukljuce grebatori,procentasi i politicari moze samo sve da podje po zlu

Mladen

pre 9 godina

Kao student sam prinudjen na ektronske knjige i bole me oci od njih . U sustini se svode na prezentacije sa casa (jer gospoda ne znaju da drze kredu) , neju nikakva objasnjenja i totalno su neprakticna za stampu jer obicno sadrze do 3 recenice .

Saša

pre 9 godina

Mislim da bi bilo bolje objaviti predavanja na youtube-u ili na sajtovima obrazovnih ustanova. Kada je dozvoljeno objaviti svakakve nebuloze na yt-u, ovo nikome ne bi škodilo. Pritom je izuzetno korisno prilikom obnavljanja gradiva.

Mladen

pre 9 godina

Kao student sam prinudjen na ektronske knjige i bole me oci od njih . U sustini se svode na prezentacije sa casa (jer gospoda ne znaju da drze kredu) , neju nikakva objasnjenja i totalno su neprakticna za stampu jer obicno sadrze do 3 recenice .

Глупост

pre 9 godina

Средњошколац сам и сметало би ми да сатима и сатима буљим у електронску књигу због здравственог проблема

Vladikus

pre 9 godina

Iako sam IT profesionalac vec dvadesetak godina, sve knjige i dalje citam iskljucivo u stampanom izdanju i iskreno sam se najezio od pomisli da mi dete uci iz elektronskih knjiga. Da ne bude zabune, imam e-book reader ali mi on samo sluzi za skladistenje strucne literature i efikasno pretrazivanje, znaci samo kao podsetnik. Slazem se da bi to za Ministarstvo prosvete bilo prakticnije i jeftinije ali interesi dece MORAJU da budu na prvom mestu. Da li ste se zapitali zasto nijedna od naprednijih evropskih zemalja nije uvela nista slicno?

Dipl inz elektrotehnike

pre 9 godina

@Mladen

I ja smatram da je najveci problem zdravlje tj oci. Ja kad citam nesto na monitor mi posle pola sata "istera oci", zato uvek moram da odstampam.

Jedino je prihvatljivo ako uvedu neke tablete sa e-ink tehnologijom (elektronsko mastilo) koje uopste ne zamara oci i koje ne emituje svetlost vec je potrebno dnevno svetlo za citanje.

ja

pre 9 godina

za neke smesne novce na veliko se moze nabaviti sasvim dobar tablet koji bi mogao na jedno mesto da stavi sve udzbenike. ostaje samo da ministarstvo angazuje ljude da sastave softver prikladan za to ali i to je jeftinije i bolje od tona papira bacenih u djubre. naravno restrikcija softvera u radno vreme za skolske aktivnosti i to bi bilo to. jeste to veliko za pocetak ali posle bi se lako dodavali novi sadrzaji i modernizovalo skolstvo. na zapadu i dalekom istoku sigurno postoji nesto slicno pa bi se trebala proveriti iskustva. ako se u pricu sa novcem ukljuce grebatori,procentasi i politicari moze samo sve da podje po zlu

Stjepan Šuvarski

pre 9 godina

Ej, u zemlji u kojoj svaki student fotokopira udžbenike i krade crkavicu od autora, sada se našli da zamerate ideji e-udžbenika? Uostalom niste pažljivo čitali tekst - predlaže se da učenici odštampaju knjigu ako im je teško da je čitaju sa ekrana. Svaka fotokopirnica će za sitne pare da vam odštampa knjigu i uveže je, pa tu nema nikakvog problema. Cena će biti ista kao cena kopiranja. Zato ne prosipajte mudrosti koje vam niko ne traži. Ovo je dobra inicijativa jer deci daje mogućnost izbora, a udžbenici će moći da se ažuriraju redovno. Naravno tri firme u Srbiji koje masno naplaćuju udžbenike i rade u dosluhu sa prosvetnim inspektorima će biti protiv ove inicijative i ja mislim da će gospođa Lužanin dobijati mnogo neprijatnih poziva od štamparskih kartela u sledećem periodu. Želim joj da istraje.

Washington

pre 9 godina

Средњошколац сам и сметало би ми да сатима и сатима буљим у електронску књигу због здравственог проблема
(Глупост, 28. avgust 2014 12:15)

A ne smeta kad se satima bulji u fejsbuk, sms, tviter, snapchat, video igrice, itd?

Cista nebuloza. A druga stvar, uvek su dostupne da se kupe i obicne knjige ali naravno da ce elektronski udzbenik sigurno biti 80% jeftiniji.

Druga stvar, vrsiti pretragu na elektronskom udzbeniku je 1000 puta lakse!

Trece, vidim neki pricaju o prezentacijama koje moraju da citaju za faks. E-udzbenik je nesto sasvim drugo, uopste nema veze sa prezentacijama nego je bukvalno obicni udzbenik na ekranu tableta, samo milion puta vise interakcije izmedju ucenika postoji. Takodje video klipovi, animacije i razna objasnjenja.

Po meni, za Srbiju je ovo pravo resenje, jer znam i sam da sam uvek imao neki prastari udzbenik na svakom casu jer nismo imali novca novo da kupimo. Tableti se mogu naci poprilicno jeftino, i sa jednim mozes sigurno 3-4 godine da ucis sigurno.

trivaluu

pre 9 godina

svima po tablet ili ebook reader i udri. mnogo jeftinije od knjiga, samo skineš sa sajta nove i to je to. a i šume bi se manje sekle, jedini problem je baterija, ali svejedno za knjigu treba svetlo u vidu sijalice....

Sale

pre 9 godina

Ideja je dobra, sve će zavisiti od realizacije. E-knjige pružaju razne mogućnosti, treba ih iskoristiti. Samo da realizacija ne zavisi od "troškova ugradnje"...

Aleksa

pre 9 godina

A ja sam cuo da su elektronske knjige stetne za zdravlje, kao i elektronske cigarete, elktronske naprave, elektronska struja i ostalo .... a da, i haarp !!

gradinar

pre 9 godina

Mislim da Ministarstvo određenim pravilima i podsticajima treba da stimuliše pisanje udžbenika i dr. "učila" (pre svega knjiga), bez obzira da li će to biti objavljeno elektronski ili štampano. Neka više profesora napišu neku knjigu, pa najpre neka ona bude objavljena elektronski, pa onda da se verzija koja se pokaže najboljom objavi i štampano.
Kako se to može stimulisati?
Može, na primer, da to bude uslov za neko napredovanje i opstanak na poslu. Na primer, za 5 godina rada moraš objaviti neku vrstu "učila".
Na fakultetima je uslov za napredovanje nastavnika objavljivanje "radova" u naučnim časopisima, i to se više vrednuje nego knjiga, što je neverovatna glupost!! Znači, jedan članak od 6-8 strana teksta objavljen u časopisu ispade vredniji od knjige koja (npr.) ima 300 strana. Knjiga služi za učenje, a taj tzv. "rad" najčešće ne služi ničemu (a uz to i ne radi) i retko ko će ga pročitati.
Tek za izbor u zvanje redovnog profesora uslov je objavljen udžbenik. Zaboravljeno je da je osnovna misija nastavnika širenje znanja, a ne čuvanje za sebe ida je interes države i društva da se to znanje širi radi primene, a ne da se (npr) profesori na fakultetima takmiče u količini tzv. "SCI radova" i međusobnom citiranju i samocitiranju...

zmitjkoe

pre 9 godina

Sta dobijas koriscenjem tableta umesto knjiga koje ce da daje jedna generacija drugoj?

Jeftinije? Nije. Tablet kosta. Lakse za ucenje? Nije. Isto ili gore.

Sta dobijas?
(Zoran, 28. avgust 2014 16:08)

Glej Zoki, stvari sa e-knjigama i tabletima stoje ovako: tablet kosta, ali tablet je elektricna knjiga, jedina koju ces nositi u skolu do kraja skolovanja, jer u tablet mogu da se smeste SVE KNJIGE I BIBLIOTEKE SVETA. Elektricne knjige omogucavaju momentalnu pretragu svake reci ili pojma i linkovanje na povezane teme... e-knjige imaju toliko prednosti nad drvenim knjigama da ne mogu da ti opisem.

Zato moras ovo da vidis, e-knjige i tablet na delu, kako zajedno sluze za ucenje i obrazovanje kroz multimedijalne knjige buducnosti, koje mozes i sam da pravis. Neverujes? Cuti i gledaj:

https://www.apple.com/ibooks-author/#hero-video

zlatko

pre 9 godina

Radi se o digitalnim publikacijama kakve domaca firma New Look Entertainment vec par godina plasira kako na inostrano tako i na domace trziste. Za citanje istih koriste se bolji mobilni telefoni, tablet racunari ili e-citaci, i tu ne dolazi do zamaranja ociju kao sto je slucaj kod citanja sa PC monitora. Osim povecanja mogucnosti (multimedijalno prikazivanje, interaktivnost...), legalnost i zastita od piraterije su zagarantovane, a i cena za krajnjeg korisnika je niza od cene stampanog primerka.

Mi gradimo zakon, zakon ugrađuje nas!

pre 9 godina

"Vreme je, kako kaže Lužanin, da se biblioteke aktivno uključe u nastavu, što znači da na primer ne bi trebalo obavezivati svakog učenika da kupi istorijsku čitanku, koja se koristi na pojedinim časovima, već da ih pozajmljuju iz školske biblioteke."

Ne. Vreme je da svaki učenik ima mogućnost da besplatno preuzme, na primer, istorijsku čitanku, u elektronskom obliku, na sajtu Ministarstva prosvete. Ili mislite da je 2014. godina prerano za takav korak? Ili, možda, smatrate da izdavačko-štamparski klanovi treba još "malo" da se "nafatiraju", pa zato predlažete da u novi zakon uđe odredba da elektronska izdanja važe samo za niske tiraže u raznorodnim srednjim stručnim školama, koji izdavačima i štamparima nisu rentabilni???

Radomir

pre 9 godina

Ja sam za obe varijante i za klasične udžbenike i za elektronsku varijantu, pa neka koristi ko kako hoće. Ja kao i većina, nemam dovoljno novca za sve udžbenike, pa je elektronska varijanta mnogo, mnogo jeftinija.
A što se zdravlja tiče, ja veruijem da dnevno većina gleda najmanje 2-3 sata u mobilne, ipod-ove, tablet uređaje i slično, ali zbog zabave i onda se niko ne žali.
Još jedna stvar koja mi smeta kod klasičnih užbenika je bezobrazna marža i procenat ugradnje počev od izdavača, preko distributera do direktora i profesora.

Spike

pre 9 godina

@srb

Recimo "Logika" Gaje Petrovica, napisan jos sezdestih godina. Jedan od najboljih udzbenika ikada napisan na ovim prostorima. Onda je politicki kod nas devedestih zamenjen udzbenikom Mihaila Markovica (osnivac SPS-a), ali su profesori i dalje masovno koristili Petrovicev koji se danas vodi kao dopunski udzbenik.

Hrvati nikada nisu ni prestajali da koriste upravo taj udzbenik. Doduse, koliko je taj udzbenik dobar, toliko smo mi, izgleda, losi ucenici, jer smo, u globalu gledano, malo sta naucili da primenimo iz njega.

Inace, licno sam vise za "papir" kada je sam aktivan proces ucenja u pitanju. Ali, to su moje sklonosti... Mislim da bi ucenicima trebalo pustiti na volju da odluce. Samo da hoce da uce, pa neka bude i sa glinenih tablica.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Ja sam poslednjih x knjiga procitao preko Kindle aplikacije na Android tabletu od 10.1" koji kosta samo 100 evra (dakle kao 5 knjiga u papirnoj formi). Moze se citati a mogu se zabosti i slusalice pa slusati sintetizovani glas koji cita. Uopste mi nije bio problem ni za oci niti ista drugo, cak je bolje i lakse jer se moze i u mraku koristiti, pretrazivati, zabadati digitalne bukmarkere, itd a udzbenici mogu biti jos 100 puta interaktivniji jer bi mogli da sadrze animacije, video priloge i simulacije! Dakle brze, bolje, jeftinije, modernije, efikasnije a u razvijenim zemljama se ovo vec uveliko koristi, tako da mi nemamo sta cekati i traziti prednosti tradicionalnih udzbenika sada, jer samo cemo jos vise kasniti za svetom i ovako uvek kasnimo a ovo ce kad-tad biti jedina forma za publikacije.

Koga ne mrzi neka polgeda link dole i sve cemu biti jasno. Na njemu se nalazi 21 GIF animacija koje prikazuju odredjene matematicke funkcije bolje nego sto je to ikakav profesor u stanju da objasni. Ikada.

http://www.iflscience.com/brain/math-gifs-will-help-you-understand-these-concepts-better-your-teacher-ever-did

Oslepeću

pre 9 godina

Znači sva deca će da počnu da nose naočare I sočiva. Kao da im nije dosta što ceo dan provedu za kompjuterom I telefonima. Strašno

yappy.ns

pre 9 godina

sve se moze kad se hoce...samo sta ce mo onda sa hiljadama otpustenih radnika graficke industrije. Inace potpuno sam ZA za digitalizovanje naucnih sadrzaja. Koriscenje tablet uredjaja umesto knjiga je sasvim OK, da ne pricamo o brojnim video ilustracijama delova gradiva, umesto crteza ili bajatih slika po udzbenicima.

konacno prava ideja

pre 9 godina

svi se ovde, vidim, hvataju za "ostecenje vida" a cudi me da nikom nije palo na pamet da e-knjige mogu da budu i u audio formatu, pa lepo slusalice u usi i odslusas lekciju (naravno, ne na casu)
a i sta ako amerika nije uvela, sto da mi ne budemo jednom prvi u necemu dobrom?

Zoran

pre 9 godina

"
Druga stvar, vrsiti pretragu na elektronskom udzbeniku je 1000 puta lakse! "

Poenta u ucenju niej da brzo nadjes informaciju, jer kad ucis ti nemas sta da trazis, nego citas redom. A kad citas redom ti polako pamtis celu knjigu i njen raspored teksta. Ucenje nije Gugl tip rada. Internet i Gugl su da nadjes infiormaciju, a ne da ucis. Ucenje je sasvim nesto drugo.

Video klipovi su beznacajna podrska ucenju. Ono sto se kod ucenika trazi je da zamisli, a ne da mu se servira kako avion leti 1000 na sat a iz drugog smer leti avion 400 na sat i gde ce se sresti.

Maks

pre 9 godina

@ (ja, 28. avgust 2014 11:54)

Kažeš "ostaje samo da ministarstvo angazuje ljude da sastave softver prikladan za to "...

Mislim da bi bilo mnogo bolje da ne prave neki njihov software za čitanje e-knjiga, da ne bi ispalo da posle učenici moraju da koriste određenu platformu ako ne naprave da ta aplikacija podržava i druge platforme... a i da ne bi ispalo posle da kada izađe neka nova verzija OS-a, da aplikacija ne bude kompatibilna sa tom novom verzijom, pa ako je ne updatuju redovno da učenici moraju da koriste neku staru verziju OS-a.

Bolje nek koriste neki standardan i slobodan format poput .ebup za e-knjige... za taj format već postoje besplatne aplikacije za čitanje e-knjiga i za OS X i za iOS i za Android i za Windows i za Linux, tako da bi učenici mogli slobodno da biraju platformu koju hoće da koriste i da li hoće da koriste tablet ili laptop/desktop računar.

cp6uH

pre 9 godina

Поставља се питање лиценци. Уџбеници не смеју да се фотокопирају. Ако „ДРМ-ују“ или само издају забрану размене електронских уџбеника, онда не видим сврху у њиховом постојању, јер је забрана размене знања и учила чист идиотизам.

Matic

pre 9 godina

@srb moja knjiga iz elektronike za drugu godinu koju sada prosledjujem nekom drugom je stampana devedeset pete, realno kada pogledam knjigu koja je stampana dve hiljade pete ova moja lici na neko drevno pismo, ako mi ne verujes idi na instagram ukucaj matic_junior i slika je negde na sredini :)

glupo je birati između ćoravosti i neznanja

pre 9 godina

Oštećenje vida ne nastaje od gledanja u displej nego od fokusiranja na malu razdaljinu u dužem vremenskom periodu, što znači da važi i za čitanje sa papira. Za taj problem najbolje rešenje je redovno bavljenje sportom, šetnja u prirodi, pecanje ili gledanje utakmica na stadionu...

Zoran

pre 9 godina

a koje to knjige koriste 20 godina?
(srb, 28. avgust 2014 14:40)

I ja sam tu glupost procitao, nego me mrzi vise da odgovoram na novinarske idiotluke. Svake godine menjaju knjige. Nisu sabrali 5 godina za poslednjih 50 godina da su izdavali jedne iste udzbenike.

Tafkal

pre 9 godina

@srb: ako nisu promenili prosle godine, sve knjige za hemiju svih godina sredje skole su odobrene krajem '70ih pocetkom '80ih ako se dobro secam, ja sam moje uzimao od babe koja je bila profesorka, prosle god sam zavrsio srednju, onda je otisla u peziju 2000., a knjige su bile iz '89.

Zoran

pre 9 godina

"A ne smeta kad se satima bulji u fejsbuk, sms, tviter, snapchat, video igrice, itd?"

Vise od sat vremena tesko da dobar djak bulji u internet dnevno. Ali dobar djak bar 4 sata dnevno uci, znaci bulji u monitor. Moje dete ide u privatnu skolu u Americi i nemaju elektronske knjige, vec masu knjiga djaci dobiju i vrate i to koristi sledeca genearcija.

Privatne skole nisu idioti da ne stede na onome sto mogu. Kao sto vidis jeftinije im je da vuku jednu knjigu 10 godina nego da uzimaju elektronske knjige. Ja za elektronske knjige ovde po Americi nisam cuo. Doduse i ne interesuje me mnogo. Ali znam da po skolama toga nema, bar ovde oko mene.

I nije zdravo za oci.

Zlatko

pre 9 godina

Radi se o digitalnim publikacijama kakve domaca firma New Look Entertainment vec par godina plasira kako na inostrano tako i na domace trziste...
(zlatko, 28. avgust 2014 12:19)

Imenjace moj, ne bih se slozio po pitanju ovoga sto si napisao. Kada je u pitanju veza izmedju te firme i knjiga za "domace trziste" taj odnos se zavrsava recima "this item isn't availible in your country." Poslednji put provereno pre 2-3 dana kad je na ovom sajtu bila vest o kupovini aplikacija sa Goigle Play. Pre oko dve nedelje njihov odgovor je bio "uskoro". Mene samo zanima kad je to uskoro. 2025-e? Inace, da bi ovo uopste bilo prakticno, nasi treba da obezbede veliku podrsku u obliku e-knjiga, tako da ucenik moze da ponese i jos neku knjigu u skolu, a ne samo udzbenik. Recimo, za srpski ti treba lektira, za geografiju atlas, za biologiju neka enciklopedija o biljkama ili zivotinjama... A toga kod nas jos uvek NEMA. Evo samo jedan primer. Fiziologija od Gajtona. Knjigu koriste studenti na medicini, knjigu je dobro imati u kucnoj biblioteci, ali je to ogromna knjizurina. Zasto studentu medicine ta knjiga ne moze da bude teska samo 300-400g? Ne trazim tu knjigu u e-formatu za dzabe. Ja ne pricam o ceni vec o laksem formatu za nosenje te knjige. Nasi izdavaci se navodno plase piraterije. Onaj ko hoce, naci ce piratsku (kopiranu) verziju stampanog izdanja. Takodje, onaj ko hoce kupice legalno preko sajta knjizare. Tek kad pocnu da prodaju kompletnu ponudu sa polica knjizara u e-formatu, tada ce i e-udzbenici imati smisao.

Zoran

pre 9 godina

sve se moze kad se hoce...samo sta ce mo onda sa hiljadama otpustenih radnika graficke industrije. Inace potpuno sam ZA za digitalizovanje naucnih sadrzaja. Koriscenje tablet uredjaja umesto knjiga je sasvim OK, da ne pricamo o brojnim video ilustracijama delova gradiva, umesto crteza ili bajatih slika po udzbenicima.
(yappy.ns, 28. avgust 2014 15:01)

Sta dobijas koriscenjem tableta umesto knjiga koje ce da daje jedna generacija drugoj?

Jeftinije? Nije. Tablet kosta. Lakse za ucenje? Nije. Isto ili gore.

Sta dobijas?

Mima

pre 9 godina

Mislim da bi bilo mnogo bolje organizovati obuke nastavnog kadra i pratiti kolika je ta primena kasnije u nastavi, a onda na osnovu toga kreirati i menjati e-udzbenike.

ana radenkovc

pre 9 godina

Promenite planove i programe koji su ne samo zastareli, već često i nemoguće glupi. Onda će biti svejedno da li dete uči sa tableta ili iz štampane knjige. Autori udžbenika knjige stvaraju po postojećim nastavnim planovima, na to ih obavezuje zakon. A planovi su idiotski. Ring a bell? Dakle, adresa nisu ni izdavači, ni nastavnici, već Ministarstvo, koje svoj posao NE ZNA DA RADI.

Vladikus

pre 9 godina

Iako sam IT profesionalac vec dvadesetak godina, sve knjige i dalje citam iskljucivo u stampanom izdanju i iskreno sam se najezio od pomisli da mi dete uci iz elektronskih knjiga. Da ne bude zabune, imam e-book reader ali mi on samo sluzi za skladistenje strucne literature i efikasno pretrazivanje, znaci samo kao podsetnik. Slazem se da bi to za Ministarstvo prosvete bilo prakticnije i jeftinije ali interesi dece MORAJU da budu na prvom mestu. Da li ste se zapitali zasto nijedna od naprednijih evropskih zemalja nije uvela nista slicno?

Mladen

pre 9 godina

Kao student sam prinudjen na ektronske knjige i bole me oci od njih . U sustini se svode na prezentacije sa casa (jer gospoda ne znaju da drze kredu) , neju nikakva objasnjenja i totalno su neprakticna za stampu jer obicno sadrze do 3 recenice .

Глупост

pre 9 godina

Средњошколац сам и сметало би ми да сатима и сатима буљим у електронску књигу због здравственог проблема

Oslepeću

pre 9 godina

Znači sva deca će da počnu da nose naočare I sočiva. Kao da im nije dosta što ceo dan provedu za kompjuterom I telefonima. Strašno

Zoran

pre 9 godina

"
Druga stvar, vrsiti pretragu na elektronskom udzbeniku je 1000 puta lakse! "

Poenta u ucenju niej da brzo nadjes informaciju, jer kad ucis ti nemas sta da trazis, nego citas redom. A kad citas redom ti polako pamtis celu knjigu i njen raspored teksta. Ucenje nije Gugl tip rada. Internet i Gugl su da nadjes infiormaciju, a ne da ucis. Ucenje je sasvim nesto drugo.

Video klipovi su beznacajna podrska ucenju. Ono sto se kod ucenika trazi je da zamisli, a ne da mu se servira kako avion leti 1000 na sat a iz drugog smer leti avion 400 na sat i gde ce se sresti.

Dipl inz elektrotehnike

pre 9 godina

@Mladen

I ja smatram da je najveci problem zdravlje tj oci. Ja kad citam nesto na monitor mi posle pola sata "istera oci", zato uvek moram da odstampam.

Jedino je prihvatljivo ako uvedu neke tablete sa e-ink tehnologijom (elektronsko mastilo) koje uopste ne zamara oci i koje ne emituje svetlost vec je potrebno dnevno svetlo za citanje.

zlatko

pre 9 godina

Radi se o digitalnim publikacijama kakve domaca firma New Look Entertainment vec par godina plasira kako na inostrano tako i na domace trziste. Za citanje istih koriste se bolji mobilni telefoni, tablet racunari ili e-citaci, i tu ne dolazi do zamaranja ociju kao sto je slucaj kod citanja sa PC monitora. Osim povecanja mogucnosti (multimedijalno prikazivanje, interaktivnost...), legalnost i zastita od piraterije su zagarantovane, a i cena za krajnjeg korisnika je niza od cene stampanog primerka.

Zoran

pre 9 godina

"A ne smeta kad se satima bulji u fejsbuk, sms, tviter, snapchat, video igrice, itd?"

Vise od sat vremena tesko da dobar djak bulji u internet dnevno. Ali dobar djak bar 4 sata dnevno uci, znaci bulji u monitor. Moje dete ide u privatnu skolu u Americi i nemaju elektronske knjige, vec masu knjiga djaci dobiju i vrate i to koristi sledeca genearcija.

Privatne skole nisu idioti da ne stede na onome sto mogu. Kao sto vidis jeftinije im je da vuku jednu knjigu 10 godina nego da uzimaju elektronske knjige. Ja za elektronske knjige ovde po Americi nisam cuo. Doduse i ne interesuje me mnogo. Ali znam da po skolama toga nema, bar ovde oko mene.

I nije zdravo za oci.

Zoran

pre 9 godina

sve se moze kad se hoce...samo sta ce mo onda sa hiljadama otpustenih radnika graficke industrije. Inace potpuno sam ZA za digitalizovanje naucnih sadrzaja. Koriscenje tablet uredjaja umesto knjiga je sasvim OK, da ne pricamo o brojnim video ilustracijama delova gradiva, umesto crteza ili bajatih slika po udzbenicima.
(yappy.ns, 28. avgust 2014 15:01)

Sta dobijas koriscenjem tableta umesto knjiga koje ce da daje jedna generacija drugoj?

Jeftinije? Nije. Tablet kosta. Lakse za ucenje? Nije. Isto ili gore.

Sta dobijas?

Washington

pre 9 godina

Средњошколац сам и сметало би ми да сатима и сатима буљим у електронску књигу због здравственог проблема
(Глупост, 28. avgust 2014 12:15)

A ne smeta kad se satima bulji u fejsbuk, sms, tviter, snapchat, video igrice, itd?

Cista nebuloza. A druga stvar, uvek su dostupne da se kupe i obicne knjige ali naravno da ce elektronski udzbenik sigurno biti 80% jeftiniji.

Druga stvar, vrsiti pretragu na elektronskom udzbeniku je 1000 puta lakse!

Trece, vidim neki pricaju o prezentacijama koje moraju da citaju za faks. E-udzbenik je nesto sasvim drugo, uopste nema veze sa prezentacijama nego je bukvalno obicni udzbenik na ekranu tableta, samo milion puta vise interakcije izmedju ucenika postoji. Takodje video klipovi, animacije i razna objasnjenja.

Po meni, za Srbiju je ovo pravo resenje, jer znam i sam da sam uvek imao neki prastari udzbenik na svakom casu jer nismo imali novca novo da kupimo. Tableti se mogu naci poprilicno jeftino, i sa jednim mozes sigurno 3-4 godine da ucis sigurno.

yappy.ns

pre 9 godina

sve se moze kad se hoce...samo sta ce mo onda sa hiljadama otpustenih radnika graficke industrije. Inace potpuno sam ZA za digitalizovanje naucnih sadrzaja. Koriscenje tablet uredjaja umesto knjiga je sasvim OK, da ne pricamo o brojnim video ilustracijama delova gradiva, umesto crteza ili bajatih slika po udzbenicima.

Aleksa

pre 9 godina

A ja sam cuo da su elektronske knjige stetne za zdravlje, kao i elektronske cigarete, elktronske naprave, elektronska struja i ostalo .... a da, i haarp !!

gradinar

pre 9 godina

Mislim da Ministarstvo određenim pravilima i podsticajima treba da stimuliše pisanje udžbenika i dr. "učila" (pre svega knjiga), bez obzira da li će to biti objavljeno elektronski ili štampano. Neka više profesora napišu neku knjigu, pa najpre neka ona bude objavljena elektronski, pa onda da se verzija koja se pokaže najboljom objavi i štampano.
Kako se to može stimulisati?
Može, na primer, da to bude uslov za neko napredovanje i opstanak na poslu. Na primer, za 5 godina rada moraš objaviti neku vrstu "učila".
Na fakultetima je uslov za napredovanje nastavnika objavljivanje "radova" u naučnim časopisima, i to se više vrednuje nego knjiga, što je neverovatna glupost!! Znači, jedan članak od 6-8 strana teksta objavljen u časopisu ispade vredniji od knjige koja (npr.) ima 300 strana. Knjiga služi za učenje, a taj tzv. "rad" najčešće ne služi ničemu (a uz to i ne radi) i retko ko će ga pročitati.
Tek za izbor u zvanje redovnog profesora uslov je objavljen udžbenik. Zaboravljeno je da je osnovna misija nastavnika širenje znanja, a ne čuvanje za sebe ida je interes države i društva da se to znanje širi radi primene, a ne da se (npr) profesori na fakultetima takmiče u količini tzv. "SCI radova" i međusobnom citiranju i samocitiranju...

Zoran

pre 9 godina

a koje to knjige koriste 20 godina?
(srb, 28. avgust 2014 14:40)

I ja sam tu glupost procitao, nego me mrzi vise da odgovoram na novinarske idiotluke. Svake godine menjaju knjige. Nisu sabrali 5 godina za poslednjih 50 godina da su izdavali jedne iste udzbenike.

zmitjkoe

pre 9 godina

Sta dobijas koriscenjem tableta umesto knjiga koje ce da daje jedna generacija drugoj?

Jeftinije? Nije. Tablet kosta. Lakse za ucenje? Nije. Isto ili gore.

Sta dobijas?
(Zoran, 28. avgust 2014 16:08)

Glej Zoki, stvari sa e-knjigama i tabletima stoje ovako: tablet kosta, ali tablet je elektricna knjiga, jedina koju ces nositi u skolu do kraja skolovanja, jer u tablet mogu da se smeste SVE KNJIGE I BIBLIOTEKE SVETA. Elektricne knjige omogucavaju momentalnu pretragu svake reci ili pojma i linkovanje na povezane teme... e-knjige imaju toliko prednosti nad drvenim knjigama da ne mogu da ti opisem.

Zato moras ovo da vidis, e-knjige i tablet na delu, kako zajedno sluze za ucenje i obrazovanje kroz multimedijalne knjige buducnosti, koje mozes i sam da pravis. Neverujes? Cuti i gledaj:

https://www.apple.com/ibooks-author/#hero-video

ja

pre 9 godina

za neke smesne novce na veliko se moze nabaviti sasvim dobar tablet koji bi mogao na jedno mesto da stavi sve udzbenike. ostaje samo da ministarstvo angazuje ljude da sastave softver prikladan za to ali i to je jeftinije i bolje od tona papira bacenih u djubre. naravno restrikcija softvera u radno vreme za skolske aktivnosti i to bi bilo to. jeste to veliko za pocetak ali posle bi se lako dodavali novi sadrzaji i modernizovalo skolstvo. na zapadu i dalekom istoku sigurno postoji nesto slicno pa bi se trebala proveriti iskustva. ako se u pricu sa novcem ukljuce grebatori,procentasi i politicari moze samo sve da podje po zlu

Saša

pre 9 godina

Mislim da bi bilo bolje objaviti predavanja na youtube-u ili na sajtovima obrazovnih ustanova. Kada je dozvoljeno objaviti svakakve nebuloze na yt-u, ovo nikome ne bi škodilo. Pritom je izuzetno korisno prilikom obnavljanja gradiva.

Stjepan Šuvarski

pre 9 godina

Ej, u zemlji u kojoj svaki student fotokopira udžbenike i krade crkavicu od autora, sada se našli da zamerate ideji e-udžbenika? Uostalom niste pažljivo čitali tekst - predlaže se da učenici odštampaju knjigu ako im je teško da je čitaju sa ekrana. Svaka fotokopirnica će za sitne pare da vam odštampa knjigu i uveže je, pa tu nema nikakvog problema. Cena će biti ista kao cena kopiranja. Zato ne prosipajte mudrosti koje vam niko ne traži. Ovo je dobra inicijativa jer deci daje mogućnost izbora, a udžbenici će moći da se ažuriraju redovno. Naravno tri firme u Srbiji koje masno naplaćuju udžbenike i rade u dosluhu sa prosvetnim inspektorima će biti protiv ove inicijative i ja mislim da će gospođa Lužanin dobijati mnogo neprijatnih poziva od štamparskih kartela u sledećem periodu. Želim joj da istraje.

trivaluu

pre 9 godina

svima po tablet ili ebook reader i udri. mnogo jeftinije od knjiga, samo skineš sa sajta nove i to je to. a i šume bi se manje sekle, jedini problem je baterija, ali svejedno za knjigu treba svetlo u vidu sijalice....

Sale

pre 9 godina

Ideja je dobra, sve će zavisiti od realizacije. E-knjige pružaju razne mogućnosti, treba ih iskoristiti. Samo da realizacija ne zavisi od "troškova ugradnje"...

cp6uH

pre 9 godina

Поставља се питање лиценци. Уџбеници не смеју да се фотокопирају. Ако „ДРМ-ују“ или само издају забрану размене електронских уџбеника, онда не видим сврху у њиховом постојању, јер је забрана размене знања и учила чист идиотизам.

Mima

pre 9 godina

Mislim da bi bilo mnogo bolje organizovati obuke nastavnog kadra i pratiti kolika je ta primena kasnije u nastavi, a onda na osnovu toga kreirati i menjati e-udzbenike.

konacno prava ideja

pre 9 godina

svi se ovde, vidim, hvataju za "ostecenje vida" a cudi me da nikom nije palo na pamet da e-knjige mogu da budu i u audio formatu, pa lepo slusalice u usi i odslusas lekciju (naravno, ne na casu)
a i sta ako amerika nije uvela, sto da mi ne budemo jednom prvi u necemu dobrom?

Radomir

pre 9 godina

Ja sam za obe varijante i za klasične udžbenike i za elektronsku varijantu, pa neka koristi ko kako hoće. Ja kao i većina, nemam dovoljno novca za sve udžbenike, pa je elektronska varijanta mnogo, mnogo jeftinija.
A što se zdravlja tiče, ja veruijem da dnevno većina gleda najmanje 2-3 sata u mobilne, ipod-ove, tablet uređaje i slično, ali zbog zabave i onda se niko ne žali.
Još jedna stvar koja mi smeta kod klasičnih užbenika je bezobrazna marža i procenat ugradnje počev od izdavača, preko distributera do direktora i profesora.

Spike

pre 9 godina

@srb

Recimo "Logika" Gaje Petrovica, napisan jos sezdestih godina. Jedan od najboljih udzbenika ikada napisan na ovim prostorima. Onda je politicki kod nas devedestih zamenjen udzbenikom Mihaila Markovica (osnivac SPS-a), ali su profesori i dalje masovno koristili Petrovicev koji se danas vodi kao dopunski udzbenik.

Hrvati nikada nisu ni prestajali da koriste upravo taj udzbenik. Doduse, koliko je taj udzbenik dobar, toliko smo mi, izgleda, losi ucenici, jer smo, u globalu gledano, malo sta naucili da primenimo iz njega.

Inace, licno sam vise za "papir" kada je sam aktivan proces ucenja u pitanju. Ali, to su moje sklonosti... Mislim da bi ucenicima trebalo pustiti na volju da odluce. Samo da hoce da uce, pa neka bude i sa glinenih tablica.

Matic

pre 9 godina

@srb moja knjiga iz elektronike za drugu godinu koju sada prosledjujem nekom drugom je stampana devedeset pete, realno kada pogledam knjigu koja je stampana dve hiljade pete ova moja lici na neko drevno pismo, ako mi ne verujes idi na instagram ukucaj matic_junior i slika je negde na sredini :)

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Ja sam poslednjih x knjiga procitao preko Kindle aplikacije na Android tabletu od 10.1" koji kosta samo 100 evra (dakle kao 5 knjiga u papirnoj formi). Moze se citati a mogu se zabosti i slusalice pa slusati sintetizovani glas koji cita. Uopste mi nije bio problem ni za oci niti ista drugo, cak je bolje i lakse jer se moze i u mraku koristiti, pretrazivati, zabadati digitalne bukmarkere, itd a udzbenici mogu biti jos 100 puta interaktivniji jer bi mogli da sadrze animacije, video priloge i simulacije! Dakle brze, bolje, jeftinije, modernije, efikasnije a u razvijenim zemljama se ovo vec uveliko koristi, tako da mi nemamo sta cekati i traziti prednosti tradicionalnih udzbenika sada, jer samo cemo jos vise kasniti za svetom i ovako uvek kasnimo a ovo ce kad-tad biti jedina forma za publikacije.

Koga ne mrzi neka polgeda link dole i sve cemu biti jasno. Na njemu se nalazi 21 GIF animacija koje prikazuju odredjene matematicke funkcije bolje nego sto je to ikakav profesor u stanju da objasni. Ikada.

http://www.iflscience.com/brain/math-gifs-will-help-you-understand-these-concepts-better-your-teacher-ever-did

Maks

pre 9 godina

@ (ja, 28. avgust 2014 11:54)

Kažeš "ostaje samo da ministarstvo angazuje ljude da sastave softver prikladan za to "...

Mislim da bi bilo mnogo bolje da ne prave neki njihov software za čitanje e-knjiga, da ne bi ispalo da posle učenici moraju da koriste određenu platformu ako ne naprave da ta aplikacija podržava i druge platforme... a i da ne bi ispalo posle da kada izađe neka nova verzija OS-a, da aplikacija ne bude kompatibilna sa tom novom verzijom, pa ako je ne updatuju redovno da učenici moraju da koriste neku staru verziju OS-a.

Bolje nek koriste neki standardan i slobodan format poput .ebup za e-knjige... za taj format već postoje besplatne aplikacije za čitanje e-knjiga i za OS X i za iOS i za Android i za Windows i za Linux, tako da bi učenici mogli slobodno da biraju platformu koju hoće da koriste i da li hoće da koriste tablet ili laptop/desktop računar.

Tafkal

pre 9 godina

@srb: ako nisu promenili prosle godine, sve knjige za hemiju svih godina sredje skole su odobrene krajem '70ih pocetkom '80ih ako se dobro secam, ja sam moje uzimao od babe koja je bila profesorka, prosle god sam zavrsio srednju, onda je otisla u peziju 2000., a knjige su bile iz '89.

Mi gradimo zakon, zakon ugrađuje nas!

pre 9 godina

"Vreme je, kako kaže Lužanin, da se biblioteke aktivno uključe u nastavu, što znači da na primer ne bi trebalo obavezivati svakog učenika da kupi istorijsku čitanku, koja se koristi na pojedinim časovima, već da ih pozajmljuju iz školske biblioteke."

Ne. Vreme je da svaki učenik ima mogućnost da besplatno preuzme, na primer, istorijsku čitanku, u elektronskom obliku, na sajtu Ministarstva prosvete. Ili mislite da je 2014. godina prerano za takav korak? Ili, možda, smatrate da izdavačko-štamparski klanovi treba još "malo" da se "nafatiraju", pa zato predlažete da u novi zakon uđe odredba da elektronska izdanja važe samo za niske tiraže u raznorodnim srednjim stručnim školama, koji izdavačima i štamparima nisu rentabilni???

glupo je birati između ćoravosti i neznanja

pre 9 godina

Oštećenje vida ne nastaje od gledanja u displej nego od fokusiranja na malu razdaljinu u dužem vremenskom periodu, što znači da važi i za čitanje sa papira. Za taj problem najbolje rešenje je redovno bavljenje sportom, šetnja u prirodi, pecanje ili gledanje utakmica na stadionu...

Zlatko

pre 9 godina

Radi se o digitalnim publikacijama kakve domaca firma New Look Entertainment vec par godina plasira kako na inostrano tako i na domace trziste...
(zlatko, 28. avgust 2014 12:19)

Imenjace moj, ne bih se slozio po pitanju ovoga sto si napisao. Kada je u pitanju veza izmedju te firme i knjiga za "domace trziste" taj odnos se zavrsava recima "this item isn't availible in your country." Poslednji put provereno pre 2-3 dana kad je na ovom sajtu bila vest o kupovini aplikacija sa Goigle Play. Pre oko dve nedelje njihov odgovor je bio "uskoro". Mene samo zanima kad je to uskoro. 2025-e? Inace, da bi ovo uopste bilo prakticno, nasi treba da obezbede veliku podrsku u obliku e-knjiga, tako da ucenik moze da ponese i jos neku knjigu u skolu, a ne samo udzbenik. Recimo, za srpski ti treba lektira, za geografiju atlas, za biologiju neka enciklopedija o biljkama ili zivotinjama... A toga kod nas jos uvek NEMA. Evo samo jedan primer. Fiziologija od Gajtona. Knjigu koriste studenti na medicini, knjigu je dobro imati u kucnoj biblioteci, ali je to ogromna knjizurina. Zasto studentu medicine ta knjiga ne moze da bude teska samo 300-400g? Ne trazim tu knjigu u e-formatu za dzabe. Ja ne pricam o ceni vec o laksem formatu za nosenje te knjige. Nasi izdavaci se navodno plase piraterije. Onaj ko hoce, naci ce piratsku (kopiranu) verziju stampanog izdanja. Takodje, onaj ko hoce kupice legalno preko sajta knjizare. Tek kad pocnu da prodaju kompletnu ponudu sa polica knjizara u e-formatu, tada ce i e-udzbenici imati smisao.

ana radenkovc

pre 9 godina

Promenite planove i programe koji su ne samo zastareli, već često i nemoguće glupi. Onda će biti svejedno da li dete uči sa tableta ili iz štampane knjige. Autori udžbenika knjige stvaraju po postojećim nastavnim planovima, na to ih obavezuje zakon. A planovi su idiotski. Ring a bell? Dakle, adresa nisu ni izdavači, ni nastavnici, već Ministarstvo, koje svoj posao NE ZNA DA RADI.