Subota, 23.08.2014.

10:45

Koliko bi nas koštao internet bez oglasa?

Izvor: Dnevnik.hr

Koliko bi nas koštao internet bez oglasa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 24. avgust 2014 10:32)

Još nešto da dodam...

Pogledao sam kako se kreću cene komponenti koje se slične kao one koje Apple ugrađuje u MacBook Pro Retina...


MacBook Pro Retina Late 2013 (onaj MBP Retina koji na B&H i Amazonu prodaju za oko 1600 dolara) ima i7-4750HQ procesor... na Intelovom sajtu piše da je preporučena maloprodajna cena za taj procesor $434.

PCIe SSD od 256GB nisam našao da neko prodaje za laptopove zasebno u maloprodaji, ali našao sam za desktopove "Cavalry High Speed 256GB MLC PCIe SSD" čija je cena $429... sličan PCIe SSD za laptop bi verovatno još više koštao obzirom da bi ta PCIe kartica morala još manja da bude da bi stala u laptop.

8GB DDR3 1600 memorije za laptopove košta oko 80-90 dolara.

To je već oko 940-950 dolara... i nek bude da je sa matičnom pločom to sve $1000 (mada bi verovatno koštala više od $50 matična ploča koja ima Thunderbolt 2, USB3, HDMI... itd).

15'' IPS ekran 2880x1800 rezolucije bi verovatno bio još nekoliko stotina dolara kada bi se prodavao zasebno, obzirom da su Full HD IPS monitori za desktop oko 300-400 dolara, pa naviše... jeste da je ekran za laptop manji nego za desktop, ali MBP Retina ima veću rezoluciju od Full HD, a ekrani veće rezolucije imaju i veću cenu.

Ako bi ostalo koštalo još nekih $200 (baterija, kućište, tastatura, zvučnici, dual-mikrofon, kamerica, multitouch trackpad, kartica za 802.11ac wireless i bluetooth, punjač... itd), $1600 za takvu mašinu bi bilo sasvim OK.

Maks

pre 9 godina

@ (Internet kakav ne znam, 24. avgust 2014 00:55)

3000 dinara bi te možda koštao neki jeftin router koji ti je potreban da se povežeš na neku mrežu, ali teško da bi te neko pustio da koristiš njegovu konekciju ako on od toga nema nikakvu korist.

Neka velika firma može, na primer, da razvuče optičke kablove od Niša do Istanbula, pa da sklopi ugovor sa nekom drugom firmom koja bi htela da postavi kablove od Beograda do Austrije da oni njihove dve mreže povežu na obostranu korist (na primer, da jedna mreža propušta saobraćaj korisnika druge mreže u zamenu za to što bi ta druga mreža propuštala i njihov saobraćaj kroz svoju mrežu)... pa onda da dođe neka treća firma koja bi htela da postavi kablove od Istanbula do Moskve i da se dogovore da oni prihvate saobraćaj iz one dve mreže, a da te dve mreže prihvate njihov saobraćaj... itd.

Da bi se nekoj firmi koja ima konekciju sa drugim mrežama čija se brzina meri u Tbps isplatilo da sklope ugovor da ti dozvole da koristiš njihovu konekciju bez plaćanja pretplate, ti bi verovatno morao da im ponudiš konekciju ka nekoj drugoj mreži koja je jednako velika i brza.

Zamisli, na primer, da je potrebno da prođeš kroz deset komšijskih dvorišta da bi došao do autobuske stanice, a da je iza tvog dvorišta, na primer, železnička stanica... i da se onda sa komšilukom dogovoriš da ti možeš da prolaziš kroz njihova dvorišta do autobuske stanice pod uslovom da njih desetoro mogu kroz tvoje dvoriše da prolaze do železničke stanice.

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 24. avgust 2014 10:32)

Kao što sam već pomenuo, trenutno aktuelni OS X Mavericks Apple daje besplatno za sve Macove koji ispunjavaju "minimum system requirements"... a podržani su i neki Macovi iz 2007... tako da može da se nađe i za manje od 200 evra neki polovan 15'' MacBook Pro (možda samo potrebno promeniti bateriju jer je verovatno istrošena nakon višegodišnjeg korišćenja) koji može da tera trenutno aktuelni OS X Mavericks i ima pravo da besplatno dobije i OS X Mavericks i iCloud.

Što se cene Apple računara tiče...

Najnoviji 15'' MacBook Pro Retina košta $1999 u USA... a 15'' MacBook Pro Retina Late 2013 ima u USA da se nađe nov neotpakovan za oko $1600 (toliko košta kod B&H ili Amazona)...

Za laptopove takvih specifikacija je to OK cena... pogledaj samo koliko koštaju četvorojezgreni Core i7 Crystalwell procesori sa Iris Pro, koliko košta PCIe SSD od 256 GB (PCIe SSD-ovi su znatno brži nego SATA III SSD-ovi, pa su i skuplji), koliko koštaju IPS ekrani slične rezolucije (2880x1800)...

Jeste da ima da se nađe nekakav 15'' laptop i za oko 500 i nešto dolara, ali takvi laptopovi obično nemaju ni četvorojezgreni Core i7, niti bilo kakav SSD, niti IPS ekran visoke rezolucije...

Pogledaj neki laptop poput Razer Blade pošto je... $2399.99 je 14'' Razer Blade sa 256GB SSD, 8GB RAM (MBP od $1999 ima 16GB RAM), i7-4702HQ (nema Iris Pro i dodatnu eDRAM memoriju kao Crystalwell)... mada Razer Blade ima neku gamersku grafiku.

Slobodan

pre 9 godina

I ovako je preskup.
Jako me nerviraju te price "koliko bi kostao..."
Pa kostao bi isto kao i sada. Sve skuplje, jer su ljudi sve alaviji!
To nema nikakve veze sa pravom vrednoscu!

Toza

pre 9 godina

Ali ja plaćam 20€ net mesečno, što je 240 godišnje, a i dalje imam addove? Kako to? (laik, 23. avgust 2014 19:40)

Zato sto placas provajderu za njegovu opremu, plate radnicima, profit. A provajder ne placa nista svetskim kompanijama.

Prometheus

pre 9 godina

@ Maks

pa opet dodjemo na to da "ni kod babe nema dzabe"! Ja opet kazem da ni taj Apple messenger NIJE besplatan. Iako ne vidis direktan trosak, ti si ti vec platio kroz samu kupovinu OSX.

Jedan od razloga sto je Apple cesto 2-3 puta skuplji od PC-a iste snage jeste taj sto ti "besplatno" daju sve pratece programe....odnosno nije besplatno nego si ih platio kroz samu cenu proizvoda.

Ja bih radije pogledao par reklama nego bio prinudjen da placam premium cenu hardverskoj kompaniji. Inace Apple-u jeste bitno da mu korisnici budu zadovoljni, ali nikako po cenu njihovog profita!!!

neutralni felsh

pre 9 godina

ja imam obicaj da kada mi neki sajt pomogne obavezno kliknem na reklamu.. sto bi se reklo mali znak paznje a ujedno i zahvala :)
(cex, 23. avgust 2014 21:54)

:) takodje, ritualni thanx. ali mahom pri desktop surfu: desni klik na link i "open in new tab", pa ugasim tab cim se donekle ucita.

miXajlo

pre 9 godina

Za 4$ mesecno dobijem biznis nalog na google sa mail adresom na mom domenu (gmail engine) i sve usluge na google bez ikakvih reklama. Plus 30gb na cloudu, google apps i jos 300 dzidzabidza.

Ova cena je pay as you go, a kroz pakete su moguci i dodatni popusti.

Za mene pristojna cena za tu uslugu a nedostatak reklama mi je bonus

Internet kakav ne znam

pre 9 godina

Internet kakav "znamo" je zaražen pogrešnim shvatanjima. Prvi, pravi internet nastao je u CERN-u, besplatna mreža, za koju je jedini preduslov bio da imate opremu za povezivanje. Teorijski internet u gradovima može da nas košta oko 3000 dinara početnog troška plus utrošak struje za switch. Internet provajderi, kao i različiti oblici pružanja "internet" konecij su čist RIPOFF neupućenih masa. Vlasnik interneta ne postoji, samim tim internet nema cenu. Poleganje infrastrukture sa druge strane košta i problem je samo monopol firmi i pojedinaca na toj infrastrukturi, te zaštita tog monopola. Jedina prava cena koju internet ima je cena polaganja kablova, što bakarnih, što optičkih. Sve ostalo je čist profit.

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 23. avgust 2014 17:51)

Ako je neki messenger besplatan i nema reklame, ne mora da znači da programer neće imati od čega da živi. Nisu reklame jedini način da se nešto finansira da bi bilo besplatno za korisnike.

Primera radi, uz OS X dolazi Appleova "Messages" aplikacija... ne traži ni pretplatu, niti ima reklame... pored poruka podržava i audio pozive i video pozive besplatno, takođe bez reklama (to ide preko Appleovih servera)... a pored "iMessage" poruka podržava i Jabber, Yahoo, AIM i Google Talk, tako da može da se chatuje i sa ljudima koji nemaju "Messages" aplikaciju.

Apple je hardwareska firma kojoj glavna zarada dolazi od prodaje računara i telefona... software i online servise koje svojim korisnicima daju besplatno i bez reklama finansiraju od prodaje uređaja...

To što svojim korisnicima daju OS X, iCloud i razne aplikacije besplatno i bez reklama je jedan od načina da privuku korisnike da koriste njihovu platformu... i iako oni imaju trošak što svojim korisnicima besplatno daju OS X, iCloud i razne aplikacije, njima se to na duže staze isplati ako ti korisnici budu zadovoljni korisnici Apple računara/telefona, pa ponovo kroz nekoliko godina kupe računar/telefon od njih.

Smatram da bi bilo dobro kad bi bilo više proizvođača telefona i računara koji bi na taj način privlačili korisnike, davajući im kvalitetne aplikacije i servise da bi korisnici imali pozitivno iskustvo, umesto da plaćaju oglašivače da smaraju korisnike s reklamama.

Nikola

pre 9 godina

@Stranice koje posecujem nemaju popup prozore. Na koje sajtove ste mislili i zasto bih ja placao tu sumu?
(Delfin, 23. avgust 2014 12:41):

B92 websajt sadrzi reklame, a ti si upravo ostavio komentar na njemu.

Prometheus

pre 9 godina

@Maks

i taj besplatni messenger od necega treba da "zivi". Ako ne placas pretplatu onda dobijes reklamu kako bi oglasivac "placao pretplatu" umesto tebe. Ili eventualno dobijes najosnovniju verziju besplatno a svi dodaci koji su obicno najvredniji deo korisnickog iskustva moraju da se doplate!

Ljudi, nemojte biti naivni pa da pomislite da ce neko nuditi usluge bez ikakve naknade. Pa i popovi dobijaju naknadu za ono sto nude!!!

Da li bi iko od vas koji se toliko bunite protiv reklama na netu pristao da npr. radi ceo mesec besplatno u fabrici kako bi ste dali drugim ljudima ono sto ste napravili tokom tog rada, bez ocekivanja da cete nesto dobiti zauzvrat? Ili ako ima doktora medju vama, da li bi ste isli na posao i lecili ljude potpuno besplatno? Niko od nas sigurno ne bi pristao da radi besplatno a da drugi koriste "plodove naseg rada", pa tako ne mozemo to ocekivati ni od Google-a, Facebook-a, Netflix-a i svih ostalih!!!

pera

pre 9 godina

@marko markovic Ne, oni se ne bi odrekli svojih zarada, nego bi te zarade plaćali korisnici, a ne oglašivači. Google mora od nekud da se finansira da bi ti mogao besplatno da koristiš gmail i youtube. Napadne reklame su cena korišćenja besplatnih servisa.

Maks

pre 9 godina

@ (AleksandarCFC, 23. avgust 2014 11:43)

Kad bi se Gmail plaćao, mnogi korisnici bi najverovatnije prestali da ga koriste i verovatno bi prešli na neki drugi e-mail servis koji ne moraju ništa dodatno da plaćaju.

Apple svojim korisnicima daje iCloud (uključujući i iCloud e-mail) sa 5GB prostora besplatno i bez reklama (čak ni na webmailu za iCloud nema reklama)... Za registraciju je potrebno da neko ima Mac na kojem je OS X Lion ili neki noviji OS X ili neki iOS uređaj na kojem je iOS 5 ili noviji iOS... OS X Mavericks (trenutno aktuelna verzija OS X-a) je besplatan za sve korisnike Apple računara koji ispunjavaju "minimum system requirements" za Mavericks, a takav Mac može da se nađe polovan i za oko 200 evra u Srbiji... Nakon registraicije iCloud može da se koristi i na Windowsu i Linuxu i na Androidu preko web browsera.

Ima i pretraživača kod kojih reklame nisu obavezne (pod "pretraživač" mislim na "search engine", a ne na "browser"... browser nije pretraživač)... na primer, na DuckDuckGo imaju opciju da odabereš da li hoćeš reklame ili nećeš... u Safari 8 će da postoji opcija da se DuckDuckGo postavi kao podrazumevani pretraživač (kada se traži nešto preko "omni bar" u Safariju) i bez instalacije nekakvih dodataka za to.

Što se FaceBooka tiče... FaceBook ako bi uveo bilo kakvu pretplatu, verovatno bi vrlo brzo ostali bez većine korisnika... jer ljudi sa prijateljima mogu da komuniciraju i preko nekog besplatnog messengera.

antišvercer

pre 9 godina

Pricam ti pricu... Kad se postavi infrastruktura placa se samo struja za rutere...
haha
a infrastruktura je besplatna?
a routeri traju 100 godina
a ljudi na održavanju rade besplatno
astvaranje i održavanje web stranica ide samo od sebe
koliko ljudi radi b92 da bi ti ovo mogao čitati
ukucaj na google "serverska soba google" pa da vidiš hangare ko na sajmu

Maks

pre 9 godina

Ne vidim nikakav smisao u tom istraživanju... kao da je to istraživanje radio neko ko nema pojma kako internet funkcioniše... ili je možda neki oglašivač smislio tu priču za korisnike koji se slabo razumeju u računare.

Kada sajtovi ne bi stavljali reklame, to ne znači da bi prodajder povećao cene svojih usluga krajnjim korisnicima jer te reklame ionako nisu od Internet prodajdera, niti Google i ostale firme koje se bave internet oglašanjem dele svoju zaradu sa provajderima.

Pretplata za Internet koja se plaća se plaća za vezu sa internetom, za korišćenje infrastrukture koja korisniku omogućava da se poveže na Internet... a samo od korisnika zavisi da li će da posećuje sajtove koji imaju reklame ili neće.

Znači, kao što za telefon plaćaš pretplatu za korišćenje infrastrukture koja ti omogućava telefoniranje, a od korisnika zavisi sa kim će da razgovara.

Internet ne funkcioniše kao kablovska televizija, pa da provajder od pretplate plaća naknadu kanalima koji nemaju reklame.

Postoje servisi poput Netflix koji se plaćaju, ali ako neko hoće da gleda Netflix, plaća pretplatu direktno njima, a Internet provajderu vezu sa Internetom plaća kao i obično.

Internet bi možda mogao da se uporedi sa autoputem, a pretplata za Inteternet sa putarinom... autoputem možeš da ideš i na neki koncert i u biblioteku i na neku promociju... ali putarinu plaćaš za održavanje autoputa i to veze nema sa time da li si pošao u biblioteku ili na neku promociju.

omtw

pre 9 godina

Valjda su kompanije koje se oglašavaju na internetu ukalkulisale cenu oglašavanja u cenu svojih proizvoda i usluga. Kada se ne bi oglašavali, mogli bi da za tu sumu smanje cene, tako da bi smo došli na isto, plaćali bi skuplje internet, a jeftinije neke druge stvari.

mrki

pre 9 godina

Opa, dosta sam par austedeo :)

Dolazi pirocanac kuci i kaze: Tata danas sam ustedeo 700 din.Kako sine? Trcao sam za vozom od Beograda do Novog Sada.. Jaoj sine sto nisi trcao za autobusom ustedeo bi 1000 din...

xPlay

pre 9 godina

Dok su bili skromni, oglasi mi nisu smetali. Onda su počeli sa iskačućim prozorima, fleš animacijama koje zaguše ceo komp i više ne vidiš sajt koji posećuješ. Progledao sam kad sam pre par godina stavio add-block.
Ko zna, možda se stvari promene u budućnosti... Ili će korisnici više plaćati protok, ili će sajtove postavljati samo oni koji će to moći da priušte. Ionako danas svako može da bilo ko bez ikakvih ulaganja otvori sajt/blog/youtube kanal a da mu kaplje lova od reklama (ako ima posetu).
Ne volim reklame i tačka. Ako me nešto zanima, to i tražim po internetu

AleksandarCFC

pre 9 godina

Borise, skoncentriši se i čitaj tekst koji komentarišeš. Dakle, kada reklame ne bi postojale (uopšte na webu) sav profit od oglašavanja bi nestao, a stime bi gotovo svi besplatni servisi (Gmail, FB, i mnogi drugi) koji zarađuju od reklama morali da se plaćaju, što bi u proseku izašlo svakoga onoliko koliko je navedeno u tekstu.

To što ti koristiš AdBlock, ne znači ništa. Čak su i svi korisnici raznoraznih blokera beznačajno mali u odnosu na broj ljudi koji svakodnevno gleda i klikće na reklame na webu.

mrki

pre 9 godina

Opa, dosta sam par austedeo :)

Dolazi pirocanac kuci i kaze: Tata danas sam ustedeo 700 din.Kako sine? Trcao sam za vozom od Beograda do Novog Sada.. Jaoj sine sto nisi trcao za autobusom ustedeo bi 1000 din...

xPlay

pre 9 godina

Dok su bili skromni, oglasi mi nisu smetali. Onda su počeli sa iskačućim prozorima, fleš animacijama koje zaguše ceo komp i više ne vidiš sajt koji posećuješ. Progledao sam kad sam pre par godina stavio add-block.
Ko zna, možda se stvari promene u budućnosti... Ili će korisnici više plaćati protok, ili će sajtove postavljati samo oni koji će to moći da priušte. Ionako danas svako može da bilo ko bez ikakvih ulaganja otvori sajt/blog/youtube kanal a da mu kaplje lova od reklama (ako ima posetu).
Ne volim reklame i tačka. Ako me nešto zanima, to i tražim po internetu

AleksandarCFC

pre 9 godina

Borise, skoncentriši se i čitaj tekst koji komentarišeš. Dakle, kada reklame ne bi postojale (uopšte na webu) sav profit od oglašavanja bi nestao, a stime bi gotovo svi besplatni servisi (Gmail, FB, i mnogi drugi) koji zarađuju od reklama morali da se plaćaju, što bi u proseku izašlo svakoga onoliko koliko je navedeno u tekstu.

To što ti koristiš AdBlock, ne znači ništa. Čak su i svi korisnici raznoraznih blokera beznačajno mali u odnosu na broj ljudi koji svakodnevno gleda i klikće na reklame na webu.

Maks

pre 9 godina

Ne vidim nikakav smisao u tom istraživanju... kao da je to istraživanje radio neko ko nema pojma kako internet funkcioniše... ili je možda neki oglašivač smislio tu priču za korisnike koji se slabo razumeju u računare.

Kada sajtovi ne bi stavljali reklame, to ne znači da bi prodajder povećao cene svojih usluga krajnjim korisnicima jer te reklame ionako nisu od Internet prodajdera, niti Google i ostale firme koje se bave internet oglašanjem dele svoju zaradu sa provajderima.

Pretplata za Internet koja se plaća se plaća za vezu sa internetom, za korišćenje infrastrukture koja korisniku omogućava da se poveže na Internet... a samo od korisnika zavisi da li će da posećuje sajtove koji imaju reklame ili neće.

Znači, kao što za telefon plaćaš pretplatu za korišćenje infrastrukture koja ti omogućava telefoniranje, a od korisnika zavisi sa kim će da razgovara.

Internet ne funkcioniše kao kablovska televizija, pa da provajder od pretplate plaća naknadu kanalima koji nemaju reklame.

Postoje servisi poput Netflix koji se plaćaju, ali ako neko hoće da gleda Netflix, plaća pretplatu direktno njima, a Internet provajderu vezu sa Internetom plaća kao i obično.

Internet bi možda mogao da se uporedi sa autoputem, a pretplata za Inteternet sa putarinom... autoputem možeš da ideš i na neki koncert i u biblioteku i na neku promociju... ali putarinu plaćaš za održavanje autoputa i to veze nema sa time da li si pošao u biblioteku ili na neku promociju.

Nikola

pre 9 godina

@Stranice koje posecujem nemaju popup prozore. Na koje sajtove ste mislili i zasto bih ja placao tu sumu?
(Delfin, 23. avgust 2014 12:41):

B92 websajt sadrzi reklame, a ti si upravo ostavio komentar na njemu.

Prometheus

pre 9 godina

@Maks

i taj besplatni messenger od necega treba da "zivi". Ako ne placas pretplatu onda dobijes reklamu kako bi oglasivac "placao pretplatu" umesto tebe. Ili eventualno dobijes najosnovniju verziju besplatno a svi dodaci koji su obicno najvredniji deo korisnickog iskustva moraju da se doplate!

Ljudi, nemojte biti naivni pa da pomislite da ce neko nuditi usluge bez ikakve naknade. Pa i popovi dobijaju naknadu za ono sto nude!!!

Da li bi iko od vas koji se toliko bunite protiv reklama na netu pristao da npr. radi ceo mesec besplatno u fabrici kako bi ste dali drugim ljudima ono sto ste napravili tokom tog rada, bez ocekivanja da cete nesto dobiti zauzvrat? Ili ako ima doktora medju vama, da li bi ste isli na posao i lecili ljude potpuno besplatno? Niko od nas sigurno ne bi pristao da radi besplatno a da drugi koriste "plodove naseg rada", pa tako ne mozemo to ocekivati ni od Google-a, Facebook-a, Netflix-a i svih ostalih!!!

pera

pre 9 godina

@marko markovic Ne, oni se ne bi odrekli svojih zarada, nego bi te zarade plaćali korisnici, a ne oglašivači. Google mora od nekud da se finansira da bi ti mogao besplatno da koristiš gmail i youtube. Napadne reklame su cena korišćenja besplatnih servisa.

Maks

pre 9 godina

@ (AleksandarCFC, 23. avgust 2014 11:43)

Kad bi se Gmail plaćao, mnogi korisnici bi najverovatnije prestali da ga koriste i verovatno bi prešli na neki drugi e-mail servis koji ne moraju ništa dodatno da plaćaju.

Apple svojim korisnicima daje iCloud (uključujući i iCloud e-mail) sa 5GB prostora besplatno i bez reklama (čak ni na webmailu za iCloud nema reklama)... Za registraciju je potrebno da neko ima Mac na kojem je OS X Lion ili neki noviji OS X ili neki iOS uređaj na kojem je iOS 5 ili noviji iOS... OS X Mavericks (trenutno aktuelna verzija OS X-a) je besplatan za sve korisnike Apple računara koji ispunjavaju "minimum system requirements" za Mavericks, a takav Mac može da se nađe polovan i za oko 200 evra u Srbiji... Nakon registraicije iCloud može da se koristi i na Windowsu i Linuxu i na Androidu preko web browsera.

Ima i pretraživača kod kojih reklame nisu obavezne (pod "pretraživač" mislim na "search engine", a ne na "browser"... browser nije pretraživač)... na primer, na DuckDuckGo imaju opciju da odabereš da li hoćeš reklame ili nećeš... u Safari 8 će da postoji opcija da se DuckDuckGo postavi kao podrazumevani pretraživač (kada se traži nešto preko "omni bar" u Safariju) i bez instalacije nekakvih dodataka za to.

Što se FaceBooka tiče... FaceBook ako bi uveo bilo kakvu pretplatu, verovatno bi vrlo brzo ostali bez većine korisnika... jer ljudi sa prijateljima mogu da komuniciraju i preko nekog besplatnog messengera.

antišvercer

pre 9 godina

Pricam ti pricu... Kad se postavi infrastruktura placa se samo struja za rutere...
haha
a infrastruktura je besplatna?
a routeri traju 100 godina
a ljudi na održavanju rade besplatno
astvaranje i održavanje web stranica ide samo od sebe
koliko ljudi radi b92 da bi ti ovo mogao čitati
ukucaj na google "serverska soba google" pa da vidiš hangare ko na sajmu

omtw

pre 9 godina

Valjda su kompanije koje se oglašavaju na internetu ukalkulisale cenu oglašavanja u cenu svojih proizvoda i usluga. Kada se ne bi oglašavali, mogli bi da za tu sumu smanje cene, tako da bi smo došli na isto, plaćali bi skuplje internet, a jeftinije neke druge stvari.

Internet kakav ne znam

pre 9 godina

Internet kakav "znamo" je zaražen pogrešnim shvatanjima. Prvi, pravi internet nastao je u CERN-u, besplatna mreža, za koju je jedini preduslov bio da imate opremu za povezivanje. Teorijski internet u gradovima može da nas košta oko 3000 dinara početnog troška plus utrošak struje za switch. Internet provajderi, kao i različiti oblici pružanja "internet" konecij su čist RIPOFF neupućenih masa. Vlasnik interneta ne postoji, samim tim internet nema cenu. Poleganje infrastrukture sa druge strane košta i problem je samo monopol firmi i pojedinaca na toj infrastrukturi, te zaštita tog monopola. Jedina prava cena koju internet ima je cena polaganja kablova, što bakarnih, što optičkih. Sve ostalo je čist profit.

Toza

pre 9 godina

Ali ja plaćam 20€ net mesečno, što je 240 godišnje, a i dalje imam addove? Kako to? (laik, 23. avgust 2014 19:40)

Zato sto placas provajderu za njegovu opremu, plate radnicima, profit. A provajder ne placa nista svetskim kompanijama.

neutralni felsh

pre 9 godina

ja imam obicaj da kada mi neki sajt pomogne obavezno kliknem na reklamu.. sto bi se reklo mali znak paznje a ujedno i zahvala :)
(cex, 23. avgust 2014 21:54)

:) takodje, ritualni thanx. ali mahom pri desktop surfu: desni klik na link i "open in new tab", pa ugasim tab cim se donekle ucita.

Prometheus

pre 9 godina

@ Maks

pa opet dodjemo na to da "ni kod babe nema dzabe"! Ja opet kazem da ni taj Apple messenger NIJE besplatan. Iako ne vidis direktan trosak, ti si ti vec platio kroz samu kupovinu OSX.

Jedan od razloga sto je Apple cesto 2-3 puta skuplji od PC-a iste snage jeste taj sto ti "besplatno" daju sve pratece programe....odnosno nije besplatno nego si ih platio kroz samu cenu proizvoda.

Ja bih radije pogledao par reklama nego bio prinudjen da placam premium cenu hardverskoj kompaniji. Inace Apple-u jeste bitno da mu korisnici budu zadovoljni, ali nikako po cenu njihovog profita!!!

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 23. avgust 2014 17:51)

Ako je neki messenger besplatan i nema reklame, ne mora da znači da programer neće imati od čega da živi. Nisu reklame jedini način da se nešto finansira da bi bilo besplatno za korisnike.

Primera radi, uz OS X dolazi Appleova "Messages" aplikacija... ne traži ni pretplatu, niti ima reklame... pored poruka podržava i audio pozive i video pozive besplatno, takođe bez reklama (to ide preko Appleovih servera)... a pored "iMessage" poruka podržava i Jabber, Yahoo, AIM i Google Talk, tako da može da se chatuje i sa ljudima koji nemaju "Messages" aplikaciju.

Apple je hardwareska firma kojoj glavna zarada dolazi od prodaje računara i telefona... software i online servise koje svojim korisnicima daju besplatno i bez reklama finansiraju od prodaje uređaja...

To što svojim korisnicima daju OS X, iCloud i razne aplikacije besplatno i bez reklama je jedan od načina da privuku korisnike da koriste njihovu platformu... i iako oni imaju trošak što svojim korisnicima besplatno daju OS X, iCloud i razne aplikacije, njima se to na duže staze isplati ako ti korisnici budu zadovoljni korisnici Apple računara/telefona, pa ponovo kroz nekoliko godina kupe računar/telefon od njih.

Smatram da bi bilo dobro kad bi bilo više proizvođača telefona i računara koji bi na taj način privlačili korisnike, davajući im kvalitetne aplikacije i servise da bi korisnici imali pozitivno iskustvo, umesto da plaćaju oglašivače da smaraju korisnike s reklamama.

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 24. avgust 2014 10:32)

Kao što sam već pomenuo, trenutno aktuelni OS X Mavericks Apple daje besplatno za sve Macove koji ispunjavaju "minimum system requirements"... a podržani su i neki Macovi iz 2007... tako da može da se nađe i za manje od 200 evra neki polovan 15'' MacBook Pro (možda samo potrebno promeniti bateriju jer je verovatno istrošena nakon višegodišnjeg korišćenja) koji može da tera trenutno aktuelni OS X Mavericks i ima pravo da besplatno dobije i OS X Mavericks i iCloud.

Što se cene Apple računara tiče...

Najnoviji 15'' MacBook Pro Retina košta $1999 u USA... a 15'' MacBook Pro Retina Late 2013 ima u USA da se nađe nov neotpakovan za oko $1600 (toliko košta kod B&H ili Amazona)...

Za laptopove takvih specifikacija je to OK cena... pogledaj samo koliko koštaju četvorojezgreni Core i7 Crystalwell procesori sa Iris Pro, koliko košta PCIe SSD od 256 GB (PCIe SSD-ovi su znatno brži nego SATA III SSD-ovi, pa su i skuplji), koliko koštaju IPS ekrani slične rezolucije (2880x1800)...

Jeste da ima da se nađe nekakav 15'' laptop i za oko 500 i nešto dolara, ali takvi laptopovi obično nemaju ni četvorojezgreni Core i7, niti bilo kakav SSD, niti IPS ekran visoke rezolucije...

Pogledaj neki laptop poput Razer Blade pošto je... $2399.99 je 14'' Razer Blade sa 256GB SSD, 8GB RAM (MBP od $1999 ima 16GB RAM), i7-4702HQ (nema Iris Pro i dodatnu eDRAM memoriju kao Crystalwell)... mada Razer Blade ima neku gamersku grafiku.

Maks

pre 9 godina

@ (Internet kakav ne znam, 24. avgust 2014 00:55)

3000 dinara bi te možda koštao neki jeftin router koji ti je potreban da se povežeš na neku mrežu, ali teško da bi te neko pustio da koristiš njegovu konekciju ako on od toga nema nikakvu korist.

Neka velika firma može, na primer, da razvuče optičke kablove od Niša do Istanbula, pa da sklopi ugovor sa nekom drugom firmom koja bi htela da postavi kablove od Beograda do Austrije da oni njihove dve mreže povežu na obostranu korist (na primer, da jedna mreža propušta saobraćaj korisnika druge mreže u zamenu za to što bi ta druga mreža propuštala i njihov saobraćaj kroz svoju mrežu)... pa onda da dođe neka treća firma koja bi htela da postavi kablove od Istanbula do Moskve i da se dogovore da oni prihvate saobraćaj iz one dve mreže, a da te dve mreže prihvate njihov saobraćaj... itd.

Da bi se nekoj firmi koja ima konekciju sa drugim mrežama čija se brzina meri u Tbps isplatilo da sklope ugovor da ti dozvole da koristiš njihovu konekciju bez plaćanja pretplate, ti bi verovatno morao da im ponudiš konekciju ka nekoj drugoj mreži koja je jednako velika i brza.

Zamisli, na primer, da je potrebno da prođeš kroz deset komšijskih dvorišta da bi došao do autobuske stanice, a da je iza tvog dvorišta, na primer, železnička stanica... i da se onda sa komšilukom dogovoriš da ti možeš da prolaziš kroz njihova dvorišta do autobuske stanice pod uslovom da njih desetoro mogu kroz tvoje dvoriše da prolaze do železničke stanice.

miXajlo

pre 9 godina

Za 4$ mesecno dobijem biznis nalog na google sa mail adresom na mom domenu (gmail engine) i sve usluge na google bez ikakvih reklama. Plus 30gb na cloudu, google apps i jos 300 dzidzabidza.

Ova cena je pay as you go, a kroz pakete su moguci i dodatni popusti.

Za mene pristojna cena za tu uslugu a nedostatak reklama mi je bonus

Slobodan

pre 9 godina

I ovako je preskup.
Jako me nerviraju te price "koliko bi kostao..."
Pa kostao bi isto kao i sada. Sve skuplje, jer su ljudi sve alaviji!
To nema nikakve veze sa pravom vrednoscu!

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 24. avgust 2014 10:32)

Još nešto da dodam...

Pogledao sam kako se kreću cene komponenti koje se slične kao one koje Apple ugrađuje u MacBook Pro Retina...


MacBook Pro Retina Late 2013 (onaj MBP Retina koji na B&H i Amazonu prodaju za oko 1600 dolara) ima i7-4750HQ procesor... na Intelovom sajtu piše da je preporučena maloprodajna cena za taj procesor $434.

PCIe SSD od 256GB nisam našao da neko prodaje za laptopove zasebno u maloprodaji, ali našao sam za desktopove "Cavalry High Speed 256GB MLC PCIe SSD" čija je cena $429... sličan PCIe SSD za laptop bi verovatno još više koštao obzirom da bi ta PCIe kartica morala još manja da bude da bi stala u laptop.

8GB DDR3 1600 memorije za laptopove košta oko 80-90 dolara.

To je već oko 940-950 dolara... i nek bude da je sa matičnom pločom to sve $1000 (mada bi verovatno koštala više od $50 matična ploča koja ima Thunderbolt 2, USB3, HDMI... itd).

15'' IPS ekran 2880x1800 rezolucije bi verovatno bio još nekoliko stotina dolara kada bi se prodavao zasebno, obzirom da su Full HD IPS monitori za desktop oko 300-400 dolara, pa naviše... jeste da je ekran za laptop manji nego za desktop, ali MBP Retina ima veću rezoluciju od Full HD, a ekrani veće rezolucije imaju i veću cenu.

Ako bi ostalo koštalo još nekih $200 (baterija, kućište, tastatura, zvučnici, dual-mikrofon, kamerica, multitouch trackpad, kartica za 802.11ac wireless i bluetooth, punjač... itd), $1600 za takvu mašinu bi bilo sasvim OK.

AleksandarCFC

pre 9 godina

Borise, skoncentriši se i čitaj tekst koji komentarišeš. Dakle, kada reklame ne bi postojale (uopšte na webu) sav profit od oglašavanja bi nestao, a stime bi gotovo svi besplatni servisi (Gmail, FB, i mnogi drugi) koji zarađuju od reklama morali da se plaćaju, što bi u proseku izašlo svakoga onoliko koliko je navedeno u tekstu.

To što ti koristiš AdBlock, ne znači ništa. Čak su i svi korisnici raznoraznih blokera beznačajno mali u odnosu na broj ljudi koji svakodnevno gleda i klikće na reklame na webu.

Maks

pre 9 godina

Ne vidim nikakav smisao u tom istraživanju... kao da je to istraživanje radio neko ko nema pojma kako internet funkcioniše... ili je možda neki oglašivač smislio tu priču za korisnike koji se slabo razumeju u računare.

Kada sajtovi ne bi stavljali reklame, to ne znači da bi prodajder povećao cene svojih usluga krajnjim korisnicima jer te reklame ionako nisu od Internet prodajdera, niti Google i ostale firme koje se bave internet oglašanjem dele svoju zaradu sa provajderima.

Pretplata za Internet koja se plaća se plaća za vezu sa internetom, za korišćenje infrastrukture koja korisniku omogućava da se poveže na Internet... a samo od korisnika zavisi da li će da posećuje sajtove koji imaju reklame ili neće.

Znači, kao što za telefon plaćaš pretplatu za korišćenje infrastrukture koja ti omogućava telefoniranje, a od korisnika zavisi sa kim će da razgovara.

Internet ne funkcioniše kao kablovska televizija, pa da provajder od pretplate plaća naknadu kanalima koji nemaju reklame.

Postoje servisi poput Netflix koji se plaćaju, ali ako neko hoće da gleda Netflix, plaća pretplatu direktno njima, a Internet provajderu vezu sa Internetom plaća kao i obično.

Internet bi možda mogao da se uporedi sa autoputem, a pretplata za Inteternet sa putarinom... autoputem možeš da ideš i na neki koncert i u biblioteku i na neku promociju... ali putarinu plaćaš za održavanje autoputa i to veze nema sa time da li si pošao u biblioteku ili na neku promociju.

omtw

pre 9 godina

Valjda su kompanije koje se oglašavaju na internetu ukalkulisale cenu oglašavanja u cenu svojih proizvoda i usluga. Kada se ne bi oglašavali, mogli bi da za tu sumu smanje cene, tako da bi smo došli na isto, plaćali bi skuplje internet, a jeftinije neke druge stvari.

Maks

pre 9 godina

@ (AleksandarCFC, 23. avgust 2014 11:43)

Kad bi se Gmail plaćao, mnogi korisnici bi najverovatnije prestali da ga koriste i verovatno bi prešli na neki drugi e-mail servis koji ne moraju ništa dodatno da plaćaju.

Apple svojim korisnicima daje iCloud (uključujući i iCloud e-mail) sa 5GB prostora besplatno i bez reklama (čak ni na webmailu za iCloud nema reklama)... Za registraciju je potrebno da neko ima Mac na kojem je OS X Lion ili neki noviji OS X ili neki iOS uređaj na kojem je iOS 5 ili noviji iOS... OS X Mavericks (trenutno aktuelna verzija OS X-a) je besplatan za sve korisnike Apple računara koji ispunjavaju "minimum system requirements" za Mavericks, a takav Mac može da se nađe polovan i za oko 200 evra u Srbiji... Nakon registraicije iCloud može da se koristi i na Windowsu i Linuxu i na Androidu preko web browsera.

Ima i pretraživača kod kojih reklame nisu obavezne (pod "pretraživač" mislim na "search engine", a ne na "browser"... browser nije pretraživač)... na primer, na DuckDuckGo imaju opciju da odabereš da li hoćeš reklame ili nećeš... u Safari 8 će da postoji opcija da se DuckDuckGo postavi kao podrazumevani pretraživač (kada se traži nešto preko "omni bar" u Safariju) i bez instalacije nekakvih dodataka za to.

Što se FaceBooka tiče... FaceBook ako bi uveo bilo kakvu pretplatu, verovatno bi vrlo brzo ostali bez većine korisnika... jer ljudi sa prijateljima mogu da komuniciraju i preko nekog besplatnog messengera.

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 23. avgust 2014 17:51)

Ako je neki messenger besplatan i nema reklame, ne mora da znači da programer neće imati od čega da živi. Nisu reklame jedini način da se nešto finansira da bi bilo besplatno za korisnike.

Primera radi, uz OS X dolazi Appleova "Messages" aplikacija... ne traži ni pretplatu, niti ima reklame... pored poruka podržava i audio pozive i video pozive besplatno, takođe bez reklama (to ide preko Appleovih servera)... a pored "iMessage" poruka podržava i Jabber, Yahoo, AIM i Google Talk, tako da može da se chatuje i sa ljudima koji nemaju "Messages" aplikaciju.

Apple je hardwareska firma kojoj glavna zarada dolazi od prodaje računara i telefona... software i online servise koje svojim korisnicima daju besplatno i bez reklama finansiraju od prodaje uređaja...

To što svojim korisnicima daju OS X, iCloud i razne aplikacije besplatno i bez reklama je jedan od načina da privuku korisnike da koriste njihovu platformu... i iako oni imaju trošak što svojim korisnicima besplatno daju OS X, iCloud i razne aplikacije, njima se to na duže staze isplati ako ti korisnici budu zadovoljni korisnici Apple računara/telefona, pa ponovo kroz nekoliko godina kupe računar/telefon od njih.

Smatram da bi bilo dobro kad bi bilo više proizvođača telefona i računara koji bi na taj način privlačili korisnike, davajući im kvalitetne aplikacije i servise da bi korisnici imali pozitivno iskustvo, umesto da plaćaju oglašivače da smaraju korisnike s reklamama.

antišvercer

pre 9 godina

Pricam ti pricu... Kad se postavi infrastruktura placa se samo struja za rutere...
haha
a infrastruktura je besplatna?
a routeri traju 100 godina
a ljudi na održavanju rade besplatno
astvaranje i održavanje web stranica ide samo od sebe
koliko ljudi radi b92 da bi ti ovo mogao čitati
ukucaj na google "serverska soba google" pa da vidiš hangare ko na sajmu

Prometheus

pre 9 godina

@Maks

i taj besplatni messenger od necega treba da "zivi". Ako ne placas pretplatu onda dobijes reklamu kako bi oglasivac "placao pretplatu" umesto tebe. Ili eventualno dobijes najosnovniju verziju besplatno a svi dodaci koji su obicno najvredniji deo korisnickog iskustva moraju da se doplate!

Ljudi, nemojte biti naivni pa da pomislite da ce neko nuditi usluge bez ikakve naknade. Pa i popovi dobijaju naknadu za ono sto nude!!!

Da li bi iko od vas koji se toliko bunite protiv reklama na netu pristao da npr. radi ceo mesec besplatno u fabrici kako bi ste dali drugim ljudima ono sto ste napravili tokom tog rada, bez ocekivanja da cete nesto dobiti zauzvrat? Ili ako ima doktora medju vama, da li bi ste isli na posao i lecili ljude potpuno besplatno? Niko od nas sigurno ne bi pristao da radi besplatno a da drugi koriste "plodove naseg rada", pa tako ne mozemo to ocekivati ni od Google-a, Facebook-a, Netflix-a i svih ostalih!!!

Nikola

pre 9 godina

@Stranice koje posecujem nemaju popup prozore. Na koje sajtove ste mislili i zasto bih ja placao tu sumu?
(Delfin, 23. avgust 2014 12:41):

B92 websajt sadrzi reklame, a ti si upravo ostavio komentar na njemu.

xPlay

pre 9 godina

Dok su bili skromni, oglasi mi nisu smetali. Onda su počeli sa iskačućim prozorima, fleš animacijama koje zaguše ceo komp i više ne vidiš sajt koji posećuješ. Progledao sam kad sam pre par godina stavio add-block.
Ko zna, možda se stvari promene u budućnosti... Ili će korisnici više plaćati protok, ili će sajtove postavljati samo oni koji će to moći da priušte. Ionako danas svako može da bilo ko bez ikakvih ulaganja otvori sajt/blog/youtube kanal a da mu kaplje lova od reklama (ako ima posetu).
Ne volim reklame i tačka. Ako me nešto zanima, to i tražim po internetu

miXajlo

pre 9 godina

Za 4$ mesecno dobijem biznis nalog na google sa mail adresom na mom domenu (gmail engine) i sve usluge na google bez ikakvih reklama. Plus 30gb na cloudu, google apps i jos 300 dzidzabidza.

Ova cena je pay as you go, a kroz pakete su moguci i dodatni popusti.

Za mene pristojna cena za tu uslugu a nedostatak reklama mi je bonus

pera

pre 9 godina

@marko markovic Ne, oni se ne bi odrekli svojih zarada, nego bi te zarade plaćali korisnici, a ne oglašivači. Google mora od nekud da se finansira da bi ti mogao besplatno da koristiš gmail i youtube. Napadne reklame su cena korišćenja besplatnih servisa.

mrki

pre 9 godina

Opa, dosta sam par austedeo :)

Dolazi pirocanac kuci i kaze: Tata danas sam ustedeo 700 din.Kako sine? Trcao sam za vozom od Beograda do Novog Sada.. Jaoj sine sto nisi trcao za autobusom ustedeo bi 1000 din...

Internet kakav ne znam

pre 9 godina

Internet kakav "znamo" je zaražen pogrešnim shvatanjima. Prvi, pravi internet nastao je u CERN-u, besplatna mreža, za koju je jedini preduslov bio da imate opremu za povezivanje. Teorijski internet u gradovima može da nas košta oko 3000 dinara početnog troška plus utrošak struje za switch. Internet provajderi, kao i različiti oblici pružanja "internet" konecij su čist RIPOFF neupućenih masa. Vlasnik interneta ne postoji, samim tim internet nema cenu. Poleganje infrastrukture sa druge strane košta i problem je samo monopol firmi i pojedinaca na toj infrastrukturi, te zaštita tog monopola. Jedina prava cena koju internet ima je cena polaganja kablova, što bakarnih, što optičkih. Sve ostalo je čist profit.

Slobodan

pre 9 godina

I ovako je preskup.
Jako me nerviraju te price "koliko bi kostao..."
Pa kostao bi isto kao i sada. Sve skuplje, jer su ljudi sve alaviji!
To nema nikakve veze sa pravom vrednoscu!

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 24. avgust 2014 10:32)

Još nešto da dodam...

Pogledao sam kako se kreću cene komponenti koje se slične kao one koje Apple ugrađuje u MacBook Pro Retina...


MacBook Pro Retina Late 2013 (onaj MBP Retina koji na B&H i Amazonu prodaju za oko 1600 dolara) ima i7-4750HQ procesor... na Intelovom sajtu piše da je preporučena maloprodajna cena za taj procesor $434.

PCIe SSD od 256GB nisam našao da neko prodaje za laptopove zasebno u maloprodaji, ali našao sam za desktopove "Cavalry High Speed 256GB MLC PCIe SSD" čija je cena $429... sličan PCIe SSD za laptop bi verovatno još više koštao obzirom da bi ta PCIe kartica morala još manja da bude da bi stala u laptop.

8GB DDR3 1600 memorije za laptopove košta oko 80-90 dolara.

To je već oko 940-950 dolara... i nek bude da je sa matičnom pločom to sve $1000 (mada bi verovatno koštala više od $50 matična ploča koja ima Thunderbolt 2, USB3, HDMI... itd).

15'' IPS ekran 2880x1800 rezolucije bi verovatno bio još nekoliko stotina dolara kada bi se prodavao zasebno, obzirom da su Full HD IPS monitori za desktop oko 300-400 dolara, pa naviše... jeste da je ekran za laptop manji nego za desktop, ali MBP Retina ima veću rezoluciju od Full HD, a ekrani veće rezolucije imaju i veću cenu.

Ako bi ostalo koštalo još nekih $200 (baterija, kućište, tastatura, zvučnici, dual-mikrofon, kamerica, multitouch trackpad, kartica za 802.11ac wireless i bluetooth, punjač... itd), $1600 za takvu mašinu bi bilo sasvim OK.

Maks

pre 9 godina

@ (Prometheus, 24. avgust 2014 10:32)

Kao što sam već pomenuo, trenutno aktuelni OS X Mavericks Apple daje besplatno za sve Macove koji ispunjavaju "minimum system requirements"... a podržani su i neki Macovi iz 2007... tako da može da se nađe i za manje od 200 evra neki polovan 15'' MacBook Pro (možda samo potrebno promeniti bateriju jer je verovatno istrošena nakon višegodišnjeg korišćenja) koji može da tera trenutno aktuelni OS X Mavericks i ima pravo da besplatno dobije i OS X Mavericks i iCloud.

Što se cene Apple računara tiče...

Najnoviji 15'' MacBook Pro Retina košta $1999 u USA... a 15'' MacBook Pro Retina Late 2013 ima u USA da se nađe nov neotpakovan za oko $1600 (toliko košta kod B&H ili Amazona)...

Za laptopove takvih specifikacija je to OK cena... pogledaj samo koliko koštaju četvorojezgreni Core i7 Crystalwell procesori sa Iris Pro, koliko košta PCIe SSD od 256 GB (PCIe SSD-ovi su znatno brži nego SATA III SSD-ovi, pa su i skuplji), koliko koštaju IPS ekrani slične rezolucije (2880x1800)...

Jeste da ima da se nađe nekakav 15'' laptop i za oko 500 i nešto dolara, ali takvi laptopovi obično nemaju ni četvorojezgreni Core i7, niti bilo kakav SSD, niti IPS ekran visoke rezolucije...

Pogledaj neki laptop poput Razer Blade pošto je... $2399.99 je 14'' Razer Blade sa 256GB SSD, 8GB RAM (MBP od $1999 ima 16GB RAM), i7-4702HQ (nema Iris Pro i dodatnu eDRAM memoriju kao Crystalwell)... mada Razer Blade ima neku gamersku grafiku.

Maks

pre 9 godina

@ (Internet kakav ne znam, 24. avgust 2014 00:55)

3000 dinara bi te možda koštao neki jeftin router koji ti je potreban da se povežeš na neku mrežu, ali teško da bi te neko pustio da koristiš njegovu konekciju ako on od toga nema nikakvu korist.

Neka velika firma može, na primer, da razvuče optičke kablove od Niša do Istanbula, pa da sklopi ugovor sa nekom drugom firmom koja bi htela da postavi kablove od Beograda do Austrije da oni njihove dve mreže povežu na obostranu korist (na primer, da jedna mreža propušta saobraćaj korisnika druge mreže u zamenu za to što bi ta druga mreža propuštala i njihov saobraćaj kroz svoju mrežu)... pa onda da dođe neka treća firma koja bi htela da postavi kablove od Istanbula do Moskve i da se dogovore da oni prihvate saobraćaj iz one dve mreže, a da te dve mreže prihvate njihov saobraćaj... itd.

Da bi se nekoj firmi koja ima konekciju sa drugim mrežama čija se brzina meri u Tbps isplatilo da sklope ugovor da ti dozvole da koristiš njihovu konekciju bez plaćanja pretplate, ti bi verovatno morao da im ponudiš konekciju ka nekoj drugoj mreži koja je jednako velika i brza.

Zamisli, na primer, da je potrebno da prođeš kroz deset komšijskih dvorišta da bi došao do autobuske stanice, a da je iza tvog dvorišta, na primer, železnička stanica... i da se onda sa komšilukom dogovoriš da ti možeš da prolaziš kroz njihova dvorišta do autobuske stanice pod uslovom da njih desetoro mogu kroz tvoje dvoriše da prolaze do železničke stanice.

neutralni felsh

pre 9 godina

ja imam obicaj da kada mi neki sajt pomogne obavezno kliknem na reklamu.. sto bi se reklo mali znak paznje a ujedno i zahvala :)
(cex, 23. avgust 2014 21:54)

:) takodje, ritualni thanx. ali mahom pri desktop surfu: desni klik na link i "open in new tab", pa ugasim tab cim se donekle ucita.

Prometheus

pre 9 godina

@ Maks

pa opet dodjemo na to da "ni kod babe nema dzabe"! Ja opet kazem da ni taj Apple messenger NIJE besplatan. Iako ne vidis direktan trosak, ti si ti vec platio kroz samu kupovinu OSX.

Jedan od razloga sto je Apple cesto 2-3 puta skuplji od PC-a iste snage jeste taj sto ti "besplatno" daju sve pratece programe....odnosno nije besplatno nego si ih platio kroz samu cenu proizvoda.

Ja bih radije pogledao par reklama nego bio prinudjen da placam premium cenu hardverskoj kompaniji. Inace Apple-u jeste bitno da mu korisnici budu zadovoljni, ali nikako po cenu njihovog profita!!!

Toza

pre 9 godina

Ali ja plaćam 20€ net mesečno, što je 240 godišnje, a i dalje imam addove? Kako to? (laik, 23. avgust 2014 19:40)

Zato sto placas provajderu za njegovu opremu, plate radnicima, profit. A provajder ne placa nista svetskim kompanijama.