Sreda, 20.08.2014.

20:04

Oslobodite se noćne more zvane "lozinka"

Izvor: B92

Oslobodite se noæne more zvane "lozinka" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

yeah

pre 9 godina

@Mislilac Keepass
postoje programi bas za razbijanje sifri na office dokumentima, zavisi koliko dugacka i kompleksna ti je lozinka, ali bolje Keepass :)

Mislilac

pre 9 godina

Ja svoje zapisujem u tabelu u Excelu. Excel file je pod sifrom (onom internom, sto Office nudi) i drzim ga na GDrive. Molio bih da mi neko kompetentan da iskren odgovor, koliko je ovo pouzdano i jel ima neki bolji predlog? Hvala

Krle

pre 9 godina

Ja već 10 godina koristim isključivo laptopove koji imaju finger-print senzor. Uz njega uvek ide i utility software koji čuva login podatke u lock-box-u. Čim detektuje odgovarajući login-screen u browser-u, zatraži autentifikaciju otiskom prsta i popuni login podatke.

Ske

pre 9 godina

@Maks

"Keychain" je takodje opcija ali je poprilicno limitiran na "iDevice only" sa izuzetkom Chrome-a.
Nesmemo zaboraviti da je ogromna vecina korisnika racunara, barem kod nas na Windowsu kojem je "keychain" prakticno beskoristan.
Moj primarni OS je X ali zbog prirode posla, prinudjen sam da koristim i Android i iOS i Windows i Linux i sta god klijent da koristi.
Jednostavno nekada ti treba glomaznije resenje koje koliko godse cinilo skupim "na prvu" uopste nije.

Recimo moj svakodnevni rad pocinje otvaranjem Safarija, Firefoxa, Chrome-a, Opere, i Internet Explorera 8, 9, 10 u VM.
Popravljeni bug moze da ode u repo samo ako je "popravljen" na svim nabrojanim browserima
Sto znaci da moram da se ulogujem na development sajt, i to uradim na 7 razlicitih browsera samo na desktop masini :)
Gde su testovi za iOS i Android :)

To je samo jedan od scenarija gde nalazim sofver poput 1Password veoma efikasnim, ali opet, svakom ono sto mu treba. Postoje i besplatni softveri tipa LastPass ili ako ti potrebe zadovaljavaju, i ugradjeni sistem poput keychain-a.
Meni keychain nije dovoljan.

Maks

pre 9 godina

@ (Ske, 21. avgust 2014 10:48)
@ (dzo, 21. avgust 2014 10:28)

OS X već ima ugrađen svoj "Keychain" sistem za pamćenje lozinki (za razne programe... radi i u Safari i u Chrome) i nudi sinhronizaciju lozinki sa ostalim Apple uređajima preko iCloud (sinhronizacija preko iCloud može da se isključi, pa da samo u enkriptovani fajl na računaru čuva lozinke)... i to besplatno dolazi uz OS.

1Password bi možda imao prednost što nudi sinhronizaciju lozinki između OS X-a, iOS-a, Androida i Windowsa, ali 1Password se plaća i za OS X i za Windows, a plaća se i upgrade kada izađe nova verzija (pa ako si upgradeovao na novu verziju OS-a i ona ne bude kompatibilna sa starom verzijom aplikacije, plaćaš upgrade), tako da je meni to glavni razlog zašto ne koristim 1Password.

Nije mi problem da kupim neki software... ali Appleov "Keychain" mi je sasvim dovoljan (ne koristim Windows i Android), a ne vidim neki dobar razlog zašto bih prešao na 1Password... čak i kad bih morao da prenesem lozinke iz Appleovog "Keychaina" na Windows, pre bih ih ručno prekucao (mada, ako neko koristi Chrome i na OS X i na Windows, može preko Chrome da lozinke iz "Keychain" sinhronizuje sa Chrome na Windows mašini), nego da dajem tolike pare za 1Password.

Ske

pre 9 godina

BTW, otisak prsta kao lozinka je ocajna ideja za vise standarde autentifikacije: uvek je nosite sa sobom, ostavljate je na svakoj ravnoj povrsini. Zapravo je otisak prsta username, a ne password :)
(Bubi, 21. avgust 2014 01:49)
Barem na Apple uredjajima, ne mozes jednostavno da "iskopiras" otisak i prislonis na aparat. Nece raditi.
Moras da koristis "ziv" prst.

Komodor

pre 9 godina

@ske:
Ja sam odavno rekao zbogom mikrosoftu, prešao na ubuntu i više ne brinem o lozinkama.
(nikola, 21. avgust 2014 09:37)

Kakve veze ima koji OS ti koristis sa lozinkama za naprimer E-Banking ili neki sajt, email klijent, FTP server, da ne nabrajam dalje???
(Ske, 21. avgust 2014 10:30)


A ja sam odavno rekao zbogom racunarima, presao na tropsko ostrvo okruzen sisatim plavusama i nemam problem sa lozinkama :)))

Mladen

pre 9 godina

Password manager. Eto kako. Preporučujem mSecure, a ima i još dosta dobrih, zavisi od ukusa.
Ja imam oko 40 različitih, jakih lozinku jer mi i posao i privatni život to zahtevaju. Šta bih rado da ne koristim "password manager", stvarno ne znam.

Ske

pre 9 godina

Ja sam odavno rekao zbogom mikrosoftu, prešao na ubuntu i više ne brinem o lozinkama.
(nikola, 21. avgust 2014 09:37)

Kakve veze ima koji OS ti koristis sa lozinkama za naprimer E-Banking ili neki sajt, email klijent, FTP server, da ne nabrajam dalje???

Ske

pre 9 godina

@ske
50 eura da ti neki program zapamti password hahah...pre cu notepad da koristim
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzo, 21. avgust 2014 10:28)

Pa ti brate pisi, niko te ne tera da kupis.
Ali kada budes kao ja morao da manipulises sa najmanje 70-80 jakih lozinki svaki dan a koje se menjaju svaki mesec, onda nemoj da se zalis.
I ja sam nekada kao ti pisao lozinke u tekstualni fajl, i kada su kolege pocele da me zezaju zbog toga, shvatih koliko u stvari otezavam sam sebi.

50e za softver koji ti dnevno ustedi neverovatno mnogo vremena je mala cena koju platis jednom u zivotu.
Na zalost, tipican covek sa balkana nema svest o placenom softveru. On bi i softver za osetljivu primenu kao sto je manipulacija licnim lozinkama downloadovao sa torrenta.

@IT

pre 9 godina

Svidja mi se struktura clanka gde naslov ne opisuje sadrzaj samog clanka vec se u poslednjoj recenici pojavi samo uvod. Opis bar 2 ili 3 softvera bi morao da ide uz ovakav naslov, ili bar uopsteno nacin na koji oni rade.

1010001101

pre 9 godina

@( crns, 20. avgust 2014 20:39)

Pogledaj link ispod i probaj da shvatiš zašto je ta šifra prviše jednostavna. Jednostavno objašnjeno https://xkcd.com/936/
Pametnije je koristiti passphrase nego password.

Takođe, ukoliko želite da proverite koliko je "jaka" vaša šifra možete preko: https://howsecureismypassword.net/
Kalkulacija se vrši skriptom na vašem računaru, tako da ste sigurni da vam neće ukrasti šifru.

dzo

pre 9 godina

Najvise mrzim sajtove na kojima te teraju da svakih par meseci menjas lozinke!Vec u glavi imam 20 lozinki..i jos treba da pamtim koje su za gde.

dzo

pre 9 godina

@robin
Moram ovo da odgovorim..moj laptop koji sam kupio pre 6 godina ima senzor otiska prstiju..,i nije apple..sa prstom se logujem na windows..tako da ste mi smesni apple zaludjenici.

mladi programer

pre 9 godina

Sad cesce i ne treba lozinka da bi se dobio pristup. Napadaci traze slabosti na sajtu a ne crackuju pojedinacne lozinke. Brute-Force moze da traje godinama zavisno od velicine sifre i umesanosti karaktera. To napadaci znaju, tako da se to vise i ne radi, nije isplatljivo. Mnogi sajtovi uvode captchu posle X tog pokusaja, tako da opet ne moze nista. Postoje vise nacina da ucinite da browser pomisli da se ulogovani korisnik osim da unesete sifru, samo to mogu da vam kazem. Uglavnom, koliko god da vam je jaka lozinka, ako postoji rula na sajtu, ne vredi vam.

Q

pre 9 godina

Lud sam da koristim neki program za moje lozinke. Sve se pamti i zapise na papir. Bojite se da vam specijalci ne udju u kucu i traziti vas papir sa lozinkama? Haha!

Ske

pre 9 godina

Molim čitaoce, preporučite mi softver za lozinke, laik sam za te stvari...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 20. avgust 2014 22:37)

SafeID -> http://www.splashdata.com/splashid/ Najgori od svih. Placa se, i nema ekstenzije za browser.

LastPass -> https://lastpass.com/ Postoji besplatna verzija ali ipak nije moj prvi izbor. Ima browser ekstenzije ali nisam bas siguran da li rade sa besplatnom verzijom. Ne koristim ovaj softver.

1password -> https://agilebits.com/onepassword Najskuplji, ali i najbolji od svih. Ima browser ekstenzije, aplikacije za iOS i Android, verziju za Windows i Mac i sve se sinhronizuje ili preko WiFi ili preko Cloud-a.. kako ti zelis (ako ne verujes cloudu)

1Password kosta oko 50e u desktop verziji i oko 20 za mobilnu platformu, ali vredi svaki cent.

Bubi

pre 9 godina

Koristim roboform vec par godina i odlican je. Jeste da se placa, ali vredi svakog dolara. Koristi se master lozinka za cuvanje svih lozinki koje su enkriptovane na vasem racunaru tom master lozinkom. Isto tako, te enkriptovane lozinke se takodje cuvaju na njihovom serveru tako da mozete pristupiti i sa drugog racunara (naravno, paziti da ne postoje keylogger-i, nikako u internet kafeu (moze se koristiti i ona softverska tastatura na kojoj se kuca misem ako ste paranoicni :))

Sto se tice apple-a i njihovog sistema autentifikacije otiskom prsta, mislim da je to za obicne korisnike dobar sistem, ali mi nije bas jasno kako se menja lozinka u slucaju da vam je neko ukrade :) BTW, otisak prsta kao lozinka je ocajna ideja za vise standarde autentifikacije: uvek je nosite sa sobom, ostavljate je na svakoj ravnoj povrsini. Zapravo je otisak prsta username, a ne password :)

sabahudin

pre 9 godina

Milite noćna mora zvana LOZINKE. Dakle kreditna kartica, debitna kartica, znači 2 pina, onda 2 sim kartice znači još 2 pina. Lozinku za gmail, lozinku za windows na poslu, lozinku za aplikaciju na poslu koja mora da se razlikuje, lozinku za online nalog u banci, lozinku za mobilnu aplikaciju za račun u banci koja je numerička (osmocifrena tako da nijedan od onog što ima ne može), lozinku za pay pal (a sve se manje-više razlikuju jer ko zna, sve je poverljivo).... pa za wi fi....umorio sam se. srećom nemam facebook

puz golac

pre 9 godina

Lozinnka treba da bude nesto stvarnno krajnje licno, toliko licno da se gotovo stidite toga. Naprimer p****o sam pred kumom, ako vam se to desilo.

sabahudin

pre 9 godina

Milite noćna mora zvana LOZINKE. Dakle kreditna kartica, debitna kartica, znači 2 pina, onda 2 sim kartice znači još 2 pina. Lozinku za gmail, lozinku za windows na poslu, lozinku za aplikaciju na poslu koja mora da se razlikuje, lozinku za online nalog u banci, lozinku za mobilnu aplikaciju za račun u banci koja je numerička (osmocifrena tako da nijedan od onog što ima ne može), lozinku za pay pal (a sve se manje-više razlikuju jer ko zna, sve je poverljivo).... pa za wi fi....umorio sam se. srećom nemam facebook

puz golac

pre 9 godina

Lozinnka treba da bude nesto stvarnno krajnje licno, toliko licno da se gotovo stidite toga. Naprimer p****o sam pred kumom, ako vam se to desilo.

Ske

pre 9 godina

Ja sam odavno rekao zbogom mikrosoftu, prešao na ubuntu i više ne brinem o lozinkama.
(nikola, 21. avgust 2014 09:37)

Kakve veze ima koji OS ti koristis sa lozinkama za naprimer E-Banking ili neki sajt, email klijent, FTP server, da ne nabrajam dalje???

@IT

pre 9 godina

Svidja mi se struktura clanka gde naslov ne opisuje sadrzaj samog clanka vec se u poslednjoj recenici pojavi samo uvod. Opis bar 2 ili 3 softvera bi morao da ide uz ovakav naslov, ili bar uopsteno nacin na koji oni rade.

Komodor

pre 9 godina

@ske:
Ja sam odavno rekao zbogom mikrosoftu, prešao na ubuntu i više ne brinem o lozinkama.
(nikola, 21. avgust 2014 09:37)

Kakve veze ima koji OS ti koristis sa lozinkama za naprimer E-Banking ili neki sajt, email klijent, FTP server, da ne nabrajam dalje???
(Ske, 21. avgust 2014 10:30)


A ja sam odavno rekao zbogom racunarima, presao na tropsko ostrvo okruzen sisatim plavusama i nemam problem sa lozinkama :)))

Ske

pre 9 godina

@ske
50 eura da ti neki program zapamti password hahah...pre cu notepad da koristim
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzo, 21. avgust 2014 10:28)

Pa ti brate pisi, niko te ne tera da kupis.
Ali kada budes kao ja morao da manipulises sa najmanje 70-80 jakih lozinki svaki dan a koje se menjaju svaki mesec, onda nemoj da se zalis.
I ja sam nekada kao ti pisao lozinke u tekstualni fajl, i kada su kolege pocele da me zezaju zbog toga, shvatih koliko u stvari otezavam sam sebi.

50e za softver koji ti dnevno ustedi neverovatno mnogo vremena je mala cena koju platis jednom u zivotu.
Na zalost, tipican covek sa balkana nema svest o placenom softveru. On bi i softver za osetljivu primenu kao sto je manipulacija licnim lozinkama downloadovao sa torrenta.

dzo

pre 9 godina

Najvise mrzim sajtove na kojima te teraju da svakih par meseci menjas lozinke!Vec u glavi imam 20 lozinki..i jos treba da pamtim koje su za gde.

Bubi

pre 9 godina

Koristim roboform vec par godina i odlican je. Jeste da se placa, ali vredi svakog dolara. Koristi se master lozinka za cuvanje svih lozinki koje su enkriptovane na vasem racunaru tom master lozinkom. Isto tako, te enkriptovane lozinke se takodje cuvaju na njihovom serveru tako da mozete pristupiti i sa drugog racunara (naravno, paziti da ne postoje keylogger-i, nikako u internet kafeu (moze se koristiti i ona softverska tastatura na kojoj se kuca misem ako ste paranoicni :))

Sto se tice apple-a i njihovog sistema autentifikacije otiskom prsta, mislim da je to za obicne korisnike dobar sistem, ali mi nije bas jasno kako se menja lozinka u slucaju da vam je neko ukrade :) BTW, otisak prsta kao lozinka je ocajna ideja za vise standarde autentifikacije: uvek je nosite sa sobom, ostavljate je na svakoj ravnoj povrsini. Zapravo je otisak prsta username, a ne password :)

mladi programer

pre 9 godina

Sad cesce i ne treba lozinka da bi se dobio pristup. Napadaci traze slabosti na sajtu a ne crackuju pojedinacne lozinke. Brute-Force moze da traje godinama zavisno od velicine sifre i umesanosti karaktera. To napadaci znaju, tako da se to vise i ne radi, nije isplatljivo. Mnogi sajtovi uvode captchu posle X tog pokusaja, tako da opet ne moze nista. Postoje vise nacina da ucinite da browser pomisli da se ulogovani korisnik osim da unesete sifru, samo to mogu da vam kazem. Uglavnom, koliko god da vam je jaka lozinka, ako postoji rula na sajtu, ne vredi vam.

Q

pre 9 godina

Lud sam da koristim neki program za moje lozinke. Sve se pamti i zapise na papir. Bojite se da vam specijalci ne udju u kucu i traziti vas papir sa lozinkama? Haha!

dzo

pre 9 godina

@robin
Moram ovo da odgovorim..moj laptop koji sam kupio pre 6 godina ima senzor otiska prstiju..,i nije apple..sa prstom se logujem na windows..tako da ste mi smesni apple zaludjenici.

Mladen

pre 9 godina

Password manager. Eto kako. Preporučujem mSecure, a ima i još dosta dobrih, zavisi od ukusa.
Ja imam oko 40 različitih, jakih lozinku jer mi i posao i privatni život to zahtevaju. Šta bih rado da ne koristim "password manager", stvarno ne znam.

1010001101

pre 9 godina

@( crns, 20. avgust 2014 20:39)

Pogledaj link ispod i probaj da shvatiš zašto je ta šifra prviše jednostavna. Jednostavno objašnjeno https://xkcd.com/936/
Pametnije je koristiti passphrase nego password.

Takođe, ukoliko želite da proverite koliko je "jaka" vaša šifra možete preko: https://howsecureismypassword.net/
Kalkulacija se vrši skriptom na vašem računaru, tako da ste sigurni da vam neće ukrasti šifru.

Ske

pre 9 godina

Molim čitaoce, preporučite mi softver za lozinke, laik sam za te stvari...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 20. avgust 2014 22:37)

SafeID -> http://www.splashdata.com/splashid/ Najgori od svih. Placa se, i nema ekstenzije za browser.

LastPass -> https://lastpass.com/ Postoji besplatna verzija ali ipak nije moj prvi izbor. Ima browser ekstenzije ali nisam bas siguran da li rade sa besplatnom verzijom. Ne koristim ovaj softver.

1password -> https://agilebits.com/onepassword Najskuplji, ali i najbolji od svih. Ima browser ekstenzije, aplikacije za iOS i Android, verziju za Windows i Mac i sve se sinhronizuje ili preko WiFi ili preko Cloud-a.. kako ti zelis (ako ne verujes cloudu)

1Password kosta oko 50e u desktop verziji i oko 20 za mobilnu platformu, ali vredi svaki cent.

Ske

pre 9 godina

BTW, otisak prsta kao lozinka je ocajna ideja za vise standarde autentifikacije: uvek je nosite sa sobom, ostavljate je na svakoj ravnoj povrsini. Zapravo je otisak prsta username, a ne password :)
(Bubi, 21. avgust 2014 01:49)
Barem na Apple uredjajima, ne mozes jednostavno da "iskopiras" otisak i prislonis na aparat. Nece raditi.
Moras da koristis "ziv" prst.

Maks

pre 9 godina

@ (Ske, 21. avgust 2014 10:48)
@ (dzo, 21. avgust 2014 10:28)

OS X već ima ugrađen svoj "Keychain" sistem za pamćenje lozinki (za razne programe... radi i u Safari i u Chrome) i nudi sinhronizaciju lozinki sa ostalim Apple uređajima preko iCloud (sinhronizacija preko iCloud može da se isključi, pa da samo u enkriptovani fajl na računaru čuva lozinke)... i to besplatno dolazi uz OS.

1Password bi možda imao prednost što nudi sinhronizaciju lozinki između OS X-a, iOS-a, Androida i Windowsa, ali 1Password se plaća i za OS X i za Windows, a plaća se i upgrade kada izađe nova verzija (pa ako si upgradeovao na novu verziju OS-a i ona ne bude kompatibilna sa starom verzijom aplikacije, plaćaš upgrade), tako da je meni to glavni razlog zašto ne koristim 1Password.

Nije mi problem da kupim neki software... ali Appleov "Keychain" mi je sasvim dovoljan (ne koristim Windows i Android), a ne vidim neki dobar razlog zašto bih prešao na 1Password... čak i kad bih morao da prenesem lozinke iz Appleovog "Keychaina" na Windows, pre bih ih ručno prekucao (mada, ako neko koristi Chrome i na OS X i na Windows, može preko Chrome da lozinke iz "Keychain" sinhronizuje sa Chrome na Windows mašini), nego da dajem tolike pare za 1Password.

Ske

pre 9 godina

@Maks

"Keychain" je takodje opcija ali je poprilicno limitiran na "iDevice only" sa izuzetkom Chrome-a.
Nesmemo zaboraviti da je ogromna vecina korisnika racunara, barem kod nas na Windowsu kojem je "keychain" prakticno beskoristan.
Moj primarni OS je X ali zbog prirode posla, prinudjen sam da koristim i Android i iOS i Windows i Linux i sta god klijent da koristi.
Jednostavno nekada ti treba glomaznije resenje koje koliko godse cinilo skupim "na prvu" uopste nije.

Recimo moj svakodnevni rad pocinje otvaranjem Safarija, Firefoxa, Chrome-a, Opere, i Internet Explorera 8, 9, 10 u VM.
Popravljeni bug moze da ode u repo samo ako je "popravljen" na svim nabrojanim browserima
Sto znaci da moram da se ulogujem na development sajt, i to uradim na 7 razlicitih browsera samo na desktop masini :)
Gde su testovi za iOS i Android :)

To je samo jedan od scenarija gde nalazim sofver poput 1Password veoma efikasnim, ali opet, svakom ono sto mu treba. Postoje i besplatni softveri tipa LastPass ili ako ti potrebe zadovaljavaju, i ugradjeni sistem poput keychain-a.
Meni keychain nije dovoljan.

Mislilac

pre 9 godina

Ja svoje zapisujem u tabelu u Excelu. Excel file je pod sifrom (onom internom, sto Office nudi) i drzim ga na GDrive. Molio bih da mi neko kompetentan da iskren odgovor, koliko je ovo pouzdano i jel ima neki bolji predlog? Hvala

yeah

pre 9 godina

@Mislilac Keepass
postoje programi bas za razbijanje sifri na office dokumentima, zavisi koliko dugacka i kompleksna ti je lozinka, ali bolje Keepass :)

Krle

pre 9 godina

Ja već 10 godina koristim isključivo laptopove koji imaju finger-print senzor. Uz njega uvek ide i utility software koji čuva login podatke u lock-box-u. Čim detektuje odgovarajući login-screen u browser-u, zatraži autentifikaciju otiskom prsta i popuni login podatke.

Ske

pre 9 godina

@ske
50 eura da ti neki program zapamti password hahah...pre cu notepad da koristim
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzo, 21. avgust 2014 10:28)

Pa ti brate pisi, niko te ne tera da kupis.
Ali kada budes kao ja morao da manipulises sa najmanje 70-80 jakih lozinki svaki dan a koje se menjaju svaki mesec, onda nemoj da se zalis.
I ja sam nekada kao ti pisao lozinke u tekstualni fajl, i kada su kolege pocele da me zezaju zbog toga, shvatih koliko u stvari otezavam sam sebi.

50e za softver koji ti dnevno ustedi neverovatno mnogo vremena je mala cena koju platis jednom u zivotu.
Na zalost, tipican covek sa balkana nema svest o placenom softveru. On bi i softver za osetljivu primenu kao sto je manipulacija licnim lozinkama downloadovao sa torrenta.

puz golac

pre 9 godina

Lozinnka treba da bude nesto stvarnno krajnje licno, toliko licno da se gotovo stidite toga. Naprimer p****o sam pred kumom, ako vam se to desilo.

dzo

pre 9 godina

@robin
Moram ovo da odgovorim..moj laptop koji sam kupio pre 6 godina ima senzor otiska prstiju..,i nije apple..sa prstom se logujem na windows..tako da ste mi smesni apple zaludjenici.

Krle

pre 9 godina

Ja već 10 godina koristim isključivo laptopove koji imaju finger-print senzor. Uz njega uvek ide i utility software koji čuva login podatke u lock-box-u. Čim detektuje odgovarajući login-screen u browser-u, zatraži autentifikaciju otiskom prsta i popuni login podatke.

Mislilac

pre 9 godina

Ja svoje zapisujem u tabelu u Excelu. Excel file je pod sifrom (onom internom, sto Office nudi) i drzim ga na GDrive. Molio bih da mi neko kompetentan da iskren odgovor, koliko je ovo pouzdano i jel ima neki bolji predlog? Hvala

Q

pre 9 godina

Lud sam da koristim neki program za moje lozinke. Sve se pamti i zapise na papir. Bojite se da vam specijalci ne udju u kucu i traziti vas papir sa lozinkama? Haha!

sabahudin

pre 9 godina

Milite noćna mora zvana LOZINKE. Dakle kreditna kartica, debitna kartica, znači 2 pina, onda 2 sim kartice znači još 2 pina. Lozinku za gmail, lozinku za windows na poslu, lozinku za aplikaciju na poslu koja mora da se razlikuje, lozinku za online nalog u banci, lozinku za mobilnu aplikaciju za račun u banci koja je numerička (osmocifrena tako da nijedan od onog što ima ne može), lozinku za pay pal (a sve se manje-više razlikuju jer ko zna, sve je poverljivo).... pa za wi fi....umorio sam se. srećom nemam facebook

Ske

pre 9 godina

Ja sam odavno rekao zbogom mikrosoftu, prešao na ubuntu i više ne brinem o lozinkama.
(nikola, 21. avgust 2014 09:37)

Kakve veze ima koji OS ti koristis sa lozinkama za naprimer E-Banking ili neki sajt, email klijent, FTP server, da ne nabrajam dalje???

Ske

pre 9 godina

BTW, otisak prsta kao lozinka je ocajna ideja za vise standarde autentifikacije: uvek je nosite sa sobom, ostavljate je na svakoj ravnoj povrsini. Zapravo je otisak prsta username, a ne password :)
(Bubi, 21. avgust 2014 01:49)
Barem na Apple uredjajima, ne mozes jednostavno da "iskopiras" otisak i prislonis na aparat. Nece raditi.
Moras da koristis "ziv" prst.

Ske

pre 9 godina

Molim čitaoce, preporučite mi softver za lozinke, laik sam za te stvari...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 20. avgust 2014 22:37)

SafeID -> http://www.splashdata.com/splashid/ Najgori od svih. Placa se, i nema ekstenzije za browser.

LastPass -> https://lastpass.com/ Postoji besplatna verzija ali ipak nije moj prvi izbor. Ima browser ekstenzije ali nisam bas siguran da li rade sa besplatnom verzijom. Ne koristim ovaj softver.

1password -> https://agilebits.com/onepassword Najskuplji, ali i najbolji od svih. Ima browser ekstenzije, aplikacije za iOS i Android, verziju za Windows i Mac i sve se sinhronizuje ili preko WiFi ili preko Cloud-a.. kako ti zelis (ako ne verujes cloudu)

1Password kosta oko 50e u desktop verziji i oko 20 za mobilnu platformu, ali vredi svaki cent.

@IT

pre 9 godina

Svidja mi se struktura clanka gde naslov ne opisuje sadrzaj samog clanka vec se u poslednjoj recenici pojavi samo uvod. Opis bar 2 ili 3 softvera bi morao da ide uz ovakav naslov, ili bar uopsteno nacin na koji oni rade.

Mladen

pre 9 godina

Password manager. Eto kako. Preporučujem mSecure, a ima i još dosta dobrih, zavisi od ukusa.
Ja imam oko 40 različitih, jakih lozinku jer mi i posao i privatni život to zahtevaju. Šta bih rado da ne koristim "password manager", stvarno ne znam.

mladi programer

pre 9 godina

Sad cesce i ne treba lozinka da bi se dobio pristup. Napadaci traze slabosti na sajtu a ne crackuju pojedinacne lozinke. Brute-Force moze da traje godinama zavisno od velicine sifre i umesanosti karaktera. To napadaci znaju, tako da se to vise i ne radi, nije isplatljivo. Mnogi sajtovi uvode captchu posle X tog pokusaja, tako da opet ne moze nista. Postoje vise nacina da ucinite da browser pomisli da se ulogovani korisnik osim da unesete sifru, samo to mogu da vam kazem. Uglavnom, koliko god da vam je jaka lozinka, ako postoji rula na sajtu, ne vredi vam.

dzo

pre 9 godina

Najvise mrzim sajtove na kojima te teraju da svakih par meseci menjas lozinke!Vec u glavi imam 20 lozinki..i jos treba da pamtim koje su za gde.

Maks

pre 9 godina

@ (Ske, 21. avgust 2014 10:48)
@ (dzo, 21. avgust 2014 10:28)

OS X već ima ugrađen svoj "Keychain" sistem za pamćenje lozinki (za razne programe... radi i u Safari i u Chrome) i nudi sinhronizaciju lozinki sa ostalim Apple uređajima preko iCloud (sinhronizacija preko iCloud može da se isključi, pa da samo u enkriptovani fajl na računaru čuva lozinke)... i to besplatno dolazi uz OS.

1Password bi možda imao prednost što nudi sinhronizaciju lozinki između OS X-a, iOS-a, Androida i Windowsa, ali 1Password se plaća i za OS X i za Windows, a plaća se i upgrade kada izađe nova verzija (pa ako si upgradeovao na novu verziju OS-a i ona ne bude kompatibilna sa starom verzijom aplikacije, plaćaš upgrade), tako da je meni to glavni razlog zašto ne koristim 1Password.

Nije mi problem da kupim neki software... ali Appleov "Keychain" mi je sasvim dovoljan (ne koristim Windows i Android), a ne vidim neki dobar razlog zašto bih prešao na 1Password... čak i kad bih morao da prenesem lozinke iz Appleovog "Keychaina" na Windows, pre bih ih ručno prekucao (mada, ako neko koristi Chrome i na OS X i na Windows, može preko Chrome da lozinke iz "Keychain" sinhronizuje sa Chrome na Windows mašini), nego da dajem tolike pare za 1Password.

Bubi

pre 9 godina

Koristim roboform vec par godina i odlican je. Jeste da se placa, ali vredi svakog dolara. Koristi se master lozinka za cuvanje svih lozinki koje su enkriptovane na vasem racunaru tom master lozinkom. Isto tako, te enkriptovane lozinke se takodje cuvaju na njihovom serveru tako da mozete pristupiti i sa drugog racunara (naravno, paziti da ne postoje keylogger-i, nikako u internet kafeu (moze se koristiti i ona softverska tastatura na kojoj se kuca misem ako ste paranoicni :))

Sto se tice apple-a i njihovog sistema autentifikacije otiskom prsta, mislim da je to za obicne korisnike dobar sistem, ali mi nije bas jasno kako se menja lozinka u slucaju da vam je neko ukrade :) BTW, otisak prsta kao lozinka je ocajna ideja za vise standarde autentifikacije: uvek je nosite sa sobom, ostavljate je na svakoj ravnoj povrsini. Zapravo je otisak prsta username, a ne password :)

1010001101

pre 9 godina

@( crns, 20. avgust 2014 20:39)

Pogledaj link ispod i probaj da shvatiš zašto je ta šifra prviše jednostavna. Jednostavno objašnjeno https://xkcd.com/936/
Pametnije je koristiti passphrase nego password.

Takođe, ukoliko želite da proverite koliko je "jaka" vaša šifra možete preko: https://howsecureismypassword.net/
Kalkulacija se vrši skriptom na vašem računaru, tako da ste sigurni da vam neće ukrasti šifru.

Komodor

pre 9 godina

@ske:
Ja sam odavno rekao zbogom mikrosoftu, prešao na ubuntu i više ne brinem o lozinkama.
(nikola, 21. avgust 2014 09:37)

Kakve veze ima koji OS ti koristis sa lozinkama za naprimer E-Banking ili neki sajt, email klijent, FTP server, da ne nabrajam dalje???
(Ske, 21. avgust 2014 10:30)


A ja sam odavno rekao zbogom racunarima, presao na tropsko ostrvo okruzen sisatim plavusama i nemam problem sa lozinkama :)))

Ske

pre 9 godina

@Maks

"Keychain" je takodje opcija ali je poprilicno limitiran na "iDevice only" sa izuzetkom Chrome-a.
Nesmemo zaboraviti da je ogromna vecina korisnika racunara, barem kod nas na Windowsu kojem je "keychain" prakticno beskoristan.
Moj primarni OS je X ali zbog prirode posla, prinudjen sam da koristim i Android i iOS i Windows i Linux i sta god klijent da koristi.
Jednostavno nekada ti treba glomaznije resenje koje koliko godse cinilo skupim "na prvu" uopste nije.

Recimo moj svakodnevni rad pocinje otvaranjem Safarija, Firefoxa, Chrome-a, Opere, i Internet Explorera 8, 9, 10 u VM.
Popravljeni bug moze da ode u repo samo ako je "popravljen" na svim nabrojanim browserima
Sto znaci da moram da se ulogujem na development sajt, i to uradim na 7 razlicitih browsera samo na desktop masini :)
Gde su testovi za iOS i Android :)

To je samo jedan od scenarija gde nalazim sofver poput 1Password veoma efikasnim, ali opet, svakom ono sto mu treba. Postoje i besplatni softveri tipa LastPass ili ako ti potrebe zadovaljavaju, i ugradjeni sistem poput keychain-a.
Meni keychain nije dovoljan.

yeah

pre 9 godina

@Mislilac Keepass
postoje programi bas za razbijanje sifri na office dokumentima, zavisi koliko dugacka i kompleksna ti je lozinka, ali bolje Keepass :)