Nedelja, 10.08.2014.

10:38

Zašto u igrama nema više ženskih likova?

Izvor: Tportal

Zašto u igrama nema više ženskih likova? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Jo

pre 9 godina

Potpuno netacno, nema ih jedino tamo gde ne moze da ih bude, tj kad glavni heroj mora da bude zivotinja od 120 kila koja ide i rusi sve pred sobom... Ako posmatramo MMORPG ili uopste igre gde pre pocetka imate mogucnost kreiranja vaseg heroja, situacija je potpuno obrnuta, tj mislim da su zenski heroji zastupljeniji.

Majlajforajur

pre 9 godina

Nije problem samo nedostatak zenskih likova, vec nedostatak kvalitetnih likova. I to ne samo u video igrama, vec i u zabavnoj industriji uopste. Ne treba samo ubacivati zenske likove da bi se ispunila neka kvota ili popravila statistika, vec kada takav lik ima smisla i kada je dobro razradjen.

Ima i gomila muskih likova koji su mi apsolutno nezanimljivi i koji mogu da budu i androgeni vanzemaljci sto se mene tice. Dakle prvo kvalitet, pa onda kvantitet.

pop

pre 9 godina

Nemam utisak da nema zastupljenih zenskih likova u igricama. Moguce da ih nema u pucacinama, mada ne vidim razlog zasto ih i tu ne bi bilo, ionako su pucuacine first person view, pa je i nebitno dal je virtuleni lik koji se ne vidi musko ili zensko... Inace ima fenomenalnih konzolnih igara sa glavnim zenskim likovima poput Lare Croft, Jill Valentine i sl. koje obozavam i igrao sam ih cak vise puta. Takodje, sve MMO igrice nude odabir karaktera prema polu koji se mogu modifikovati po zelji (kosa, oci, visina itd.). E sad, mislim da je vise pitanje zenske populacije gejmerki koliko ih je stvarno. Ja imam par prijateljica koje su okorele gejmerke, ali ih je samo par... Verujem da ih svakako nije malo, ali mislim i da je izbor igara na trzistu toliko ogromna da stvarno svako moze naci ono sto voli da igra, a to i jeste najbolje.

linsta

pre 9 godina

@realno. Ajde, i prvih 4 tombraidera su bili dosta linearni, sve zaginetke su imale jedno resenje, uvek se islo od tacke a do b i to je to. S tim sto sad imamo mnogo vece standarde a tada i nije bilo toliko mogucnosti da se naoravi nelinearna avantura...

Elem sto se tice teme, meni je svejedno da li igram musko/zensko/vanzemaljski/kiborg ulogu. Imacu mozda blagu privrzenost u kreiranju muskih zato sto smatram da bolje pristaju nekim ulogama igra koje ja igram, a i poistovecujem se lakse.
Dok recimo moja devojka igra samo zenske heroje u doti...

nebojsa

pre 9 godina

koliko žena je zainteresovao da radi game industriji. moje iskustvo da do 10%. siguran sam da bi žene bile rado vidjenje u većem broju.

Vlada

pre 9 godina

kukaju feministkinje kako zenski likovi imaju zmijsko telo sa velikim grudima i pozadinom... a ne primecuju da muskarci u vecini slucajeva izgledaju kao bodibilderi teskasi, ili su stereotipni macho alfa muzjaci. cast onima koji su uspeli da naprave jedinstvene likove, vecina koja pokusa napravi samo karikature.

Iandeb

pre 9 godina

Priznacu da me igre u kojima ne mogu da biram pol lika ne privlace. Takodje mi je strasno glupo sto je industrija u jednom momentu odlucila da avanture mogu da imaju jedino zenskog protagonistu. Sta to znaci, kao decaci su glupi i zanimaju ih jedino pucacine, a devojcice vole avanturice. OK, moguce je da je to nacin da se osvoji zensko trziste, ali nemojte da uvodite vestacke podele.

Nenad

pre 9 godina

Veci problem je to sto se sve vise vodi racuna o politickoj korektnosti u igrama dok se sama prica zanemaruje. Tada dobijemo spansku seriju kao rezultat.

Jelena

pre 9 godina

Ko nije igrao, Remember me je odlična igrica sa ženom kao glavnim likom.

Što se tiče teme, nije mi bitno ko je u glavnoj ulozi, žena, muškarac ili vanzemaljac, samo da je igrica dobra.

Freelancer76

pre 9 godina

Online igre igram nekih 15 godina, i za to vreme sam naleteo na recimo 2-3% ženskih saigrača, tako da vam je podatak od 33% u najmanju ruku preteran.
Ako vam fali ženskih likova, probajte LOL, tu ih ima i previše :)

Mavs

pre 9 godina

Tipična AAA igra se reklamira klincu od 13 godina (nemojmo o ESRB-u), ne daj bože da glavni lik bude žensko, njegov debilni mozak bi verovatno imao problema sa poistovećivanjem. Zato i većina igara ima užasnu radnju, ne daj bože da klinac aktivira mozak, ne bi mu se svidelo. Tipični primer svega toga mi je MGS2 (inače bogovska igra sa dobrim ženskim likovima) gde su klinci kukali samo zato što glavni lik više nije Snake The Alfa Mužijak nego lepuškasti mladić sa dugom plavom kosom.

Zbog ovog i mnogih drugih razloga jedva čekam da AAA industrija igara propadne (ponovo!), jer nas tretiraju kao debile.

@Mladen
Chell je nema, i uvek je kontrolisana od strane igrača. Dakle, ona je žensko koje uvek ćuti i radi ono što igrač želi. Igra je takođe iz prvog lica pa se ona uglavnom ne vidi. Mislim da ti je primer pogrešan. :) Znam da je sa Gordonom ista priča, ali njega niko ne navodi kao preterano interesantnu ličnost (jer nema istu).

Kad smo već kod Valve-a, Alyx se često navodi kao dobar ženski lik, samo zato što je malo ukusnije seksualizovana od tipične VG likuše, iako je ona samo mastrubatorno pomagalo igraču kao i skoro sve ostale, samo malčice sofisticiranije.

Još uvek čekam igru gde je glavni lik ružna debela žena od 40 i nešto godina. Postoji milion muških primera ovoga, ali nijedan ženski koliko ja znam.

Ja obožavam video igre, ali sadašnju industriju ni u ludilu neću braniti. Seksizam je samo jedan od problema.

Mavs

pre 9 godina

@Maks

Ti si jedan od likova koji Tehnopolis čini boljim mestom, ali se ovde ne slažem sa tobom.

Žene jesu marginalizovane u video igrama zato što su na čelu mejnstrim industrije marketing likovi koji će sve uraditi samo da privuku lovu srednješkolaca.

Postoji problem kvantiteta ženskih likova, i još veći problem kvaliteta.

Ženski protagonisti koje si ti naveo su sve 10/10 ribe koje su dizajnirane tako iz znaš već kojih razloga, koje nemaju preterano interesantne ličnosti. Poslednji primer koji si naveo je posebno komičan: jedan spinoff AC naslov koji je originalno dizajniran za PS Vitu (kad već pričamo o marginalizaciji! :)) ima ekstra ribu za glavnog lika! Ubisoft stvarno treba da se potapše po ramenu za ovo. :)

Da pokažem da nije sve tako crno navešću nekoliko stvarno dobrih ženskih likova: Meryll, Olga i Boss iz MGS serijala su fenomenalni likovi. Heather iz Silent Hill trojke nije loša. Lynne iz Ghost Tricka je fantastična, kao i sve ostalo iz te igre. Dr. Chakwas iz ME serijala je sjajna, a ženski Shepard ima bolju glasovnu glumu od muškog (iako je u reklamama nije bilo skoro uopšte).

Pored ovih pozitivnih primera postoji galaksija negativnih tako da ja još uvek nisam zadovoljan.

"Real life" situacija je komplikovana za oba pola (ili, radi političke korektnosti, sve polove), ali primećujem da su i u Srbiji i u USA najpoznatiji i najplaćeniji voditelji upravo muškarci.

Mladen

pre 9 godina

Portal 1 i 2 . Fenomenalne igre , imam drugarice koje su bile lude za tim . I sam lik je fenomenalan . Mnoge zene u igricama su uvek bile dizajnirane kao seksualni objeti , ali ne u ovoj . Mislim , koja je poenta imati zenu sa ogromnim grudima , dubokim dekolteom , golim stomakom i namikerenom frizorom ; sa sve haljinom i stiklama kako ide okolo i ubija . Chel iz Portala sa druge strane prosecna osoba sa kojom se i muskarci lako indentifikuju ; a radnja igre odlicna .

stole

pre 9 godina

U zadnje vreme imam utisak da su zene u igricama daleko "tvrdji" karakteri od muskih likova. Muski likovi u novijim igricama cesto imaju kolebljiv karakter, emotivne probleme i mekano srce. Dobar primer su Sarah Kerrigan i Jim Rainor. Takodje, u Betmenu, Cat Women je meni daleko interesantniji lik, antiheroj, dok je betmen pomalo smarac sa svojim principima. Worcraft ima gomilu veoma karakternih zenskih likova sa jakom licnosti. Jos jedan primer su zenski likovi iz Mass effect (posebno Samara i Tali).
Takodje ko je obozavalac Mortal Kombata, Kitana je u poslednjem delu jedan od brzih i jacih igraca.

Maks

pre 9 godina

Odakle uopšte nekom ideja da su ženski likovi navodno "marginalizovani" u video igrama?

Jeste da se mogu nabrojati mnoge igrice u kojima je glavni lik muško, ali isto tako ima i jako puno igrica u kojima je glavni lik žensko.

Koliko samo ima igricâ sa Larom Croft... pa je i u Resident Evil igricama bilo raznih ženskih protagonista (Ada Wong, Jill Valentine, Claire Redfield... i ima ih još)... pa koliko je ženskih likova bilo u Final Fantasy igricama... pa koliko samo ima igrica koje su pravljene prema nekoj knjizi ili nekom Diznijevom crtanom filmu gde je glavni lik žensko (Pocahontas, Alisa u zemlji čuda... itd) i ima još mnogo video igrica u kojima su glavni protagonisti ženski likovi... ukucajte na Google "Games with Female Protagonists", pa pogledajte koliko ima igrica sa ženskim protagonistima.

Pa ni u Assasin's Creed igricama nije glavni lik uvek muško... primera radi, u Assassin's Creed Liberation je glavni lik žesnko...

A ženski likovi u igricama nisu tek od skoro počeli da se pojavljuju... postajala je i verizja Packmana koja se zvala "Ms Packman" gde je Pakmen bio "Pakmenka" sa mašnom na glavi...

Tako da ne mogu da primetim neku "nejednakost" u video igricama... a ovako u "real life" imam utisak da su upravo žene često favorizovane (na primer, pogledajte koliko voditeljki ima... pa koliko je žena na naslovnim stanama časopisâ, pa u reklamama, pa promoterke, stjuardese... pa postoji i dan žena, a nisam čuo da postoji "dan muškaraca" negde).

realno!

pre 9 godina

skoro sam uzeo tomb raider novi za ps3. strasna igra!
(reziel, 10. avgust 2014 12:45)

Mislis glupa!!!
Prosto je neverovatno kako su sve igre postale totalno zaglupljujuce. Cela poenta je ici pravolinijski od tacke A do tacke B i pobiti sve na putu. Zalosno. Eh, kada se samo setim kako su prvi delovi Tomb Raider-a, Resident Evil-a,Silent Hill-a... Sada samo ostaje nada u poneku dobru click & point avanturu...

Nemanja C

pre 9 godina

Ženskih likova ima tamo gde ima smisla: mmo i moba igre. Nema smisla nasilno ih ubacivati u sportske igre i pucačune kada i u stvarnom životu nisu zastupljene u tim aktivnostima. Mislim Assasin's Creed je igra o plaćenim ubicama u srednjem veku. Cenim da nije bilo mnogo (ako imalo) žena među njima i njihova inkluzija političke korektnosti radi bi bila veštačka, izforsirana i čudna.

predrag

pre 9 godina

Za deckonju: Sarin karakter u kampanji su uradili do savrsenstva. Nijedna igra nije dostigla sta su dostigli u pomenutoj igri Starcraft HOTS. Karakter su razradili do savrsenstva i povezali ga fenonenalno s pricom. Svaki delic licosti su savrseno kreirali i ispratili. Od momenta kada je ponovo covek, tesko joj je da se navikne, ima jos uvek gomilu besa, samo osveta joj je u glavi, pa kad je Jim smiri i kada ga prepozna i seti se svog identiteta, i kada se konacno vrati, pa kad ga opet izgubi i vidi da je sve gotovo i da nema nazad. Previranja osecanja mrznje i ljubavi u njoj su dovedena do savrsenstva, kao najbolji film da sam gledao. Gluma glasa Tricia Helfer je odlicno odradila, skroz profesionalno i bez previse klisea. Presao sam originalni deo barem 20 puta i nastavke po 10ak. Znam pricu na pamet i iako sam vezan za originalni SC i brood war, WoL i HotS su odlicne igre. Fantastican posao i predivne kampanje.

Ljupća

pre 9 godina

Zamislite sad neki gejmer kaže: "Ja bi baš voleo da u Call of Duty hedšotujem ženske ili nacionalne likove". Jel vam zvučim zabrinjavajuće? Eto zato ih nema u igrama, zbog političke korektnosti.

Lalegator

pre 9 godina

Jbt ljudi napravise karijere na kukanju o apsolutno bezveznim i apsolutno nikom bitnim stvarima.

Kakva bre ravnopravnost kad zene ne cine ni 5% igracke populacije?

brm

pre 9 godina

Nema to veze sa diskriminacijom, stvar je čisto finansijske prirode. Ako smatraju da ovako mogu najviše da zarade, to će i da rade, nema saosećanja u poslu. Možda i greše, ali većina ne želi da rizikuje sigurnu zaradu.

21.vek

pre 9 godina

Kada se pre godinu-dve šuškalo da će u GTA V glavni lik biti žensko, bila sam srećna i bilo mi je baš drago. Medjutim, kada je već postalo jasno da neće biti tako, svejedno sam igru isčekivala sa istim neizdržom. Volela bih da vidim kako bi se developeri snašli sa ženskim likom, ali mi je u principu svejedno - samo da je igra dobra.

Lalegator

pre 9 godina

Jbt ljudi napravise karijere na kukanju o apsolutno bezveznim i apsolutno nikom bitnim stvarima.

Kakva bre ravnopravnost kad zene ne cine ni 5% igracke populacije?

Ljupća

pre 9 godina

Zamislite sad neki gejmer kaže: "Ja bi baš voleo da u Call of Duty hedšotujem ženske ili nacionalne likove". Jel vam zvučim zabrinjavajuće? Eto zato ih nema u igrama, zbog političke korektnosti.

21.vek

pre 9 godina

Kada se pre godinu-dve šuškalo da će u GTA V glavni lik biti žensko, bila sam srećna i bilo mi je baš drago. Medjutim, kada je već postalo jasno da neće biti tako, svejedno sam igru isčekivala sa istim neizdržom. Volela bih da vidim kako bi se developeri snašli sa ženskim likom, ali mi je u principu svejedno - samo da je igra dobra.

Maks

pre 9 godina

Odakle uopšte nekom ideja da su ženski likovi navodno "marginalizovani" u video igrama?

Jeste da se mogu nabrojati mnoge igrice u kojima je glavni lik muško, ali isto tako ima i jako puno igrica u kojima je glavni lik žensko.

Koliko samo ima igricâ sa Larom Croft... pa je i u Resident Evil igricama bilo raznih ženskih protagonista (Ada Wong, Jill Valentine, Claire Redfield... i ima ih još)... pa koliko je ženskih likova bilo u Final Fantasy igricama... pa koliko samo ima igrica koje su pravljene prema nekoj knjizi ili nekom Diznijevom crtanom filmu gde je glavni lik žensko (Pocahontas, Alisa u zemlji čuda... itd) i ima još mnogo video igrica u kojima su glavni protagonisti ženski likovi... ukucajte na Google "Games with Female Protagonists", pa pogledajte koliko ima igrica sa ženskim protagonistima.

Pa ni u Assasin's Creed igricama nije glavni lik uvek muško... primera radi, u Assassin's Creed Liberation je glavni lik žesnko...

A ženski likovi u igricama nisu tek od skoro počeli da se pojavljuju... postajala je i verizja Packmana koja se zvala "Ms Packman" gde je Pakmen bio "Pakmenka" sa mašnom na glavi...

Tako da ne mogu da primetim neku "nejednakost" u video igricama... a ovako u "real life" imam utisak da su upravo žene često favorizovane (na primer, pogledajte koliko voditeljki ima... pa koliko je žena na naslovnim stanama časopisâ, pa u reklamama, pa promoterke, stjuardese... pa postoji i dan žena, a nisam čuo da postoji "dan muškaraca" negde).

brm

pre 9 godina

Nema to veze sa diskriminacijom, stvar je čisto finansijske prirode. Ako smatraju da ovako mogu najviše da zarade, to će i da rade, nema saosećanja u poslu. Možda i greše, ali većina ne želi da rizikuje sigurnu zaradu.

Nemanja C

pre 9 godina

Ženskih likova ima tamo gde ima smisla: mmo i moba igre. Nema smisla nasilno ih ubacivati u sportske igre i pucačune kada i u stvarnom životu nisu zastupljene u tim aktivnostima. Mislim Assasin's Creed je igra o plaćenim ubicama u srednjem veku. Cenim da nije bilo mnogo (ako imalo) žena među njima i njihova inkluzija političke korektnosti radi bi bila veštačka, izforsirana i čudna.

predrag

pre 9 godina

Za deckonju: Sarin karakter u kampanji su uradili do savrsenstva. Nijedna igra nije dostigla sta su dostigli u pomenutoj igri Starcraft HOTS. Karakter su razradili do savrsenstva i povezali ga fenonenalno s pricom. Svaki delic licosti su savrseno kreirali i ispratili. Od momenta kada je ponovo covek, tesko joj je da se navikne, ima jos uvek gomilu besa, samo osveta joj je u glavi, pa kad je Jim smiri i kada ga prepozna i seti se svog identiteta, i kada se konacno vrati, pa kad ga opet izgubi i vidi da je sve gotovo i da nema nazad. Previranja osecanja mrznje i ljubavi u njoj su dovedena do savrsenstva, kao najbolji film da sam gledao. Gluma glasa Tricia Helfer je odlicno odradila, skroz profesionalno i bez previse klisea. Presao sam originalni deo barem 20 puta i nastavke po 10ak. Znam pricu na pamet i iako sam vezan za originalni SC i brood war, WoL i HotS su odlicne igre. Fantastican posao i predivne kampanje.

realno!

pre 9 godina

skoro sam uzeo tomb raider novi za ps3. strasna igra!
(reziel, 10. avgust 2014 12:45)

Mislis glupa!!!
Prosto je neverovatno kako su sve igre postale totalno zaglupljujuce. Cela poenta je ici pravolinijski od tacke A do tacke B i pobiti sve na putu. Zalosno. Eh, kada se samo setim kako su prvi delovi Tomb Raider-a, Resident Evil-a,Silent Hill-a... Sada samo ostaje nada u poneku dobru click & point avanturu...

Mladen

pre 9 godina

Portal 1 i 2 . Fenomenalne igre , imam drugarice koje su bile lude za tim . I sam lik je fenomenalan . Mnoge zene u igricama su uvek bile dizajnirane kao seksualni objeti , ali ne u ovoj . Mislim , koja je poenta imati zenu sa ogromnim grudima , dubokim dekolteom , golim stomakom i namikerenom frizorom ; sa sve haljinom i stiklama kako ide okolo i ubija . Chel iz Portala sa druge strane prosecna osoba sa kojom se i muskarci lako indentifikuju ; a radnja igre odlicna .

Vlada

pre 9 godina

kukaju feministkinje kako zenski likovi imaju zmijsko telo sa velikim grudima i pozadinom... a ne primecuju da muskarci u vecini slucajeva izgledaju kao bodibilderi teskasi, ili su stereotipni macho alfa muzjaci. cast onima koji su uspeli da naprave jedinstvene likove, vecina koja pokusa napravi samo karikature.

stole

pre 9 godina

U zadnje vreme imam utisak da su zene u igricama daleko "tvrdji" karakteri od muskih likova. Muski likovi u novijim igricama cesto imaju kolebljiv karakter, emotivne probleme i mekano srce. Dobar primer su Sarah Kerrigan i Jim Rainor. Takodje, u Betmenu, Cat Women je meni daleko interesantniji lik, antiheroj, dok je betmen pomalo smarac sa svojim principima. Worcraft ima gomilu veoma karakternih zenskih likova sa jakom licnosti. Jos jedan primer su zenski likovi iz Mass effect (posebno Samara i Tali).
Takodje ko je obozavalac Mortal Kombata, Kitana je u poslednjem delu jedan od brzih i jacih igraca.

Freelancer76

pre 9 godina

Online igre igram nekih 15 godina, i za to vreme sam naleteo na recimo 2-3% ženskih saigrača, tako da vam je podatak od 33% u najmanju ruku preteran.
Ako vam fali ženskih likova, probajte LOL, tu ih ima i previše :)

Iandeb

pre 9 godina

Priznacu da me igre u kojima ne mogu da biram pol lika ne privlace. Takodje mi je strasno glupo sto je industrija u jednom momentu odlucila da avanture mogu da imaju jedino zenskog protagonistu. Sta to znaci, kao decaci su glupi i zanimaju ih jedino pucacine, a devojcice vole avanturice. OK, moguce je da je to nacin da se osvoji zensko trziste, ali nemojte da uvodite vestacke podele.

Nenad

pre 9 godina

Veci problem je to sto se sve vise vodi racuna o politickoj korektnosti u igrama dok se sama prica zanemaruje. Tada dobijemo spansku seriju kao rezultat.

Mavs

pre 9 godina

Tipična AAA igra se reklamira klincu od 13 godina (nemojmo o ESRB-u), ne daj bože da glavni lik bude žensko, njegov debilni mozak bi verovatno imao problema sa poistovećivanjem. Zato i većina igara ima užasnu radnju, ne daj bože da klinac aktivira mozak, ne bi mu se svidelo. Tipični primer svega toga mi je MGS2 (inače bogovska igra sa dobrim ženskim likovima) gde su klinci kukali samo zato što glavni lik više nije Snake The Alfa Mužijak nego lepuškasti mladić sa dugom plavom kosom.

Zbog ovog i mnogih drugih razloga jedva čekam da AAA industrija igara propadne (ponovo!), jer nas tretiraju kao debile.

@Mladen
Chell je nema, i uvek je kontrolisana od strane igrača. Dakle, ona je žensko koje uvek ćuti i radi ono što igrač želi. Igra je takođe iz prvog lica pa se ona uglavnom ne vidi. Mislim da ti je primer pogrešan. :) Znam da je sa Gordonom ista priča, ali njega niko ne navodi kao preterano interesantnu ličnost (jer nema istu).

Kad smo već kod Valve-a, Alyx se često navodi kao dobar ženski lik, samo zato što je malo ukusnije seksualizovana od tipične VG likuše, iako je ona samo mastrubatorno pomagalo igraču kao i skoro sve ostale, samo malčice sofisticiranije.

Još uvek čekam igru gde je glavni lik ružna debela žena od 40 i nešto godina. Postoji milion muških primera ovoga, ali nijedan ženski koliko ja znam.

Ja obožavam video igre, ali sadašnju industriju ni u ludilu neću braniti. Seksizam je samo jedan od problema.

Jelena

pre 9 godina

Ko nije igrao, Remember me je odlična igrica sa ženom kao glavnim likom.

Što se tiče teme, nije mi bitno ko je u glavnoj ulozi, žena, muškarac ili vanzemaljac, samo da je igrica dobra.

linsta

pre 9 godina

@realno. Ajde, i prvih 4 tombraidera su bili dosta linearni, sve zaginetke su imale jedno resenje, uvek se islo od tacke a do b i to je to. S tim sto sad imamo mnogo vece standarde a tada i nije bilo toliko mogucnosti da se naoravi nelinearna avantura...

Elem sto se tice teme, meni je svejedno da li igram musko/zensko/vanzemaljski/kiborg ulogu. Imacu mozda blagu privrzenost u kreiranju muskih zato sto smatram da bolje pristaju nekim ulogama igra koje ja igram, a i poistovecujem se lakse.
Dok recimo moja devojka igra samo zenske heroje u doti...

Jo

pre 9 godina

Potpuno netacno, nema ih jedino tamo gde ne moze da ih bude, tj kad glavni heroj mora da bude zivotinja od 120 kila koja ide i rusi sve pred sobom... Ako posmatramo MMORPG ili uopste igre gde pre pocetka imate mogucnost kreiranja vaseg heroja, situacija je potpuno obrnuta, tj mislim da su zenski heroji zastupljeniji.

Mavs

pre 9 godina

@Maks

Ti si jedan od likova koji Tehnopolis čini boljim mestom, ali se ovde ne slažem sa tobom.

Žene jesu marginalizovane u video igrama zato što su na čelu mejnstrim industrije marketing likovi koji će sve uraditi samo da privuku lovu srednješkolaca.

Postoji problem kvantiteta ženskih likova, i još veći problem kvaliteta.

Ženski protagonisti koje si ti naveo su sve 10/10 ribe koje su dizajnirane tako iz znaš već kojih razloga, koje nemaju preterano interesantne ličnosti. Poslednji primer koji si naveo je posebno komičan: jedan spinoff AC naslov koji je originalno dizajniran za PS Vitu (kad već pričamo o marginalizaciji! :)) ima ekstra ribu za glavnog lika! Ubisoft stvarno treba da se potapše po ramenu za ovo. :)

Da pokažem da nije sve tako crno navešću nekoliko stvarno dobrih ženskih likova: Meryll, Olga i Boss iz MGS serijala su fenomenalni likovi. Heather iz Silent Hill trojke nije loša. Lynne iz Ghost Tricka je fantastična, kao i sve ostalo iz te igre. Dr. Chakwas iz ME serijala je sjajna, a ženski Shepard ima bolju glasovnu glumu od muškog (iako je u reklamama nije bilo skoro uopšte).

Pored ovih pozitivnih primera postoji galaksija negativnih tako da ja još uvek nisam zadovoljan.

"Real life" situacija je komplikovana za oba pola (ili, radi političke korektnosti, sve polove), ali primećujem da su i u Srbiji i u USA najpoznatiji i najplaćeniji voditelji upravo muškarci.

Majlajforajur

pre 9 godina

Nije problem samo nedostatak zenskih likova, vec nedostatak kvalitetnih likova. I to ne samo u video igrama, vec i u zabavnoj industriji uopste. Ne treba samo ubacivati zenske likove da bi se ispunila neka kvota ili popravila statistika, vec kada takav lik ima smisla i kada je dobro razradjen.

Ima i gomila muskih likova koji su mi apsolutno nezanimljivi i koji mogu da budu i androgeni vanzemaljci sto se mene tice. Dakle prvo kvalitet, pa onda kvantitet.

nebojsa

pre 9 godina

koliko žena je zainteresovao da radi game industriji. moje iskustvo da do 10%. siguran sam da bi žene bile rado vidjenje u većem broju.

pop

pre 9 godina

Nemam utisak da nema zastupljenih zenskih likova u igricama. Moguce da ih nema u pucacinama, mada ne vidim razlog zasto ih i tu ne bi bilo, ionako su pucuacine first person view, pa je i nebitno dal je virtuleni lik koji se ne vidi musko ili zensko... Inace ima fenomenalnih konzolnih igara sa glavnim zenskim likovima poput Lare Croft, Jill Valentine i sl. koje obozavam i igrao sam ih cak vise puta. Takodje, sve MMO igrice nude odabir karaktera prema polu koji se mogu modifikovati po zelji (kosa, oci, visina itd.). E sad, mislim da je vise pitanje zenske populacije gejmerki koliko ih je stvarno. Ja imam par prijateljica koje su okorele gejmerke, ali ih je samo par... Verujem da ih svakako nije malo, ali mislim i da je izbor igara na trzistu toliko ogromna da stvarno svako moze naci ono sto voli da igra, a to i jeste najbolje.

Lalegator

pre 9 godina

Jbt ljudi napravise karijere na kukanju o apsolutno bezveznim i apsolutno nikom bitnim stvarima.

Kakva bre ravnopravnost kad zene ne cine ni 5% igracke populacije?

realno!

pre 9 godina

skoro sam uzeo tomb raider novi za ps3. strasna igra!
(reziel, 10. avgust 2014 12:45)

Mislis glupa!!!
Prosto je neverovatno kako su sve igre postale totalno zaglupljujuce. Cela poenta je ici pravolinijski od tacke A do tacke B i pobiti sve na putu. Zalosno. Eh, kada se samo setim kako su prvi delovi Tomb Raider-a, Resident Evil-a,Silent Hill-a... Sada samo ostaje nada u poneku dobru click & point avanturu...

predrag

pre 9 godina

Za deckonju: Sarin karakter u kampanji su uradili do savrsenstva. Nijedna igra nije dostigla sta su dostigli u pomenutoj igri Starcraft HOTS. Karakter su razradili do savrsenstva i povezali ga fenonenalno s pricom. Svaki delic licosti su savrseno kreirali i ispratili. Od momenta kada je ponovo covek, tesko joj je da se navikne, ima jos uvek gomilu besa, samo osveta joj je u glavi, pa kad je Jim smiri i kada ga prepozna i seti se svog identiteta, i kada se konacno vrati, pa kad ga opet izgubi i vidi da je sve gotovo i da nema nazad. Previranja osecanja mrznje i ljubavi u njoj su dovedena do savrsenstva, kao najbolji film da sam gledao. Gluma glasa Tricia Helfer je odlicno odradila, skroz profesionalno i bez previse klisea. Presao sam originalni deo barem 20 puta i nastavke po 10ak. Znam pricu na pamet i iako sam vezan za originalni SC i brood war, WoL i HotS su odlicne igre. Fantastican posao i predivne kampanje.

Maks

pre 9 godina

Odakle uopšte nekom ideja da su ženski likovi navodno "marginalizovani" u video igrama?

Jeste da se mogu nabrojati mnoge igrice u kojima je glavni lik muško, ali isto tako ima i jako puno igrica u kojima je glavni lik žensko.

Koliko samo ima igricâ sa Larom Croft... pa je i u Resident Evil igricama bilo raznih ženskih protagonista (Ada Wong, Jill Valentine, Claire Redfield... i ima ih još)... pa koliko je ženskih likova bilo u Final Fantasy igricama... pa koliko samo ima igrica koje su pravljene prema nekoj knjizi ili nekom Diznijevom crtanom filmu gde je glavni lik žensko (Pocahontas, Alisa u zemlji čuda... itd) i ima još mnogo video igrica u kojima su glavni protagonisti ženski likovi... ukucajte na Google "Games with Female Protagonists", pa pogledajte koliko ima igrica sa ženskim protagonistima.

Pa ni u Assasin's Creed igricama nije glavni lik uvek muško... primera radi, u Assassin's Creed Liberation je glavni lik žesnko...

A ženski likovi u igricama nisu tek od skoro počeli da se pojavljuju... postajala je i verizja Packmana koja se zvala "Ms Packman" gde je Pakmen bio "Pakmenka" sa mašnom na glavi...

Tako da ne mogu da primetim neku "nejednakost" u video igricama... a ovako u "real life" imam utisak da su upravo žene često favorizovane (na primer, pogledajte koliko voditeljki ima... pa koliko je žena na naslovnim stanama časopisâ, pa u reklamama, pa promoterke, stjuardese... pa postoji i dan žena, a nisam čuo da postoji "dan muškaraca" negde).

stole

pre 9 godina

U zadnje vreme imam utisak da su zene u igricama daleko "tvrdji" karakteri od muskih likova. Muski likovi u novijim igricama cesto imaju kolebljiv karakter, emotivne probleme i mekano srce. Dobar primer su Sarah Kerrigan i Jim Rainor. Takodje, u Betmenu, Cat Women je meni daleko interesantniji lik, antiheroj, dok je betmen pomalo smarac sa svojim principima. Worcraft ima gomilu veoma karakternih zenskih likova sa jakom licnosti. Jos jedan primer su zenski likovi iz Mass effect (posebno Samara i Tali).
Takodje ko je obozavalac Mortal Kombata, Kitana je u poslednjem delu jedan od brzih i jacih igraca.

Ljupća

pre 9 godina

Zamislite sad neki gejmer kaže: "Ja bi baš voleo da u Call of Duty hedšotujem ženske ili nacionalne likove". Jel vam zvučim zabrinjavajuće? Eto zato ih nema u igrama, zbog političke korektnosti.

Iandeb

pre 9 godina

Priznacu da me igre u kojima ne mogu da biram pol lika ne privlace. Takodje mi je strasno glupo sto je industrija u jednom momentu odlucila da avanture mogu da imaju jedino zenskog protagonistu. Sta to znaci, kao decaci su glupi i zanimaju ih jedino pucacine, a devojcice vole avanturice. OK, moguce je da je to nacin da se osvoji zensko trziste, ali nemojte da uvodite vestacke podele.

21.vek

pre 9 godina

Kada se pre godinu-dve šuškalo da će u GTA V glavni lik biti žensko, bila sam srećna i bilo mi je baš drago. Medjutim, kada je već postalo jasno da neće biti tako, svejedno sam igru isčekivala sa istim neizdržom. Volela bih da vidim kako bi se developeri snašli sa ženskim likom, ali mi je u principu svejedno - samo da je igra dobra.

Nemanja C

pre 9 godina

Ženskih likova ima tamo gde ima smisla: mmo i moba igre. Nema smisla nasilno ih ubacivati u sportske igre i pucačune kada i u stvarnom životu nisu zastupljene u tim aktivnostima. Mislim Assasin's Creed je igra o plaćenim ubicama u srednjem veku. Cenim da nije bilo mnogo (ako imalo) žena među njima i njihova inkluzija političke korektnosti radi bi bila veštačka, izforsirana i čudna.

linsta

pre 9 godina

@realno. Ajde, i prvih 4 tombraidera su bili dosta linearni, sve zaginetke su imale jedno resenje, uvek se islo od tacke a do b i to je to. S tim sto sad imamo mnogo vece standarde a tada i nije bilo toliko mogucnosti da se naoravi nelinearna avantura...

Elem sto se tice teme, meni je svejedno da li igram musko/zensko/vanzemaljski/kiborg ulogu. Imacu mozda blagu privrzenost u kreiranju muskih zato sto smatram da bolje pristaju nekim ulogama igra koje ja igram, a i poistovecujem se lakse.
Dok recimo moja devojka igra samo zenske heroje u doti...

Mladen

pre 9 godina

Portal 1 i 2 . Fenomenalne igre , imam drugarice koje su bile lude za tim . I sam lik je fenomenalan . Mnoge zene u igricama su uvek bile dizajnirane kao seksualni objeti , ali ne u ovoj . Mislim , koja je poenta imati zenu sa ogromnim grudima , dubokim dekolteom , golim stomakom i namikerenom frizorom ; sa sve haljinom i stiklama kako ide okolo i ubija . Chel iz Portala sa druge strane prosecna osoba sa kojom se i muskarci lako indentifikuju ; a radnja igre odlicna .

Mavs

pre 9 godina

@Maks

Ti si jedan od likova koji Tehnopolis čini boljim mestom, ali se ovde ne slažem sa tobom.

Žene jesu marginalizovane u video igrama zato što su na čelu mejnstrim industrije marketing likovi koji će sve uraditi samo da privuku lovu srednješkolaca.

Postoji problem kvantiteta ženskih likova, i još veći problem kvaliteta.

Ženski protagonisti koje si ti naveo su sve 10/10 ribe koje su dizajnirane tako iz znaš već kojih razloga, koje nemaju preterano interesantne ličnosti. Poslednji primer koji si naveo je posebno komičan: jedan spinoff AC naslov koji je originalno dizajniran za PS Vitu (kad već pričamo o marginalizaciji! :)) ima ekstra ribu za glavnog lika! Ubisoft stvarno treba da se potapše po ramenu za ovo. :)

Da pokažem da nije sve tako crno navešću nekoliko stvarno dobrih ženskih likova: Meryll, Olga i Boss iz MGS serijala su fenomenalni likovi. Heather iz Silent Hill trojke nije loša. Lynne iz Ghost Tricka je fantastična, kao i sve ostalo iz te igre. Dr. Chakwas iz ME serijala je sjajna, a ženski Shepard ima bolju glasovnu glumu od muškog (iako je u reklamama nije bilo skoro uopšte).

Pored ovih pozitivnih primera postoji galaksija negativnih tako da ja još uvek nisam zadovoljan.

"Real life" situacija je komplikovana za oba pola (ili, radi političke korektnosti, sve polove), ali primećujem da su i u Srbiji i u USA najpoznatiji i najplaćeniji voditelji upravo muškarci.

Freelancer76

pre 9 godina

Online igre igram nekih 15 godina, i za to vreme sam naleteo na recimo 2-3% ženskih saigrača, tako da vam je podatak od 33% u najmanju ruku preteran.
Ako vam fali ženskih likova, probajte LOL, tu ih ima i previše :)

Jelena

pre 9 godina

Ko nije igrao, Remember me je odlična igrica sa ženom kao glavnim likom.

Što se tiče teme, nije mi bitno ko je u glavnoj ulozi, žena, muškarac ili vanzemaljac, samo da je igrica dobra.

Vlada

pre 9 godina

kukaju feministkinje kako zenski likovi imaju zmijsko telo sa velikim grudima i pozadinom... a ne primecuju da muskarci u vecini slucajeva izgledaju kao bodibilderi teskasi, ili su stereotipni macho alfa muzjaci. cast onima koji su uspeli da naprave jedinstvene likove, vecina koja pokusa napravi samo karikature.

Jo

pre 9 godina

Potpuno netacno, nema ih jedino tamo gde ne moze da ih bude, tj kad glavni heroj mora da bude zivotinja od 120 kila koja ide i rusi sve pred sobom... Ako posmatramo MMORPG ili uopste igre gde pre pocetka imate mogucnost kreiranja vaseg heroja, situacija je potpuno obrnuta, tj mislim da su zenski heroji zastupljeniji.

brm

pre 9 godina

Nema to veze sa diskriminacijom, stvar je čisto finansijske prirode. Ako smatraju da ovako mogu najviše da zarade, to će i da rade, nema saosećanja u poslu. Možda i greše, ali većina ne želi da rizikuje sigurnu zaradu.

nebojsa

pre 9 godina

koliko žena je zainteresovao da radi game industriji. moje iskustvo da do 10%. siguran sam da bi žene bile rado vidjenje u većem broju.

pop

pre 9 godina

Nemam utisak da nema zastupljenih zenskih likova u igricama. Moguce da ih nema u pucacinama, mada ne vidim razlog zasto ih i tu ne bi bilo, ionako su pucuacine first person view, pa je i nebitno dal je virtuleni lik koji se ne vidi musko ili zensko... Inace ima fenomenalnih konzolnih igara sa glavnim zenskim likovima poput Lare Croft, Jill Valentine i sl. koje obozavam i igrao sam ih cak vise puta. Takodje, sve MMO igrice nude odabir karaktera prema polu koji se mogu modifikovati po zelji (kosa, oci, visina itd.). E sad, mislim da je vise pitanje zenske populacije gejmerki koliko ih je stvarno. Ja imam par prijateljica koje su okorele gejmerke, ali ih je samo par... Verujem da ih svakako nije malo, ali mislim i da je izbor igara na trzistu toliko ogromna da stvarno svako moze naci ono sto voli da igra, a to i jeste najbolje.

Mavs

pre 9 godina

Tipična AAA igra se reklamira klincu od 13 godina (nemojmo o ESRB-u), ne daj bože da glavni lik bude žensko, njegov debilni mozak bi verovatno imao problema sa poistovećivanjem. Zato i većina igara ima užasnu radnju, ne daj bože da klinac aktivira mozak, ne bi mu se svidelo. Tipični primer svega toga mi je MGS2 (inače bogovska igra sa dobrim ženskim likovima) gde su klinci kukali samo zato što glavni lik više nije Snake The Alfa Mužijak nego lepuškasti mladić sa dugom plavom kosom.

Zbog ovog i mnogih drugih razloga jedva čekam da AAA industrija igara propadne (ponovo!), jer nas tretiraju kao debile.

@Mladen
Chell je nema, i uvek je kontrolisana od strane igrača. Dakle, ona je žensko koje uvek ćuti i radi ono što igrač želi. Igra je takođe iz prvog lica pa se ona uglavnom ne vidi. Mislim da ti je primer pogrešan. :) Znam da je sa Gordonom ista priča, ali njega niko ne navodi kao preterano interesantnu ličnost (jer nema istu).

Kad smo već kod Valve-a, Alyx se često navodi kao dobar ženski lik, samo zato što je malo ukusnije seksualizovana od tipične VG likuše, iako je ona samo mastrubatorno pomagalo igraču kao i skoro sve ostale, samo malčice sofisticiranije.

Još uvek čekam igru gde je glavni lik ružna debela žena od 40 i nešto godina. Postoji milion muških primera ovoga, ali nijedan ženski koliko ja znam.

Ja obožavam video igre, ali sadašnju industriju ni u ludilu neću braniti. Seksizam je samo jedan od problema.

Nenad

pre 9 godina

Veci problem je to sto se sve vise vodi racuna o politickoj korektnosti u igrama dok se sama prica zanemaruje. Tada dobijemo spansku seriju kao rezultat.

Majlajforajur

pre 9 godina

Nije problem samo nedostatak zenskih likova, vec nedostatak kvalitetnih likova. I to ne samo u video igrama, vec i u zabavnoj industriji uopste. Ne treba samo ubacivati zenske likove da bi se ispunila neka kvota ili popravila statistika, vec kada takav lik ima smisla i kada je dobro razradjen.

Ima i gomila muskih likova koji su mi apsolutno nezanimljivi i koji mogu da budu i androgeni vanzemaljci sto se mene tice. Dakle prvo kvalitet, pa onda kvantitet.