Ponedeljak, 28.07.2014.

08:36

Apple bi mogao da „zastari“ za dve godine

Izvor: Cnet

Apple bi mogao da „zastari“ za dve godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Mavs

pre 9 godina

@obavesten
Gledaju na korisnike kao debile? Zar nismo rekli da nećemo da filozofiramo?
Kod njihovih uređaja nije pitanje ni kvalitet ni brzina softvera (a ni zatvorenost), tu se slažemo.
Apropo računara, OS X je mnogo, ali mnogo manje ograničen nego Windows, u svakom smislu te reči, jer je UNIX. Bilo da su u pitanju funkcije namenjene korisnicima, ili profesionalcima, OS X ih ima više i/ili bolje, bez izuzetaka. Edukuj se, imaš Internet.
Moje subjektivno mišljenje je i to da je beskonačno pametnije dizajniran, a objektivna obzervacija je da je GUI daleko moćniji i kompleksniji nego Windows-ov, + što se može promeniti po potrebi. Windows se takođe može instairati (na nekoliko načina) po potrebi, što čini Macintosh najsvestranijom mašinom u softverskom smislu.
Tako da, sedi jedan. Bez uvrede, ali nemaš pojma.
iWork nije bio tema razgovora, ali nije ni bitno. On je takav kakav je, a ja ako hoću mogu pored njega staviti i Libre Office i MS Office. Jer mogu.
Elitizam je više odlika nekih njihovih korisnika nego njih. MS je kao kompanija imao mnogo više elitističkih izleta, kao ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U
A kad smo već kod toga, na ovom sajtu vidim mnogo više elitističkih android korisnika (takođe neuke dečurlije) nego iPhone/Mac korisnika. A njihov "elitizam" samo nevešto prikriva komplekse koje im iz nekog razloga nabija multinacionalna kompanija sa kojom nemaju veze, osim što im dižu rejting pričajući o njima na Internetu.

zmija15

pre 9 godina

@maks u pravu si pogresio sam sto se poredjenja tice samo sam naveo pc kao primer sta se moze kupiti za te pare a sto se tog mrdanja glavom tice cista glupost imam s5 nikad u zivotu sliku nisam pomerio zamahom ruke ali android je lakse da podesis svojim potrebama dok je apple takav kakav je osim ako ne uradis jb sto iskreno ne zelim

Maks

pre 9 godina

@ (zmija15, 28. jul 2014 23:39)

Nemoj da porediš babe i žabe...

Jeste da možeš ti da sklopiš PC konfiguraciju koja je mnogo jača od jednog smartphonea za iste pare, ali da li tu konfiguraciju možeš da staviš u džep i da je koristiš, na primer, u autobusu ili da je koristiš dok se šetaš ulicom?

Smartphone nije zamena za desktop, niti je desktop zamena za smartphone.

Velika većina ljudi koji imaju smartphone već imaju laptop/desktop i ne kupuju smartphone kao zamenu za desktop.

Tako da ne vidim nikakvu logiku u tome što ti kao neki razlog zašto ne voliš Apple navodiš "za te pare mogu da kupim kompijuter koji ce me sluziti mnogo duze i bolje nego jedan telefon".

Jeste i da ima Android telefona koji su znatno jeftiniji od iPhone 5S, ali Androidi koji imaju performanse slične kao iPhone 5S ne koštaju 100 evra, nego i njima cena često bude slična kao kod iPhone 5S... a pored toga, mnogi korisnici iPhonea su Mac korisnici, a ni jedan Android telefon ne nudi taj nivo integracije sa OS X-om, sa Apple servisima i sa Appleovim desktop aplikacijama.

Trenutno ne koristim ni Android, ni iPhone... razmišljao sam o nekom Android telefonu, ali kad sam uzeo u obzir šta sve iPhone nudi Mac korisnicima (Mac koristim još odavno), došao sam do zaključka da mi više znači integracija sa mojim MBP laptopom nego neke zezalice poput scrollovanja stranice mrdanjem glave kao na Samsungu (to i da imam ne bih koristio)... tako da će mi sledeći telefon verovatno biti iPhone.

Pedja

pre 9 godina

Ovi iphonovci i dalje uporedjuju android telefone od pre 3-4 god sa iphoneom , kakav crni task killer, blokiranje, restart itd ? Imam LG G 1.5ghz quad core, 2gb rama , ceo od stakla, baterija se ne vadi , mob ni jednom secnuo nije a kamoli zablokirao, nema sta nemam instalirano i uvek 1-1.2gb imam slobodno rama .Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dane, 29. jul 2014 11:07)

Imam ja G2 i nikad nemam vise od 700mb slobodno rama.voleo bih da vidim pomocu kojih trikova ti imas 1,2gb

Che

pre 9 godina

.Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi
(dane, 29. jul 2014 11:07)
a sto dati i 300, kad sve to isto ima i za 150-200e....

dane

pre 9 godina

Ovi iphonovci i dalje uporedjuju android telefone od pre 3-4 god sa iphoneom , kakav crni task killer, blokiranje, restart itd ? Imam LG G 1.5ghz quad core, 2gb rama , ceo od stakla, baterija se ne vadi , mob ni jednom secnuo nije a kamoli zablokirao, nema sta nemam instalirano i uvek 1-1.2gb imam slobodno rama .Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi

EU Citizen

pre 9 godina

@Prevodioc
Kompetitivan i te kako postoji u našem jeziku već koju deceniju, i kao sinonim za "konkurentan", i u drugom značenju, kao sinonim za "takmičarski nastrojen" ili "borben". Jezički purizam/konzervativizam može da bude umesan kada su u pitanju neke nakaradne hibridne forme ili nespretno preuzete strane reči, ali je u odnosu na globalno prihvaćen termin latinskog porekla koji postoji u većini evropskih jezika a u "SHBCG" se pojavljuje već, koliko me sećanje služi, barem od osamdesetih, a možda i dosta ranije, i to u više značenja, potpuno besmislen i smešan.

Psn

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer?
(Cicvara, 28. jul 2014 18:23) .. Naravno da su "namestili" još prvog dana. To se naziva "Android RAM management". Task killer je mogućnost da korisnik vrši manual management zarad nekih svojih potreba.

obavesten

pre 9 godina

(Mavs, 28. jul 2014 18:11)

Naravno da imaju pogresnu filozofiju,jer korisnike gledaju kao debile.Kod njihovih uredjaja vise nije ni pitanje kvalitea,ni brzine softvera,ni zatvorenost,vec taj odvratni elitizam,kojim su uspeli da ubede ljude da su bolji ako imaju njihov proizvod.Slicno je i sa racunarima,koji su fantasticno dizajnirani,a ograniceni kao taraba zbog uzasnog os-a.
Iworks,naravno da daju besplatno,posto bi bilo sramota da ga naplacuju,koliko je uzasan.Porediti ga sa MS office-om je u najmanju ruku smesno.Cak je i open office daleko bolji paket nego Iworks.
kao sto sam napisao,velike kompanije brze propadaju,a Apple je vec bio u toj poziciji 90' ,u koju je doveo konzervativni pristup u biznisu sa racunarima.Povratkom Dzobsa su se povratili i napravili sjajan biznis,ali Dzobsa vise nema,stagnacija je pocela,dizajn isti i sve su to znaci posustajanja.Kao sto rekoh,trenutno su toliko jaki da mogu da propadaju i deceniju ,a da opet ne propadnu kompletno,a mogu da zveknu na berzi za jedno popodne,samo ako se klima promeni iz bilo kog razloga .

Ske

pre 9 godina

Vidim, odgovor na pitanje zasto toliko mrznje prema Apple proizvodima je uglavnom cena istih.
Koliko smo plitak narod, to je neverovatno. Idem sad da mrzim Gucci jer su njihove farmerke 500 eura.

neutralni felsh

pre 9 godina

manite se vise rasprava sta je bolje (ili gore): android confederation, ili apple, ili evo i win nokia. svaki od njih ima svoje adute i mane. android ima google sveprisutnost i gomilicu proizvodjaca za invaziju, win nokia ima softver-hardver tradiciju i jos uvek neugrozenu vladavinu mejnstrim desktop platformama, i oni se tu negde traze. a apple? apple ima target zonu gde je vecinu bas briga za high end performanse, oni hoce apple, tojest ajfon i ajped. ako sve to lepo sljaka, izgleda lepo, i ima jak displej, to je i vise nego prihvatljivo. dal vam se to svidja ili ne, ali oni su brend par exelans.

aleks

pre 9 godina

Nesto se desava i to se vidi najbolje po tome sto na pretrazivacima do pre 6 meseci kada god ukucas the best 10 smartphones uvek ali uvek si imao prva tri samsung, i phone i htc. U poslednje vreme, jok. Totalno druga prica. Htc uglavnom drugi a samsung i pogotovo i phone su u drugoj polovini, posle 5 mesta. I nema to veze sto i phone treba da izbaci nov uredjaj jer je i pre uvek bio visoko pozicioniran i u tim razdobljima izmedju dve premijere novih uredjaja, tako da....

zmija15

pre 9 godina

Zasto vam toliko smeta ova izjava on je rekao da ne zna isto tako je mogao da kaze da ne zna da li ce sutra da zastari sve je moguce mozda nikad ne zastari :D

zmija15

pre 9 godina

@wtf pitas zasto ne volimo apple... Ok telefon je stvarno odlican ali za te pare mogu da kupim kompijuter koji ce me sluziti mnogo duze i bolje nego jedan telefon koji ima ogranicene funkcije tj manje funkcija od kompijutera apple ima manje funkcija od androida koji je isto jeftiniji ne kazem da je apple los daleko od toga ali odnos cene i onog sto dobijes je nebo i zemlja

uros

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer? Samo vi klikćite i restartujte... Možda vam je to i odgovor zasto Apple ima manje memorije. Pa nije mu potrebno više da postigne vaše performanse...
(Cicvara, 28. jul 2014 18:23)

Postepeno rade na tome,verovatno ce uspeti kad izadje android "cokoladna bananica"

Bugi

pre 9 godina

I za Nokia se mislilo 2006 da neće zastariti. 2009. u konkurenciji IOS i Androida bila je smiješna sa bajatim Symbianom..
Ima dosta primjera u proizvodnji softvera....

Zurkolomac

pre 9 godina

Budjavi ios je inace iz kamenog doba, tako da vise ne moze zastariti, cak i da ga vremeplovom posaljemo pracoveku na poklon. I pecinska toljaga je bolja od babskog ios-a...

Cicvara

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer? Samo vi klikćite i restartujte... Možda vam je to i odgovor zasto Apple ima manje memorije. Pa nije mu potrebno više da postigne vaše performanse...

Mrki

pre 9 godina

Ovo što je on rekao nema veze sa kvalitetom proizvoda.

Većina tehnoloških kompanija radi po principu uspona i padova, i većina nema dobit preko 15% od prometa, tako da to igraćima sa berze nije dovoljno.

Samo neka oni ulože u američke vojne i naftnekompanije i imaće dovoljnu dobit, a neka vlasništvo nad tehnologijom ostave nekima drugima koji žive i za napredak, a ne samo za % dividende, i biće sve super...

Mavs

pre 9 godina

@rolo
Amin za iTunes, ali on je sve samo nije sitica. To je nakazna relikvija iz prošlog veka, koja još uvek radi 10 poslova više nego što bi trebalo da radi. Svaki put kad ga apdejtujem plašim se da kliknem space na ikonicu, da vidim koliko je narastao tumor na mom kompu. :)


@obavesten
Zanima me kako Apple uspeva da pravi dobre proizvode sa "veoma lošom filozofijom"? Samo bez gluposti o "zatvorenosti", te priče su za neuku decu.
Takođe me interesuje kako MS-ova pozicija nije ugrožena, naspram Apple-ove. Po mogućstvu sa nekim argumentima koji se ne svode na projekciju i filozofiranje.
Podsećam da Apple ima dovoljno love da im svi zaposleni ne rade ništa i jedu Rafaelo kuglice narednih 20 godina, i da im opet ostane dovoljno kinte da kupe MS.


Ljudi, vlažni snovi o propadanju mrske vam firme ne vode nigde, ni ja ne volim ni MS ni Samsung, ali mi je itekako jasno da će me vrlo verovatno nadživeti i jedni i drugi.
I ne samo to, nego ću aktivno učestvovati u njihovom preživljavanju. Ili kupovanjem njihovih proizvoda (što radim, legalna sedmica i 840 Evo mi prvi padaju na pamet), ili pričajući o njima i tako održavajući njihov mind share (što radim upravo sad).

zoran1965

pre 9 godina

što se tiče ajfona, počela je stagnacija još sa uredjajem 4te generacija. sade već debelo kaskaju za konkurencijom, i samo pokušavaju da je dostignu. Što se tiče profita, tu ih još vadi ulazak na kinesko tržište. a status predstavlja još u seljanama poput kine, rusije,ukrajine, srbije...jer afrika je još siromašna

Maks

pre 9 godina

@ (Milkinho, 28. jul 2014 15:13)

Kažeš "jer se sve na App Store-u plaća i sam uređaj je veoma skup"....

Kao prvo... nije istina da se na AppStore sve plaća... ima jako puno kvalitetnih aplikacija koje su besplatne i za Mac i za iOS... a i sada Apple uz nove uređaje daje i iWork Office paket besplatno (i za Mac i za iOS), koji se inače plaćao ranije... Pictues aplikacija za koju su najavili da će da zameni Aperture na Mac (Aperture je nešto slično kao Lightroom) će biti besplatna kada izađe...

Što se cene uređaja tiče... jeste da ima i znatno jeftinijih telefona od iPhone 5S i znatno jeftinijih računara od 15'' MacBook Pro Retina... ali ako se cena iPhone 5S poredi sa cenom nekog telefona koja ima slične performanse, cena im je slična, a ima čak i Android telefona koji su skuplji od iPhone 5S... cene 15'' MacBook Pro Retina laptopova su takođe slične kao cene drugih laptopova koji imaju slične komponente (koji imaju četvorojezgreni Core i7 Crystallwell procesor, IPS ekran 2880x1800 rezolucije ili nešto slično, 256GB PCIe SSD ili nešto slične brzine i kapaciteta).

Vidim kažeš i "Nije kao Android gde je sve besplatno"...

Nije istina ni da je sve za Android besplatno... ima jako puno aplikackacija i za Android koje se plaćaju... a ima čak i skipih Android aplikacija poput "I'm Rich!! (White Diamond)" koja je na Googlovoj prodavnici opisana kao "A non-functional app to place on the desktop of your Android Device to show off your Wealth".

Psn

pre 9 godina

Ali onda kada restartujem tel, opet sve nekako radi lepo do određenog trenutka kada se sve ponavlja. (Milkinho, 28. jul 2014 15:13) .. Restart je 30 sekundi. Zašto se mučiš i sve to trpiš zbog pola minuta u dan, dva.. tri. Resetuj (Factory) fon posle OS update, restartuj periodično I koristi fon i fluidno i opušteno. Android je takav. I to mu je jedina "mana" u odnosu na prednosti. Nije ni prava mana, jer traži eto - dva klika u par dana (ono pola minuta je vreme da ponovo bude u funkciji, ko to radi u pauzi, neće ni osetiti to "izgubljeno" vreme).

Maks

pre 9 godina

@ (Cosmo, 28. jul 2014 12:15)

Zar stvarno misliš da bi Apple plaćao nekom u Srbiji da piše/priča o njima? :D

Svidelo se to tebi ili ne, Apple je najvrednija tehnološka kompanija na planeti: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_corporations_by_market_capitalization%232014

Više vredi od Google, više vredi od MS, više vredi od IBM... piše da više vredi i od naftaške kompanije Exxon Mobil... tako da je normalno da mediji pišu o njima i kad ih niko ne plaća da pišu o Apple.

Coca Cola koju pominješ nije ni ušla na tu "Top-10" listu navrednijih kompanija u 2014. godini... nije ni Samsung ušao na tu listu...

Nego... uzmi pogledaj koliko milijardi Samsung troši na marketing... http://www.reuters.com/article/2013/11/28/samsung-marketing-idINDEE9AQ0EC20131128

Citat "Samsung Electronics Co(005930.KS) is expected to spend around $14 billion - more than Iceland's GDP - on advertising and marketing this year, but it doesn't always get value for money"

Piše i "But, while Samsung has become the world's biggest advertiser, spending $4.3 billion on ads alone last year, its global brand value of $39.6 billion is less than half that of Apple, which spent only $1 billion on advertising, according to Interbrand and ad researcher Ad Age"

Zanimljivo da se ti ne žališ da ti smeta količina Samsung reklama u medijima, iako Reuters kaže da je Samsung postao "world's biggest advertiser", a smeta ti da se piše o Apple, iako Apple manje troši na marketing od Samsunga...

obavesten

pre 9 godina

Naravno da se investitori zabrinu oko kompanija kao sto je Apple,jer je dovoljan samo jedan promasaj,pa da izgube veci deo tog ogromnog kapitala.Normalno,kompanija toliko bogata,nece odmah da prsne,vec njen pad moze da traje i decenijama,ali je i sama sumnja dovoljna da lovani pocnu da joj okrecu ledja.To je zlo kapitalizma,jer vredis samo dok uspevas da zaradjujes vise i vise,a pitanje je gde je granica i sta je cilj?

Sve velike imperije,pa i kompanije su pre ili kasnije propale.Sama velicina im donosi probleme u koordinaciji svih sektora,samoj kontroli cele kompanije i pre ili kasnije pocinju da se izdvajaju sektori koji ne donose profit,a bez kojih se ne moze.To je u velikim sistemima opasno,jer su prvi pokazatelj da je taj sistem los . Apple je trenutno veoma dobra kompanija,imaju dobre proizvode,iako veoma losu filozofiju po kojoj ih kreiraju.Apple se ponasa elitisticki i to je ono sto ce ih pre ili kasnije kostati kompanije.Ms radi na duge staze i pozicija im nije ugrozena,iako im je profit manji.
Sto se tice licnog bogatstva,mislim da kada se predje odredjena granica,da im novac polako postaje nebitan i zato osnivaju razlicite fondove i humanitarne organizacije.Gejts tu prednjaci kao najveci dobrotvor u pisanoj istoriji!

omtw

pre 9 godina

Neka mi svi ovi koji pljuju apple obrazloze,ali iskreno zbog cega toliko antipatija i mrznja prema apple proizvodima?
(WTF, 28. jul 2014 12:54)

Uglavnom antipatiju sam stvorio zbog raznoraznih komentatora na ovom i na sličnim sajtovima.

Milkinho

pre 9 godina

@WTF, ono što jedino mogu da zaključim, iako i mene veoma interesuje odgovor na to pitanje je da generalno u Srbiji ljudi mrze Apple jer se sve na App Store-u plaća i sam uređaj je veoma skup. Nije kao Android gde je sve besplatno. Ja iskreno koristim jeftini Android i jeste sve besplatno ali sam jako razočaran nekim stvarima. Prvo, što aplikacije neretko "padaju", što posle update-a sistema telefon mi je jako koči, što se desi da mi ne zvone svi alarmi koje sam navio ujutru za posao pa navijam još neke čisto da bih bio sigurniji da će zvoniti. Ali onda kada restartujem tel, opet sve nekako radi lepo do određenog trenutka kada se sve ponavlja. Iskreno, nemam za bacanje 150e da kupim iPhone 4 ali bih radije to koristio jer znam da se na njihovom sistemu takve stvari ne dešavaju. Mislim da je samo cena problem kod Srba, a ne sAm proizvod. Da je Apple, ovakav kakav je, besplatan ili znatno jeftiniji, verujem da ne bi bilo ovakvih podela uopšte. Ja, kao i velika većina, spadam u grupu ljudi koji nije baš pri lovi ali uvek ću dati svoje mišljenje i neću zbog toga mrzeti nešto samo zato što ne mogu da priuštim sebi. Po meni je iOS daleko ispred Androida, pre svega zbog stabilnosti.

rolo

pre 9 godina

@WTF
Mislim da nije mraznja uperena na sam proizvod vec na ono sto ode sa njime i oko njega. Ja licno sam pobegao od apple-a zbog Itunesa. Smracilo mi se od njega... Mozda je sitnica ali mene je izludela. I da odredjen broj korisnika koji se ponasaju u fazonu "nebeski narod" zbog kojih sam svoj ipod zamaskirao, a iphone utopio.

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

@WTF- zato sto su uredjaji preskupi. Takodje, korisnici Applea misle da su bolji od drugih. Ja imam Alcatel Idol 2, za iPhone, to je Sony Z2...

Čveger

pre 9 godina

@WTF
Većinu nervira fama koja se diže oko proizvoda i nivo slepog, gotovo religioznog fanatizma sa kojim se ovakve stvari kupuju. Svaki novi fon ili tablet im se reklamira kao dolazak mesije i narod to guta a unapređenja u odnosu na prethodnu verziju gotovo nikakva. Izvini, ali kad neki proizvod ima 2.5x veće cene od konkurencije a i dalje fura 512rama, ili astronomske rezolucije koje ljudsko oko ne može ni da percipira na tako malim uređajima, ne možeš da mi kažeš da posredi nije čisto pomodarstvo. Ako ima visoku cenu znači mora da je dobro!

Dakle pre nego što ti postaviš pitanje drugima, zapitaj sebe: treba li mi zaista zlatna wc šolja? Ne misli da sam zlonameran kada ovo kažem jer nisam "fan" nijednog proizvoda. To su za mene samo stvari, a Applove stvari su besmisleno skupe.

qwe

pre 9 godina

Prvo cena apple telefona.Drugo zatvoreni sistem koji je za duduke.Ja volim da pretrazujem play store i da nadjem aplikacije koje mi odgovaraju(Imas desetine aplikacija za kameru,interface i mnoge druge stvari evo ja koristim apple tastaturu sa iphone).Da bi instalirao "piratske" aplikacije netreba da se zazas oko jailbreak nego jednostavno stikliras jednu opciju.

Goran

pre 9 godina

@kritika - druze, čujes li ti sebe, kako bolan ne trebaju investitori, pa sta misliš čiji je taj kapital koji Apple ostvaruje, TO JE KAPITAL INVESTITORA a ne firmin kapital, samo što ga oni još uvijek ne uzimaju u obliku dividendi jer je zarobljen po svijetu, pa zbog poreske politike ne žele da ga uvezu u US. začuđujuće je koliko smo mi ekonomski neobrazovani... Vlasnici bilo koje tehnološkog giganta u svijetu su investitori, odnosno, vlasnici su oni koji imaju dionice firme, oni dijele prihode i raspoređuju ih, a upravljački paket ima onaj ko drzi 51% dionica. Znaci, nema firma svoj kapital sa kojim će ona da se sama finansira, kako ti to kažeš, već o svemu odlučuju investitori koji su vlasnici profita.

kritika

pre 9 godina

@goran
da malo vise citas, video bi da je trenutno vlasnistvo u rukama investitora palo na 61% jer je pre dve godine pokrenut program otkupa akcija odnosno povratak potpunog vlasnistva nad Apple...

Cosmo

pre 9 godina

I posle nemoj da se čudite zašto ogromna većina nas prezire apple pa evo izlistajte vesti na tehnopolisu da vidite koliko njih je posvećeno applu i nemoj samo da pričate kako to nije marketing kad jeste kao koka kola svojevremeno, samo sipaju pare medijima na sve strane i ispiraju mozgove mladih nubova i filuju seljacima ego i komplekse sa glupim lažima i potpuno nebitnim informacijama... Meni je drago da postoji zdrava konkurencija jer to tera proizvođače da se više prilagođavaju nama potrošačima, ali apple sve više postaje marketing sekta i prilično sam siguran da će bez Jobsa i njegovih vizija to da se sruši kao kula od karata u jednom trenutku. I muka mi je da čitam ove komentare na tehnopolisu koji vozdižu apple a pišu ih tri osobe koje menjaju nadimke da izgleda kao da ih je puno, sramota bre ...

Washington

pre 9 godina

Jedno je sigurno. I Phone i posle nekoliko godina dobro služi svoje vlasnike i svakako nije zastareo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (xx, 28. jul 2014 09:42)

Imao Iphone i stvarno mogu ovo da potvrdim. Sad imam HTC One M8, super radi, zadovoljan sam Androidom ali evo recimo zadnja 2 dana mi se nesto alarm ne cuje na telefonu (i ne, nije mi alarm volume skroz stisan). Znaci ladno nisam imao pojma sta je problem. Ali kad sam restartovao telefon proradio je ponovo alarm. Takve stvari me bas razocaraju. Kad ce ponovo ovo da se desi? Vise definitivno ne mogu da budem 100% siguran da ce me telefon probudit, sad moram i na satu da navijem alarm.

Ovo mozda zvuci kao sitnica i jeste ali je jako bitna.

komsija

pre 9 godina

a Apple je danas najvrednija firma na svetu.
(drvobradi, 28. jul 2014 11:29)
_______
Ja priznajem da se ne razumem u ekonomiju pa molim experte da mi objasne kako je to Apple najvrednija kompanija u svetu ako je prošle godine kineska kompanija alibaba imala veći profit nego 4 najveće američke kompanije zajedno. Ili kad uporedim Apple i Samsung opet je Samsung imao veću zaradu. Ja sam mislio da su vrednije one kompanije koje imaju veću zaradu još kad imaju i veliku vrednost u izgrađenim fabrikama i raznovrsnost poslova sa kojim se bave da im to samo podiže vrednost. Izgleda da je najbitnije iz koje zemlje dolazi kompanija, sve ostalo je manje važno, zar ne?

drvobradi

pre 9 godina

Izgleda da su se i investitori ulenjli. Ovaj bi hteo da zna šta će biti aktuelno za 5 ili 10 g, u svetu tehnologija, pa da spuca pare na zicer. Tako svako na ovoj planeti moze da postane milioner. Neka mu neko objasni šta je bilo aktuelno pre 10g, pa nek vidi gde je svet sada. Npr firma Sun je pre 12g vredeo 200 milijardi na berzi, a Apple je pokušavao da se spase propasti pomoću Mp3 plejera. Sun, jedna od najinovativnijih kompanija, je prodat je pre 5g za 6,5 milijardi a Apple je danas najvrednija firma na svetu.

mile

pre 9 godina

Realno gledano Android je stigao iOS u 90 posto stvari koje su bitne za svakodnevno korišćenje. Pri tome je Android dosta otvoreniji i dolazi na mnogo više uređaja.

kritika

pre 9 godina

koj anebuloza od izjave. Pre svega, tehnoloskim gigantima, kao soto i sama rec kaze, ne rtebaju investitori, jer primer radi Apple ima vise kesa nego pojedine drzave. Njih finansiraju kupci. Za investicije koriste sopstveni kapital, tako da se to pre moze reci za posao doticnog, jer u doba ukrupnjavanja biznisa, ne ostaje dovoljno mesta za male firme, odnosno, investicioni fondovi nece imati gde da investiraju.

Nex

pre 9 godina

Jos da je naveo jedan jedini razlog za svoju tvrdnju... ovakva uopsteno i hipotericki iznesena izjava moze da se odnosi na bilo koju IT kompaniju.

Apple ima toliko kapitala da moze da se transformise u uspesnog proizvodjaca automobila ili aviona, a kamoli da u unapredi svoj IT segment. Pa sigurno u Kupertini nece da stoje i gledaju kako drugi idi napred.

Nex

pre 9 godina

Jos da je naveo jedan jedini razlog za svoju tvrdnju... ovakva uopsteno i hipotericki iznesena izjava moze da se odnosi na bilo koju IT kompaniju.

Apple ima toliko kapitala da moze da se transformise u uspesnog proizvodjaca automobila ili aviona, a kamoli da u unapredi svoj IT segment. Pa sigurno u Kupertini nece da stoje i gledaju kako drugi idi napred.

Washington

pre 9 godina

Jedno je sigurno. I Phone i posle nekoliko godina dobro služi svoje vlasnike i svakako nije zastareo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (xx, 28. jul 2014 09:42)

Imao Iphone i stvarno mogu ovo da potvrdim. Sad imam HTC One M8, super radi, zadovoljan sam Androidom ali evo recimo zadnja 2 dana mi se nesto alarm ne cuje na telefonu (i ne, nije mi alarm volume skroz stisan). Znaci ladno nisam imao pojma sta je problem. Ali kad sam restartovao telefon proradio je ponovo alarm. Takve stvari me bas razocaraju. Kad ce ponovo ovo da se desi? Vise definitivno ne mogu da budem 100% siguran da ce me telefon probudit, sad moram i na satu da navijem alarm.

Ovo mozda zvuci kao sitnica i jeste ali je jako bitna.

drvobradi

pre 9 godina

Izgleda da su se i investitori ulenjli. Ovaj bi hteo da zna šta će biti aktuelno za 5 ili 10 g, u svetu tehnologija, pa da spuca pare na zicer. Tako svako na ovoj planeti moze da postane milioner. Neka mu neko objasni šta je bilo aktuelno pre 10g, pa nek vidi gde je svet sada. Npr firma Sun je pre 12g vredeo 200 milijardi na berzi, a Apple je pokušavao da se spase propasti pomoću Mp3 plejera. Sun, jedna od najinovativnijih kompanija, je prodat je pre 5g za 6,5 milijardi a Apple je danas najvrednija firma na svetu.

mile

pre 9 godina

Realno gledano Android je stigao iOS u 90 posto stvari koje su bitne za svakodnevno korišćenje. Pri tome je Android dosta otvoreniji i dolazi na mnogo više uređaja.

kritika

pre 9 godina

koj anebuloza od izjave. Pre svega, tehnoloskim gigantima, kao soto i sama rec kaze, ne rtebaju investitori, jer primer radi Apple ima vise kesa nego pojedine drzave. Njih finansiraju kupci. Za investicije koriste sopstveni kapital, tako da se to pre moze reci za posao doticnog, jer u doba ukrupnjavanja biznisa, ne ostaje dovoljno mesta za male firme, odnosno, investicioni fondovi nece imati gde da investiraju.

omtw

pre 9 godina

Neka mi svi ovi koji pljuju apple obrazloze,ali iskreno zbog cega toliko antipatija i mrznja prema apple proizvodima?
(WTF, 28. jul 2014 12:54)

Uglavnom antipatiju sam stvorio zbog raznoraznih komentatora na ovom i na sličnim sajtovima.

kritika

pre 9 godina

@goran
da malo vise citas, video bi da je trenutno vlasnistvo u rukama investitora palo na 61% jer je pre dve godine pokrenut program otkupa akcija odnosno povratak potpunog vlasnistva nad Apple...

Maks

pre 9 godina

@ (Cosmo, 28. jul 2014 12:15)

Zar stvarno misliš da bi Apple plaćao nekom u Srbiji da piše/priča o njima? :D

Svidelo se to tebi ili ne, Apple je najvrednija tehnološka kompanija na planeti: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_corporations_by_market_capitalization%232014

Više vredi od Google, više vredi od MS, više vredi od IBM... piše da više vredi i od naftaške kompanije Exxon Mobil... tako da je normalno da mediji pišu o njima i kad ih niko ne plaća da pišu o Apple.

Coca Cola koju pominješ nije ni ušla na tu "Top-10" listu navrednijih kompanija u 2014. godini... nije ni Samsung ušao na tu listu...

Nego... uzmi pogledaj koliko milijardi Samsung troši na marketing... http://www.reuters.com/article/2013/11/28/samsung-marketing-idINDEE9AQ0EC20131128

Citat "Samsung Electronics Co(005930.KS) is expected to spend around $14 billion - more than Iceland's GDP - on advertising and marketing this year, but it doesn't always get value for money"

Piše i "But, while Samsung has become the world's biggest advertiser, spending $4.3 billion on ads alone last year, its global brand value of $39.6 billion is less than half that of Apple, which spent only $1 billion on advertising, according to Interbrand and ad researcher Ad Age"

Zanimljivo da se ti ne žališ da ti smeta količina Samsung reklama u medijima, iako Reuters kaže da je Samsung postao "world's biggest advertiser", a smeta ti da se piše o Apple, iako Apple manje troši na marketing od Samsunga...

uros

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer? Samo vi klikćite i restartujte... Možda vam je to i odgovor zasto Apple ima manje memorije. Pa nije mu potrebno više da postigne vaše performanse...
(Cicvara, 28. jul 2014 18:23)

Postepeno rade na tome,verovatno ce uspeti kad izadje android "cokoladna bananica"

Cosmo

pre 9 godina

I posle nemoj da se čudite zašto ogromna većina nas prezire apple pa evo izlistajte vesti na tehnopolisu da vidite koliko njih je posvećeno applu i nemoj samo da pričate kako to nije marketing kad jeste kao koka kola svojevremeno, samo sipaju pare medijima na sve strane i ispiraju mozgove mladih nubova i filuju seljacima ego i komplekse sa glupim lažima i potpuno nebitnim informacijama... Meni je drago da postoji zdrava konkurencija jer to tera proizvođače da se više prilagođavaju nama potrošačima, ali apple sve više postaje marketing sekta i prilično sam siguran da će bez Jobsa i njegovih vizija to da se sruši kao kula od karata u jednom trenutku. I muka mi je da čitam ove komentare na tehnopolisu koji vozdižu apple a pišu ih tri osobe koje menjaju nadimke da izgleda kao da ih je puno, sramota bre ...

komsija

pre 9 godina

a Apple je danas najvrednija firma na svetu.
(drvobradi, 28. jul 2014 11:29)
_______
Ja priznajem da se ne razumem u ekonomiju pa molim experte da mi objasne kako je to Apple najvrednija kompanija u svetu ako je prošle godine kineska kompanija alibaba imala veći profit nego 4 najveće američke kompanije zajedno. Ili kad uporedim Apple i Samsung opet je Samsung imao veću zaradu. Ja sam mislio da su vrednije one kompanije koje imaju veću zaradu još kad imaju i veliku vrednost u izgrađenim fabrikama i raznovrsnost poslova sa kojim se bave da im to samo podiže vrednost. Izgleda da je najbitnije iz koje zemlje dolazi kompanija, sve ostalo je manje važno, zar ne?

Cicvara

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer? Samo vi klikćite i restartujte... Možda vam je to i odgovor zasto Apple ima manje memorije. Pa nije mu potrebno više da postigne vaše performanse...

Bugi

pre 9 godina

I za Nokia se mislilo 2006 da neće zastariti. 2009. u konkurenciji IOS i Androida bila je smiješna sa bajatim Symbianom..
Ima dosta primjera u proizvodnji softvera....

Čveger

pre 9 godina

@WTF
Većinu nervira fama koja se diže oko proizvoda i nivo slepog, gotovo religioznog fanatizma sa kojim se ovakve stvari kupuju. Svaki novi fon ili tablet im se reklamira kao dolazak mesije i narod to guta a unapređenja u odnosu na prethodnu verziju gotovo nikakva. Izvini, ali kad neki proizvod ima 2.5x veće cene od konkurencije a i dalje fura 512rama, ili astronomske rezolucije koje ljudsko oko ne može ni da percipira na tako malim uređajima, ne možeš da mi kažeš da posredi nije čisto pomodarstvo. Ako ima visoku cenu znači mora da je dobro!

Dakle pre nego što ti postaviš pitanje drugima, zapitaj sebe: treba li mi zaista zlatna wc šolja? Ne misli da sam zlonameran kada ovo kažem jer nisam "fan" nijednog proizvoda. To su za mene samo stvari, a Applove stvari su besmisleno skupe.

rolo

pre 9 godina

@WTF
Mislim da nije mraznja uperena na sam proizvod vec na ono sto ode sa njime i oko njega. Ja licno sam pobegao od apple-a zbog Itunesa. Smracilo mi se od njega... Mozda je sitnica ali mene je izludela. I da odredjen broj korisnika koji se ponasaju u fazonu "nebeski narod" zbog kojih sam svoj ipod zamaskirao, a iphone utopio.

qwe

pre 9 godina

Prvo cena apple telefona.Drugo zatvoreni sistem koji je za duduke.Ja volim da pretrazujem play store i da nadjem aplikacije koje mi odgovaraju(Imas desetine aplikacija za kameru,interface i mnoge druge stvari evo ja koristim apple tastaturu sa iphone).Da bi instalirao "piratske" aplikacije netreba da se zazas oko jailbreak nego jednostavno stikliras jednu opciju.

Milkinho

pre 9 godina

@WTF, ono što jedino mogu da zaključim, iako i mene veoma interesuje odgovor na to pitanje je da generalno u Srbiji ljudi mrze Apple jer se sve na App Store-u plaća i sam uređaj je veoma skup. Nije kao Android gde je sve besplatno. Ja iskreno koristim jeftini Android i jeste sve besplatno ali sam jako razočaran nekim stvarima. Prvo, što aplikacije neretko "padaju", što posle update-a sistema telefon mi je jako koči, što se desi da mi ne zvone svi alarmi koje sam navio ujutru za posao pa navijam još neke čisto da bih bio sigurniji da će zvoniti. Ali onda kada restartujem tel, opet sve nekako radi lepo do određenog trenutka kada se sve ponavlja. Iskreno, nemam za bacanje 150e da kupim iPhone 4 ali bih radije to koristio jer znam da se na njihovom sistemu takve stvari ne dešavaju. Mislim da je samo cena problem kod Srba, a ne sAm proizvod. Da je Apple, ovakav kakav je, besplatan ili znatno jeftiniji, verujem da ne bi bilo ovakvih podela uopšte. Ja, kao i velika većina, spadam u grupu ljudi koji nije baš pri lovi ali uvek ću dati svoje mišljenje i neću zbog toga mrzeti nešto samo zato što ne mogu da priuštim sebi. Po meni je iOS daleko ispred Androida, pre svega zbog stabilnosti.

Zurkolomac

pre 9 godina

Budjavi ios je inace iz kamenog doba, tako da vise ne moze zastariti, cak i da ga vremeplovom posaljemo pracoveku na poklon. I pecinska toljaga je bolja od babskog ios-a...

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

@WTF- zato sto su uredjaji preskupi. Takodje, korisnici Applea misle da su bolji od drugih. Ja imam Alcatel Idol 2, za iPhone, to je Sony Z2...

obavesten

pre 9 godina

Naravno da se investitori zabrinu oko kompanija kao sto je Apple,jer je dovoljan samo jedan promasaj,pa da izgube veci deo tog ogromnog kapitala.Normalno,kompanija toliko bogata,nece odmah da prsne,vec njen pad moze da traje i decenijama,ali je i sama sumnja dovoljna da lovani pocnu da joj okrecu ledja.To je zlo kapitalizma,jer vredis samo dok uspevas da zaradjujes vise i vise,a pitanje je gde je granica i sta je cilj?

Sve velike imperije,pa i kompanije su pre ili kasnije propale.Sama velicina im donosi probleme u koordinaciji svih sektora,samoj kontroli cele kompanije i pre ili kasnije pocinju da se izdvajaju sektori koji ne donose profit,a bez kojih se ne moze.To je u velikim sistemima opasno,jer su prvi pokazatelj da je taj sistem los . Apple je trenutno veoma dobra kompanija,imaju dobre proizvode,iako veoma losu filozofiju po kojoj ih kreiraju.Apple se ponasa elitisticki i to je ono sto ce ih pre ili kasnije kostati kompanije.Ms radi na duge staze i pozicija im nije ugrozena,iako im je profit manji.
Sto se tice licnog bogatstva,mislim da kada se predje odredjena granica,da im novac polako postaje nebitan i zato osnivaju razlicite fondove i humanitarne organizacije.Gejts tu prednjaci kao najveci dobrotvor u pisanoj istoriji!

Mavs

pre 9 godina

@rolo
Amin za iTunes, ali on je sve samo nije sitica. To je nakazna relikvija iz prošlog veka, koja još uvek radi 10 poslova više nego što bi trebalo da radi. Svaki put kad ga apdejtujem plašim se da kliknem space na ikonicu, da vidim koliko je narastao tumor na mom kompu. :)


@obavesten
Zanima me kako Apple uspeva da pravi dobre proizvode sa "veoma lošom filozofijom"? Samo bez gluposti o "zatvorenosti", te priče su za neuku decu.
Takođe me interesuje kako MS-ova pozicija nije ugrožena, naspram Apple-ove. Po mogućstvu sa nekim argumentima koji se ne svode na projekciju i filozofiranje.
Podsećam da Apple ima dovoljno love da im svi zaposleni ne rade ništa i jedu Rafaelo kuglice narednih 20 godina, i da im opet ostane dovoljno kinte da kupe MS.


Ljudi, vlažni snovi o propadanju mrske vam firme ne vode nigde, ni ja ne volim ni MS ni Samsung, ali mi je itekako jasno da će me vrlo verovatno nadživeti i jedni i drugi.
I ne samo to, nego ću aktivno učestvovati u njihovom preživljavanju. Ili kupovanjem njihovih proizvoda (što radim, legalna sedmica i 840 Evo mi prvi padaju na pamet), ili pričajući o njima i tako održavajući njihov mind share (što radim upravo sad).

dane

pre 9 godina

Ovi iphonovci i dalje uporedjuju android telefone od pre 3-4 god sa iphoneom , kakav crni task killer, blokiranje, restart itd ? Imam LG G 1.5ghz quad core, 2gb rama , ceo od stakla, baterija se ne vadi , mob ni jednom secnuo nije a kamoli zablokirao, nema sta nemam instalirano i uvek 1-1.2gb imam slobodno rama .Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi

Maks

pre 9 godina

@ (Milkinho, 28. jul 2014 15:13)

Kažeš "jer se sve na App Store-u plaća i sam uređaj je veoma skup"....

Kao prvo... nije istina da se na AppStore sve plaća... ima jako puno kvalitetnih aplikacija koje su besplatne i za Mac i za iOS... a i sada Apple uz nove uređaje daje i iWork Office paket besplatno (i za Mac i za iOS), koji se inače plaćao ranije... Pictues aplikacija za koju su najavili da će da zameni Aperture na Mac (Aperture je nešto slično kao Lightroom) će biti besplatna kada izađe...

Što se cene uređaja tiče... jeste da ima i znatno jeftinijih telefona od iPhone 5S i znatno jeftinijih računara od 15'' MacBook Pro Retina... ali ako se cena iPhone 5S poredi sa cenom nekog telefona koja ima slične performanse, cena im je slična, a ima čak i Android telefona koji su skuplji od iPhone 5S... cene 15'' MacBook Pro Retina laptopova su takođe slične kao cene drugih laptopova koji imaju slične komponente (koji imaju četvorojezgreni Core i7 Crystallwell procesor, IPS ekran 2880x1800 rezolucije ili nešto slično, 256GB PCIe SSD ili nešto slične brzine i kapaciteta).

Vidim kažeš i "Nije kao Android gde je sve besplatno"...

Nije istina ni da je sve za Android besplatno... ima jako puno aplikackacija i za Android koje se plaćaju... a ima čak i skipih Android aplikacija poput "I'm Rich!! (White Diamond)" koja je na Googlovoj prodavnici opisana kao "A non-functional app to place on the desktop of your Android Device to show off your Wealth".

Goran

pre 9 godina

@kritika - druze, čujes li ti sebe, kako bolan ne trebaju investitori, pa sta misliš čiji je taj kapital koji Apple ostvaruje, TO JE KAPITAL INVESTITORA a ne firmin kapital, samo što ga oni još uvijek ne uzimaju u obliku dividendi jer je zarobljen po svijetu, pa zbog poreske politike ne žele da ga uvezu u US. začuđujuće je koliko smo mi ekonomski neobrazovani... Vlasnici bilo koje tehnološkog giganta u svijetu su investitori, odnosno, vlasnici su oni koji imaju dionice firme, oni dijele prihode i raspoređuju ih, a upravljački paket ima onaj ko drzi 51% dionica. Znaci, nema firma svoj kapital sa kojim će ona da se sama finansira, kako ti to kažeš, već o svemu odlučuju investitori koji su vlasnici profita.

Psn

pre 9 godina

Ali onda kada restartujem tel, opet sve nekako radi lepo do određenog trenutka kada se sve ponavlja. (Milkinho, 28. jul 2014 15:13) .. Restart je 30 sekundi. Zašto se mučiš i sve to trpiš zbog pola minuta u dan, dva.. tri. Resetuj (Factory) fon posle OS update, restartuj periodično I koristi fon i fluidno i opušteno. Android je takav. I to mu je jedina "mana" u odnosu na prednosti. Nije ni prava mana, jer traži eto - dva klika u par dana (ono pola minuta je vreme da ponovo bude u funkciji, ko to radi u pauzi, neće ni osetiti to "izgubljeno" vreme).

zmija15

pre 9 godina

@wtf pitas zasto ne volimo apple... Ok telefon je stvarno odlican ali za te pare mogu da kupim kompijuter koji ce me sluziti mnogo duze i bolje nego jedan telefon koji ima ogranicene funkcije tj manje funkcija od kompijutera apple ima manje funkcija od androida koji je isto jeftiniji ne kazem da je apple los daleko od toga ali odnos cene i onog sto dobijes je nebo i zemlja

obavesten

pre 9 godina

(Mavs, 28. jul 2014 18:11)

Naravno da imaju pogresnu filozofiju,jer korisnike gledaju kao debile.Kod njihovih uredjaja vise nije ni pitanje kvalitea,ni brzine softvera,ni zatvorenost,vec taj odvratni elitizam,kojim su uspeli da ubede ljude da su bolji ako imaju njihov proizvod.Slicno je i sa racunarima,koji su fantasticno dizajnirani,a ograniceni kao taraba zbog uzasnog os-a.
Iworks,naravno da daju besplatno,posto bi bilo sramota da ga naplacuju,koliko je uzasan.Porediti ga sa MS office-om je u najmanju ruku smesno.Cak je i open office daleko bolji paket nego Iworks.
kao sto sam napisao,velike kompanije brze propadaju,a Apple je vec bio u toj poziciji 90' ,u koju je doveo konzervativni pristup u biznisu sa racunarima.Povratkom Dzobsa su se povratili i napravili sjajan biznis,ali Dzobsa vise nema,stagnacija je pocela,dizajn isti i sve su to znaci posustajanja.Kao sto rekoh,trenutno su toliko jaki da mogu da propadaju i deceniju ,a da opet ne propadnu kompletno,a mogu da zveknu na berzi za jedno popodne,samo ako se klima promeni iz bilo kog razloga .

Psn

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer?
(Cicvara, 28. jul 2014 18:23) .. Naravno da su "namestili" još prvog dana. To se naziva "Android RAM management". Task killer je mogućnost da korisnik vrši manual management zarad nekih svojih potreba.

Ske

pre 9 godina

Vidim, odgovor na pitanje zasto toliko mrznje prema Apple proizvodima je uglavnom cena istih.
Koliko smo plitak narod, to je neverovatno. Idem sad da mrzim Gucci jer su njihove farmerke 500 eura.

Pedja

pre 9 godina

Ovi iphonovci i dalje uporedjuju android telefone od pre 3-4 god sa iphoneom , kakav crni task killer, blokiranje, restart itd ? Imam LG G 1.5ghz quad core, 2gb rama , ceo od stakla, baterija se ne vadi , mob ni jednom secnuo nije a kamoli zablokirao, nema sta nemam instalirano i uvek 1-1.2gb imam slobodno rama .Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dane, 29. jul 2014 11:07)

Imam ja G2 i nikad nemam vise od 700mb slobodno rama.voleo bih da vidim pomocu kojih trikova ti imas 1,2gb

neutralni felsh

pre 9 godina

manite se vise rasprava sta je bolje (ili gore): android confederation, ili apple, ili evo i win nokia. svaki od njih ima svoje adute i mane. android ima google sveprisutnost i gomilicu proizvodjaca za invaziju, win nokia ima softver-hardver tradiciju i jos uvek neugrozenu vladavinu mejnstrim desktop platformama, i oni se tu negde traze. a apple? apple ima target zonu gde je vecinu bas briga za high end performanse, oni hoce apple, tojest ajfon i ajped. ako sve to lepo sljaka, izgleda lepo, i ima jak displej, to je i vise nego prihvatljivo. dal vam se to svidja ili ne, ali oni su brend par exelans.

zmija15

pre 9 godina

Zasto vam toliko smeta ova izjava on je rekao da ne zna isto tako je mogao da kaze da ne zna da li ce sutra da zastari sve je moguce mozda nikad ne zastari :D

EU Citizen

pre 9 godina

@Prevodioc
Kompetitivan i te kako postoji u našem jeziku već koju deceniju, i kao sinonim za "konkurentan", i u drugom značenju, kao sinonim za "takmičarski nastrojen" ili "borben". Jezički purizam/konzervativizam može da bude umesan kada su u pitanju neke nakaradne hibridne forme ili nespretno preuzete strane reči, ali je u odnosu na globalno prihvaćen termin latinskog porekla koji postoji u većini evropskih jezika a u "SHBCG" se pojavljuje već, koliko me sećanje služi, barem od osamdesetih, a možda i dosta ranije, i to u više značenja, potpuno besmislen i smešan.

Che

pre 9 godina

.Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi
(dane, 29. jul 2014 11:07)
a sto dati i 300, kad sve to isto ima i za 150-200e....

zoran1965

pre 9 godina

što se tiče ajfona, počela je stagnacija još sa uredjajem 4te generacija. sade već debelo kaskaju za konkurencijom, i samo pokušavaju da je dostignu. Što se tiče profita, tu ih još vadi ulazak na kinesko tržište. a status predstavlja još u seljanama poput kine, rusije,ukrajine, srbije...jer afrika je još siromašna

Mrki

pre 9 godina

Ovo što je on rekao nema veze sa kvalitetom proizvoda.

Većina tehnoloških kompanija radi po principu uspona i padova, i većina nema dobit preko 15% od prometa, tako da to igraćima sa berze nije dovoljno.

Samo neka oni ulože u američke vojne i naftnekompanije i imaće dovoljnu dobit, a neka vlasništvo nad tehnologijom ostave nekima drugima koji žive i za napredak, a ne samo za % dividende, i biće sve super...

Maks

pre 9 godina

@ (zmija15, 28. jul 2014 23:39)

Nemoj da porediš babe i žabe...

Jeste da možeš ti da sklopiš PC konfiguraciju koja je mnogo jača od jednog smartphonea za iste pare, ali da li tu konfiguraciju možeš da staviš u džep i da je koristiš, na primer, u autobusu ili da je koristiš dok se šetaš ulicom?

Smartphone nije zamena za desktop, niti je desktop zamena za smartphone.

Velika većina ljudi koji imaju smartphone već imaju laptop/desktop i ne kupuju smartphone kao zamenu za desktop.

Tako da ne vidim nikakvu logiku u tome što ti kao neki razlog zašto ne voliš Apple navodiš "za te pare mogu da kupim kompijuter koji ce me sluziti mnogo duze i bolje nego jedan telefon".

Jeste i da ima Android telefona koji su znatno jeftiniji od iPhone 5S, ali Androidi koji imaju performanse slične kao iPhone 5S ne koštaju 100 evra, nego i njima cena često bude slična kao kod iPhone 5S... a pored toga, mnogi korisnici iPhonea su Mac korisnici, a ni jedan Android telefon ne nudi taj nivo integracije sa OS X-om, sa Apple servisima i sa Appleovim desktop aplikacijama.

Trenutno ne koristim ni Android, ni iPhone... razmišljao sam o nekom Android telefonu, ali kad sam uzeo u obzir šta sve iPhone nudi Mac korisnicima (Mac koristim još odavno), došao sam do zaključka da mi više znači integracija sa mojim MBP laptopom nego neke zezalice poput scrollovanja stranice mrdanjem glave kao na Samsungu (to i da imam ne bih koristio)... tako da će mi sledeći telefon verovatno biti iPhone.

aleks

pre 9 godina

Nesto se desava i to se vidi najbolje po tome sto na pretrazivacima do pre 6 meseci kada god ukucas the best 10 smartphones uvek ali uvek si imao prva tri samsung, i phone i htc. U poslednje vreme, jok. Totalno druga prica. Htc uglavnom drugi a samsung i pogotovo i phone su u drugoj polovini, posle 5 mesta. I nema to veze sto i phone treba da izbaci nov uredjaj jer je i pre uvek bio visoko pozicioniran i u tim razdobljima izmedju dve premijere novih uredjaja, tako da....

Mavs

pre 9 godina

@obavesten
Gledaju na korisnike kao debile? Zar nismo rekli da nećemo da filozofiramo?
Kod njihovih uređaja nije pitanje ni kvalitet ni brzina softvera (a ni zatvorenost), tu se slažemo.
Apropo računara, OS X je mnogo, ali mnogo manje ograničen nego Windows, u svakom smislu te reči, jer je UNIX. Bilo da su u pitanju funkcije namenjene korisnicima, ili profesionalcima, OS X ih ima više i/ili bolje, bez izuzetaka. Edukuj se, imaš Internet.
Moje subjektivno mišljenje je i to da je beskonačno pametnije dizajniran, a objektivna obzervacija je da je GUI daleko moćniji i kompleksniji nego Windows-ov, + što se može promeniti po potrebi. Windows se takođe može instairati (na nekoliko načina) po potrebi, što čini Macintosh najsvestranijom mašinom u softverskom smislu.
Tako da, sedi jedan. Bez uvrede, ali nemaš pojma.
iWork nije bio tema razgovora, ali nije ni bitno. On je takav kakav je, a ja ako hoću mogu pored njega staviti i Libre Office i MS Office. Jer mogu.
Elitizam je više odlika nekih njihovih korisnika nego njih. MS je kao kompanija imao mnogo više elitističkih izleta, kao ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U
A kad smo već kod toga, na ovom sajtu vidim mnogo više elitističkih android korisnika (takođe neuke dečurlije) nego iPhone/Mac korisnika. A njihov "elitizam" samo nevešto prikriva komplekse koje im iz nekog razloga nabija multinacionalna kompanija sa kojom nemaju veze, osim što im dižu rejting pričajući o njima na Internetu.

zmija15

pre 9 godina

@maks u pravu si pogresio sam sto se poredjenja tice samo sam naveo pc kao primer sta se moze kupiti za te pare a sto se tog mrdanja glavom tice cista glupost imam s5 nikad u zivotu sliku nisam pomerio zamahom ruke ali android je lakse da podesis svojim potrebama dok je apple takav kakav je osim ako ne uradis jb sto iskreno ne zelim

mile

pre 9 godina

Realno gledano Android je stigao iOS u 90 posto stvari koje su bitne za svakodnevno korišćenje. Pri tome je Android dosta otvoreniji i dolazi na mnogo više uređaja.

Cosmo

pre 9 godina

I posle nemoj da se čudite zašto ogromna većina nas prezire apple pa evo izlistajte vesti na tehnopolisu da vidite koliko njih je posvećeno applu i nemoj samo da pričate kako to nije marketing kad jeste kao koka kola svojevremeno, samo sipaju pare medijima na sve strane i ispiraju mozgove mladih nubova i filuju seljacima ego i komplekse sa glupim lažima i potpuno nebitnim informacijama... Meni je drago da postoji zdrava konkurencija jer to tera proizvođače da se više prilagođavaju nama potrošačima, ali apple sve više postaje marketing sekta i prilično sam siguran da će bez Jobsa i njegovih vizija to da se sruši kao kula od karata u jednom trenutku. I muka mi je da čitam ove komentare na tehnopolisu koji vozdižu apple a pišu ih tri osobe koje menjaju nadimke da izgleda kao da ih je puno, sramota bre ...

Zurkolomac

pre 9 godina

Budjavi ios je inace iz kamenog doba, tako da vise ne moze zastariti, cak i da ga vremeplovom posaljemo pracoveku na poklon. I pecinska toljaga je bolja od babskog ios-a...

komsija

pre 9 godina

a Apple je danas najvrednija firma na svetu.
(drvobradi, 28. jul 2014 11:29)
_______
Ja priznajem da se ne razumem u ekonomiju pa molim experte da mi objasne kako je to Apple najvrednija kompanija u svetu ako je prošle godine kineska kompanija alibaba imala veći profit nego 4 najveće američke kompanije zajedno. Ili kad uporedim Apple i Samsung opet je Samsung imao veću zaradu. Ja sam mislio da su vrednije one kompanije koje imaju veću zaradu još kad imaju i veliku vrednost u izgrađenim fabrikama i raznovrsnost poslova sa kojim se bave da im to samo podiže vrednost. Izgleda da je najbitnije iz koje zemlje dolazi kompanija, sve ostalo je manje važno, zar ne?

qwe

pre 9 godina

Prvo cena apple telefona.Drugo zatvoreni sistem koji je za duduke.Ja volim da pretrazujem play store i da nadjem aplikacije koje mi odgovaraju(Imas desetine aplikacija za kameru,interface i mnoge druge stvari evo ja koristim apple tastaturu sa iphone).Da bi instalirao "piratske" aplikacije netreba da se zazas oko jailbreak nego jednostavno stikliras jednu opciju.

Psn

pre 9 godina

Ali onda kada restartujem tel, opet sve nekako radi lepo do određenog trenutka kada se sve ponavlja. (Milkinho, 28. jul 2014 15:13) .. Restart je 30 sekundi. Zašto se mučiš i sve to trpiš zbog pola minuta u dan, dva.. tri. Resetuj (Factory) fon posle OS update, restartuj periodično I koristi fon i fluidno i opušteno. Android je takav. I to mu je jedina "mana" u odnosu na prednosti. Nije ni prava mana, jer traži eto - dva klika u par dana (ono pola minuta je vreme da ponovo bude u funkciji, ko to radi u pauzi, neće ni osetiti to "izgubljeno" vreme).

Cicvara

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer? Samo vi klikćite i restartujte... Možda vam je to i odgovor zasto Apple ima manje memorije. Pa nije mu potrebno više da postigne vaše performanse...

kritika

pre 9 godina

koj anebuloza od izjave. Pre svega, tehnoloskim gigantima, kao soto i sama rec kaze, ne rtebaju investitori, jer primer radi Apple ima vise kesa nego pojedine drzave. Njih finansiraju kupci. Za investicije koriste sopstveni kapital, tako da se to pre moze reci za posao doticnog, jer u doba ukrupnjavanja biznisa, ne ostaje dovoljno mesta za male firme, odnosno, investicioni fondovi nece imati gde da investiraju.

Nex

pre 9 godina

Jos da je naveo jedan jedini razlog za svoju tvrdnju... ovakva uopsteno i hipotericki iznesena izjava moze da se odnosi na bilo koju IT kompaniju.

Apple ima toliko kapitala da moze da se transformise u uspesnog proizvodjaca automobila ili aviona, a kamoli da u unapredi svoj IT segment. Pa sigurno u Kupertini nece da stoje i gledaju kako drugi idi napred.

Čveger

pre 9 godina

@WTF
Većinu nervira fama koja se diže oko proizvoda i nivo slepog, gotovo religioznog fanatizma sa kojim se ovakve stvari kupuju. Svaki novi fon ili tablet im se reklamira kao dolazak mesije i narod to guta a unapređenja u odnosu na prethodnu verziju gotovo nikakva. Izvini, ali kad neki proizvod ima 2.5x veće cene od konkurencije a i dalje fura 512rama, ili astronomske rezolucije koje ljudsko oko ne može ni da percipira na tako malim uređajima, ne možeš da mi kažeš da posredi nije čisto pomodarstvo. Ako ima visoku cenu znači mora da je dobro!

Dakle pre nego što ti postaviš pitanje drugima, zapitaj sebe: treba li mi zaista zlatna wc šolja? Ne misli da sam zlonameran kada ovo kažem jer nisam "fan" nijednog proizvoda. To su za mene samo stvari, a Applove stvari su besmisleno skupe.

Milkinho

pre 9 godina

@WTF, ono što jedino mogu da zaključim, iako i mene veoma interesuje odgovor na to pitanje je da generalno u Srbiji ljudi mrze Apple jer se sve na App Store-u plaća i sam uređaj je veoma skup. Nije kao Android gde je sve besplatno. Ja iskreno koristim jeftini Android i jeste sve besplatno ali sam jako razočaran nekim stvarima. Prvo, što aplikacije neretko "padaju", što posle update-a sistema telefon mi je jako koči, što se desi da mi ne zvone svi alarmi koje sam navio ujutru za posao pa navijam još neke čisto da bih bio sigurniji da će zvoniti. Ali onda kada restartujem tel, opet sve nekako radi lepo do određenog trenutka kada se sve ponavlja. Iskreno, nemam za bacanje 150e da kupim iPhone 4 ali bih radije to koristio jer znam da se na njihovom sistemu takve stvari ne dešavaju. Mislim da je samo cena problem kod Srba, a ne sAm proizvod. Da je Apple, ovakav kakav je, besplatan ili znatno jeftiniji, verujem da ne bi bilo ovakvih podela uopšte. Ja, kao i velika većina, spadam u grupu ljudi koji nije baš pri lovi ali uvek ću dati svoje mišljenje i neću zbog toga mrzeti nešto samo zato što ne mogu da priuštim sebi. Po meni je iOS daleko ispred Androida, pre svega zbog stabilnosti.

Goran

pre 9 godina

@kritika - druze, čujes li ti sebe, kako bolan ne trebaju investitori, pa sta misliš čiji je taj kapital koji Apple ostvaruje, TO JE KAPITAL INVESTITORA a ne firmin kapital, samo što ga oni još uvijek ne uzimaju u obliku dividendi jer je zarobljen po svijetu, pa zbog poreske politike ne žele da ga uvezu u US. začuđujuće je koliko smo mi ekonomski neobrazovani... Vlasnici bilo koje tehnološkog giganta u svijetu su investitori, odnosno, vlasnici su oni koji imaju dionice firme, oni dijele prihode i raspoređuju ih, a upravljački paket ima onaj ko drzi 51% dionica. Znaci, nema firma svoj kapital sa kojim će ona da se sama finansira, kako ti to kažeš, već o svemu odlučuju investitori koji su vlasnici profita.

zoran1965

pre 9 godina

što se tiče ajfona, počela je stagnacija još sa uredjajem 4te generacija. sade već debelo kaskaju za konkurencijom, i samo pokušavaju da je dostignu. Što se tiče profita, tu ih još vadi ulazak na kinesko tržište. a status predstavlja još u seljanama poput kine, rusije,ukrajine, srbije...jer afrika je još siromašna

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

@WTF- zato sto su uredjaji preskupi. Takodje, korisnici Applea misle da su bolji od drugih. Ja imam Alcatel Idol 2, za iPhone, to je Sony Z2...

Washington

pre 9 godina

Jedno je sigurno. I Phone i posle nekoliko godina dobro služi svoje vlasnike i svakako nije zastareo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (xx, 28. jul 2014 09:42)

Imao Iphone i stvarno mogu ovo da potvrdim. Sad imam HTC One M8, super radi, zadovoljan sam Androidom ali evo recimo zadnja 2 dana mi se nesto alarm ne cuje na telefonu (i ne, nije mi alarm volume skroz stisan). Znaci ladno nisam imao pojma sta je problem. Ali kad sam restartovao telefon proradio je ponovo alarm. Takve stvari me bas razocaraju. Kad ce ponovo ovo da se desi? Vise definitivno ne mogu da budem 100% siguran da ce me telefon probudit, sad moram i na satu da navijem alarm.

Ovo mozda zvuci kao sitnica i jeste ali je jako bitna.

dane

pre 9 godina

Ovi iphonovci i dalje uporedjuju android telefone od pre 3-4 god sa iphoneom , kakav crni task killer, blokiranje, restart itd ? Imam LG G 1.5ghz quad core, 2gb rama , ceo od stakla, baterija se ne vadi , mob ni jednom secnuo nije a kamoli zablokirao, nema sta nemam instalirano i uvek 1-1.2gb imam slobodno rama .Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi

Maks

pre 9 godina

@ (Cosmo, 28. jul 2014 12:15)

Zar stvarno misliš da bi Apple plaćao nekom u Srbiji da piše/priča o njima? :D

Svidelo se to tebi ili ne, Apple je najvrednija tehnološka kompanija na planeti: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_corporations_by_market_capitalization%232014

Više vredi od Google, više vredi od MS, više vredi od IBM... piše da više vredi i od naftaške kompanije Exxon Mobil... tako da je normalno da mediji pišu o njima i kad ih niko ne plaća da pišu o Apple.

Coca Cola koju pominješ nije ni ušla na tu "Top-10" listu navrednijih kompanija u 2014. godini... nije ni Samsung ušao na tu listu...

Nego... uzmi pogledaj koliko milijardi Samsung troši na marketing... http://www.reuters.com/article/2013/11/28/samsung-marketing-idINDEE9AQ0EC20131128

Citat "Samsung Electronics Co(005930.KS) is expected to spend around $14 billion - more than Iceland's GDP - on advertising and marketing this year, but it doesn't always get value for money"

Piše i "But, while Samsung has become the world's biggest advertiser, spending $4.3 billion on ads alone last year, its global brand value of $39.6 billion is less than half that of Apple, which spent only $1 billion on advertising, according to Interbrand and ad researcher Ad Age"

Zanimljivo da se ti ne žališ da ti smeta količina Samsung reklama u medijima, iako Reuters kaže da je Samsung postao "world's biggest advertiser", a smeta ti da se piše o Apple, iako Apple manje troši na marketing od Samsunga...

uros

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer? Samo vi klikćite i restartujte... Možda vam je to i odgovor zasto Apple ima manje memorije. Pa nije mu potrebno više da postigne vaše performanse...
(Cicvara, 28. jul 2014 18:23)

Postepeno rade na tome,verovatno ce uspeti kad izadje android "cokoladna bananica"

obavesten

pre 9 godina

(Mavs, 28. jul 2014 18:11)

Naravno da imaju pogresnu filozofiju,jer korisnike gledaju kao debile.Kod njihovih uredjaja vise nije ni pitanje kvalitea,ni brzine softvera,ni zatvorenost,vec taj odvratni elitizam,kojim su uspeli da ubede ljude da su bolji ako imaju njihov proizvod.Slicno je i sa racunarima,koji su fantasticno dizajnirani,a ograniceni kao taraba zbog uzasnog os-a.
Iworks,naravno da daju besplatno,posto bi bilo sramota da ga naplacuju,koliko je uzasan.Porediti ga sa MS office-om je u najmanju ruku smesno.Cak je i open office daleko bolji paket nego Iworks.
kao sto sam napisao,velike kompanije brze propadaju,a Apple je vec bio u toj poziciji 90' ,u koju je doveo konzervativni pristup u biznisu sa racunarima.Povratkom Dzobsa su se povratili i napravili sjajan biznis,ali Dzobsa vise nema,stagnacija je pocela,dizajn isti i sve su to znaci posustajanja.Kao sto rekoh,trenutno su toliko jaki da mogu da propadaju i deceniju ,a da opet ne propadnu kompletno,a mogu da zveknu na berzi za jedno popodne,samo ako se klima promeni iz bilo kog razloga .

obavesten

pre 9 godina

Naravno da se investitori zabrinu oko kompanija kao sto je Apple,jer je dovoljan samo jedan promasaj,pa da izgube veci deo tog ogromnog kapitala.Normalno,kompanija toliko bogata,nece odmah da prsne,vec njen pad moze da traje i decenijama,ali je i sama sumnja dovoljna da lovani pocnu da joj okrecu ledja.To je zlo kapitalizma,jer vredis samo dok uspevas da zaradjujes vise i vise,a pitanje je gde je granica i sta je cilj?

Sve velike imperije,pa i kompanije su pre ili kasnije propale.Sama velicina im donosi probleme u koordinaciji svih sektora,samoj kontroli cele kompanije i pre ili kasnije pocinju da se izdvajaju sektori koji ne donose profit,a bez kojih se ne moze.To je u velikim sistemima opasno,jer su prvi pokazatelj da je taj sistem los . Apple je trenutno veoma dobra kompanija,imaju dobre proizvode,iako veoma losu filozofiju po kojoj ih kreiraju.Apple se ponasa elitisticki i to je ono sto ce ih pre ili kasnije kostati kompanije.Ms radi na duge staze i pozicija im nije ugrozena,iako im je profit manji.
Sto se tice licnog bogatstva,mislim da kada se predje odredjena granica,da im novac polako postaje nebitan i zato osnivaju razlicite fondove i humanitarne organizacije.Gejts tu prednjaci kao najveci dobrotvor u pisanoj istoriji!

zmija15

pre 9 godina

@wtf pitas zasto ne volimo apple... Ok telefon je stvarno odlican ali za te pare mogu da kupim kompijuter koji ce me sluziti mnogo duze i bolje nego jedan telefon koji ima ogranicene funkcije tj manje funkcija od kompijutera apple ima manje funkcija od androida koji je isto jeftiniji ne kazem da je apple los daleko od toga ali odnos cene i onog sto dobijes je nebo i zemlja

rolo

pre 9 godina

@WTF
Mislim da nije mraznja uperena na sam proizvod vec na ono sto ode sa njime i oko njega. Ja licno sam pobegao od apple-a zbog Itunesa. Smracilo mi se od njega... Mozda je sitnica ali mene je izludela. I da odredjen broj korisnika koji se ponasaju u fazonu "nebeski narod" zbog kojih sam svoj ipod zamaskirao, a iphone utopio.

omtw

pre 9 godina

Neka mi svi ovi koji pljuju apple obrazloze,ali iskreno zbog cega toliko antipatija i mrznja prema apple proizvodima?
(WTF, 28. jul 2014 12:54)

Uglavnom antipatiju sam stvorio zbog raznoraznih komentatora na ovom i na sličnim sajtovima.

Ske

pre 9 godina

Vidim, odgovor na pitanje zasto toliko mrznje prema Apple proizvodima je uglavnom cena istih.
Koliko smo plitak narod, to je neverovatno. Idem sad da mrzim Gucci jer su njihove farmerke 500 eura.

drvobradi

pre 9 godina

Izgleda da su se i investitori ulenjli. Ovaj bi hteo da zna šta će biti aktuelno za 5 ili 10 g, u svetu tehnologija, pa da spuca pare na zicer. Tako svako na ovoj planeti moze da postane milioner. Neka mu neko objasni šta je bilo aktuelno pre 10g, pa nek vidi gde je svet sada. Npr firma Sun je pre 12g vredeo 200 milijardi na berzi, a Apple je pokušavao da se spase propasti pomoću Mp3 plejera. Sun, jedna od najinovativnijih kompanija, je prodat je pre 5g za 6,5 milijardi a Apple je danas najvrednija firma na svetu.

aleks

pre 9 godina

Nesto se desava i to se vidi najbolje po tome sto na pretrazivacima do pre 6 meseci kada god ukucas the best 10 smartphones uvek ali uvek si imao prva tri samsung, i phone i htc. U poslednje vreme, jok. Totalno druga prica. Htc uglavnom drugi a samsung i pogotovo i phone su u drugoj polovini, posle 5 mesta. I nema to veze sto i phone treba da izbaci nov uredjaj jer je i pre uvek bio visoko pozicioniran i u tim razdobljima izmedju dve premijere novih uredjaja, tako da....

Psn

pre 9 godina

Jel su uspeli na androidu da nameste da sam prazni memoriju, ili je i dalje potreban neki task killer?
(Cicvara, 28. jul 2014 18:23) .. Naravno da su "namestili" još prvog dana. To se naziva "Android RAM management". Task killer je mogućnost da korisnik vrši manual management zarad nekih svojih potreba.

kritika

pre 9 godina

@goran
da malo vise citas, video bi da je trenutno vlasnistvo u rukama investitora palo na 61% jer je pre dve godine pokrenut program otkupa akcija odnosno povratak potpunog vlasnistva nad Apple...

Mrki

pre 9 godina

Ovo što je on rekao nema veze sa kvalitetom proizvoda.

Većina tehnoloških kompanija radi po principu uspona i padova, i većina nema dobit preko 15% od prometa, tako da to igraćima sa berze nije dovoljno.

Samo neka oni ulože u američke vojne i naftnekompanije i imaće dovoljnu dobit, a neka vlasništvo nad tehnologijom ostave nekima drugima koji žive i za napredak, a ne samo za % dividende, i biće sve super...

Pedja

pre 9 godina

Ovi iphonovci i dalje uporedjuju android telefone od pre 3-4 god sa iphoneom , kakav crni task killer, blokiranje, restart itd ? Imam LG G 1.5ghz quad core, 2gb rama , ceo od stakla, baterija se ne vadi , mob ni jednom secnuo nije a kamoli zablokirao, nema sta nemam instalirano i uvek 1-1.2gb imam slobodno rama .Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dane, 29. jul 2014 11:07)

Imam ja G2 i nikad nemam vise od 700mb slobodno rama.voleo bih da vidim pomocu kojih trikova ti imas 1,2gb

Maks

pre 9 godina

@ (zmija15, 28. jul 2014 23:39)

Nemoj da porediš babe i žabe...

Jeste da možeš ti da sklopiš PC konfiguraciju koja je mnogo jača od jednog smartphonea za iste pare, ali da li tu konfiguraciju možeš da staviš u džep i da je koristiš, na primer, u autobusu ili da je koristiš dok se šetaš ulicom?

Smartphone nije zamena za desktop, niti je desktop zamena za smartphone.

Velika većina ljudi koji imaju smartphone već imaju laptop/desktop i ne kupuju smartphone kao zamenu za desktop.

Tako da ne vidim nikakvu logiku u tome što ti kao neki razlog zašto ne voliš Apple navodiš "za te pare mogu da kupim kompijuter koji ce me sluziti mnogo duze i bolje nego jedan telefon".

Jeste i da ima Android telefona koji su znatno jeftiniji od iPhone 5S, ali Androidi koji imaju performanse slične kao iPhone 5S ne koštaju 100 evra, nego i njima cena često bude slična kao kod iPhone 5S... a pored toga, mnogi korisnici iPhonea su Mac korisnici, a ni jedan Android telefon ne nudi taj nivo integracije sa OS X-om, sa Apple servisima i sa Appleovim desktop aplikacijama.

Trenutno ne koristim ni Android, ni iPhone... razmišljao sam o nekom Android telefonu, ali kad sam uzeo u obzir šta sve iPhone nudi Mac korisnicima (Mac koristim još odavno), došao sam do zaključka da mi više znači integracija sa mojim MBP laptopom nego neke zezalice poput scrollovanja stranice mrdanjem glave kao na Samsungu (to i da imam ne bih koristio)... tako da će mi sledeći telefon verovatno biti iPhone.

Maks

pre 9 godina

@ (Milkinho, 28. jul 2014 15:13)

Kažeš "jer se sve na App Store-u plaća i sam uređaj je veoma skup"....

Kao prvo... nije istina da se na AppStore sve plaća... ima jako puno kvalitetnih aplikacija koje su besplatne i za Mac i za iOS... a i sada Apple uz nove uređaje daje i iWork Office paket besplatno (i za Mac i za iOS), koji se inače plaćao ranije... Pictues aplikacija za koju su najavili da će da zameni Aperture na Mac (Aperture je nešto slično kao Lightroom) će biti besplatna kada izađe...

Što se cene uređaja tiče... jeste da ima i znatno jeftinijih telefona od iPhone 5S i znatno jeftinijih računara od 15'' MacBook Pro Retina... ali ako se cena iPhone 5S poredi sa cenom nekog telefona koja ima slične performanse, cena im je slična, a ima čak i Android telefona koji su skuplji od iPhone 5S... cene 15'' MacBook Pro Retina laptopova su takođe slične kao cene drugih laptopova koji imaju slične komponente (koji imaju četvorojezgreni Core i7 Crystallwell procesor, IPS ekran 2880x1800 rezolucije ili nešto slično, 256GB PCIe SSD ili nešto slične brzine i kapaciteta).

Vidim kažeš i "Nije kao Android gde je sve besplatno"...

Nije istina ni da je sve za Android besplatno... ima jako puno aplikackacija i za Android koje se plaćaju... a ima čak i skipih Android aplikacija poput "I'm Rich!! (White Diamond)" koja je na Googlovoj prodavnici opisana kao "A non-functional app to place on the desktop of your Android Device to show off your Wealth".

Bugi

pre 9 godina

I za Nokia se mislilo 2006 da neće zastariti. 2009. u konkurenciji IOS i Androida bila je smiješna sa bajatim Symbianom..
Ima dosta primjera u proizvodnji softvera....

neutralni felsh

pre 9 godina

manite se vise rasprava sta je bolje (ili gore): android confederation, ili apple, ili evo i win nokia. svaki od njih ima svoje adute i mane. android ima google sveprisutnost i gomilicu proizvodjaca za invaziju, win nokia ima softver-hardver tradiciju i jos uvek neugrozenu vladavinu mejnstrim desktop platformama, i oni se tu negde traze. a apple? apple ima target zonu gde je vecinu bas briga za high end performanse, oni hoce apple, tojest ajfon i ajped. ako sve to lepo sljaka, izgleda lepo, i ima jak displej, to je i vise nego prihvatljivo. dal vam se to svidja ili ne, ali oni su brend par exelans.

Mavs

pre 9 godina

@rolo
Amin za iTunes, ali on je sve samo nije sitica. To je nakazna relikvija iz prošlog veka, koja još uvek radi 10 poslova više nego što bi trebalo da radi. Svaki put kad ga apdejtujem plašim se da kliknem space na ikonicu, da vidim koliko je narastao tumor na mom kompu. :)


@obavesten
Zanima me kako Apple uspeva da pravi dobre proizvode sa "veoma lošom filozofijom"? Samo bez gluposti o "zatvorenosti", te priče su za neuku decu.
Takođe me interesuje kako MS-ova pozicija nije ugrožena, naspram Apple-ove. Po mogućstvu sa nekim argumentima koji se ne svode na projekciju i filozofiranje.
Podsećam da Apple ima dovoljno love da im svi zaposleni ne rade ništa i jedu Rafaelo kuglice narednih 20 godina, i da im opet ostane dovoljno kinte da kupe MS.


Ljudi, vlažni snovi o propadanju mrske vam firme ne vode nigde, ni ja ne volim ni MS ni Samsung, ali mi je itekako jasno da će me vrlo verovatno nadživeti i jedni i drugi.
I ne samo to, nego ću aktivno učestvovati u njihovom preživljavanju. Ili kupovanjem njihovih proizvoda (što radim, legalna sedmica i 840 Evo mi prvi padaju na pamet), ili pričajući o njima i tako održavajući njihov mind share (što radim upravo sad).

EU Citizen

pre 9 godina

@Prevodioc
Kompetitivan i te kako postoji u našem jeziku već koju deceniju, i kao sinonim za "konkurentan", i u drugom značenju, kao sinonim za "takmičarski nastrojen" ili "borben". Jezički purizam/konzervativizam može da bude umesan kada su u pitanju neke nakaradne hibridne forme ili nespretno preuzete strane reči, ali je u odnosu na globalno prihvaćen termin latinskog porekla koji postoji u većini evropskih jezika a u "SHBCG" se pojavljuje već, koliko me sećanje služi, barem od osamdesetih, a možda i dosta ranije, i to u više značenja, potpuno besmislen i smešan.

zmija15

pre 9 godina

Zasto vam toliko smeta ova izjava on je rekao da ne zna isto tako je mogao da kaze da ne zna da li ce sutra da zastari sve je moguce mozda nikad ne zastari :D

Che

pre 9 godina

.Za sto dati za phone 600 eur kad npr sve to imate kod LG G2 za 300 , na benchmarku sam merio oba odere ga G2. O trajanju baterije ne pricati, sta to apple nudi sto kosta 300 eur vise a generalno losiji mob nudi
(dane, 29. jul 2014 11:07)
a sto dati i 300, kad sve to isto ima i za 150-200e....

zmija15

pre 9 godina

@maks u pravu si pogresio sam sto se poredjenja tice samo sam naveo pc kao primer sta se moze kupiti za te pare a sto se tog mrdanja glavom tice cista glupost imam s5 nikad u zivotu sliku nisam pomerio zamahom ruke ali android je lakse da podesis svojim potrebama dok je apple takav kakav je osim ako ne uradis jb sto iskreno ne zelim

Mavs

pre 9 godina

@obavesten
Gledaju na korisnike kao debile? Zar nismo rekli da nećemo da filozofiramo?
Kod njihovih uređaja nije pitanje ni kvalitet ni brzina softvera (a ni zatvorenost), tu se slažemo.
Apropo računara, OS X je mnogo, ali mnogo manje ograničen nego Windows, u svakom smislu te reči, jer je UNIX. Bilo da su u pitanju funkcije namenjene korisnicima, ili profesionalcima, OS X ih ima više i/ili bolje, bez izuzetaka. Edukuj se, imaš Internet.
Moje subjektivno mišljenje je i to da je beskonačno pametnije dizajniran, a objektivna obzervacija je da je GUI daleko moćniji i kompleksniji nego Windows-ov, + što se može promeniti po potrebi. Windows se takođe može instairati (na nekoliko načina) po potrebi, što čini Macintosh najsvestranijom mašinom u softverskom smislu.
Tako da, sedi jedan. Bez uvrede, ali nemaš pojma.
iWork nije bio tema razgovora, ali nije ni bitno. On je takav kakav je, a ja ako hoću mogu pored njega staviti i Libre Office i MS Office. Jer mogu.
Elitizam je više odlika nekih njihovih korisnika nego njih. MS je kao kompanija imao mnogo više elitističkih izleta, kao ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U
A kad smo već kod toga, na ovom sajtu vidim mnogo više elitističkih android korisnika (takođe neuke dečurlije) nego iPhone/Mac korisnika. A njihov "elitizam" samo nevešto prikriva komplekse koje im iz nekog razloga nabija multinacionalna kompanija sa kojom nemaju veze, osim što im dižu rejting pričajući o njima na Internetu.