Subota, 28.06.2014.

21:00

Kako je iPhone 7 godina menjao svet

Izvor: Izvor: B92, Time

Kako je iPhone 7 godina menjao svet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

zoran dj

pre 9 godina

iPhone 4S ios 7.0.3skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju! unapred hvala(bojan, 30. jun 2014 23:15)To rade teenageri, koji slusaju u isto vrijeme karleušu i rammstein, dakle kupi android ! A iPhone je ozbiljna sprava, kvalitetna i bez gluposti...(Herzeg, 01. jul 2014 19:14)

al ti je izgovor, pa idemo unazad isheeep, kupi nokiu 3210

Herzeg

pre 9 godina

molim za objašnjenje kako da postavim pesmu mp3 za zvono na iPhone 4S ios 7.0.3skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju! unapred hvala
(bojan, 30. jun 2014 23:15)
To rade teenageri, koji slusaju u isto vrijeme karleušu i rammstein, dakle kupi android ! A iPhone je ozbiljna sprava, kvalitetna i bez gluposti...

Goran Radosavljevic

pre 9 godina

Koliko hejtera na obe strane, a pre svega price napamet. Ko je zaista imao iPhone tih pocetnih godina i ozbiljno se bavio trzistem telefona zna koliku je revoluciju napravio iPhone tada, kao da je dosao iz buducnosti. Setite se samo cime se bavio neprikosnoveni gigant u to vreme (i narednih 3 godine, do 2010.), Nokia, pa vidite da li su mobilne tehnoligije krenule putem iPhona ili Nokia koncepta. Sta je doneo prvi iPhone - prelep dizajn buducnosti, 3.5" kapacitivni touchscreen idealnog formata 3:2, kinetic scrolling, osecaj da zaista "vucete" ekran, sve radi bez cimanja, glatko, itd. Nedostizno jos dugo za konkurenciju.

Da se razumemo - Google je bez sumnje najinovativnija kompanija danasnjice (pogledajte sta sve oni rade - Google Maps, Google Translate, Google Earth, Android, Google Glass, Picasa itd. Brilijantno!. Da li je Apple izmislio telefon? Ne. Da li je izmislio touchscreen? Ne. Smartphone? Ne. Tablet? Ne, ali dok on to nije napravio, to nije bilo to. Apple zna kako da treba da napravi stvari, zna sta je user experience, perfektan, sveden i lep dizajn, zna kako da manipulise trzistem, zna sta trziste zeli i pre svega zna da kreira traznju. Google/Android vs Apple/iOs su prosto dva koncepta u razvoju proizvoda. Andorid nudi sve sto zna odmah, pa makar to i skripalo, bagovalo, itd, a Apple obozava da prodaje isti proizvod vise puta (tri i vise) - sto da zaradi 50$ kad moze 550$, ali i da napravi proizvod koji je prelep, koji savrseno radi i koji zaista vezuje korisnika

Mavs

pre 9 godina

Ako iko sumnja u genijalnost korisničkog interfejsa prvog iPhone-a, slobodno može da pročita Samsungov Comparison Report, gde Samsung lepo skreće pažnju na većinu pametnih detalja u korisničkom interfejsu koji MS-u, Google-u ili bilo kome drugom ne bi pali na pamet..
http://www.scribd.com/doc/102322739/Samsung-Comparison-Report

bojan

pre 9 godina

molim za objašnjenje kako da postavim pesmu mp3 za zvono na iPhone 4S
ios 7.0.3
skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju!
unapred hvala

Ske

pre 9 godina

(Cosmo, 30. jun 2014 16:35)

Nikada o tebi nista lose nece pricati onaj ko je bolji od tebe.
Zato iskuliraj malo, uskoro ti grozdje nece vise biti kiselo.

Cosmo

pre 9 godina

Ne znam dal je neko primetio ali nijedan od jabučara NIKAD do sad nije izneo NIJEDNU upečatljivu , realnu i stvarno naprednu prednost koja je ujedno i korisna iphone-a u odnosu na druge telefone, mislim da to dovoljno govori o "naprednosti" samih korisnika tog uređaja presmešni trolovi koji sede u kafiću i lupaju minuse ovde po ceo dan sa tog iphone-a svakome ko iznese realan i razuman razlog zašto su pare date na taj uređaj - BAČENE PARE! Prevarila vas američka kapitalističko marketinška mašinerija i još se svi ponosite sa tim - srbija zemlja neverovatnih apsurda! A i da vas podsetim apple trolovi i ja još jednom - pola afrike ima appstore a vaš dragi apple još uvek ne planira srbiju , ćao-zdravo i sedi jedan! :D

Mare

pre 9 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, i svako ce hvaliti telefon koji koristi, i pricati da je najbolji.
Ja koristim iPhone 5 , vec godinu dana.
Taj telefon, ni jednom nije zabagovao, ali ni jednom za tih godinu dana!!! Ako postoji neko sa android telefonom sa istim iskustvom, neka kaze... Ja cisto sumljam.
Abdejtovanje softvera kod iPhona, samo kliknes, sacekas i to je to.
Sve ti na telefonu ostaje, i sve imas sto si imao i pre instaliranja( pozivi, poruke, alarmi, sva podesavnja, sve je isto).
Bez ikakvog restora i sl. Postupaka.
A da li je tako kod Androida, pa ne bih bas rekao, zar ne...
Probajte dragi ljudi, koristite isti par meseci...
I nikada vise necete preci na android.
Elem,
Ja sam koristio android i sada koristim OS...
A da li ste vi koristili OS, pa pricate koje kakve gluposti.
Jedina mana je cena!
I to stoji!!!
Ali, koliko para, toliko i muzike. Prosto...
Pozdrav.

obavesten

pre 9 godina

Da apple nije predstavio iphone 2007,mi bismo imali telefone na tipke a ovakvo nam nesto nikad ne bi palo napamet! Velika firma,zato zasluzuju veliki respect !!!!!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nadrealni realista, 29. jun 2014 22:09)
Hahahahahahaha!
Da li vas neko placa da pisete ovakve gluposti?
Ajfon nije prvi telefon sa tac ekranom,a svakako nije bio najbolji ni kada se pojavio.Cak i IOS kada je izasao nije bio nesto preterano dobar,a jedino sto je podsecalo na revoluciju kod njega je bila optimizacija za koriscenje telefona prstima,dok su drugi za to koristili olovcice,sto je po mom misljenju bolje resenje.Windows mobile koji je tada bio aktuelan je bio barem 20 puta bolji os,a o upotrebljivosti necu ni da govorim,posto je za wm bilo more kvalitetnog i namenskog softvera,imao je normalan file sistem i bio zaista jako,jako dobar.
Necu da gresim dusu i priznacu da je IOS u pocetku bio bolji od androida,ali vec od gingerbread-a to vise nije slucaj.
Moj prvi tac telefon je bio SE p910,a zatim Qtek 1010 ,tamo neke 2004',a od tada ih gotovo ekskluzivno koristim.

Ske

pre 9 godina

Mnogi moji prijatelji koji su Apple korisnici a neki od njih su i programeri(pravi)su presli na Android uredjaje. I...svi do jednog su se vratili na Apple. Zasto?
(Hulk, 29. jun 2014 21:52)

Zato sto ako planiras da ti taj uredjaj donosi 'leb na sto sto programeri obicno i cine, onda ti treba uredjaj koji ce da radi, a ne da mislis hoce li se restartovati, pregrejati, ili otici o BSoD i da l' ces sutra morati da gubis dragoceno vreme instalirajuci i podesavajuci svezu kopiju istog sistema, samo druge boje :)
Apple cilja na profesionalnce, i to je zaista velika vecina njihove korisnicke baze.

nadrealni realista

pre 9 godina

Da apple nije predstavio iphone 2007,mi bismo imali telefone na tipke a ovakvo nam nesto nikad ne bi palo napamet! Velika firma,zato zasluzuju veliki respect !!!!!!!

Hulk

pre 9 godina

Mnogi moji prijatelji koji su Apple korisnici a neki od njih su i programeri(pravi)su presli na Android uredjaje. I...svi do jednog su se vratili na Apple. Zasto?

neutralni felsh

pre 9 godina

vidim puno afektnih komentara, pa bih da podsetim: u tekstu nije rec da je apple sa ajfonom napravio revoluciju u smislu samog izuma kao revolucionarnog noviteta. nisu zbog toga duvali uragani ili stale monsunske kise... nego, vrtoglav uspeh njihovog proizvoda okrenuo je pomalo jenjavajuce interesovanje javnosti prema smart telefonima, trziste je postalo ogromno I razvojni timovi sirom sveta su tek tad mogli u potpunosti da se razmasu. odnosno, smartfon (telefon sa naprednim opcijama) nije vise bio centar paznje za "naprednu omladinu" i geekove, nego su sve target zone pocele da se zanimaju za te novotarije. drugim recima, apple je to pojednostavio za upotrebu, u fensi pozeljnom pakovanju, i tehnofobima i ostalima. to mu mnogi nikad nisu oprostili, ali to je vec druga prica. svejedno, uspeh applea, ajfona i ostalih iz porodice, znacio je bum i za ostale proizvodjace, pa kako se ko pozicionirao u narednim godinama posle te socioloske i trzisne prekretnice; neki su nokiasto stagnirali, neki su samsugno narasli. ne kazem da oni to ne bi uspeli i bez apple, ali bi bum bio manje glasan. nisam im fan, niti tzv histeric user, ali apple je tada napravio atmosferu da je i drustveno i zivotno pozeljno da imas smartfon. to je za respekt a ne za ismevanje i zakeranje.
sent from my alcatel idol mini ;)

Mile.1337

pre 9 godina

Добро. Епл је најлошији ајфон је смеће и кршина и све. А кад је толко све то, где су ваши аргументи ? Свидело се вама или не. Ајфон јесте довео револуцију на пољу мобилне технологије. То што га ви немате или никад чак нисте ни користили не даје вам за право да пљујете нешто... То је ко кад би ја сад оплео по Самсунговим лаптоповима а у животу нисам ниједан имао.

Није ни чудо што смо ту где јесмо кад се комплекси испољавају чак и у рубрици технополис. Ово је некад била префињена рубрика док нисте подобијали телефоне за динар и пакет интернета за 50 динара недељно. Страшно. Пола вас што пљујете све живо и мртво овде (не само Епл) контам не зна ни шта значи кернел... Што неко рече. Дајте се уозбиљити или макар дати неке реалне аргументе. Ви сви вичете лош крш распад. А нигде не видим ниједан аргумент за вашу тврдњу.. Србијо међ шљивама...

Nenad11

pre 9 godina

Promenili su svet, mlate lovu, bez ikakvog tehnoloskog izuma. Posalju kinezima specifikacije koje hoce, oni sastave i posle se prodaje skupo. Nokia koliko god da je izgubila kupce 99% tehnologije na svim telefonima je njihova tehnologija i razvoj, pocevsi od antene koju svaki telefon ima, pa do napredne tehnologije.

Ske

pre 9 godina

kako dodati pravi multitasking - jer korisnici nisu ovce shvatiće već vremenom da kada izađu iz aplikacije, onda se automatski gasi... I tada Apple dolazi do potpuno revolucionarnog rješenja - nema veze što nije multitasking - mi ćemo ga uporno tako zvati, a ako mi budemo uporni, na kraju ce i naši dragi korisnici da povjeruju u tu priču. "da to je pravi multitask" :)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rango, 29. jun 2014 01:58)

Ti odavno nisi koristio iOS... ili nisi nikada.

Konstantin25

pre 9 godina

@Marko telefon baguje jer je uzet preko operatera? Ekran ne reaguje jer je uzet uz paket? Jesi bre ti normalan? U fabrici nema razlike kad razvijaju telefon da li je za operatere ili nije. Bag je bag. Los kvalitet je los kvalitet.

Gagi990

pre 9 godina

Ljudi neznam zasto vam toliko smeta, nisam apple fan boy.Ali kazem kako jeste Apple je digao revoluciju telefona sa iPhonom prvo sistem,drugo telefon na dodir ta preciznost i kvalitet,dizajn i kasnije app store.Pa sam jedan od vodja googla je briznao da je android bio smisljen kao blackberry i tek kada su vidjeli iPhone da su promenili.Koristio sam Symbian do 2010 godine Sony Ericsson Satio,i kupio sam iPhone 4 32gb novog u Svici,placen 550 eura sa dve godine garancije,koristio ga dve godine odusevljen,dodir,kvalitet izrade,aplikacije,u te dve ipo godine nikad zastekao,nikad ga restartivao,znaci nikad nista.Radio mu jailbreak sve znaci i prodam drugu on ga i danas,koristi znaci sad ce 4 godine i dalje radi bez mane.Procitao sam komentar multitasking mu nevalja druze ne shvacam sta pricas ima odlican multitasking,kada spustis app ona stane,iz koga razloga iz toga da ne vuce ram da ti telefon ne baguje da ti se nebi druge app srusile,cak ima bolji nego i android.Koristio sam HTC Desaie neki model ne sjecam se Samsung Galaxy S3,S4 i Sony Xperia Z1 i mogu reci mjenjao sam,taki brzo telefone jer mi falio iOS da telefon ne steka.Android cim se prepuni baguje,izbacuje iz app.Sada koristim Nokia Lumiu 920-1020 i zadovoljan sam.Mogu reci nije iPhone skup iz koga razloga kupis njihov telefon 4 godine imas update a koji to android daje sa istom cjenom,zato iPhone drzi cjenu.Drugo je sto kod nas sve skupo pa i iPhone,i sto kod nas nema preko mreze.Toliko od mene,iskreno misljenje.

Zarko

pre 9 godina

Sve je to lepo ajmo sad tekst kako je google promenio univerzum!
(ice9, 29. jun 2014 11:37)
Google za sada nije nista promenio. Zato i nema teksta o njima.

nikola87

pre 9 godina

@greyhound: e ako ti kazes da je apple po tome poznat onda se tu zavrsava svaka prica... Vidi se da nemas pojma o cemu pricas. Prvo i osnovno, zasto bi i jedna normalna kompanija placala reklamu na teritoriji na kojoj ne mozes da kupis njihov proizvod? Drugo, apple je toliko plasljiv od ovih skandala da cak idu u po meni nepotrebne ekstreme, prvo ljudi koji rade za apple NE SMEJU da spominju apple na socijalnim mrezama (znam dosta podcastera cije sam misljenje bas cenio, dok nisu poceli da rade za apple i od tad tweetuju recimo samo o filmovima i slicnim glupostima), i trece, ni jedan zaposleni verga, ign, enadgeta, itd ne sme biti vlasnik apple deonica, u suprotnom gubi posao. I cetvrto, i najvaznije, ako je apple "poznat" po ovome, zasto nigde na internetu nema ovakav slucaj? Za samsung postoje dva ovakva samo u poslednjih godinu dana (najpoznatiji je kada su placali studente da blate htc). Zaista je tuzno, da smisljate tolike teorije zavere, a da nikom, ni jednog momenta ne pade na pamet, da su mozda price tacne? Da su ljudi stvarno zadovoljni svojim telefonima, i da ih zbog toga hvale. Cim neko pohvali iphone na internetu, onda je apple fanboy, a ako pohvali bilo sta drugo, onda je normalan? Zaista nezrelo razmisljanje.

zoran1965

pre 9 godina

почеће ајфон једног дана и у србији да се продаје за динар...
једва чекам тај дан. па ондак да видимо одушевљене србенде....

nebojsa

pre 9 godina

@Mislite drugačije...


da. bili bi u kamenom dobu da apple nije zakrivio ivice telefonu i povecao broj boja sa 256 ...

da nije bilo apple, nokia i BB bi verovatno vratilo broj boja na 16 i reklamirali kao: new 16 bright LCD colur

bilo je price i da bi vratili u upotrebu i klasicne centrale sa operaterima koji povezuju rucno ubadajuci konekcije. sreca apple da ih je zaustavio posto je izmislio ekran na dodir.

dok nije dosao iPhone, isao sam na postu da proveravam email, a ne na telefonu. bilo mi je lakse nego da otvaram telefon na preklop.

da ne pricam o punjacu za telefon za koji nisam znao gde mi je jer sam punio telefon nedeljno.

....

o novi-novi svet!
tako sam srecan. kao jabuka

Error404

pre 9 godina

2014. godina.Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
(Che, 28. jun 2014 23:45)
Ma ti si sve razuemo o mobilnoj telefoni (u prevodu, nemas pojma).
Da si pitao cika google-a video bi da postoje mnogobrojna resenja za menjanje slika, osima maila, whatsappa ili vibera!!
Imam 6 godina iphone, i nikad mi nije bio problem da razmenim slike odmah, u istom trenutku!
Imam i samsung s2, ali toliko je dobar da ga koristim kao rezervni telefon.

miki

pre 9 godina

2014. godina.
Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.
to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Che, 28. jun 2014 23:45)

To što si sad izlaprdao nema nigde veze sa vezom... Prvo se informisi. iPhone ima zatvoren OS da ne bi imali virusa, te stoga ima Bluetooth samo za bezicne uredjaje ne za prenos muzike i toga da ne bi bilo virusa. Aj sad lupite minus a posle kukate da na vasem "jakom" androidu imate virus...

anonimus

pre 9 godina

Neko voli iphone,neko ne,sto je normalno,ali ni android definitivno ne bi bio sto jeste da nije rivalstva sa iosom! Samo naprijed i jedni i drugi!

Enterprise

pre 9 godina

2014. godina.Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
(Che, 28. jun 2014 23:45)
Upravo si potvrdio da sa mail aplikacije na androidu i windowsu nije moguce poslati sliku nego mora da se ide kuci da bi se slalo. Hvala ti puno na ovoj izvali kojom si nesvesno pljunuo svoje drage OS-ove.

greyhound

pre 9 godina

"Reklama?

ne, nije reklama, appleu i slicnima ne treba takva reklama. clanke placaju company's u razvoju, ovo je ok tekst kao pristojan omaz za taj zaista veliki bum..."

Naravno da je reklama. Apple je baš poznat po ovakvom reklamiranju i tu je sigurno lider - ne izgleda kao reklama, ali jeste reklama i u tekstu su samo pozitivne informacije o brendu. Malo proguglati i videti koliko je ovakvih tekstova o Appleu i koliko Apple miliona (milijaridi?) daje na ovakav vid reklame. Takođe, većina novinara u SAD je naklonjeno Appleu - što kao korisnici, što zbog toga što im je Apple domaća firma. Apple ne plaća samo lovom ovakve tekstove - uvek je dobro biti u dobrim odnosima sa velikom kompanijom kakva je Apple, pa i to može biti razlog za ovaj vid "nevidljivog" reklamiranja.
Ukratko, mogu da ukapiram loženje na Apple, ali to ne znači da im je način poslovanja čist ili bolji od drugih i makar oni imaju love za ovo mutno reklamiranje.

Questor

pre 9 godina

Sasvim slucajno, zbog posla morao sam da kupim iPad.
Od kako sam ga uzeo do danas (5 meseci) ni jedan jedini put nije zabagovao, ni jedan put nije imao problwm u izvrsavanju nekog zadatka.
Imajuci u vidu da na android telefon (S4) ne mogu bas svaki put ni da se javim jer ekran ne reaguje - meni je sasvim jasno u kom pravcu cu ici na dalje kada je tehnika u pitanju.
A hejtovao sam Apple godinama.

Marko

pre 9 godina

Imao sam predrasude o Iphone-u sve do pre 2 nedelje od kada koristim Iphone 5 sa 64gb.
Telefon je jednostavno savršen. Nikakvo bagovanje se nije desilo, nikada da zakoci. Otvoreno mi je x programa, zauzeto 100% ram memorije a on i dalje radi savršeno.
iOS 7.1.1 jednostano ne treba jači hardver.
Telefon sa aluminijumskim kucistem izgleda bas lepo.
Svima koji su skeptični a mogu neka probaju Iphone.
(Milos, 28. jun 2014 21:48)

Uopste se neslazem sa tobom.Probaj Samsung S4 ili S5 i videces ogromnu razliku.Telefoni su ti bagovali zato sto si ih uzeimao preko operatera.Kupi telefon i nijedan nece da baguje a onda se spremi za pravo uzivanje.

Zoki kaze

pre 9 godina

U vezi komentara kako su zahvaljujući ajfonu nastali smartfoni, tableti, internet u džepu, itd... Moze da bude, a ne mora da znaci. Internet bismo u buducnosti svakako imali svuda sa sobom. To je jednostavno logičan razvoj i to bi povuklo razvoj svih ostalih aplikacija koje su bile dostupne na desktopu. Pitanje je samo kako bi sve to vizuelno bilo upakovano. Možda bi umesto iOSa ili Androida sada koristili platforme za računare i naši telefoni bi bili kompatibilni sa njima.

nikola87

pre 9 godina

Kako volim da citam komentare fandrndoida :) svi se hvataju za taj android sa izgovorom kako nudi daleko vise mogucnosti i kako je sistem otvoren, a niko konkretno da kaze sta to znaci. Sta to ima android da nema iphone? Koja je to funckija koja je toliko bitna da se ponasate kao da vam zivot od nje zavisi? Evo ja cu vam pomoci, android je bolji jer pre svega ima manje dobrih aplikacija (vise cenite te koje imate), postaje neupotrebljiv posle par meseci upotrebe (pa kad reinstalirate rom, ili hardreset, imate osecaj novog telefona), pun je virusa (imate vise prijatelja, hackeri vas frenduju i bez facebooka), google play, google novinarnica, google muzika, google igre, google usluge, google filmovi, i jos 15 drugih google usluga koje i ne rade u Srbiji (forsiraju napredak tehnologije, telefoni moraju da imaju makar 2GB kako bi smestili sve te servise), itd...

mc

pre 9 godina

@mislite drugacije
A nokia nije postojala? Plastike? Ne razumem. Nikada necu kupiti iphone iz prostog razloga. Ne zadovoljava potrebe koje imam na androidu...

Ali da neko velica iphone a pljuje sve ostalo a platio je porez za budale. Neka hvala

pancevac

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)

haha ja jos koristim prastari samsung na preklapanje sa 256 boja, ljudi me gledaju kao da sam lud kad ga vide

Mavs

pre 9 godina

Pre neki dan sam citao recenziju prvog iPhone-a na AnadTech-u, i preporucujem je bilo kome koga interesuje zasto je iPhone promenio svet (u odredjenoj meri). Jednom recju: softver. iOS kec je, ogranicen koliko je bio, bio remek delo dizajna (korisnickog interfejsa) i tehnologije, i vrlo verovatno najuspelija 1.0 verzija OS-a ikad. Da Apple nije pokazao svetu kako touch interfejs treba da izgleda, Android bi ostao Blackberry klon, a Blackberry bi ostao relevantan. Udeo smartfona na trzistu bi bio nekoliko desetina puta manji, a tableti ne bi postojali u mejnstrimu. Internet u dzepu bi bila floskula koja reklamira funkciju proizvoda koju niko ne koristi.

miloje

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)
Vidim ja da je tebi prvi telefon u zivotu bio iPhone, a da pre toga nisi bio ni rodjen.

Rango

pre 9 godina

Onda je došla 2013 i Android KitKat, pa 2014 i Update za Kitkat - iphone već sada izgleda kao dječija igračka - baby alarm - u poređenju sa Nexus 5, htc One X, G2 ili Z2. Ograničen i zatvoren. Zatim dolazi jesen 2014 i izlazi Android Lolihop (ART runintime), u Apple-u grickaju nokte do krvi - kako sada otvoriti tako zatvoren i ograničen sistem, kako dodati pravi multitasking - jer korisnici nisu ovce shvatiće već vremenom da kada izađu iz aplikacije, onda se automatski gasi... I tada Apple dolazi do potpuno revolucionarnog rješenja - nema veze što nije multitasking - mi ćemo ga uporno tako zvati, a ako mi budemo uporni, na kraju ce i naši dragi korisnici da povjeruju u tu priču. "da to je pravi multitask" :)

miletili

pre 9 godina

Apple zivi od stare slave i fan bojeva, sva sreca pa ih ima malo ... Doslo je vreme da se dinosaurus polako ode u proslost vec jednom...

Ske

pre 9 godina

koristim android telefon, jer jedino sto me sprecava da uzmem iPhone je velicina ekrana. cim izbace 4,7 ili 5,5 uzimam jedan.
iOS koristim na iPad-u.
nebo I zemlja u odnosu na drndoid.

Nikola

pre 9 godina

ouu nouuu, opet stiv jobs,marketing menadzer koji se stavlja rame uz rame sa najvecim svetskim naucnicima!! iphone nije nista promenio na bolje, samo na gore, realno gde god da odem, sednem, pokusavam da popricam sa ljudima koji samo bulje u telefon!!! ovaj dan ne treba slaviti, ovaj dan treba proklinjati!! ljudi su postali zavisnici, drugar skoro izgubio telefon, i posle par dana, ja moram da nabavim tel, ne mogu staru nokiju, alo, koje je to gubljenje vremena, koji smo mi robovi postali pa to je strasno!! telefon je trebao da ostane ono sto je bio, telefon, sad je sve a najmanje je telefon!! nazalost, i ja sam jedan od robova ovih gluposti i uzaludnog gubljenja vremena!! bolje psa da sam prosetao za ovo vreme dok sam kucao poruku!!!

Pauly Ester

pre 9 godina

U ovom tekstu ne dolazi do izrazaja sta je Jobs promenio u svetu. Prvo je napravio revoluciju u muzickoj industriji jer sada svaki umetnik ima jednake sanse za uspeh. Nametnuo je celoj industriji sistem da svaka pesma ima istu cenu...nebitno cija je. Isto tako danas svako ko se bavi razvojem softvera moze da se prijavi na njihov App Store i ima ogromno trziste i jednake sanse za uspeh ako je kreativan. iza toga stoji ogromna infrastruktura ali su sve aplikacije proverene i nema virusa.
Bilo je naravno touch screen telefona ranije. Ali to je kao kad bi rekli da je isto jedrilica i avion. ;)

Pera Detlić

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)
Ja imam telefon, Nokia 100, platio sam ga 600 dinara, traje mu baterija 7 dana i odličan je telefon. Da se ogradim, plata mi je , kao vrhunskom programeru, skoro 2000eu u ovoj jadnoj zemlji. Da kupujem polovne predmete inspirasao me je nobelovac Tomas Transtremer.
Vi imate (Iphone) prenosni računar, odnosno PDA u cenovnom razredu do 50eu, sa dodatnim funkcijama: fotoaparata u razredu do 30eu i telefona u razredu do 2eu. Sam Džobs je izneo podatak da je proizvodna cena Iphone-a do 35 dolara. Sve ostalo što ste platili je porez na nerazmišljanje svojom glavom.

neutralni felsh

pre 9 godina

reklama?
(ccc, 28. jun 2014 22:25)

ne, nije reklama, appleu i slicnima ne treba takva reklama. clanke placaju company's u razvoju, ovo je ok tekst kao pristojan omaz za taj zaista veliki bum, dzobsa, samog apple, ali i cele smart branse. dal se tebi svidja ejpl, to nije bitno, ali uspeh treba ceniti.
sent from my alcatel ;)

p.s. sad ce neki lumia bot da ispali redovni slogan "ma lumia je zakon, ostalo je boranija", pa da dozivljaj bude potpun ;)

zli Marsovac

pre 9 godina

Ja zivim manje vise isto.. a ovaj iphone 3G, zaista ne znam u cemu je fora s nazivom, imam jos uvek Sony Ericsson K770i koji ima 3G i imao ga je pre iphona..!! Kao i led lampicu za blic.. !! ko nema nek pogleda na internetu..

Che

pre 9 godina

2014. godina.
Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.
to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"

Konsta

pre 9 godina

Nije nikakva specijalna revolucija bila posto je patent za ekrane do 2007 godine drzala americka vojska, kada je istekao, u saradnji sa istom, apple je prvi pustio na trziste telefon sa touch ekranom i nakon toga i ipad. Sve je pitanje tajminga, prava koristenja i medjusobnih interesa.

Slobodan

pre 9 godina

I kako je to iPhone menjao svet?
Osim, ako ne racunate profit od ovih lakovernih, koji se osipaju iz godine u godinu?
Zna se da android suvereno vlada i da iPhone ne ulazi cak ni u "top 5" telefona, a kamoli nesto vise. Fensi igracka za snobove. Nista drugo...

mhm

pre 9 godina

Mokre mi gace posle toliko brojki u vezi nekog brenda zbog kojeg oni koji ga proizvode skacu sa zgrada. Sto niste napisali koliko od svih tih kupljenih uredjaja sada zagadjuje planetu po deponijama, a tu ne posmatram samo Apple. Ali kada se tako lepo fale, da ih i ja "pohvalim".

dzox

pre 9 godina

Nije ajfon menjao svet. Svet se sam menjao, kako za ajfonom tako i za svim drigim "igrackama" bez kojih zivot "nema smisla". Postali smo besmisleno potrosacko drustvo. Pogledajte serijal sa NatGeo "80' Decade that made us". Ima na youtube.

Dragutin

pre 9 godina

Ja mislim da je samo orignalan iPhone bio brutalan tel.Svi ostali su posle bili minimalni apdejti koji nisu bas bili toliko bolji od konkurencije Androida za iste pare.Galaxy S serija telefona je izuetno jaka sto se tice hardvera...Ipak lep je brend sjajna izrada jednostavan za koriscenje odlican elegantan dizajn nikako nije greska kupiti jedan sve preko 4 je ekstra za danasnje pojmove.

Nebojsa

pre 9 godina

Nije nikakva specijalna revolucija bila posto je patent za ekrane do 2007 godine drzala americka vojska, kada je istekao, u saradnji sa istom, apple je prvi pustio na trziste telefon sa touch ekranom i nakon toga i ipad. Sve je pitanje tajminga, prava koristenja i medjusobnih interesa.
(Konsta, 28. jun 2014 22:21)

Evo jos jednoga koji misli da je apple izumeo telefon sa touch ekranom proveri to malo bolje.

Milos

pre 9 godina

Imao sam predrasude o Iphone-u sve do pre 2 nedelje od kada koristim Iphone 5 sa 64gb.
Telefon je jednostavno savršen. Nikakvo bagovanje se nije desilo, nikada da zakoci. Otvoreno mi je x programa, zauzeto 100% ram memorije a on i dalje radi savršeno.
iOS 7.1.1 jednostano ne treba jači hardver.
Telefon sa aluminijumskim kucistem izgleda bas lepo.
Svima koji su skeptični a mogu neka probaju Iphone.

Daxxx

pre 9 godina

Apple menjao istoriju ?! Jel ovo jedna od onih "vesti u ogledalu" , "tarzanija.com" ili "njuz.net" ??? Svakako je jedan od boljih viceva koji sam čuo u zadnje vreme, naročito u 2014. godini gde je WP8.1 egal iOS-u a android odavno ispred oba.

Mislite drugačije...

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!

Goran

pre 9 godina

Hajde, po starom Gebelsovom receptu, ponovite ovo jos par hiljada puta, pa cemo na kraju i poverovati da je Apple izmeo touch screen, smartphone ... mozda cemo cak verovati i da sama telefonija izum Apple-a.
OK, svaka im cast na marketingu, imaju i dobar proizvod, ali preterujete, ljudi ...

Ognjen

pre 9 godina

Iphone menjao svet?

Kolumbo je promenio svet pronašavši novi kontinent.
Tesla je svojim otkrićima promenio svet.
Martin Luter King je svojim razmišljanjem promenio svet.
Ostali velikani su menjali svet.

Šta je iPhone promenio? Način na koji kuckamo poruke? Ili ona fantazija sa zakrivljenim ivicama telefona?
Molim vas... ne unižavajte dostignuća čovečanstva ovakvim tekstovima.

Nebojša

pre 9 godina

Prvi iphone je i pored nekih kul opcija bio krš koji je imao previše ograničenja a evo sada sam saznao da celu godinu nije ni imao app store tokom godina su mnoge stvari ispravili ali i dalje mu svašta fali u odnosu na konkurenciju.

Ognjen

pre 9 godina

Iphone menjao svet?

Kolumbo je promenio svet pronašavši novi kontinent.
Tesla je svojim otkrićima promenio svet.
Martin Luter King je svojim razmišljanjem promenio svet.
Ostali velikani su menjali svet.

Šta je iPhone promenio? Način na koji kuckamo poruke? Ili ona fantazija sa zakrivljenim ivicama telefona?
Molim vas... ne unižavajte dostignuća čovečanstva ovakvim tekstovima.

Milos

pre 9 godina

Imao sam predrasude o Iphone-u sve do pre 2 nedelje od kada koristim Iphone 5 sa 64gb.
Telefon je jednostavno savršen. Nikakvo bagovanje se nije desilo, nikada da zakoci. Otvoreno mi je x programa, zauzeto 100% ram memorije a on i dalje radi savršeno.
iOS 7.1.1 jednostano ne treba jači hardver.
Telefon sa aluminijumskim kucistem izgleda bas lepo.
Svima koji su skeptični a mogu neka probaju Iphone.

Mislite drugačije...

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!

Goran

pre 9 godina

Hajde, po starom Gebelsovom receptu, ponovite ovo jos par hiljada puta, pa cemo na kraju i poverovati da je Apple izmeo touch screen, smartphone ... mozda cemo cak verovati i da sama telefonija izum Apple-a.
OK, svaka im cast na marketingu, imaju i dobar proizvod, ali preterujete, ljudi ...

dzox

pre 9 godina

Nije ajfon menjao svet. Svet se sam menjao, kako za ajfonom tako i za svim drigim "igrackama" bez kojih zivot "nema smisla". Postali smo besmisleno potrosacko drustvo. Pogledajte serijal sa NatGeo "80' Decade that made us". Ima na youtube.

Che

pre 9 godina

2014. godina.
Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.
to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"

Daxxx

pre 9 godina

Apple menjao istoriju ?! Jel ovo jedna od onih "vesti u ogledalu" , "tarzanija.com" ili "njuz.net" ??? Svakako je jedan od boljih viceva koji sam čuo u zadnje vreme, naročito u 2014. godini gde je WP8.1 egal iOS-u a android odavno ispred oba.

Slobodan

pre 9 godina

I kako je to iPhone menjao svet?
Osim, ako ne racunate profit od ovih lakovernih, koji se osipaju iz godine u godinu?
Zna se da android suvereno vlada i da iPhone ne ulazi cak ni u "top 5" telefona, a kamoli nesto vise. Fensi igracka za snobove. Nista drugo...

Mavs

pre 9 godina

Pre neki dan sam citao recenziju prvog iPhone-a na AnadTech-u, i preporucujem je bilo kome koga interesuje zasto je iPhone promenio svet (u odredjenoj meri). Jednom recju: softver. iOS kec je, ogranicen koliko je bio, bio remek delo dizajna (korisnickog interfejsa) i tehnologije, i vrlo verovatno najuspelija 1.0 verzija OS-a ikad. Da Apple nije pokazao svetu kako touch interfejs treba da izgleda, Android bi ostao Blackberry klon, a Blackberry bi ostao relevantan. Udeo smartfona na trzistu bi bio nekoliko desetina puta manji, a tableti ne bi postojali u mejnstrimu. Internet u dzepu bi bila floskula koja reklamira funkciju proizvoda koju niko ne koristi.

Nikola

pre 9 godina

ouu nouuu, opet stiv jobs,marketing menadzer koji se stavlja rame uz rame sa najvecim svetskim naucnicima!! iphone nije nista promenio na bolje, samo na gore, realno gde god da odem, sednem, pokusavam da popricam sa ljudima koji samo bulje u telefon!!! ovaj dan ne treba slaviti, ovaj dan treba proklinjati!! ljudi su postali zavisnici, drugar skoro izgubio telefon, i posle par dana, ja moram da nabavim tel, ne mogu staru nokiju, alo, koje je to gubljenje vremena, koji smo mi robovi postali pa to je strasno!! telefon je trebao da ostane ono sto je bio, telefon, sad je sve a najmanje je telefon!! nazalost, i ja sam jedan od robova ovih gluposti i uzaludnog gubljenja vremena!! bolje psa da sam prosetao za ovo vreme dok sam kucao poruku!!!

Konsta

pre 9 godina

Nije nikakva specijalna revolucija bila posto je patent za ekrane do 2007 godine drzala americka vojska, kada je istekao, u saradnji sa istom, apple je prvi pustio na trziste telefon sa touch ekranom i nakon toga i ipad. Sve je pitanje tajminga, prava koristenja i medjusobnih interesa.

pancevac

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)

haha ja jos koristim prastari samsung na preklapanje sa 256 boja, ljudi me gledaju kao da sam lud kad ga vide

Rango

pre 9 godina

Onda je došla 2013 i Android KitKat, pa 2014 i Update za Kitkat - iphone već sada izgleda kao dječija igračka - baby alarm - u poređenju sa Nexus 5, htc One X, G2 ili Z2. Ograničen i zatvoren. Zatim dolazi jesen 2014 i izlazi Android Lolihop (ART runintime), u Apple-u grickaju nokte do krvi - kako sada otvoriti tako zatvoren i ograničen sistem, kako dodati pravi multitasking - jer korisnici nisu ovce shvatiće već vremenom da kada izađu iz aplikacije, onda se automatski gasi... I tada Apple dolazi do potpuno revolucionarnog rješenja - nema veze što nije multitasking - mi ćemo ga uporno tako zvati, a ako mi budemo uporni, na kraju ce i naši dragi korisnici da povjeruju u tu priču. "da to je pravi multitask" :)

mc

pre 9 godina

@mislite drugacije
A nokia nije postojala? Plastike? Ne razumem. Nikada necu kupiti iphone iz prostog razloga. Ne zadovoljava potrebe koje imam na androidu...

Ali da neko velica iphone a pljuje sve ostalo a platio je porez za budale. Neka hvala

mhm

pre 9 godina

Mokre mi gace posle toliko brojki u vezi nekog brenda zbog kojeg oni koji ga proizvode skacu sa zgrada. Sto niste napisali koliko od svih tih kupljenih uredjaja sada zagadjuje planetu po deponijama, a tu ne posmatram samo Apple. Ali kada se tako lepo fale, da ih i ja "pohvalim".

Dragutin

pre 9 godina

Ja mislim da je samo orignalan iPhone bio brutalan tel.Svi ostali su posle bili minimalni apdejti koji nisu bas bili toliko bolji od konkurencije Androida za iste pare.Galaxy S serija telefona je izuetno jaka sto se tice hardvera...Ipak lep je brend sjajna izrada jednostavan za koriscenje odlican elegantan dizajn nikako nije greska kupiti jedan sve preko 4 je ekstra za danasnje pojmove.

Pera Detlić

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)
Ja imam telefon, Nokia 100, platio sam ga 600 dinara, traje mu baterija 7 dana i odličan je telefon. Da se ogradim, plata mi je , kao vrhunskom programeru, skoro 2000eu u ovoj jadnoj zemlji. Da kupujem polovne predmete inspirasao me je nobelovac Tomas Transtremer.
Vi imate (Iphone) prenosni računar, odnosno PDA u cenovnom razredu do 50eu, sa dodatnim funkcijama: fotoaparata u razredu do 30eu i telefona u razredu do 2eu. Sam Džobs je izneo podatak da je proizvodna cena Iphone-a do 35 dolara. Sve ostalo što ste platili je porez na nerazmišljanje svojom glavom.

Pauly Ester

pre 9 godina

U ovom tekstu ne dolazi do izrazaja sta je Jobs promenio u svetu. Prvo je napravio revoluciju u muzickoj industriji jer sada svaki umetnik ima jednake sanse za uspeh. Nametnuo je celoj industriji sistem da svaka pesma ima istu cenu...nebitno cija je. Isto tako danas svako ko se bavi razvojem softvera moze da se prijavi na njihov App Store i ima ogromno trziste i jednake sanse za uspeh ako je kreativan. iza toga stoji ogromna infrastruktura ali su sve aplikacije proverene i nema virusa.
Bilo je naravno touch screen telefona ranije. Ali to je kao kad bi rekli da je isto jedrilica i avion. ;)

Nebojša

pre 9 godina

Prvi iphone je i pored nekih kul opcija bio krš koji je imao previše ograničenja a evo sada sam saznao da celu godinu nije ni imao app store tokom godina su mnoge stvari ispravili ali i dalje mu svašta fali u odnosu na konkurenciju.

Mile.1337

pre 9 godina

Добро. Епл је најлошији ајфон је смеће и кршина и све. А кад је толко све то, где су ваши аргументи ? Свидело се вама или не. Ајфон јесте довео револуцију на пољу мобилне технологије. То што га ви немате или никад чак нисте ни користили не даје вам за право да пљујете нешто... То је ко кад би ја сад оплео по Самсунговим лаптоповима а у животу нисам ниједан имао.

Није ни чудо што смо ту где јесмо кад се комплекси испољавају чак и у рубрици технополис. Ово је некад била префињена рубрика док нисте подобијали телефоне за динар и пакет интернета за 50 динара недељно. Страшно. Пола вас што пљујете све живо и мртво овде (не само Епл) контам не зна ни шта значи кернел... Што неко рече. Дајте се уозбиљити или макар дати неке реалне аргументе. Ви сви вичете лош крш распад. А нигде не видим ниједан аргумент за вашу тврдњу.. Србијо међ шљивама...

neutralni felsh

pre 9 godina

vidim puno afektnih komentara, pa bih da podsetim: u tekstu nije rec da je apple sa ajfonom napravio revoluciju u smislu samog izuma kao revolucionarnog noviteta. nisu zbog toga duvali uragani ili stale monsunske kise... nego, vrtoglav uspeh njihovog proizvoda okrenuo je pomalo jenjavajuce interesovanje javnosti prema smart telefonima, trziste je postalo ogromno I razvojni timovi sirom sveta su tek tad mogli u potpunosti da se razmasu. odnosno, smartfon (telefon sa naprednim opcijama) nije vise bio centar paznje za "naprednu omladinu" i geekove, nego su sve target zone pocele da se zanimaju za te novotarije. drugim recima, apple je to pojednostavio za upotrebu, u fensi pozeljnom pakovanju, i tehnofobima i ostalima. to mu mnogi nikad nisu oprostili, ali to je vec druga prica. svejedno, uspeh applea, ajfona i ostalih iz porodice, znacio je bum i za ostale proizvodjace, pa kako se ko pozicionirao u narednim godinama posle te socioloske i trzisne prekretnice; neki su nokiasto stagnirali, neki su samsugno narasli. ne kazem da oni to ne bi uspeli i bez apple, ali bi bum bio manje glasan. nisam im fan, niti tzv histeric user, ali apple je tada napravio atmosferu da je i drustveno i zivotno pozeljno da imas smartfon. to je za respekt a ne za ismevanje i zakeranje.
sent from my alcatel idol mini ;)

miloje

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)
Vidim ja da je tebi prvi telefon u zivotu bio iPhone, a da pre toga nisi bio ni rodjen.

miletili

pre 9 godina

Apple zivi od stare slave i fan bojeva, sva sreca pa ih ima malo ... Doslo je vreme da se dinosaurus polako ode u proslost vec jednom...

anonimus

pre 9 godina

Neko voli iphone,neko ne,sto je normalno,ali ni android definitivno ne bi bio sto jeste da nije rivalstva sa iosom! Samo naprijed i jedni i drugi!

Gagi990

pre 9 godina

Ljudi neznam zasto vam toliko smeta, nisam apple fan boy.Ali kazem kako jeste Apple je digao revoluciju telefona sa iPhonom prvo sistem,drugo telefon na dodir ta preciznost i kvalitet,dizajn i kasnije app store.Pa sam jedan od vodja googla je briznao da je android bio smisljen kao blackberry i tek kada su vidjeli iPhone da su promenili.Koristio sam Symbian do 2010 godine Sony Ericsson Satio,i kupio sam iPhone 4 32gb novog u Svici,placen 550 eura sa dve godine garancije,koristio ga dve godine odusevljen,dodir,kvalitet izrade,aplikacije,u te dve ipo godine nikad zastekao,nikad ga restartivao,znaci nikad nista.Radio mu jailbreak sve znaci i prodam drugu on ga i danas,koristi znaci sad ce 4 godine i dalje radi bez mane.Procitao sam komentar multitasking mu nevalja druze ne shvacam sta pricas ima odlican multitasking,kada spustis app ona stane,iz koga razloga iz toga da ne vuce ram da ti telefon ne baguje da ti se nebi druge app srusile,cak ima bolji nego i android.Koristio sam HTC Desaie neki model ne sjecam se Samsung Galaxy S3,S4 i Sony Xperia Z1 i mogu reci mjenjao sam,taki brzo telefone jer mi falio iOS da telefon ne steka.Android cim se prepuni baguje,izbacuje iz app.Sada koristim Nokia Lumiu 920-1020 i zadovoljan sam.Mogu reci nije iPhone skup iz koga razloga kupis njihov telefon 4 godine imas update a koji to android daje sa istom cjenom,zato iPhone drzi cjenu.Drugo je sto kod nas sve skupo pa i iPhone,i sto kod nas nema preko mreze.Toliko od mene,iskreno misljenje.

Ske

pre 9 godina

koristim android telefon, jer jedino sto me sprecava da uzmem iPhone je velicina ekrana. cim izbace 4,7 ili 5,5 uzimam jedan.
iOS koristim na iPad-u.
nebo I zemlja u odnosu na drndoid.

Questor

pre 9 godina

Sasvim slucajno, zbog posla morao sam da kupim iPad.
Od kako sam ga uzeo do danas (5 meseci) ni jedan jedini put nije zabagovao, ni jedan put nije imao problwm u izvrsavanju nekog zadatka.
Imajuci u vidu da na android telefon (S4) ne mogu bas svaki put ni da se javim jer ekran ne reaguje - meni je sasvim jasno u kom pravcu cu ici na dalje kada je tehnika u pitanju.
A hejtovao sam Apple godinama.

zli Marsovac

pre 9 godina

Ja zivim manje vise isto.. a ovaj iphone 3G, zaista ne znam u cemu je fora s nazivom, imam jos uvek Sony Ericsson K770i koji ima 3G i imao ga je pre iphona..!! Kao i led lampicu za blic.. !! ko nema nek pogleda na internetu..

Enterprise

pre 9 godina

2014. godina.Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
(Che, 28. jun 2014 23:45)
Upravo si potvrdio da sa mail aplikacije na androidu i windowsu nije moguce poslati sliku nego mora da se ide kuci da bi se slalo. Hvala ti puno na ovoj izvali kojom si nesvesno pljunuo svoje drage OS-ove.

greyhound

pre 9 godina

"Reklama?

ne, nije reklama, appleu i slicnima ne treba takva reklama. clanke placaju company's u razvoju, ovo je ok tekst kao pristojan omaz za taj zaista veliki bum..."

Naravno da je reklama. Apple je baš poznat po ovakvom reklamiranju i tu je sigurno lider - ne izgleda kao reklama, ali jeste reklama i u tekstu su samo pozitivne informacije o brendu. Malo proguglati i videti koliko je ovakvih tekstova o Appleu i koliko Apple miliona (milijaridi?) daje na ovakav vid reklame. Takođe, većina novinara u SAD je naklonjeno Appleu - što kao korisnici, što zbog toga što im je Apple domaća firma. Apple ne plaća samo lovom ovakve tekstove - uvek je dobro biti u dobrim odnosima sa velikom kompanijom kakva je Apple, pa i to može biti razlog za ovaj vid "nevidljivog" reklamiranja.
Ukratko, mogu da ukapiram loženje na Apple, ali to ne znači da im je način poslovanja čist ili bolji od drugih i makar oni imaju love za ovo mutno reklamiranje.

Nebojsa

pre 9 godina

Nije nikakva specijalna revolucija bila posto je patent za ekrane do 2007 godine drzala americka vojska, kada je istekao, u saradnji sa istom, apple je prvi pustio na trziste telefon sa touch ekranom i nakon toga i ipad. Sve je pitanje tajminga, prava koristenja i medjusobnih interesa.
(Konsta, 28. jun 2014 22:21)

Evo jos jednoga koji misli da je apple izumeo telefon sa touch ekranom proveri to malo bolje.

nikola87

pre 9 godina

Kako volim da citam komentare fandrndoida :) svi se hvataju za taj android sa izgovorom kako nudi daleko vise mogucnosti i kako je sistem otvoren, a niko konkretno da kaze sta to znaci. Sta to ima android da nema iphone? Koja je to funckija koja je toliko bitna da se ponasate kao da vam zivot od nje zavisi? Evo ja cu vam pomoci, android je bolji jer pre svega ima manje dobrih aplikacija (vise cenite te koje imate), postaje neupotrebljiv posle par meseci upotrebe (pa kad reinstalirate rom, ili hardreset, imate osecaj novog telefona), pun je virusa (imate vise prijatelja, hackeri vas frenduju i bez facebooka), google play, google novinarnica, google muzika, google igre, google usluge, google filmovi, i jos 15 drugih google usluga koje i ne rade u Srbiji (forsiraju napredak tehnologije, telefoni moraju da imaju makar 2GB kako bi smestili sve te servise), itd...

Hulk

pre 9 godina

Mnogi moji prijatelji koji su Apple korisnici a neki od njih su i programeri(pravi)su presli na Android uredjaje. I...svi do jednog su se vratili na Apple. Zasto?

Konstantin25

pre 9 godina

@Marko telefon baguje jer je uzet preko operatera? Ekran ne reaguje jer je uzet uz paket? Jesi bre ti normalan? U fabrici nema razlike kad razvijaju telefon da li je za operatere ili nije. Bag je bag. Los kvalitet je los kvalitet.

Ske

pre 9 godina

kako dodati pravi multitasking - jer korisnici nisu ovce shvatiće već vremenom da kada izađu iz aplikacije, onda se automatski gasi... I tada Apple dolazi do potpuno revolucionarnog rješenja - nema veze što nije multitasking - mi ćemo ga uporno tako zvati, a ako mi budemo uporni, na kraju ce i naši dragi korisnici da povjeruju u tu priču. "da to je pravi multitask" :)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rango, 29. jun 2014 01:58)

Ti odavno nisi koristio iOS... ili nisi nikada.

nadrealni realista

pre 9 godina

Da apple nije predstavio iphone 2007,mi bismo imali telefone na tipke a ovakvo nam nesto nikad ne bi palo napamet! Velika firma,zato zasluzuju veliki respect !!!!!!!

neutralni felsh

pre 9 godina

reklama?
(ccc, 28. jun 2014 22:25)

ne, nije reklama, appleu i slicnima ne treba takva reklama. clanke placaju company's u razvoju, ovo je ok tekst kao pristojan omaz za taj zaista veliki bum, dzobsa, samog apple, ali i cele smart branse. dal se tebi svidja ejpl, to nije bitno, ali uspeh treba ceniti.
sent from my alcatel ;)

p.s. sad ce neki lumia bot da ispali redovni slogan "ma lumia je zakon, ostalo je boranija", pa da dozivljaj bude potpun ;)

Marko

pre 9 godina

Imao sam predrasude o Iphone-u sve do pre 2 nedelje od kada koristim Iphone 5 sa 64gb.
Telefon je jednostavno savršen. Nikakvo bagovanje se nije desilo, nikada da zakoci. Otvoreno mi je x programa, zauzeto 100% ram memorije a on i dalje radi savršeno.
iOS 7.1.1 jednostano ne treba jači hardver.
Telefon sa aluminijumskim kucistem izgleda bas lepo.
Svima koji su skeptični a mogu neka probaju Iphone.
(Milos, 28. jun 2014 21:48)

Uopste se neslazem sa tobom.Probaj Samsung S4 ili S5 i videces ogromnu razliku.Telefoni su ti bagovali zato sto si ih uzeimao preko operatera.Kupi telefon i nijedan nece da baguje a onda se spremi za pravo uzivanje.

zoran1965

pre 9 godina

почеће ајфон једног дана и у србији да се продаје за динар...
једва чекам тај дан. па ондак да видимо одушевљене србенде....

nikola87

pre 9 godina

@greyhound: e ako ti kazes da je apple po tome poznat onda se tu zavrsava svaka prica... Vidi se da nemas pojma o cemu pricas. Prvo i osnovno, zasto bi i jedna normalna kompanija placala reklamu na teritoriji na kojoj ne mozes da kupis njihov proizvod? Drugo, apple je toliko plasljiv od ovih skandala da cak idu u po meni nepotrebne ekstreme, prvo ljudi koji rade za apple NE SMEJU da spominju apple na socijalnim mrezama (znam dosta podcastera cije sam misljenje bas cenio, dok nisu poceli da rade za apple i od tad tweetuju recimo samo o filmovima i slicnim glupostima), i trece, ni jedan zaposleni verga, ign, enadgeta, itd ne sme biti vlasnik apple deonica, u suprotnom gubi posao. I cetvrto, i najvaznije, ako je apple "poznat" po ovome, zasto nigde na internetu nema ovakav slucaj? Za samsung postoje dva ovakva samo u poslednjih godinu dana (najpoznatiji je kada su placali studente da blate htc). Zaista je tuzno, da smisljate tolike teorije zavere, a da nikom, ni jednog momenta ne pade na pamet, da su mozda price tacne? Da su ljudi stvarno zadovoljni svojim telefonima, i da ih zbog toga hvale. Cim neko pohvali iphone na internetu, onda je apple fanboy, a ako pohvali bilo sta drugo, onda je normalan? Zaista nezrelo razmisljanje.

Ske

pre 9 godina

Mnogi moji prijatelji koji su Apple korisnici a neki od njih su i programeri(pravi)su presli na Android uredjaje. I...svi do jednog su se vratili na Apple. Zasto?
(Hulk, 29. jun 2014 21:52)

Zato sto ako planiras da ti taj uredjaj donosi 'leb na sto sto programeri obicno i cine, onda ti treba uredjaj koji ce da radi, a ne da mislis hoce li se restartovati, pregrejati, ili otici o BSoD i da l' ces sutra morati da gubis dragoceno vreme instalirajuci i podesavajuci svezu kopiju istog sistema, samo druge boje :)
Apple cilja na profesionalnce, i to je zaista velika vecina njihove korisnicke baze.

miki

pre 9 godina

2014. godina.
Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.
to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Che, 28. jun 2014 23:45)

To što si sad izlaprdao nema nigde veze sa vezom... Prvo se informisi. iPhone ima zatvoren OS da ne bi imali virusa, te stoga ima Bluetooth samo za bezicne uredjaje ne za prenos muzike i toga da ne bi bilo virusa. Aj sad lupite minus a posle kukate da na vasem "jakom" androidu imate virus...

Mare

pre 9 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, i svako ce hvaliti telefon koji koristi, i pricati da je najbolji.
Ja koristim iPhone 5 , vec godinu dana.
Taj telefon, ni jednom nije zabagovao, ali ni jednom za tih godinu dana!!! Ako postoji neko sa android telefonom sa istim iskustvom, neka kaze... Ja cisto sumljam.
Abdejtovanje softvera kod iPhona, samo kliknes, sacekas i to je to.
Sve ti na telefonu ostaje, i sve imas sto si imao i pre instaliranja( pozivi, poruke, alarmi, sva podesavnja, sve je isto).
Bez ikakvog restora i sl. Postupaka.
A da li je tako kod Androida, pa ne bih bas rekao, zar ne...
Probajte dragi ljudi, koristite isti par meseci...
I nikada vise necete preci na android.
Elem,
Ja sam koristio android i sada koristim OS...
A da li ste vi koristili OS, pa pricate koje kakve gluposti.
Jedina mana je cena!
I to stoji!!!
Ali, koliko para, toliko i muzike. Prosto...
Pozdrav.

Goran Radosavljevic

pre 9 godina

Koliko hejtera na obe strane, a pre svega price napamet. Ko je zaista imao iPhone tih pocetnih godina i ozbiljno se bavio trzistem telefona zna koliku je revoluciju napravio iPhone tada, kao da je dosao iz buducnosti. Setite se samo cime se bavio neprikosnoveni gigant u to vreme (i narednih 3 godine, do 2010.), Nokia, pa vidite da li su mobilne tehnoligije krenule putem iPhona ili Nokia koncepta. Sta je doneo prvi iPhone - prelep dizajn buducnosti, 3.5" kapacitivni touchscreen idealnog formata 3:2, kinetic scrolling, osecaj da zaista "vucete" ekran, sve radi bez cimanja, glatko, itd. Nedostizno jos dugo za konkurenciju.

Da se razumemo - Google je bez sumnje najinovativnija kompanija danasnjice (pogledajte sta sve oni rade - Google Maps, Google Translate, Google Earth, Android, Google Glass, Picasa itd. Brilijantno!. Da li je Apple izmislio telefon? Ne. Da li je izmislio touchscreen? Ne. Smartphone? Ne. Tablet? Ne, ali dok on to nije napravio, to nije bilo to. Apple zna kako da treba da napravi stvari, zna sta je user experience, perfektan, sveden i lep dizajn, zna kako da manipulise trzistem, zna sta trziste zeli i pre svega zna da kreira traznju. Google/Android vs Apple/iOs su prosto dva koncepta u razvoju proizvoda. Andorid nudi sve sto zna odmah, pa makar to i skripalo, bagovalo, itd, a Apple obozava da prodaje isti proizvod vise puta (tri i vise) - sto da zaradi 50$ kad moze 550$, ali i da napravi proizvod koji je prelep, koji savrseno radi i koji zaista vezuje korisnika

Zoki kaze

pre 9 godina

U vezi komentara kako su zahvaljujući ajfonu nastali smartfoni, tableti, internet u džepu, itd... Moze da bude, a ne mora da znaci. Internet bismo u buducnosti svakako imali svuda sa sobom. To je jednostavno logičan razvoj i to bi povuklo razvoj svih ostalih aplikacija koje su bile dostupne na desktopu. Pitanje je samo kako bi sve to vizuelno bilo upakovano. Možda bi umesto iOSa ili Androida sada koristili platforme za računare i naši telefoni bi bili kompatibilni sa njima.

Zarko

pre 9 godina

Sve je to lepo ajmo sad tekst kako je google promenio univerzum!
(ice9, 29. jun 2014 11:37)
Google za sada nije nista promenio. Zato i nema teksta o njima.

Error404

pre 9 godina

2014. godina.Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
(Che, 28. jun 2014 23:45)
Ma ti si sve razuemo o mobilnoj telefoni (u prevodu, nemas pojma).
Da si pitao cika google-a video bi da postoje mnogobrojna resenja za menjanje slika, osima maila, whatsappa ili vibera!!
Imam 6 godina iphone, i nikad mi nije bio problem da razmenim slike odmah, u istom trenutku!
Imam i samsung s2, ali toliko je dobar da ga koristim kao rezervni telefon.

obavesten

pre 9 godina

Da apple nije predstavio iphone 2007,mi bismo imali telefone na tipke a ovakvo nam nesto nikad ne bi palo napamet! Velika firma,zato zasluzuju veliki respect !!!!!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nadrealni realista, 29. jun 2014 22:09)
Hahahahahahaha!
Da li vas neko placa da pisete ovakve gluposti?
Ajfon nije prvi telefon sa tac ekranom,a svakako nije bio najbolji ni kada se pojavio.Cak i IOS kada je izasao nije bio nesto preterano dobar,a jedino sto je podsecalo na revoluciju kod njega je bila optimizacija za koriscenje telefona prstima,dok su drugi za to koristili olovcice,sto je po mom misljenju bolje resenje.Windows mobile koji je tada bio aktuelan je bio barem 20 puta bolji os,a o upotrebljivosti necu ni da govorim,posto je za wm bilo more kvalitetnog i namenskog softvera,imao je normalan file sistem i bio zaista jako,jako dobar.
Necu da gresim dusu i priznacu da je IOS u pocetku bio bolji od androida,ali vec od gingerbread-a to vise nije slucaj.
Moj prvi tac telefon je bio SE p910,a zatim Qtek 1010 ,tamo neke 2004',a od tada ih gotovo ekskluzivno koristim.

Nenad11

pre 9 godina

Promenili su svet, mlate lovu, bez ikakvog tehnoloskog izuma. Posalju kinezima specifikacije koje hoce, oni sastave i posle se prodaje skupo. Nokia koliko god da je izgubila kupce 99% tehnologije na svim telefonima je njihova tehnologija i razvoj, pocevsi od antene koju svaki telefon ima, pa do napredne tehnologije.

nebojsa

pre 9 godina

@Mislite drugačije...


da. bili bi u kamenom dobu da apple nije zakrivio ivice telefonu i povecao broj boja sa 256 ...

da nije bilo apple, nokia i BB bi verovatno vratilo broj boja na 16 i reklamirali kao: new 16 bright LCD colur

bilo je price i da bi vratili u upotrebu i klasicne centrale sa operaterima koji povezuju rucno ubadajuci konekcije. sreca apple da ih je zaustavio posto je izmislio ekran na dodir.

dok nije dosao iPhone, isao sam na postu da proveravam email, a ne na telefonu. bilo mi je lakse nego da otvaram telefon na preklop.

da ne pricam o punjacu za telefon za koji nisam znao gde mi je jer sam punio telefon nedeljno.

....

o novi-novi svet!
tako sam srecan. kao jabuka

Cosmo

pre 9 godina

Ne znam dal je neko primetio ali nijedan od jabučara NIKAD do sad nije izneo NIJEDNU upečatljivu , realnu i stvarno naprednu prednost koja je ujedno i korisna iphone-a u odnosu na druge telefone, mislim da to dovoljno govori o "naprednosti" samih korisnika tog uređaja presmešni trolovi koji sede u kafiću i lupaju minuse ovde po ceo dan sa tog iphone-a svakome ko iznese realan i razuman razlog zašto su pare date na taj uređaj - BAČENE PARE! Prevarila vas američka kapitalističko marketinška mašinerija i još se svi ponosite sa tim - srbija zemlja neverovatnih apsurda! A i da vas podsetim apple trolovi i ja još jednom - pola afrike ima appstore a vaš dragi apple još uvek ne planira srbiju , ćao-zdravo i sedi jedan! :D

Mavs

pre 9 godina

Ako iko sumnja u genijalnost korisničkog interfejsa prvog iPhone-a, slobodno može da pročita Samsungov Comparison Report, gde Samsung lepo skreće pažnju na većinu pametnih detalja u korisničkom interfejsu koji MS-u, Google-u ili bilo kome drugom ne bi pali na pamet..
http://www.scribd.com/doc/102322739/Samsung-Comparison-Report

Ske

pre 9 godina

(Cosmo, 30. jun 2014 16:35)

Nikada o tebi nista lose nece pricati onaj ko je bolji od tebe.
Zato iskuliraj malo, uskoro ti grozdje nece vise biti kiselo.

zoran dj

pre 9 godina

iPhone 4S ios 7.0.3skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju! unapred hvala(bojan, 30. jun 2014 23:15)To rade teenageri, koji slusaju u isto vrijeme karleušu i rammstein, dakle kupi android ! A iPhone je ozbiljna sprava, kvalitetna i bez gluposti...(Herzeg, 01. jul 2014 19:14)

al ti je izgovor, pa idemo unazad isheeep, kupi nokiu 3210

bojan

pre 9 godina

molim za objašnjenje kako da postavim pesmu mp3 za zvono na iPhone 4S
ios 7.0.3
skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju!
unapred hvala

Herzeg

pre 9 godina

molim za objašnjenje kako da postavim pesmu mp3 za zvono na iPhone 4S ios 7.0.3skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju! unapred hvala
(bojan, 30. jun 2014 23:15)
To rade teenageri, koji slusaju u isto vrijeme karleušu i rammstein, dakle kupi android ! A iPhone je ozbiljna sprava, kvalitetna i bez gluposti...

Slobodan

pre 9 godina

I kako je to iPhone menjao svet?
Osim, ako ne racunate profit od ovih lakovernih, koji se osipaju iz godine u godinu?
Zna se da android suvereno vlada i da iPhone ne ulazi cak ni u "top 5" telefona, a kamoli nesto vise. Fensi igracka za snobove. Nista drugo...

Ognjen

pre 9 godina

Iphone menjao svet?

Kolumbo je promenio svet pronašavši novi kontinent.
Tesla je svojim otkrićima promenio svet.
Martin Luter King je svojim razmišljanjem promenio svet.
Ostali velikani su menjali svet.

Šta je iPhone promenio? Način na koji kuckamo poruke? Ili ona fantazija sa zakrivljenim ivicama telefona?
Molim vas... ne unižavajte dostignuća čovečanstva ovakvim tekstovima.

Daxxx

pre 9 godina

Apple menjao istoriju ?! Jel ovo jedna od onih "vesti u ogledalu" , "tarzanija.com" ili "njuz.net" ??? Svakako je jedan od boljih viceva koji sam čuo u zadnje vreme, naročito u 2014. godini gde je WP8.1 egal iOS-u a android odavno ispred oba.

Nebojša

pre 9 godina

Prvi iphone je i pored nekih kul opcija bio krš koji je imao previše ograničenja a evo sada sam saznao da celu godinu nije ni imao app store tokom godina su mnoge stvari ispravili ali i dalje mu svašta fali u odnosu na konkurenciju.

Mislite drugačije...

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!

Goran

pre 9 godina

Hajde, po starom Gebelsovom receptu, ponovite ovo jos par hiljada puta, pa cemo na kraju i poverovati da je Apple izmeo touch screen, smartphone ... mozda cemo cak verovati i da sama telefonija izum Apple-a.
OK, svaka im cast na marketingu, imaju i dobar proizvod, ali preterujete, ljudi ...

Konsta

pre 9 godina

Nije nikakva specijalna revolucija bila posto je patent za ekrane do 2007 godine drzala americka vojska, kada je istekao, u saradnji sa istom, apple je prvi pustio na trziste telefon sa touch ekranom i nakon toga i ipad. Sve je pitanje tajminga, prava koristenja i medjusobnih interesa.

mhm

pre 9 godina

Mokre mi gace posle toliko brojki u vezi nekog brenda zbog kojeg oni koji ga proizvode skacu sa zgrada. Sto niste napisali koliko od svih tih kupljenih uredjaja sada zagadjuje planetu po deponijama, a tu ne posmatram samo Apple. Ali kada se tako lepo fale, da ih i ja "pohvalim".

Milos

pre 9 godina

Imao sam predrasude o Iphone-u sve do pre 2 nedelje od kada koristim Iphone 5 sa 64gb.
Telefon je jednostavno savršen. Nikakvo bagovanje se nije desilo, nikada da zakoci. Otvoreno mi je x programa, zauzeto 100% ram memorije a on i dalje radi savršeno.
iOS 7.1.1 jednostano ne treba jači hardver.
Telefon sa aluminijumskim kucistem izgleda bas lepo.
Svima koji su skeptični a mogu neka probaju Iphone.

Enterprise

pre 9 godina

2014. godina.Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
(Che, 28. jun 2014 23:45)
Upravo si potvrdio da sa mail aplikacije na androidu i windowsu nije moguce poslati sliku nego mora da se ide kuci da bi se slalo. Hvala ti puno na ovoj izvali kojom si nesvesno pljunuo svoje drage OS-ove.

Rango

pre 9 godina

Onda je došla 2013 i Android KitKat, pa 2014 i Update za Kitkat - iphone već sada izgleda kao dječija igračka - baby alarm - u poređenju sa Nexus 5, htc One X, G2 ili Z2. Ograničen i zatvoren. Zatim dolazi jesen 2014 i izlazi Android Lolihop (ART runintime), u Apple-u grickaju nokte do krvi - kako sada otvoriti tako zatvoren i ograničen sistem, kako dodati pravi multitasking - jer korisnici nisu ovce shvatiće već vremenom da kada izađu iz aplikacije, onda se automatski gasi... I tada Apple dolazi do potpuno revolucionarnog rješenja - nema veze što nije multitasking - mi ćemo ga uporno tako zvati, a ako mi budemo uporni, na kraju ce i naši dragi korisnici da povjeruju u tu priču. "da to je pravi multitask" :)

miletili

pre 9 godina

Apple zivi od stare slave i fan bojeva, sva sreca pa ih ima malo ... Doslo je vreme da se dinosaurus polako ode u proslost vec jednom...

Che

pre 9 godina

2014. godina.
Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.
to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"

Pera Detlić

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)
Ja imam telefon, Nokia 100, platio sam ga 600 dinara, traje mu baterija 7 dana i odličan je telefon. Da se ogradim, plata mi je , kao vrhunskom programeru, skoro 2000eu u ovoj jadnoj zemlji. Da kupujem polovne predmete inspirasao me je nobelovac Tomas Transtremer.
Vi imate (Iphone) prenosni računar, odnosno PDA u cenovnom razredu do 50eu, sa dodatnim funkcijama: fotoaparata u razredu do 30eu i telefona u razredu do 2eu. Sam Džobs je izneo podatak da je proizvodna cena Iphone-a do 35 dolara. Sve ostalo što ste platili je porez na nerazmišljanje svojom glavom.

Dragutin

pre 9 godina

Ja mislim da je samo orignalan iPhone bio brutalan tel.Svi ostali su posle bili minimalni apdejti koji nisu bas bili toliko bolji od konkurencije Androida za iste pare.Galaxy S serija telefona je izuetno jaka sto se tice hardvera...Ipak lep je brend sjajna izrada jednostavan za koriscenje odlican elegantan dizajn nikako nije greska kupiti jedan sve preko 4 je ekstra za danasnje pojmove.

Marko

pre 9 godina

Imao sam predrasude o Iphone-u sve do pre 2 nedelje od kada koristim Iphone 5 sa 64gb.
Telefon je jednostavno savršen. Nikakvo bagovanje se nije desilo, nikada da zakoci. Otvoreno mi je x programa, zauzeto 100% ram memorije a on i dalje radi savršeno.
iOS 7.1.1 jednostano ne treba jači hardver.
Telefon sa aluminijumskim kucistem izgleda bas lepo.
Svima koji su skeptični a mogu neka probaju Iphone.
(Milos, 28. jun 2014 21:48)

Uopste se neslazem sa tobom.Probaj Samsung S4 ili S5 i videces ogromnu razliku.Telefoni su ti bagovali zato sto si ih uzeimao preko operatera.Kupi telefon i nijedan nece da baguje a onda se spremi za pravo uzivanje.

mc

pre 9 godina

@mislite drugacije
A nokia nije postojala? Plastike? Ne razumem. Nikada necu kupiti iphone iz prostog razloga. Ne zadovoljava potrebe koje imam na androidu...

Ali da neko velica iphone a pljuje sve ostalo a platio je porez za budale. Neka hvala

miloje

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)
Vidim ja da je tebi prvi telefon u zivotu bio iPhone, a da pre toga nisi bio ni rodjen.

dzox

pre 9 godina

Nije ajfon menjao svet. Svet se sam menjao, kako za ajfonom tako i za svim drigim "igrackama" bez kojih zivot "nema smisla". Postali smo besmisleno potrosacko drustvo. Pogledajte serijal sa NatGeo "80' Decade that made us". Ima na youtube.

Questor

pre 9 godina

Sasvim slucajno, zbog posla morao sam da kupim iPad.
Od kako sam ga uzeo do danas (5 meseci) ni jedan jedini put nije zabagovao, ni jedan put nije imao problwm u izvrsavanju nekog zadatka.
Imajuci u vidu da na android telefon (S4) ne mogu bas svaki put ni da se javim jer ekran ne reaguje - meni je sasvim jasno u kom pravcu cu ici na dalje kada je tehnika u pitanju.
A hejtovao sam Apple godinama.

Nenad11

pre 9 godina

Promenili su svet, mlate lovu, bez ikakvog tehnoloskog izuma. Posalju kinezima specifikacije koje hoce, oni sastave i posle se prodaje skupo. Nokia koliko god da je izgubila kupce 99% tehnologije na svim telefonima je njihova tehnologija i razvoj, pocevsi od antene koju svaki telefon ima, pa do napredne tehnologije.

zli Marsovac

pre 9 godina

Ja zivim manje vise isto.. a ovaj iphone 3G, zaista ne znam u cemu je fora s nazivom, imam jos uvek Sony Ericsson K770i koji ima 3G i imao ga je pre iphona..!! Kao i led lampicu za blic.. !! ko nema nek pogleda na internetu..

Mavs

pre 9 godina

Pre neki dan sam citao recenziju prvog iPhone-a na AnadTech-u, i preporucujem je bilo kome koga interesuje zasto je iPhone promenio svet (u odredjenoj meri). Jednom recju: softver. iOS kec je, ogranicen koliko je bio, bio remek delo dizajna (korisnickog interfejsa) i tehnologije, i vrlo verovatno najuspelija 1.0 verzija OS-a ikad. Da Apple nije pokazao svetu kako touch interfejs treba da izgleda, Android bi ostao Blackberry klon, a Blackberry bi ostao relevantan. Udeo smartfona na trzistu bi bio nekoliko desetina puta manji, a tableti ne bi postojali u mejnstrimu. Internet u dzepu bi bila floskula koja reklamira funkciju proizvoda koju niko ne koristi.

nikola87

pre 9 godina

Kako volim da citam komentare fandrndoida :) svi se hvataju za taj android sa izgovorom kako nudi daleko vise mogucnosti i kako je sistem otvoren, a niko konkretno da kaze sta to znaci. Sta to ima android da nema iphone? Koja je to funckija koja je toliko bitna da se ponasate kao da vam zivot od nje zavisi? Evo ja cu vam pomoci, android je bolji jer pre svega ima manje dobrih aplikacija (vise cenite te koje imate), postaje neupotrebljiv posle par meseci upotrebe (pa kad reinstalirate rom, ili hardreset, imate osecaj novog telefona), pun je virusa (imate vise prijatelja, hackeri vas frenduju i bez facebooka), google play, google novinarnica, google muzika, google igre, google usluge, google filmovi, i jos 15 drugih google usluga koje i ne rade u Srbiji (forsiraju napredak tehnologije, telefoni moraju da imaju makar 2GB kako bi smestili sve te servise), itd...

Ske

pre 9 godina

koristim android telefon, jer jedino sto me sprecava da uzmem iPhone je velicina ekrana. cim izbace 4,7 ili 5,5 uzimam jedan.
iOS koristim na iPad-u.
nebo I zemlja u odnosu na drndoid.

Cosmo

pre 9 godina

Ne znam dal je neko primetio ali nijedan od jabučara NIKAD do sad nije izneo NIJEDNU upečatljivu , realnu i stvarno naprednu prednost koja je ujedno i korisna iphone-a u odnosu na druge telefone, mislim da to dovoljno govori o "naprednosti" samih korisnika tog uređaja presmešni trolovi koji sede u kafiću i lupaju minuse ovde po ceo dan sa tog iphone-a svakome ko iznese realan i razuman razlog zašto su pare date na taj uređaj - BAČENE PARE! Prevarila vas američka kapitalističko marketinška mašinerija i još se svi ponosite sa tim - srbija zemlja neverovatnih apsurda! A i da vas podsetim apple trolovi i ja još jednom - pola afrike ima appstore a vaš dragi apple još uvek ne planira srbiju , ćao-zdravo i sedi jedan! :D

neutralni felsh

pre 9 godina

reklama?
(ccc, 28. jun 2014 22:25)

ne, nije reklama, appleu i slicnima ne treba takva reklama. clanke placaju company's u razvoju, ovo je ok tekst kao pristojan omaz za taj zaista veliki bum, dzobsa, samog apple, ali i cele smart branse. dal se tebi svidja ejpl, to nije bitno, ali uspeh treba ceniti.
sent from my alcatel ;)

p.s. sad ce neki lumia bot da ispali redovni slogan "ma lumia je zakon, ostalo je boranija", pa da dozivljaj bude potpun ;)

obavesten

pre 9 godina

Da apple nije predstavio iphone 2007,mi bismo imali telefone na tipke a ovakvo nam nesto nikad ne bi palo napamet! Velika firma,zato zasluzuju veliki respect !!!!!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nadrealni realista, 29. jun 2014 22:09)
Hahahahahahaha!
Da li vas neko placa da pisete ovakve gluposti?
Ajfon nije prvi telefon sa tac ekranom,a svakako nije bio najbolji ni kada se pojavio.Cak i IOS kada je izasao nije bio nesto preterano dobar,a jedino sto je podsecalo na revoluciju kod njega je bila optimizacija za koriscenje telefona prstima,dok su drugi za to koristili olovcice,sto je po mom misljenju bolje resenje.Windows mobile koji je tada bio aktuelan je bio barem 20 puta bolji os,a o upotrebljivosti necu ni da govorim,posto je za wm bilo more kvalitetnog i namenskog softvera,imao je normalan file sistem i bio zaista jako,jako dobar.
Necu da gresim dusu i priznacu da je IOS u pocetku bio bolji od androida,ali vec od gingerbread-a to vise nije slucaj.
Moj prvi tac telefon je bio SE p910,a zatim Qtek 1010 ,tamo neke 2004',a od tada ih gotovo ekskluzivno koristim.

Pauly Ester

pre 9 godina

U ovom tekstu ne dolazi do izrazaja sta je Jobs promenio u svetu. Prvo je napravio revoluciju u muzickoj industriji jer sada svaki umetnik ima jednake sanse za uspeh. Nametnuo je celoj industriji sistem da svaka pesma ima istu cenu...nebitno cija je. Isto tako danas svako ko se bavi razvojem softvera moze da se prijavi na njihov App Store i ima ogromno trziste i jednake sanse za uspeh ako je kreativan. iza toga stoji ogromna infrastruktura ali su sve aplikacije proverene i nema virusa.
Bilo je naravno touch screen telefona ranije. Ali to je kao kad bi rekli da je isto jedrilica i avion. ;)

Nikola

pre 9 godina

ouu nouuu, opet stiv jobs,marketing menadzer koji se stavlja rame uz rame sa najvecim svetskim naucnicima!! iphone nije nista promenio na bolje, samo na gore, realno gde god da odem, sednem, pokusavam da popricam sa ljudima koji samo bulje u telefon!!! ovaj dan ne treba slaviti, ovaj dan treba proklinjati!! ljudi su postali zavisnici, drugar skoro izgubio telefon, i posle par dana, ja moram da nabavim tel, ne mogu staru nokiju, alo, koje je to gubljenje vremena, koji smo mi robovi postali pa to je strasno!! telefon je trebao da ostane ono sto je bio, telefon, sad je sve a najmanje je telefon!! nazalost, i ja sam jedan od robova ovih gluposti i uzaludnog gubljenja vremena!! bolje psa da sam prosetao za ovo vreme dok sam kucao poruku!!!

Nebojsa

pre 9 godina

Nije nikakva specijalna revolucija bila posto je patent za ekrane do 2007 godine drzala americka vojska, kada je istekao, u saradnji sa istom, apple je prvi pustio na trziste telefon sa touch ekranom i nakon toga i ipad. Sve je pitanje tajminga, prava koristenja i medjusobnih interesa.
(Konsta, 28. jun 2014 22:21)

Evo jos jednoga koji misli da je apple izumeo telefon sa touch ekranom proveri to malo bolje.

greyhound

pre 9 godina

"Reklama?

ne, nije reklama, appleu i slicnima ne treba takva reklama. clanke placaju company's u razvoju, ovo je ok tekst kao pristojan omaz za taj zaista veliki bum..."

Naravno da je reklama. Apple je baš poznat po ovakvom reklamiranju i tu je sigurno lider - ne izgleda kao reklama, ali jeste reklama i u tekstu su samo pozitivne informacije o brendu. Malo proguglati i videti koliko je ovakvih tekstova o Appleu i koliko Apple miliona (milijaridi?) daje na ovakav vid reklame. Takođe, većina novinara u SAD je naklonjeno Appleu - što kao korisnici, što zbog toga što im je Apple domaća firma. Apple ne plaća samo lovom ovakve tekstove - uvek je dobro biti u dobrim odnosima sa velikom kompanijom kakva je Apple, pa i to može biti razlog za ovaj vid "nevidljivog" reklamiranja.
Ukratko, mogu da ukapiram loženje na Apple, ali to ne znači da im je način poslovanja čist ili bolji od drugih i makar oni imaju love za ovo mutno reklamiranje.

Error404

pre 9 godina

2014. godina.Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
(Che, 28. jun 2014 23:45)
Ma ti si sve razuemo o mobilnoj telefoni (u prevodu, nemas pojma).
Da si pitao cika google-a video bi da postoje mnogobrojna resenja za menjanje slika, osima maila, whatsappa ili vibera!!
Imam 6 godina iphone, i nikad mi nije bio problem da razmenim slike odmah, u istom trenutku!
Imam i samsung s2, ali toliko je dobar da ga koristim kao rezervni telefon.

nadrealni realista

pre 9 godina

Da apple nije predstavio iphone 2007,mi bismo imali telefone na tipke a ovakvo nam nesto nikad ne bi palo napamet! Velika firma,zato zasluzuju veliki respect !!!!!!!

nebojsa

pre 9 godina

@Mislite drugačije...


da. bili bi u kamenom dobu da apple nije zakrivio ivice telefonu i povecao broj boja sa 256 ...

da nije bilo apple, nokia i BB bi verovatno vratilo broj boja na 16 i reklamirali kao: new 16 bright LCD colur

bilo je price i da bi vratili u upotrebu i klasicne centrale sa operaterima koji povezuju rucno ubadajuci konekcije. sreca apple da ih je zaustavio posto je izmislio ekran na dodir.

dok nije dosao iPhone, isao sam na postu da proveravam email, a ne na telefonu. bilo mi je lakse nego da otvaram telefon na preklop.

da ne pricam o punjacu za telefon za koji nisam znao gde mi je jer sam punio telefon nedeljno.

....

o novi-novi svet!
tako sam srecan. kao jabuka

Zarko

pre 9 godina

Sve je to lepo ajmo sad tekst kako je google promenio univerzum!
(ice9, 29. jun 2014 11:37)
Google za sada nije nista promenio. Zato i nema teksta o njima.

pancevac

pre 9 godina

Najmanje deceniju ispred svih mobilnih telefona danas, da nije predstavljen 2007 godine, još uvek bi se nosili plasticni samsung i motorola na preklop sa ekranom od 256 boja!
(Mislite drugačije..., 28. jun 2014 21:09)

haha ja jos koristim prastari samsung na preklapanje sa 256 boja, ljudi me gledaju kao da sam lud kad ga vide

miki

pre 9 godina

2014. godina.
Okupilo se drustvo, nekoliko njih ima android fon, jedan win, a cetvoro njih onaj "obican" i dvoje sa ajfonom.I slikaju se oni tako, druze se i pri kraju neizbezno-e hajde da mi prebacis sliku...svi medjusobno izmenise bez problema, samo dvoje ostadose da cekaju da im sutra neko posalje na mail.
to dvoje imaju telefon koji je "7 godina menjao svet"
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Che, 28. jun 2014 23:45)

To što si sad izlaprdao nema nigde veze sa vezom... Prvo se informisi. iPhone ima zatvoren OS da ne bi imali virusa, te stoga ima Bluetooth samo za bezicne uredjaje ne za prenos muzike i toga da ne bi bilo virusa. Aj sad lupite minus a posle kukate da na vasem "jakom" androidu imate virus...

Zoki kaze

pre 9 godina

U vezi komentara kako su zahvaljujući ajfonu nastali smartfoni, tableti, internet u džepu, itd... Moze da bude, a ne mora da znaci. Internet bismo u buducnosti svakako imali svuda sa sobom. To je jednostavno logičan razvoj i to bi povuklo razvoj svih ostalih aplikacija koje su bile dostupne na desktopu. Pitanje je samo kako bi sve to vizuelno bilo upakovano. Možda bi umesto iOSa ili Androida sada koristili platforme za računare i naši telefoni bi bili kompatibilni sa njima.

bojan

pre 9 godina

molim za objašnjenje kako da postavim pesmu mp3 za zvono na iPhone 4S
ios 7.0.3
skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju!
unapred hvala

zoran1965

pre 9 godina

почеће ајфон једног дана и у србији да се продаје за динар...
једва чекам тај дан. па ондак да видимо одушевљене србенде....

Ske

pre 9 godina

kako dodati pravi multitasking - jer korisnici nisu ovce shvatiće već vremenom da kada izađu iz aplikacije, onda se automatski gasi... I tada Apple dolazi do potpuno revolucionarnog rješenja - nema veze što nije multitasking - mi ćemo ga uporno tako zvati, a ako mi budemo uporni, na kraju ce i naši dragi korisnici da povjeruju u tu priču. "da to je pravi multitask" :)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rango, 29. jun 2014 01:58)

Ti odavno nisi koristio iOS... ili nisi nikada.

Hulk

pre 9 godina

Mnogi moji prijatelji koji su Apple korisnici a neki od njih su i programeri(pravi)su presli na Android uredjaje. I...svi do jednog su se vratili na Apple. Zasto?

Mare

pre 9 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, i svako ce hvaliti telefon koji koristi, i pricati da je najbolji.
Ja koristim iPhone 5 , vec godinu dana.
Taj telefon, ni jednom nije zabagovao, ali ni jednom za tih godinu dana!!! Ako postoji neko sa android telefonom sa istim iskustvom, neka kaze... Ja cisto sumljam.
Abdejtovanje softvera kod iPhona, samo kliknes, sacekas i to je to.
Sve ti na telefonu ostaje, i sve imas sto si imao i pre instaliranja( pozivi, poruke, alarmi, sva podesavnja, sve je isto).
Bez ikakvog restora i sl. Postupaka.
A da li je tako kod Androida, pa ne bih bas rekao, zar ne...
Probajte dragi ljudi, koristite isti par meseci...
I nikada vise necete preci na android.
Elem,
Ja sam koristio android i sada koristim OS...
A da li ste vi koristili OS, pa pricate koje kakve gluposti.
Jedina mana je cena!
I to stoji!!!
Ali, koliko para, toliko i muzike. Prosto...
Pozdrav.

zoran dj

pre 9 godina

iPhone 4S ios 7.0.3skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju! unapred hvala(bojan, 30. jun 2014 23:15)To rade teenageri, koji slusaju u isto vrijeme karleušu i rammstein, dakle kupi android ! A iPhone je ozbiljna sprava, kvalitetna i bez gluposti...(Herzeg, 01. jul 2014 19:14)

al ti je izgovor, pa idemo unazad isheeep, kupi nokiu 3210

nikola87

pre 9 godina

@greyhound: e ako ti kazes da je apple po tome poznat onda se tu zavrsava svaka prica... Vidi se da nemas pojma o cemu pricas. Prvo i osnovno, zasto bi i jedna normalna kompanija placala reklamu na teritoriji na kojoj ne mozes da kupis njihov proizvod? Drugo, apple je toliko plasljiv od ovih skandala da cak idu u po meni nepotrebne ekstreme, prvo ljudi koji rade za apple NE SMEJU da spominju apple na socijalnim mrezama (znam dosta podcastera cije sam misljenje bas cenio, dok nisu poceli da rade za apple i od tad tweetuju recimo samo o filmovima i slicnim glupostima), i trece, ni jedan zaposleni verga, ign, enadgeta, itd ne sme biti vlasnik apple deonica, u suprotnom gubi posao. I cetvrto, i najvaznije, ako je apple "poznat" po ovome, zasto nigde na internetu nema ovakav slucaj? Za samsung postoje dva ovakva samo u poslednjih godinu dana (najpoznatiji je kada su placali studente da blate htc). Zaista je tuzno, da smisljate tolike teorije zavere, a da nikom, ni jednog momenta ne pade na pamet, da su mozda price tacne? Da su ljudi stvarno zadovoljni svojim telefonima, i da ih zbog toga hvale. Cim neko pohvali iphone na internetu, onda je apple fanboy, a ako pohvali bilo sta drugo, onda je normalan? Zaista nezrelo razmisljanje.

Gagi990

pre 9 godina

Ljudi neznam zasto vam toliko smeta, nisam apple fan boy.Ali kazem kako jeste Apple je digao revoluciju telefona sa iPhonom prvo sistem,drugo telefon na dodir ta preciznost i kvalitet,dizajn i kasnije app store.Pa sam jedan od vodja googla je briznao da je android bio smisljen kao blackberry i tek kada su vidjeli iPhone da su promenili.Koristio sam Symbian do 2010 godine Sony Ericsson Satio,i kupio sam iPhone 4 32gb novog u Svici,placen 550 eura sa dve godine garancije,koristio ga dve godine odusevljen,dodir,kvalitet izrade,aplikacije,u te dve ipo godine nikad zastekao,nikad ga restartivao,znaci nikad nista.Radio mu jailbreak sve znaci i prodam drugu on ga i danas,koristi znaci sad ce 4 godine i dalje radi bez mane.Procitao sam komentar multitasking mu nevalja druze ne shvacam sta pricas ima odlican multitasking,kada spustis app ona stane,iz koga razloga iz toga da ne vuce ram da ti telefon ne baguje da ti se nebi druge app srusile,cak ima bolji nego i android.Koristio sam HTC Desaie neki model ne sjecam se Samsung Galaxy S3,S4 i Sony Xperia Z1 i mogu reci mjenjao sam,taki brzo telefone jer mi falio iOS da telefon ne steka.Android cim se prepuni baguje,izbacuje iz app.Sada koristim Nokia Lumiu 920-1020 i zadovoljan sam.Mogu reci nije iPhone skup iz koga razloga kupis njihov telefon 4 godine imas update a koji to android daje sa istom cjenom,zato iPhone drzi cjenu.Drugo je sto kod nas sve skupo pa i iPhone,i sto kod nas nema preko mreze.Toliko od mene,iskreno misljenje.

Mile.1337

pre 9 godina

Добро. Епл је најлошији ајфон је смеће и кршина и све. А кад је толко све то, где су ваши аргументи ? Свидело се вама или не. Ајфон јесте довео револуцију на пољу мобилне технологије. То што га ви немате или никад чак нисте ни користили не даје вам за право да пљујете нешто... То је ко кад би ја сад оплео по Самсунговим лаптоповима а у животу нисам ниједан имао.

Није ни чудо што смо ту где јесмо кад се комплекси испољавају чак и у рубрици технополис. Ово је некад била префињена рубрика док нисте подобијали телефоне за динар и пакет интернета за 50 динара недељно. Страшно. Пола вас што пљујете све живо и мртво овде (не само Епл) контам не зна ни шта значи кернел... Што неко рече. Дајте се уозбиљити или макар дати неке реалне аргументе. Ви сви вичете лош крш распад. А нигде не видим ниједан аргумент за вашу тврдњу.. Србијо међ шљивама...

neutralni felsh

pre 9 godina

vidim puno afektnih komentara, pa bih da podsetim: u tekstu nije rec da je apple sa ajfonom napravio revoluciju u smislu samog izuma kao revolucionarnog noviteta. nisu zbog toga duvali uragani ili stale monsunske kise... nego, vrtoglav uspeh njihovog proizvoda okrenuo je pomalo jenjavajuce interesovanje javnosti prema smart telefonima, trziste je postalo ogromno I razvojni timovi sirom sveta su tek tad mogli u potpunosti da se razmasu. odnosno, smartfon (telefon sa naprednim opcijama) nije vise bio centar paznje za "naprednu omladinu" i geekove, nego su sve target zone pocele da se zanimaju za te novotarije. drugim recima, apple je to pojednostavio za upotrebu, u fensi pozeljnom pakovanju, i tehnofobima i ostalima. to mu mnogi nikad nisu oprostili, ali to je vec druga prica. svejedno, uspeh applea, ajfona i ostalih iz porodice, znacio je bum i za ostale proizvodjace, pa kako se ko pozicionirao u narednim godinama posle te socioloske i trzisne prekretnice; neki su nokiasto stagnirali, neki su samsugno narasli. ne kazem da oni to ne bi uspeli i bez apple, ali bi bum bio manje glasan. nisam im fan, niti tzv histeric user, ali apple je tada napravio atmosferu da je i drustveno i zivotno pozeljno da imas smartfon. to je za respekt a ne za ismevanje i zakeranje.
sent from my alcatel idol mini ;)

Ske

pre 9 godina

Mnogi moji prijatelji koji su Apple korisnici a neki od njih su i programeri(pravi)su presli na Android uredjaje. I...svi do jednog su se vratili na Apple. Zasto?
(Hulk, 29. jun 2014 21:52)

Zato sto ako planiras da ti taj uredjaj donosi 'leb na sto sto programeri obicno i cine, onda ti treba uredjaj koji ce da radi, a ne da mislis hoce li se restartovati, pregrejati, ili otici o BSoD i da l' ces sutra morati da gubis dragoceno vreme instalirajuci i podesavajuci svezu kopiju istog sistema, samo druge boje :)
Apple cilja na profesionalnce, i to je zaista velika vecina njihove korisnicke baze.

Herzeg

pre 9 godina

molim za objašnjenje kako da postavim pesmu mp3 za zvono na iPhone 4S ios 7.0.3skoro sam uzeo iphone i pitao sam 3 osobe koje imaju iphone ne znaju! unapred hvala
(bojan, 30. jun 2014 23:15)
To rade teenageri, koji slusaju u isto vrijeme karleušu i rammstein, dakle kupi android ! A iPhone je ozbiljna sprava, kvalitetna i bez gluposti...

anonimus

pre 9 godina

Neko voli iphone,neko ne,sto je normalno,ali ni android definitivno ne bi bio sto jeste da nije rivalstva sa iosom! Samo naprijed i jedni i drugi!

Konstantin25

pre 9 godina

@Marko telefon baguje jer je uzet preko operatera? Ekran ne reaguje jer je uzet uz paket? Jesi bre ti normalan? U fabrici nema razlike kad razvijaju telefon da li je za operatere ili nije. Bag je bag. Los kvalitet je los kvalitet.

Ske

pre 9 godina

(Cosmo, 30. jun 2014 16:35)

Nikada o tebi nista lose nece pricati onaj ko je bolji od tebe.
Zato iskuliraj malo, uskoro ti grozdje nece vise biti kiselo.

Mavs

pre 9 godina

Ako iko sumnja u genijalnost korisničkog interfejsa prvog iPhone-a, slobodno može da pročita Samsungov Comparison Report, gde Samsung lepo skreće pažnju na većinu pametnih detalja u korisničkom interfejsu koji MS-u, Google-u ili bilo kome drugom ne bi pali na pamet..
http://www.scribd.com/doc/102322739/Samsung-Comparison-Report

Goran Radosavljevic

pre 9 godina

Koliko hejtera na obe strane, a pre svega price napamet. Ko je zaista imao iPhone tih pocetnih godina i ozbiljno se bavio trzistem telefona zna koliku je revoluciju napravio iPhone tada, kao da je dosao iz buducnosti. Setite se samo cime se bavio neprikosnoveni gigant u to vreme (i narednih 3 godine, do 2010.), Nokia, pa vidite da li su mobilne tehnoligije krenule putem iPhona ili Nokia koncepta. Sta je doneo prvi iPhone - prelep dizajn buducnosti, 3.5" kapacitivni touchscreen idealnog formata 3:2, kinetic scrolling, osecaj da zaista "vucete" ekran, sve radi bez cimanja, glatko, itd. Nedostizno jos dugo za konkurenciju.

Da se razumemo - Google je bez sumnje najinovativnija kompanija danasnjice (pogledajte sta sve oni rade - Google Maps, Google Translate, Google Earth, Android, Google Glass, Picasa itd. Brilijantno!. Da li je Apple izmislio telefon? Ne. Da li je izmislio touchscreen? Ne. Smartphone? Ne. Tablet? Ne, ali dok on to nije napravio, to nije bilo to. Apple zna kako da treba da napravi stvari, zna sta je user experience, perfektan, sveden i lep dizajn, zna kako da manipulise trzistem, zna sta trziste zeli i pre svega zna da kreira traznju. Google/Android vs Apple/iOs su prosto dva koncepta u razvoju proizvoda. Andorid nudi sve sto zna odmah, pa makar to i skripalo, bagovalo, itd, a Apple obozava da prodaje isti proizvod vise puta (tri i vise) - sto da zaradi 50$ kad moze 550$, ali i da napravi proizvod koji je prelep, koji savrseno radi i koji zaista vezuje korisnika