Subota, 28.06.2014.

18:12

Da li nekad poželite telefon iz devedesetih?

Izvor: Huffington Post

Da li nekad poželite telefon iz devedesetih? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

Miloš

pre 9 godina

Nokia 3310 je veoma izdržljiv telefon , i u tom periodu je bio hit. Kartice sećam se koštale su mnogo . A danas je drugo vreme , sve se u životu menja . Ljudi , tehnologija , priroda , Pa tako i novi pametni telefoni koji su naravno atraktivniji . Ne mrzim ni jedno ni drugo . Pozdrav za sve ...

anonimus

pre 9 godina

Има једна емисија на каналу "History" која се зове "Pown Shop". У њој веома шармантни и духовити чланови једне породице из Лас Вегаса откупљују отприлике све што им се донесе, а што могу да препродају и нешто зараде. Све осим - апарата (било које врсте) mиз недавне прошлости, али са застарелом технологијом. Једино ако је реч о "емоцијама", може се купити нешто од тога, али са јасним сазнањем да се тај новац никада неће повратити. Срдачан поздрав!
(Pown Shop, 30. jun 2014 13:39)

prvo, piše se Pawn,
drugo, kakve to ima veze sa člankom?

bachi

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.
(Zoran, 29. jun 2014 12:38)
Covece ti si nepismen dzaba ti Amerika!

Pown Shop

pre 9 godina

Има једна емисија на каналу "History" која се зове "Pown Shop". У њој веома шармантни и духовити чланови једне породице из Лас Вегаса откупљују отприлике све што им се донесе, а што могу да препродају и нешто зараде. Све осим - апарата (било које врсте) из недавне прошлости, али са застарелом технологијом. Једино ако је реч о "емоцијама", може се купити нешто од тога, али са јасним сазнањем да се тај новац никада неће повратити. Срдачан поздрав!

omtw

pre 9 godina

Nokia E72 najbolji telefon, samo da nema problem sa ram memorijom pri korišćenju interneta bio bi nezamanljiv. Zbog toga sam morao kupiti lumiu ali E72 ostaje u kući.
(Poslato sa windows phone., 29. jun 2014 07:21)

Pogledaj na GSM Arena kolika mu je vrednost SAR zračenja, i uporedi sa novijim modelima telefona. Možda promeniš mišljenje.

Psn

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.
(Zoran, 29. jun 2014 12:38) .. da, da.. Ne koristiš ni ručni sat ni Smartphone (kako kažeš), ali koristiš fiksni i kompjuter. I, u čemu se razlikuješ od nas, sem da mi koristimo fon + kompjuter u jednom prenosnom uređaju (All-in-one, sigurno znaš šta ovo znači, ti si kako reče Amerikanac). ps. Iskoristi svoju pamet sa kojim si se rodio, i razmisli o ovome..

NastyB

pre 9 godina

Do pre dve godine sam bio tvrdoglav i koristio Nokiu 6320i, jer mi je telefon služio samo za pozive i SMS. Ali, pošto često čekam na nešto u redovima, čekam ženu dok je u kupovini, čekam da me prozovu kod doktora, imam duge sastanke na kojima se trabunja nešto što me ne zanima, putovanja autobusom od dva-tri sata...smartfon mi je postao pravi spas. Malo internet, malo B92, Blic i druge "čitljive" aplikacije, neka laka igrica tipa Angry Birds, gomila muzike na kartici od 32 GB...možda su moje potrebe/situacije specifične, ali nikad više se ne bi vratio na "običan" mobilni.
I ova glupost sa ažuriranjem...dve godine koristim android 4.1 na LG L9 i nikakvo ažuriranje mi nije potrebno, jer sve radi kako treba.

Zoran

pre 9 godina

"Svima bih preporucio da ukoliko imaju potrebu za pametnim uredjajem kupe tablet racunar, jer sa njim dobijaju vise nego sa telefonom"

Tablet je veliki i slab, bolje laptop. Ali i laptop bas nije uvek za poslove osim za igriraije.

Mobilni, tablet i laptop nicemu ne sluze osim da se igras. Onima kojima zaista oni sluze necemu su fiksirani za jedno mesto. E onda im dovoljan PC.

King

pre 9 godina

Ne razumem ovoliko kukanje, ako vam se ne svidjaju smartphonovi zasto ih koristite? Imate i danas da kupite dumb telefone sa baterijom od 7 dana za smesne pare. Ali u stvari niko od vas nije spreman da predje na losije, bitno je samo da se bezrazlozno kuka i zali za necim sto je nekad bilo!

Zoran

pre 9 godina

Privatna ordinacija u SAD ima softver koji 2-3 dana pre salje poruku na telefon da obavesti pacijenta da uskoro ima zakazanu posetu. Onda pacijent zove da pita o cemu se radi, nije mu jasno ili uopste i ne gleda poruku. I to kazu da im uopste ne vrsi posao.

Necu da vam kazem ko ce da uzme pare u buducnosti od ljudi. Ja znam i to koristim vec sada u Americi. Mozda neko moze da pretpostavi na osnovu ove cinjenice o automatskom slanju poruka? I to ce ljudima da bude vrlo cesto presudno u izboru, a i sada je.

Zoran

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније
(zoran1965, 29. jun 2014 13:04)

Ako si hteo da kazes da to radi istu stvar kao SPA-3102:
Moguce, ja ne znam tacno sta to radi, posto mobilni nemam niti znam sta je roaming. Ali mene moj uredjaj kosta 60 dolara za sva vremena. A koliko kosta tebe tvoj roaming i pretplata na mobilni telefon, a koliko mene na fiksni?

Samo vi stedite :)))

Zoran 2%

pre 9 godina

Jos nesto da vam kazem kako se stedi i brzo zavrsava posao:

Ima nacin, besplatan, da se zakace neki na internet sajt, ma koliko njih, i da dok jedan kuca ostali gledaju kako izlaze slova i sta ovaj kuca. Mejl je bez veze, telefon je skup, a ovo je BESPALTNO.

Kad sam ja to pokazao detetu koje kao i vi sa mobilnim spava, ono se odusevilo. A sto to ne uvedu i na mobilni, pita ono? Pa ...mozda ce, ali ti znas mene,...ja idem uvek malo ispred, zato sam mobilni i preskocio.

Zoran

pre 9 godina

(anonimus, 29. jun 2014 13:53), iole pametni znaju da novo nije uvek i bolje, inace civilizacije ne bi propaadale. A SVE su propale: I grcko, egipatsko, vavilonsko, rimsko, SVA carstva su propala. Propacsce i ovo.

Zoran

pre 9 godina

Slali zena i ja dete preko Atlantika, pa stjuardesa mora da vodi racuna o njemu. Naravno, to se placa. Kada se dete vracalo u SAD i kad avion sleteo i izasli, stjuardesa pita dete da joj da nas broj mo0bilnog da nas pozove i da kaze da eto...izasli sve u redu. Dete joj kaze da mi nemamo mobilni. Stjuardesa izbecila oci i pita kako nemaju mobilni. Dete sleze rameniam, kaze nemaju.

Ali u 2% smo u SAD.:))

Zoran

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније
(zoran1965, 29. jun 2014 13:04)

Sta ti je to roming, ja to ne koristim, niti imam moblilni, ali u 2% sam u SAD.

Zoran

pre 9 godina

U vecini slucajeva igracke za veliku decu.
(realista, 29. jun 2014 13:52)

Nmea velike dece. Deca mogu samo da budu mala. Ima velikih budala ili odraslih budala, sve zavisi sta ti se vise svidja.

Dete nikad nije budala, samo odrasli.

Nenad-EU

pre 9 godina

Koliko god nam danasnji pametni telefoni olaksavaju svakodnevnicu, mnogima pomazu u poslu, toliko smatram da ih nekim ljudima treba ZABRANITI. Odem u SRB, sednem u nekom drustvu, i polovina svako malo proverava statuse na FB. Ne znam zasto uopste izlaze, ako im je virtuelno druznje interesantnije.

notthingz

pre 9 godina

Sve je to lepo, svako ima svoje misljenje, ali za jedno se ne slazem...ipak se brze kuca na smartu, a gore pise dupo sporije, dajte.. :)

Pale

pre 9 godina

Ne da sam se zazelo, nego i koristim Nokiu 6230i. A voleo bih da mogu ponovo da nadjem i koristim svoj prvi Mobilni - Mitsubishi Trium Geo iz 1999. Koristio sam smartfone(S3, Note2, G2, itd...), ali nije to to...poceli su da smaraju.

anonimus

pre 9 godina

slažem se ja da nam nedostaju. ali razmislite dobro. da li nama nedostaju ti telefoni ili njihove pozitivne osobine? jer to su dva različita pojma. mi volimo da je telefon neunistiv i da ima bateriju koja traje 5 dana. uz to, nikome ne bi smetalo da 3310 ima i navigaciju, viber i wi-fi. ono što mi želimo, i što nam nedostaje je da današnji telefoni budu makar pribliznije izdrzljivi kao ti stari telefoni. ne želimo da se vraćamo u prošlost, ne želimo da vozimo zaprežna kola jer ne troše gorivo, nego da implementujemo najbolje kvalitete starih telefona u nove telefone. onda ćemo biti zadovoljni i nećemo ni pomisliti na 3310 uopšte. i dodao bih još jednu stvar. mislim da je otkriće touch ekrana doprinelo da telefoni postanu krhki, lomljivi uređaji koji gutaju struju. tada se sve promenilo.

paja

pre 9 godina

Bas zato sto mi telefon treba iskljucivo za razgovore i eventualno po neki sms ja i dalje koristim 'old school' aparat minijaturnih dimenzija i nemam nameru tu ista da menjam. Jedno krace vreme sam imao iPhone 5 ali sam ga batalio kad sam skapirao da nista od onih silnih 'smart' zezalica nisam pokrenuo vise od jedanput. Cemu onda glomazna cigla od 400 evra u dzepu? Statusni simbol? To mi tek ne treba.

zoran1965

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније

Savri

pre 9 godina

Za ljude kojima je potrebno da u svakom trenutku mogu da pročitaju email ili da pogledaju/napišu neki dokument pametni telefoni su itekako praktični, nešto kao mobilna kancelarija. Gedžete tipa mp3 plejer, digitalna kamera ili navigator više ne koristim od kada imam pametan telefon. Sve u svemu jako praktičan uređaj nažalost većina korisnika ga koristi prvenstveno za "ubijanje vremena". Ali nikako ne može da se poredi sa starim telefonima jer su ono ipak bili samo telefoni dok su ovo multifunkcionalni uređaji ;-)

igorns

pre 9 godina

A što sam jadan ako imam potrebu da mesečno obavim minimum 50 razgovora sa inostranstvom? Koliko bi me koštalo da to obavljam sa eriksonom 318? Vidiš, nije da se hvalim, ali mobilni telefon koristim od 1997. Kada me bukvalno bilo strah da telefoniram i to sve zbog računa. Dok recimo sada (poslednje 3 godine), uz paket koji koristim, da, bukvalno mi je sve besplatno. Ranije sam plaćao isto a nisam imao ništa! trebalo bi ti da pročitaš text ponovo. Izlećeš kao kamikaza. Uz dužno poštovanje, pozdtavljam te, kao i sve istomišljenike.

Zoran

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.

Nikola

pre 9 godina

Svima bih preporucio da ukoliko imaju potrebu za pametnim uredjajem kupe tablet racunar, jer sa njim dobijaju vise nego sa telefonom, a za razgovore koriste upravo starije telefone ili neke novije sa manjim brojem opcija, mada je takvih sve manje. Jednostavno koristiti jedan uredjaj postaje prakticno nemoguce ukoliko razgovarate mnogo, napr ako vam je sluzbeni telefon smart.

vvasojevic

pre 9 godina

Koristim aktivno tri telefona - htc Desire hd, samsung chat357 i sony ericson 750k. svi su u odličnom stanju. Stari su redom 4 god, 1 god i 7 god. Svaki mi je potreban, ali mi je htc najpotrebniji (mejl, internet...). Dakle, što se mene tiče, stvar je samo potrebe. Pametno iskoristiti sve prednosti svakog telefona je važnije od toga da li je telefon "pametan" ili ne.

Zoran

pre 9 godina

ah, kako mali perica zamislja dzepni kompjuter, da ne kazem smartfon. pa drugar moze da surfuje, pritom pusti muziku, procita e-knjigicu, odgleda neki film - pitanje je malog vremena kad ce "dzepni komp" imati punu povezanost sa npr tv ili monitorom - zatim "dzepno" moze da napise mail, posalje dokument, folder... ili komentar. mobilni kompjutercic, nosis ga u dzepu, ne nosis ranac liceci na taze kampera. vredi li dalje nabrajati dalje od nadmorske visine ili strane sveta?
(neutralni felsh, 29. jun 2014 02:44)

Zar to nisu igrice?

Bajaman

pre 9 godina

Isto to moze da se upitamo i za tv? Da li zelite tv iz 90-ih koji jos traju, ili neki led smart hd ( bez 4k ) koji veoma brzo se kvare... Sve je ovo u fazonu kad stariji kazu," eh kad sam ja imao 20godina" :)

Okpuch

pre 9 godina

Ma samo da nisu bolji stari mobilni! Zamisli cekam u nekom hodniku,na nesto,vadim iphone i kidam net i par apps-a i jos jedan zivot dosade spasen! A ovako...,samo zmijica...

Bljak

pre 9 godina

Evo nekih upoređivanja, samo na nivou onoga što ste mogli sa telefonima iz devedesetih.
1. Ako vam ukradu telefon sa karticom, ostanete bez svih kontakata. Sad kontakte držite na Guglu, LinkedInu, Fejsbuku i kad promenite telefon i karticu vaši kontakti su tu.
2. Nokia 3310 nije iz devedesetih, već s početka dvehiljaditih, telefoni iz devedesetih su imali displej od jedne linije. Kucanje poruka ili pretraživanje imenika je bila noćna mora.

Zoran

pre 9 godina

Samo da kazem "malim pericama" i ostalim "dalekovidim" naivcinama:

Po zaradi sam u 2% u Americi. Mobilni nemamo ni ja ni zena. A vi stedite vreme i noivac. Dok je vas mi za nas ne brinemo.

Zoran

pre 9 godina

sad sluzi za sve samo ne za pozive :)
(sgs5, 28. jun 2014 20:07)

U tome je razliak izmedju hemijske olovke i pera, izmedju rucnog sata i byudilnika. Da ne pricam sto 99% usluga koej dobijes od njega su potpuno nepotrebne, a one ostale nisu hitne.

Zoran

pre 9 godina

само једна примеба, сваки смартфон ако му се све поискључује и оставе само опције за разговор и поруке , трајаће му батерија 3-4 дана
(zoran1965, 28. jun 2014 19:59)

A ako ga ne koristis jos duze traje baterija? A sto si ga kupio? Dto nisi uzeo stari? Stedis vreme i novac? :))))

Skywalker

pre 9 godina

Ovaj Ericsson sam imao i naravno ovu Nokiu 3310. Nju mi je bio pregazio kamion tezak 3 tone i osim sto je displej bio napukao nista joj nije falilo. I danas koristim Nokiu 6030 i ne verujem da cu skoro prestati. To je telefon sa verovatno jednom od najizdrzljivijih baterija, a o otpornosti na padove i da ne govorim. Jednostavno je neunistiv.

Zoran

pre 9 godina

Ma samo da nisu bolji stari mobilni! Zamisli cekam u nekom hodniku,na nesto,vadim iphone i kidam net i par apps-a i jos jedan zivot dosade spasen! A ovako...,samo zmijica...
(Okpuch, 29. jun 2014 11:26)

Posto je cekanej u Srbiji deo folklora, od cekanej drugova kad se dogovorite do cekanej za salterom, onda je stvarno preko potreban telefon. Bolje da iskaljujes nervozu na njemu nego na onome ko je kriv.

ne bi rekooo

pre 9 godina

igorns, 29. jun 2014 07:33
Ajde reci mi ovo sto si nabrojao kakve veze ima sa telefonom?To se iskljucivo na to sta tvoj operater nudi.Pre nego sto nesto napises prvo sedi pa razmisli,jer ovo sto si pisao nema nikakve veze sa clankom.Uopste ga nisi razumeo.Jadan ti.

vvasojevic

pre 9 godina

Koristim aktivno tri telefona - htc Desire hd, samsung chat357 i sony ericson 750k. svi su u odličnom stanju. Stari su redom 4 god, 1 god i 7 god. Svaki mi je potreban, ali mi je htc najpotrebniji (mejl, internet...). Dakle, što se mene tiče, stvar je samo potrebe. Pametno iskoristi sve prednosti svakog telefona je važnije od toga da li je telefon "pametan" ili ne.

aleksandar

pre 9 godina

radio sam u rusiji pre jedno 8 godina, imao sam nokiu 3310 (znate verovatno svi koja je), farbao sam na skeli visokoj 50 metara, slucajno mi je iz dzepa ispala nokia koja se pri padu izudarala na 100 mesta i upla u razredjivac, brzo sam pozurio dole da spasem ne telefon vec karticu, nasao sam ga u jednoj kanti gde se nalazio razredjivac obrisao sam telefon, drzao ga na suncu jedno 10ak minuta i pokusao da ga upalim i gle cuda upalio se i sve je funkcionisalo kao i pre.. hteo sam da kazem da taj telefon i dan danas imam do duse samo za posao ga koristim ali sve u svemu taj telefon me seca na lepe dane... :)

modesty

pre 9 godina

Pa ne znam bas. Moj iPhone 4 je upravo napunio cetiri godine, jos uvek izgleda i radi kao nov. Baterija mi traje oko dva dana, jer internet koristim uglavnom sa iPada. Mobilni telefoni su mobilni uredjaji danas, toliko mnogo vise of telefona, ili computer pads kakve smo imali devedesetih, oni su i kompjuter i satnav, conference tool, phone, email, mini tv, digital walkman, radio itd.

Milos

pre 9 godina

(igorns, 29. jun 2014 07:33). Sve je to besplatno uz paket od npr. soma ipo dindzi. Kako mi je to glupo kada neko napise da se nesto besplatno a na kraju svakog meseca mu stigne racun...

Nikola, lovac na starudiju

pre 9 godina

Sve sto je staro ima neki karakter, cini mi se dusu. To vazi i za mobilne. Licno sam fen od starih Hi-Fi uredjaja, pogotovu pojacala, Receivera, gramofona, skupljam ih a lakse kvarove znam i da popravim. Za mene nema veceg zadovoljstva nego slusati muziku preko uredjaja koji su delimicno 30-35-40 godina stari. Ubedjen sam cak da bolje zvuce nego ova danasnja plastika. Skupljam i stare rucne mehanicke satove, foto aparate a da imam para i prostora skupljao bih i oldtajmere. Sve sto je staro (osim zena), privlaci me neverovatno.

Dzouni

pre 9 godina

Prethodnih par telefona sam uzimao ko i svi 'normalni', jedan je imao kamericu, pa sledeci imao muziku, sledeci internet, nabudzenu kameru, muziku i gomilu mesta za nju... ali shvatio sam da od svog vremena koje provedem na fonu, jedno 30% mi zapravo treba, ostalo je iz navike ili ono, cisto nesto da se klikce.

Tako da zadnji fon, kupio sam (nov naravno) neki samsung za 2700din, ima pozive, poruke, kalkulator, alarme, mali je sto mi mnogo znaci...prvih par meseci mi je baterija trajala dve nedelje, u zadnje vreme ne merim ali 10 dana minimum. Nije da pricam nesto mnogo na njemu, ne vise od 15ak minuta dnevno, saljem dosta poruka, eto...pored njega sam kupio mp3 plejer, odvojeno, i nista mi vise ne treba od tih spravica...

Sale

pre 9 godina

Nema sta da pozelim. Kupim i koristim ga i to je to... Doduse malo noviji datum a ne bas 90-te... Nokia E71 ... Zavrsena prica... Sta vise coveku treba nego taj telefon!?!?!

zoran sm

pre 9 godina

Evo imam ja u nekoj ladli 3310 prodajem ga jeftino 200€ posto je bolji od svih smartphone . Pa pošto je novac merilo vrednosti mislim da ga i džabe dajem po komentarima ovde.

name

pre 9 godina

Ne nedostaju mi telefoni iz 90ih jer kao sto neko ovde rece ima i sad da se kupe isti takvi telefoni za 2000 dinara gde god pa ko voli nek izvoli. Ja volim smartphone a i slozicete se da je telefon davno prestao da sluzi samo za obavljanje poziva.

guinness

pre 9 godina

Svi vi koji kukate za baterijom kupite telefon koji ima bateriju velikog kapaciteta (Motorola razr maxx ili Lenovo P780) i necete ni jednom pomisliti na teefon iz devedesetih. Ja imam Lenovo 780 sa baterijom kapaciteta 4000mah i baterija mi uz urnisanje izdrzi 3-3,5dana! Dakle kada mi je osvetljenje na 75% (napolju uvek drzim na 100%) uz ukljucen net i 3g mrezu i stalno koriscenje. Kada stavim osvetljenje ekrana na 25% i iskljucim net baterija moze da izdrzi sigurno nedelju dana (pokusao sam da testiram ali sam na petom danu imao jos 40% baterije pa sam odustao jer sam hteo da koristim sve opcije smartphone-a). Uglavnom nikada ne bih menjao smartphone za tzv. "Dumb phone" jer sada bukvakno kod kuce ni ne koristim laptop osim kada treba od kuce da radim nesto za posao...sve ostalo preko telefona (pretrazivanje interneta, mailovi i ostalo). Dostupnost informacija je sada laksa nego ikad, mail i podatke koje cuvas na netu mozes istog casa proslediti nekome ukoliko je potrebno, da ne racunam koliko puta mi je navigacija spasika zivot kada sam bio u inostranstvu, pa ranije odes negde preko kuoujes kartice za govornice ds bi se javio u kuci a sada samo nadjes wifi i sve odrads putem skypea ili vibera... Uglavnom mogucnosti danasnjih telefona su neuporedive sa telefonima iz 90-ih jedino sto je nas narod ogranicen i i dalje misli da je Nokia proizvodjac no.1

jedina zamerka

pre 9 godina

Meni smeta samo jedna stvar - kako god ga uhvatim - menja mi se štagod da je na ekranu!
Znači uvek mi prsti dodirnu ekran!
Kad to pažljivo uradim, samo po ramu - isključim ekran na dugmence s desne strane jer baš tu uhvatim, ili smanjim svetlo s leve strane :))

Itd...

pre 9 godina

Iphone imam vec 5 godina, koristan za sve, padao vise puta ozbiljno, baterija barem dva dana traje( bez igranja igrica),ne trazi cesti update...NAJBOLJI!!!!

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

Nokia E72 najbolji telefon, samo da nema problem sa ram memorijom pri korišćenju interneta bio bi nezamanljiv. Zbog toga sam morao kupiti lumiu ali E72 ostaje u kući.

igorns

pre 9 godina

Ajde sad ovako:
1. dostupnost informacija - ušteda novca i vremena
2. Navigacija - ušteda novca i vremena
3. Besplatno telefoniranje sa celim svetom - ušteda novca
4. Besplatan sms sa celim svetom - ušteda novca.
4 razloga zbog kojh su pametni telefoni bolji. Kome smeta baterija, ima rešenje. Džepni izvor napajanja, ali ponavljam, za nokiu lumia, ni to nije problem. Baterija je izuzetna! I dalje ne kapiram zašto ljudi i dalje kiriste android.

igorns

pre 9 godina

Neko reče "nekadašnje cigle"? Ja sam tada imao telefon, a danas cecam ciglu od 6 inča i 220 grama. A što se tiče baterije, lumia je daleko najjača. 1320 urnišem i traje 24 sata, a kod najnormalnijeg korišćenja mi je dosegla 60 sati. Prema tome, dajem prednost pametnim telefonima.

Mare

pre 9 godina

Kupio sam neki najjeftiniji Samsung za 2000din, čisto da mi posluži dok ne kupim drugi telefon. Baterija mu drži deset dana. Deset dana, eeeeej!!! :) :) :)

StEfAn

pre 9 godina

ma idi bre, izem ti smatfon. ja i matori 100 metara udaleni jedan od drugoga, a ne cujem ga ili ga cujem slabo, ili s prekidima. imam galaxy mini. koristim ga zato sto mi se sjebala nokia 3410. taj galaxy mi barstaje u dzep ako nista drugo. vech mi netreba.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Rado bi se vratio u ta neka vremena a što se tiče starih uređaja najviše mi nedostaje razlika u dizajnu... Druga stvar, s obzirom da smartfoni imaju opciju diktiranja poruke koja se odma pretvara u tekst, ovih devet karaktera u sekundi zvuči jako sporo ;)

neutralni felsh

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?
(Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides?
(Zoran, 28. jun 2014 22:02)

ah, kako mali perica zamislja dzepni kompjuter, da ne kazem smartfon. pa drugar moze da surfuje, pritom pusti muziku, procita e-knjigicu, odgleda neki film - pitanje je malog vremena kad ce "dzepni komp" imati punu povezanost sa npr tv ili monitorom - zatim "dzepno" moze da napise mail, posalje dokument, folder... ili komentar. mobilni kompjutercic, nosis ga u dzepu, ne nosis ranac liceci na taze kampera. vredi li dalje nabrajati dalje od nadmorske visine ili strane sveta?

dado

pre 9 godina

deco moja,seticete se ovog clanka za desetak godina,kada 3310 bude i dalje radila,a vasi telefoni na otpadu.

to je cinaenica,mnogi spominju gluposti(muzika,kamera,wifi, igrice,video) ali mi govorimo o telefonu,ne o racunaru i tabletu,telefon treba da vam prvenstveno sluzi za pozive i poruke i pozive,a ne za za.ebanciju

uostalom,kako ste do juce ziveli bez bih dodatak

Andrej

pre 9 godina

Pa sta je tu cudno? Ja jos uvek imam najobicniji mobilni, mogu da zovem i da saljem poruke, vise mi i ne treba. Da li onda to znaci da treba da budem u fazonu: "E moj drugar ima dobar mobilni, moram i ja to imati!"? Cak i da cela zemlja ima identican mobilni, ja bi i dalje imao ovaj najobicniji, a znate li zasto? Samo zato sto imam svoje "ja" i ne patim od toga sta ko ima ili nema. "Budi svoj i sledi svoje instinkte" - je oduvek bio moj moto.

Brabus

pre 9 godina

Ali realno, dosli smo do stadiuma da jeb**o mater onom ko nas pozove na mobilni, jer nas uglavnom prekida dok aploudujemo slike na fb i slicno...

Nostalgija, e to je vec nesto drugo

pre 9 godina

Uzmite danasnji telefon pa koristite kao taj devedesetih i isto ce vam baterija terati dugo. Razgovori su nekada trajali po nekoliko sekundi do eventualno ceo minut, slale se poruke i to bilo to. Nema interneta, samo gsm mreza, nema programa, nema navigacije, kamere...crno beli malecni ekran...takvih telefona ima i danas i kostaju oko 20 evra ali nesto ih ne vidjam bas kod korisnika.

Munja

pre 9 godina

Tekst je više nego nerealan, naročito tabela. Ne bih svoj Windows phone menjao ni za jedan stari, pa sve da ga punim na svaka 3 sata, kako je u članku navedeno, a nema veze sa realnošću.
I postavio bih pitanje autoru teksta, koji on telefon ima? Čisto sumnjam da nije smartphone.

gorchilo

pre 9 godina

Imam smartphone, treba mi zbog posla. Doduse uvalila mi ga firma da se s njim sluzim. Privatno imam Nokia Asha 202 dual sim. Cudo od telefona. baterija traje 5 dana a dnevno imam preko 2 sata razgovora. Kad mi treba komp koristim laptop.

Dare

pre 9 godina

Најискреније, када крене да ми звони телефон, а у позадини се апдејтује Гугл Плус апликација (коју уопште не користим, никада), и ја због тог апдејта једва успем да се јавим (јер апдејт ненормално укочи телефон), одмах ми на памет падне Нокија 3310.
Пошто је ова ситуација почела све чешће да се дешава, све чешће помишљам на Нокију 3310.
(Аца, 28. jun 2014 21:29)

A što brate ne isključiš automatsko ažuriranje aplikacija? Google Play, pa Meni, Podesavanja...

Ertz

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera? (Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides? (Zoran, 28. jun 2014 22:02)

Viber, YTube, Google, Panorama, B92, internet, dakle, + imam dostupnih 500 pesama, oko 1000 slika na velikom displeju u visokoj rezoluciji ,uvek sa sobom kameru, fotoaparat, mobilni telefon, mnogo toga jos. Spava mi se sad pa ne mogu, Zoki, sve da ti nabrojim. A i kad bi ti i ja komunicirali i promenili misljenja da nemam smart telefon ;-)

solar

pre 9 godina

Što neko reče, želja mi je da ga nemam uopšte, da nije ni izmišljen.
Sanjam tako, umesto da sam gazdi dostupan 24h, da po isteku poslednje sekunde radnog vremena zaključam firmu i do sutra ne znam ni za sebe, a kamoli za probleme koje će pomenuti turbo-kapitalista i hiljadu klijenata da izmisle.
Pre više od 100 godina radni ljudi u Čikagu se pesnicama izborili za svetih 8-8-8 i slobodan vikend, a ja u 2014-oj radim svaki drugi, i vlasniku na izvolte 24h dnevno zbog te đavolske naprave.

Mrmot

pre 9 godina

Pročitao sam ovaj tekst, a onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. Poređenje je isuviše navijačko da bi uopšte bilo zanimljivo. Trajanje baterija 3-4 sata na novijim uređajima? Kako da ne, ako uključite najzahtevniju igricu koju imate, možda stvarno i ispadne približno toliko. Samo, ako već poredimo najgore slučajeve, legendarna Nokia 3310 ima deklarisani talk time od svega 2h 30min (proverite na GSM Areni!). Brzina kucanja? Voleo bih da vidim "majčinog sina" koji će na nekom starom telefonu sa 12 dugmića započeti SMS poruku i otkucati 540 karaktera za minut! Nasuprot tome, swipe tastature na Androidu omogućavaju da se jednim pokretom prsta, bez njegovog dizanja sa ekrana, otkucaju čitave reči. Da ne analiziram dalje, ako je i nostalgija, previše je.

Psn

pre 9 godina

Ne, ne želim fon iz devedesetih prošlog veka. Pa, jedva sam dočekao da se pojavi Smartphone.. sada jedva čekam njihovu dalju evoluciju. I uživam u njihovom napretku. Znanje sveta mi je sada sve brže i bliže dostupno preko njih. Nekada to nije bilo moguće.

lunatic

pre 9 godina

Naravno da se ne mogu porefiti klasici i novi smart telefoni. Ali imali su svoju draz, i ostace upamceni. Bili su drugaciji, dizajn im je bio prioritet, sto se za danasnje ne moze reci.

Roki

pre 9 godina

Telefon skro deano u kutiji je Qtek, imao sam ga jos 2006, imao je Windows 5, i ceo office, touch screen, olovku, kameru, wifi i sve sto imaju svi danasnji telefoni. Uz to i tastaturu koja se izvlacila. Od tada do danas skoro nista, bolja kamera i ptogrami. A najbolji svih vremena Nokia 6310i sa litijum-polimer baterijom. Napunis u nedelju i cele nedelje nema punjenja. Cak i na kraci put sam isao bez punjaca jer nije bilo potrebe.

6210

pre 9 godina

Imam ih punu fioku...kao i fotoaparata, kamerica, diktafona i ostalih sitnih aparata koje je smartphone u potpunosti uspešno zamenio...
Osim trajanja baterije i privatnosti, ovi moderni su u svemu dosta bolji, a zbog VOIP-a, chat aplikacija i dosta štede račun! Ekran ne želim ni da spominjem...
Sve u svemu, svi imamo jeftinu kancelariju u džepu.

c.o.a.

pre 9 godina

@oroki
zasto bez uvrede? Ovo im je peti put ove godine da pisu ove gluposti. kao deca neka. "prazni mi se baterija, treba mi update... Bla bla kmeeee" odrastite!!!

jopix

pre 9 godina

NE. Imam jedan na tom nivou :)
Iako vodim posao preko interneta i posao mi zavisi od neta i aplikacija, kada sam "van" posla, zelim da uzivam u kontaktu sa ljudima a ne da svakih 10s beljim u ekran.
Tehnologija je bitna danas i dio je svakodnevnice, ali ljudi i mir su bitniji.
Svejedno 50+% vlasnika smartphon-ova ne koristi ni 5% njihovog potencijala.

Bane

pre 9 godina

Eno pune radnje "glupih" telefona, cene od 1800 do 5-6 hiljada, Nokija, Samsung, Blu, Lg, Alcatel, sta god vam treba i u kategoriji na komad su jos uvek prodavaniji od "pametnih" telefona, mozda se cak i vece pare vrte oko njih to jest ukupna zarada od njih je za proizvodjace veca od zarade koju dobijaju od "pametnih" telefona, ali u to i nisam bas 100% siguran, ali da se prodaju u vecem broju to je sigurno... Ekrani niske rezolucije, baterije koje guraju i do nedelju danas, robusni, numericke tastature, dual sim, lampa, kvaliterni signali, solidan kvalitet razgovora, ne znam sta bi mi pored svega toga trebao telefon iz 90.?

marko

pre 9 godina

Pa nisam ja od 30 dana u mesecu 25 dana na kampovanju pa mi treba baterija koja drzi ne znam ni ja koliko.Svako vece sam kuci,struje hvala Bogu ima,prikljucim ga i punim.Ne znam sta je tu komplikovano i tesko.

Gradjanin

pre 9 godina

Ovaj clanak me podsetio da izvadim iz fioke Nokiu 5110. Koristio sam je prosle godine u avgustu, na moru, napunio bateriju i iskljucio. Sad sam ukljucio i posle 10 meseci 6 od 8 crtica za stanje baterije :)

Zoran

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?
(Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides?

Аца

pre 9 godina

Најискреније, када крене да ми звони телефон, а у позадини се апдејтује Гугл Плус апликација (коју уопште не користим, никада), и ја због тог апдејта једва успем да се јавим (јер апдејт ненормално укочи телефон), одмах ми на памет падне Нокија 3310.
Пошто је ова ситуација почела све чешће да се дешава, све чешће помишљам на Нокију 3310.

KingOfLeon

pre 9 godina

Da naravno. Kupio sam za licnu kolekciju odlicno ocuvane Ericsson T28 i T39 kao i Nokia 8310 i 8850. Smartfoni i ovo seka-persa rivalstvo medju njima me zaista iritiraju.

Dejan

pre 9 godina

Možda bi autor ovog teksta mogao i da nam objasni kako je "golf 2" i danas najbolji auto na svetu (bolji čak i od "moskviča"), kao i kakve sve prednosti ima kasetofon u odnosu na mp3 plejere i ostale savremene gluposti.

omtw

pre 9 godina

Kakvo izvlačenje stvari iz konteksta. Tačno je sve što je u tekstu napisano, ali su navedene samo stvari koje idu u korist starih telefona. Mogla bi da se napravi jedna poveća tabela u korist novih modela. Jedino što bih voleo je da baterija na mom smartfonu traje duže, sve ostalo je ok.

Munja

pre 9 godina

Ma kakvi, i ovi novi su nedopravljeni a kamo li ovi stari... Jedino dobro od stare garde je sto nije imala na sta toliko da trosi bateriju pa je ista umela da drzi osetno duze.

nemanja

pre 9 godina

Ne slažem se, ne smeta mi ništa od toga. Jedino mi fale preklopnici, oni su bili stava, ali ipak danas ne bih koristio takav telefon, ni da je "pametan".

lala

pre 9 godina

Članak prepun neistina. Ja imam dobar telefon, android(htc sensation xl). Star skoro 3 godine. Nikada nisam ažurirao softver, baterija draje dan, dan i po. Može i duže. Sa silikonom odlično podnosi padove. Internet aplikacijama mi štedi novac, i koristan mi je sa gomilu drugih aplikacija...

Ertz

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?

Nebojša

pre 9 godina

Ne ne bih to hteo što se tiče baterije bilo bi super da traje barem dva dana ali ionako ga punim uveče pa mi to nije toliki problem a ako smartfone koristite kao telefone uz devedesetih sa pogasenim novotarijama i njemu ce baterija trajati puno duže što se tiče padova iz ruke mi telefon nikad nije ispao jedini pad se dogodio kada mi je ispao iz džepa ali na greškama se uči pa mi se to nije nikada više ponovilo što se tiče ažuriranja niko vas ne vuče za nos da ga ažurirate životni vek jeste kraći ali ja ih svejedno menjam svake dve godine neki i jednom godišnje što se tiče brzine kucanja to je beznačajno kako god njihove prednosti višestruko nadmašuju njihove nedostatke kome se to ne svidja i dalje postoje obični telefoni za 30-40€.

myname

pre 9 godina

hmm... pored nokije 3310 ne bi trebala da stoji slika ove lumije vec nekog jeftinog androida da bi ovo u tabeli bilo tacno. baterije na lumijama traju minimum 1 dan a ne retko i 2 dana. tastatura na wp8.1 je zvanicno najbrza tastatura na svetu, a nokija sa svojim lumija modelima je poznata i po svojoj izdrzljivosti tako da im ni pad ne smeta :)

djiki

pre 9 godina

Ovo se meni samo na prvu loptu super... Ali kad malo bolje razmislim,kad trčim ili vozim bajs meri kilometražu, navigacija, 3g internet, kamera, mp3 plejer uvek tu, lampa sa led flešom, igrice i još hiljadu korisnih stvari u jednom..izbor je logičan . A i normalno da starom traje baterija 3 dana kad ako te ne zove neko ili ako ne pišeš poruku nemaš razloga ni da ga pališ... Da ne pominjem one iritantne melodije za zvono...

zoran1965

pre 9 godina

само једна примеба, сваки смартфон ако му се све поискључује и оставе само опције за разговор и поруке , трајаће му батерија 3-4 дана

zoran1965

pre 9 godina

само једна примеба, сваки смартфон ако му се све поискључује и оставе само опције за разговор и поруке , трајаће му батерија 3-4 дана

Dejan

pre 9 godina

Možda bi autor ovog teksta mogao i da nam objasni kako je "golf 2" i danas najbolji auto na svetu (bolji čak i od "moskviča"), kao i kakve sve prednosti ima kasetofon u odnosu na mp3 plejere i ostale savremene gluposti.

djiki

pre 9 godina

Ovo se meni samo na prvu loptu super... Ali kad malo bolje razmislim,kad trčim ili vozim bajs meri kilometražu, navigacija, 3g internet, kamera, mp3 plejer uvek tu, lampa sa led flešom, igrice i još hiljadu korisnih stvari u jednom..izbor je logičan . A i normalno da starom traje baterija 3 dana kad ako te ne zove neko ili ako ne pišeš poruku nemaš razloga ni da ga pališ... Da ne pominjem one iritantne melodije za zvono...

Gradjanin

pre 9 godina

Ovaj clanak me podsetio da izvadim iz fioke Nokiu 5110. Koristio sam je prosle godine u avgustu, na moru, napunio bateriju i iskljucio. Sad sam ukljucio i posle 10 meseci 6 od 8 crtica za stanje baterije :)

Ertz

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?

Аца

pre 9 godina

Најискреније, када крене да ми звони телефон, а у позадини се апдејтује Гугл Плус апликација (коју уопште не користим, никада), и ја због тог апдејта једва успем да се јавим (јер апдејт ненормално укочи телефон), одмах ми на памет падне Нокија 3310.
Пошто је ова ситуација почела све чешће да се дешава, све чешће помишљам на Нокију 3310.

igorns

pre 9 godina

Ajde sad ovako:
1. dostupnost informacija - ušteda novca i vremena
2. Navigacija - ušteda novca i vremena
3. Besplatno telefoniranje sa celim svetom - ušteda novca
4. Besplatan sms sa celim svetom - ušteda novca.
4 razloga zbog kojh su pametni telefoni bolji. Kome smeta baterija, ima rešenje. Džepni izvor napajanja, ali ponavljam, za nokiu lumia, ni to nije problem. Baterija je izuzetna! I dalje ne kapiram zašto ljudi i dalje kiriste android.

Munja

pre 9 godina

Ma kakvi, i ovi novi su nedopravljeni a kamo li ovi stari... Jedino dobro od stare garde je sto nije imala na sta toliko da trosi bateriju pa je ista umela da drzi osetno duze.

lala

pre 9 godina

Članak prepun neistina. Ja imam dobar telefon, android(htc sensation xl). Star skoro 3 godine. Nikada nisam ažurirao softver, baterija draje dan, dan i po. Može i duže. Sa silikonom odlično podnosi padove. Internet aplikacijama mi štedi novac, i koristan mi je sa gomilu drugih aplikacija...

Nebojša

pre 9 godina

Ne ne bih to hteo što se tiče baterije bilo bi super da traje barem dva dana ali ionako ga punim uveče pa mi to nije toliki problem a ako smartfone koristite kao telefone uz devedesetih sa pogasenim novotarijama i njemu ce baterija trajati puno duže što se tiče padova iz ruke mi telefon nikad nije ispao jedini pad se dogodio kada mi je ispao iz džepa ali na greškama se uči pa mi se to nije nikada više ponovilo što se tiče ažuriranja niko vas ne vuče za nos da ga ažurirate životni vek jeste kraći ali ja ih svejedno menjam svake dve godine neki i jednom godišnje što se tiče brzine kucanja to je beznačajno kako god njihove prednosti višestruko nadmašuju njihove nedostatke kome se to ne svidja i dalje postoje obični telefoni za 30-40€.

Bane

pre 9 godina

Eno pune radnje "glupih" telefona, cene od 1800 do 5-6 hiljada, Nokija, Samsung, Blu, Lg, Alcatel, sta god vam treba i u kategoriji na komad su jos uvek prodavaniji od "pametnih" telefona, mozda se cak i vece pare vrte oko njih to jest ukupna zarada od njih je za proizvodjace veca od zarade koju dobijaju od "pametnih" telefona, ali u to i nisam bas 100% siguran, ali da se prodaju u vecem broju to je sigurno... Ekrani niske rezolucije, baterije koje guraju i do nedelju danas, robusni, numericke tastature, dual sim, lampa, kvaliterni signali, solidan kvalitet razgovora, ne znam sta bi mi pored svega toga trebao telefon iz 90.?

c.o.a.

pre 9 godina

@oroki
zasto bez uvrede? Ovo im je peti put ove godine da pisu ove gluposti. kao deca neka. "prazni mi se baterija, treba mi update... Bla bla kmeeee" odrastite!!!

solar

pre 9 godina

Što neko reče, želja mi je da ga nemam uopšte, da nije ni izmišljen.
Sanjam tako, umesto da sam gazdi dostupan 24h, da po isteku poslednje sekunde radnog vremena zaključam firmu i do sutra ne znam ni za sebe, a kamoli za probleme koje će pomenuti turbo-kapitalista i hiljadu klijenata da izmisle.
Pre više od 100 godina radni ljudi u Čikagu se pesnicama izborili za svetih 8-8-8 i slobodan vikend, a ja u 2014-oj radim svaki drugi, i vlasniku na izvolte 24h dnevno zbog te đavolske naprave.

myname

pre 9 godina

hmm... pored nokije 3310 ne bi trebala da stoji slika ove lumije vec nekog jeftinog androida da bi ovo u tabeli bilo tacno. baterije na lumijama traju minimum 1 dan a ne retko i 2 dana. tastatura na wp8.1 je zvanicno najbrza tastatura na svetu, a nokija sa svojim lumija modelima je poznata i po svojoj izdrzljivosti tako da im ni pad ne smeta :)

omtw

pre 9 godina

Kakvo izvlačenje stvari iz konteksta. Tačno je sve što je u tekstu napisano, ali su navedene samo stvari koje idu u korist starih telefona. Mogla bi da se napravi jedna poveća tabela u korist novih modela. Jedino što bih voleo je da baterija na mom smartfonu traje duže, sve ostalo je ok.

KingOfLeon

pre 9 godina

Da naravno. Kupio sam za licnu kolekciju odlicno ocuvane Ericsson T28 i T39 kao i Nokia 8310 i 8850. Smartfoni i ovo seka-persa rivalstvo medju njima me zaista iritiraju.

Mare

pre 9 godina

Kupio sam neki najjeftiniji Samsung za 2000din, čisto da mi posluži dok ne kupim drugi telefon. Baterija mu drži deset dana. Deset dana, eeeeej!!! :) :) :)

Dare

pre 9 godina

Најискреније, када крене да ми звони телефон, а у позадини се апдејтује Гугл Плус апликација (коју уопште не користим, никада), и ја због тог апдејта једва успем да се јавим (јер апдејт ненормално укочи телефон), одмах ми на памет падне Нокија 3310.
Пошто је ова ситуација почела све чешће да се дешава, све чешће помишљам на Нокију 3310.
(Аца, 28. jun 2014 21:29)

A što brate ne isključiš automatsko ažuriranje aplikacija? Google Play, pa Meni, Podesavanja...

dado

pre 9 godina

deco moja,seticete se ovog clanka za desetak godina,kada 3310 bude i dalje radila,a vasi telefoni na otpadu.

to je cinaenica,mnogi spominju gluposti(muzika,kamera,wifi, igrice,video) ali mi govorimo o telefonu,ne o racunaru i tabletu,telefon treba da vam prvenstveno sluzi za pozive i poruke i pozive,a ne za za.ebanciju

uostalom,kako ste do juce ziveli bez bih dodatak

igorns

pre 9 godina

Neko reče "nekadašnje cigle"? Ja sam tada imao telefon, a danas cecam ciglu od 6 inča i 220 grama. A što se tiče baterije, lumia je daleko najjača. 1320 urnišem i traje 24 sata, a kod najnormalnijeg korišćenja mi je dosegla 60 sati. Prema tome, dajem prednost pametnim telefonima.

Andrej

pre 9 godina

Pa sta je tu cudno? Ja jos uvek imam najobicniji mobilni, mogu da zovem i da saljem poruke, vise mi i ne treba. Da li onda to znaci da treba da budem u fazonu: "E moj drugar ima dobar mobilni, moram i ja to imati!"? Cak i da cela zemlja ima identican mobilni, ja bi i dalje imao ovaj najobicniji, a znate li zasto? Samo zato sto imam svoje "ja" i ne patim od toga sta ko ima ili nema. "Budi svoj i sledi svoje instinkte" - je oduvek bio moj moto.

Zoran

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?
(Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides?

Nostalgija, e to je vec nesto drugo

pre 9 godina

Uzmite danasnji telefon pa koristite kao taj devedesetih i isto ce vam baterija terati dugo. Razgovori su nekada trajali po nekoliko sekundi do eventualno ceo minut, slale se poruke i to bilo to. Nema interneta, samo gsm mreza, nema programa, nema navigacije, kamere...crno beli malecni ekran...takvih telefona ima i danas i kostaju oko 20 evra ali nesto ih ne vidjam bas kod korisnika.

nemanja

pre 9 godina

Ne slažem se, ne smeta mi ništa od toga. Jedino mi fale preklopnici, oni su bili stava, ali ipak danas ne bih koristio takav telefon, ni da je "pametan".

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Rado bi se vratio u ta neka vremena a što se tiče starih uređaja najviše mi nedostaje razlika u dizajnu... Druga stvar, s obzirom da smartfoni imaju opciju diktiranja poruke koja se odma pretvara u tekst, ovih devet karaktera u sekundi zvuči jako sporo ;)

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

Nokia E72 najbolji telefon, samo da nema problem sa ram memorijom pri korišćenju interneta bio bi nezamanljiv. Zbog toga sam morao kupiti lumiu ali E72 ostaje u kući.

Brabus

pre 9 godina

Ali realno, dosli smo do stadiuma da jeb**o mater onom ko nas pozove na mobilni, jer nas uglavnom prekida dok aploudujemo slike na fb i slicno...

Zoran

pre 9 godina

само једна примеба, сваки смартфон ако му се све поискључује и оставе само опције за разговор и поруке , трајаће му батерија 3-4 дана
(zoran1965, 28. jun 2014 19:59)

A ako ga ne koristis jos duze traje baterija? A sto si ga kupio? Dto nisi uzeo stari? Stedis vreme i novac? :))))

neutralni felsh

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?
(Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides?
(Zoran, 28. jun 2014 22:02)

ah, kako mali perica zamislja dzepni kompjuter, da ne kazem smartfon. pa drugar moze da surfuje, pritom pusti muziku, procita e-knjigicu, odgleda neki film - pitanje je malog vremena kad ce "dzepni komp" imati punu povezanost sa npr tv ili monitorom - zatim "dzepno" moze da napise mail, posalje dokument, folder... ili komentar. mobilni kompjutercic, nosis ga u dzepu, ne nosis ranac liceci na taze kampera. vredi li dalje nabrajati dalje od nadmorske visine ili strane sveta?

Munja

pre 9 godina

Tekst je više nego nerealan, naročito tabela. Ne bih svoj Windows phone menjao ni za jedan stari, pa sve da ga punim na svaka 3 sata, kako je u članku navedeno, a nema veze sa realnošću.
I postavio bih pitanje autoru teksta, koji on telefon ima? Čisto sumnjam da nije smartphone.

King

pre 9 godina

Ne razumem ovoliko kukanje, ako vam se ne svidjaju smartphonovi zasto ih koristite? Imate i danas da kupite dumb telefone sa baterijom od 7 dana za smesne pare. Ali u stvari niko od vas nije spreman da predje na losije, bitno je samo da se bezrazlozno kuka i zali za necim sto je nekad bilo!

jopix

pre 9 godina

NE. Imam jedan na tom nivou :)
Iako vodim posao preko interneta i posao mi zavisi od neta i aplikacija, kada sam "van" posla, zelim da uzivam u kontaktu sa ljudima a ne da svakih 10s beljim u ekran.
Tehnologija je bitna danas i dio je svakodnevnice, ali ljudi i mir su bitniji.
Svejedno 50+% vlasnika smartphon-ova ne koristi ni 5% njihovog potencijala.

6210

pre 9 godina

Imam ih punu fioku...kao i fotoaparata, kamerica, diktafona i ostalih sitnih aparata koje je smartphone u potpunosti uspešno zamenio...
Osim trajanja baterije i privatnosti, ovi moderni su u svemu dosta bolji, a zbog VOIP-a, chat aplikacija i dosta štede račun! Ekran ne želim ni da spominjem...
Sve u svemu, svi imamo jeftinu kancelariju u džepu.

Mrmot

pre 9 godina

Pročitao sam ovaj tekst, a onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. Poređenje je isuviše navijačko da bi uopšte bilo zanimljivo. Trajanje baterija 3-4 sata na novijim uređajima? Kako da ne, ako uključite najzahtevniju igricu koju imate, možda stvarno i ispadne približno toliko. Samo, ako već poredimo najgore slučajeve, legendarna Nokia 3310 ima deklarisani talk time od svega 2h 30min (proverite na GSM Areni!). Brzina kucanja? Voleo bih da vidim "majčinog sina" koji će na nekom starom telefonu sa 12 dugmića započeti SMS poruku i otkucati 540 karaktera za minut! Nasuprot tome, swipe tastature na Androidu omogućavaju da se jednim pokretom prsta, bez njegovog dizanja sa ekrana, otkucaju čitave reči. Da ne analiziram dalje, ako je i nostalgija, previše je.

Nenad-EU

pre 9 godina

Koliko god nam danasnji pametni telefoni olaksavaju svakodnevnicu, mnogima pomazu u poslu, toliko smatram da ih nekim ljudima treba ZABRANITI. Odem u SRB, sednem u nekom drustvu, i polovina svako malo proverava statuse na FB. Ne znam zasto uopste izlaze, ako im je virtuelno druznje interesantnije.

lunatic

pre 9 godina

Naravno da se ne mogu porefiti klasici i novi smart telefoni. Ali imali su svoju draz, i ostace upamceni. Bili su drugaciji, dizajn im je bio prioritet, sto se za danasnje ne moze reci.

NastyB

pre 9 godina

Do pre dve godine sam bio tvrdoglav i koristio Nokiu 6320i, jer mi je telefon služio samo za pozive i SMS. Ali, pošto često čekam na nešto u redovima, čekam ženu dok je u kupovini, čekam da me prozovu kod doktora, imam duge sastanke na kojima se trabunja nešto što me ne zanima, putovanja autobusom od dva-tri sata...smartfon mi je postao pravi spas. Malo internet, malo B92, Blic i druge "čitljive" aplikacije, neka laka igrica tipa Angry Birds, gomila muzike na kartici od 32 GB...možda su moje potrebe/situacije specifične, ali nikad više se ne bi vratio na "običan" mobilni.
I ova glupost sa ažuriranjem...dve godine koristim android 4.1 na LG L9 i nikakvo ažuriranje mi nije potrebno, jer sve radi kako treba.

Psn

pre 9 godina

Ne, ne želim fon iz devedesetih prošlog veka. Pa, jedva sam dočekao da se pojavi Smartphone.. sada jedva čekam njihovu dalju evoluciju. I uživam u njihovom napretku. Znanje sveta mi je sada sve brže i bliže dostupno preko njih. Nekada to nije bilo moguće.

aleksandar

pre 9 godina

radio sam u rusiji pre jedno 8 godina, imao sam nokiu 3310 (znate verovatno svi koja je), farbao sam na skeli visokoj 50 metara, slucajno mi je iz dzepa ispala nokia koja se pri padu izudarala na 100 mesta i upla u razredjivac, brzo sam pozurio dole da spasem ne telefon vec karticu, nasao sam ga u jednoj kanti gde se nalazio razredjivac obrisao sam telefon, drzao ga na suncu jedno 10ak minuta i pokusao da ga upalim i gle cuda upalio se i sve je funkcionisalo kao i pre.. hteo sam da kazem da taj telefon i dan danas imam do duse samo za posao ga koristim ali sve u svemu taj telefon me seca na lepe dane... :)

gorchilo

pre 9 godina

Imam smartphone, treba mi zbog posla. Doduse uvalila mi ga firma da se s njim sluzim. Privatno imam Nokia Asha 202 dual sim. Cudo od telefona. baterija traje 5 dana a dnevno imam preko 2 sata razgovora. Kad mi treba komp koristim laptop.

paja

pre 9 godina

Bas zato sto mi telefon treba iskljucivo za razgovore i eventualno po neki sms ja i dalje koristim 'old school' aparat minijaturnih dimenzija i nemam nameru tu ista da menjam. Jedno krace vreme sam imao iPhone 5 ali sam ga batalio kad sam skapirao da nista od onih silnih 'smart' zezalica nisam pokrenuo vise od jedanput. Cemu onda glomazna cigla od 400 evra u dzepu? Statusni simbol? To mi tek ne treba.

Ertz

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera? (Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides? (Zoran, 28. jun 2014 22:02)

Viber, YTube, Google, Panorama, B92, internet, dakle, + imam dostupnih 500 pesama, oko 1000 slika na velikom displeju u visokoj rezoluciji ,uvek sa sobom kameru, fotoaparat, mobilni telefon, mnogo toga jos. Spava mi se sad pa ne mogu, Zoki, sve da ti nabrojim. A i kad bi ti i ja komunicirali i promenili misljenja da nemam smart telefon ;-)

Zoran

pre 9 godina

sad sluzi za sve samo ne za pozive :)
(sgs5, 28. jun 2014 20:07)

U tome je razliak izmedju hemijske olovke i pera, izmedju rucnog sata i byudilnika. Da ne pricam sto 99% usluga koej dobijes od njega su potpuno nepotrebne, a one ostale nisu hitne.

Bljak

pre 9 godina

Evo nekih upoređivanja, samo na nivou onoga što ste mogli sa telefonima iz devedesetih.
1. Ako vam ukradu telefon sa karticom, ostanete bez svih kontakata. Sad kontakte držite na Guglu, LinkedInu, Fejsbuku i kad promenite telefon i karticu vaši kontakti su tu.
2. Nokia 3310 nije iz devedesetih, već s početka dvehiljaditih, telefoni iz devedesetih su imali displej od jedne linije. Kucanje poruka ili pretraživanje imenika je bila noćna mora.

marko

pre 9 godina

Pa nisam ja od 30 dana u mesecu 25 dana na kampovanju pa mi treba baterija koja drzi ne znam ni ja koliko.Svako vece sam kuci,struje hvala Bogu ima,prikljucim ga i punim.Ne znam sta je tu komplikovano i tesko.

anonimus

pre 9 godina

slažem se ja da nam nedostaju. ali razmislite dobro. da li nama nedostaju ti telefoni ili njihove pozitivne osobine? jer to su dva različita pojma. mi volimo da je telefon neunistiv i da ima bateriju koja traje 5 dana. uz to, nikome ne bi smetalo da 3310 ima i navigaciju, viber i wi-fi. ono što mi želimo, i što nam nedostaje je da današnji telefoni budu makar pribliznije izdrzljivi kao ti stari telefoni. ne želimo da se vraćamo u prošlost, ne želimo da vozimo zaprežna kola jer ne troše gorivo, nego da implementujemo najbolje kvalitete starih telefona u nove telefone. onda ćemo biti zadovoljni i nećemo ni pomisliti na 3310 uopšte. i dodao bih još jednu stvar. mislim da je otkriće touch ekrana doprinelo da telefoni postanu krhki, lomljivi uređaji koji gutaju struju. tada se sve promenilo.

Roki

pre 9 godina

Telefon skro deano u kutiji je Qtek, imao sam ga jos 2006, imao je Windows 5, i ceo office, touch screen, olovku, kameru, wifi i sve sto imaju svi danasnji telefoni. Uz to i tastaturu koja se izvlacila. Od tada do danas skoro nista, bolja kamera i ptogrami. A najbolji svih vremena Nokia 6310i sa litijum-polimer baterijom. Napunis u nedelju i cele nedelje nema punjenja. Cak i na kraci put sam isao bez punjaca jer nije bilo potrebe.

Savri

pre 9 godina

Za ljude kojima je potrebno da u svakom trenutku mogu da pročitaju email ili da pogledaju/napišu neki dokument pametni telefoni su itekako praktični, nešto kao mobilna kancelarija. Gedžete tipa mp3 plejer, digitalna kamera ili navigator više ne koristim od kada imam pametan telefon. Sve u svemu jako praktičan uređaj nažalost većina korisnika ga koristi prvenstveno za "ubijanje vremena". Ali nikako ne može da se poredi sa starim telefonima jer su ono ipak bili samo telefoni dok su ovo multifunkcionalni uređaji ;-)

omtw

pre 9 godina

Nokia E72 najbolji telefon, samo da nema problem sa ram memorijom pri korišćenju interneta bio bi nezamanljiv. Zbog toga sam morao kupiti lumiu ali E72 ostaje u kući.
(Poslato sa windows phone., 29. jun 2014 07:21)

Pogledaj na GSM Arena kolika mu je vrednost SAR zračenja, i uporedi sa novijim modelima telefona. Možda promeniš mišljenje.

Psn

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.
(Zoran, 29. jun 2014 12:38) .. da, da.. Ne koristiš ni ručni sat ni Smartphone (kako kažeš), ali koristiš fiksni i kompjuter. I, u čemu se razlikuješ od nas, sem da mi koristimo fon + kompjuter u jednom prenosnom uređaju (All-in-one, sigurno znaš šta ovo znači, ti si kako reče Amerikanac). ps. Iskoristi svoju pamet sa kojim si se rodio, i razmisli o ovome..

anonimus

pre 9 godina

Има једна емисија на каналу "History" која се зове "Pown Shop". У њој веома шармантни и духовити чланови једне породице из Лас Вегаса откупљују отприлике све што им се донесе, а што могу да препродају и нешто зараде. Све осим - апарата (било које врсте) mиз недавне прошлости, али са застарелом технологијом. Једино ако је реч о "емоцијама", може се купити нешто од тога, али са јасним сазнањем да се тај новац никада неће повратити. Срдачан поздрав!
(Pown Shop, 30. jun 2014 13:39)

prvo, piše se Pawn,
drugo, kakve to ima veze sa člankom?

StEfAn

pre 9 godina

ma idi bre, izem ti smatfon. ja i matori 100 metara udaleni jedan od drugoga, a ne cujem ga ili ga cujem slabo, ili s prekidima. imam galaxy mini. koristim ga zato sto mi se sjebala nokia 3410. taj galaxy mi barstaje u dzep ako nista drugo. vech mi netreba.

Nikola, lovac na starudiju

pre 9 godina

Sve sto je staro ima neki karakter, cini mi se dusu. To vazi i za mobilne. Licno sam fen od starih Hi-Fi uredjaja, pogotovu pojacala, Receivera, gramofona, skupljam ih a lakse kvarove znam i da popravim. Za mene nema veceg zadovoljstva nego slusati muziku preko uredjaja koji su delimicno 30-35-40 godina stari. Ubedjen sam cak da bolje zvuce nego ova danasnja plastika. Skupljam i stare rucne mehanicke satove, foto aparate a da imam para i prostora skupljao bih i oldtajmere. Sve sto je staro (osim zena), privlaci me neverovatno.

Bajaman

pre 9 godina

Isto to moze da se upitamo i za tv? Da li zelite tv iz 90-ih koji jos traju, ili neki led smart hd ( bez 4k ) koji veoma brzo se kvare... Sve je ovo u fazonu kad stariji kazu," eh kad sam ja imao 20godina" :)

guinness

pre 9 godina

Svi vi koji kukate za baterijom kupite telefon koji ima bateriju velikog kapaciteta (Motorola razr maxx ili Lenovo P780) i necete ni jednom pomisliti na teefon iz devedesetih. Ja imam Lenovo 780 sa baterijom kapaciteta 4000mah i baterija mi uz urnisanje izdrzi 3-3,5dana! Dakle kada mi je osvetljenje na 75% (napolju uvek drzim na 100%) uz ukljucen net i 3g mrezu i stalno koriscenje. Kada stavim osvetljenje ekrana na 25% i iskljucim net baterija moze da izdrzi sigurno nedelju dana (pokusao sam da testiram ali sam na petom danu imao jos 40% baterije pa sam odustao jer sam hteo da koristim sve opcije smartphone-a). Uglavnom nikada ne bih menjao smartphone za tzv. "Dumb phone" jer sada bukvakno kod kuce ni ne koristim laptop osim kada treba od kuce da radim nesto za posao...sve ostalo preko telefona (pretrazivanje interneta, mailovi i ostalo). Dostupnost informacija je sada laksa nego ikad, mail i podatke koje cuvas na netu mozes istog casa proslediti nekome ukoliko je potrebno, da ne racunam koliko puta mi je navigacija spasika zivot kada sam bio u inostranstvu, pa ranije odes negde preko kuoujes kartice za govornice ds bi se javio u kuci a sada samo nadjes wifi i sve odrads putem skypea ili vibera... Uglavnom mogucnosti danasnjih telefona su neuporedive sa telefonima iz 90-ih jedino sto je nas narod ogranicen i i dalje misli da je Nokia proizvodjac no.1

bachi

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.
(Zoran, 29. jun 2014 12:38)
Covece ti si nepismen dzaba ti Amerika!

igorns

pre 9 godina

A što sam jadan ako imam potrebu da mesečno obavim minimum 50 razgovora sa inostranstvom? Koliko bi me koštalo da to obavljam sa eriksonom 318? Vidiš, nije da se hvalim, ali mobilni telefon koristim od 1997. Kada me bukvalno bilo strah da telefoniram i to sve zbog računa. Dok recimo sada (poslednje 3 godine), uz paket koji koristim, da, bukvalno mi je sve besplatno. Ranije sam plaćao isto a nisam imao ništa! trebalo bi ti da pročitaš text ponovo. Izlećeš kao kamikaza. Uz dužno poštovanje, pozdtavljam te, kao i sve istomišljenike.

notthingz

pre 9 godina

Sve je to lepo, svako ima svoje misljenje, ali za jedno se ne slazem...ipak se brze kuca na smartu, a gore pise dupo sporije, dajte.. :)

Zoran

pre 9 godina

ah, kako mali perica zamislja dzepni kompjuter, da ne kazem smartfon. pa drugar moze da surfuje, pritom pusti muziku, procita e-knjigicu, odgleda neki film - pitanje je malog vremena kad ce "dzepni komp" imati punu povezanost sa npr tv ili monitorom - zatim "dzepno" moze da napise mail, posalje dokument, folder... ili komentar. mobilni kompjutercic, nosis ga u dzepu, ne nosis ranac liceci na taze kampera. vredi li dalje nabrajati dalje od nadmorske visine ili strane sveta?
(neutralni felsh, 29. jun 2014 02:44)

Zar to nisu igrice?

Okpuch

pre 9 godina

Ma samo da nisu bolji stari mobilni! Zamisli cekam u nekom hodniku,na nesto,vadim iphone i kidam net i par apps-a i jos jedan zivot dosade spasen! A ovako...,samo zmijica...

Milos

pre 9 godina

(igorns, 29. jun 2014 07:33). Sve je to besplatno uz paket od npr. soma ipo dindzi. Kako mi je to glupo kada neko napise da se nesto besplatno a na kraju svakog meseca mu stigne racun...

zoran sm

pre 9 godina

Evo imam ja u nekoj ladli 3310 prodajem ga jeftino 200€ posto je bolji od svih smartphone . Pa pošto je novac merilo vrednosti mislim da ga i džabe dajem po komentarima ovde.

Skywalker

pre 9 godina

Ovaj Ericsson sam imao i naravno ovu Nokiu 3310. Nju mi je bio pregazio kamion tezak 3 tone i osim sto je displej bio napukao nista joj nije falilo. I danas koristim Nokiu 6030 i ne verujem da cu skoro prestati. To je telefon sa verovatno jednom od najizdrzljivijih baterija, a o otpornosti na padove i da ne govorim. Jednostavno je neunistiv.

Zoran

pre 9 godina

Samo da kazem "malim pericama" i ostalim "dalekovidim" naivcinama:

Po zaradi sam u 2% u Americi. Mobilni nemamo ni ja ni zena. A vi stedite vreme i noivac. Dok je vas mi za nas ne brinemo.

Zoran

pre 9 godina

Ma samo da nisu bolji stari mobilni! Zamisli cekam u nekom hodniku,na nesto,vadim iphone i kidam net i par apps-a i jos jedan zivot dosade spasen! A ovako...,samo zmijica...
(Okpuch, 29. jun 2014 11:26)

Posto je cekanej u Srbiji deo folklora, od cekanej drugova kad se dogovorite do cekanej za salterom, onda je stvarno preko potreban telefon. Bolje da iskaljujes nervozu na njemu nego na onome ko je kriv.

Zoran

pre 9 godina

Slali zena i ja dete preko Atlantika, pa stjuardesa mora da vodi racuna o njemu. Naravno, to se placa. Kada se dete vracalo u SAD i kad avion sleteo i izasli, stjuardesa pita dete da joj da nas broj mo0bilnog da nas pozove i da kaze da eto...izasli sve u redu. Dete joj kaze da mi nemamo mobilni. Stjuardesa izbecila oci i pita kako nemaju mobilni. Dete sleze rameniam, kaze nemaju.

Ali u 2% smo u SAD.:))

name

pre 9 godina

Ne nedostaju mi telefoni iz 90ih jer kao sto neko ovde rece ima i sad da se kupe isti takvi telefoni za 2000 dinara gde god pa ko voli nek izvoli. Ja volim smartphone a i slozicete se da je telefon davno prestao da sluzi samo za obavljanje poziva.

vvasojevic

pre 9 godina

Koristim aktivno tri telefona - htc Desire hd, samsung chat357 i sony ericson 750k. svi su u odličnom stanju. Stari su redom 4 god, 1 god i 7 god. Svaki mi je potreban, ali mi je htc najpotrebniji (mejl, internet...). Dakle, što se mene tiče, stvar je samo potrebe. Pametno iskoristiti sve prednosti svakog telefona je važnije od toga da li je telefon "pametan" ili ne.

Sale

pre 9 godina

Nema sta da pozelim. Kupim i koristim ga i to je to... Doduse malo noviji datum a ne bas 90-te... Nokia E71 ... Zavrsena prica... Sta vise coveku treba nego taj telefon!?!?!

Dzouni

pre 9 godina

Prethodnih par telefona sam uzimao ko i svi 'normalni', jedan je imao kamericu, pa sledeci imao muziku, sledeci internet, nabudzenu kameru, muziku i gomilu mesta za nju... ali shvatio sam da od svog vremena koje provedem na fonu, jedno 30% mi zapravo treba, ostalo je iz navike ili ono, cisto nesto da se klikce.

Tako da zadnji fon, kupio sam (nov naravno) neki samsung za 2700din, ima pozive, poruke, kalkulator, alarme, mali je sto mi mnogo znaci...prvih par meseci mi je baterija trajala dve nedelje, u zadnje vreme ne merim ali 10 dana minimum. Nije da pricam nesto mnogo na njemu, ne vise od 15ak minuta dnevno, saljem dosta poruka, eto...pored njega sam kupio mp3 plejer, odvojeno, i nista mi vise ne treba od tih spravica...

modesty

pre 9 godina

Pa ne znam bas. Moj iPhone 4 je upravo napunio cetiri godine, jos uvek izgleda i radi kao nov. Baterija mi traje oko dva dana, jer internet koristim uglavnom sa iPada. Mobilni telefoni su mobilni uredjaji danas, toliko mnogo vise of telefona, ili computer pads kakve smo imali devedesetih, oni su i kompjuter i satnav, conference tool, phone, email, mini tv, digital walkman, radio itd.

Zoran

pre 9 godina

"Svima bih preporucio da ukoliko imaju potrebu za pametnim uredjajem kupe tablet racunar, jer sa njim dobijaju vise nego sa telefonom"

Tablet je veliki i slab, bolje laptop. Ali i laptop bas nije uvek za poslove osim za igriraije.

Mobilni, tablet i laptop nicemu ne sluze osim da se igras. Onima kojima zaista oni sluze necemu su fiksirani za jedno mesto. E onda im dovoljan PC.

Nikola

pre 9 godina

Svima bih preporucio da ukoliko imaju potrebu za pametnim uredjajem kupe tablet racunar, jer sa njim dobijaju vise nego sa telefonom, a za razgovore koriste upravo starije telefone ili neke novije sa manjim brojem opcija, mada je takvih sve manje. Jednostavno koristiti jedan uredjaj postaje prakticno nemoguce ukoliko razgovarate mnogo, napr ako vam je sluzbeni telefon smart.

Pown Shop

pre 9 godina

Има једна емисија на каналу "History" која се зове "Pown Shop". У њој веома шармантни и духовити чланови једне породице из Лас Вегаса откупљују отприлике све што им се донесе, а што могу да препродају и нешто зараде. Све осим - апарата (било које врсте) из недавне прошлости, али са застарелом технологијом. Једино ако је реч о "емоцијама", може се купити нешто од тога, али са јасним сазнањем да се тај новац никада неће повратити. Срдачан поздрав!

zoran1965

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније

Zoran

pre 9 godina

U vecini slucajeva igracke za veliku decu.
(realista, 29. jun 2014 13:52)

Nmea velike dece. Deca mogu samo da budu mala. Ima velikih budala ili odraslih budala, sve zavisi sta ti se vise svidja.

Dete nikad nije budala, samo odrasli.

Miloš

pre 9 godina

Nokia 3310 je veoma izdržljiv telefon , i u tom periodu je bio hit. Kartice sećam se koštale su mnogo . A danas je drugo vreme , sve se u životu menja . Ljudi , tehnologija , priroda , Pa tako i novi pametni telefoni koji su naravno atraktivniji . Ne mrzim ni jedno ni drugo . Pozdrav za sve ...

jedina zamerka

pre 9 godina

Meni smeta samo jedna stvar - kako god ga uhvatim - menja mi se štagod da je na ekranu!
Znači uvek mi prsti dodirnu ekran!
Kad to pažljivo uradim, samo po ramu - isključim ekran na dugmence s desne strane jer baš tu uhvatim, ili smanjim svetlo s leve strane :))

Pale

pre 9 godina

Ne da sam se zazelo, nego i koristim Nokiu 6230i. A voleo bih da mogu ponovo da nadjem i koristim svoj prvi Mobilni - Mitsubishi Trium Geo iz 1999. Koristio sam smartfone(S3, Note2, G2, itd...), ali nije to to...poceli su da smaraju.

vvasojevic

pre 9 godina

Koristim aktivno tri telefona - htc Desire hd, samsung chat357 i sony ericson 750k. svi su u odličnom stanju. Stari su redom 4 god, 1 god i 7 god. Svaki mi je potreban, ali mi je htc najpotrebniji (mejl, internet...). Dakle, što se mene tiče, stvar je samo potrebe. Pametno iskoristi sve prednosti svakog telefona je važnije od toga da li je telefon "pametan" ili ne.

ne bi rekooo

pre 9 godina

igorns, 29. jun 2014 07:33
Ajde reci mi ovo sto si nabrojao kakve veze ima sa telefonom?To se iskljucivo na to sta tvoj operater nudi.Pre nego sto nesto napises prvo sedi pa razmisli,jer ovo sto si pisao nema nikakve veze sa clankom.Uopste ga nisi razumeo.Jadan ti.

Zoran

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.

Zoran

pre 9 godina

(anonimus, 29. jun 2014 13:53), iole pametni znaju da novo nije uvek i bolje, inace civilizacije ne bi propaadale. A SVE su propale: I grcko, egipatsko, vavilonsko, rimsko, SVA carstva su propala. Propacsce i ovo.

Zoran

pre 9 godina

Privatna ordinacija u SAD ima softver koji 2-3 dana pre salje poruku na telefon da obavesti pacijenta da uskoro ima zakazanu posetu. Onda pacijent zove da pita o cemu se radi, nije mu jasno ili uopste i ne gleda poruku. I to kazu da im uopste ne vrsi posao.

Necu da vam kazem ko ce da uzme pare u buducnosti od ljudi. Ja znam i to koristim vec sada u Americi. Mozda neko moze da pretpostavi na osnovu ove cinjenice o automatskom slanju poruka? I to ce ljudima da bude vrlo cesto presudno u izboru, a i sada je.

Itd...

pre 9 godina

Iphone imam vec 5 godina, koristan za sve, padao vise puta ozbiljno, baterija barem dva dana traje( bez igranja igrica),ne trazi cesti update...NAJBOLJI!!!!

Zoran

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније
(zoran1965, 29. jun 2014 13:04)

Sta ti je to roming, ja to ne koristim, niti imam moblilni, ali u 2% sam u SAD.

Zoran 2%

pre 9 godina

Jos nesto da vam kazem kako se stedi i brzo zavrsava posao:

Ima nacin, besplatan, da se zakace neki na internet sajt, ma koliko njih, i da dok jedan kuca ostali gledaju kako izlaze slova i sta ovaj kuca. Mejl je bez veze, telefon je skup, a ovo je BESPALTNO.

Kad sam ja to pokazao detetu koje kao i vi sa mobilnim spava, ono se odusevilo. A sto to ne uvedu i na mobilni, pita ono? Pa ...mozda ce, ali ti znas mene,...ja idem uvek malo ispred, zato sam mobilni i preskocio.

Zoran

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније
(zoran1965, 29. jun 2014 13:04)

Ako si hteo da kazes da to radi istu stvar kao SPA-3102:
Moguce, ja ne znam tacno sta to radi, posto mobilni nemam niti znam sta je roaming. Ali mene moj uredjaj kosta 60 dolara za sva vremena. A koliko kosta tebe tvoj roaming i pretplata na mobilni telefon, a koliko mene na fiksni?

Samo vi stedite :)))

myname

pre 9 godina

hmm... pored nokije 3310 ne bi trebala da stoji slika ove lumije vec nekog jeftinog androida da bi ovo u tabeli bilo tacno. baterije na lumijama traju minimum 1 dan a ne retko i 2 dana. tastatura na wp8.1 je zvanicno najbrza tastatura na svetu, a nokija sa svojim lumija modelima je poznata i po svojoj izdrzljivosti tako da im ni pad ne smeta :)

Zoran

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?
(Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides?

djiki

pre 9 godina

Ovo se meni samo na prvu loptu super... Ali kad malo bolje razmislim,kad trčim ili vozim bajs meri kilometražu, navigacija, 3g internet, kamera, mp3 plejer uvek tu, lampa sa led flešom, igrice i još hiljadu korisnih stvari u jednom..izbor je logičan . A i normalno da starom traje baterija 3 dana kad ako te ne zove neko ili ako ne pišeš poruku nemaš razloga ni da ga pališ... Da ne pominjem one iritantne melodije za zvono...

zoran1965

pre 9 godina

само једна примеба, сваки смартфон ако му се све поискључује и оставе само опције за разговор и поруке , трајаће му батерија 3-4 дана

Аца

pre 9 godina

Најискреније, када крене да ми звони телефон, а у позадини се апдејтује Гугл Плус апликација (коју уопште не користим, никада), и ја због тог апдејта једва успем да се јавим (јер апдејт ненормално укочи телефон), одмах ми на памет падне Нокија 3310.
Пошто је ова ситуација почела све чешће да се дешава, све чешће помишљам на Нокију 3310.

igorns

pre 9 godina

Ajde sad ovako:
1. dostupnost informacija - ušteda novca i vremena
2. Navigacija - ušteda novca i vremena
3. Besplatno telefoniranje sa celim svetom - ušteda novca
4. Besplatan sms sa celim svetom - ušteda novca.
4 razloga zbog kojh su pametni telefoni bolji. Kome smeta baterija, ima rešenje. Džepni izvor napajanja, ali ponavljam, za nokiu lumia, ni to nije problem. Baterija je izuzetna! I dalje ne kapiram zašto ljudi i dalje kiriste android.

Zoran

pre 9 godina

Samo da kazem "malim pericama" i ostalim "dalekovidim" naivcinama:

Po zaradi sam u 2% u Americi. Mobilni nemamo ni ja ni zena. A vi stedite vreme i noivac. Dok je vas mi za nas ne brinemo.

Zoran

pre 9 godina

"Svima bih preporucio da ukoliko imaju potrebu za pametnim uredjajem kupe tablet racunar, jer sa njim dobijaju vise nego sa telefonom"

Tablet je veliki i slab, bolje laptop. Ali i laptop bas nije uvek za poslove osim za igriraije.

Mobilni, tablet i laptop nicemu ne sluze osim da se igras. Onima kojima zaista oni sluze necemu su fiksirani za jedno mesto. E onda im dovoljan PC.

Dejan

pre 9 godina

Možda bi autor ovog teksta mogao i da nam objasni kako je "golf 2" i danas najbolji auto na svetu (bolji čak i od "moskviča"), kao i kakve sve prednosti ima kasetofon u odnosu na mp3 plejere i ostale savremene gluposti.

dado

pre 9 godina

deco moja,seticete se ovog clanka za desetak godina,kada 3310 bude i dalje radila,a vasi telefoni na otpadu.

to je cinaenica,mnogi spominju gluposti(muzika,kamera,wifi, igrice,video) ali mi govorimo o telefonu,ne o racunaru i tabletu,telefon treba da vam prvenstveno sluzi za pozive i poruke i pozive,a ne za za.ebanciju

uostalom,kako ste do juce ziveli bez bih dodatak

Andrej

pre 9 godina

Pa sta je tu cudno? Ja jos uvek imam najobicniji mobilni, mogu da zovem i da saljem poruke, vise mi i ne treba. Da li onda to znaci da treba da budem u fazonu: "E moj drugar ima dobar mobilni, moram i ja to imati!"? Cak i da cela zemlja ima identican mobilni, ja bi i dalje imao ovaj najobicniji, a znate li zasto? Samo zato sto imam svoje "ja" i ne patim od toga sta ko ima ili nema. "Budi svoj i sledi svoje instinkte" - je oduvek bio moj moto.

lala

pre 9 godina

Članak prepun neistina. Ja imam dobar telefon, android(htc sensation xl). Star skoro 3 godine. Nikada nisam ažurirao softver, baterija draje dan, dan i po. Može i duže. Sa silikonom odlično podnosi padove. Internet aplikacijama mi štedi novac, i koristan mi je sa gomilu drugih aplikacija...

Bane

pre 9 godina

Eno pune radnje "glupih" telefona, cene od 1800 do 5-6 hiljada, Nokija, Samsung, Blu, Lg, Alcatel, sta god vam treba i u kategoriji na komad su jos uvek prodavaniji od "pametnih" telefona, mozda se cak i vece pare vrte oko njih to jest ukupna zarada od njih je za proizvodjace veca od zarade koju dobijaju od "pametnih" telefona, ali u to i nisam bas 100% siguran, ali da se prodaju u vecem broju to je sigurno... Ekrani niske rezolucije, baterije koje guraju i do nedelju danas, robusni, numericke tastature, dual sim, lampa, kvaliterni signali, solidan kvalitet razgovora, ne znam sta bi mi pored svega toga trebao telefon iz 90.?

Nebojša

pre 9 godina

Ne ne bih to hteo što se tiče baterije bilo bi super da traje barem dva dana ali ionako ga punim uveče pa mi to nije toliki problem a ako smartfone koristite kao telefone uz devedesetih sa pogasenim novotarijama i njemu ce baterija trajati puno duže što se tiče padova iz ruke mi telefon nikad nije ispao jedini pad se dogodio kada mi je ispao iz džepa ali na greškama se uči pa mi se to nije nikada više ponovilo što se tiče ažuriranja niko vas ne vuče za nos da ga ažurirate životni vek jeste kraći ali ja ih svejedno menjam svake dve godine neki i jednom godišnje što se tiče brzine kucanja to je beznačajno kako god njihove prednosti višestruko nadmašuju njihove nedostatke kome se to ne svidja i dalje postoje obični telefoni za 30-40€.

c.o.a.

pre 9 godina

@oroki
zasto bez uvrede? Ovo im je peti put ove godine da pisu ove gluposti. kao deca neka. "prazni mi se baterija, treba mi update... Bla bla kmeeee" odrastite!!!

Okpuch

pre 9 godina

Ma samo da nisu bolji stari mobilni! Zamisli cekam u nekom hodniku,na nesto,vadim iphone i kidam net i par apps-a i jos jedan zivot dosade spasen! A ovako...,samo zmijica...

Zoran 2%

pre 9 godina

Jos nesto da vam kazem kako se stedi i brzo zavrsava posao:

Ima nacin, besplatan, da se zakace neki na internet sajt, ma koliko njih, i da dok jedan kuca ostali gledaju kako izlaze slova i sta ovaj kuca. Mejl je bez veze, telefon je skup, a ovo je BESPALTNO.

Kad sam ja to pokazao detetu koje kao i vi sa mobilnim spava, ono se odusevilo. A sto to ne uvedu i na mobilni, pita ono? Pa ...mozda ce, ali ti znas mene,...ja idem uvek malo ispred, zato sam mobilni i preskocio.

KingOfLeon

pre 9 godina

Da naravno. Kupio sam za licnu kolekciju odlicno ocuvane Ericsson T28 i T39 kao i Nokia 8310 i 8850. Smartfoni i ovo seka-persa rivalstvo medju njima me zaista iritiraju.

Zoran

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.

StEfAn

pre 9 godina

ma idi bre, izem ti smatfon. ja i matori 100 metara udaleni jedan od drugoga, a ne cujem ga ili ga cujem slabo, ili s prekidima. imam galaxy mini. koristim ga zato sto mi se sjebala nokia 3410. taj galaxy mi barstaje u dzep ako nista drugo. vech mi netreba.

Gradjanin

pre 9 godina

Ovaj clanak me podsetio da izvadim iz fioke Nokiu 5110. Koristio sam je prosle godine u avgustu, na moru, napunio bateriju i iskljucio. Sad sam ukljucio i posle 10 meseci 6 od 8 crtica za stanje baterije :)

Psn

pre 9 godina

Ne, ne želim fon iz devedesetih prošlog veka. Pa, jedva sam dočekao da se pojavi Smartphone.. sada jedva čekam njihovu dalju evoluciju. I uživam u njihovom napretku. Znanje sveta mi je sada sve brže i bliže dostupno preko njih. Nekada to nije bilo moguće.

Munja

pre 9 godina

Ma kakvi, i ovi novi su nedopravljeni a kamo li ovi stari... Jedino dobro od stare garde je sto nije imala na sta toliko da trosi bateriju pa je ista umela da drzi osetno duze.

Zoran

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније
(zoran1965, 29. jun 2014 13:04)

Sta ti je to roming, ja to ne koristim, niti imam moblilni, ali u 2% sam u SAD.

Zoran

pre 9 godina

Privatna ordinacija u SAD ima softver koji 2-3 dana pre salje poruku na telefon da obavesti pacijenta da uskoro ima zakazanu posetu. Onda pacijent zove da pita o cemu se radi, nije mu jasno ili uopste i ne gleda poruku. I to kazu da im uopste ne vrsi posao.

Necu da vam kazem ko ce da uzme pare u buducnosti od ljudi. Ja znam i to koristim vec sada u Americi. Mozda neko moze da pretpostavi na osnovu ove cinjenice o automatskom slanju poruka? I to ce ljudima da bude vrlo cesto presudno u izboru, a i sada je.

nemanja

pre 9 godina

Ne slažem se, ne smeta mi ništa od toga. Jedino mi fale preklopnici, oni su bili stava, ali ipak danas ne bih koristio takav telefon, ni da je "pametan".

marko

pre 9 godina

Pa nisam ja od 30 dana u mesecu 25 dana na kampovanju pa mi treba baterija koja drzi ne znam ni ja koliko.Svako vece sam kuci,struje hvala Bogu ima,prikljucim ga i punim.Ne znam sta je tu komplikovano i tesko.

Zoran

pre 9 godina

само једна примеба, сваки смартфон ако му се све поискључује и оставе само опције за разговор и поруке , трајаће му батерија 3-4 дана
(zoran1965, 28. jun 2014 19:59)

A ako ga ne koristis jos duze traje baterija? A sto si ga kupio? Dto nisi uzeo stari? Stedis vreme i novac? :))))

Zoran

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније
(zoran1965, 29. jun 2014 13:04)

Ako si hteo da kazes da to radi istu stvar kao SPA-3102:
Moguce, ja ne znam tacno sta to radi, posto mobilni nemam niti znam sta je roaming. Ali mene moj uredjaj kosta 60 dolara za sva vremena. A koliko kosta tebe tvoj roaming i pretplata na mobilni telefon, a koliko mene na fiksni?

Samo vi stedite :)))

neutralni felsh

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?
(Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides?
(Zoran, 28. jun 2014 22:02)

ah, kako mali perica zamislja dzepni kompjuter, da ne kazem smartfon. pa drugar moze da surfuje, pritom pusti muziku, procita e-knjigicu, odgleda neki film - pitanje je malog vremena kad ce "dzepni komp" imati punu povezanost sa npr tv ili monitorom - zatim "dzepno" moze da napise mail, posalje dokument, folder... ili komentar. mobilni kompjutercic, nosis ga u dzepu, ne nosis ranac liceci na taze kampera. vredi li dalje nabrajati dalje od nadmorske visine ili strane sveta?

Zoran

pre 9 godina

U vecini slucajeva igracke za veliku decu.
(realista, 29. jun 2014 13:52)

Nmea velike dece. Deca mogu samo da budu mala. Ima velikih budala ili odraslih budala, sve zavisi sta ti se vise svidja.

Dete nikad nije budala, samo odrasli.

Pown Shop

pre 9 godina

Има једна емисија на каналу "History" која се зове "Pown Shop". У њој веома шармантни и духовити чланови једне породице из Лас Вегаса откупљују отприлике све што им се донесе, а што могу да препродају и нешто зараде. Све осим - апарата (било које врсте) из недавне прошлости, али са застарелом технологијом. Једино ако је реч о "емоцијама", може се купити нешто од тога, али са јасним сазнањем да се тај новац никада неће повратити. Срдачан поздрав!

Ertz

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera?

Mrmot

pre 9 godina

Pročitao sam ovaj tekst, a onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. Poređenje je isuviše navijačko da bi uopšte bilo zanimljivo. Trajanje baterija 3-4 sata na novijim uređajima? Kako da ne, ako uključite najzahtevniju igricu koju imate, možda stvarno i ispadne približno toliko. Samo, ako već poredimo najgore slučajeve, legendarna Nokia 3310 ima deklarisani talk time od svega 2h 30min (proverite na GSM Areni!). Brzina kucanja? Voleo bih da vidim "majčinog sina" koji će na nekom starom telefonu sa 12 dugmića započeti SMS poruku i otkucati 540 karaktera za minut! Nasuprot tome, swipe tastature na Androidu omogućavaju da se jednim pokretom prsta, bez njegovog dizanja sa ekrana, otkucaju čitave reči. Da ne analiziram dalje, ako je i nostalgija, previše je.

omtw

pre 9 godina

Kakvo izvlačenje stvari iz konteksta. Tačno je sve što je u tekstu napisano, ali su navedene samo stvari koje idu u korist starih telefona. Mogla bi da se napravi jedna poveća tabela u korist novih modela. Jedino što bih voleo je da baterija na mom smartfonu traje duže, sve ostalo je ok.

Munja

pre 9 godina

Tekst je više nego nerealan, naročito tabela. Ne bih svoj Windows phone menjao ni za jedan stari, pa sve da ga punim na svaka 3 sata, kako je u članku navedeno, a nema veze sa realnošću.
I postavio bih pitanje autoru teksta, koji on telefon ima? Čisto sumnjam da nije smartphone.

igorns

pre 9 godina

Neko reče "nekadašnje cigle"? Ja sam tada imao telefon, a danas cecam ciglu od 6 inča i 220 grama. A što se tiče baterije, lumia je daleko najjača. 1320 urnišem i traje 24 sata, a kod najnormalnijeg korišćenja mi je dosegla 60 sati. Prema tome, dajem prednost pametnim telefonima.

modesty

pre 9 godina

Pa ne znam bas. Moj iPhone 4 je upravo napunio cetiri godine, jos uvek izgleda i radi kao nov. Baterija mi traje oko dva dana, jer internet koristim uglavnom sa iPada. Mobilni telefoni su mobilni uredjaji danas, toliko mnogo vise of telefona, ili computer pads kakve smo imali devedesetih, oni su i kompjuter i satnav, conference tool, phone, email, mini tv, digital walkman, radio itd.

Zoran

pre 9 godina

(anonimus, 29. jun 2014 13:53), iole pametni znaju da novo nije uvek i bolje, inace civilizacije ne bi propaadale. A SVE su propale: I grcko, egipatsko, vavilonsko, rimsko, SVA carstva su propala. Propacsce i ovo.

Zoran

pre 9 godina

Slali zena i ja dete preko Atlantika, pa stjuardesa mora da vodi racuna o njemu. Naravno, to se placa. Kada se dete vracalo u SAD i kad avion sleteo i izasli, stjuardesa pita dete da joj da nas broj mo0bilnog da nas pozove i da kaze da eto...izasli sve u redu. Dete joj kaze da mi nemamo mobilni. Stjuardesa izbecila oci i pita kako nemaju mobilni. Dete sleze rameniam, kaze nemaju.

Ali u 2% smo u SAD.:))

Nostalgija, e to je vec nesto drugo

pre 9 godina

Uzmite danasnji telefon pa koristite kao taj devedesetih i isto ce vam baterija terati dugo. Razgovori su nekada trajali po nekoliko sekundi do eventualno ceo minut, slale se poruke i to bilo to. Nema interneta, samo gsm mreza, nema programa, nema navigacije, kamere...crno beli malecni ekran...takvih telefona ima i danas i kostaju oko 20 evra ali nesto ih ne vidjam bas kod korisnika.

Brabus

pre 9 godina

Ali realno, dosli smo do stadiuma da jeb**o mater onom ko nas pozove na mobilni, jer nas uglavnom prekida dok aploudujemo slike na fb i slicno...

Mare

pre 9 godina

Kupio sam neki najjeftiniji Samsung za 2000din, čisto da mi posluži dok ne kupim drugi telefon. Baterija mu drži deset dana. Deset dana, eeeeej!!! :) :) :)

Poslato sa windows phone.

pre 9 godina

Nokia E72 najbolji telefon, samo da nema problem sa ram memorijom pri korišćenju interneta bio bi nezamanljiv. Zbog toga sam morao kupiti lumiu ali E72 ostaje u kući.

Itd...

pre 9 godina

Iphone imam vec 5 godina, koristan za sve, padao vise puta ozbiljno, baterija barem dva dana traje( bez igranja igrica),ne trazi cesti update...NAJBOLJI!!!!

Zoran

pre 9 godina

ah, kako mali perica zamislja dzepni kompjuter, da ne kazem smartfon. pa drugar moze da surfuje, pritom pusti muziku, procita e-knjigicu, odgleda neki film - pitanje je malog vremena kad ce "dzepni komp" imati punu povezanost sa npr tv ili monitorom - zatim "dzepno" moze da napise mail, posalje dokument, folder... ili komentar. mobilni kompjutercic, nosis ga u dzepu, ne nosis ranac liceci na taze kampera. vredi li dalje nabrajati dalje od nadmorske visine ili strane sveta?
(neutralni felsh, 29. jun 2014 02:44)

Zar to nisu igrice?

Zoran

pre 9 godina

sad sluzi za sve samo ne za pozive :)
(sgs5, 28. jun 2014 20:07)

U tome je razliak izmedju hemijske olovke i pera, izmedju rucnog sata i byudilnika. Da ne pricam sto 99% usluga koej dobijes od njega su potpuno nepotrebne, a one ostale nisu hitne.

Pale

pre 9 godina

Ne da sam se zazelo, nego i koristim Nokiu 6230i. A voleo bih da mogu ponovo da nadjem i koristim svoj prvi Mobilni - Mitsubishi Trium Geo iz 1999. Koristio sam smartfone(S3, Note2, G2, itd...), ali nije to to...poceli su da smaraju.

King

pre 9 godina

Ne razumem ovoliko kukanje, ako vam se ne svidjaju smartphonovi zasto ih koristite? Imate i danas da kupite dumb telefone sa baterijom od 7 dana za smesne pare. Ali u stvari niko od vas nije spreman da predje na losije, bitno je samo da se bezrazlozno kuka i zali za necim sto je nekad bilo!

Dare

pre 9 godina

Најискреније, када крене да ми звони телефон, а у позадини се апдејтује Гугл Плус апликација (коју уопште не користим, никада), и ја због тог апдејта једва успем да се јавим (јер апдејт ненормално укочи телефон), одмах ми на памет падне Нокија 3310.
Пошто је ова ситуација почела све чешће да се дешава, све чешће помишљам на Нокију 3310.
(Аца, 28. jun 2014 21:29)

A što brate ne isključiš automatsko ažuriranje aplikacija? Google Play, pa Meni, Podesavanja...

guinness

pre 9 godina

Svi vi koji kukate za baterijom kupite telefon koji ima bateriju velikog kapaciteta (Motorola razr maxx ili Lenovo P780) i necete ni jednom pomisliti na teefon iz devedesetih. Ja imam Lenovo 780 sa baterijom kapaciteta 4000mah i baterija mi uz urnisanje izdrzi 3-3,5dana! Dakle kada mi je osvetljenje na 75% (napolju uvek drzim na 100%) uz ukljucen net i 3g mrezu i stalno koriscenje. Kada stavim osvetljenje ekrana na 25% i iskljucim net baterija moze da izdrzi sigurno nedelju dana (pokusao sam da testiram ali sam na petom danu imao jos 40% baterije pa sam odustao jer sam hteo da koristim sve opcije smartphone-a). Uglavnom nikada ne bih menjao smartphone za tzv. "Dumb phone" jer sada bukvakno kod kuce ni ne koristim laptop osim kada treba od kuce da radim nesto za posao...sve ostalo preko telefona (pretrazivanje interneta, mailovi i ostalo). Dostupnost informacija je sada laksa nego ikad, mail i podatke koje cuvas na netu mozes istog casa proslediti nekome ukoliko je potrebno, da ne racunam koliko puta mi je navigacija spasika zivot kada sam bio u inostranstvu, pa ranije odes negde preko kuoujes kartice za govornice ds bi se javio u kuci a sada samo nadjes wifi i sve odrads putem skypea ili vibera... Uglavnom mogucnosti danasnjih telefona su neuporedive sa telefonima iz 90-ih jedino sto je nas narod ogranicen i i dalje misli da je Nokia proizvodjac no.1

paja

pre 9 godina

Bas zato sto mi telefon treba iskljucivo za razgovore i eventualno po neki sms ja i dalje koristim 'old school' aparat minijaturnih dimenzija i nemam nameru tu ista da menjam. Jedno krace vreme sam imao iPhone 5 ali sam ga batalio kad sam skapirao da nista od onih silnih 'smart' zezalica nisam pokrenuo vise od jedanput. Cemu onda glomazna cigla od 400 evra u dzepu? Statusni simbol? To mi tek ne treba.

jopix

pre 9 godina

NE. Imam jedan na tom nivou :)
Iako vodim posao preko interneta i posao mi zavisi od neta i aplikacija, kada sam "van" posla, zelim da uzivam u kontaktu sa ljudima a ne da svakih 10s beljim u ekran.
Tehnologija je bitna danas i dio je svakodnevnice, ali ljudi i mir su bitniji.
Svejedno 50+% vlasnika smartphon-ova ne koristi ni 5% njihovog potencijala.

Roki

pre 9 godina

Telefon skro deano u kutiji je Qtek, imao sam ga jos 2006, imao je Windows 5, i ceo office, touch screen, olovku, kameru, wifi i sve sto imaju svi danasnji telefoni. Uz to i tastaturu koja se izvlacila. Od tada do danas skoro nista, bolja kamera i ptogrami. A najbolji svih vremena Nokia 6310i sa litijum-polimer baterijom. Napunis u nedelju i cele nedelje nema punjenja. Cak i na kraci put sam isao bez punjaca jer nije bilo potrebe.

solar

pre 9 godina

Što neko reče, želja mi je da ga nemam uopšte, da nije ni izmišljen.
Sanjam tako, umesto da sam gazdi dostupan 24h, da po isteku poslednje sekunde radnog vremena zaključam firmu i do sutra ne znam ni za sebe, a kamoli za probleme koje će pomenuti turbo-kapitalista i hiljadu klijenata da izmisle.
Pre više od 100 godina radni ljudi u Čikagu se pesnicama izborili za svetih 8-8-8 i slobodan vikend, a ja u 2014-oj radim svaki drugi, i vlasniku na izvolte 24h dnevno zbog te đavolske naprave.

Ertz

pre 9 godina

Ali sada procitamo ovaj clanak pa izmenjamo misljenja. Vrlo cesto nesto saznam i naucim iz samog clanka ali i iz komentara. Dzepni komjuter zar to nije bio san, kao mnogo pre rucni sat, ili hemijska olovka umesto pera? (Ertz, 28. jun 2014 20:25)

Rucni sat je da imas pri sebi i vidis koliko je sati. Hemijska olovka isto, i dalje pises njom. A kako ti koristis dzepni kompjuter(pametni telefon) i koje aplikacije koristis na njemu osim igirca i d avidis kojom brzinom se kreces, na kojoj si nadmorskoj visini i da vidis na koju stranu sveta ides? (Zoran, 28. jun 2014 22:02)

Viber, YTube, Google, Panorama, B92, internet, dakle, + imam dostupnih 500 pesama, oko 1000 slika na velikom displeju u visokoj rezoluciji ,uvek sa sobom kameru, fotoaparat, mobilni telefon, mnogo toga jos. Spava mi se sad pa ne mogu, Zoki, sve da ti nabrojim. A i kad bi ti i ja komunicirali i promenili misljenja da nemam smart telefon ;-)

gorchilo

pre 9 godina

Imam smartphone, treba mi zbog posla. Doduse uvalila mi ga firma da se s njim sluzim. Privatno imam Nokia Asha 202 dual sim. Cudo od telefona. baterija traje 5 dana a dnevno imam preko 2 sata razgovora. Kad mi treba komp koristim laptop.

ne bi rekooo

pre 9 godina

igorns, 29. jun 2014 07:33
Ajde reci mi ovo sto si nabrojao kakve veze ima sa telefonom?To se iskljucivo na to sta tvoj operater nudi.Pre nego sto nesto napises prvo sedi pa razmisli,jer ovo sto si pisao nema nikakve veze sa clankom.Uopste ga nisi razumeo.Jadan ti.

Nikola

pre 9 godina

Svima bih preporucio da ukoliko imaju potrebu za pametnim uredjajem kupe tablet racunar, jer sa njim dobijaju vise nego sa telefonom, a za razgovore koriste upravo starije telefone ili neke novije sa manjim brojem opcija, mada je takvih sve manje. Jednostavno koristiti jedan uredjaj postaje prakticno nemoguce ukoliko razgovarate mnogo, napr ako vam je sluzbeni telefon smart.

6210

pre 9 godina

Imam ih punu fioku...kao i fotoaparata, kamerica, diktafona i ostalih sitnih aparata koje je smartphone u potpunosti uspešno zamenio...
Osim trajanja baterije i privatnosti, ovi moderni su u svemu dosta bolji, a zbog VOIP-a, chat aplikacija i dosta štede račun! Ekran ne želim ni da spominjem...
Sve u svemu, svi imamo jeftinu kancelariju u džepu.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Rado bi se vratio u ta neka vremena a što se tiče starih uređaja najviše mi nedostaje razlika u dizajnu... Druga stvar, s obzirom da smartfoni imaju opciju diktiranja poruke koja se odma pretvara u tekst, ovih devet karaktera u sekundi zvuči jako sporo ;)

Milos

pre 9 godina

(igorns, 29. jun 2014 07:33). Sve je to besplatno uz paket od npr. soma ipo dindzi. Kako mi je to glupo kada neko napise da se nesto besplatno a na kraju svakog meseca mu stigne racun...

zoran sm

pre 9 godina

Evo imam ja u nekoj ladli 3310 prodajem ga jeftino 200€ posto je bolji od svih smartphone . Pa pošto je novac merilo vrednosti mislim da ga i džabe dajem po komentarima ovde.

aleksandar

pre 9 godina

radio sam u rusiji pre jedno 8 godina, imao sam nokiu 3310 (znate verovatno svi koja je), farbao sam na skeli visokoj 50 metara, slucajno mi je iz dzepa ispala nokia koja se pri padu izudarala na 100 mesta i upla u razredjivac, brzo sam pozurio dole da spasem ne telefon vec karticu, nasao sam ga u jednoj kanti gde se nalazio razredjivac obrisao sam telefon, drzao ga na suncu jedno 10ak minuta i pokusao da ga upalim i gle cuda upalio se i sve je funkcionisalo kao i pre.. hteo sam da kazem da taj telefon i dan danas imam do duse samo za posao ga koristim ali sve u svemu taj telefon me seca na lepe dane... :)

Skywalker

pre 9 godina

Ovaj Ericsson sam imao i naravno ovu Nokiu 3310. Nju mi je bio pregazio kamion tezak 3 tone i osim sto je displej bio napukao nista joj nije falilo. I danas koristim Nokiu 6030 i ne verujem da cu skoro prestati. To je telefon sa verovatno jednom od najizdrzljivijih baterija, a o otpornosti na padove i da ne govorim. Jednostavno je neunistiv.

Zoran

pre 9 godina

Ma samo da nisu bolji stari mobilni! Zamisli cekam u nekom hodniku,na nesto,vadim iphone i kidam net i par apps-a i jos jedan zivot dosade spasen! A ovako...,samo zmijica...
(Okpuch, 29. jun 2014 11:26)

Posto je cekanej u Srbiji deo folklora, od cekanej drugova kad se dogovorite do cekanej za salterom, onda je stvarno preko potreban telefon. Bolje da iskaljujes nervozu na njemu nego na onome ko je kriv.

notthingz

pre 9 godina

Sve je to lepo, svako ima svoje misljenje, ali za jedno se ne slazem...ipak se brze kuca na smartu, a gore pise dupo sporije, dajte.. :)

name

pre 9 godina

Ne nedostaju mi telefoni iz 90ih jer kao sto neko ovde rece ima i sad da se kupe isti takvi telefoni za 2000 dinara gde god pa ko voli nek izvoli. Ja volim smartphone a i slozicete se da je telefon davno prestao da sluzi samo za obavljanje poziva.

Bajaman

pre 9 godina

Isto to moze da se upitamo i za tv? Da li zelite tv iz 90-ih koji jos traju, ili neki led smart hd ( bez 4k ) koji veoma brzo se kvare... Sve je ovo u fazonu kad stariji kazu," eh kad sam ja imao 20godina" :)

igorns

pre 9 godina

A što sam jadan ako imam potrebu da mesečno obavim minimum 50 razgovora sa inostranstvom? Koliko bi me koštalo da to obavljam sa eriksonom 318? Vidiš, nije da se hvalim, ali mobilni telefon koristim od 1997. Kada me bukvalno bilo strah da telefoniram i to sve zbog računa. Dok recimo sada (poslednje 3 godine), uz paket koji koristim, da, bukvalno mi je sve besplatno. Ranije sam plaćao isto a nisam imao ništa! trebalo bi ti da pročitaš text ponovo. Izlećeš kao kamikaza. Uz dužno poštovanje, pozdtavljam te, kao i sve istomišljenike.

anonimus

pre 9 godina

slažem se ja da nam nedostaju. ali razmislite dobro. da li nama nedostaju ti telefoni ili njihove pozitivne osobine? jer to su dva različita pojma. mi volimo da je telefon neunistiv i da ima bateriju koja traje 5 dana. uz to, nikome ne bi smetalo da 3310 ima i navigaciju, viber i wi-fi. ono što mi želimo, i što nam nedostaje je da današnji telefoni budu makar pribliznije izdrzljivi kao ti stari telefoni. ne želimo da se vraćamo u prošlost, ne želimo da vozimo zaprežna kola jer ne troše gorivo, nego da implementujemo najbolje kvalitete starih telefona u nove telefone. onda ćemo biti zadovoljni i nećemo ni pomisliti na 3310 uopšte. i dodao bih još jednu stvar. mislim da je otkriće touch ekrana doprinelo da telefoni postanu krhki, lomljivi uređaji koji gutaju struju. tada se sve promenilo.

Psn

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.
(Zoran, 29. jun 2014 12:38) .. da, da.. Ne koristiš ni ručni sat ni Smartphone (kako kažeš), ali koristiš fiksni i kompjuter. I, u čemu se razlikuješ od nas, sem da mi koristimo fon + kompjuter u jednom prenosnom uređaju (All-in-one, sigurno znaš šta ovo znači, ti si kako reče Amerikanac). ps. Iskoristi svoju pamet sa kojim si se rodio, i razmisli o ovome..

NastyB

pre 9 godina

Do pre dve godine sam bio tvrdoglav i koristio Nokiu 6320i, jer mi je telefon služio samo za pozive i SMS. Ali, pošto često čekam na nešto u redovima, čekam ženu dok je u kupovini, čekam da me prozovu kod doktora, imam duge sastanke na kojima se trabunja nešto što me ne zanima, putovanja autobusom od dva-tri sata...smartfon mi je postao pravi spas. Malo internet, malo B92, Blic i druge "čitljive" aplikacije, neka laka igrica tipa Angry Birds, gomila muzike na kartici od 32 GB...možda su moje potrebe/situacije specifične, ali nikad više se ne bi vratio na "običan" mobilni.
I ova glupost sa ažuriranjem...dve godine koristim android 4.1 na LG L9 i nikakvo ažuriranje mi nije potrebno, jer sve radi kako treba.

anonimus

pre 9 godina

Има једна емисија на каналу "History" која се зове "Pown Shop". У њој веома шармантни и духовити чланови једне породице из Лас Вегаса откупљују отприлике све што им се донесе, а што могу да препродају и нешто зараде. Све осим - апарата (било које врсте) mиз недавне прошлости, али са застарелом технологијом. Једино ако је реч о "емоцијама", може се купити нешто од тога, али са јасним сазнањем да се тај новац никада неће повратити. Срдачан поздрав!
(Pown Shop, 30. jun 2014 13:39)

prvo, piše se Pawn,
drugo, kakve to ima veze sa člankom?

lunatic

pre 9 godina

Naravno da se ne mogu porefiti klasici i novi smart telefoni. Ali imali su svoju draz, i ostace upamceni. Bili su drugaciji, dizajn im je bio prioritet, sto se za danasnje ne moze reci.

Sale

pre 9 godina

Nema sta da pozelim. Kupim i koristim ga i to je to... Doduse malo noviji datum a ne bas 90-te... Nokia E71 ... Zavrsena prica... Sta vise coveku treba nego taj telefon!?!?!

Dzouni

pre 9 godina

Prethodnih par telefona sam uzimao ko i svi 'normalni', jedan je imao kamericu, pa sledeci imao muziku, sledeci internet, nabudzenu kameru, muziku i gomilu mesta za nju... ali shvatio sam da od svog vremena koje provedem na fonu, jedno 30% mi zapravo treba, ostalo je iz navike ili ono, cisto nesto da se klikce.

Tako da zadnji fon, kupio sam (nov naravno) neki samsung za 2700din, ima pozive, poruke, kalkulator, alarme, mali je sto mi mnogo znaci...prvih par meseci mi je baterija trajala dve nedelje, u zadnje vreme ne merim ali 10 dana minimum. Nije da pricam nesto mnogo na njemu, ne vise od 15ak minuta dnevno, saljem dosta poruka, eto...pored njega sam kupio mp3 plejer, odvojeno, i nista mi vise ne treba od tih spravica...

Nikola, lovac na starudiju

pre 9 godina

Sve sto je staro ima neki karakter, cini mi se dusu. To vazi i za mobilne. Licno sam fen od starih Hi-Fi uredjaja, pogotovu pojacala, Receivera, gramofona, skupljam ih a lakse kvarove znam i da popravim. Za mene nema veceg zadovoljstva nego slusati muziku preko uredjaja koji su delimicno 30-35-40 godina stari. Ubedjen sam cak da bolje zvuce nego ova danasnja plastika. Skupljam i stare rucne mehanicke satove, foto aparate a da imam para i prostora skupljao bih i oldtajmere. Sve sto je staro (osim zena), privlaci me neverovatno.

vvasojevic

pre 9 godina

Koristim aktivno tri telefona - htc Desire hd, samsung chat357 i sony ericson 750k. svi su u odličnom stanju. Stari su redom 4 god, 1 god i 7 god. Svaki mi je potreban, ali mi je htc najpotrebniji (mejl, internet...). Dakle, što se mene tiče, stvar je samo potrebe. Pametno iskoristi sve prednosti svakog telefona je važnije od toga da li je telefon "pametan" ili ne.

Bljak

pre 9 godina

Evo nekih upoređivanja, samo na nivou onoga što ste mogli sa telefonima iz devedesetih.
1. Ako vam ukradu telefon sa karticom, ostanete bez svih kontakata. Sad kontakte držite na Guglu, LinkedInu, Fejsbuku i kad promenite telefon i karticu vaši kontakti su tu.
2. Nokia 3310 nije iz devedesetih, već s početka dvehiljaditih, telefoni iz devedesetih su imali displej od jedne linije. Kucanje poruka ili pretraživanje imenika je bila noćna mora.

vvasojevic

pre 9 godina

Koristim aktivno tri telefona - htc Desire hd, samsung chat357 i sony ericson 750k. svi su u odličnom stanju. Stari su redom 4 god, 1 god i 7 god. Svaki mi je potreban, ali mi je htc najpotrebniji (mejl, internet...). Dakle, što se mene tiče, stvar je samo potrebe. Pametno iskoristiti sve prednosti svakog telefona je važnije od toga da li je telefon "pametan" ili ne.

zoran1965

pre 9 godina

(Zoran, 29. jun 2014 11:33)
остави ти све укључене опције када си у ромингу...геније

bachi

pre 9 godina

Za neupucene, to jest za skoro sve ovde sto se javili:

Znate sta je usteda i vreme:

Instaliras SPA-3102(potrazi na internetu sta je). Onda iz Srbije preko kompjutera se zakacis na fiksni poslovni telefon u SAD i zoves ljude po Americi iz Srbije ili bilo kog dela sveta. I kad tebe zovu na taj broj u Americi tebi zvoni softvaer na komjuteru u Srbiji ili Japanu.

Mladi ste vi jos. mada pamet ne ide sa godinama, sa tim se radjas.
(Zoran, 29. jun 2014 12:38)
Covece ti si nepismen dzaba ti Amerika!

Miloš

pre 9 godina

Nokia 3310 je veoma izdržljiv telefon , i u tom periodu je bio hit. Kartice sećam se koštale su mnogo . A danas je drugo vreme , sve se u životu menja . Ljudi , tehnologija , priroda , Pa tako i novi pametni telefoni koji su naravno atraktivniji . Ne mrzim ni jedno ni drugo . Pozdrav za sve ...

jedina zamerka

pre 9 godina

Meni smeta samo jedna stvar - kako god ga uhvatim - menja mi se štagod da je na ekranu!
Znači uvek mi prsti dodirnu ekran!
Kad to pažljivo uradim, samo po ramu - isključim ekran na dugmence s desne strane jer baš tu uhvatim, ili smanjim svetlo s leve strane :))

Savri

pre 9 godina

Za ljude kojima je potrebno da u svakom trenutku mogu da pročitaju email ili da pogledaju/napišu neki dokument pametni telefoni su itekako praktični, nešto kao mobilna kancelarija. Gedžete tipa mp3 plejer, digitalna kamera ili navigator više ne koristim od kada imam pametan telefon. Sve u svemu jako praktičan uređaj nažalost većina korisnika ga koristi prvenstveno za "ubijanje vremena". Ali nikako ne može da se poredi sa starim telefonima jer su ono ipak bili samo telefoni dok su ovo multifunkcionalni uređaji ;-)

Nenad-EU

pre 9 godina

Koliko god nam danasnji pametni telefoni olaksavaju svakodnevnicu, mnogima pomazu u poslu, toliko smatram da ih nekim ljudima treba ZABRANITI. Odem u SRB, sednem u nekom drustvu, i polovina svako malo proverava statuse na FB. Ne znam zasto uopste izlaze, ako im je virtuelno druznje interesantnije.

omtw

pre 9 godina

Nokia E72 najbolji telefon, samo da nema problem sa ram memorijom pri korišćenju interneta bio bi nezamanljiv. Zbog toga sam morao kupiti lumiu ali E72 ostaje u kući.
(Poslato sa windows phone., 29. jun 2014 07:21)

Pogledaj na GSM Arena kolika mu je vrednost SAR zračenja, i uporedi sa novijim modelima telefona. Možda promeniš mišljenje.