Utorak, 22.04.2014.

10:36

Vodič za sastavljanje desktop konfiguracije

Izvor: PIŠE: Milan Milošev, WinWin izbor

Vodiè za sastavljanje desktop konfiguracije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 9 godina

Maticna Ploca - gigabyte GA-78LMT-USB3
Procesor Amd - fx8320 Hladjenje chiftec arena 500w
Graficka Kartica - MSI
Radeon HD 7850 2GB GDDR5 R7850-2GD5/OC
Ram - kingston 8gb 1600mhz
Masina koja tera sve najnovije igre na ultra fullhd 1080 bez problema a nije los ni za neka renderovanja jedino sam malo stedeo na ploci posto nisam clocker i plus dobio sam 5 godina garancije na to sve tako da sto se tice gaminga ovo je dovoljno ali naravno ko ima vise kesa uzece bolje XD s obzirom da sam ja ovo platio 65.000 u oktobru 2013 a u januaru je ovo sve kostalo 70.000 zbog pdva koji su uveli krvnici

kulturan

pre 10 godina

Ljudi možete sastaviti i Intel gejming konfiguraicju ali to već probija dosta budžet. Mislim da se sa AMD možete dosta jeftinije proći...

Veliki brat

pre 10 godina

Problem je što za većinu gotovih konfiguracija ne napišu jasno koliko RAM-a podržava, nego se sve prodaju sa nekih 4GB što je minimum minimuma da bi moglo i sa Office aplikacijama da se radi normalno bez nekog seckanja (ako se otvori više programa i dokumenata, pusti muzika, otvori internet...).

Ja pre kod tog WinWin-a gledao neki Dell desktop i svi redom modeli imaju po 2 ili 4GB, što nije normalno. To su na zapadu prevaziđeni modeli, i kupovati komp sa jačim procesorom bez 16 ili 32GB RAM-a nema smisla sa ovim cenama memorije. Spucate 1000e na komp, a imate 4 ili 8 GB memorije!
Takođe, sretao sam kod njih i laptopove koji imaju 6 ili 8GB memorije a imaju 32-bit Windows pa se vidi oko 3GB!!!

A onda odem kod Gigatrona i nađem sličnu Dell konfiguaciju, ali koja podržava 32GB memorije i košta nekih 3000din. više nego kod WW (doduše, isto ima 8GB, pa treba dodati još 3 modula po 8 ili zameniti taj od 8 sa 2 po 16GB).

A niko ne govori o tom problemu, da ako sad ne uzmete memorije bar 2x više nego što vam treba, za par godina će ta memorija prestati da se proizvodi masovno i biće 3-4 puta skuplja nego sada (kao što je slučaj sada sa DDR2).

nezaposlen

pre 10 godina

Za solidno igranje dovoljan je i i3. imam i3 3220, msi gaming gtx 650ti boost i 4gb rama. Većina igara mi radi na high podešavanjima sa 1080p.

Max

pre 10 godina

Ovaj prostor za komentarisanje je očigledno rezervisan za Klub Slepih Poštovalaca i LJubitelja AMD-a. Kao što reče neko u prethodnim komentarima da ako hoćeš mašinu onda je neophodno ići na Intel+Nvidia a ako hoćeš, prosto rečeno, imaš-a-ustvari-nemaš ili da se j***š a da ti ne uđe onda svi znamo... AMD!!! Ne može se suditi o hardveru i mogućnostima istih na osnovu minimalnih testova i prosečnih potreba. Na kraju krajeva Stojadin i Ferrari su slični kada idu 60 na sat.. Ostalo je suvišno... :)

'ajmo sad!!! Lupajte minuse :))))

Max

pre 10 godina

CPU - Intel Core i5 4670K (http://cpuboss.com/cpu/Intel-Core-i5-4670K, za uložene pare nema bolje...)
MB - MSI sa Intel Z87 chipsetom
MEM - 4x 4GB Kingston HyperX 1600MHz
VGA - MSI GTX760 Gaming OC
HDD - Seagate 1TB
DVD - Asus DVD-RW

E sad... Obavezno proverite RAIDMAX kućišta i napajanja.
Ja sam uzeo ORION model i napajanje 600W Bronze. Kvalitet i cena neverovatni...

3D CAD i 3DS Max rade savršeno.. Sve nove igre na ULTRA uglavnom preko 45 FPS...

Gastoz

pre 10 godina

A ja platio 750$ intel i7 poslednja generacija, 16gb ram, nvidia bese neka kartica od 2gb (2nd class), ssd od 256gb plus 3tb hard, monitor, zvucnici 2.1
Skupo bre to u Srbiji.

TheD

pre 10 godina

@league of legends,svaka tebi cast sto uopste mozes da igras na gf 210 ja znam da njoj laguje i warcraft 3.Bolje ti to prodaj ako mozes i uzmi polovnu GF 9600GT ja igram mgr rising revengance na njoj.a najbolje bi bilo ako bi nasao GF 8800 ultra jer je bolja od vecine novijih grafa.

Prophet

pre 10 godina

Nedavno sam nadogradio komp, uzeo sam maticnu asus m5a97 evo r2.0 oko 70e kosta, procesor Amd fx 8350 Sa 8 jezgra na 4,0 turbo 4,2-overclokovan na 4,7ghz Cena procesora 160e, i uzeo sam 2x8gb=16gb corsair vengeance 1600 blue 150e, uzeo sam u madjarskoj, tako da su me ove tri komponente na kraju sa vracenom afa izaslo oko 320e. Ostatak konfiguracije mi je graficka gtx gigabyte winforce 670 sa dva ventilatora, 550w chiftec napajanje i thermaltake soprano dx kuciste. I cepam sve igre na max na Samsungu ue50f6500, koji sam ne davno uzeo jel mi se monitor pokvario i izasao me je oko 700e u madjarskoj.

Pera

pre 10 godina

Powercolor je sasvim ok proizvođač. Nema nešto zvučno ime, ali imaju kvalitetne komponente.
Inače, Max, ako se ne ide na OC, i5-4440 je isplativije rešenje u odnosu na i5-4670K. Jednostavno, razlika između ta dva procesora je minimalna (ponavljam, ako se ne ide na OC), i ne opravdava razliku u ceni, barem po mom mišljenju.

Stane

pre 10 godina

Priznajem, nisam neki "haker" za sastavljanje računara, ali sam obnovio svoj komp za relativno sitne pare. Matična (Asus), procesor (Intel) i memorija (Kingston) su me koštale 17 hiljada. Posle dva-tri meseca sam dao 24 za IPS monitor (Dell) od isto toliko inča, i opet posle par meseci 8 hiljada za napajanje (Seasonic). Tri stara Seagate-a još uvek rade, pa hard nisam kupovao. A grafička mi još ne treba, jer stara još uvek "tera" najnovije naslove na high.
A zašto sam odabrao baš ove "brendove"? Zato što ih koristim već ko-zna-koliko godina, i nikad nisam imao problema sa njima.
A još sam i prodao stare delove i stari monitor za gomolicu crvenih. Bog da me vidi.

Max

pre 10 godina

Ako sklapate konfiguraciju a ne uvrstite MSI,Asus,Gigabyte ploču ali sa Intel Z87 čipsetom i Intel Core i5 4670K ONDA STVARNO TREBA DA SE POSAVETUJTE NEGDE!!! Ovo predloženo je promašaj TEŠKI... Memorija min. 8GB
i GTX 760 je ok i bolje rešenje nego AMD...

peca

pre 10 godina

Mogu da se pohvalim da sam vlasnik najjače navedene konfiguracije(stim da imam 280x umesto 290x). Konfiguracija radi savršeno za profesionalnu i gejmersku shvrhu, i nisam imao nikakvih problema u toku rada. Što se tiče Amd vs Intel tu je sve stvar potrebe. Amd ima jeftine procesore sa više slabijih jezgara, dok uglavnom skuplji Intelovi imaju manje jačih jezgara, što znači da sve zavisi od optimizacije programa koji se koriste(ali naravno da je multithreading sadašnjost i budućnost...)

Nebojsa

pre 10 godina

(Ivan, 22. april 2014 12:13)
pa ovo su ti sad pretezno aktuelne komponente, mozes bilo gde da ih kupis. Raspitaj se po forumima i videces da su trenutno najbolji izbor za ulozeni kesh.

Recimo Radeon R9 290 Sapphire TRI-X 4GB je najača 290 kartica u svetu, tako da necesh omanuti ako je uzmes

Potpisujem

pre 10 godina

AthlonX4 Quad-Core 750Kje vrhunski quad core procesor za 70e necete naci bolji izbor.. Imam ga sa 270x igram sve nove igre na full podesavanjima. Ne razumem zasto bi neko kupovao skuplje komponente za gejming??

BlackHat

pre 10 godina

MSI SAM2K9N v3 je maticna, Procesor je 4600+ dual core AMD, RAM 4GB Kingstone 800MHz, Hard 2x320GB WDC Caviar Blue AAKS, Graficka Palit 9600GT Sonic 512DDR3. Kompjuter je star 7 godina i gura sve nove igre, neke na High a neke na Medium zahtevnosti. Gura Win 7 i radi savrseno glatko! Prezadovoljan sam. Kad budem kupovao novi, uzecu plocu sa intelom i7 jer je taj procesor kida i jede malu decu! Naravno, ici ce sa nVidia 760 grafikom i 26 incha Amoled monitorom. Za bolje nisam... :-) Ne igram igre, ali programiram i radim 3d rendering u Max-u!

zoran

pre 10 godina

Smesno je preporuciti amd u jakoj gejmerskoj konfiguraciji. Intel je tu prvi izbor. Amd je dovoljan za biro. Isto tako je intelova grafika dovoljna za biro ali nikako nije dovoljna za gejmere. Ko ima malo para treba da kupi amd apu koji ima vrlo jaku grafiku u uporedjenju sa intelom i vrlo je jeftin a pruza mnogo. Ploce za apu su takodje izuzetno pristupacne.

Leba i uz leba

pre 10 godina

Cekaj malo. Ovde sve sam go AMD do AMDa. Ja kada kazem gejming PC, onda prvo mislim na Intel i7. To je preduslov za dobru gejming masinu. A glavni uslov nosi naziv nVidia. Kakav AMD. To sto su njihovi procesori ugradjeni u ove nove decje igrackice od konzola, to je da ne bi propali, pa da se Intel ne okurazi. Inace AMD je uvek bio iza Intela.

Душан

pre 10 godina

@Majsor
Majstor za sta? Za racunare ne sigurno. Nalupao si se teskih gluposti. Intel? AMD niza klasa? Za gejmere STROGO preporucujes nVidia 1GB 128bit? Jedino si za CL kod rama pogodio. Ovo ostalo,nula bodova.

iskusan

pre 10 godina

Konfiguracije za pokretanje video igara se obicno sastavljaju zavisno od budzeta i od trenutne ponude. Za te konfiguracije je generalno vaznija graficka kartica ali treba obratiti paznju da procesor ipak ne bude suvise slab. Igre tesko mogu da iskoriste maksimalno sva jezgra procesora tako da je visina radnog takta od jakog znacaja (moze se desi da procesor sa 2 jezgra i visim taktom bude brze od procesora sa 4 jezgra i nizim taktom). Intelovi procesori genralno imaju nesto bolje performanse nego amd sa istim radnim taktom ali im je i cena veca.
Sto se tice poslovne konfiguracije (bez pokretanja novijih igara), tu je amd u prednosti jer isporucuje procesore sa mnogo kvalitetnijom integrisanom grafikom. Tu bi vise nego dovoljno bio i procesor iz AMD A4 familije (FM2 podnozje) koji bi omogucio sasvim komotno koriscenje interneta, office paketa, gledanje hd filmova... za manje od 21 hiljade dinara (4gb memorije, hard disk od 1tb i dvd pisac) s tim sto bi trebalo kupiti jos kuciste, tastaturu i mis a to je vec stvar ukusa (ali moze da se nadje i za manje od 4000 dinara). Tako da savrsena "negejmerska" konfiguracija ima za manje od 25000 dinara, pozeljno sa nekom linux verzijom lakoj za koriscenje jer bi sam windows izasao jos oko 10000 dinara ekstra.

Zegi

pre 10 godina

Mene je 5 komponenti za upgrade na novi gejming racunar izaslo preko 60000, i to samo ploca, memorija, procesor, grafika i napajanje, ostalo je sve staro. Mnogo je bre sve to para od kad su digli PDV. Sreca pa radim u solidnoj firmi pa sam sve to mogao podrzati.

League of Legends

pre 10 godina

Moje performanse :
Maticna -> Asus p5b-e
Procesor -> Intel dual-core 1.86
Ram -> 3gb 800mHz
Grafika -> Nvidia GF 210
Hardisk -> Wd 500 Gb
Jedva podrzava danasnje zahtevnije igre poput LoL-a. Mislim da mi treba rekonstrukcija 3-4 komponente maticna procesor ram i grafika

Majstor

pre 10 godina

Ekstra je sve ovo .. samo sto treba lom para. Ja imam dosta stariji PC i gledao sam nesto da uzmem novije komponente. Maticne ploce vam preporucujem Asus/Msi ili gigabyte jer su najkvalitetnije. Procesor se podrazumeva da bude intelov, jer Amd su dosta slabiji i niza klasa. Najbolji su dual core i quad core intelovi. Kod ram memorija su kingstonove najbolje negde 1600 mHz ddr3. Takodje je dosta vazno da kod rama gledate CL to je odziv rama, sto je manje to bolje. Graficke karte za gejmere strogo preporucujem Nvidia Geforce 1gb ddr3 ima sad raznih. Takodje je vazno da je 128bitna ili cak 256-bitnA radni takt. Hard diskovi po meni oko 500 gb dovoljno malo kvalitetniji. Napajanje zavisi od pc-a pa je pozeljno uzet malo jace od 450W. Kuler i nije toliko vazan, samo da je kompatabilan sa maticnom.

IgorKg

pre 10 godina

Još da PDV na komponente (računare) nije 20%, ovako za iole ozbiljniju konfiguraciju (mislim na kućište sa komponentama) treba da se izdvoji minimum 60 000 dinara, a gde je još monitor na sve to :/

Ivan

pre 10 godina

i naravno sve navedeno je samo za win-win radnje... ljudi ne sastavljajte konfiguraciju iz reklame, mislite svojom glavom i tražite na različitim mestima.

Unnamed

pre 10 godina

Intelova arhitektura je trenutno u prednosti nad AMD-om. Za relativno malo novca može da se uzme 1150 Dualcore Celeron, B85 ploča, 4 GB DDR3 RAM-a, R9 260X grafička i neko pristojno 400-500 W napajanje. To je sweetspot za 1080p gaming sa umerenim detaljima. Sledeći korak bi bio i5+R9 270X, a premium varijanta i5+280X. Ima i dobrih kombinacija koje uključuju i AMD procesore i nVidia grafičke karte, ali to već kako ko voli.

Ivan

pre 10 godina

i naravno sve navedeno je samo za win-win radnje... ljudi ne sastavljajte konfiguraciju iz reklame, mislite svojom glavom i tražite na različitim mestima.

IgorKg

pre 10 godina

Još da PDV na komponente (računare) nije 20%, ovako za iole ozbiljniju konfiguraciju (mislim na kućište sa komponentama) treba da se izdvoji minimum 60 000 dinara, a gde je još monitor na sve to :/

Zegi

pre 10 godina

Mene je 5 komponenti za upgrade na novi gejming racunar izaslo preko 60000, i to samo ploca, memorija, procesor, grafika i napajanje, ostalo je sve staro. Mnogo je bre sve to para od kad su digli PDV. Sreca pa radim u solidnoj firmi pa sam sve to mogao podrzati.

Душан

pre 10 godina

@Majsor
Majstor za sta? Za racunare ne sigurno. Nalupao si se teskih gluposti. Intel? AMD niza klasa? Za gejmere STROGO preporucujes nVidia 1GB 128bit? Jedino si za CL kod rama pogodio. Ovo ostalo,nula bodova.

iskusan

pre 10 godina

Konfiguracije za pokretanje video igara se obicno sastavljaju zavisno od budzeta i od trenutne ponude. Za te konfiguracije je generalno vaznija graficka kartica ali treba obratiti paznju da procesor ipak ne bude suvise slab. Igre tesko mogu da iskoriste maksimalno sva jezgra procesora tako da je visina radnog takta od jakog znacaja (moze se desi da procesor sa 2 jezgra i visim taktom bude brze od procesora sa 4 jezgra i nizim taktom). Intelovi procesori genralno imaju nesto bolje performanse nego amd sa istim radnim taktom ali im je i cena veca.
Sto se tice poslovne konfiguracije (bez pokretanja novijih igara), tu je amd u prednosti jer isporucuje procesore sa mnogo kvalitetnijom integrisanom grafikom. Tu bi vise nego dovoljno bio i procesor iz AMD A4 familije (FM2 podnozje) koji bi omogucio sasvim komotno koriscenje interneta, office paketa, gledanje hd filmova... za manje od 21 hiljade dinara (4gb memorije, hard disk od 1tb i dvd pisac) s tim sto bi trebalo kupiti jos kuciste, tastaturu i mis a to je vec stvar ukusa (ali moze da se nadje i za manje od 4000 dinara). Tako da savrsena "negejmerska" konfiguracija ima za manje od 25000 dinara, pozeljno sa nekom linux verzijom lakoj za koriscenje jer bi sam windows izasao jos oko 10000 dinara ekstra.

League of Legends

pre 10 godina

Moje performanse :
Maticna -> Asus p5b-e
Procesor -> Intel dual-core 1.86
Ram -> 3gb 800mHz
Grafika -> Nvidia GF 210
Hardisk -> Wd 500 Gb
Jedva podrzava danasnje zahtevnije igre poput LoL-a. Mislim da mi treba rekonstrukcija 3-4 komponente maticna procesor ram i grafika

Potpisujem

pre 10 godina

AthlonX4 Quad-Core 750Kje vrhunski quad core procesor za 70e necete naci bolji izbor.. Imam ga sa 270x igram sve nove igre na full podesavanjima. Ne razumem zasto bi neko kupovao skuplje komponente za gejming??

zoran

pre 10 godina

Smesno je preporuciti amd u jakoj gejmerskoj konfiguraciji. Intel je tu prvi izbor. Amd je dovoljan za biro. Isto tako je intelova grafika dovoljna za biro ali nikako nije dovoljna za gejmere. Ko ima malo para treba da kupi amd apu koji ima vrlo jaku grafiku u uporedjenju sa intelom i vrlo je jeftin a pruza mnogo. Ploce za apu su takodje izuzetno pristupacne.

Stane

pre 10 godina

Priznajem, nisam neki "haker" za sastavljanje računara, ali sam obnovio svoj komp za relativno sitne pare. Matična (Asus), procesor (Intel) i memorija (Kingston) su me koštale 17 hiljada. Posle dva-tri meseca sam dao 24 za IPS monitor (Dell) od isto toliko inča, i opet posle par meseci 8 hiljada za napajanje (Seasonic). Tri stara Seagate-a još uvek rade, pa hard nisam kupovao. A grafička mi još ne treba, jer stara još uvek "tera" najnovije naslove na high.
A zašto sam odabrao baš ove "brendove"? Zato što ih koristim već ko-zna-koliko godina, i nikad nisam imao problema sa njima.
A još sam i prodao stare delove i stari monitor za gomolicu crvenih. Bog da me vidi.

Unnamed

pre 10 godina

Intelova arhitektura je trenutno u prednosti nad AMD-om. Za relativno malo novca može da se uzme 1150 Dualcore Celeron, B85 ploča, 4 GB DDR3 RAM-a, R9 260X grafička i neko pristojno 400-500 W napajanje. To je sweetspot za 1080p gaming sa umerenim detaljima. Sledeći korak bi bio i5+R9 270X, a premium varijanta i5+280X. Ima i dobrih kombinacija koje uključuju i AMD procesore i nVidia grafičke karte, ali to već kako ko voli.

Pera

pre 10 godina

Powercolor je sasvim ok proizvođač. Nema nešto zvučno ime, ali imaju kvalitetne komponente.
Inače, Max, ako se ne ide na OC, i5-4440 je isplativije rešenje u odnosu na i5-4670K. Jednostavno, razlika između ta dva procesora je minimalna (ponavljam, ako se ne ide na OC), i ne opravdava razliku u ceni, barem po mom mišljenju.

peca

pre 10 godina

Mogu da se pohvalim da sam vlasnik najjače navedene konfiguracije(stim da imam 280x umesto 290x). Konfiguracija radi savršeno za profesionalnu i gejmersku shvrhu, i nisam imao nikakvih problema u toku rada. Što se tiče Amd vs Intel tu je sve stvar potrebe. Amd ima jeftine procesore sa više slabijih jezgara, dok uglavnom skuplji Intelovi imaju manje jačih jezgara, što znači da sve zavisi od optimizacije programa koji se koriste(ali naravno da je multithreading sadašnjost i budućnost...)

Max

pre 10 godina

Ako sklapate konfiguraciju a ne uvrstite MSI,Asus,Gigabyte ploču ali sa Intel Z87 čipsetom i Intel Core i5 4670K ONDA STVARNO TREBA DA SE POSAVETUJTE NEGDE!!! Ovo predloženo je promašaj TEŠKI... Memorija min. 8GB
i GTX 760 je ok i bolje rešenje nego AMD...

Gastoz

pre 10 godina

A ja platio 750$ intel i7 poslednja generacija, 16gb ram, nvidia bese neka kartica od 2gb (2nd class), ssd od 256gb plus 3tb hard, monitor, zvucnici 2.1
Skupo bre to u Srbiji.

Max

pre 10 godina

Ovaj prostor za komentarisanje je očigledno rezervisan za Klub Slepih Poštovalaca i LJubitelja AMD-a. Kao što reče neko u prethodnim komentarima da ako hoćeš mašinu onda je neophodno ići na Intel+Nvidia a ako hoćeš, prosto rečeno, imaš-a-ustvari-nemaš ili da se j***š a da ti ne uđe onda svi znamo... AMD!!! Ne može se suditi o hardveru i mogućnostima istih na osnovu minimalnih testova i prosečnih potreba. Na kraju krajeva Stojadin i Ferrari su slični kada idu 60 na sat.. Ostalo je suvišno... :)

'ajmo sad!!! Lupajte minuse :))))

Prophet

pre 10 godina

Nedavno sam nadogradio komp, uzeo sam maticnu asus m5a97 evo r2.0 oko 70e kosta, procesor Amd fx 8350 Sa 8 jezgra na 4,0 turbo 4,2-overclokovan na 4,7ghz Cena procesora 160e, i uzeo sam 2x8gb=16gb corsair vengeance 1600 blue 150e, uzeo sam u madjarskoj, tako da su me ove tri komponente na kraju sa vracenom afa izaslo oko 320e. Ostatak konfiguracije mi je graficka gtx gigabyte winforce 670 sa dva ventilatora, 550w chiftec napajanje i thermaltake soprano dx kuciste. I cepam sve igre na max na Samsungu ue50f6500, koji sam ne davno uzeo jel mi se monitor pokvario i izasao me je oko 700e u madjarskoj.

Majstor

pre 10 godina

Ekstra je sve ovo .. samo sto treba lom para. Ja imam dosta stariji PC i gledao sam nesto da uzmem novije komponente. Maticne ploce vam preporucujem Asus/Msi ili gigabyte jer su najkvalitetnije. Procesor se podrazumeva da bude intelov, jer Amd su dosta slabiji i niza klasa. Najbolji su dual core i quad core intelovi. Kod ram memorija su kingstonove najbolje negde 1600 mHz ddr3. Takodje je dosta vazno da kod rama gledate CL to je odziv rama, sto je manje to bolje. Graficke karte za gejmere strogo preporucujem Nvidia Geforce 1gb ddr3 ima sad raznih. Takodje je vazno da je 128bitna ili cak 256-bitnA radni takt. Hard diskovi po meni oko 500 gb dovoljno malo kvalitetniji. Napajanje zavisi od pc-a pa je pozeljno uzet malo jace od 450W. Kuler i nije toliko vazan, samo da je kompatabilan sa maticnom.

Leba i uz leba

pre 10 godina

Cekaj malo. Ovde sve sam go AMD do AMDa. Ja kada kazem gejming PC, onda prvo mislim na Intel i7. To je preduslov za dobru gejming masinu. A glavni uslov nosi naziv nVidia. Kakav AMD. To sto su njihovi procesori ugradjeni u ove nove decje igrackice od konzola, to je da ne bi propali, pa da se Intel ne okurazi. Inace AMD je uvek bio iza Intela.

Nebojsa

pre 10 godina

(Ivan, 22. april 2014 12:13)
pa ovo su ti sad pretezno aktuelne komponente, mozes bilo gde da ih kupis. Raspitaj se po forumima i videces da su trenutno najbolji izbor za ulozeni kesh.

Recimo Radeon R9 290 Sapphire TRI-X 4GB je najača 290 kartica u svetu, tako da necesh omanuti ako je uzmes

kulturan

pre 10 godina

Ljudi možete sastaviti i Intel gejming konfiguraicju ali to već probija dosta budžet. Mislim da se sa AMD možete dosta jeftinije proći...

Veliki brat

pre 10 godina

Problem je što za većinu gotovih konfiguracija ne napišu jasno koliko RAM-a podržava, nego se sve prodaju sa nekih 4GB što je minimum minimuma da bi moglo i sa Office aplikacijama da se radi normalno bez nekog seckanja (ako se otvori više programa i dokumenata, pusti muzika, otvori internet...).

Ja pre kod tog WinWin-a gledao neki Dell desktop i svi redom modeli imaju po 2 ili 4GB, što nije normalno. To su na zapadu prevaziđeni modeli, i kupovati komp sa jačim procesorom bez 16 ili 32GB RAM-a nema smisla sa ovim cenama memorije. Spucate 1000e na komp, a imate 4 ili 8 GB memorije!
Takođe, sretao sam kod njih i laptopove koji imaju 6 ili 8GB memorije a imaju 32-bit Windows pa se vidi oko 3GB!!!

A onda odem kod Gigatrona i nađem sličnu Dell konfiguaciju, ali koja podržava 32GB memorije i košta nekih 3000din. više nego kod WW (doduše, isto ima 8GB, pa treba dodati još 3 modula po 8 ili zameniti taj od 8 sa 2 po 16GB).

A niko ne govori o tom problemu, da ako sad ne uzmete memorije bar 2x više nego što vam treba, za par godina će ta memorija prestati da se proizvodi masovno i biće 3-4 puta skuplja nego sada (kao što je slučaj sada sa DDR2).

nezaposlen

pre 10 godina

Za solidno igranje dovoljan je i i3. imam i3 3220, msi gaming gtx 650ti boost i 4gb rama. Većina igara mi radi na high podešavanjima sa 1080p.

BlackHat

pre 10 godina

MSI SAM2K9N v3 je maticna, Procesor je 4600+ dual core AMD, RAM 4GB Kingstone 800MHz, Hard 2x320GB WDC Caviar Blue AAKS, Graficka Palit 9600GT Sonic 512DDR3. Kompjuter je star 7 godina i gura sve nove igre, neke na High a neke na Medium zahtevnosti. Gura Win 7 i radi savrseno glatko! Prezadovoljan sam. Kad budem kupovao novi, uzecu plocu sa intelom i7 jer je taj procesor kida i jede malu decu! Naravno, ici ce sa nVidia 760 grafikom i 26 incha Amoled monitorom. Za bolje nisam... :-) Ne igram igre, ali programiram i radim 3d rendering u Max-u!

Max

pre 10 godina

CPU - Intel Core i5 4670K (http://cpuboss.com/cpu/Intel-Core-i5-4670K, za uložene pare nema bolje...)
MB - MSI sa Intel Z87 chipsetom
MEM - 4x 4GB Kingston HyperX 1600MHz
VGA - MSI GTX760 Gaming OC
HDD - Seagate 1TB
DVD - Asus DVD-RW

E sad... Obavezno proverite RAIDMAX kućišta i napajanja.
Ja sam uzeo ORION model i napajanje 600W Bronze. Kvalitet i cena neverovatni...

3D CAD i 3DS Max rade savršeno.. Sve nove igre na ULTRA uglavnom preko 45 FPS...

TheD

pre 10 godina

@league of legends,svaka tebi cast sto uopste mozes da igras na gf 210 ja znam da njoj laguje i warcraft 3.Bolje ti to prodaj ako mozes i uzmi polovnu GF 9600GT ja igram mgr rising revengance na njoj.a najbolje bi bilo ako bi nasao GF 8800 ultra jer je bolja od vecine novijih grafa.

Milan

pre 9 godina

Maticna Ploca - gigabyte GA-78LMT-USB3
Procesor Amd - fx8320 Hladjenje chiftec arena 500w
Graficka Kartica - MSI
Radeon HD 7850 2GB GDDR5 R7850-2GD5/OC
Ram - kingston 8gb 1600mhz
Masina koja tera sve najnovije igre na ultra fullhd 1080 bez problema a nije los ni za neka renderovanja jedino sam malo stedeo na ploci posto nisam clocker i plus dobio sam 5 godina garancije na to sve tako da sto se tice gaminga ovo je dovoljno ali naravno ko ima vise kesa uzece bolje XD s obzirom da sam ja ovo platio 65.000 u oktobru 2013 a u januaru je ovo sve kostalo 70.000 zbog pdva koji su uveli krvnici

Majstor

pre 10 godina

Ekstra je sve ovo .. samo sto treba lom para. Ja imam dosta stariji PC i gledao sam nesto da uzmem novije komponente. Maticne ploce vam preporucujem Asus/Msi ili gigabyte jer su najkvalitetnije. Procesor se podrazumeva da bude intelov, jer Amd su dosta slabiji i niza klasa. Najbolji su dual core i quad core intelovi. Kod ram memorija su kingstonove najbolje negde 1600 mHz ddr3. Takodje je dosta vazno da kod rama gledate CL to je odziv rama, sto je manje to bolje. Graficke karte za gejmere strogo preporucujem Nvidia Geforce 1gb ddr3 ima sad raznih. Takodje je vazno da je 128bitna ili cak 256-bitnA radni takt. Hard diskovi po meni oko 500 gb dovoljno malo kvalitetniji. Napajanje zavisi od pc-a pa je pozeljno uzet malo jace od 450W. Kuler i nije toliko vazan, samo da je kompatabilan sa maticnom.

Leba i uz leba

pre 10 godina

Cekaj malo. Ovde sve sam go AMD do AMDa. Ja kada kazem gejming PC, onda prvo mislim na Intel i7. To je preduslov za dobru gejming masinu. A glavni uslov nosi naziv nVidia. Kakav AMD. To sto su njihovi procesori ugradjeni u ove nove decje igrackice od konzola, to je da ne bi propali, pa da se Intel ne okurazi. Inace AMD je uvek bio iza Intela.

BlackHat

pre 10 godina

MSI SAM2K9N v3 je maticna, Procesor je 4600+ dual core AMD, RAM 4GB Kingstone 800MHz, Hard 2x320GB WDC Caviar Blue AAKS, Graficka Palit 9600GT Sonic 512DDR3. Kompjuter je star 7 godina i gura sve nove igre, neke na High a neke na Medium zahtevnosti. Gura Win 7 i radi savrseno glatko! Prezadovoljan sam. Kad budem kupovao novi, uzecu plocu sa intelom i7 jer je taj procesor kida i jede malu decu! Naravno, ici ce sa nVidia 760 grafikom i 26 incha Amoled monitorom. Za bolje nisam... :-) Ne igram igre, ali programiram i radim 3d rendering u Max-u!

Max

pre 10 godina

Ovaj prostor za komentarisanje je očigledno rezervisan za Klub Slepih Poštovalaca i LJubitelja AMD-a. Kao što reče neko u prethodnim komentarima da ako hoćeš mašinu onda je neophodno ići na Intel+Nvidia a ako hoćeš, prosto rečeno, imaš-a-ustvari-nemaš ili da se j***š a da ti ne uđe onda svi znamo... AMD!!! Ne može se suditi o hardveru i mogućnostima istih na osnovu minimalnih testova i prosečnih potreba. Na kraju krajeva Stojadin i Ferrari su slični kada idu 60 na sat.. Ostalo je suvišno... :)

'ajmo sad!!! Lupajte minuse :))))

Unnamed

pre 10 godina

Intelova arhitektura je trenutno u prednosti nad AMD-om. Za relativno malo novca može da se uzme 1150 Dualcore Celeron, B85 ploča, 4 GB DDR3 RAM-a, R9 260X grafička i neko pristojno 400-500 W napajanje. To je sweetspot za 1080p gaming sa umerenim detaljima. Sledeći korak bi bio i5+R9 270X, a premium varijanta i5+280X. Ima i dobrih kombinacija koje uključuju i AMD procesore i nVidia grafičke karte, ali to već kako ko voli.

Max

pre 10 godina

Ako sklapate konfiguraciju a ne uvrstite MSI,Asus,Gigabyte ploču ali sa Intel Z87 čipsetom i Intel Core i5 4670K ONDA STVARNO TREBA DA SE POSAVETUJTE NEGDE!!! Ovo predloženo je promašaj TEŠKI... Memorija min. 8GB
i GTX 760 je ok i bolje rešenje nego AMD...

zoran

pre 10 godina

Smesno je preporuciti amd u jakoj gejmerskoj konfiguraciji. Intel je tu prvi izbor. Amd je dovoljan za biro. Isto tako je intelova grafika dovoljna za biro ali nikako nije dovoljna za gejmere. Ko ima malo para treba da kupi amd apu koji ima vrlo jaku grafiku u uporedjenju sa intelom i vrlo je jeftin a pruza mnogo. Ploce za apu su takodje izuzetno pristupacne.

League of Legends

pre 10 godina

Moje performanse :
Maticna -> Asus p5b-e
Procesor -> Intel dual-core 1.86
Ram -> 3gb 800mHz
Grafika -> Nvidia GF 210
Hardisk -> Wd 500 Gb
Jedva podrzava danasnje zahtevnije igre poput LoL-a. Mislim da mi treba rekonstrukcija 3-4 komponente maticna procesor ram i grafika

Ivan

pre 10 godina

i naravno sve navedeno je samo za win-win radnje... ljudi ne sastavljajte konfiguraciju iz reklame, mislite svojom glavom i tražite na različitim mestima.

Zegi

pre 10 godina

Mene je 5 komponenti za upgrade na novi gejming racunar izaslo preko 60000, i to samo ploca, memorija, procesor, grafika i napajanje, ostalo je sve staro. Mnogo je bre sve to para od kad su digli PDV. Sreca pa radim u solidnoj firmi pa sam sve to mogao podrzati.

TheD

pre 10 godina

@league of legends,svaka tebi cast sto uopste mozes da igras na gf 210 ja znam da njoj laguje i warcraft 3.Bolje ti to prodaj ako mozes i uzmi polovnu GF 9600GT ja igram mgr rising revengance na njoj.a najbolje bi bilo ako bi nasao GF 8800 ultra jer je bolja od vecine novijih grafa.

IgorKg

pre 10 godina

Još da PDV na komponente (računare) nije 20%, ovako za iole ozbiljniju konfiguraciju (mislim na kućište sa komponentama) treba da se izdvoji minimum 60 000 dinara, a gde je još monitor na sve to :/

Veliki brat

pre 10 godina

Problem je što za većinu gotovih konfiguracija ne napišu jasno koliko RAM-a podržava, nego se sve prodaju sa nekih 4GB što je minimum minimuma da bi moglo i sa Office aplikacijama da se radi normalno bez nekog seckanja (ako se otvori više programa i dokumenata, pusti muzika, otvori internet...).

Ja pre kod tog WinWin-a gledao neki Dell desktop i svi redom modeli imaju po 2 ili 4GB, što nije normalno. To su na zapadu prevaziđeni modeli, i kupovati komp sa jačim procesorom bez 16 ili 32GB RAM-a nema smisla sa ovim cenama memorije. Spucate 1000e na komp, a imate 4 ili 8 GB memorije!
Takođe, sretao sam kod njih i laptopove koji imaju 6 ili 8GB memorije a imaju 32-bit Windows pa se vidi oko 3GB!!!

A onda odem kod Gigatrona i nađem sličnu Dell konfiguaciju, ali koja podržava 32GB memorije i košta nekih 3000din. više nego kod WW (doduše, isto ima 8GB, pa treba dodati još 3 modula po 8 ili zameniti taj od 8 sa 2 po 16GB).

A niko ne govori o tom problemu, da ako sad ne uzmete memorije bar 2x više nego što vam treba, za par godina će ta memorija prestati da se proizvodi masovno i biće 3-4 puta skuplja nego sada (kao što je slučaj sada sa DDR2).

Душан

pre 10 godina

@Majsor
Majstor za sta? Za racunare ne sigurno. Nalupao si se teskih gluposti. Intel? AMD niza klasa? Za gejmere STROGO preporucujes nVidia 1GB 128bit? Jedino si za CL kod rama pogodio. Ovo ostalo,nula bodova.

Max

pre 10 godina

CPU - Intel Core i5 4670K (http://cpuboss.com/cpu/Intel-Core-i5-4670K, za uložene pare nema bolje...)
MB - MSI sa Intel Z87 chipsetom
MEM - 4x 4GB Kingston HyperX 1600MHz
VGA - MSI GTX760 Gaming OC
HDD - Seagate 1TB
DVD - Asus DVD-RW

E sad... Obavezno proverite RAIDMAX kućišta i napajanja.
Ja sam uzeo ORION model i napajanje 600W Bronze. Kvalitet i cena neverovatni...

3D CAD i 3DS Max rade savršeno.. Sve nove igre na ULTRA uglavnom preko 45 FPS...

peca

pre 10 godina

Mogu da se pohvalim da sam vlasnik najjače navedene konfiguracije(stim da imam 280x umesto 290x). Konfiguracija radi savršeno za profesionalnu i gejmersku shvrhu, i nisam imao nikakvih problema u toku rada. Što se tiče Amd vs Intel tu je sve stvar potrebe. Amd ima jeftine procesore sa više slabijih jezgara, dok uglavnom skuplji Intelovi imaju manje jačih jezgara, što znači da sve zavisi od optimizacije programa koji se koriste(ali naravno da je multithreading sadašnjost i budućnost...)

kulturan

pre 10 godina

Ljudi možete sastaviti i Intel gejming konfiguraicju ali to već probija dosta budžet. Mislim da se sa AMD možete dosta jeftinije proći...

Potpisujem

pre 10 godina

AthlonX4 Quad-Core 750Kje vrhunski quad core procesor za 70e necete naci bolji izbor.. Imam ga sa 270x igram sve nove igre na full podesavanjima. Ne razumem zasto bi neko kupovao skuplje komponente za gejming??

Nebojsa

pre 10 godina

(Ivan, 22. april 2014 12:13)
pa ovo su ti sad pretezno aktuelne komponente, mozes bilo gde da ih kupis. Raspitaj se po forumima i videces da su trenutno najbolji izbor za ulozeni kesh.

Recimo Radeon R9 290 Sapphire TRI-X 4GB je najača 290 kartica u svetu, tako da necesh omanuti ako je uzmes

Stane

pre 10 godina

Priznajem, nisam neki "haker" za sastavljanje računara, ali sam obnovio svoj komp za relativno sitne pare. Matična (Asus), procesor (Intel) i memorija (Kingston) su me koštale 17 hiljada. Posle dva-tri meseca sam dao 24 za IPS monitor (Dell) od isto toliko inča, i opet posle par meseci 8 hiljada za napajanje (Seasonic). Tri stara Seagate-a još uvek rade, pa hard nisam kupovao. A grafička mi još ne treba, jer stara još uvek "tera" najnovije naslove na high.
A zašto sam odabrao baš ove "brendove"? Zato što ih koristim već ko-zna-koliko godina, i nikad nisam imao problema sa njima.
A još sam i prodao stare delove i stari monitor za gomolicu crvenih. Bog da me vidi.

iskusan

pre 10 godina

Konfiguracije za pokretanje video igara se obicno sastavljaju zavisno od budzeta i od trenutne ponude. Za te konfiguracije je generalno vaznija graficka kartica ali treba obratiti paznju da procesor ipak ne bude suvise slab. Igre tesko mogu da iskoriste maksimalno sva jezgra procesora tako da je visina radnog takta od jakog znacaja (moze se desi da procesor sa 2 jezgra i visim taktom bude brze od procesora sa 4 jezgra i nizim taktom). Intelovi procesori genralno imaju nesto bolje performanse nego amd sa istim radnim taktom ali im je i cena veca.
Sto se tice poslovne konfiguracije (bez pokretanja novijih igara), tu je amd u prednosti jer isporucuje procesore sa mnogo kvalitetnijom integrisanom grafikom. Tu bi vise nego dovoljno bio i procesor iz AMD A4 familije (FM2 podnozje) koji bi omogucio sasvim komotno koriscenje interneta, office paketa, gledanje hd filmova... za manje od 21 hiljade dinara (4gb memorije, hard disk od 1tb i dvd pisac) s tim sto bi trebalo kupiti jos kuciste, tastaturu i mis a to je vec stvar ukusa (ali moze da se nadje i za manje od 4000 dinara). Tako da savrsena "negejmerska" konfiguracija ima za manje od 25000 dinara, pozeljno sa nekom linux verzijom lakoj za koriscenje jer bi sam windows izasao jos oko 10000 dinara ekstra.

Pera

pre 10 godina

Powercolor je sasvim ok proizvođač. Nema nešto zvučno ime, ali imaju kvalitetne komponente.
Inače, Max, ako se ne ide na OC, i5-4440 je isplativije rešenje u odnosu na i5-4670K. Jednostavno, razlika između ta dva procesora je minimalna (ponavljam, ako se ne ide na OC), i ne opravdava razliku u ceni, barem po mom mišljenju.

Prophet

pre 10 godina

Nedavno sam nadogradio komp, uzeo sam maticnu asus m5a97 evo r2.0 oko 70e kosta, procesor Amd fx 8350 Sa 8 jezgra na 4,0 turbo 4,2-overclokovan na 4,7ghz Cena procesora 160e, i uzeo sam 2x8gb=16gb corsair vengeance 1600 blue 150e, uzeo sam u madjarskoj, tako da su me ove tri komponente na kraju sa vracenom afa izaslo oko 320e. Ostatak konfiguracije mi je graficka gtx gigabyte winforce 670 sa dva ventilatora, 550w chiftec napajanje i thermaltake soprano dx kuciste. I cepam sve igre na max na Samsungu ue50f6500, koji sam ne davno uzeo jel mi se monitor pokvario i izasao me je oko 700e u madjarskoj.

nezaposlen

pre 10 godina

Za solidno igranje dovoljan je i i3. imam i3 3220, msi gaming gtx 650ti boost i 4gb rama. Većina igara mi radi na high podešavanjima sa 1080p.

Milan

pre 9 godina

Maticna Ploca - gigabyte GA-78LMT-USB3
Procesor Amd - fx8320 Hladjenje chiftec arena 500w
Graficka Kartica - MSI
Radeon HD 7850 2GB GDDR5 R7850-2GD5/OC
Ram - kingston 8gb 1600mhz
Masina koja tera sve najnovije igre na ultra fullhd 1080 bez problema a nije los ni za neka renderovanja jedino sam malo stedeo na ploci posto nisam clocker i plus dobio sam 5 godina garancije na to sve tako da sto se tice gaminga ovo je dovoljno ali naravno ko ima vise kesa uzece bolje XD s obzirom da sam ja ovo platio 65.000 u oktobru 2013 a u januaru je ovo sve kostalo 70.000 zbog pdva koji su uveli krvnici

Gastoz

pre 10 godina

A ja platio 750$ intel i7 poslednja generacija, 16gb ram, nvidia bese neka kartica od 2gb (2nd class), ssd od 256gb plus 3tb hard, monitor, zvucnici 2.1
Skupo bre to u Srbiji.