Sreda, 15.05.2013.

10:31

Dačić: Apple i Google dolaze u Srbiju

Izvor: Tanjug

Daèiæ: Apple i Google dolaze u Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

Mladen

pre 10 godina

Ako ste za ideju dolaska Apple-a u Srbiju mozete potpisati online peticiju koja ce kolko tolko olaksati odluku Apple firme oko dolaska u Srbiju.
Online peticiju mozete potpisati na sledecem linku: http://www.ipetitions.com/petition/apple-serbia/

Reseller

pre 10 godina

Apcom je ovlasceni preprodavac, znaci druga ruka! (premium reseller)
Zato su proizvodi mnogo skuplji.
Kad bi dosao Apple onda bi se kupovalo iz prve ruke i sve bi bilo jefinije.

Maks

pre 10 godina

@ (I tako ..., 16. maj 2013 16:48)

Napisao si "Ima, postoji, ti si kupovao ... Navedi naziv firme i adresu. Ne gde se može kupiti, nego zvaničnog uvoznika i distributera."

Čekaj... je l' misliš da ja kao izmišljam da postoji distributer za Srbiju i da sam kupovao od njih?

Ako te baš interesuje, kupio sam preko firme Apcom. Apcom posluje i u Srbiji i u još nekim zemljama iz okruženja.

Ako je Apple naveo Apcom kao distributera na hrvatskoj i slovenačkoj verziji svog sajta (slobodno proveri... idi na Apple sajt, odaberi Hrvatsku ili Sloveniji, pa klikni na "Where to buy"), valjda ti je to dovoljno, obzirom da Apple nema posebnu srpsku verziju sajta.

Lako ćeš da ih nađeš... samo kucaj "Apcom Srbija" na Google.

zoreli

pre 10 godina

Lokalni jezik je nebitan, a ako je CG poseban slucaj, mozemo i mi da budemo posebni (mada ne moramo, posto je iPhone zvanicno i u HR i sl. manjim drzavama od Srbije). Argumenti su ti nikakvi a nemaju ni smisla - sto bi rekli ameri "brain-fart"
(stigo paypal stize i iphone, 16. maj 2013 00:54)

Re:
Kad već spominješ iPhone u HR , trebalo bi da znaš da je Hrvatska članica Evropske Unije od 1.7.2013 a mi u Srbiji tek treba da dobijemo saglasnost (možda) za početak pregovora , oni Pay-Pal i Google servise imaju godinama itd ... Rekao sam već da je Crna Gora poseban slučaj i objasnio sam zašto , prema tome realno sagledaj situaciju .

I tako ...

pre 10 godina

Ovlašćeni servis za Apple računare već duže vreme postoji u Srbiji ... ja sam još pre nekih 5 godina kupovao Apple proizvode ovde u Srbiji od ovlašćenog distributera ... Znači, postoje zvanični distributeri za Srbiju ... ne znam samo zašto ti i Sakis mislite da ih kao "nema"
(Maks, 16. maj 2013 09:03)

Ima, postoji, ti si kupovao ... Navedi naziv firme i adresu. Ne gde se može kupiti, nego zvaničnog uvoznika i distributera.

Aleksandar

pre 10 godina

Su ovi politicari glupi ili mnogo pohlepni?
Bolje da uzmemo primarnu stvar, poljoprivredu i da razvijamo organsku proizvodnju. Em ce Srbija biti zdravija, em cemo se obogatiti izvozom. Ali, ne vazno je da nam dovlace robovlasnicke firme, sto prodajne objekte, sto objekte za pravljenje. A ovim zadnjim dokazuju da smo ispali jeftiniji od Kine i njihovih proizvodnih pogona.

Ne znaju politicari kako da drzava postane bogata, pa to ti je. Samo razmisljaju kako sebe da obogate, ovim raznim muljacinama.

dule

pre 10 godina

odlicno, od ovoga mozda i ispadne nesto dobro, nikad se ne zna...citam ove prepirke oko programera, ko je sta zavrsio i slicno...moje iskustvo govori da je jedinio znanje bitno..skola vise manje.Ako Apple dodje, to je prilika da bude vise posla za programere,iOS je jeako zanimljiv, a potraznja je velika, predlazem ljudima koje programiranje interesuje da probaju da nauce Objective C..posla ima puno,a i potraznja za programerima je velika.Koga briga vise za prepucavanja oko platformi.Koristi sta hoces, voli sta hoces.Nama ovde treba malo manje mrznje..U programranju ima jako puno para..za sve platforme, treba samo imati volje i zelje za znanjem i radom.I kad budete imali para, necete okretati ocima zasto iPhone ili Mac ili S4 toliko kosta, jer ga onda mozete priustiti..Ja eto koristim samo Apple uredjaje i programiram za iste, a eto nisam ni trendseter ni hipster haha, vec normalan covek koji ih koristi za posao i od toga zivi..eto toliko

Maks

pre 10 godina

@ (Sakis, 15. maj 2013 11:59)

Ovlašćeni servis za Apple računare već duže vreme postoji u Srbiji (kod ovlašćenih distributera možeš da servisiraš Apple računare koji su pod garancijom, čak i ako je računar kupljen u inostranstvu), tako da nije tačno da kao neko nema gde da odnese MacBook ako mu se pokvari... jeste da nema servisa u svakom gradu, ali čak i da dođe Apple, nije baš realno očekivati da bi oni odmah otvorili Apple Store u svakom gradu jer nije ovo USA... Holandija, na primer, ima samo jedan Apple Store.


@ (I tako ..., 15. maj 2013 20:58)

Slušaj, ja sam još pre nekih 5 godina kupovao Apple proizvode ovde u Srbiji od ovlašćenog distributera za Apple proizvode... Znači, postoje zvanični distributeri za Srbiju. Bilo ih je na ovim prostorima još u vreme SFRJ... ne znam samo zašto ti i Sakis mislite da ih kao "nema".


@ (Одливени поглед, 15. maj 2013 18:37)

Da bi neko privukao Apple, nije dovoljno da "obezbedi da TC Ušće dobije Apple radnju"... Pogledaj kakve prodavnice ima Apple... ukucaj "Apple Store" na Google i pogledaj slike ili pročitaj kolika im je površina (neke imaju na hiljade kvadratnih metara... na primer, jedna od prodavnica u Londonu im ima oko 2600 kvadrata, a London ima još 3 Apple prodavnice pored te i samo u Engleskoj ima 37 Apple prodavnica)... tako da, ne izgleda mi baš realno da Apple dolazi ovde zbog jednog lokala u nekom malom tržnom centru (u poređenju sa tržnim centrima u USA, TC Ušće jeste malo).

zmitjkoe

pre 10 godina

Treba se okrenuti Rusiji,Kini, Indiji...kakav Apple kakvi bakraci.....uzeli nam i nase Kosovo
(Srbin, 15. maj 2013 20:28)

Prodavacemo iBakrac diljem Rusije, Kine i Indije. A mozda i sire, ako Dacic ode u Brazil. Ti si vec otiso, a da se nisi ni okrenuo.

dragan

pre 10 godina

Da smo mi neka zemlja imali bi elektronske zdravstvene kartone,podatke na nekom sajtu o nama a ne svakom nositi gomilu papira.On na salteru samo otkuca ime,prezime i mat br i dobije sve podatke.Odete negde na odmor i razbolite se u najblizem domu zdravlja preko racunara imaju podatke od kojih bolesti bolujete i koje lekove smete koristiti.

MacMac

pre 10 godina

Blah....nisam pesimista ali brzo ce otici...
sta ce u Srbiji gde ljudi nemaju za osnovne potrebe...
surova realnost :)
Mozda kad bi nasi politicari radili na tome da nahrane i zaposle ljude ovde...mozda....:)

stigo paypal stize i iphone

pre 10 godina

(zoreli, 15. maj 2013 19:53)
Lokalni jezik je nebitan, a ako je CG poseban slucaj, mozemo i mi da budemo posebni (mada ne moramo, posto je iPhone zvanicno i u HR i sl. manjim drzavama od Srbije). Argumenti su ti nikakvi a nemaju ni smisla - sto bi rekli ameri "brain-fart"

gj

pre 10 godina

Dovodi covek apple da mafijasi i polticari imaju gde da kupuju njihove precenjene snobovske igracke.covece boziji,krateri-bunari su ti po putevima,plata 300€ a ti dovodis kompanije cije proizvode treba izdvojiti najmanje dve plate!

Anica

pre 10 godina

Apple traži procenat od svakog telefona prodatog uz paket. U tome je problem.
(qwerty, 15. maj 2013 15:45) - Apple to radu u svim zemljama i ne mize da napeavi koliki im treba. Sto je Srbija drugacija. Pamet u glavu, vec smi dovoljno zaostali!

loki

pre 10 godina

Dacicu, da si ti i tvoji 'strucni' saradnici culi za linux, ustedeli bi 28 miliona dolara koje ste platili microsoftu. Vazno da si se slikao u drustvu 'mocnih' kompanija koje sisaju ovce. Da placas iz svog dzepa, a ne nasim parama, siguran sam da bi se bolje informisao.

Zurkolomac

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18) -- Ovaj progeamer iz InfoBip nema ni leba da jede. Programer?

nexus

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18)

Decko govoris o firmi koja ima stotinak zaposlenih. MIcrosoft ima nekih 97 000 zaposlenih. Imam prijatelje koji rade tamo. I da, svi smo sa drzavnih fakulteta.

qw

pre 10 godina

"Šteta je što će od ovoga da profitira jedino carina i poreska uprava..."

Zalosna istina. Mi smo u stvari korak nazad sa e trgovinom od kako su uveli pejpal. Najgore moguce kontrole, sacometrijski naplacivanje regularne robe, izmisljanje troskova, usenjuju kupce raznim nepostojecim potvrdama, svaka carina u Srbiji ima svoja pravila... klasican divlji zapad od strane Carine i poste. Nikom ne polazu racune i rade sta hoce.
Sad sam siguran da oni nisu uveli pejpal zbog nas vec zbog sebe, da i tu mogu da deru.
Interesantno da se niko od politicara ili famoznih agencija sad ne seti da primenjuje neko EU pravilo.

tebra

pre 10 godina

Sad će na svakom intervju da se hvali kako je doveo Google i Apple u Srbiju, kao da je to neki uspeh, trećina stanovnika je nezaposlena, ako ce dolazak Apple i Google bar malo smanjiti taj broj onda ok.

Čovek

pre 10 godina

@Programer "Na Univerzitetu Singidunum se nikada nije ucio Pas kal, Cobol i ostali matorci, ne vređajte kvalitetne privatne fakultete."
Hvala programer za ovaj aforizam; Samo napred !
P.S. Poštovane nepismene i zatucane kolege sa državnih fakulteta, molim vaš da gigatrendovce i sličnu elitu više ne pozivamo; ko nam je kriv što smo gulili klupu- u Srbiji se može i bez znanja do diplome.

kem

pre 10 godina

Не могу да верујем колико има безвезних коментара, једино „@Одливени поглед“ види неку ширу слику.

I tako ...

pre 10 godina

"Daj boze da dodje Apple ... Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim."
(Sakis, 15. maj 2013 11:59)

A ko te ter'o da kupuješ "mac book"? Razumem ja da su tebi rekli da je Apple savršen i da je najbolji i da nikad ne pravi probleme, ali proizvod koji nema ovlašćenog zastupnika se N E K U P U J E.

nemoj vise da se zakopavas

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18)
Jak ti argument. Ja zavrsio srednju, radim u Google-u za 150k godisnje... Programeri nikad nisu zavisili od fakulteta, niti ce ikad... Bolje da si sedeo kuci i ucio nego sto si bacio pare na Singidunum, em bi imao vise para em bi imao vise znanja (a samim tim i bolji posao)

sova

pre 10 godina

mozda je dacic delovao pomalo amaterski u IT konferencijama.Ali ovo je vise nego trebalo srbiji.Bar je zainteresovao kompanije da se neke stvari ubrzaju i Jeste da malo prepotentno deluju reci da postanemo lider u regioni u IT ali to nije bezveze receno i verovatno postoje neki planovi za to.Realno poljoprivreda i IT su nam svetle tacke koje mogu da naprave dobar posao.Svakako treba pozdraviti ovakve napore.

Bata Timotić

pre 10 godina

S namerom pođoh u veliki grad...
(Kosta, 15. maj 2013 18:25)

Ah...pa vidi, svi vi što maštate o sreći, vas vodi put u velik' grad,
Ti nisi prvi niti treći, o njoj mašta svak'
I svako potajno se nada, da nađe ostvarenje sna,
Al' dal' to znači i kraj jada, to Bog mili zna!

zoreli

pre 10 godina

(stigo paypal stize i iphone, 15. maj 2013 17:30)

Apple je u dozvolio T-Mobile da prodaje iPhone u Crnoj Gori , međutim Apple nije ubacio lokalni jezik u iPhone niti je zvanično zastupljen (drugi operateri ga nemaju), Crna gora je poseban slučaj jer je na nivou veličine i broja stanovnika nekog prerijskog gradića u Arizoni , malo edukacije pre postavljanja ostrašćenog posta nije na odmet .

V. S.

pre 10 godina

"cilj Vlade da Srbije je da u narednih četiri-pet godina postane tehnološki i inovacioni centar Evrope"! Kakva glupost joj. Zar Vi stvarno mislite da će jedna Nemačka ili Francuska dozvoliti sebi da na tehnološkom ili inovacionom planu kaskaju za Srbijom? Zemljom u kojoj ne možete u banci da promenite pin kod na kreditnoj ili debitnoj kartici, već morate da vadite novu? Mi još uvek ne možemo da naplaćujemo preko Pay Pal servisa. Kakav li to samo master plan ima naš premijer da mi je znati kad namerava da sve to sprovede za 4-5 godina.

Одливени поглед

pre 10 godina

Ако ми дозволите да као инжењер сумирам резултате Дачићеве посете Силицијумској долини:

- Отишао је на ноге Микрософту, да им плати и продужи уговор.
- Отишао је на ноге Ораклу, да им плати и продужи уговор.
- Обезбедио је да ТЦ Ушће добије Епл радњу: њихова роба, наше паре.
- Гугл ће можда отворити продавницу на мрежи да прима уплате из Србије: наравно, за наше паре.
- Није гледао да се сретне са нашим инжењерима који раде у Гуглу, Микрософту или Фејсбуку и сазна како може да подстакне малу привреду код нас (људи бар имају искуства које им нашминкани менаџерчићи са којима се среће неће пренети).
- Сликао се испред фирми и у парку.

Што је најгоре, ја лично верујем да Дачић ово ради из искрених побуда и да је вредан. Али као инжењер знам да су најопаснији они инжењери који су вреди али не знају шта раде.

А суздржаћу се да коментаришем Дачићеве изјаве о политичкој стабилности земље и правне и имовинске сигурности за инвеститоре.

fili

pre 10 godina

zašto bi apple otvarao prodavnicu kod nas? oni veoma dobro znaju koliko njihovih uredjaja završi u srbiji i imaju računicu da im nije isplativo da otvaraju svoje predstavništva kod nas. malo ljudi u srbiji može sebi da priušti telefon od 500€ ili njihov najjeftiniji laptop od 1000€.

jugo

pre 10 godina

Toliko me raduje ova vest, da ne mogu da verujem da mozda Srbija postane tehnoloski i inovacioni centar u Evropi, kako bi nas narod rekao "daj boze".

Sakis

pre 10 godina

@bob,ma svi su oni novopeceni,do juce popravljali nokiu 3310,sad ce da mi prave lap top. I to radnje sto postoje nisu ovlascene,znam iz iskustva.

Vlasterx

pre 10 godina

@yokan - ma najbolje da krenemo od asemblera, možda i da ručno kucamo 0 i 1. Samo aktuelno i profitabilno treba učiti, ostalo je sve u sferama ličnog interesovanja i hobija. Kog poslodavca zanima to što znaš pascal i basic? Verovatno mu je to bitno kao i potkivanje konja.

Pravnica

pre 10 godina

To su firme koje postavljaju uslove! Verovatno im je neka povoljnost velika data. Apple nije LEGALNO u Srbiji. Zato je cena previsoka, neke funkcije nisu moguce, nema mogucnosti popravke... Nije mi jasno zasto uporno ismejavate bilo sta da se desi?!!!

zoreli

pre 10 godina

Za Apple da bi prodavao iPhone su glavni mobilni operateri i tu Apple postavlja surove uslove (koje niko od ostalih proizvođača / Samsung, HTC itd) ne postavlja tipa "morate vi iz Telenora da prodate ove godine 50.000 iPhone 5 po ceni toj i toj i još da delimo profit od data saobraćaja" ... u tom grmu leži zec plus još par sitnica tipa online plaćanja na App store .

LoxoSRB

pre 10 godina

Nisam ljubitelj Applea, ali mislim da bi država mogla da ustupi/pokloni neku istorijsku zgradu, bili bi kedna država od njih 20 koja ima Apple Store. Fiatu su sagradili fabriku i dali dosta novca za svakog radnika (nisam siguran mislim da je bilo 7000e po radniku).

yokan

pre 10 godina

Teško nama sa ovim programerima koji misle da je učenje Pascal-a nepotrebno.
Dečice, nećete daleko stići ako učite samo programske jezike koje možete naći u aktuelnim oglasima.

masta moze svasta

pre 10 godina

apple je dao jos pre mozda mesec dana,da u srbiji nece doci dok god se ne pravitizuje telekom,a B92 je o tome pisalo,nema nista od appla,nzm sta ovaj Dacic prica,ali no,dobro

blah

pre 10 godina

Apple produkti kod nas znaci veca konkurencija i nize cene android uredjaja, a mislim da ce operateri morati da se promene (na bolje) zbog Apple-ovih uslova... Drugim recima svi pobedjuju. Ma da, ako ne izbace neki jeftiniji iPhone (a prica se o takvom) nece se oni nagrabiti para, ma da ni galaxy s3/s4 su skoro jednako skupi pa se prodaju ko ludi.

servis mozes da biras

pre 10 godina

Daj boze da dodje Apple,jer mi korisnici njihovih proizvoda,ne mozemo nigde da servisiramo uredjaje. Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim.
(Sakis, 15. maj 2013 11:59)
U Srbiji odavno postoji Apple servis (sada vec i servisi - mnozina), i sve sto je potrebno je doneti uredjaj (garancija i racun nisu potrebni). Naravno ako nije pod garancijom to kosta debelo, ali kosta debelo i u USA kad istekne garancija

Joe

pre 10 godina

Appl-ovi prozivodi bi se sigurno prodavali. Kad se prodaje Samsung 3s i 4s, sigurno bi i iPhone. Uporedjujuci iskljucivo njihove cene, naravno. Ali koliko vidim, Apple ima neke posebne uslove za operatere - mi verovatno tu kaskamo, a nasi operateri cute kao zaliveni. Prodaju maglu ljudima kako navodno ne bi bilo potraznje, pa im se ne isplati. Gluplji izgovor nisu mogli da smisle. Jasno je da tehnoloski zaostajemo za mnogim zemljama, ali kao i uvek lakse je naci izgovor nego poraditi na greskama i nedostacima. Naravno, ne zbog Apple-a. Uopsteno, zbog svih telefona, kompjutera, tableta i cuda koje se danas koriste...

MIrko

pre 10 godina

A otkud premijer da obilazi sve te firme?
Zar ne treba Ministar telekomunikacija Rasim Ljajic da poseti Apple, Microsoft Oracle i ostale?

Sin po materi

pre 10 godina

Ako nista drugo, bar je populista koji nesto pokusava. Nije te price pricao iz Beograda nego je otisao tamo da moljaka da dodju. Jasno je da ako na primer Paypal otvori i prijem novca, a Apple donese iphone kod operatera 'za dinar', da ce i njemu to biti veliki plus kod mladje i srednje populacije. Kamo srece da se svi stalno za glasove bore na nacin ko ce vise da nam obezbedi koristi. Za to ih i placamo

Saša

pre 10 godina

Blago nama, Apple, Google, Intel, Microsoft, Srbija će biti svetski centar za IT, kakva bre tamo neka Kalifornija, još kad Gates i Wozniak zajednički pokrenu next big thing sa sedištem u Beogradu. I ništa od toga ne bi bilo da Ivica nije otišao na put u Ameriku.

Mishko

pre 10 godina

Apple ne nalazi za shodno da ovde uopšte prodaje svoje proizvode, a sada će kao da otvaraju predstavništvo? Da svi oni veruju da je u Srbiju dobro ulagati, ne bi Dačić išao da prosi za investicije. Dolazak PayPal-a pominju kao ne znam kakav uspeh, a pretposlednji smo u svetu kojima su pružili svoje usluge - ostala je još samo Severna Koreja. Apple ne prodaje zvanično svoje proizvode, AppStore je misaona imenica, čak i za besplatne aplikacije, sa Google Play-a ništa ne može da se kupi, naši programeri ne mogu da prodaju svoje aplikacije ni na jednom servisu (sem Windows Store-a, za koji je broj korisnika jednak statističkoj grešci), elektronska trgovina sa inostransvom je na nivou pod-Saharskih zemalja, zbog uvoznih monopola i nerazumnih carina. To je ono na šta i država može da utiče, da želi. Sada će kao Dinkić da pomaže razvoj IT industrije. Čega god se taj čovek dohvatio u poslednjih 10 godina, upropastio je - finansije, privredu, industriju, zdravstvo. IT sektor se držao do sada sasvim dobro BEZ pomoći države. Ako Dinkić uplete svoje prste, propašće i to, ljudi će otići odavde ili će masovno preći u sivu zonu. IT industriji NE trebaju podsticaji, država treba da ukine ograničenja u elektronskom poslovanju (npr. preko PayPal-a ne mogu da se primaju uplate zbog naših propisa, a ne zato što PayPal to baš nama ne dozvoljava) i to će za početak da bude sasvim dovoljno.

Sakis

pre 10 godina

Daj boze da dodje Apple,jer mi korisnici njihovih proizvoda,ne mozemo nigde da servisiramo uredjaje. Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim.

Maks

pre 10 godina

Apple možda otvori svoje internet prodavnice (AppStore i iTunes Store) za kupce iz Srbije, ali ne znam koliko je realno očekivati da će u Srbiji fizički da otvaraju neko predstavništvo ili Apple Store (to bi valjda jedno uz drugo trebalo da ide), obzirom da trenutno samo 14 zemalja ima pravi Apple Store (znači, ne samo neku prodavnicu koju drži neka druga firma koja samo uvozi i preprodaje njihove proizvode... prodavnice koje drže uvoznici imamo i sada)... čak ni Rusija nema Apple Store... nema ga ni Grčka, ni Turska, ni Mađarska, niti bilo koja država iz okruženja... i da ne nabrajam.

Mada možda i dođu ako im ovi besplatno ustupe neku veliku zgradu koja je poznata po svojoj arhitekturi (Apple obično takve zgrade bira za Apple Store... evo, na primer, Apple Store u Amsterdamu dosta podseća na zgradu Banovine u Nišu) samo da bi privukli Apple... onda Apple ne bi morao da ulaže ogromne pare u kupovinu neke istorijske zgrade, pa ih ni ne bi koštalo puno da dođu.

Anonymous

pre 10 godina

Džabe vam je što sada "pucate" da zadovoljite IT svet srbije... To je trebalo uraditi pre neku deceniju ili dve. A ne da se na fakultetima uči paskal, fortran i kobol...
Većina IT sveta je otišla iz Srbije jer niko nije bio dovoljno pametan da ovo (iako ga smatram Malim Slobom ovo jeste napredak za IT Srbije) učini mnogo ranije. Šteta je što će od ovoga da profitira jedino carina i poreska uprava...

Anonymous

pre 10 godina

Džabe vam je što sada "pucate" da zadovoljite IT svet srbije... To je trebalo uraditi pre neku deceniju ili dve. A ne da se na fakultetima uči paskal, fortran i kobol...
Većina IT sveta je otišla iz Srbije jer niko nije bio dovoljno pametan da ovo (iako ga smatram Malim Slobom ovo jeste napredak za IT Srbije) učini mnogo ranije. Šteta je što će od ovoga da profitira jedino carina i poreska uprava...

Saša

pre 10 godina

Blago nama, Apple, Google, Intel, Microsoft, Srbija će biti svetski centar za IT, kakva bre tamo neka Kalifornija, još kad Gates i Wozniak zajednički pokrenu next big thing sa sedištem u Beogradu. I ništa od toga ne bi bilo da Ivica nije otišao na put u Ameriku.

Maks

pre 10 godina

Apple možda otvori svoje internet prodavnice (AppStore i iTunes Store) za kupce iz Srbije, ali ne znam koliko je realno očekivati da će u Srbiji fizički da otvaraju neko predstavništvo ili Apple Store (to bi valjda jedno uz drugo trebalo da ide), obzirom da trenutno samo 14 zemalja ima pravi Apple Store (znači, ne samo neku prodavnicu koju drži neka druga firma koja samo uvozi i preprodaje njihove proizvode... prodavnice koje drže uvoznici imamo i sada)... čak ni Rusija nema Apple Store... nema ga ni Grčka, ni Turska, ni Mađarska, niti bilo koja država iz okruženja... i da ne nabrajam.

Mada možda i dođu ako im ovi besplatno ustupe neku veliku zgradu koja je poznata po svojoj arhitekturi (Apple obično takve zgrade bira za Apple Store... evo, na primer, Apple Store u Amsterdamu dosta podseća na zgradu Banovine u Nišu) samo da bi privukli Apple... onda Apple ne bi morao da ulaže ogromne pare u kupovinu neke istorijske zgrade, pa ih ni ne bi koštalo puno da dođu.

Одливени поглед

pre 10 godina

Ако ми дозволите да као инжењер сумирам резултате Дачићеве посете Силицијумској долини:

- Отишао је на ноге Микрософту, да им плати и продужи уговор.
- Отишао је на ноге Ораклу, да им плати и продужи уговор.
- Обезбедио је да ТЦ Ушће добије Епл радњу: њихова роба, наше паре.
- Гугл ће можда отворити продавницу на мрежи да прима уплате из Србије: наравно, за наше паре.
- Није гледао да се сретне са нашим инжењерима који раде у Гуглу, Микрософту или Фејсбуку и сазна како може да подстакне малу привреду код нас (људи бар имају искуства које им нашминкани менаџерчићи са којима се среће неће пренети).
- Сликао се испред фирми и у парку.

Што је најгоре, ја лично верујем да Дачић ово ради из искрених побуда и да је вредан. Али као инжењер знам да су најопаснији они инжењери који су вреди али не знају шта раде.

А суздржаћу се да коментаришем Дачићеве изјаве о политичкој стабилности земље и правне и имовинске сигурности за инвеститоре.

Mishko

pre 10 godina

Apple ne nalazi za shodno da ovde uopšte prodaje svoje proizvode, a sada će kao da otvaraju predstavništvo? Da svi oni veruju da je u Srbiju dobro ulagati, ne bi Dačić išao da prosi za investicije. Dolazak PayPal-a pominju kao ne znam kakav uspeh, a pretposlednji smo u svetu kojima su pružili svoje usluge - ostala je još samo Severna Koreja. Apple ne prodaje zvanično svoje proizvode, AppStore je misaona imenica, čak i za besplatne aplikacije, sa Google Play-a ništa ne može da se kupi, naši programeri ne mogu da prodaju svoje aplikacije ni na jednom servisu (sem Windows Store-a, za koji je broj korisnika jednak statističkoj grešci), elektronska trgovina sa inostransvom je na nivou pod-Saharskih zemalja, zbog uvoznih monopola i nerazumnih carina. To je ono na šta i država može da utiče, da želi. Sada će kao Dinkić da pomaže razvoj IT industrije. Čega god se taj čovek dohvatio u poslednjih 10 godina, upropastio je - finansije, privredu, industriju, zdravstvo. IT sektor se držao do sada sasvim dobro BEZ pomoći države. Ako Dinkić uplete svoje prste, propašće i to, ljudi će otići odavde ili će masovno preći u sivu zonu. IT industriji NE trebaju podsticaji, država treba da ukine ograničenja u elektronskom poslovanju (npr. preko PayPal-a ne mogu da se primaju uplate zbog naših propisa, a ne zato što PayPal to baš nama ne dozvoljava) i to će za početak da bude sasvim dovoljno.

Sin po materi

pre 10 godina

Ako nista drugo, bar je populista koji nesto pokusava. Nije te price pricao iz Beograda nego je otisao tamo da moljaka da dodju. Jasno je da ako na primer Paypal otvori i prijem novca, a Apple donese iphone kod operatera 'za dinar', da ce i njemu to biti veliki plus kod mladje i srednje populacije. Kamo srece da se svi stalno za glasove bore na nacin ko ce vise da nam obezbedi koristi. Za to ih i placamo

MIrko

pre 10 godina

A otkud premijer da obilazi sve te firme?
Zar ne treba Ministar telekomunikacija Rasim Ljajic da poseti Apple, Microsoft Oracle i ostale?

nemoj vise da se zakopavas

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18)
Jak ti argument. Ja zavrsio srednju, radim u Google-u za 150k godisnje... Programeri nikad nisu zavisili od fakulteta, niti ce ikad... Bolje da si sedeo kuci i ucio nego sto si bacio pare na Singidunum, em bi imao vise para em bi imao vise znanja (a samim tim i bolji posao)

yokan

pre 10 godina

Teško nama sa ovim programerima koji misle da je učenje Pascal-a nepotrebno.
Dečice, nećete daleko stići ako učite samo programske jezike koje možete naći u aktuelnim oglasima.

servis mozes da biras

pre 10 godina

Daj boze da dodje Apple,jer mi korisnici njihovih proizvoda,ne mozemo nigde da servisiramo uredjaje. Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim.
(Sakis, 15. maj 2013 11:59)
U Srbiji odavno postoji Apple servis (sada vec i servisi - mnozina), i sve sto je potrebno je doneti uredjaj (garancija i racun nisu potrebni). Naravno ako nije pod garancijom to kosta debelo, ali kosta debelo i u USA kad istekne garancija

blah

pre 10 godina

Apple produkti kod nas znaci veca konkurencija i nize cene android uredjaja, a mislim da ce operateri morati da se promene (na bolje) zbog Apple-ovih uslova... Drugim recima svi pobedjuju. Ma da, ako ne izbace neki jeftiniji iPhone (a prica se o takvom) nece se oni nagrabiti para, ma da ni galaxy s3/s4 su skoro jednako skupi pa se prodaju ko ludi.

Joe

pre 10 godina

Appl-ovi prozivodi bi se sigurno prodavali. Kad se prodaje Samsung 3s i 4s, sigurno bi i iPhone. Uporedjujuci iskljucivo njihove cene, naravno. Ali koliko vidim, Apple ima neke posebne uslove za operatere - mi verovatno tu kaskamo, a nasi operateri cute kao zaliveni. Prodaju maglu ljudima kako navodno ne bi bilo potraznje, pa im se ne isplati. Gluplji izgovor nisu mogli da smisle. Jasno je da tehnoloski zaostajemo za mnogim zemljama, ali kao i uvek lakse je naci izgovor nego poraditi na greskama i nedostacima. Naravno, ne zbog Apple-a. Uopsteno, zbog svih telefona, kompjutera, tableta i cuda koje se danas koriste...

masta moze svasta

pre 10 godina

apple je dao jos pre mozda mesec dana,da u srbiji nece doci dok god se ne pravitizuje telekom,a B92 je o tome pisalo,nema nista od appla,nzm sta ovaj Dacic prica,ali no,dobro

Sakis

pre 10 godina

Daj boze da dodje Apple,jer mi korisnici njihovih proizvoda,ne mozemo nigde da servisiramo uredjaje. Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim.

V. S.

pre 10 godina

"cilj Vlade da Srbije je da u narednih četiri-pet godina postane tehnološki i inovacioni centar Evrope"! Kakva glupost joj. Zar Vi stvarno mislite da će jedna Nemačka ili Francuska dozvoliti sebi da na tehnološkom ili inovacionom planu kaskaju za Srbijom? Zemljom u kojoj ne možete u banci da promenite pin kod na kreditnoj ili debitnoj kartici, već morate da vadite novu? Mi još uvek ne možemo da naplaćujemo preko Pay Pal servisa. Kakav li to samo master plan ima naš premijer da mi je znati kad namerava da sve to sprovede za 4-5 godina.

Čovek

pre 10 godina

@Programer "Na Univerzitetu Singidunum se nikada nije ucio Pas kal, Cobol i ostali matorci, ne vređajte kvalitetne privatne fakultete."
Hvala programer za ovaj aforizam; Samo napred !
P.S. Poštovane nepismene i zatucane kolege sa državnih fakulteta, molim vaš da gigatrendovce i sličnu elitu više ne pozivamo; ko nam je kriv što smo gulili klupu- u Srbiji se može i bez znanja do diplome.

I tako ...

pre 10 godina

"Daj boze da dodje Apple ... Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim."
(Sakis, 15. maj 2013 11:59)

A ko te ter'o da kupuješ "mac book"? Razumem ja da su tebi rekli da je Apple savršen i da je najbolji i da nikad ne pravi probleme, ali proizvod koji nema ovlašćenog zastupnika se N E K U P U J E.

zoreli

pre 10 godina

Za Apple da bi prodavao iPhone su glavni mobilni operateri i tu Apple postavlja surove uslove (koje niko od ostalih proizvođača / Samsung, HTC itd) ne postavlja tipa "morate vi iz Telenora da prodate ove godine 50.000 iPhone 5 po ceni toj i toj i još da delimo profit od data saobraćaja" ... u tom grmu leži zec plus još par sitnica tipa online plaćanja na App store .

Pravnica

pre 10 godina

To su firme koje postavljaju uslove! Verovatno im je neka povoljnost velika data. Apple nije LEGALNO u Srbiji. Zato je cena previsoka, neke funkcije nisu moguce, nema mogucnosti popravke... Nije mi jasno zasto uporno ismejavate bilo sta da se desi?!!!

zoreli

pre 10 godina

(stigo paypal stize i iphone, 15. maj 2013 17:30)

Apple je u dozvolio T-Mobile da prodaje iPhone u Crnoj Gori , međutim Apple nije ubacio lokalni jezik u iPhone niti je zvanično zastupljen (drugi operateri ga nemaju), Crna gora je poseban slučaj jer je na nivou veličine i broja stanovnika nekog prerijskog gradića u Arizoni , malo edukacije pre postavljanja ostrašćenog posta nije na odmet .

sova

pre 10 godina

mozda je dacic delovao pomalo amaterski u IT konferencijama.Ali ovo je vise nego trebalo srbiji.Bar je zainteresovao kompanije da se neke stvari ubrzaju i Jeste da malo prepotentno deluju reci da postanemo lider u regioni u IT ali to nije bezveze receno i verovatno postoje neki planovi za to.Realno poljoprivreda i IT su nam svetle tacke koje mogu da naprave dobar posao.Svakako treba pozdraviti ovakve napore.

nexus

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18)

Decko govoris o firmi koja ima stotinak zaposlenih. MIcrosoft ima nekih 97 000 zaposlenih. Imam prijatelje koji rade tamo. I da, svi smo sa drzavnih fakulteta.

LoxoSRB

pre 10 godina

Nisam ljubitelj Applea, ali mislim da bi država mogla da ustupi/pokloni neku istorijsku zgradu, bili bi kedna država od njih 20 koja ima Apple Store. Fiatu su sagradili fabriku i dali dosta novca za svakog radnika (nisam siguran mislim da je bilo 7000e po radniku).

dule

pre 10 godina

odlicno, od ovoga mozda i ispadne nesto dobro, nikad se ne zna...citam ove prepirke oko programera, ko je sta zavrsio i slicno...moje iskustvo govori da je jedinio znanje bitno..skola vise manje.Ako Apple dodje, to je prilika da bude vise posla za programere,iOS je jeako zanimljiv, a potraznja je velika, predlazem ljudima koje programiranje interesuje da probaju da nauce Objective C..posla ima puno,a i potraznja za programerima je velika.Koga briga vise za prepucavanja oko platformi.Koristi sta hoces, voli sta hoces.Nama ovde treba malo manje mrznje..U programranju ima jako puno para..za sve platforme, treba samo imati volje i zelje za znanjem i radom.I kad budete imali para, necete okretati ocima zasto iPhone ili Mac ili S4 toliko kosta, jer ga onda mozete priustiti..Ja eto koristim samo Apple uredjaje i programiram za iste, a eto nisam ni trendseter ni hipster haha, vec normalan covek koji ih koristi za posao i od toga zivi..eto toliko

jugo

pre 10 godina

Toliko me raduje ova vest, da ne mogu da verujem da mozda Srbija postane tehnoloski i inovacioni centar u Evropi, kako bi nas narod rekao "daj boze".

qw

pre 10 godina

"Šteta je što će od ovoga da profitira jedino carina i poreska uprava..."

Zalosna istina. Mi smo u stvari korak nazad sa e trgovinom od kako su uveli pejpal. Najgore moguce kontrole, sacometrijski naplacivanje regularne robe, izmisljanje troskova, usenjuju kupce raznim nepostojecim potvrdama, svaka carina u Srbiji ima svoja pravila... klasican divlji zapad od strane Carine i poste. Nikom ne polazu racune i rade sta hoce.
Sad sam siguran da oni nisu uveli pejpal zbog nas vec zbog sebe, da i tu mogu da deru.
Interesantno da se niko od politicara ili famoznih agencija sad ne seti da primenjuje neko EU pravilo.

loki

pre 10 godina

Dacicu, da si ti i tvoji 'strucni' saradnici culi za linux, ustedeli bi 28 miliona dolara koje ste platili microsoftu. Vazno da si se slikao u drustvu 'mocnih' kompanija koje sisaju ovce. Da placas iz svog dzepa, a ne nasim parama, siguran sam da bi se bolje informisao.

Anica

pre 10 godina

Apple traži procenat od svakog telefona prodatog uz paket. U tome je problem.
(qwerty, 15. maj 2013 15:45) - Apple to radu u svim zemljama i ne mize da napeavi koliki im treba. Sto je Srbija drugacija. Pamet u glavu, vec smi dovoljno zaostali!

gj

pre 10 godina

Dovodi covek apple da mafijasi i polticari imaju gde da kupuju njihove precenjene snobovske igracke.covece boziji,krateri-bunari su ti po putevima,plata 300€ a ti dovodis kompanije cije proizvode treba izdvojiti najmanje dve plate!

Zurkolomac

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18) -- Ovaj progeamer iz InfoBip nema ni leba da jede. Programer?

Sakis

pre 10 godina

@bob,ma svi su oni novopeceni,do juce popravljali nokiu 3310,sad ce da mi prave lap top. I to radnje sto postoje nisu ovlascene,znam iz iskustva.

kem

pre 10 godina

Не могу да верујем колико има безвезних коментара, једино „@Одливени поглед“ види неку ширу слику.

fili

pre 10 godina

zašto bi apple otvarao prodavnicu kod nas? oni veoma dobro znaju koliko njihovih uredjaja završi u srbiji i imaju računicu da im nije isplativo da otvaraju svoje predstavništva kod nas. malo ljudi u srbiji može sebi da priušti telefon od 500€ ili njihov najjeftiniji laptop od 1000€.

tebra

pre 10 godina

Sad će na svakom intervju da se hvali kako je doveo Google i Apple u Srbiju, kao da je to neki uspeh, trećina stanovnika je nezaposlena, ako ce dolazak Apple i Google bar malo smanjiti taj broj onda ok.

dragan

pre 10 godina

Da smo mi neka zemlja imali bi elektronske zdravstvene kartone,podatke na nekom sajtu o nama a ne svakom nositi gomilu papira.On na salteru samo otkuca ime,prezime i mat br i dobije sve podatke.Odete negde na odmor i razbolite se u najblizem domu zdravlja preko racunara imaju podatke od kojih bolesti bolujete i koje lekove smete koristiti.

Maks

pre 10 godina

@ (Sakis, 15. maj 2013 11:59)

Ovlašćeni servis za Apple računare već duže vreme postoji u Srbiji (kod ovlašćenih distributera možeš da servisiraš Apple računare koji su pod garancijom, čak i ako je računar kupljen u inostranstvu), tako da nije tačno da kao neko nema gde da odnese MacBook ako mu se pokvari... jeste da nema servisa u svakom gradu, ali čak i da dođe Apple, nije baš realno očekivati da bi oni odmah otvorili Apple Store u svakom gradu jer nije ovo USA... Holandija, na primer, ima samo jedan Apple Store.


@ (I tako ..., 15. maj 2013 20:58)

Slušaj, ja sam još pre nekih 5 godina kupovao Apple proizvode ovde u Srbiji od ovlašćenog distributera za Apple proizvode... Znači, postoje zvanični distributeri za Srbiju. Bilo ih je na ovim prostorima još u vreme SFRJ... ne znam samo zašto ti i Sakis mislite da ih kao "nema".


@ (Одливени поглед, 15. maj 2013 18:37)

Da bi neko privukao Apple, nije dovoljno da "obezbedi da TC Ušće dobije Apple radnju"... Pogledaj kakve prodavnice ima Apple... ukucaj "Apple Store" na Google i pogledaj slike ili pročitaj kolika im je površina (neke imaju na hiljade kvadratnih metara... na primer, jedna od prodavnica u Londonu im ima oko 2600 kvadrata, a London ima još 3 Apple prodavnice pored te i samo u Engleskoj ima 37 Apple prodavnica)... tako da, ne izgleda mi baš realno da Apple dolazi ovde zbog jednog lokala u nekom malom tržnom centru (u poređenju sa tržnim centrima u USA, TC Ušće jeste malo).

Bata Timotić

pre 10 godina

S namerom pođoh u veliki grad...
(Kosta, 15. maj 2013 18:25)

Ah...pa vidi, svi vi što maštate o sreći, vas vodi put u velik' grad,
Ti nisi prvi niti treći, o njoj mašta svak'
I svako potajno se nada, da nađe ostvarenje sna,
Al' dal' to znači i kraj jada, to Bog mili zna!

Vlasterx

pre 10 godina

@yokan - ma najbolje da krenemo od asemblera, možda i da ručno kucamo 0 i 1. Samo aktuelno i profitabilno treba učiti, ostalo je sve u sferama ličnog interesovanja i hobija. Kog poslodavca zanima to što znaš pascal i basic? Verovatno mu je to bitno kao i potkivanje konja.

zmitjkoe

pre 10 godina

Treba se okrenuti Rusiji,Kini, Indiji...kakav Apple kakvi bakraci.....uzeli nam i nase Kosovo
(Srbin, 15. maj 2013 20:28)

Prodavacemo iBakrac diljem Rusije, Kine i Indije. A mozda i sire, ako Dacic ode u Brazil. Ti si vec otiso, a da se nisi ni okrenuo.

MacMac

pre 10 godina

Blah....nisam pesimista ali brzo ce otici...
sta ce u Srbiji gde ljudi nemaju za osnovne potrebe...
surova realnost :)
Mozda kad bi nasi politicari radili na tome da nahrane i zaposle ljude ovde...mozda....:)

Aleksandar

pre 10 godina

Su ovi politicari glupi ili mnogo pohlepni?
Bolje da uzmemo primarnu stvar, poljoprivredu i da razvijamo organsku proizvodnju. Em ce Srbija biti zdravija, em cemo se obogatiti izvozom. Ali, ne vazno je da nam dovlace robovlasnicke firme, sto prodajne objekte, sto objekte za pravljenje. A ovim zadnjim dokazuju da smo ispali jeftiniji od Kine i njihovih proizvodnih pogona.

Ne znaju politicari kako da drzava postane bogata, pa to ti je. Samo razmisljaju kako sebe da obogate, ovim raznim muljacinama.

stigo paypal stize i iphone

pre 10 godina

(zoreli, 15. maj 2013 19:53)
Lokalni jezik je nebitan, a ako je CG poseban slucaj, mozemo i mi da budemo posebni (mada ne moramo, posto je iPhone zvanicno i u HR i sl. manjim drzavama od Srbije). Argumenti su ti nikakvi a nemaju ni smisla - sto bi rekli ameri "brain-fart"

Maks

pre 10 godina

@ (I tako ..., 16. maj 2013 16:48)

Napisao si "Ima, postoji, ti si kupovao ... Navedi naziv firme i adresu. Ne gde se može kupiti, nego zvaničnog uvoznika i distributera."

Čekaj... je l' misliš da ja kao izmišljam da postoji distributer za Srbiju i da sam kupovao od njih?

Ako te baš interesuje, kupio sam preko firme Apcom. Apcom posluje i u Srbiji i u još nekim zemljama iz okruženja.

Ako je Apple naveo Apcom kao distributera na hrvatskoj i slovenačkoj verziji svog sajta (slobodno proveri... idi na Apple sajt, odaberi Hrvatsku ili Sloveniji, pa klikni na "Where to buy"), valjda ti je to dovoljno, obzirom da Apple nema posebnu srpsku verziju sajta.

Lako ćeš da ih nađeš... samo kucaj "Apcom Srbija" na Google.

I tako ...

pre 10 godina

Ovlašćeni servis za Apple računare već duže vreme postoji u Srbiji ... ja sam još pre nekih 5 godina kupovao Apple proizvode ovde u Srbiji od ovlašćenog distributera ... Znači, postoje zvanični distributeri za Srbiju ... ne znam samo zašto ti i Sakis mislite da ih kao "nema"
(Maks, 16. maj 2013 09:03)

Ima, postoji, ti si kupovao ... Navedi naziv firme i adresu. Ne gde se može kupiti, nego zvaničnog uvoznika i distributera.

zoreli

pre 10 godina

Lokalni jezik je nebitan, a ako je CG poseban slucaj, mozemo i mi da budemo posebni (mada ne moramo, posto je iPhone zvanicno i u HR i sl. manjim drzavama od Srbije). Argumenti su ti nikakvi a nemaju ni smisla - sto bi rekli ameri "brain-fart"
(stigo paypal stize i iphone, 16. maj 2013 00:54)

Re:
Kad već spominješ iPhone u HR , trebalo bi da znaš da je Hrvatska članica Evropske Unije od 1.7.2013 a mi u Srbiji tek treba da dobijemo saglasnost (možda) za početak pregovora , oni Pay-Pal i Google servise imaju godinama itd ... Rekao sam već da je Crna Gora poseban slučaj i objasnio sam zašto , prema tome realno sagledaj situaciju .

Reseller

pre 10 godina

Apcom je ovlasceni preprodavac, znaci druga ruka! (premium reseller)
Zato su proizvodi mnogo skuplji.
Kad bi dosao Apple onda bi se kupovalo iz prve ruke i sve bi bilo jefinije.

Mladen

pre 10 godina

Ako ste za ideju dolaska Apple-a u Srbiju mozete potpisati online peticiju koja ce kolko tolko olaksati odluku Apple firme oko dolaska u Srbiju.
Online peticiju mozete potpisati na sledecem linku: http://www.ipetitions.com/petition/apple-serbia/

Sakis

pre 10 godina

Daj boze da dodje Apple,jer mi korisnici njihovih proizvoda,ne mozemo nigde da servisiramo uredjaje. Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim.

Anonymous

pre 10 godina

Džabe vam je što sada "pucate" da zadovoljite IT svet srbije... To je trebalo uraditi pre neku deceniju ili dve. A ne da se na fakultetima uči paskal, fortran i kobol...
Većina IT sveta je otišla iz Srbije jer niko nije bio dovoljno pametan da ovo (iako ga smatram Malim Slobom ovo jeste napredak za IT Srbije) učini mnogo ranije. Šteta je što će od ovoga da profitira jedino carina i poreska uprava...

fili

pre 10 godina

zašto bi apple otvarao prodavnicu kod nas? oni veoma dobro znaju koliko njihovih uredjaja završi u srbiji i imaju računicu da im nije isplativo da otvaraju svoje predstavništva kod nas. malo ljudi u srbiji može sebi da priušti telefon od 500€ ili njihov najjeftiniji laptop od 1000€.

gj

pre 10 godina

Dovodi covek apple da mafijasi i polticari imaju gde da kupuju njihove precenjene snobovske igracke.covece boziji,krateri-bunari su ti po putevima,plata 300€ a ti dovodis kompanije cije proizvode treba izdvojiti najmanje dve plate!

I tako ...

pre 10 godina

"Daj boze da dodje Apple ... Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim."
(Sakis, 15. maj 2013 11:59)

A ko te ter'o da kupuješ "mac book"? Razumem ja da su tebi rekli da je Apple savršen i da je najbolji i da nikad ne pravi probleme, ali proizvod koji nema ovlašćenog zastupnika se N E K U P U J E.

LoxoSRB

pre 10 godina

Nisam ljubitelj Applea, ali mislim da bi država mogla da ustupi/pokloni neku istorijsku zgradu, bili bi kedna država od njih 20 koja ima Apple Store. Fiatu su sagradili fabriku i dali dosta novca za svakog radnika (nisam siguran mislim da je bilo 7000e po radniku).

yokan

pre 10 godina

Teško nama sa ovim programerima koji misle da je učenje Pascal-a nepotrebno.
Dečice, nećete daleko stići ako učite samo programske jezike koje možete naći u aktuelnim oglasima.

masta moze svasta

pre 10 godina

apple je dao jos pre mozda mesec dana,da u srbiji nece doci dok god se ne pravitizuje telekom,a B92 je o tome pisalo,nema nista od appla,nzm sta ovaj Dacic prica,ali no,dobro

Vlasterx

pre 10 godina

@yokan - ma najbolje da krenemo od asemblera, možda i da ručno kucamo 0 i 1. Samo aktuelno i profitabilno treba učiti, ostalo je sve u sferama ličnog interesovanja i hobija. Kog poslodavca zanima to što znaš pascal i basic? Verovatno mu je to bitno kao i potkivanje konja.

zoreli

pre 10 godina

Za Apple da bi prodavao iPhone su glavni mobilni operateri i tu Apple postavlja surove uslove (koje niko od ostalih proizvođača / Samsung, HTC itd) ne postavlja tipa "morate vi iz Telenora da prodate ove godine 50.000 iPhone 5 po ceni toj i toj i još da delimo profit od data saobraćaja" ... u tom grmu leži zec plus još par sitnica tipa online plaćanja na App store .

Mishko

pre 10 godina

Apple ne nalazi za shodno da ovde uopšte prodaje svoje proizvode, a sada će kao da otvaraju predstavništvo? Da svi oni veruju da je u Srbiju dobro ulagati, ne bi Dačić išao da prosi za investicije. Dolazak PayPal-a pominju kao ne znam kakav uspeh, a pretposlednji smo u svetu kojima su pružili svoje usluge - ostala je još samo Severna Koreja. Apple ne prodaje zvanično svoje proizvode, AppStore je misaona imenica, čak i za besplatne aplikacije, sa Google Play-a ništa ne može da se kupi, naši programeri ne mogu da prodaju svoje aplikacije ni na jednom servisu (sem Windows Store-a, za koji je broj korisnika jednak statističkoj grešci), elektronska trgovina sa inostransvom je na nivou pod-Saharskih zemalja, zbog uvoznih monopola i nerazumnih carina. To je ono na šta i država može da utiče, da želi. Sada će kao Dinkić da pomaže razvoj IT industrije. Čega god se taj čovek dohvatio u poslednjih 10 godina, upropastio je - finansije, privredu, industriju, zdravstvo. IT sektor se držao do sada sasvim dobro BEZ pomoći države. Ako Dinkić uplete svoje prste, propašće i to, ljudi će otići odavde ili će masovno preći u sivu zonu. IT industriji NE trebaju podsticaji, država treba da ukine ograničenja u elektronskom poslovanju (npr. preko PayPal-a ne mogu da se primaju uplate zbog naših propisa, a ne zato što PayPal to baš nama ne dozvoljava) i to će za početak da bude sasvim dovoljno.

Одливени поглед

pre 10 godina

Ако ми дозволите да као инжењер сумирам резултате Дачићеве посете Силицијумској долини:

- Отишао је на ноге Микрософту, да им плати и продужи уговор.
- Отишао је на ноге Ораклу, да им плати и продужи уговор.
- Обезбедио је да ТЦ Ушће добије Епл радњу: њихова роба, наше паре.
- Гугл ће можда отворити продавницу на мрежи да прима уплате из Србије: наравно, за наше паре.
- Није гледао да се сретне са нашим инжењерима који раде у Гуглу, Микрософту или Фејсбуку и сазна како може да подстакне малу привреду код нас (људи бар имају искуства које им нашминкани менаџерчићи са којима се среће неће пренети).
- Сликао се испред фирми и у парку.

Што је најгоре, ја лично верујем да Дачић ово ради из искрених побуда и да је вредан. Али као инжењер знам да су најопаснији они инжењери који су вреди али не знају шта раде.

А суздржаћу се да коментаришем Дачићеве изјаве о политичкој стабилности земље и правне и имовинске сигурности за инвеститоре.

Saša

pre 10 godina

Blago nama, Apple, Google, Intel, Microsoft, Srbija će biti svetski centar za IT, kakva bre tamo neka Kalifornija, još kad Gates i Wozniak zajednički pokrenu next big thing sa sedištem u Beogradu. I ništa od toga ne bi bilo da Ivica nije otišao na put u Ameriku.

loki

pre 10 godina

Dacicu, da si ti i tvoji 'strucni' saradnici culi za linux, ustedeli bi 28 miliona dolara koje ste platili microsoftu. Vazno da si se slikao u drustvu 'mocnih' kompanija koje sisaju ovce. Da placas iz svog dzepa, a ne nasim parama, siguran sam da bi se bolje informisao.

Maks

pre 10 godina

Apple možda otvori svoje internet prodavnice (AppStore i iTunes Store) za kupce iz Srbije, ali ne znam koliko je realno očekivati da će u Srbiji fizički da otvaraju neko predstavništvo ili Apple Store (to bi valjda jedno uz drugo trebalo da ide), obzirom da trenutno samo 14 zemalja ima pravi Apple Store (znači, ne samo neku prodavnicu koju drži neka druga firma koja samo uvozi i preprodaje njihove proizvode... prodavnice koje drže uvoznici imamo i sada)... čak ni Rusija nema Apple Store... nema ga ni Grčka, ni Turska, ni Mađarska, niti bilo koja država iz okruženja... i da ne nabrajam.

Mada možda i dođu ako im ovi besplatno ustupe neku veliku zgradu koja je poznata po svojoj arhitekturi (Apple obično takve zgrade bira za Apple Store... evo, na primer, Apple Store u Amsterdamu dosta podseća na zgradu Banovine u Nišu) samo da bi privukli Apple... onda Apple ne bi morao da ulaže ogromne pare u kupovinu neke istorijske zgrade, pa ih ni ne bi koštalo puno da dođu.

Joe

pre 10 godina

Appl-ovi prozivodi bi se sigurno prodavali. Kad se prodaje Samsung 3s i 4s, sigurno bi i iPhone. Uporedjujuci iskljucivo njihove cene, naravno. Ali koliko vidim, Apple ima neke posebne uslove za operatere - mi verovatno tu kaskamo, a nasi operateri cute kao zaliveni. Prodaju maglu ljudima kako navodno ne bi bilo potraznje, pa im se ne isplati. Gluplji izgovor nisu mogli da smisle. Jasno je da tehnoloski zaostajemo za mnogim zemljama, ali kao i uvek lakse je naci izgovor nego poraditi na greskama i nedostacima. Naravno, ne zbog Apple-a. Uopsteno, zbog svih telefona, kompjutera, tableta i cuda koje se danas koriste...

Sin po materi

pre 10 godina

Ako nista drugo, bar je populista koji nesto pokusava. Nije te price pricao iz Beograda nego je otisao tamo da moljaka da dodju. Jasno je da ako na primer Paypal otvori i prijem novca, a Apple donese iphone kod operatera 'za dinar', da ce i njemu to biti veliki plus kod mladje i srednje populacije. Kamo srece da se svi stalno za glasove bore na nacin ko ce vise da nam obezbedi koristi. Za to ih i placamo

V. S.

pre 10 godina

"cilj Vlade da Srbije je da u narednih četiri-pet godina postane tehnološki i inovacioni centar Evrope"! Kakva glupost joj. Zar Vi stvarno mislite da će jedna Nemačka ili Francuska dozvoliti sebi da na tehnološkom ili inovacionom planu kaskaju za Srbijom? Zemljom u kojoj ne možete u banci da promenite pin kod na kreditnoj ili debitnoj kartici, već morate da vadite novu? Mi još uvek ne možemo da naplaćujemo preko Pay Pal servisa. Kakav li to samo master plan ima naš premijer da mi je znati kad namerava da sve to sprovede za 4-5 godina.

Čovek

pre 10 godina

@Programer "Na Univerzitetu Singidunum se nikada nije ucio Pas kal, Cobol i ostali matorci, ne vređajte kvalitetne privatne fakultete."
Hvala programer za ovaj aforizam; Samo napred !
P.S. Poštovane nepismene i zatucane kolege sa državnih fakulteta, molim vaš da gigatrendovce i sličnu elitu više ne pozivamo; ko nam je kriv što smo gulili klupu- u Srbiji se može i bez znanja do diplome.

MIrko

pre 10 godina

A otkud premijer da obilazi sve te firme?
Zar ne treba Ministar telekomunikacija Rasim Ljajic da poseti Apple, Microsoft Oracle i ostale?

Bata Timotić

pre 10 godina

S namerom pođoh u veliki grad...
(Kosta, 15. maj 2013 18:25)

Ah...pa vidi, svi vi što maštate o sreći, vas vodi put u velik' grad,
Ti nisi prvi niti treći, o njoj mašta svak'
I svako potajno se nada, da nađe ostvarenje sna,
Al' dal' to znači i kraj jada, to Bog mili zna!

nemoj vise da se zakopavas

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18)
Jak ti argument. Ja zavrsio srednju, radim u Google-u za 150k godisnje... Programeri nikad nisu zavisili od fakulteta, niti ce ikad... Bolje da si sedeo kuci i ucio nego sto si bacio pare na Singidunum, em bi imao vise para em bi imao vise znanja (a samim tim i bolji posao)

kem

pre 10 godina

Не могу да верујем колико има безвезних коментара, једино „@Одливени поглед“ види неку ширу слику.

blah

pre 10 godina

Apple produkti kod nas znaci veca konkurencija i nize cene android uredjaja, a mislim da ce operateri morati da se promene (na bolje) zbog Apple-ovih uslova... Drugim recima svi pobedjuju. Ma da, ako ne izbace neki jeftiniji iPhone (a prica se o takvom) nece se oni nagrabiti para, ma da ni galaxy s3/s4 su skoro jednako skupi pa se prodaju ko ludi.

Aleksandar

pre 10 godina

Su ovi politicari glupi ili mnogo pohlepni?
Bolje da uzmemo primarnu stvar, poljoprivredu i da razvijamo organsku proizvodnju. Em ce Srbija biti zdravija, em cemo se obogatiti izvozom. Ali, ne vazno je da nam dovlace robovlasnicke firme, sto prodajne objekte, sto objekte za pravljenje. A ovim zadnjim dokazuju da smo ispali jeftiniji od Kine i njihovih proizvodnih pogona.

Ne znaju politicari kako da drzava postane bogata, pa to ti je. Samo razmisljaju kako sebe da obogate, ovim raznim muljacinama.

Pravnica

pre 10 godina

To su firme koje postavljaju uslove! Verovatno im je neka povoljnost velika data. Apple nije LEGALNO u Srbiji. Zato je cena previsoka, neke funkcije nisu moguce, nema mogucnosti popravke... Nije mi jasno zasto uporno ismejavate bilo sta da se desi?!!!

Sakis

pre 10 godina

@bob,ma svi su oni novopeceni,do juce popravljali nokiu 3310,sad ce da mi prave lap top. I to radnje sto postoje nisu ovlascene,znam iz iskustva.

servis mozes da biras

pre 10 godina

Daj boze da dodje Apple,jer mi korisnici njihovih proizvoda,ne mozemo nigde da servisiramo uredjaje. Jer ne postoji ovlascena prodavnica u Srbiji. Skoro mi se desilo sa mac book,ne radi nesto i nemam gde da ga popravim.
(Sakis, 15. maj 2013 11:59)
U Srbiji odavno postoji Apple servis (sada vec i servisi - mnozina), i sve sto je potrebno je doneti uredjaj (garancija i racun nisu potrebni). Naravno ako nije pod garancijom to kosta debelo, ali kosta debelo i u USA kad istekne garancija

zoreli

pre 10 godina

(stigo paypal stize i iphone, 15. maj 2013 17:30)

Apple je u dozvolio T-Mobile da prodaje iPhone u Crnoj Gori , međutim Apple nije ubacio lokalni jezik u iPhone niti je zvanično zastupljen (drugi operateri ga nemaju), Crna gora je poseban slučaj jer je na nivou veličine i broja stanovnika nekog prerijskog gradića u Arizoni , malo edukacije pre postavljanja ostrašćenog posta nije na odmet .

sova

pre 10 godina

mozda je dacic delovao pomalo amaterski u IT konferencijama.Ali ovo je vise nego trebalo srbiji.Bar je zainteresovao kompanije da se neke stvari ubrzaju i Jeste da malo prepotentno deluju reci da postanemo lider u regioni u IT ali to nije bezveze receno i verovatno postoje neki planovi za to.Realno poljoprivreda i IT su nam svetle tacke koje mogu da naprave dobar posao.Svakako treba pozdraviti ovakve napore.

zmitjkoe

pre 10 godina

Treba se okrenuti Rusiji,Kini, Indiji...kakav Apple kakvi bakraci.....uzeli nam i nase Kosovo
(Srbin, 15. maj 2013 20:28)

Prodavacemo iBakrac diljem Rusije, Kine i Indije. A mozda i sire, ako Dacic ode u Brazil. Ti si vec otiso, a da se nisi ni okrenuo.

jugo

pre 10 godina

Toliko me raduje ova vest, da ne mogu da verujem da mozda Srbija postane tehnoloski i inovacioni centar u Evropi, kako bi nas narod rekao "daj boze".

nexus

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18)

Decko govoris o firmi koja ima stotinak zaposlenih. MIcrosoft ima nekih 97 000 zaposlenih. Imam prijatelje koji rade tamo. I da, svi smo sa drzavnih fakulteta.

stigo paypal stize i iphone

pre 10 godina

(zoreli, 15. maj 2013 19:53)
Lokalni jezik je nebitan, a ako je CG poseban slucaj, mozemo i mi da budemo posebni (mada ne moramo, posto je iPhone zvanicno i u HR i sl. manjim drzavama od Srbije). Argumenti su ti nikakvi a nemaju ni smisla - sto bi rekli ameri "brain-fart"

Maks

pre 10 godina

@ (Sakis, 15. maj 2013 11:59)

Ovlašćeni servis za Apple računare već duže vreme postoji u Srbiji (kod ovlašćenih distributera možeš da servisiraš Apple računare koji su pod garancijom, čak i ako je računar kupljen u inostranstvu), tako da nije tačno da kao neko nema gde da odnese MacBook ako mu se pokvari... jeste da nema servisa u svakom gradu, ali čak i da dođe Apple, nije baš realno očekivati da bi oni odmah otvorili Apple Store u svakom gradu jer nije ovo USA... Holandija, na primer, ima samo jedan Apple Store.


@ (I tako ..., 15. maj 2013 20:58)

Slušaj, ja sam još pre nekih 5 godina kupovao Apple proizvode ovde u Srbiji od ovlašćenog distributera za Apple proizvode... Znači, postoje zvanični distributeri za Srbiju. Bilo ih je na ovim prostorima još u vreme SFRJ... ne znam samo zašto ti i Sakis mislite da ih kao "nema".


@ (Одливени поглед, 15. maj 2013 18:37)

Da bi neko privukao Apple, nije dovoljno da "obezbedi da TC Ušće dobije Apple radnju"... Pogledaj kakve prodavnice ima Apple... ukucaj "Apple Store" na Google i pogledaj slike ili pročitaj kolika im je površina (neke imaju na hiljade kvadratnih metara... na primer, jedna od prodavnica u Londonu im ima oko 2600 kvadrata, a London ima još 3 Apple prodavnice pored te i samo u Engleskoj ima 37 Apple prodavnica)... tako da, ne izgleda mi baš realno da Apple dolazi ovde zbog jednog lokala u nekom malom tržnom centru (u poređenju sa tržnim centrima u USA, TC Ušće jeste malo).

MacMac

pre 10 godina

Blah....nisam pesimista ali brzo ce otici...
sta ce u Srbiji gde ljudi nemaju za osnovne potrebe...
surova realnost :)
Mozda kad bi nasi politicari radili na tome da nahrane i zaposle ljude ovde...mozda....:)

tebra

pre 10 godina

Sad će na svakom intervju da se hvali kako je doveo Google i Apple u Srbiju, kao da je to neki uspeh, trećina stanovnika je nezaposlena, ako ce dolazak Apple i Google bar malo smanjiti taj broj onda ok.

Zurkolomac

pre 10 godina

Zavrsio Singidunum, radim u InfoBip kompaniji. Ne znate ni sta je to, neznalice!
(Programer broj 2, 15. maj 2013 17:18) -- Ovaj progeamer iz InfoBip nema ni leba da jede. Programer?

Anica

pre 10 godina

Apple traži procenat od svakog telefona prodatog uz paket. U tome je problem.
(qwerty, 15. maj 2013 15:45) - Apple to radu u svim zemljama i ne mize da napeavi koliki im treba. Sto je Srbija drugacija. Pamet u glavu, vec smi dovoljno zaostali!

dule

pre 10 godina

odlicno, od ovoga mozda i ispadne nesto dobro, nikad se ne zna...citam ove prepirke oko programera, ko je sta zavrsio i slicno...moje iskustvo govori da je jedinio znanje bitno..skola vise manje.Ako Apple dodje, to je prilika da bude vise posla za programere,iOS je jeako zanimljiv, a potraznja je velika, predlazem ljudima koje programiranje interesuje da probaju da nauce Objective C..posla ima puno,a i potraznja za programerima je velika.Koga briga vise za prepucavanja oko platformi.Koristi sta hoces, voli sta hoces.Nama ovde treba malo manje mrznje..U programranju ima jako puno para..za sve platforme, treba samo imati volje i zelje za znanjem i radom.I kad budete imali para, necete okretati ocima zasto iPhone ili Mac ili S4 toliko kosta, jer ga onda mozete priustiti..Ja eto koristim samo Apple uredjaje i programiram za iste, a eto nisam ni trendseter ni hipster haha, vec normalan covek koji ih koristi za posao i od toga zivi..eto toliko

zoreli

pre 10 godina

Lokalni jezik je nebitan, a ako je CG poseban slucaj, mozemo i mi da budemo posebni (mada ne moramo, posto je iPhone zvanicno i u HR i sl. manjim drzavama od Srbije). Argumenti su ti nikakvi a nemaju ni smisla - sto bi rekli ameri "brain-fart"
(stigo paypal stize i iphone, 16. maj 2013 00:54)

Re:
Kad već spominješ iPhone u HR , trebalo bi da znaš da je Hrvatska članica Evropske Unije od 1.7.2013 a mi u Srbiji tek treba da dobijemo saglasnost (možda) za početak pregovora , oni Pay-Pal i Google servise imaju godinama itd ... Rekao sam već da je Crna Gora poseban slučaj i objasnio sam zašto , prema tome realno sagledaj situaciju .

Mladen

pre 10 godina

Ako ste za ideju dolaska Apple-a u Srbiju mozete potpisati online peticiju koja ce kolko tolko olaksati odluku Apple firme oko dolaska u Srbiju.
Online peticiju mozete potpisati na sledecem linku: http://www.ipetitions.com/petition/apple-serbia/

qw

pre 10 godina

"Šteta je što će od ovoga da profitira jedino carina i poreska uprava..."

Zalosna istina. Mi smo u stvari korak nazad sa e trgovinom od kako su uveli pejpal. Najgore moguce kontrole, sacometrijski naplacivanje regularne robe, izmisljanje troskova, usenjuju kupce raznim nepostojecim potvrdama, svaka carina u Srbiji ima svoja pravila... klasican divlji zapad od strane Carine i poste. Nikom ne polazu racune i rade sta hoce.
Sad sam siguran da oni nisu uveli pejpal zbog nas vec zbog sebe, da i tu mogu da deru.
Interesantno da se niko od politicara ili famoznih agencija sad ne seti da primenjuje neko EU pravilo.

dragan

pre 10 godina

Da smo mi neka zemlja imali bi elektronske zdravstvene kartone,podatke na nekom sajtu o nama a ne svakom nositi gomilu papira.On na salteru samo otkuca ime,prezime i mat br i dobije sve podatke.Odete negde na odmor i razbolite se u najblizem domu zdravlja preko racunara imaju podatke od kojih bolesti bolujete i koje lekove smete koristiti.

I tako ...

pre 10 godina

Ovlašćeni servis za Apple računare već duže vreme postoji u Srbiji ... ja sam još pre nekih 5 godina kupovao Apple proizvode ovde u Srbiji od ovlašćenog distributera ... Znači, postoje zvanični distributeri za Srbiju ... ne znam samo zašto ti i Sakis mislite da ih kao "nema"
(Maks, 16. maj 2013 09:03)

Ima, postoji, ti si kupovao ... Navedi naziv firme i adresu. Ne gde se može kupiti, nego zvaničnog uvoznika i distributera.

Maks

pre 10 godina

@ (I tako ..., 16. maj 2013 16:48)

Napisao si "Ima, postoji, ti si kupovao ... Navedi naziv firme i adresu. Ne gde se može kupiti, nego zvaničnog uvoznika i distributera."

Čekaj... je l' misliš da ja kao izmišljam da postoji distributer za Srbiju i da sam kupovao od njih?

Ako te baš interesuje, kupio sam preko firme Apcom. Apcom posluje i u Srbiji i u još nekim zemljama iz okruženja.

Ako je Apple naveo Apcom kao distributera na hrvatskoj i slovenačkoj verziji svog sajta (slobodno proveri... idi na Apple sajt, odaberi Hrvatsku ili Sloveniji, pa klikni na "Where to buy"), valjda ti je to dovoljno, obzirom da Apple nema posebnu srpsku verziju sajta.

Lako ćeš da ih nađeš... samo kucaj "Apcom Srbija" na Google.

Reseller

pre 10 godina

Apcom je ovlasceni preprodavac, znaci druga ruka! (premium reseller)
Zato su proizvodi mnogo skuplji.
Kad bi dosao Apple onda bi se kupovalo iz prve ruke i sve bi bilo jefinije.