Subota, 25.05.2019.

16:15

Može li Huaweijev OS zaista da zameni Android?

Izvor: B92

Može li Huaweijev OS zaista da zameni Android? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

121 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 4 godine

Ljudi, o čemu mi pričamo kakav OS, ARM je povukao licencu za procesore.
(Dejan, 26. maj 2019 09:12)
A Kinezi će da poštuju to povlačenje licence, koje je izazvano političkom odlukom? Baš bi voleo da vidim sudski spor.

Stanley

pre 4 godine

Ovo je odlicno za nas potrosace. Samo neka se velike kompanije kolju izmedju sebe, tako cemo imati uvek tehnologiju za male pare. Kao Intel i AMD. Intel je vladao decenijama sa procesorima i dirigovao cenu, ali sada ih je AMD stigao i prestigao. AMD izbacuje u junu Ryzen 3990 koji je jaci od Intelovog najjaceg procesora i9 90x. Intelov procesor kosta 1300 evra, a AMD-ov 499 dolara. Isto i sa grafickim karticama ove 2 kompanije AMD izbacuje novu u julu koja ce biti jaka kao i rtx2080, a cenu cemo videti. Neka se Intel zapita sta i kako dalje, ali ja definitivno prelazim na AMD.

bloodsuckers

pre 4 godine

Samo neka naprave vrhunski uređaj po pristupačnoj ceni, bez operativnog sistema i prepuste stvar piratskoj zajednici i slobodnim developerima koji već godinama uspešno bore protiv korporacijske alavosti. "Snalazio" sam se za Windows, "snaći" ću se i za Android...
Operativni sistem bi trebao biti bezuslovno besplatan i svima dostupan. Možda je ovo neki put oslobađanja Androida iz Googlovih kandži ili možda pojave nekog zaista slobodnog os-a?

Mika

pre 4 godine

A sta mislite kada bi Huawei napravio samo kopiju App Stora i umesto da uzima 30% kao Google i Apple, uzme recimo samo 10%. I onda vi umesto da platite 10$ pa da Google-u ide 3$, vi platite istu aplikaciju recimo 8$. Sta mislite koliko bi App Store monopol izdrzao?

b

pre 4 godine

Kako ce sad da se strmoglavi cijena p30 i p30 pro. Eto odlicnih telefona za male pare. Kasnije sta bude bude. Samo je jedno sigurno. Huawei ce morati da krene od nule ponovo. Nema sanse da odrze ove cijene uredjaja za sledece modele ako hoce da se prodaju.

Vlada

pre 4 godine

Ja imam simpatije za Kineze, najvise su napredovali u visokoj tehnologiji, tehnologiji procesora i elektronici. Napredak je fantastican u poslednjih 20 godina. Ali sta je sa softverom? Koji softver ili servis koristite da je originalno kineski? ... ne mozes napraviti kvalitetan, inovativan, progresivan, univerzalan operativan sistem i otvorenu platformu za razmenu informacija - u zemlji koja je poznata po zatvorenosti, represiji i diktaturi. Zao mi je, to tako ne ide.

MrTech

pre 4 godine

Sve kompanije koje su saradjivale sa Huawei imale su prosle godine 70.000.000.000 dolara zarade, da Huawei je uvezao 70 MILIJARDI dolara "robe" za sve sto proizvodi. Vecina tog novca je islo upravo u SAD. Pa vi vidite ko je ovdjen na gubitku, Huawei koji ce usput sad sve sam proizvoditi, narpaviti OS baziran na Androidu i vec se pregovara sa MediaTek-om oko moguceg novog proizvodjaca za Kirin procesore...Ili si na gubitku sve ove kompanije koje ce vez ovih prihoda morati da otpuste radnike. Ujedno da napomenem da banovanjem Huawei-a svetsku potraznju za mobilnim telefonima NIKO, ali NIKO ne moze da nadoknadi u narednom periodu osim Samsung koji ima te kapacitete, ali do jedne mjere. Ljudi su odje ograniceni i ne razumiju problematiku do kraja i detaljno i uglavnom su pristrasni u svojim komentarima.

UDBA

pre 4 godine

Koji Google, o cemu vi pricate. Ja bih prvi zamijenio niihov OS da ima neki slican na trzistu. Apple ne uzimam iz licnih principa prema toj kompaniji. Google je sve uradio da unisti Windows phone. Zatvorio im?servere za najbitnije aplikacije poput YT. Isto su uradili i sa drugima. Da nisu kreirali Android bili bi na nivou Sony danas. Toliko su dobri da im njihove telefone niko zivi ni ne kupuje. Da nema YT aplikacije koja je licencirana preko njihovog servera, i da nemaju svoju Google Maps niko nebi ni znao da je Android njihov. Svake godine gase po jednu ili dvije aplikacije koliko su "dobri". Ostale su samo Chrome i Maps. Za ove ostale vecina koristi alternativu osim "obicni" korisnici kojima su Google aplikacije nametnute u telefonu kao bloatware po ugovoru kojim Google ucjenjuje proizvodjate. Ko je imalo upuceniji zna da je Google uradio sve kroz licence, zakone i ostale formalnosti da bude apsolutni monopolista iako je po medjumarodnom ugovoru Android OpenSource!

pravnik

pre 4 godine

Ako nema pristupgoogle play storeu mogu odma da se vrate drugim uredjajima. Vrednost androida je u play storeu. Ali to ne shvataju bas svi.

I_Vo

pre 4 godine

Neće niko praviti specifično za Huawei aplikacije ako je sposoban sistem da pokreće android apk , jedino je pitanje hoće li američkim firmama zabraniti korištenje njihovih aplikacija na Huawei telefonima

Arsenije

pre 4 godine

Jedino što je u ovom trenutku izvesno je da se Huawei svojom 5G mrežom nalazi dve godine ispred svih... To je ono što kolje američke kokoške... A brzina kojom radi daće onome ko je bude ugradio ogromnu prednost i ogromno polje i IT industriji da napreduje. 5G je Habl u IT-ju... kome nije jasno o čemu se radi!

kingbot

pre 4 godine

"Ako obezbede podršku za sve relevantne drustvene mreže i igre uspece..."

nema od toga nista..ko se i malo razume u razvoj software moze da ti potvrdi ovo..
jedini ko ima kapaciteta da se ne oslanja na android os je apple i niko vise..

kole

pre 4 godine

@(Wtf, 25. maj 2019 23:54)
hehe cak je jos gore od goreg,niko nece da pravi aplikacije za store iz kog niko ne kupuje.apple ima najbolje aplikacije jer apple korisnici njavise placaju za aplikacije,cak ni android ne moze da dostigne taj standard.s'druge strane playstore developeri mogu i od google ads da zaradjuju,sto opet huvej nece moci da koristi.njihov store ce biti linija najgorej spywera ikada vidjenog jer niko ziv ne pravi aplikacije za dz....ali ako je suditi po ovim botovima huvej os je vec pobedio android...

Seneka

pre 4 godine

@Arsenije

Klasičan bot komentar: "Ne razumem se u IT, kao većina komentatora, navijača. Nosim Honor 8X i nisam navijač"!? Jel moguće da vam kinezi nisu dali nešto uverljivije da napišete?

kole

pre 4 godine

haha pa zasto niko ovde ne koristi youku,baidu... imaju kinezi kopije svih amerckih servisa,samo sto ih ne koristi niko van kine,jaki su samo tamo gde su americki zabranjeni.ko ce normalan na zapadu da koristi kineski os tj. kineski os koji kosta isto koliko i americki.

GASTOS

pre 4 godine

Poštujem Amere i do sada sam sve njihovo koristio i zadovoljan sam. Mogu čak reci moj stil života. ALI mislim da ne shvataju da nihova dominacija svetom polako gubi snagu i sa tim se ne snalaze baš. Još uvek idu na ono štapom po glavi. Pogrešno skroz. Moj savet....koga ne možeš pobediti dobi gi za prijatelja.

Perica

pre 4 godine

Mozda u Kini, dalje od toga nema sanse. Manjak play servisa ce od svake aplikacije napraviti poluaplikaciju, a sto bih uzimao telefon koji to ne moze da mi pruzi.

uzas

pre 4 godine

Blackberry
Seca li se jos neko ovog imena? Bili su najjaci,najsigurniji i najmocniji telefoni pocetkom 2000-tih, nisu pratili trendove tipa Android i iOS i gde su sada. I pored toga sto su razvili svoj OS Blackberry 10 OS ,bio je bolji i od Androida i od iOS-a ali jednostavno kupci vise nisu zeleli da cuju za blackberry,on je tu sada,ima neke telefone sa androidom ali dzaba,ne vredi-zakljucak DUPLO NIŠTA.
Nokia- znaci li vam ovo ime nesto,ova danasnja nije ni N od one,ali eto vratila se kako tako. Ona stara original Nokia vise ne postoji,na vhuncu svoje slave potcenila je Android i Apple ,mislila je da ce sa Symbianom biti mnogo bolje,nije pratila trendove kao doticni gospodin sa pocetka i rezultat je ,znate vec jedno VELIKO NISTA-kraj.
Blackberry i Nokia su bili strah i trepet u mobilnom svetu a danas su samo bleda secanja.
Onaj ko je ovu skolu ucio iz prikrajka ,danas gospodari svetom pametnih telefona pogadjate Samsung i on pokusava nesto sa svojim sopstvenim OS ali zna da nema sanse da i pored ogromne popularnosti nema sanse da prekine sa Androidom jer ga ceka sudbina ova dva gospodina sa pocetka.
I na kraju Huawei,zalosno, brenda koji je razbio i samsung i iphone tj iOS, sucava se sa ogromnim problemima. Otkazuju svi jedan za drugim iz dana u dan,ARM,Intel,Google itd... citam da ce i whatsapp uraditi isto a to pretpostavljam da ce uraditi i facebook i instagram i viber i tviter i skype i...
zakljucak NECE GA BITI VISE.Da se huawei probije sa svojim sistemom je 5% da ne duzim,ako se nista ne resi u ovom slucaju ceka ga sudbina Blackberrija i nokije i jos drugih starih asova kojih se vise i ne secamo. Jer svi znamo gde je sve zastupljen Mega popularni Huawei. Ja mu drzim palceve i to cvrsto.

Rocky

pre 4 godine

Ovo ce se vratiti kao boomerang i Trampu i Google. Za godinu - dve ce Google izgubiti trziste pola sveta a Kinezi ce zahvaljivati Trampu. Mada to znaju i sami i ne verujem da ce ici Google do kraja.

Isto kao sto su sankcije pretvorile Rusiju u velesilu u poljoprivredi, morala da razviju svoje trziste, do tada uvozili hranu a danas su u nekim segmentima u zitarstvu Rusi vec prvi izvoznici i prestigli su i USA.

aleksandar

pre 4 godine

Huawei se MORA udruziti sa nekim. Moze i sa dva velika proizvodjača. I to ne da ih kupi, vec da se udruzi, da im placa da postoje i da NADJE TRZISTE za svoj proizvod. I tada treba lansirati novi OS. Da li ce iko pristati na rizik da ide sa Huaweijem i tako predje na Mracnu stranu ostaje da se vidi. Huawei usamljen nece proci, mi to bar znamo, jer slede pljuvanja po svim meridijanima. A ko se povuce, nece postojati. Setite se NOkia phona...najbolji ali uzalud.Nova tehnologija sve brise.

Rocky

pre 4 godine

Samo vi malo smanjite cene za te mocne telefone, kineski rodjaci.

I ne brinite.

Ovo i jeste strategija da Huawei sacuva primat u Kini prvenstveno i u tome ce uspeti. A svet ce pokoriti nizom cenom.

msbravomk

pre 4 godine

me interesira nesto ako neko zna, zelim da uzmem iz megu samsung s9 i huawei p20 pro iste cenu su, vidim da za huawei kako operativn sistem staven e android 9.0 i novi huaweov OS e sad dali to znaci da mogu koristiti i jedan i drugi a samo kod androidov da ne mogu vrsiti update na nove verzije ili ostacu samo na huaweov ako neko zna moze da replicira

Dragan

pre 4 godine

Lindroid molim!
Neka naprave OS koji moze da pokrece applikacije napisane za Android i za Linux, na istoj platformi, da na njemu radi Netflix i da se apdejtuje lako kao Android. I da pritom korisnik moze da aninstalira bloatware. Neka plate Izraelce da im to odrade, i voala.

Filip

pre 4 godine

Može na kineskom tržištu, drugdje nema šanse. No ja verujem da na kraju neće niti morati odustati od Androida, već će sklopiti neki dogovor u ovih 90 dana odgode...

ikodije

pre 4 godine

naravno da moze i koristice sve aplikacije ukljucujuci i google app... ali sve do ovog trenutka kada google unosi izmenu da mora da se instalira samo na google os-u... kako ce biti dalje, videcemo...

acomurija

pre 4 godine

(Wtf, 25. maj 2019 23:54)@,
Al' se ti namudrijashi!
Gde ovo, gde ono, a najcrnje ti je pitanje o cipovima!
99% komercijalnih cipova se proizvodi u Aziji, od toga glavnina u Kini!
I Apple se proizvodi u Kini.
O kompatibilnosti, vidi se da si pristrasan, ne treba trositi reci. Seti se, makar, sjedinjenja Nokie i Sony-ja.
Postoji monopol Googlea, ali bez polovine potrosaca, toliko svetske populacije je u Kini, tj u Aziji, Google ce biti na kolenima za tri do sest meseci.
A i po reakcijama iz Googlea se vidi, nije ugrozen Huawei koliko je smrtno ugrozen Google.

nnidza

pre 4 godine

@Wtf
Treba međutim dodati da će proizvodnja procesora u Americi opasti ili prestati ako Kina prestane sa isporukom retkih metala, da Kinezi ne mogu samostalno da proizvode čipove jer ne poseduju "najfiniju tehnologiju". Nije baš tako jednostavno "Kina propada, Huawei je gotov". Povući će oni mnoge sa sobom a sve to zbog hladnog rata...

Boki

pre 4 godine

Za sve je potrebno vreme, ništa preko noći ne može da nastane. Voleo bih da Huawei uspe bez Google, jer celom svetu je dosta američkog terora i dominacije.

petarczw

pre 4 godine

Nokia ke pokusala sa symbian os i propala je iako je bio ubedljivo najveci proizvodjac i prodavac mobilnih telefona na svetu. I dan danas od top 20 najprodavanijih modela 19 je nokiinih modela. Medjutim finska ni finansijski a ni tehnicki nije mogla da iznese tu priču i zato su sad u istoriji dok ke Huawei svima pokazao i dokazao kako se radi i koliko su jaki pogotovo sto je vlasnik firme drzava...

Uvek nekoga nerviram

pre 4 godine

Naravno da može, OS se gradu na jezgru a jezgro Linuxa na kojem je Android je otvorenog koda i slobodno za razvoj OSa.
100% kompatibilitet zagarantovan.

Oki

pre 4 godine

Nije Huawei neka kompanija u razvoju pa da tek tako propadne zbog nekog rata. Mislim da će posle ovoga Huawei biti samo jači. Biće krizno možda godinu dana ali to je okej, posle toga lome konkurenciju i idu na vrh

Bivsi

pre 4 godine

Kakvo pitanje. Naravno da ne moze. Podjite od sebe prvo. Da li bi neko od vas kupio telefon koji nema YouTube, Google Maps, Gmail, PlayStore... Office, Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Google PLay store... Sta biste radili s tim telefonom?
(Wtf, 25. maj 2019 23:54)

Mislim da gledas isuvise usko. Najavljeno je da ce biti kompatibilan sa Android aplikacijama kao i 30 odsto brzi. Ako to postignu eto novog nezanemarljivog igraca na sceni tim pre sto ce Azija vecinski da se okrene tom sistemu.
Ako nista drugo, mogu da krenu i sa obaranjem cena i to znacajno a tu su Kinezi neprikosnoveni pa je lako moguce da to postane recimo drugi telefon u kolekciji, ionako danas skoro svako ima dva telefona gde smo mi pa i pola istocne Evrope sitna boranija kao trziste.
Kako god da bilo, Google je odsekao milijardu korisnika najmanje a sam sebi odsekao ogroman potencijalni profit. Koliko je to pametno pokazace vreme.

Dovla

pre 4 godine

Glavno pitanje je da li ce to biti OS koji ce moci da pokrece aplikacije koje su pisane za originalni Android. Ako aplikacije ne budu kompatibilne, bice tesko pogoditi sta ce biti. A oni jos uvek nista ne pricaju o kompatibilnosti na duze staze.

Realno je da ce u zapadnoj Evropi izgubiti veci deo trzista, firme na zapadu ce ostati na Google Androidu narednih godina, ili ce se vratiti na iPhone. Kod fizickih lica se ne zna dok se ne vidi sta ce biti sa aplikacijama.

E sad mojih 5 dindzi, u Huawei u Srbiji imaju zacrtan plan prodaje za svaku godinu, svake godine se nasi menadzeri naljute kada vide brojke, a onda na kraju godine probiju predvidjene brojke na neki nacin. Zbog toga mislim da Kinezi vrlo dobro znaju sta ih ceka.

zeljko

pre 4 godine

Amerikanci po svaku cenu hoce da nametnu celom svetu skupe stvari i usluge, ne samo u IT sektoru, nego uopste. Nece to tako ici. Osiromasili su ceo svet, a sad hoce da ljudima uzmu zadnju paru za njihove igracke i izmisljotine.

Vice Versa

pre 4 godine

Sa druge strane Google je izgubio milijardu korisnika koje će špijunirati. Takođe je interesentno da na neki način Google staje u odbranu Apple kao američke kompanije. Iako su na spurotnim stranama, udružuju se u cilju zaštite Američkih nacionalnih interesa. Eh kada bismo mi Srbi tako radili.

sibke

pre 4 godine

pasce cene huawea talefona :D secam se kad su uveli carine rusiji ,a onda rusija EU uvela carinu na poljoprovredne proizvode,te godine amo jeli vrhunsko voce za male pare:D

Wtf

pre 4 godine

Kakvo pitanje. Naravno da ne moze. Podjite od sebe prvo. Da li bi neko od vas kupio telefon koji nema YouTube, Google Maps, Gmail, PlayStore, MS Office, Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Google PLay store... Sta biste radili s tim telefonom? Ako tvrdite da biste ga kupili, da li to znaci da sada koristite stare Nokije, SonyEricssone, Philipse sa fabrickim operativnim sistemima? Kako da ne.

Ne morate da idete daleko u proslost da biste videli da Kina to ne moze da uradi. Eno vam primer Amazona, njegovi tableti imaju svoj OS (cak je baziran na Androidu) ali njihov store je smesan u odnosu na Google app store. Jedan Amazon (cija vrednost je takodje u milijardama dolara i koji je u mnogim IT segmentima lider na trzistu) nije uspeo da ubedi dovoljno developera da razvijaju aplikacije za njihov operativni sistem. Kao ni Microsoft pre toga, a ni Blackberry, ni Nokia (Symbian) ni Palm.

Zasto bi neko u Netflixu, Hulu, Paypalu, ulagao svoje resurse u razvoj aplikacije za neki novi OS (sumnjive persepektive), kad je buducnost toga vise nego neizvesna? Cak i da zeli, to mu onemogucava americka blokada.

Da ne pominjemo njihovu diviziju za laptopove. Kome treba laptop bez MS Windowsa ili Offica (osim onih 2% trzista sto koristi Linux)? I gde ce da dobiju cipove za te laptopove (i telefone)? Amerika drzi ceo svet u rukama zbog toga sto drzi celu IT industriju u saci. TO nije dobro, ali je nazalost tako.

MadMax

pre 4 godine

Nema sumnje da ce Huawei da uzme Google-u skoro 50 odsto trzista sa konkurentskim OS-om baziran na samom "opensource" Androidu. Cak su najavili da ce da bude slican Stock Androidu inaravno biti kompatibilan sa Android aplikacijama. Najavljeno je i da ce biti 30 odsto brzi. Potraban je trzistu od 3,4 milijarde jos jedan OS bez sumnje.

Mare

pre 4 godine

Huawei je davnih dana dok nije bilo ni ideje da se bavi mobilnim telefonima imao na svojim mrežnim uređajima potpune kopije Cisco operativnih sistema sa identičnim funkcionalnostima. Ne vidim da to ne mogu da urade sada sa Androidom čiji je kernel Linux ili da naprave OS koji ima identične interfejse ka aplikacijama da može da vozi sve android aplikacije. A vremenom mogu da razviju i nešto svoje i ukinu time totalni monopol Google-a što bi bilo vrhunsko dobro delo za ovu planetu.

Miloš

pre 4 godine

Huawei sam nikako ne moze da razvije OS sa ekosistemom koji ce korisnici prihvatiti, ali s obzirom na to da iza njega stoji Kina i da je rec o strateskoj odluci ovo jeste moguce. Kina ima vise stanovnika nego USA i EU zajedno, tako da velicina trzista nije uopste problem.

I.T.

pre 4 godine

Mene zanima nešto drugo. A šta ako Kina jednoga dana ponudi svetu svoj Google? Šta ako jednog dana, ponudi alternativne servise koji možda budu i bolji od Googleovih? Da li je realno da Kina dozvoli uništenje svoje najjače kompanije? Šta ako jednoga dana i to možda vrlo brzo, Kina svetu ponudi svoje procesore kako za PC-je tako i za telefone? Šta ako Kina ponudi svoj operativni sistem za PC računare koji će biti direktna konkurencija MS Windowsu i to za džabe? Da li svi vi koji koristite Android mislite da ste zaštićeni i da su vaši podaci sigurni? Da li svi vi koji se kunete u Windows mislite da vam on pruža sigurnost? USA je u panici jer gubi tehnološku bitku, a ove optužbe su samo razlog da se primene ove mere koje nisu ekonomske. Dok se pričalo o 5G telefoniji, dok Kina nije uzela primat u istoj, nisu se pisali tekstovi o štetnom zračenju itd. Sada kada je Kina glavna u toj oblasti, odjednom postoje bezbednosni problemi, oni koji nadgledaju čitav svet, uplašili su se da će i sami biti nadgledani, odjednom je ta tehnologija postala smrtonosna, jer to zračenje ubija. Ne dobija se tehnološki rat administrativnim merama, on se dobija ulaganjem u znanje, dobrim školskim sistemom koji će svakome biti dostupan, on se postiže inovacijama, koje moraju biti adekvatno nagrađivane i da ne nabrajam. Šta ako Kina blokira američke fabrike u Kini i poslovanje im učini nemogućim, a ne dozvoli iseljenje istih? Nije Kina Somalija, ona je opasan svetski igrač koji dolazi, hteli mi to ili ne.

Aleksandar

pre 4 godine

Ne mogu da pariraju, šta god da naprave. Nije poenta imati najsavršeniji os, već je bitno za koga su se potrošači optedelili. Windows phone je propao iako je posedovao efikasniji os od androida. Dzaba kad je 95 posto korisnika odabralo android, apple itd...

Steve Poslic

pre 4 godine

Pa mogu Kinezi svasta, na primer da izbace proizvodnju za Apple, Samsung i 99% ostalih koji SVE proizvode u Kini! I sta ce onda jaki Ameri, da proizvode sami? Pa proizvodili bi kad bi mogli. Preko 80% minerala neophodnih za proizvodnju elektronike je u Kini, jeftina snaga i zagadjenje, to su razlozi sto Kina sve proizvodi a ostali ne.

dodo

pre 4 godine

Ja ne znam sto se Ameri tokiko bune i protiv su piraterije kad piraterija najvise dolazi od njih samih. Sve mi se cini da ce biti isto kao i sa racunarima. I dalje se na PC platformama preko 85% vrte "nelegalni" krekovani opreatvivni sistemi i aplikacije. Epa tako ce izgleda biti i sa pametnim telefonima dok se ne pojave legalni. Ne bi me iznenadilo da se vec za nedelju dana na trzistu mobilnih telefona pojavi krekovan Android, a zatim i aplikacije. Isto kao i na PC. Sta preostaje Huave-ju. Naravvno da razvija svoj operativni sistem, a dok se to ne desi da svoje telefone prodaje bez operativnog sistema. Samo tako moze doskociti Googlu

Arsenije

pre 4 godine

U IT tehnologiju sene razumem, kao uostalom i većina ovdašnjih komentatora, navijača. Imam honor 8X, savršen mi je i jedino ćemi nedostajati jutjub i viber, ako ga Ameri skinu. Ostalo mi i nije potrebno. Važna mi je savršena kamera i zbog nje bih sutra kupio novi honoe 20 pro, sa savršenim telcem. Nisam navijač, ali verujem da će Huawei opstati na svetskom tržištu jer iza takvog giganta staće cela država Kina. To nije više pitanje tehnologije, već se radi o pravom ratu Amerike protiv azijskog džina koji mu diše za vratom i od koga zavisi u velikom obimu i američka ekonomija. Predstoje razgovori Trampa i Sija oko carina, a Huawei je u toj korpi po Trampovom jučerašnjem tvitu. Dakle verujem da će se ovo prevazići do kraja avgusta. Inače čudno je da Tramp stavlja Huawei u korpu, ako su im sumnje u mogućnost špijuniranja iole osnovane... Izgleda da nisu, već se radi o izgovoru da bi zaštitio američke kompanije od konkurencije. I to mimo pravila STO i svih postulata slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala, koje su upravo Amerikanci ustanovili i provode kad su oni u pitanju!

Bosko

pre 4 godine

Kina ima genijalno resenje kako doskociti amerikancima. jednostavno prodavace telefone po znatno nizim cenama bez operativnog sistema i time daje mogucnost piratima da krekuju Android,a istovremeno razvijati svoj operativni sistem.

marko

pre 4 godine

U svemu ovome treba se osvrnuti na diskutabilan Google-ov poslovni model. Google razvija operativni sistem kao open source, a licence za svoje aplikacije ne naplaćuje proizvođačima uređaja i na prvi pogled ne bi bio na gubitku da na početnoj web strani napiše: "Ako imate uređaj koji podržava Android aplikacije i nemate naše aplikacije preinstalirane, možete ih skinuti sa našeg sajta i instalirati ih." U slučaju da se mnogi proizvođači odvaže da raskinu saradnju sa Google-om i distribuiraju sisteme bazirane na AOSP, to bi za Google bio logičan potez da privuče korisnike. Međutim, oni su prvo podstakli masovno prihvatanje Androida kao "otvorenog" sistema i antiteze "diktatorskom" iOS-u, a našli su način da proizvođače uređaja nateraju da uključe njihove aplikacije na ogroman broj uređaja jer zvanično ne podržavaju njihovo nezavisno instaliranje od strane korisnika i obavezuju proizvođače da uključe te aplikacije na sve uređaje bazirane na Androidu ako žele da zadrže licencu. Na taj način je Google uspeo da navuče ogromnu bazu korisnika i iskoristi open source kao mamac za kontrolu tržišta. Naravno, postoji mogućnosti da distribucije Androida bez Google softvera postanu popularne i tada ceo model propada, ali do sada je već doneo ogromnu zaradu i učvrstio Google kao giganta.

њувест

pre 4 godine

Ја сам се уморио од андроида, имао сам и Lumiu 640 на windowsu 10 и Iphone 6 са тад актуелним OS. Желим нешто ново да пробам, једва чекам тај нови оперативни систем а мислим да има много људи на овом свету који исто осећају. Уз подршку за главне апликације нема теорије да не успеју.

Kvante

pre 4 godine

Može. Ako ja mogu da funkcionišem na desktopu sa Linuksom koji koristi 2 posto korisnika računara, onda će moći i potrošači da koriste Huawei sa sopstvenim OS-om.

sanjuro

pre 4 godine

Unistice ih medijski. Naime, cak iako je OS sposobniji od Androida, sto je tesko moguce, bice prozivani za kradju podataka na svakom cosku. Osim, naravno, ako nemaju prljavstinu o Google-u.

Torcida_Trebinje

pre 4 godine

ne treba viti previse pismen, i skontat o cemu se radi? ovo je dio trgovinskog rata izmedju Amerike i Kine, i Huaweii bi mogao biti kolateralna steta, sto Kina ne smije dopustiti, i mora popustiti. sta god da kina napravi, bilo operativni sustav, bilo sta kao alternativu, NE MOŽE kupiti licencu za najupotrebljivanije aplikacije youtube, gmai, google maps, instagram, snapchat, play trgovinu, jer su vlasnistvo americkih kompanija. ko ce to kupiti mobilni bez svih ovih aplikacija? cak i njihov KIRIN ne moze da se proizvodi jer je baziran na ARM arhitekturi i bez njegove licence nema KIRINA. Cak je Google izbacio Mate 20 pro iz Android Q Beta programa, vec sada je mrtav odjel tableti i laptopovi od Huaweia. tako da susjedi, prebrzo ste se ponadali (po ko zna koji put) da ce Amerika pasti... NEĆE još :) prejaki su i dominiraju planetom

Cinik

pre 4 godine

Kinezi sve posmatraju tri koraka unapred. To se zove strategijsko razmišljanje. Amerikanci su trenutno za Kinu taktička prepreka. Indija je strateški gledano jedini ozbiljan Kineski globalni rival, na duge staze. Kada Kinezi završe sa Amerikom, od Severne Amerike će ostati dvadesetak međusobno zaraćenih i ekonomski ruiniranih despotija beznadežno podeljenih po rasnom, religijskom i nacionalnom osnovu.

sumnjicavko

pre 4 godine

Nesto bas i nisam uzbudjen u svetski uspeh novog OSa. Kao sto sam i ubedjen da se ne radi ni o kakvom spijuniranju, vec o tome da se smanjenim prihodima Huawei uspori, jer gde ameri nisu prvi ili ne mogu da drze stvari pod svojom kontrolom, eto nedemokratskih rezima, krsenja ljudskih prava , industrijske spijunaze i ko zna cega jos sto ni ameri jos ne znaju da postoji.
Trzisna ekonomija samo kad se zna ko je vodeci.

DaLanik

pre 4 godine

ma pukli su. van kine ih više niko neće koristiti. sve jedno uvek sam govorio da.je huawei neslana nemasna firma. Kao LG. Ništa novo samo jeftin hardver. nebitna firma. Budućnost je u Xiaomi.

Linux

pre 4 godine

Kakav istančan ukus, kakvi bakrači. Što već neko reče, pola ih ne zna da promeni melodiju zvona. Ja mojoj ženi i ćerki stalno nešto popravljam jer ne znaju da uđu ni u podešavanja telefona niti se trude da nauče. Bitno je da im se otvara Facebook, Viber i još par aplikacija. Da je Nokia za svoj Symbian platila developerima da naprave desetak najpopularnijih aplikacija, ja bih još koristio kao primarni telefon Nokiu 808. I Windowsphone je odličan OS a propao je iz istog razloga. Oba ova OS-a su stabilniji i uopšte bolji od Androida koji je uspio samo zbog Guglovog monopola.

cyberMilisav

pre 4 godine

Vidi se da ovo piše gomila neupućenih ljudi....kao neko ko redovno ide u Kinu na svaka tr meseca i bavi se baš mobilnim telefonima mogu samo da poručim da je u Kini trenutno 27.vek.Koliko su ljudi tehnološki napredni je van svake mogućnosti da se to opiše,to se mora doživeti.Huawei sigurno može da razvije svoj OS,a Kinezi sigurno mogu da razviju svoje verzije CPU.Pitanje jeste vremena,koliko će im trebati,ali budite ubeđeni da će to biti na kraju i te kako dobro.Jednostavno,gradovi u kojima živi 20-ak miliona ljudi i gde sve funkcioniše besprekorno je dokaz da Kinezi ne trpe neuspeh i ne poznaju termine ne mogu,ne znam,neću,nemoguće...
Kina kao glavna fabrika Iphone telefona itekako ima mogućnosti da uzvrati udarac.Verovali ili ne i u Kini je na snazi pojačana kontrola intelektualne svojine,itekako jure po marketima prodavce koji valjaju kopije LOGO proizvoda,pre svega Samsung i Iphone.Dovoljno je da prestanu da kontrolišu to uopšte i da iseku profit svima i na taj način.Na kraju svi google servisi u Kini,kao što su YT i ostalo su nedostupni bez VPN-a.A Kineska verzija YT postoji odavno,YOUKU.Meni ovo više liči na neko dogovaranje ko kome šta i koliko dođe.

Mika

pre 4 godine

Da li hoće ili neće to će vreme pokazati. Jedno je sigurno ZTE se opekao sad Huawei. Sledeći neće ponoviti grešeke prethodnika i eto malo pomalo kontrola tog dela tehnike prelazi na istok. To je neminovnost. Pa Kina ima istoriju 3000 godina staru. Znaju oni dobro kako treba sa kaubojima.

olo

pre 4 godine

Ako obezbede podršku za sve relevantne drustvene mreže i igre uspece. Ovo o "istancanom" ukusu hahahahah
Pa pola ljudi ne zna ni melodiju da promeni pa kada zvone iphone, Samsung ili huavej pola ljudi se vata za džep da vide da li je to njihov telefon. Toliko o "istancanom" ukusu i korisnicima.
Ako im bude šljakao viber, wp, fb, insta, fortnajt, clash rojal itd na konju su.

jauprolazu

pre 4 godine

Svaki os moze da zameni i nadmasi android, problem je samo u tome ko ga prodaje. Odnosno, ako si google mozes da prodas takvo smece i napravis planetarni hit. Ako nisi, dzaba ti sve.

Fredi_Topce

pre 4 godine

Ne koristim pametni telefon, vec prethodnu generaciju, ali kad bi bilo moguce da ovaj novi OS bude bez reklama, kupio bih Huawei bez razmisljanja.

goran

pre 4 godine

"Može li Huaweijev OS zaista da zameni Android?...".
- Daj bože da uspeju. Android je beznadežno pun bezbednosnih rupa od kojih su neke i namerno napravljene. Osim toga, apgrejd na njegovu novu verziju zavisi od hardvera na kojoj radi postojeća - što tera korisnike da stalno kupuju nove smartfone. Da je tako radio MS, njegovi Windows nikad ne bi postigli globalni uspeh (i monopol).
- Ima jedno "ali" - svojevremeno je i Samsung pokušao da zameni OS Android sopstvenim. Setite se Bada i Bada 2 - ova poslednja je, koliko se sećam, čak trebalo da se razvija u Srbiji.

dzox

pre 4 godine

Može, I treba. Najgore je kada je MS pokušao sa OSom, pa nije uspeo. Sva moć je data Google, a oni rade sta USA političari kažu. I sad eto ti. Napraviše dobar telefon, počeo da se prodaje, al ameri nemaju sapu na njima i odma blokada. I šta sad nekoliko desetina miliona vlasnika uređaja da rade? Treba da imamo makar 10 operativni sistema i 100 proizvođača, pa da možeš lepo da biraš šta ti odgovara. Monopol je uvek lošiji od zdrave konkurencije. A danas nema zdrave konkurencije. Ovo vam je dokaz toga.

Reaktor

pre 4 godine

Možda taj operativni sistem neće biti dobar odmah, ali pošto je u pitanju strateški proizvod i pošto gomila Kineza koje je moguće vratiti u Kinu već radi na Androidu za godinu dve se u Kini neće ni sećati Androida. USA seče sebi granu na kojoj sedi.

...

pre 4 godine

Sto se tice prodavnice, da. Ipak Huawei je najpopularniji telefon u Kini i svi developeri ce se utirkivati da stave svoje aplikacije na kinesko trziste. Sto se tice google aplikacija jedini problem je yt mada mogu sami da naprave aplikaciju sobzirom da je yt web stranica za sve ostalo postoji jako dobra zamena.

jovica

pre 4 godine

- Možda i može ALI pod uslovom da njegov OS može da se instalira i na starije (hardverski slabije) smartfone. Osnovni problem Androida, uz bezbednosne rupe, je baš nemogućnost da se smartfoni sa starim/slabim hardverom osveže njegovom novom verzijom.
- Ne treba ispustiti iz razmatranja ni Samsungovo iskustvo kada je pokušao da progura svoje OS Bada i Bada 2. Loše je prošao, niko se tih njegovih OS više i ne seća.

Selfi Romeo

pre 4 godine

Android i iOS su nekad takodje bili pioniri u svetu operativnih sistema, pa su se probili. Huawei sad nema druge - mora da proba, pa ili na vrh ili na dno.

Stole

pre 4 godine

Napokon cemo saznati ko je svetska velesila broj 1. Da li ce SAD kao naucni i finansijski lider poniziti Kinu koja je svetska fabrika broj 1. Da li su Kineski naucnici i razvojni centri spremni da se adekvatno suprostave ili su sve napravili kopirajuci tuđu pamet i ideje. Letece perje, ja cu sacekati malo sa kupovinom telefona. Koliko ce trajati ovaj rat i koju temperaturu ce postići samo ce vreme pokazati. Na cijoj je strani krupni americki kapital? Trampovoj ili je profit na jeftinoj radnoj snazi i proizvodnji u Kini vazniji od patriotizma... ..

kain

pre 4 godine

Sta ako se sad Samsung, Xiaomi, Nokia,Oppo/Vivo/Oneplus, LG,Sony,Motorola dobro zamisle, pa skapiraju da se to sto se sad desilo Huaweiu,moze desiti sutra njima? Svi se mogu okrenuti svojim sistemima, koji ce ustvari biti samo njihova verzija androida jer ce se na njemu i bazirati jer je besplatan. Huawei je ovo ocekivao i ima alternativu, a za druge ne znamo.Ili je sve ovo samo predstava za nas ovce,a rezultat se zna...

Миљан

pre 4 godine

Кад су се појавали на тржишту сви су се смејали, а то није било тако давно... А ето данас они први имају 5G мрежу а ви постављате питање дал' они могу да направе свој оперативни систем. Ја мислим да ви постављате погрешно питање...Huawei ће наредне године у ово време да се захвали Трампу за ово!

bojan

pre 4 godine

Сви видим очекују да Хуавеј народски речено ”пукне”! Желим да питам све шта предвиђају да ће се десити за 5 до 10 година у случају да Хуавеј успе са новим ХонгМенг оперативним системом? Баш бих желео да чујем Ваше мишљење ... Поззззззззз

The Narator

pre 4 godine

sem ako nije u pitanju inat i pr-stunt bas i ne razumem zasto bi se cimali
imaju AOSiP - open sorce android koji mogu da postave na svoje telefone
a ako nekom bas treba ggl spijuniranje mogu lako da im omoguce automatizovanu instalaciju Open GApp-a

Samo kažem.

pre 4 godine

Uz pravu cenu telefona neće izgubiti trziste. A ako je neko poznat po manipulaciji niskim cenama do ostvarenja cilja to su Kinezi. Odreci ce se profita dve godine i potopiće američke snove.

sale

pre 4 godine

U Kini niko ne koristi Google usluge. Tako da kada pređu na svoj OS, Google/Android će izgubiti milione korisnika. Pošto Huawei preko 50% telefona prodaje u Kini. Što se tiče ostatka sveta, ostaje da se vidi šta bi taj OS ponudio. A i vreme je da se razbije ovaj monopol koji androdi ima.

marepp

pre 4 godine

Glavni problem je sto kibezi generalno nisu inovativni pa ce samo iskopirati isto, a ne nikako napraviti bolje. I tada cu ostati veran Huawei jer odnos cena kvalitet je na strani kineza.

olo

pre 4 godine

Ako obezbede podršku za sve relevantne drustvene mreže i igre uspece. Ovo o "istancanom" ukusu hahahahah
Pa pola ljudi ne zna ni melodiju da promeni pa kada zvone iphone, Samsung ili huavej pola ljudi se vata za džep da vide da li je to njihov telefon. Toliko o "istancanom" ukusu i korisnicima.
Ako im bude šljakao viber, wp, fb, insta, fortnajt, clash rojal itd na konju su.

Миљан

pre 4 godine

Кад су се појавали на тржишту сви су се смејали, а то није било тако давно... А ето данас они први имају 5G мрежу а ви постављате питање дал' они могу да направе свој оперативни систем. Ја мислим да ви постављате погрешно питање...Huawei ће наредне године у ово време да се захвали Трампу за ово!

Selfi Romeo

pre 4 godine

Android i iOS su nekad takodje bili pioniri u svetu operativnih sistema, pa su se probili. Huawei sad nema druge - mora da proba, pa ili na vrh ili na dno.

Samo kažem.

pre 4 godine

Uz pravu cenu telefona neće izgubiti trziste. A ako je neko poznat po manipulaciji niskim cenama do ostvarenja cilja to su Kinezi. Odreci ce se profita dve godine i potopiće američke snove.

sale

pre 4 godine

U Kini niko ne koristi Google usluge. Tako da kada pređu na svoj OS, Google/Android će izgubiti milione korisnika. Pošto Huawei preko 50% telefona prodaje u Kini. Što se tiče ostatka sveta, ostaje da se vidi šta bi taj OS ponudio. A i vreme je da se razbije ovaj monopol koji androdi ima.

Reaktor

pre 4 godine

Možda taj operativni sistem neće biti dobar odmah, ali pošto je u pitanju strateški proizvod i pošto gomila Kineza koje je moguće vratiti u Kinu već radi na Androidu za godinu dve se u Kini neće ni sećati Androida. USA seče sebi granu na kojoj sedi.

dzox

pre 4 godine

Može, I treba. Najgore je kada je MS pokušao sa OSom, pa nije uspeo. Sva moć je data Google, a oni rade sta USA političari kažu. I sad eto ti. Napraviše dobar telefon, počeo da se prodaje, al ameri nemaju sapu na njima i odma blokada. I šta sad nekoliko desetina miliona vlasnika uređaja da rade? Treba da imamo makar 10 operativni sistema i 100 proizvođača, pa da možeš lepo da biraš šta ti odgovara. Monopol je uvek lošiji od zdrave konkurencije. A danas nema zdrave konkurencije. Ovo vam je dokaz toga.

jauprolazu

pre 4 godine

Svaki os moze da zameni i nadmasi android, problem je samo u tome ko ga prodaje. Odnosno, ako si google mozes da prodas takvo smece i napravis planetarni hit. Ako nisi, dzaba ti sve.

I.T.

pre 4 godine

Mene zanima nešto drugo. A šta ako Kina jednoga dana ponudi svetu svoj Google? Šta ako jednog dana, ponudi alternativne servise koji možda budu i bolji od Googleovih? Da li je realno da Kina dozvoli uništenje svoje najjače kompanije? Šta ako jednoga dana i to možda vrlo brzo, Kina svetu ponudi svoje procesore kako za PC-je tako i za telefone? Šta ako Kina ponudi svoj operativni sistem za PC računare koji će biti direktna konkurencija MS Windowsu i to za džabe? Da li svi vi koji koristite Android mislite da ste zaštićeni i da su vaši podaci sigurni? Da li svi vi koji se kunete u Windows mislite da vam on pruža sigurnost? USA je u panici jer gubi tehnološku bitku, a ove optužbe su samo razlog da se primene ove mere koje nisu ekonomske. Dok se pričalo o 5G telefoniji, dok Kina nije uzela primat u istoj, nisu se pisali tekstovi o štetnom zračenju itd. Sada kada je Kina glavna u toj oblasti, odjednom postoje bezbednosni problemi, oni koji nadgledaju čitav svet, uplašili su se da će i sami biti nadgledani, odjednom je ta tehnologija postala smrtonosna, jer to zračenje ubija. Ne dobija se tehnološki rat administrativnim merama, on se dobija ulaganjem u znanje, dobrim školskim sistemom koji će svakome biti dostupan, on se postiže inovacijama, koje moraju biti adekvatno nagrađivane i da ne nabrajam. Šta ako Kina blokira američke fabrike u Kini i poslovanje im učini nemogućim, a ne dozvoli iseljenje istih? Nije Kina Somalija, ona je opasan svetski igrač koji dolazi, hteli mi to ili ne.

kain

pre 4 godine

Sta ako se sad Samsung, Xiaomi, Nokia,Oppo/Vivo/Oneplus, LG,Sony,Motorola dobro zamisle, pa skapiraju da se to sto se sad desilo Huaweiu,moze desiti sutra njima? Svi se mogu okrenuti svojim sistemima, koji ce ustvari biti samo njihova verzija androida jer ce se na njemu i bazirati jer je besplatan. Huawei je ovo ocekivao i ima alternativu, a za druge ne znamo.Ili je sve ovo samo predstava za nas ovce,a rezultat se zna...

Wtf

pre 4 godine

Kakvo pitanje. Naravno da ne moze. Podjite od sebe prvo. Da li bi neko od vas kupio telefon koji nema YouTube, Google Maps, Gmail, PlayStore, MS Office, Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Google PLay store... Sta biste radili s tim telefonom? Ako tvrdite da biste ga kupili, da li to znaci da sada koristite stare Nokije, SonyEricssone, Philipse sa fabrickim operativnim sistemima? Kako da ne.

Ne morate da idete daleko u proslost da biste videli da Kina to ne moze da uradi. Eno vam primer Amazona, njegovi tableti imaju svoj OS (cak je baziran na Androidu) ali njihov store je smesan u odnosu na Google app store. Jedan Amazon (cija vrednost je takodje u milijardama dolara i koji je u mnogim IT segmentima lider na trzistu) nije uspeo da ubedi dovoljno developera da razvijaju aplikacije za njihov operativni sistem. Kao ni Microsoft pre toga, a ni Blackberry, ni Nokia (Symbian) ni Palm.

Zasto bi neko u Netflixu, Hulu, Paypalu, ulagao svoje resurse u razvoj aplikacije za neki novi OS (sumnjive persepektive), kad je buducnost toga vise nego neizvesna? Cak i da zeli, to mu onemogucava americka blokada.

Da ne pominjemo njihovu diviziju za laptopove. Kome treba laptop bez MS Windowsa ili Offica (osim onih 2% trzista sto koristi Linux)? I gde ce da dobiju cipove za te laptopove (i telefone)? Amerika drzi ceo svet u rukama zbog toga sto drzi celu IT industriju u saci. TO nije dobro, ali je nazalost tako.

Mare

pre 4 godine

Huawei je davnih dana dok nije bilo ni ideje da se bavi mobilnim telefonima imao na svojim mrežnim uređajima potpune kopije Cisco operativnih sistema sa identičnim funkcionalnostima. Ne vidim da to ne mogu da urade sada sa Androidom čiji je kernel Linux ili da naprave OS koji ima identične interfejse ka aplikacijama da može da vozi sve android aplikacije. A vremenom mogu da razviju i nešto svoje i ukinu time totalni monopol Google-a što bi bilo vrhunsko dobro delo za ovu planetu.

Stole

pre 4 godine

Napokon cemo saznati ko je svetska velesila broj 1. Da li ce SAD kao naucni i finansijski lider poniziti Kinu koja je svetska fabrika broj 1. Da li su Kineski naucnici i razvojni centri spremni da se adekvatno suprostave ili su sve napravili kopirajuci tuđu pamet i ideje. Letece perje, ja cu sacekati malo sa kupovinom telefona. Koliko ce trajati ovaj rat i koju temperaturu ce postići samo ce vreme pokazati. Na cijoj je strani krupni americki kapital? Trampovoj ili je profit na jeftinoj radnoj snazi i proizvodnji u Kini vazniji od patriotizma... ..

...

pre 4 godine

Sto se tice prodavnice, da. Ipak Huawei je najpopularniji telefon u Kini i svi developeri ce se utirkivati da stave svoje aplikacije na kinesko trziste. Sto se tice google aplikacija jedini problem je yt mada mogu sami da naprave aplikaciju sobzirom da je yt web stranica za sve ostalo postoji jako dobra zamena.

Fredi_Topce

pre 4 godine

Ne koristim pametni telefon, vec prethodnu generaciju, ali kad bi bilo moguce da ovaj novi OS bude bez reklama, kupio bih Huawei bez razmisljanja.

Vice Versa

pre 4 godine

Sa druge strane Google je izgubio milijardu korisnika koje će špijunirati. Takođe je interesentno da na neki način Google staje u odbranu Apple kao američke kompanije. Iako su na spurotnim stranama, udružuju se u cilju zaštite Američkih nacionalnih interesa. Eh kada bismo mi Srbi tako radili.

jovica

pre 4 godine

- Možda i može ALI pod uslovom da njegov OS može da se instalira i na starije (hardverski slabije) smartfone. Osnovni problem Androida, uz bezbednosne rupe, je baš nemogućnost da se smartfoni sa starim/slabim hardverom osveže njegovom novom verzijom.
- Ne treba ispustiti iz razmatranja ni Samsungovo iskustvo kada je pokušao da progura svoje OS Bada i Bada 2. Loše je prošao, niko se tih njegovih OS više i ne seća.

goran

pre 4 godine

"Može li Huaweijev OS zaista da zameni Android?...".
- Daj bože da uspeju. Android je beznadežno pun bezbednosnih rupa od kojih su neke i namerno napravljene. Osim toga, apgrejd na njegovu novu verziju zavisi od hardvera na kojoj radi postojeća - što tera korisnike da stalno kupuju nove smartfone. Da je tako radio MS, njegovi Windows nikad ne bi postigli globalni uspeh (i monopol).
- Ima jedno "ali" - svojevremeno je i Samsung pokušao da zameni OS Android sopstvenim. Setite se Bada i Bada 2 - ova poslednja je, koliko se sećam, čak trebalo da se razvija u Srbiji.

Steve Poslic

pre 4 godine

Pa mogu Kinezi svasta, na primer da izbace proizvodnju za Apple, Samsung i 99% ostalih koji SVE proizvode u Kini! I sta ce onda jaki Ameri, da proizvode sami? Pa proizvodili bi kad bi mogli. Preko 80% minerala neophodnih za proizvodnju elektronike je u Kini, jeftina snaga i zagadjenje, to su razlozi sto Kina sve proizvodi a ostali ne.

Torcida_Trebinje

pre 4 godine

ne treba viti previse pismen, i skontat o cemu se radi? ovo je dio trgovinskog rata izmedju Amerike i Kine, i Huaweii bi mogao biti kolateralna steta, sto Kina ne smije dopustiti, i mora popustiti. sta god da kina napravi, bilo operativni sustav, bilo sta kao alternativu, NE MOŽE kupiti licencu za najupotrebljivanije aplikacije youtube, gmai, google maps, instagram, snapchat, play trgovinu, jer su vlasnistvo americkih kompanija. ko ce to kupiti mobilni bez svih ovih aplikacija? cak i njihov KIRIN ne moze da se proizvodi jer je baziran na ARM arhitekturi i bez njegove licence nema KIRINA. Cak je Google izbacio Mate 20 pro iz Android Q Beta programa, vec sada je mrtav odjel tableti i laptopovi od Huaweia. tako da susjedi, prebrzo ste se ponadali (po ko zna koji put) da ce Amerika pasti... NEĆE još :) prejaki su i dominiraju planetom

MadMax

pre 4 godine

Nema sumnje da ce Huawei da uzme Google-u skoro 50 odsto trzista sa konkurentskim OS-om baziran na samom "opensource" Androidu. Cak su najavili da ce da bude slican Stock Androidu inaravno biti kompatibilan sa Android aplikacijama. Najavljeno je i da ce biti 30 odsto brzi. Potraban je trzistu od 3,4 milijarde jos jedan OS bez sumnje.

bojan

pre 4 godine

Сви видим очекују да Хуавеј народски речено ”пукне”! Желим да питам све шта предвиђају да ће се десити за 5 до 10 година у случају да Хуавеј успе са новим ХонгМенг оперативним системом? Баш бих желео да чујем Ваше мишљење ... Поззззззззз

Linux

pre 4 godine

Kakav istančan ukus, kakvi bakrači. Što već neko reče, pola ih ne zna da promeni melodiju zvona. Ja mojoj ženi i ćerki stalno nešto popravljam jer ne znaju da uđu ni u podešavanja telefona niti se trude da nauče. Bitno je da im se otvara Facebook, Viber i još par aplikacija. Da je Nokia za svoj Symbian platila developerima da naprave desetak najpopularnijih aplikacija, ja bih još koristio kao primarni telefon Nokiu 808. I Windowsphone je odličan OS a propao je iz istog razloga. Oba ova OS-a su stabilniji i uopšte bolji od Androida koji je uspio samo zbog Guglovog monopola.

sibke

pre 4 godine

pasce cene huawea talefona :D secam se kad su uveli carine rusiji ,a onda rusija EU uvela carinu na poljoprovredne proizvode,te godine amo jeli vrhunsko voce za male pare:D

Miloš

pre 4 godine

Huawei sam nikako ne moze da razvije OS sa ekosistemom koji ce korisnici prihvatiti, ali s obzirom na to da iza njega stoji Kina i da je rec o strateskoj odluci ovo jeste moguce. Kina ima vise stanovnika nego USA i EU zajedno, tako da velicina trzista nije uopste problem.

њувест

pre 4 godine

Ја сам се уморио од андроида, имао сам и Lumiu 640 на windowsu 10 и Iphone 6 са тад актуелним OS. Желим нешто ново да пробам, једва чекам тај нови оперативни систем а мислим да има много људи на овом свету који исто осећају. Уз подршку за главне апликације нема теорије да не успеју.

marepp

pre 4 godine

Glavni problem je sto kibezi generalno nisu inovativni pa ce samo iskopirati isto, a ne nikako napraviti bolje. I tada cu ostati veran Huawei jer odnos cena kvalitet je na strani kineza.

Kvante

pre 4 godine

Može. Ako ja mogu da funkcionišem na desktopu sa Linuksom koji koristi 2 posto korisnika računara, onda će moći i potrošači da koriste Huawei sa sopstvenim OS-om.

Aleksandar

pre 4 godine

Ne mogu da pariraju, šta god da naprave. Nije poenta imati najsavršeniji os, već je bitno za koga su se potrošači optedelili. Windows phone je propao iako je posedovao efikasniji os od androida. Dzaba kad je 95 posto korisnika odabralo android, apple itd...

The Narator

pre 4 godine

sem ako nije u pitanju inat i pr-stunt bas i ne razumem zasto bi se cimali
imaju AOSiP - open sorce android koji mogu da postave na svoje telefone
a ako nekom bas treba ggl spijuniranje mogu lako da im omoguce automatizovanu instalaciju Open GApp-a

cyberMilisav

pre 4 godine

Vidi se da ovo piše gomila neupućenih ljudi....kao neko ko redovno ide u Kinu na svaka tr meseca i bavi se baš mobilnim telefonima mogu samo da poručim da je u Kini trenutno 27.vek.Koliko su ljudi tehnološki napredni je van svake mogućnosti da se to opiše,to se mora doživeti.Huawei sigurno može da razvije svoj OS,a Kinezi sigurno mogu da razviju svoje verzije CPU.Pitanje jeste vremena,koliko će im trebati,ali budite ubeđeni da će to biti na kraju i te kako dobro.Jednostavno,gradovi u kojima živi 20-ak miliona ljudi i gde sve funkcioniše besprekorno je dokaz da Kinezi ne trpe neuspeh i ne poznaju termine ne mogu,ne znam,neću,nemoguće...
Kina kao glavna fabrika Iphone telefona itekako ima mogućnosti da uzvrati udarac.Verovali ili ne i u Kini je na snazi pojačana kontrola intelektualne svojine,itekako jure po marketima prodavce koji valjaju kopije LOGO proizvoda,pre svega Samsung i Iphone.Dovoljno je da prestanu da kontrolišu to uopšte i da iseku profit svima i na taj način.Na kraju svi google servisi u Kini,kao što su YT i ostalo su nedostupni bez VPN-a.A Kineska verzija YT postoji odavno,YOUKU.Meni ovo više liči na neko dogovaranje ko kome šta i koliko dođe.

Bosko

pre 4 godine

Kina ima genijalno resenje kako doskociti amerikancima. jednostavno prodavace telefone po znatno nizim cenama bez operativnog sistema i time daje mogucnost piratima da krekuju Android,a istovremeno razvijati svoj operativni sistem.

Arsenije

pre 4 godine

U IT tehnologiju sene razumem, kao uostalom i većina ovdašnjih komentatora, navijača. Imam honor 8X, savršen mi je i jedino ćemi nedostajati jutjub i viber, ako ga Ameri skinu. Ostalo mi i nije potrebno. Važna mi je savršena kamera i zbog nje bih sutra kupio novi honoe 20 pro, sa savršenim telcem. Nisam navijač, ali verujem da će Huawei opstati na svetskom tržištu jer iza takvog giganta staće cela država Kina. To nije više pitanje tehnologije, već se radi o pravom ratu Amerike protiv azijskog džina koji mu diše za vratom i od koga zavisi u velikom obimu i američka ekonomija. Predstoje razgovori Trampa i Sija oko carina, a Huawei je u toj korpi po Trampovom jučerašnjem tvitu. Dakle verujem da će se ovo prevazići do kraja avgusta. Inače čudno je da Tramp stavlja Huawei u korpu, ako su im sumnje u mogućnost špijuniranja iole osnovane... Izgleda da nisu, već se radi o izgovoru da bi zaštitio američke kompanije od konkurencije. I to mimo pravila STO i svih postulata slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala, koje su upravo Amerikanci ustanovili i provode kad su oni u pitanju!

marko

pre 4 godine

U svemu ovome treba se osvrnuti na diskutabilan Google-ov poslovni model. Google razvija operativni sistem kao open source, a licence za svoje aplikacije ne naplaćuje proizvođačima uređaja i na prvi pogled ne bi bio na gubitku da na početnoj web strani napiše: "Ako imate uređaj koji podržava Android aplikacije i nemate naše aplikacije preinstalirane, možete ih skinuti sa našeg sajta i instalirati ih." U slučaju da se mnogi proizvođači odvaže da raskinu saradnju sa Google-om i distribuiraju sisteme bazirane na AOSP, to bi za Google bio logičan potez da privuče korisnike. Međutim, oni su prvo podstakli masovno prihvatanje Androida kao "otvorenog" sistema i antiteze "diktatorskom" iOS-u, a našli su način da proizvođače uređaja nateraju da uključe njihove aplikacije na ogroman broj uređaja jer zvanično ne podržavaju njihovo nezavisno instaliranje od strane korisnika i obavezuju proizvođače da uključe te aplikacije na sve uređaje bazirane na Androidu ako žele da zadrže licencu. Na taj način je Google uspeo da navuče ogromnu bazu korisnika i iskoristi open source kao mamac za kontrolu tržišta. Naravno, postoji mogućnosti da distribucije Androida bez Google softvera postanu popularne i tada ceo model propada, ali do sada je već doneo ogromnu zaradu i učvrstio Google kao giganta.

Dovla

pre 4 godine

Glavno pitanje je da li ce to biti OS koji ce moci da pokrece aplikacije koje su pisane za originalni Android. Ako aplikacije ne budu kompatibilne, bice tesko pogoditi sta ce biti. A oni jos uvek nista ne pricaju o kompatibilnosti na duze staze.

Realno je da ce u zapadnoj Evropi izgubiti veci deo trzista, firme na zapadu ce ostati na Google Androidu narednih godina, ili ce se vratiti na iPhone. Kod fizickih lica se ne zna dok se ne vidi sta ce biti sa aplikacijama.

E sad mojih 5 dindzi, u Huawei u Srbiji imaju zacrtan plan prodaje za svaku godinu, svake godine se nasi menadzeri naljute kada vide brojke, a onda na kraju godine probiju predvidjene brojke na neki nacin. Zbog toga mislim da Kinezi vrlo dobro znaju sta ih ceka.

Mika

pre 4 godine

Da li hoće ili neće to će vreme pokazati. Jedno je sigurno ZTE se opekao sad Huawei. Sledeći neće ponoviti grešeke prethodnika i eto malo pomalo kontrola tog dela tehnike prelazi na istok. To je neminovnost. Pa Kina ima istoriju 3000 godina staru. Znaju oni dobro kako treba sa kaubojima.

sumnjicavko

pre 4 godine

Nesto bas i nisam uzbudjen u svetski uspeh novog OSa. Kao sto sam i ubedjen da se ne radi ni o kakvom spijuniranju, vec o tome da se smanjenim prihodima Huawei uspori, jer gde ameri nisu prvi ili ne mogu da drze stvari pod svojom kontrolom, eto nedemokratskih rezima, krsenja ljudskih prava , industrijske spijunaze i ko zna cega jos sto ni ameri jos ne znaju da postoji.
Trzisna ekonomija samo kad se zna ko je vodeci.

UDBA

pre 4 godine

Koji Google, o cemu vi pricate. Ja bih prvi zamijenio niihov OS da ima neki slican na trzistu. Apple ne uzimam iz licnih principa prema toj kompaniji. Google je sve uradio da unisti Windows phone. Zatvorio im?servere za najbitnije aplikacije poput YT. Isto su uradili i sa drugima. Da nisu kreirali Android bili bi na nivou Sony danas. Toliko su dobri da im njihove telefone niko zivi ni ne kupuje. Da nema YT aplikacije koja je licencirana preko njihovog servera, i da nemaju svoju Google Maps niko nebi ni znao da je Android njihov. Svake godine gase po jednu ili dvije aplikacije koliko su "dobri". Ostale su samo Chrome i Maps. Za ove ostale vecina koristi alternativu osim "obicni" korisnici kojima su Google aplikacije nametnute u telefonu kao bloatware po ugovoru kojim Google ucjenjuje proizvodjate. Ko je imalo upuceniji zna da je Google uradio sve kroz licence, zakone i ostale formalnosti da bude apsolutni monopolista iako je po medjumarodnom ugovoru Android OpenSource!

Cinik

pre 4 godine

Kinezi sve posmatraju tri koraka unapred. To se zove strategijsko razmišljanje. Amerikanci su trenutno za Kinu taktička prepreka. Indija je strateški gledano jedini ozbiljan Kineski globalni rival, na duge staze. Kada Kinezi završe sa Amerikom, od Severne Amerike će ostati dvadesetak međusobno zaraćenih i ekonomski ruiniranih despotija beznadežno podeljenih po rasnom, religijskom i nacionalnom osnovu.

Arsenije

pre 4 godine

Jedino što je u ovom trenutku izvesno je da se Huawei svojom 5G mrežom nalazi dve godine ispred svih... To je ono što kolje američke kokoške... A brzina kojom radi daće onome ko je bude ugradio ogromnu prednost i ogromno polje i IT industriji da napreduje. 5G je Habl u IT-ju... kome nije jasno o čemu se radi!

Vlada

pre 4 godine

Ja imam simpatije za Kineze, najvise su napredovali u visokoj tehnologiji, tehnologiji procesora i elektronici. Napredak je fantastican u poslednjih 20 godina. Ali sta je sa softverom? Koji softver ili servis koristite da je originalno kineski? ... ne mozes napraviti kvalitetan, inovativan, progresivan, univerzalan operativan sistem i otvorenu platformu za razmenu informacija - u zemlji koja je poznata po zatvorenosti, represiji i diktaturi. Zao mi je, to tako ne ide.

pravnik

pre 4 godine

Ako nema pristupgoogle play storeu mogu odma da se vrate drugim uredjajima. Vrednost androida je u play storeu. Ali to ne shvataju bas svi.

uzas

pre 4 godine

Blackberry
Seca li se jos neko ovog imena? Bili su najjaci,najsigurniji i najmocniji telefoni pocetkom 2000-tih, nisu pratili trendove tipa Android i iOS i gde su sada. I pored toga sto su razvili svoj OS Blackberry 10 OS ,bio je bolji i od Androida i od iOS-a ali jednostavno kupci vise nisu zeleli da cuju za blackberry,on je tu sada,ima neke telefone sa androidom ali dzaba,ne vredi-zakljucak DUPLO NIŠTA.
Nokia- znaci li vam ovo ime nesto,ova danasnja nije ni N od one,ali eto vratila se kako tako. Ona stara original Nokia vise ne postoji,na vhuncu svoje slave potcenila je Android i Apple ,mislila je da ce sa Symbianom biti mnogo bolje,nije pratila trendove kao doticni gospodin sa pocetka i rezultat je ,znate vec jedno VELIKO NISTA-kraj.
Blackberry i Nokia su bili strah i trepet u mobilnom svetu a danas su samo bleda secanja.
Onaj ko je ovu skolu ucio iz prikrajka ,danas gospodari svetom pametnih telefona pogadjate Samsung i on pokusava nesto sa svojim sopstvenim OS ali zna da nema sanse da i pored ogromne popularnosti nema sanse da prekine sa Androidom jer ga ceka sudbina ova dva gospodina sa pocetka.
I na kraju Huawei,zalosno, brenda koji je razbio i samsung i iphone tj iOS, sucava se sa ogromnim problemima. Otkazuju svi jedan za drugim iz dana u dan,ARM,Intel,Google itd... citam da ce i whatsapp uraditi isto a to pretpostavljam da ce uraditi i facebook i instagram i viber i tviter i skype i...
zakljucak NECE GA BITI VISE.Da se huawei probije sa svojim sistemom je 5% da ne duzim,ako se nista ne resi u ovom slucaju ceka ga sudbina Blackberrija i nokije i jos drugih starih asova kojih se vise i ne secamo. Jer svi znamo gde je sve zastupljen Mega popularni Huawei. Ja mu drzim palceve i to cvrsto.

kole

pre 4 godine

@(Wtf, 25. maj 2019 23:54)
hehe cak je jos gore od goreg,niko nece da pravi aplikacije za store iz kog niko ne kupuje.apple ima najbolje aplikacije jer apple korisnici njavise placaju za aplikacije,cak ni android ne moze da dostigne taj standard.s'druge strane playstore developeri mogu i od google ads da zaradjuju,sto opet huvej nece moci da koristi.njihov store ce biti linija najgorej spywera ikada vidjenog jer niko ziv ne pravi aplikacije za dz....ali ako je suditi po ovim botovima huvej os je vec pobedio android...

Rocky

pre 4 godine

Ovo ce se vratiti kao boomerang i Trampu i Google. Za godinu - dve ce Google izgubiti trziste pola sveta a Kinezi ce zahvaljivati Trampu. Mada to znaju i sami i ne verujem da ce ici Google do kraja.

Isto kao sto su sankcije pretvorile Rusiju u velesilu u poljoprivredi, morala da razviju svoje trziste, do tada uvozili hranu a danas su u nekim segmentima u zitarstvu Rusi vec prvi izvoznici i prestigli su i USA.

kole

pre 4 godine

haha pa zasto niko ovde ne koristi youku,baidu... imaju kinezi kopije svih amerckih servisa,samo sto ih ne koristi niko van kine,jaki su samo tamo gde su americki zabranjeni.ko ce normalan na zapadu da koristi kineski os tj. kineski os koji kosta isto koliko i americki.

GASTOS

pre 4 godine

Poštujem Amere i do sada sam sve njihovo koristio i zadovoljan sam. Mogu čak reci moj stil života. ALI mislim da ne shvataju da nihova dominacija svetom polako gubi snagu i sa tim se ne snalaze baš. Još uvek idu na ono štapom po glavi. Pogrešno skroz. Moj savet....koga ne možeš pobediti dobi gi za prijatelja.

dodo

pre 4 godine

Ja ne znam sto se Ameri tokiko bune i protiv su piraterije kad piraterija najvise dolazi od njih samih. Sve mi se cini da ce biti isto kao i sa racunarima. I dalje se na PC platformama preko 85% vrte "nelegalni" krekovani opreatvivni sistemi i aplikacije. Epa tako ce izgleda biti i sa pametnim telefonima dok se ne pojave legalni. Ne bi me iznenadilo da se vec za nedelju dana na trzistu mobilnih telefona pojavi krekovan Android, a zatim i aplikacije. Isto kao i na PC. Sta preostaje Huave-ju. Naravvno da razvija svoj operativni sistem, a dok se to ne desi da svoje telefone prodaje bez operativnog sistema. Samo tako moze doskociti Googlu

Seneka

pre 4 godine

@Arsenije

Klasičan bot komentar: "Ne razumem se u IT, kao većina komentatora, navijača. Nosim Honor 8X i nisam navijač"!? Jel moguće da vam kinezi nisu dali nešto uverljivije da napišete?

kingbot

pre 4 godine

"Ako obezbede podršku za sve relevantne drustvene mreže i igre uspece..."

nema od toga nista..ko se i malo razume u razvoj software moze da ti potvrdi ovo..
jedini ko ima kapaciteta da se ne oslanja na android os je apple i niko vise..

DaLanik

pre 4 godine

ma pukli su. van kine ih više niko neće koristiti. sve jedno uvek sam govorio da.je huawei neslana nemasna firma. Kao LG. Ništa novo samo jeftin hardver. nebitna firma. Budućnost je u Xiaomi.

Rocky

pre 4 godine

Samo vi malo smanjite cene za te mocne telefone, kineski rodjaci.

I ne brinite.

Ovo i jeste strategija da Huawei sacuva primat u Kini prvenstveno i u tome ce uspeti. A svet ce pokoriti nizom cenom.

I_Vo

pre 4 godine

Neće niko praviti specifično za Huawei aplikacije ako je sposoban sistem da pokreće android apk , jedino je pitanje hoće li američkim firmama zabraniti korištenje njihovih aplikacija na Huawei telefonima

MrTech

pre 4 godine

Sve kompanije koje su saradjivale sa Huawei imale su prosle godine 70.000.000.000 dolara zarade, da Huawei je uvezao 70 MILIJARDI dolara "robe" za sve sto proizvodi. Vecina tog novca je islo upravo u SAD. Pa vi vidite ko je ovdjen na gubitku, Huawei koji ce usput sad sve sam proizvoditi, narpaviti OS baziran na Androidu i vec se pregovara sa MediaTek-om oko moguceg novog proizvodjaca za Kirin procesore...Ili si na gubitku sve ove kompanije koje ce vez ovih prihoda morati da otpuste radnike. Ujedno da napomenem da banovanjem Huawei-a svetsku potraznju za mobilnim telefonima NIKO, ali NIKO ne moze da nadoknadi u narednom periodu osim Samsung koji ima te kapacitete, ali do jedne mjere. Ljudi su odje ograniceni i ne razumiju problematiku do kraja i detaljno i uglavnom su pristrasni u svojim komentarima.

Perica

pre 4 godine

Mozda u Kini, dalje od toga nema sanse. Manjak play servisa ce od svake aplikacije napraviti poluaplikaciju, a sto bih uzimao telefon koji to ne moze da mi pruzi.

Dragan

pre 4 godine

Lindroid molim!
Neka naprave OS koji moze da pokrece applikacije napisane za Android i za Linux, na istoj platformi, da na njemu radi Netflix i da se apdejtuje lako kao Android. I da pritom korisnik moze da aninstalira bloatware. Neka plate Izraelce da im to odrade, i voala.

sanjuro

pre 4 godine

Unistice ih medijski. Naime, cak iako je OS sposobniji od Androida, sto je tesko moguce, bice prozivani za kradju podataka na svakom cosku. Osim, naravno, ako nemaju prljavstinu o Google-u.

acomurija

pre 4 godine

(Wtf, 25. maj 2019 23:54)@,
Al' se ti namudrijashi!
Gde ovo, gde ono, a najcrnje ti je pitanje o cipovima!
99% komercijalnih cipova se proizvodi u Aziji, od toga glavnina u Kini!
I Apple se proizvodi u Kini.
O kompatibilnosti, vidi se da si pristrasan, ne treba trositi reci. Seti se, makar, sjedinjenja Nokie i Sony-ja.
Postoji monopol Googlea, ali bez polovine potrosaca, toliko svetske populacije je u Kini, tj u Aziji, Google ce biti na kolenima za tri do sest meseci.
A i po reakcijama iz Googlea se vidi, nije ugrozen Huawei koliko je smrtno ugrozen Google.

Uvek nekoga nerviram

pre 4 godine

Naravno da može, OS se gradu na jezgru a jezgro Linuxa na kojem je Android je otvorenog koda i slobodno za razvoj OSa.
100% kompatibilitet zagarantovan.

zeljko

pre 4 godine

Amerikanci po svaku cenu hoce da nametnu celom svetu skupe stvari i usluge, ne samo u IT sektoru, nego uopste. Nece to tako ici. Osiromasili su ceo svet, a sad hoce da ljudima uzmu zadnju paru za njihove igracke i izmisljotine.

Stanley

pre 4 godine

Ovo je odlicno za nas potrosace. Samo neka se velike kompanije kolju izmedju sebe, tako cemo imati uvek tehnologiju za male pare. Kao Intel i AMD. Intel je vladao decenijama sa procesorima i dirigovao cenu, ali sada ih je AMD stigao i prestigao. AMD izbacuje u junu Ryzen 3990 koji je jaci od Intelovog najjaceg procesora i9 90x. Intelov procesor kosta 1300 evra, a AMD-ov 499 dolara. Isto i sa grafickim karticama ove 2 kompanije AMD izbacuje novu u julu koja ce biti jaka kao i rtx2080, a cenu cemo videti. Neka se Intel zapita sta i kako dalje, ali ja definitivno prelazim na AMD.

Boki

pre 4 godine

Za sve je potrebno vreme, ništa preko noći ne može da nastane. Voleo bih da Huawei uspe bez Google, jer celom svetu je dosta američkog terora i dominacije.

Filip

pre 4 godine

Može na kineskom tržištu, drugdje nema šanse. No ja verujem da na kraju neće niti morati odustati od Androida, već će sklopiti neki dogovor u ovih 90 dana odgode...

Bivsi

pre 4 godine

Kakvo pitanje. Naravno da ne moze. Podjite od sebe prvo. Da li bi neko od vas kupio telefon koji nema YouTube, Google Maps, Gmail, PlayStore... Office, Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Google PLay store... Sta biste radili s tim telefonom?
(Wtf, 25. maj 2019 23:54)

Mislim da gledas isuvise usko. Najavljeno je da ce biti kompatibilan sa Android aplikacijama kao i 30 odsto brzi. Ako to postignu eto novog nezanemarljivog igraca na sceni tim pre sto ce Azija vecinski da se okrene tom sistemu.
Ako nista drugo, mogu da krenu i sa obaranjem cena i to znacajno a tu su Kinezi neprikosnoveni pa je lako moguce da to postane recimo drugi telefon u kolekciji, ionako danas skoro svako ima dva telefona gde smo mi pa i pola istocne Evrope sitna boranija kao trziste.
Kako god da bilo, Google je odsekao milijardu korisnika najmanje a sam sebi odsekao ogroman potencijalni profit. Koliko je to pametno pokazace vreme.

Oki

pre 4 godine

Nije Huawei neka kompanija u razvoju pa da tek tako propadne zbog nekog rata. Mislim da će posle ovoga Huawei biti samo jači. Biće krizno možda godinu dana ali to je okej, posle toga lome konkurenciju i idu na vrh

nnidza

pre 4 godine

@Wtf
Treba međutim dodati da će proizvodnja procesora u Americi opasti ili prestati ako Kina prestane sa isporukom retkih metala, da Kinezi ne mogu samostalno da proizvode čipove jer ne poseduju "najfiniju tehnologiju". Nije baš tako jednostavno "Kina propada, Huawei je gotov". Povući će oni mnoge sa sobom a sve to zbog hladnog rata...

petarczw

pre 4 godine

Nokia ke pokusala sa symbian os i propala je iako je bio ubedljivo najveci proizvodjac i prodavac mobilnih telefona na svetu. I dan danas od top 20 najprodavanijih modela 19 je nokiinih modela. Medjutim finska ni finansijski a ni tehnicki nije mogla da iznese tu priču i zato su sad u istoriji dok ke Huawei svima pokazao i dokazao kako se radi i koliko su jaki pogotovo sto je vlasnik firme drzava...

aleksandar

pre 4 godine

Huawei se MORA udruziti sa nekim. Moze i sa dva velika proizvodjača. I to ne da ih kupi, vec da se udruzi, da im placa da postoje i da NADJE TRZISTE za svoj proizvod. I tada treba lansirati novi OS. Da li ce iko pristati na rizik da ide sa Huaweijem i tako predje na Mracnu stranu ostaje da se vidi. Huawei usamljen nece proci, mi to bar znamo, jer slede pljuvanja po svim meridijanima. A ko se povuce, nece postojati. Setite se NOkia phona...najbolji ali uzalud.Nova tehnologija sve brise.

ikodije

pre 4 godine

naravno da moze i koristice sve aplikacije ukljucujuci i google app... ali sve do ovog trenutka kada google unosi izmenu da mora da se instalira samo na google os-u... kako ce biti dalje, videcemo...

Mika

pre 4 godine

A sta mislite kada bi Huawei napravio samo kopiju App Stora i umesto da uzima 30% kao Google i Apple, uzme recimo samo 10%. I onda vi umesto da platite 10$ pa da Google-u ide 3$, vi platite istu aplikaciju recimo 8$. Sta mislite koliko bi App Store monopol izdrzao?

bloodsuckers

pre 4 godine

Samo neka naprave vrhunski uređaj po pristupačnoj ceni, bez operativnog sistema i prepuste stvar piratskoj zajednici i slobodnim developerima koji već godinama uspešno bore protiv korporacijske alavosti. "Snalazio" sam se za Windows, "snaći" ću se i za Android...
Operativni sistem bi trebao biti bezuslovno besplatan i svima dostupan. Možda je ovo neki put oslobađanja Androida iz Googlovih kandži ili možda pojave nekog zaista slobodnog os-a?

b

pre 4 godine

Kako ce sad da se strmoglavi cijena p30 i p30 pro. Eto odlicnih telefona za male pare. Kasnije sta bude bude. Samo je jedno sigurno. Huawei ce morati da krene od nule ponovo. Nema sanse da odrze ove cijene uredjaja za sledece modele ako hoce da se prodaju.

Zoki

pre 4 godine

Ljudi, o čemu mi pričamo kakav OS, ARM je povukao licencu za procesore.
(Dejan, 26. maj 2019 09:12)
A Kinezi će da poštuju to povlačenje licence, koje je izazvano političkom odlukom? Baš bi voleo da vidim sudski spor.

msbravomk

pre 4 godine

me interesira nesto ako neko zna, zelim da uzmem iz megu samsung s9 i huawei p20 pro iste cenu su, vidim da za huawei kako operativn sistem staven e android 9.0 i novi huaweov OS e sad dali to znaci da mogu koristiti i jedan i drugi a samo kod androidov da ne mogu vrsiti update na nove verzije ili ostacu samo na huaweov ako neko zna moze da replicira

Torcida_Trebinje

pre 4 godine

ne treba viti previse pismen, i skontat o cemu se radi? ovo je dio trgovinskog rata izmedju Amerike i Kine, i Huaweii bi mogao biti kolateralna steta, sto Kina ne smije dopustiti, i mora popustiti. sta god da kina napravi, bilo operativni sustav, bilo sta kao alternativu, NE MOŽE kupiti licencu za najupotrebljivanije aplikacije youtube, gmai, google maps, instagram, snapchat, play trgovinu, jer su vlasnistvo americkih kompanija. ko ce to kupiti mobilni bez svih ovih aplikacija? cak i njihov KIRIN ne moze da se proizvodi jer je baziran na ARM arhitekturi i bez njegove licence nema KIRINA. Cak je Google izbacio Mate 20 pro iz Android Q Beta programa, vec sada je mrtav odjel tableti i laptopovi od Huaweia. tako da susjedi, prebrzo ste se ponadali (po ko zna koji put) da ce Amerika pasti... NEĆE još :) prejaki su i dominiraju planetom

Wtf

pre 4 godine

Kakvo pitanje. Naravno da ne moze. Podjite od sebe prvo. Da li bi neko od vas kupio telefon koji nema YouTube, Google Maps, Gmail, PlayStore, MS Office, Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Google PLay store... Sta biste radili s tim telefonom? Ako tvrdite da biste ga kupili, da li to znaci da sada koristite stare Nokije, SonyEricssone, Philipse sa fabrickim operativnim sistemima? Kako da ne.

Ne morate da idete daleko u proslost da biste videli da Kina to ne moze da uradi. Eno vam primer Amazona, njegovi tableti imaju svoj OS (cak je baziran na Androidu) ali njihov store je smesan u odnosu na Google app store. Jedan Amazon (cija vrednost je takodje u milijardama dolara i koji je u mnogim IT segmentima lider na trzistu) nije uspeo da ubedi dovoljno developera da razvijaju aplikacije za njihov operativni sistem. Kao ni Microsoft pre toga, a ni Blackberry, ni Nokia (Symbian) ni Palm.

Zasto bi neko u Netflixu, Hulu, Paypalu, ulagao svoje resurse u razvoj aplikacije za neki novi OS (sumnjive persepektive), kad je buducnost toga vise nego neizvesna? Cak i da zeli, to mu onemogucava americka blokada.

Da ne pominjemo njihovu diviziju za laptopove. Kome treba laptop bez MS Windowsa ili Offica (osim onih 2% trzista sto koristi Linux)? I gde ce da dobiju cipove za te laptopove (i telefone)? Amerika drzi ceo svet u rukama zbog toga sto drzi celu IT industriju u saci. TO nije dobro, ali je nazalost tako.

DaLanik

pre 4 godine

ma pukli su. van kine ih više niko neće koristiti. sve jedno uvek sam govorio da.je huawei neslana nemasna firma. Kao LG. Ništa novo samo jeftin hardver. nebitna firma. Budućnost je u Xiaomi.

Миљан

pre 4 godine

Кад су се појавали на тржишту сви су се смејали, а то није било тако давно... А ето данас они први имају 5G мрежу а ви постављате питање дал' они могу да направе свој оперативни систем. Ја мислим да ви постављате погрешно питање...Huawei ће наредне године у ово време да се захвали Трампу за ово!

MadMax

pre 4 godine

Nema sumnje da ce Huawei da uzme Google-u skoro 50 odsto trzista sa konkurentskim OS-om baziran na samom "opensource" Androidu. Cak su najavili da ce da bude slican Stock Androidu inaravno biti kompatibilan sa Android aplikacijama. Najavljeno je i da ce biti 30 odsto brzi. Potraban je trzistu od 3,4 milijarde jos jedan OS bez sumnje.

jauprolazu

pre 4 godine

Svaki os moze da zameni i nadmasi android, problem je samo u tome ko ga prodaje. Odnosno, ako si google mozes da prodas takvo smece i napravis planetarni hit. Ako nisi, dzaba ti sve.

Reaktor

pre 4 godine

Možda taj operativni sistem neće biti dobar odmah, ali pošto je u pitanju strateški proizvod i pošto gomila Kineza koje je moguće vratiti u Kinu već radi na Androidu za godinu dve se u Kini neće ni sećati Androida. USA seče sebi granu na kojoj sedi.

marepp

pre 4 godine

Glavni problem je sto kibezi generalno nisu inovativni pa ce samo iskopirati isto, a ne nikako napraviti bolje. I tada cu ostati veran Huawei jer odnos cena kvalitet je na strani kineza.

Fredi_Topce

pre 4 godine

Ne koristim pametni telefon, vec prethodnu generaciju, ali kad bi bilo moguce da ovaj novi OS bude bez reklama, kupio bih Huawei bez razmisljanja.

I.T.

pre 4 godine

Mene zanima nešto drugo. A šta ako Kina jednoga dana ponudi svetu svoj Google? Šta ako jednog dana, ponudi alternativne servise koji možda budu i bolji od Googleovih? Da li je realno da Kina dozvoli uništenje svoje najjače kompanije? Šta ako jednoga dana i to možda vrlo brzo, Kina svetu ponudi svoje procesore kako za PC-je tako i za telefone? Šta ako Kina ponudi svoj operativni sistem za PC računare koji će biti direktna konkurencija MS Windowsu i to za džabe? Da li svi vi koji koristite Android mislite da ste zaštićeni i da su vaši podaci sigurni? Da li svi vi koji se kunete u Windows mislite da vam on pruža sigurnost? USA je u panici jer gubi tehnološku bitku, a ove optužbe su samo razlog da se primene ove mere koje nisu ekonomske. Dok se pričalo o 5G telefoniji, dok Kina nije uzela primat u istoj, nisu se pisali tekstovi o štetnom zračenju itd. Sada kada je Kina glavna u toj oblasti, odjednom postoje bezbednosni problemi, oni koji nadgledaju čitav svet, uplašili su se da će i sami biti nadgledani, odjednom je ta tehnologija postala smrtonosna, jer to zračenje ubija. Ne dobija se tehnološki rat administrativnim merama, on se dobija ulaganjem u znanje, dobrim školskim sistemom koji će svakome biti dostupan, on se postiže inovacijama, koje moraju biti adekvatno nagrađivane i da ne nabrajam. Šta ako Kina blokira američke fabrike u Kini i poslovanje im učini nemogućim, a ne dozvoli iseljenje istih? Nije Kina Somalija, ona je opasan svetski igrač koji dolazi, hteli mi to ili ne.

Steve Poslic

pre 4 godine

Pa mogu Kinezi svasta, na primer da izbace proizvodnju za Apple, Samsung i 99% ostalih koji SVE proizvode u Kini! I sta ce onda jaki Ameri, da proizvode sami? Pa proizvodili bi kad bi mogli. Preko 80% minerala neophodnih za proizvodnju elektronike je u Kini, jeftina snaga i zagadjenje, to su razlozi sto Kina sve proizvodi a ostali ne.

Cinik

pre 4 godine

Kinezi sve posmatraju tri koraka unapred. To se zove strategijsko razmišljanje. Amerikanci su trenutno za Kinu taktička prepreka. Indija je strateški gledano jedini ozbiljan Kineski globalni rival, na duge staze. Kada Kinezi završe sa Amerikom, od Severne Amerike će ostati dvadesetak međusobno zaraćenih i ekonomski ruiniranih despotija beznadežno podeljenih po rasnom, religijskom i nacionalnom osnovu.

Samo kažem.

pre 4 godine

Uz pravu cenu telefona neće izgubiti trziste. A ako je neko poznat po manipulaciji niskim cenama do ostvarenja cilja to su Kinezi. Odreci ce se profita dve godine i potopiće američke snove.

dzox

pre 4 godine

Može, I treba. Najgore je kada je MS pokušao sa OSom, pa nije uspeo. Sva moć je data Google, a oni rade sta USA političari kažu. I sad eto ti. Napraviše dobar telefon, počeo da se prodaje, al ameri nemaju sapu na njima i odma blokada. I šta sad nekoliko desetina miliona vlasnika uređaja da rade? Treba da imamo makar 10 operativni sistema i 100 proizvođača, pa da možeš lepo da biraš šta ti odgovara. Monopol je uvek lošiji od zdrave konkurencije. A danas nema zdrave konkurencije. Ovo vam je dokaz toga.

Vice Versa

pre 4 godine

Sa druge strane Google je izgubio milijardu korisnika koje će špijunirati. Takođe je interesentno da na neki način Google staje u odbranu Apple kao američke kompanije. Iako su na spurotnim stranama, udružuju se u cilju zaštite Američkih nacionalnih interesa. Eh kada bismo mi Srbi tako radili.

...

pre 4 godine

Sto se tice prodavnice, da. Ipak Huawei je najpopularniji telefon u Kini i svi developeri ce se utirkivati da stave svoje aplikacije na kinesko trziste. Sto se tice google aplikacija jedini problem je yt mada mogu sami da naprave aplikaciju sobzirom da je yt web stranica za sve ostalo postoji jako dobra zamena.

kingbot

pre 4 godine

"Ako obezbede podršku za sve relevantne drustvene mreže i igre uspece..."

nema od toga nista..ko se i malo razume u razvoj software moze da ti potvrdi ovo..
jedini ko ima kapaciteta da se ne oslanja na android os je apple i niko vise..

bojan

pre 4 godine

Сви видим очекују да Хуавеј народски речено ”пукне”! Желим да питам све шта предвиђају да ће се десити за 5 до 10 година у случају да Хуавеј успе са новим ХонгМенг оперативним системом? Баш бих желео да чујем Ваше мишљење ... Поззззззззз

kain

pre 4 godine

Sta ako se sad Samsung, Xiaomi, Nokia,Oppo/Vivo/Oneplus, LG,Sony,Motorola dobro zamisle, pa skapiraju da se to sto se sad desilo Huaweiu,moze desiti sutra njima? Svi se mogu okrenuti svojim sistemima, koji ce ustvari biti samo njihova verzija androida jer ce se na njemu i bazirati jer je besplatan. Huawei je ovo ocekivao i ima alternativu, a za druge ne znamo.Ili je sve ovo samo predstava za nas ovce,a rezultat se zna...

sale

pre 4 godine

U Kini niko ne koristi Google usluge. Tako da kada pređu na svoj OS, Google/Android će izgubiti milione korisnika. Pošto Huawei preko 50% telefona prodaje u Kini. Što se tiče ostatka sveta, ostaje da se vidi šta bi taj OS ponudio. A i vreme je da se razbije ovaj monopol koji androdi ima.

olo

pre 4 godine

Ako obezbede podršku za sve relevantne drustvene mreže i igre uspece. Ovo o "istancanom" ukusu hahahahah
Pa pola ljudi ne zna ni melodiju da promeni pa kada zvone iphone, Samsung ili huavej pola ljudi se vata za džep da vide da li je to njihov telefon. Toliko o "istancanom" ukusu i korisnicima.
Ako im bude šljakao viber, wp, fb, insta, fortnajt, clash rojal itd na konju su.

Vlada

pre 4 godine

Ja imam simpatije za Kineze, najvise su napredovali u visokoj tehnologiji, tehnologiji procesora i elektronici. Napredak je fantastican u poslednjih 20 godina. Ali sta je sa softverom? Koji softver ili servis koristite da je originalno kineski? ... ne mozes napraviti kvalitetan, inovativan, progresivan, univerzalan operativan sistem i otvorenu platformu za razmenu informacija - u zemlji koja je poznata po zatvorenosti, represiji i diktaturi. Zao mi je, to tako ne ide.

Bosko

pre 4 godine

Kina ima genijalno resenje kako doskociti amerikancima. jednostavno prodavace telefone po znatno nizim cenama bez operativnog sistema i time daje mogucnost piratima da krekuju Android,a istovremeno razvijati svoj operativni sistem.

kole

pre 4 godine

@(Wtf, 25. maj 2019 23:54)
hehe cak je jos gore od goreg,niko nece da pravi aplikacije za store iz kog niko ne kupuje.apple ima najbolje aplikacije jer apple korisnici njavise placaju za aplikacije,cak ni android ne moze da dostigne taj standard.s'druge strane playstore developeri mogu i od google ads da zaradjuju,sto opet huvej nece moci da koristi.njihov store ce biti linija najgorej spywera ikada vidjenog jer niko ziv ne pravi aplikacije za dz....ali ako je suditi po ovim botovima huvej os je vec pobedio android...

UDBA

pre 4 godine

Koji Google, o cemu vi pricate. Ja bih prvi zamijenio niihov OS da ima neki slican na trzistu. Apple ne uzimam iz licnih principa prema toj kompaniji. Google je sve uradio da unisti Windows phone. Zatvorio im?servere za najbitnije aplikacije poput YT. Isto su uradili i sa drugima. Da nisu kreirali Android bili bi na nivou Sony danas. Toliko su dobri da im njihove telefone niko zivi ni ne kupuje. Da nema YT aplikacije koja je licencirana preko njihovog servera, i da nemaju svoju Google Maps niko nebi ni znao da je Android njihov. Svake godine gase po jednu ili dvije aplikacije koliko su "dobri". Ostale su samo Chrome i Maps. Za ove ostale vecina koristi alternativu osim "obicni" korisnici kojima su Google aplikacije nametnute u telefonu kao bloatware po ugovoru kojim Google ucjenjuje proizvodjate. Ko je imalo upuceniji zna da je Google uradio sve kroz licence, zakone i ostale formalnosti da bude apsolutni monopolista iako je po medjumarodnom ugovoru Android OpenSource!

њувест

pre 4 godine

Ја сам се уморио од андроида, имао сам и Lumiu 640 на windowsu 10 и Iphone 6 са тад актуелним OS. Желим нешто ново да пробам, једва чекам тај нови оперативни систем а мислим да има много људи на овом свету који исто осећају. Уз подршку за главне апликације нема теорије да не успеју.

Mare

pre 4 godine

Huawei je davnih dana dok nije bilo ni ideje da se bavi mobilnim telefonima imao na svojim mrežnim uređajima potpune kopije Cisco operativnih sistema sa identičnim funkcionalnostima. Ne vidim da to ne mogu da urade sada sa Androidom čiji je kernel Linux ili da naprave OS koji ima identične interfejse ka aplikacijama da može da vozi sve android aplikacije. A vremenom mogu da razviju i nešto svoje i ukinu time totalni monopol Google-a što bi bilo vrhunsko dobro delo za ovu planetu.

sanjuro

pre 4 godine

Unistice ih medijski. Naime, cak iako je OS sposobniji od Androida, sto je tesko moguce, bice prozivani za kradju podataka na svakom cosku. Osim, naravno, ako nemaju prljavstinu o Google-u.

dodo

pre 4 godine

Ja ne znam sto se Ameri tokiko bune i protiv su piraterije kad piraterija najvise dolazi od njih samih. Sve mi se cini da ce biti isto kao i sa racunarima. I dalje se na PC platformama preko 85% vrte "nelegalni" krekovani opreatvivni sistemi i aplikacije. Epa tako ce izgleda biti i sa pametnim telefonima dok se ne pojave legalni. Ne bi me iznenadilo da se vec za nedelju dana na trzistu mobilnih telefona pojavi krekovan Android, a zatim i aplikacije. Isto kao i na PC. Sta preostaje Huave-ju. Naravvno da razvija svoj operativni sistem, a dok se to ne desi da svoje telefone prodaje bez operativnog sistema. Samo tako moze doskociti Googlu

Miloš

pre 4 godine

Huawei sam nikako ne moze da razvije OS sa ekosistemom koji ce korisnici prihvatiti, ali s obzirom na to da iza njega stoji Kina i da je rec o strateskoj odluci ovo jeste moguce. Kina ima vise stanovnika nego USA i EU zajedno, tako da velicina trzista nije uopste problem.

Aleksandar

pre 4 godine

Ne mogu da pariraju, šta god da naprave. Nije poenta imati najsavršeniji os, već je bitno za koga su se potrošači optedelili. Windows phone je propao iako je posedovao efikasniji os od androida. Dzaba kad je 95 posto korisnika odabralo android, apple itd...

Dovla

pre 4 godine

Glavno pitanje je da li ce to biti OS koji ce moci da pokrece aplikacije koje su pisane za originalni Android. Ako aplikacije ne budu kompatibilne, bice tesko pogoditi sta ce biti. A oni jos uvek nista ne pricaju o kompatibilnosti na duze staze.

Realno je da ce u zapadnoj Evropi izgubiti veci deo trzista, firme na zapadu ce ostati na Google Androidu narednih godina, ili ce se vratiti na iPhone. Kod fizickih lica se ne zna dok se ne vidi sta ce biti sa aplikacijama.

E sad mojih 5 dindzi, u Huawei u Srbiji imaju zacrtan plan prodaje za svaku godinu, svake godine se nasi menadzeri naljute kada vide brojke, a onda na kraju godine probiju predvidjene brojke na neki nacin. Zbog toga mislim da Kinezi vrlo dobro znaju sta ih ceka.

Rocky

pre 4 godine

Ovo ce se vratiti kao boomerang i Trampu i Google. Za godinu - dve ce Google izgubiti trziste pola sveta a Kinezi ce zahvaljivati Trampu. Mada to znaju i sami i ne verujem da ce ici Google do kraja.

Isto kao sto su sankcije pretvorile Rusiju u velesilu u poljoprivredi, morala da razviju svoje trziste, do tada uvozili hranu a danas su u nekim segmentima u zitarstvu Rusi vec prvi izvoznici i prestigli su i USA.

Arsenije

pre 4 godine

Jedino što je u ovom trenutku izvesno je da se Huawei svojom 5G mrežom nalazi dve godine ispred svih... To je ono što kolje američke kokoške... A brzina kojom radi daće onome ko je bude ugradio ogromnu prednost i ogromno polje i IT industriji da napreduje. 5G je Habl u IT-ju... kome nije jasno o čemu se radi!

pravnik

pre 4 godine

Ako nema pristupgoogle play storeu mogu odma da se vrate drugim uredjajima. Vrednost androida je u play storeu. Ali to ne shvataju bas svi.

Mika

pre 4 godine

Da li hoće ili neće to će vreme pokazati. Jedno je sigurno ZTE se opekao sad Huawei. Sledeći neće ponoviti grešeke prethodnika i eto malo pomalo kontrola tog dela tehnike prelazi na istok. To je neminovnost. Pa Kina ima istoriju 3000 godina staru. Znaju oni dobro kako treba sa kaubojima.

MrTech

pre 4 godine

Sve kompanije koje su saradjivale sa Huawei imale su prosle godine 70.000.000.000 dolara zarade, da Huawei je uvezao 70 MILIJARDI dolara "robe" za sve sto proizvodi. Vecina tog novca je islo upravo u SAD. Pa vi vidite ko je ovdjen na gubitku, Huawei koji ce usput sad sve sam proizvoditi, narpaviti OS baziran na Androidu i vec se pregovara sa MediaTek-om oko moguceg novog proizvodjaca za Kirin procesore...Ili si na gubitku sve ove kompanije koje ce vez ovih prihoda morati da otpuste radnike. Ujedno da napomenem da banovanjem Huawei-a svetsku potraznju za mobilnim telefonima NIKO, ali NIKO ne moze da nadoknadi u narednom periodu osim Samsung koji ima te kapacitete, ali do jedne mjere. Ljudi su odje ograniceni i ne razumiju problematiku do kraja i detaljno i uglavnom su pristrasni u svojim komentarima.

Selfi Romeo

pre 4 godine

Android i iOS su nekad takodje bili pioniri u svetu operativnih sistema, pa su se probili. Huawei sad nema druge - mora da proba, pa ili na vrh ili na dno.

Arsenije

pre 4 godine

U IT tehnologiju sene razumem, kao uostalom i većina ovdašnjih komentatora, navijača. Imam honor 8X, savršen mi je i jedino ćemi nedostajati jutjub i viber, ako ga Ameri skinu. Ostalo mi i nije potrebno. Važna mi je savršena kamera i zbog nje bih sutra kupio novi honoe 20 pro, sa savršenim telcem. Nisam navijač, ali verujem da će Huawei opstati na svetskom tržištu jer iza takvog giganta staće cela država Kina. To nije više pitanje tehnologije, već se radi o pravom ratu Amerike protiv azijskog džina koji mu diše za vratom i od koga zavisi u velikom obimu i američka ekonomija. Predstoje razgovori Trampa i Sija oko carina, a Huawei je u toj korpi po Trampovom jučerašnjem tvitu. Dakle verujem da će se ovo prevazići do kraja avgusta. Inače čudno je da Tramp stavlja Huawei u korpu, ako su im sumnje u mogućnost špijuniranja iole osnovane... Izgleda da nisu, već se radi o izgovoru da bi zaštitio američke kompanije od konkurencije. I to mimo pravila STO i svih postulata slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala, koje su upravo Amerikanci ustanovili i provode kad su oni u pitanju!

kole

pre 4 godine

haha pa zasto niko ovde ne koristi youku,baidu... imaju kinezi kopije svih amerckih servisa,samo sto ih ne koristi niko van kine,jaki su samo tamo gde su americki zabranjeni.ko ce normalan na zapadu da koristi kineski os tj. kineski os koji kosta isto koliko i americki.

goran

pre 4 godine

"Može li Huaweijev OS zaista da zameni Android?...".
- Daj bože da uspeju. Android je beznadežno pun bezbednosnih rupa od kojih su neke i namerno napravljene. Osim toga, apgrejd na njegovu novu verziju zavisi od hardvera na kojoj radi postojeća - što tera korisnike da stalno kupuju nove smartfone. Da je tako radio MS, njegovi Windows nikad ne bi postigli globalni uspeh (i monopol).
- Ima jedno "ali" - svojevremeno je i Samsung pokušao da zameni OS Android sopstvenim. Setite se Bada i Bada 2 - ova poslednja je, koliko se sećam, čak trebalo da se razvija u Srbiji.

cyberMilisav

pre 4 godine

Vidi se da ovo piše gomila neupućenih ljudi....kao neko ko redovno ide u Kinu na svaka tr meseca i bavi se baš mobilnim telefonima mogu samo da poručim da je u Kini trenutno 27.vek.Koliko su ljudi tehnološki napredni je van svake mogućnosti da se to opiše,to se mora doživeti.Huawei sigurno može da razvije svoj OS,a Kinezi sigurno mogu da razviju svoje verzije CPU.Pitanje jeste vremena,koliko će im trebati,ali budite ubeđeni da će to biti na kraju i te kako dobro.Jednostavno,gradovi u kojima živi 20-ak miliona ljudi i gde sve funkcioniše besprekorno je dokaz da Kinezi ne trpe neuspeh i ne poznaju termine ne mogu,ne znam,neću,nemoguće...
Kina kao glavna fabrika Iphone telefona itekako ima mogućnosti da uzvrati udarac.Verovali ili ne i u Kini je na snazi pojačana kontrola intelektualne svojine,itekako jure po marketima prodavce koji valjaju kopije LOGO proizvoda,pre svega Samsung i Iphone.Dovoljno je da prestanu da kontrolišu to uopšte i da iseku profit svima i na taj način.Na kraju svi google servisi u Kini,kao što su YT i ostalo su nedostupni bez VPN-a.A Kineska verzija YT postoji odavno,YOUKU.Meni ovo više liči na neko dogovaranje ko kome šta i koliko dođe.

Kvante

pre 4 godine

Može. Ako ja mogu da funkcionišem na desktopu sa Linuksom koji koristi 2 posto korisnika računara, onda će moći i potrošači da koriste Huawei sa sopstvenim OS-om.

sibke

pre 4 godine

pasce cene huawea talefona :D secam se kad su uveli carine rusiji ,a onda rusija EU uvela carinu na poljoprovredne proizvode,te godine amo jeli vrhunsko voce za male pare:D

Seneka

pre 4 godine

@Arsenije

Klasičan bot komentar: "Ne razumem se u IT, kao većina komentatora, navijača. Nosim Honor 8X i nisam navijač"!? Jel moguće da vam kinezi nisu dali nešto uverljivije da napišete?

Stole

pre 4 godine

Napokon cemo saznati ko je svetska velesila broj 1. Da li ce SAD kao naucni i finansijski lider poniziti Kinu koja je svetska fabrika broj 1. Da li su Kineski naucnici i razvojni centri spremni da se adekvatno suprostave ili su sve napravili kopirajuci tuđu pamet i ideje. Letece perje, ja cu sacekati malo sa kupovinom telefona. Koliko ce trajati ovaj rat i koju temperaturu ce postići samo ce vreme pokazati. Na cijoj je strani krupni americki kapital? Trampovoj ili je profit na jeftinoj radnoj snazi i proizvodnji u Kini vazniji od patriotizma... ..

acomurija

pre 4 godine

(Wtf, 25. maj 2019 23:54)@,
Al' se ti namudrijashi!
Gde ovo, gde ono, a najcrnje ti je pitanje o cipovima!
99% komercijalnih cipova se proizvodi u Aziji, od toga glavnina u Kini!
I Apple se proizvodi u Kini.
O kompatibilnosti, vidi se da si pristrasan, ne treba trositi reci. Seti se, makar, sjedinjenja Nokie i Sony-ja.
Postoji monopol Googlea, ali bez polovine potrosaca, toliko svetske populacije je u Kini, tj u Aziji, Google ce biti na kolenima za tri do sest meseci.
A i po reakcijama iz Googlea se vidi, nije ugrozen Huawei koliko je smrtno ugrozen Google.

uzas

pre 4 godine

Blackberry
Seca li se jos neko ovog imena? Bili su najjaci,najsigurniji i najmocniji telefoni pocetkom 2000-tih, nisu pratili trendove tipa Android i iOS i gde su sada. I pored toga sto su razvili svoj OS Blackberry 10 OS ,bio je bolji i od Androida i od iOS-a ali jednostavno kupci vise nisu zeleli da cuju za blackberry,on je tu sada,ima neke telefone sa androidom ali dzaba,ne vredi-zakljucak DUPLO NIŠTA.
Nokia- znaci li vam ovo ime nesto,ova danasnja nije ni N od one,ali eto vratila se kako tako. Ona stara original Nokia vise ne postoji,na vhuncu svoje slave potcenila je Android i Apple ,mislila je da ce sa Symbianom biti mnogo bolje,nije pratila trendove kao doticni gospodin sa pocetka i rezultat je ,znate vec jedno VELIKO NISTA-kraj.
Blackberry i Nokia su bili strah i trepet u mobilnom svetu a danas su samo bleda secanja.
Onaj ko je ovu skolu ucio iz prikrajka ,danas gospodari svetom pametnih telefona pogadjate Samsung i on pokusava nesto sa svojim sopstvenim OS ali zna da nema sanse da i pored ogromne popularnosti nema sanse da prekine sa Androidom jer ga ceka sudbina ova dva gospodina sa pocetka.
I na kraju Huawei,zalosno, brenda koji je razbio i samsung i iphone tj iOS, sucava se sa ogromnim problemima. Otkazuju svi jedan za drugim iz dana u dan,ARM,Intel,Google itd... citam da ce i whatsapp uraditi isto a to pretpostavljam da ce uraditi i facebook i instagram i viber i tviter i skype i...
zakljucak NECE GA BITI VISE.Da se huawei probije sa svojim sistemom je 5% da ne duzim,ako se nista ne resi u ovom slucaju ceka ga sudbina Blackberrija i nokije i jos drugih starih asova kojih se vise i ne secamo. Jer svi znamo gde je sve zastupljen Mega popularni Huawei. Ja mu drzim palceve i to cvrsto.

The Narator

pre 4 godine

sem ako nije u pitanju inat i pr-stunt bas i ne razumem zasto bi se cimali
imaju AOSiP - open sorce android koji mogu da postave na svoje telefone
a ako nekom bas treba ggl spijuniranje mogu lako da im omoguce automatizovanu instalaciju Open GApp-a

Bivsi

pre 4 godine

Kakvo pitanje. Naravno da ne moze. Podjite od sebe prvo. Da li bi neko od vas kupio telefon koji nema YouTube, Google Maps, Gmail, PlayStore... Office, Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Google PLay store... Sta biste radili s tim telefonom?
(Wtf, 25. maj 2019 23:54)

Mislim da gledas isuvise usko. Najavljeno je da ce biti kompatibilan sa Android aplikacijama kao i 30 odsto brzi. Ako to postignu eto novog nezanemarljivog igraca na sceni tim pre sto ce Azija vecinski da se okrene tom sistemu.
Ako nista drugo, mogu da krenu i sa obaranjem cena i to znacajno a tu su Kinezi neprikosnoveni pa je lako moguce da to postane recimo drugi telefon u kolekciji, ionako danas skoro svako ima dva telefona gde smo mi pa i pola istocne Evrope sitna boranija kao trziste.
Kako god da bilo, Google je odsekao milijardu korisnika najmanje a sam sebi odsekao ogroman potencijalni profit. Koliko je to pametno pokazace vreme.

GASTOS

pre 4 godine

Poštujem Amere i do sada sam sve njihovo koristio i zadovoljan sam. Mogu čak reci moj stil života. ALI mislim da ne shvataju da nihova dominacija svetom polako gubi snagu i sa tim se ne snalaze baš. Još uvek idu na ono štapom po glavi. Pogrešno skroz. Moj savet....koga ne možeš pobediti dobi gi za prijatelja.

Perica

pre 4 godine

Mozda u Kini, dalje od toga nema sanse. Manjak play servisa ce od svake aplikacije napraviti poluaplikaciju, a sto bih uzimao telefon koji to ne moze da mi pruzi.

jovica

pre 4 godine

- Možda i može ALI pod uslovom da njegov OS može da se instalira i na starije (hardverski slabije) smartfone. Osnovni problem Androida, uz bezbednosne rupe, je baš nemogućnost da se smartfoni sa starim/slabim hardverom osveže njegovom novom verzijom.
- Ne treba ispustiti iz razmatranja ni Samsungovo iskustvo kada je pokušao da progura svoje OS Bada i Bada 2. Loše je prošao, niko se tih njegovih OS više i ne seća.

Boki

pre 4 godine

Za sve je potrebno vreme, ništa preko noći ne može da nastane. Voleo bih da Huawei uspe bez Google, jer celom svetu je dosta američkog terora i dominacije.

sumnjicavko

pre 4 godine

Nesto bas i nisam uzbudjen u svetski uspeh novog OSa. Kao sto sam i ubedjen da se ne radi ni o kakvom spijuniranju, vec o tome da se smanjenim prihodima Huawei uspori, jer gde ameri nisu prvi ili ne mogu da drze stvari pod svojom kontrolom, eto nedemokratskih rezima, krsenja ljudskih prava , industrijske spijunaze i ko zna cega jos sto ni ameri jos ne znaju da postoji.
Trzisna ekonomija samo kad se zna ko je vodeci.

Oki

pre 4 godine

Nije Huawei neka kompanija u razvoju pa da tek tako propadne zbog nekog rata. Mislim da će posle ovoga Huawei biti samo jači. Biće krizno možda godinu dana ali to je okej, posle toga lome konkurenciju i idu na vrh

zeljko

pre 4 godine

Amerikanci po svaku cenu hoce da nametnu celom svetu skupe stvari i usluge, ne samo u IT sektoru, nego uopste. Nece to tako ici. Osiromasili su ceo svet, a sad hoce da ljudima uzmu zadnju paru za njihove igracke i izmisljotine.

nnidza

pre 4 godine

@Wtf
Treba međutim dodati da će proizvodnja procesora u Americi opasti ili prestati ako Kina prestane sa isporukom retkih metala, da Kinezi ne mogu samostalno da proizvode čipove jer ne poseduju "najfiniju tehnologiju". Nije baš tako jednostavno "Kina propada, Huawei je gotov". Povući će oni mnoge sa sobom a sve to zbog hladnog rata...

msbravomk

pre 4 godine

me interesira nesto ako neko zna, zelim da uzmem iz megu samsung s9 i huawei p20 pro iste cenu su, vidim da za huawei kako operativn sistem staven e android 9.0 i novi huaweov OS e sad dali to znaci da mogu koristiti i jedan i drugi a samo kod androidov da ne mogu vrsiti update na nove verzije ili ostacu samo na huaweov ako neko zna moze da replicira

bloodsuckers

pre 4 godine

Samo neka naprave vrhunski uređaj po pristupačnoj ceni, bez operativnog sistema i prepuste stvar piratskoj zajednici i slobodnim developerima koji već godinama uspešno bore protiv korporacijske alavosti. "Snalazio" sam se za Windows, "snaći" ću se i za Android...
Operativni sistem bi trebao biti bezuslovno besplatan i svima dostupan. Možda je ovo neki put oslobađanja Androida iz Googlovih kandži ili možda pojave nekog zaista slobodnog os-a?

petarczw

pre 4 godine

Nokia ke pokusala sa symbian os i propala je iako je bio ubedljivo najveci proizvodjac i prodavac mobilnih telefona na svetu. I dan danas od top 20 najprodavanijih modela 19 je nokiinih modela. Medjutim finska ni finansijski a ni tehnicki nije mogla da iznese tu priču i zato su sad u istoriji dok ke Huawei svima pokazao i dokazao kako se radi i koliko su jaki pogotovo sto je vlasnik firme drzava...

Dragan

pre 4 godine

Lindroid molim!
Neka naprave OS koji moze da pokrece applikacije napisane za Android i za Linux, na istoj platformi, da na njemu radi Netflix i da se apdejtuje lako kao Android. I da pritom korisnik moze da aninstalira bloatware. Neka plate Izraelce da im to odrade, i voala.

Filip

pre 4 godine

Može na kineskom tržištu, drugdje nema šanse. No ja verujem da na kraju neće niti morati odustati od Androida, već će sklopiti neki dogovor u ovih 90 dana odgode...

I_Vo

pre 4 godine

Neće niko praviti specifično za Huawei aplikacije ako je sposoban sistem da pokreće android apk , jedino je pitanje hoće li američkim firmama zabraniti korištenje njihovih aplikacija na Huawei telefonima

marko

pre 4 godine

U svemu ovome treba se osvrnuti na diskutabilan Google-ov poslovni model. Google razvija operativni sistem kao open source, a licence za svoje aplikacije ne naplaćuje proizvođačima uređaja i na prvi pogled ne bi bio na gubitku da na početnoj web strani napiše: "Ako imate uređaj koji podržava Android aplikacije i nemate naše aplikacije preinstalirane, možete ih skinuti sa našeg sajta i instalirati ih." U slučaju da se mnogi proizvođači odvaže da raskinu saradnju sa Google-om i distribuiraju sisteme bazirane na AOSP, to bi za Google bio logičan potez da privuče korisnike. Međutim, oni su prvo podstakli masovno prihvatanje Androida kao "otvorenog" sistema i antiteze "diktatorskom" iOS-u, a našli su način da proizvođače uređaja nateraju da uključe njihove aplikacije na ogroman broj uređaja jer zvanično ne podržavaju njihovo nezavisno instaliranje od strane korisnika i obavezuju proizvođače da uključe te aplikacije na sve uređaje bazirane na Androidu ako žele da zadrže licencu. Na taj način je Google uspeo da navuče ogromnu bazu korisnika i iskoristi open source kao mamac za kontrolu tržišta. Naravno, postoji mogućnosti da distribucije Androida bez Google softvera postanu popularne i tada ceo model propada, ali do sada je već doneo ogromnu zaradu i učvrstio Google kao giganta.

Uvek nekoga nerviram

pre 4 godine

Naravno da može, OS se gradu na jezgru a jezgro Linuxa na kojem je Android je otvorenog koda i slobodno za razvoj OSa.
100% kompatibilitet zagarantovan.

ikodije

pre 4 godine

naravno da moze i koristice sve aplikacije ukljucujuci i google app... ali sve do ovog trenutka kada google unosi izmenu da mora da se instalira samo na google os-u... kako ce biti dalje, videcemo...

aleksandar

pre 4 godine

Huawei se MORA udruziti sa nekim. Moze i sa dva velika proizvodjača. I to ne da ih kupi, vec da se udruzi, da im placa da postoje i da NADJE TRZISTE za svoj proizvod. I tada treba lansirati novi OS. Da li ce iko pristati na rizik da ide sa Huaweijem i tako predje na Mracnu stranu ostaje da se vidi. Huawei usamljen nece proci, mi to bar znamo, jer slede pljuvanja po svim meridijanima. A ko se povuce, nece postojati. Setite se NOkia phona...najbolji ali uzalud.Nova tehnologija sve brise.

Rocky

pre 4 godine

Samo vi malo smanjite cene za te mocne telefone, kineski rodjaci.

I ne brinite.

Ovo i jeste strategija da Huawei sacuva primat u Kini prvenstveno i u tome ce uspeti. A svet ce pokoriti nizom cenom.

Mika

pre 4 godine

A sta mislite kada bi Huawei napravio samo kopiju App Stora i umesto da uzima 30% kao Google i Apple, uzme recimo samo 10%. I onda vi umesto da platite 10$ pa da Google-u ide 3$, vi platite istu aplikaciju recimo 8$. Sta mislite koliko bi App Store monopol izdrzao?

Linux

pre 4 godine

Kakav istančan ukus, kakvi bakrači. Što već neko reče, pola ih ne zna da promeni melodiju zvona. Ja mojoj ženi i ćerki stalno nešto popravljam jer ne znaju da uđu ni u podešavanja telefona niti se trude da nauče. Bitno je da im se otvara Facebook, Viber i još par aplikacija. Da je Nokia za svoj Symbian platila developerima da naprave desetak najpopularnijih aplikacija, ja bih još koristio kao primarni telefon Nokiu 808. I Windowsphone je odličan OS a propao je iz istog razloga. Oba ova OS-a su stabilniji i uopšte bolji od Androida koji je uspio samo zbog Guglovog monopola.

Stanley

pre 4 godine

Ovo je odlicno za nas potrosace. Samo neka se velike kompanije kolju izmedju sebe, tako cemo imati uvek tehnologiju za male pare. Kao Intel i AMD. Intel je vladao decenijama sa procesorima i dirigovao cenu, ali sada ih je AMD stigao i prestigao. AMD izbacuje u junu Ryzen 3990 koji je jaci od Intelovog najjaceg procesora i9 90x. Intelov procesor kosta 1300 evra, a AMD-ov 499 dolara. Isto i sa grafickim karticama ove 2 kompanije AMD izbacuje novu u julu koja ce biti jaka kao i rtx2080, a cenu cemo videti. Neka se Intel zapita sta i kako dalje, ali ja definitivno prelazim na AMD.

b

pre 4 godine

Kako ce sad da se strmoglavi cijena p30 i p30 pro. Eto odlicnih telefona za male pare. Kasnije sta bude bude. Samo je jedno sigurno. Huawei ce morati da krene od nule ponovo. Nema sanse da odrze ove cijene uredjaja za sledece modele ako hoce da se prodaju.

Zoki

pre 4 godine

Ljudi, o čemu mi pričamo kakav OS, ARM je povukao licencu za procesore.
(Dejan, 26. maj 2019 09:12)
A Kinezi će da poštuju to povlačenje licence, koje je izazvano političkom odlukom? Baš bi voleo da vidim sudski spor.