Ponedeljak, 20.05.2019.

12:18

Google i Huawei poručuju: Nema mesta panici! VIDEO

Izvor: B92, Tanjug, Jutarnji List

Google i Huawei poruèuju: Nema mesta panici! VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

121 Komentari

Sortiraj po:

Spyderco

pre 4 godine

Nisu mi jasni neki komentatori...
Znate li da se 95% mobilnih telefona u svetu proizvodi u Kini i da je Huawei samo prvi na Trampovoj listi.
(vlad, 20. maj 2019 16:07)

Ne kapiraju ništa bre. Kina je danas, kako se to nekada govorilo, radionica sveta. Kada bi danas stala proizvodnja u Kini, svetska sirotinja, Afrika i ostali, ne bi osetili velike posledice, čuvali bi svoje koze u pustinji kao i do sada. Najgore bi nadrljala tzv. zapadna civilizacija, koja bi se bez računara, telefona i tableta i ostale tehičke robe jednostavno ugasila. To se pre svega odnosi na amerikance koji već decenijama unazad potroše i prožderu više nego što su u stanju da proizvedu. Stariji se verovatno sećaju cena tehničke robe pre 30 i više godina, kada se proizvodila na zapadu, i kada su prvi video rekorderi koštali kao polovan auto. Vraćanje proizvodnje, a? Koliko bi koštao iPhone da se pravi u USA i kolika bi bila prodaja i profit? Fizički obim kineske proizvodnje niko u ovom momentu ne može da zameni, Indija ima potencijal, ali je od toga jako daleko još uvek. Prema tome, sve je ovo kaubojski blef za unutrašnju upotrebu. Kao i sa rusima, ovamo sankcije, a onamo pravimo Severni tok 2. Zima stiže, a treba grejati zadnjice.

Kursula

pre 4 godine

ovi sto piss da Huawei nije takmac eplu lupaju, Huawei se nikada nije takmicio sa apple vec sa samusngom.udji u bill koju prodavnicu u zapadnoj evropi I videces da je Huawei zakupio prodajni prostor veliki kao Samsung I apple zajedno, dajle I'ma ih I prodaju se.
drugo Huawei sam proizvodi SVOJE cipove, samo u neke telefone gura Qualcomm...Ali to je lako prebaciti, na Tim telefonima rade sto I Samsung, pola svojih cipova, pola Qualcomm, zacisno of trzistaa telefon se isto zove...
trece, ova stvar nece potrajati, trziste I potrosaci ce reagovati...
I konacno gugl ovim sebi puca u noge teraju ne samo Huawei nego gomilu drugih proizvodjaca da razvijaju svoj OS, a nikada ne znate kada ce next big thing biti izmisljen. Svet je postojao pre DOSa, pre Windows-a, pre Androida, pre iOSa...nece ni ovi OS biti mainstrim zauvek...

Seneka

pre 4 godine

Šta sve nećeš ovde pročitati, kao neka Huavei preregistruje firmu ili kupi drugu. Ameri su inače ovce i to ne bi primetili? A niko se ne pita, zašto ovo ne važi za npr, Xiaomi? Ne još uvek, samo zato što su privatna firma, za razliku od ovih koje direktno gura partija na vlasti.

novikorisnik

pre 4 godine

@spectactor
ne zaboravi da je sva proizvodnja čioova uglavnom u Aziji, infrastrukturu imaju, a verovatno i dovoljno znanja da naprave isto ako ne i bolje...ovo će im samo biti podsticaj da ubrzaju razvoj i povećaju svoj uticaj na tržištu...amerikanci rade samo na svoju štetu...i može brzo da ih ne bude više uopšte na tehnološkoj karti sveta, ako tako nastave...

Seneka

pre 4 godine

Znači svi Srbi prelaze na nov kineski OS? Tek tako, zar ne? Samo da bi napakostili Guglu? Svi ćete da prestanete da koristite i YouTube, i Gugl Mape, i Chrome i Gmail, i ne želite ni ažuriranja od strane Gugla? Huavei ima oko 11% globalnog sharea. Nokia je 2013. godine imala oko 30%, i nije uspela sa poznatim OS brendom da napravi ozbiljan posao, a vi mislite da će ovi to lagano da urade? Sve sami Huavei botovi komentarišu vesti. Ne znam jel ste zaposleni u firmi, pa morate ili ste prosto neupućeni u ovu problematiku. Pa koliko je vremena Guglu trebalo da dovede Android do ovog nivoa kakav danas poznajemo? Nemojte da ste smešni, jedini kome ovde preti katastrofa je upravo Huavei. Gugle je i pre njih imao astronomsku zaradu.

BENELUX

pre 4 godine

Dok proizvode čarape i prskalice za tortu Kinezi su ok, sad kada naprave zver od telefona za male pare koja jede ajfone za doručak, uskraćujete im tržišta. Ovo je toliko podlo da pokazuje pravu suštinu globalizacije. Mi ćemo da prodajemo automobile dok vi motate kablove, mi ćemo da prodajemo patike dok ih vi proizvodite, a kad treba neko drugi da proizvodi ozbiljne stvari onda problem, a zašto? Pa valjda i ostatak sveta ima mozak i resurse za sebe, to im rade i za automobile i za sve drugo što ima više od 5 delova. Licemerno, razočaran sam u Google i ovakav sistem na planeti će dovesti do velikih gluposti u skorijoj budućnosti. Ljudi nisu više budale.

Zoki

pre 4 godine

Američke kompanije su prisiljene na sankcije, tako da će verovatno ignorisati neke pokušaje Huaveja da ih izigra. Android i Google su najmanji problem. Novi operativni sistem, par aplikacija, emulator za App Store aplikacije i to je to. Daleko je veći problem otkazivanje ugovora za čipove. Tu može da dođe do kineskih protivmera. Kina još uvek kontroliše svetsko tržište retkih zemnih metala, koji su neophodni za proizvode visoke tehnologije, uključujući i čipove. Tamo gde su u pitanju samo patenti, Kinezi će to jednostavno ignorisati.

ja

pre 4 godine

kucam.ovo na huavej tabletu, u kuci imamo 4 njihova telefona. na pamet nam ne pada da menjamo firmu. budala je ko.misli da u ratu (bilo koje vrste) sa kinom moze da pobedi.

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

uh najzad jedna tačna informacija. ovakav tekst je retkost, svi vole bombastične naslove, polutačna objašnjenja sa većom količinom fake vesti.
svaka čast.

Jela

pre 4 godine

Нешто забрањивати и ускраћивати у 21 веку је нонсенс. Зна ли Америка нешто друго осим ембарга. Ок има и Linuks.Мислим да они који воде Googleтреба да се успротиве.Ако се људи навикну на друге системе Google ће бити оштећен. А ја ћу сигурно купити HUAVEJ.

marsovac

pre 4 godine

A to sto znaju vise o vama nego vasa najbliza rodbina vas ne zabrinjava?
(Freedom Club, 20. maj 2019 22:36)

A zasto bi me brinulo? Nesto krijem? Ne, zivim posteno, od svog rada, i zab*** me sta google, huawei, americka, kineska ili srpska vlada znaju o meni!

marsovac

pre 4 godine

Jel se neko seća ZTE-a?! Ovo se desilo i njima pre par godina. Više i ne postoje (ja, 20. maj 2019 16:13)

Ne postoje!? Pitaj ipak google, razocaraces se...

marsovac

pre 4 godine

A šta ako Kinezi zatvore Eplovu fabriku u Kini? (Djole_Kg, 20. maj 2019 17:36)

Pređu u Indiju u roku ODMAH!
(Ivan, 20. maj 2019 19:51)

Gde konkretno u roku ODMAH? Pitam da kupim plac za tetku... ti ocigledno nemas predstavu o velicini kineskih fabrika i indijskoj infrastrukturi! Ukratko - nasa najveca fabrika im dodje kao menza, a nasi putevu su bar vek ispred indijskih, zeleznice tu negde...

Freedom Club

pre 4 godine

Vi se svadjate koji je ce telefon da bude najprodavaniji a ne vidite da zivimo u svetu u kome niko vise nije siguran kada kupi neku tehnologiju da mu nije ugradjen neki spijunski softver ili hardver.. Danas sam citao o tome da li postoje uopste dokazi da Huawei spijunira, odgovor je da ne postoje ali da je to vrlo moguce i verovatno i da je jako tesko to otkriti. To verovatno rade i svi drugi za potrebe svojih drzava. A zasto i ne bi kad vecina brine samo koja ce sledeca igracka da im bude? A to sto znaju vise o vama nego vasa najbliza rodbina vas ne zabrinjava? Ovo je pandorina kutija i cini mi se da se nece dobro zavrsiti po nas obicne smrtnike.

jako i do samog kraja

pre 4 godine

Klasična politička odluka koja će se teško primenjivati u praksi. A sve i da se primenjuje trajaće godinu dana maksimum. Tako da nema histerije i menjaže, Huavei je preozbiljna priča iz preozbiljne države i rešiće to u svom stilu. Tiha vodi breg roni.

Prvi?

pre 4 godine

Nekima nije lako da razumeju da ne postoji multipolarni svet. Nadaju se ali ne razumeju. Sve sto cini danasnju civilizaciju, medicina, tehnologija... dolazi iz amerike. Kina nije izumitelj, njima je sve dato ili su uzeli tudje znanje. Pre 20 godina nisu znali sta je televizija. (Miki, 20. maj 2019 16:47)

Druže, koji si ti razred osnovne škole?

laki

pre 4 godine

Jel se neko seća ZTE-a?! Ovo se desilo i njima pre par godina. Više i ne postoje (ja, 20. maj 2019 16:13)

Postoje, postoje..... I oni ce brzo da konkurisu i za 5g i 6g mrežu, a mobilni su im svakako prodavani dobro u aziji...

zlo

pre 4 godine

Vi tamo bas ne razumete koliko je srpsko trziste nebitno? Pa ja godinama unazad ove kineske brendove vidim samo u Srbiji. Drugo, sta ce Apple ako Kinezi zatvore njihove fabrike?!? Au, tragedije. Morace da otvore fabriku ama bas bilo gde drugde...

Gde je zte?

pre 4 godine

Za ovog sto pita gde je ZTE-eno ga bavi se profitabilnim delom telekomunikacija-optika, wireless i bazne stanice. Cist profit u 2018 8 milijardi RMB sto je milijarda eura. 80.000 zaposlenih

Spectator

pre 4 godine

Huaweiju su suradnju otkazale tri najveće svjetske kompanije za proizvodnju čipova – Intel, Qualcomm i Broadcom. A to je puno veći problem.

Dragana

pre 4 godine

Pa neka Kina nalozi usporavanje procesa proizvodnje Iphone...i druge mere koje mogu da ostete americke interese...pa onda nece niko nikom nista.

CHE

pre 4 godine

Hahaha izbice rat zbog telefona,androida,ios-a i ko zna cega jos...svet je poludeo totalno!Evo ja imam Iphone 6s i sta sad da ocekujem?!Ludilo bas...

dejan

pre 4 godine

Google i Youtube su zabranjeni u Kini odavno, takodje kineske carine na skoro sve strane proizvode su ogromne. Tako da nisu nevini ni jedni ni drugi

Apk

pre 4 godine

Ovo je ozbiljan problem za Huawei i firma će imati gadnih problema narednih godina. Prvo što ove servise koristi preko milijardu ljudi. A drugo što Google nije sam. Intel, Qualcomm, Broadcom i svi ostali isto povlače prava na korišćenje patenata. Tačno je da oni prave svoje procesore, ali koriste i patente drugih firmi u dizajnu tih procesora. Bez njih, izgubiće puno na performansama.

Dok se od ovoga oporave Samsung i Apple će ponovo da im pobegnu a u nižem segmentu konkurencija iz Kine ima da ih pojede (Xiaomi, Oppo, ZTE, Realme, Lenovo).

Možda to nije namera, ali Amerika će ovim potezom jasno pokazati ko je gazda u ITju. Ma koliko se Kinezi trudili, idalje im nisu ni blizu. Svi patenti i najvažnije tehnologije su kod Amerikanca.

Prognoza, ali ne vremenska

pre 4 godine

Ovo je mnogo glup potez Amerike i Trampa. Kinezi imaju priliku da u dva jednostavna koraka nateraju ameriku da ih moli za izvinjenje. Prvi korak je zabrana američkim kompanijama da proizvode telefone u Kini. Ovaj korak bi naneo štetu i kinezima, ali samo kratkoročno. Drugi korak je agresivnija promocija kineskih brendova koji za manje novca mogu ponuditi (i nude) iste ili bolje performanse od telefona američkih kompanija. Američke kompanije bi morale, ili da dižu cene uređaja jer im je radna snaga skuplja, ili da manje zarađuju po uređaju što je svejedno loše po njih. Dakle dugoročno Kinezi izlaze kao pobednici kako god da se okrene. Osim toga Kinezi su imali dosta vremena da pokupe znanje i tehnologiju što će se sada i pokazati, ameri će moći samo da gledaju i plaću. Doduše lično ne verujem da će ovo dugo potrajati jer Gugl, Qualcomm i Microsoft ovim potezom gube mnogo novca a ne verujem da su spremni da ga se odreknu jer je Trampu ćunulo da se lakta sa Kinezima preko njihovih leđa.

Marko

pre 4 godine

Dva pobenika ovih previranja Samsung i Apple .Korisnici će proceniti da android više nije pouzdan pa će masovno preći na IOS, a korisnici Huaweia prećiće na Samsung ali ne masovno.Sve u svemu neko je pogrešno procenio da može u potpunosti kontrolisati globalizam svet će biti sve podeljeniji.

Vuk91

pre 4 godine

ethem

Pa pazi jedno je sta pise na nalepnici, kada je 95% delova proizvedeno u Kini. Svakako koristim Huawei i dalje cu, zabole me za google i za Trampa i za Ameriku.

Луда Косана

pre 4 godine

Мој следећи телефон је Huawei дефинитивно. Чим то Амери забрањују, значи да је у супротности са западним технолошким скривеним намерама.

Nemanja

pre 4 godine

Ovo ce pogoditi drzave tipa Banglades, Etiopija i - Srbija.
Da pojasnim - Huawei u USA, GB i u zapadnoj Evropi nije nikakav takmac Appleu na trzistu mobilnih telefona. iPhone je apsolutno dominantan na svim razvijenim trzistima. Jedinu konkurenciju iPhone ima u Samsungu (i to samo flagship modeli), i to ne konkurenciju u pravom smislu reci, vise je u pitanju kohabitacija kao neke alternative, da bi se izbegle optuzbe za monopol. Ono gde Ameri hoce da izbegnu Huawei je trziste ostale telekomunikacione opreme, prvenstveno mreznih uredjaja, sto je mnogo osetljivije tlo. Huawei inace i zivi prvenstveno od tih proizvoda. Mogucnosti za spijunazu kroz jedan obican switch su neuporedivo vece od telefona.
Dakle, ako vec bacate hejt prema nekom, manite se i Apple i Googla, jedini ciji biznis se dobrano stiti ovom odlukom je Cisco.

vlad

pre 4 godine

Nisu mi jasni neki komentatori...
Znate li da se 95% mobilnih telefona u svetu proizvodi u Kini i da je Huawei samo prvi na Trampovoj listi.
Apsolutno podržavam razvoj aplikacija koje bi mogle da smanje udeo Google-a i uticaj Amerikanaca.
Sada definitivno treba razmisliti i o alternativi i za Microsoft, Facebook i td.
Amerikanci i Tramp treba da shvate da ovako i sebe miniraju.
Za neupućene, Android OS je takođe vrsta Linux-a i kao takav je open source.
Koliko je Windows loša platforma pokazuje i zadnja njihova izjava da prelaze na Linux (Unix) kernel...
Na kraju ispostavilo se da su Rusi bili u pravu za Amerikance i da im ni za šta ne treba više ukazati poverenje.

Miki

pre 4 godine

Nekima nije lako da razumeju da ne postoji multipolarni svet. Nadaju se ali ne razumeju. Sve sto cini danasnju civilizaciju, medicina, tehnologija... dolazi iz amerike. Kina nije izumitelj, njima je sve dato ili su uzeli tudje znanje. Pre 20 godina nisu znali sta je televizija.

Joker

pre 4 godine

Iskreno briga me za ovu zabranu, svakako je opet moj sljedeci telefon Samsung, note 10 vjerojatno. A i valjalo bi da se napravi neki drugi operativni sistem, iskreno govoreci Android me oduvijek zivcirao i nikada mi nije bio potpun, ni sada cak nisi rijsili neke bugove ili lagove, iOS me ne zanima nikako.

Hehe

pre 4 godine

Pa valjda će google da ti vrati pare. Oni ti uskraćuju svoje servise a ne Huawei. Ili možda ti Tramp vrati, ili ti da u zamenu Motorolu. (Branko, 20. maj 2019 15:10)

I Motorola je kineska. Pripada Lenovo grupi.

123

pre 4 godine

Google i Facebook su dva najveća zla na Zemlji. Vražije firme.
(Zoran, 20. maj 2019 13:58)

Spaliti sve to na lomači. Šalu na stranu, jedne od najinovativnijih firmu na planeti koji su doneli revoluciju u našim životima. Na Vaš komentar ima mahom pluseva kliknutih sa proizvoda ovih i sličnih kompanija. Ironija. Slično se radilo u 15-tom veku matematičarima, fizičarima... Ovo je odgovor na pitanje zašto loše živim u Srbiji. Jer je 19.vek tek.

Sasa

pre 4 godine

Uh uh to sam cekao. Samo sibaj po lopovima intelektualne svojevine. Da im nije Amera i njihove tehnologije jos bi Kiniezi bili tamo negde u 1986-oj godini. Qualcomm i Intel im takodje otkazuju, sto fakticki znaci pocetak kraja za ovde bandite. Pobeda zdravog razuma, napokon. Hvala Trampu za ovo.

Perica

pre 4 godine

Sopstveni OS = propast. Mnogi su pokusavali da ozive svoj OS, placajuci developere da prave aplikacije za njihov OS, ali to nije proslo. Pocetak kraja Huavei-ja

milan982

pre 4 godine

@Maksa,

nažalost Huawei telefoni odnedavno imaju zaključane bootloadere, tako da nećeš moći da instaliraš LineageOS i ostale Custom ROM-ove na njih.

MilankoVW

pre 4 godine

Xiaomi botovi preprodavci sa KP u delirijumu ekstaze! Najbolja vest svih vremena! Cene njihovih plastikanera idu 20% gore. Neverica. Sreca. Bonaca.

VM

pre 4 godine

Pojašnjenje:

Android koji dobijate na telefonima je u stvari AOSP (Android Open Source Project) + GMS (Google Mobile Services). AOSP je open-source i Huawei ima pravo da ga koristi bez ikakvih obaveza prema Google-u. GMS je set aplikacija (Google Search, Google Chrome, Google Play Store, YouTube, GMail, Google Maps, Google Drive, Google Duo, Google Photos i Google Play Music) koje su u vlasništvu Google i za koje proizvođač telefona mora dobiti licencu od Google-a ako želi da ih preinstalira na telefonima koje prodaje. Ova licenca je besplatna.

Dakle, Huawei mora nekako da zameni navedene aplikacije novim, ali može i dalje da koristi Android kao osnovu za svoje telefone.

MrTech

pre 4 godine

Da bi instalirali Gapps telefon mora da se otkljuca tj trebace nam opet bootloader kod koji je Huawei ukinuo prosle godine, a onda ce nam trebati custom recovery (twrp) da bi sve to uradili, sto znaci da ce Huawei morati da pusti developerima svoje kodove. Za sve to treba malo vremena. Mozda ce i sam Huawei napraviti neki Google Gapps paket i omoguciti flesovanje (update) preko fabrickog EMUI Recovery (Oporavak) Mada prelazak na AOSP nebi bio los osim sto bi izgubili na bateriji i kameri softverski. Ima Huawei dosta mogucnosti.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

Iskreno briga me za ovu zabranu, svakako je opet moj sljedeci telefon Samsung, note 10 vjerojatno. A i valjalo bi da se napravi neki drugi operativni sist
em, iskreno govoreci Android me oduvijek zivcirao i nikada mi nije bio potpun, ni sada cak nisi rijsili neke bugove ili lagove, iOS me ne zanima nikako. (Joker, 20. maj 2019 15:13)

rekao bih da zivis ko car..... sigurno se bavis politikom.... ili krades....

Branko

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 20. maj 2019 14:04)

Pa valjda će google da ti vrati pare. Oni ti uskraćuju svoje servise a ne Huawei. Ili možda ti Tramp vrati, ili ti da u zamenu Motorolu.

Seneka

pre 4 godine

Od ovoga se Huavei neće oporaviti. Razviti nov operativni sistem, sa svim propratnim servisima i prodavnicom će biti dug i mukotrpan proces. Neki spominju Samsung Store. Pitanje: koliko vas koristi tu prodavnicu, a koliko vas Play prodavnicu? Ne ide to tako lako rođaci, a Gugl ovde nema izbora, nema to nikakve veze sa Eplom. I Intel i Qualcom su takođe otkazali saradnju, a danas će i Microsoft, kada su Huaveijevi laptopovi u pitanju. Mislim da im se crno piše, i da će ih vratiti na nivo lokalne, kineske firme. Eto prostora za neke nove i stare brendove da popune prostor. Lako je napraviti telefon hardverski, ali softver, i to dobar softver, mnogo teže. Nema spasa od ovoga, a Gugl će se snaći. Poslovali su oni odlično i pre pojave Huaveija kao nekog bitnog igrača.

18

pre 4 godine

Подржите Хуавеј и не купујте Ајфон :)
(psssst,it is i, Leclerc, 20. maj 2019 12:58)

Zbog ovoga, kupujem odmah iPhone XI Max kada izađe. Ozbiljan sam.

nedostizni

pre 4 godine

Baš me briga za Huawei (a kucam ovo sa Honora što mu dođe isto). Ali što bih se sekirao za neku korporaciju bila ona kineska ili američka. Ako propadnu, sledeći telefon neki Xiaomi i aj zdravo.

Пера

pre 4 godine

Нема панике, активираће кинези свој оперативни систем који ће бити бољи од постојећег, а онда ће продавати више телефона него сада. Таман кад човек помисли да западњаци немогу бити глупљи они нас изненаде!

psssst,it is i, Leclerc

pre 4 godine

Znaci kinofobi ukidaju Android huaweiu. Opasno će im skinuti popularnost. Pitam se da li Tramp ima veze s ovim.
(bananica, 20. maj 2019 13:58)
Значи тврдиш да се ови из САД плаше паса? :)

Cemu dreka

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 20. maj 2019 14:04)
Vec kupljeni telefoni ce imati redovna azuriranja, potvrdio je Google.

MadMax

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
(Mile, 20. maj 2019 14:04)

Posalji Google-u tuzbu ili Trampu!

Sale

pre 4 godine

LOL Kakve greške u tekstu. Android je os otvorenog koda i niko ne može zabraniti njegovo korišćenje. Ovde je reč o dodatnim vlasničkim softverom koji se uskraćuje, a kinezi su to rešili uvođenjem svojih servisa.

Paja jase ponovo

pre 4 godine

(Totem, 20. maj 2019 13:58)

"Strucnjaku" Apple je poslednjih sest meseci kupio 25 firmi i to vecinu zbog njihovih patenata koje ce sve do jednog da upotrebe za svoje buduce proizvode tako da ce "NAJVEROVATNIJE DA PROPADNU" eeee jadni oni. ???

Zli

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 20. maj 2019 14:04

Sto pitas Huawei i operatera?
Pitaj Google

Seneka

pre 4 godine

@Zoran

Pa nemoj onda više da koristiš bilokoji njihov servis. Dva najveća zla, a onda odešna YT preko Chroma i uzivas. Ajmo da budemo dosledni. Niko nikoga ni na ša ne tera.

bo

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
(Mile, 20. maj 2019 14:04)
Za sta da ti vrati? Sta ti je uskraceno?

Poštovalac_stručnjak

pre 4 godine

Ma šta nema panike, sinu sam kupio mobilni od pesto eura i sad treba da brinem i teram dete da cita uputstva na engleskom... Ni pare vise nisu garant nicega...

liki

pre 4 godine

Ovo je prilika da Samsung ,Hyawai ,Xiaomi ,Lenovo,Oppo itd sednu i zajedno naprave svoju prodavnicu ..do sad svi ti proizvodjaci nisu zaradjivali nista od prodaje aplikacija na svojim uredjajima..jer 30% islo guglu a ostalo kompaniji koja vlasnik aplikacije..Samsung ima svoj galaxy store ali kad bi seli zajedno google app store bi postao mrtvo slovo na papiru..store koji ne bi imao uredjaje na kojim bi radio a proizodjaci bi uzimali tih 30% a ne google kao do sad.
(dzoni, 20. maj 2019 13:54)

I huawei ima odličnu app store, huawei apps, ali se slažem sa tobom bilo bi dobro kad bi ujedinili svoje resurse, ništa im ne bi mogli....

Iks Oks

pre 4 godine

Mislim da ce rezultat svega ovog biti sledeci: Kinezi ce ovo iskoristiti da siroko promovisu svoj OS, zamena za Google Android, te ce poceti da polako istiskaju americki SW. Na kraju ce u Americi masovno koristiti telephone sa kineskim SW, sto je sa stanovista nacionalne sigurnosti jos ozbiljniji problem. Jednostavno ce umestoo GoogleDrive-a ljudi koristiti HuaweiDrive, na kineskim serverima ce se sve automatski backupovati,... Prakticno, Ameri ce svoj monopol u prikuljanju podataka sami predate Kinezima.

Maksa

pre 4 godine

Sledeći mob mi je huawei iz principa.
Ubacivao sam razne rom-ove i na svima sam se dobro snalazio, a rom-ovi bez gugla su leteli i trošili manje resursa i baterije.

kraja

pre 4 godine

"izgubiti pristup Google Play Storu, G-mailu i Youtube, kao i internet pretraživaču "Chrome""

...google secce granu na kojoj sedi...
...za cije babe zdravlje...???
...vidim da kinezi nisu ni iznenadjeni ni nespremni...
...iznenadjen sam da google ne gleda malo dalje od vasingtonske administracije...

dzoni

pre 4 godine

Ovo je prilika da Samsung ,Hyawai ,Xiaomi ,Lenovo,Oppo itd sednu i zajedno naprave svoju prodavnicu ..do sad svi ti proizvodjaci nisu zaradjivali nista od prodaje aplikacija na svojim uredjajima..jer 30% islo guglu a ostalo kompaniji koja vlasnik aplikacije..Samsung ima svoj galaxy store ali kad bi seli zajedno google app store bi postao mrtvo slovo na papiru..store koji ne bi imao uredjaje na kojim bi radio a proizodjaci bi uzimali tih 30% a ne google kao do sad.

Totem

pre 4 godine

Zanimljivo je kad deoničari u jabuci zamisle da su vladari sveta pa kažu trampu ( koji usput pojma nema o it svetu na koji način funkcioniše ) da napadnu firmu koja ih je bacila sa trona i koja će uništiti i koreance .
Ništa , bićemo svedoci katastrofalnog pada jabučara u narednim godinama, samo gledajte.
Huawei će sada otvoriti sve bootloadere na svojim telefonima što će biti raj za sve ljude koji rade poboljšanja na androidu i one koji vole pravu slobodu (naročito za one na starijim modelima telefona) .
Sada će ih Huawei zviznuti sa Fokskonom preko delova tj Aple telefone a i Samsung (mada njih neće toliko) a otvoriće put Šaomi i Opu i svim ostalim manjim kineskim firmama.
Mislim da će gugl katastrofalno izgubiti tržište i da nikad više neće poslušati aple .
Uostalom svi zaboravljaju na gugl aps (gaps) koji se instalira kao dodatak na rom koji stavljate što je u tekstu jako dobro spomenuto .
I opet dobijate Huawei telefon koji koristi šta mu treba od gugla kao ju tjub i ostale servise a ne može im niko ništa.
Huawei ništa ne gubi naročito vlasnici telefona ,gubi gugl i ajfon !

Ne kontam nista

pre 4 godine

Nije mi jasno. Sutra bi trebalo da bude promocija nove Honor 20 serije telefona. Hoce li oni imati na sebi Android Pie, te Google Play Store i ostale Google aplikacije? Aplikacije je moguce instalirati i iz drugih izvora, ali sta ce biti sa samim Androidom na tim telefonima?

profesorka

pre 4 godine

ekosistemima Google-a i Microsoft-a

EKOSISTEMIMA???????????

Ekosistem je pojam koji povezuje BIOCENOZU i STANIŠTE. On predstavlja vezu između ŽIVE i NEŽIVE PRIRODE.

Sedi 1.

Miloš

pre 4 godine

Ovo je totalna ludnica. Zamislite da prosečan Srbin, mora da instalira Gapps i da sa third part store-a skida aplikacije koje su mu potrebne. Lično, mislim da jako teško, uzimajući u obzir da naši ljudi ne vole da urade ni redovan update koji obezbeđuje Android. Drugo, da li Huawei stvarno misli, da će svojim razvojem OS-a uspeti korisnike da ubedi u kupovinu uređaja? Lično mislim da ne, postoje 2 primera za to, Microsoft OS koji je bio katastrofa, kao i ZTE, kinseski brend koji je imao jači razvoj nego Xiaomi danas. Treće, da li Google stvarno spreman da se odrekne jednog od najboljih svetskih brendova, trenutno, zarad nerešenih poslova trenunte Američke administracije. Lično mislim da nije. Sve je ovo jedna farsa, po meni, koja bi morala da dovede do toga da se i Kinezi i Ameri malo povuku u svom merenju one stvari, i shvate, da od svega ovoga mogu dugoročno samo da izgube! Lično, ne volim Huawei jer se bave isključivo i samo propagandom, kao i krađom gomile patenata, ali ovakav promašaj Google-a, Intel-a i SnapDragon-a mi je, kao utakmica Liverpool Barca u LŠ! DEBAKL!

kraja

pre 4 godine

"izgubiti pristup Google Play Storu, G-mailu i Youtube, kao i internet pretraživaču "Chrome""

...google secce granu na kojoj sedi...
...za cije babe zdravlje...???
...vidim da kinezi nisu ni iznenadjeni ni nespremni...
...iznenadjen sam da google ne gleda malo dalje od vasingtonske administracije...

Totem

pre 4 godine

Zanimljivo je kad deoničari u jabuci zamisle da su vladari sveta pa kažu trampu ( koji usput pojma nema o it svetu na koji način funkcioniše ) da napadnu firmu koja ih je bacila sa trona i koja će uništiti i koreance .
Ništa , bićemo svedoci katastrofalnog pada jabučara u narednim godinama, samo gledajte.
Huawei će sada otvoriti sve bootloadere na svojim telefonima što će biti raj za sve ljude koji rade poboljšanja na androidu i one koji vole pravu slobodu (naročito za one na starijim modelima telefona) .
Sada će ih Huawei zviznuti sa Fokskonom preko delova tj Aple telefone a i Samsung (mada njih neće toliko) a otvoriće put Šaomi i Opu i svim ostalim manjim kineskim firmama.
Mislim da će gugl katastrofalno izgubiti tržište i da nikad više neće poslušati aple .
Uostalom svi zaboravljaju na gugl aps (gaps) koji se instalira kao dodatak na rom koji stavljate što je u tekstu jako dobro spomenuto .
I opet dobijate Huawei telefon koji koristi šta mu treba od gugla kao ju tjub i ostale servise a ne može im niko ništa.
Huawei ništa ne gubi naročito vlasnici telefona ,gubi gugl i ajfon !

VM

pre 4 godine

Pojašnjenje:

Android koji dobijate na telefonima je u stvari AOSP (Android Open Source Project) + GMS (Google Mobile Services). AOSP je open-source i Huawei ima pravo da ga koristi bez ikakvih obaveza prema Google-u. GMS je set aplikacija (Google Search, Google Chrome, Google Play Store, YouTube, GMail, Google Maps, Google Drive, Google Duo, Google Photos i Google Play Music) koje su u vlasništvu Google i za koje proizvođač telefona mora dobiti licencu od Google-a ako želi da ih preinstalira na telefonima koje prodaje. Ova licenca je besplatna.

Dakle, Huawei mora nekako da zameni navedene aplikacije novim, ali može i dalje da koristi Android kao osnovu za svoje telefone.

Maksa

pre 4 godine

Sledeći mob mi je huawei iz principa.
Ubacivao sam razne rom-ove i na svima sam se dobro snalazio, a rom-ovi bez gugla su leteli i trošili manje resursa i baterije.

Branko

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 20. maj 2019 14:04)

Pa valjda će google da ti vrati pare. Oni ti uskraćuju svoje servise a ne Huawei. Ili možda ti Tramp vrati, ili ti da u zamenu Motorolu.

dzoni

pre 4 godine

Ovo je prilika da Samsung ,Hyawai ,Xiaomi ,Lenovo,Oppo itd sednu i zajedno naprave svoju prodavnicu ..do sad svi ti proizvodjaci nisu zaradjivali nista od prodaje aplikacija na svojim uredjajima..jer 30% islo guglu a ostalo kompaniji koja vlasnik aplikacije..Samsung ima svoj galaxy store ali kad bi seli zajedno google app store bi postao mrtvo slovo na papiru..store koji ne bi imao uredjaje na kojim bi radio a proizodjaci bi uzimali tih 30% a ne google kao do sad.

Луда Косана

pre 4 godine

Мој следећи телефон је Huawei дефинитивно. Чим то Амери забрањују, значи да је у супротности са западним технолошким скривеним намерама.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

Iskreno briga me za ovu zabranu, svakako je opet moj sljedeci telefon Samsung, note 10 vjerojatno. A i valjalo bi da se napravi neki drugi operativni sist
em, iskreno govoreci Android me oduvijek zivcirao i nikada mi nije bio potpun, ni sada cak nisi rijsili neke bugove ili lagove, iOS me ne zanima nikako. (Joker, 20. maj 2019 15:13)

rekao bih da zivis ko car..... sigurno se bavis politikom.... ili krades....

Prvi?

pre 4 godine

Nekima nije lako da razumeju da ne postoji multipolarni svet. Nadaju se ali ne razumeju. Sve sto cini danasnju civilizaciju, medicina, tehnologija... dolazi iz amerike. Kina nije izumitelj, njima je sve dato ili su uzeli tudje znanje. Pre 20 godina nisu znali sta je televizija. (Miki, 20. maj 2019 16:47)

Druže, koji si ti razred osnovne škole?

123

pre 4 godine

Google i Facebook su dva najveća zla na Zemlji. Vražije firme.
(Zoran, 20. maj 2019 13:58)

Spaliti sve to na lomači. Šalu na stranu, jedne od najinovativnijih firmu na planeti koji su doneli revoluciju u našim životima. Na Vaš komentar ima mahom pluseva kliknutih sa proizvoda ovih i sličnih kompanija. Ironija. Slično se radilo u 15-tom veku matematičarima, fizičarima... Ovo je odgovor na pitanje zašto loše živim u Srbiji. Jer je 19.vek tek.

Vuk91

pre 4 godine

ethem

Pa pazi jedno je sta pise na nalepnici, kada je 95% delova proizvedeno u Kini. Svakako koristim Huawei i dalje cu, zabole me za google i za Trampa i za Ameriku.

Prognoza, ali ne vremenska

pre 4 godine

Ovo je mnogo glup potez Amerike i Trampa. Kinezi imaju priliku da u dva jednostavna koraka nateraju ameriku da ih moli za izvinjenje. Prvi korak je zabrana američkim kompanijama da proizvode telefone u Kini. Ovaj korak bi naneo štetu i kinezima, ali samo kratkoročno. Drugi korak je agresivnija promocija kineskih brendova koji za manje novca mogu ponuditi (i nude) iste ili bolje performanse od telefona američkih kompanija. Američke kompanije bi morale, ili da dižu cene uređaja jer im je radna snaga skuplja, ili da manje zarađuju po uređaju što je svejedno loše po njih. Dakle dugoročno Kinezi izlaze kao pobednici kako god da se okrene. Osim toga Kinezi su imali dosta vremena da pokupe znanje i tehnologiju što će se sada i pokazati, ameri će moći samo da gledaju i plaću. Doduše lično ne verujem da će ovo dugo potrajati jer Gugl, Qualcomm i Microsoft ovim potezom gube mnogo novca a ne verujem da su spremni da ga se odreknu jer je Trampu ćunulo da se lakta sa Kinezima preko njihovih leđa.

dejan

pre 4 godine

Google i Youtube su zabranjeni u Kini odavno, takodje kineske carine na skoro sve strane proizvode su ogromne. Tako da nisu nevini ni jedni ni drugi

liki

pre 4 godine

Ovo je prilika da Samsung ,Hyawai ,Xiaomi ,Lenovo,Oppo itd sednu i zajedno naprave svoju prodavnicu ..do sad svi ti proizvodjaci nisu zaradjivali nista od prodaje aplikacija na svojim uredjajima..jer 30% islo guglu a ostalo kompaniji koja vlasnik aplikacije..Samsung ima svoj galaxy store ali kad bi seli zajedno google app store bi postao mrtvo slovo na papiru..store koji ne bi imao uredjaje na kojim bi radio a proizodjaci bi uzimali tih 30% a ne google kao do sad.
(dzoni, 20. maj 2019 13:54)

I huawei ima odličnu app store, huawei apps, ali se slažem sa tobom bilo bi dobro kad bi ujedinili svoje resurse, ništa im ne bi mogli....

nedostizni

pre 4 godine

Baš me briga za Huawei (a kucam ovo sa Honora što mu dođe isto). Ali što bih se sekirao za neku korporaciju bila ona kineska ili američka. Ako propadnu, sledeći telefon neki Xiaomi i aj zdravo.

vlad

pre 4 godine

Nisu mi jasni neki komentatori...
Znate li da se 95% mobilnih telefona u svetu proizvodi u Kini i da je Huawei samo prvi na Trampovoj listi.
Apsolutno podržavam razvoj aplikacija koje bi mogle da smanje udeo Google-a i uticaj Amerikanaca.
Sada definitivno treba razmisliti i o alternativi i za Microsoft, Facebook i td.
Amerikanci i Tramp treba da shvate da ovako i sebe miniraju.
Za neupućene, Android OS je takođe vrsta Linux-a i kao takav je open source.
Koliko je Windows loša platforma pokazuje i zadnja njihova izjava da prelaze na Linux (Unix) kernel...
Na kraju ispostavilo se da su Rusi bili u pravu za Amerikance i da im ni za šta ne treba više ukazati poverenje.

profesorka

pre 4 godine

ekosistemima Google-a i Microsoft-a

EKOSISTEMIMA???????????

Ekosistem je pojam koji povezuje BIOCENOZU i STANIŠTE. On predstavlja vezu između ŽIVE i NEŽIVE PRIRODE.

Sedi 1.

Hehe

pre 4 godine

Pa valjda će google da ti vrati pare. Oni ti uskraćuju svoje servise a ne Huawei. Ili možda ti Tramp vrati, ili ti da u zamenu Motorolu. (Branko, 20. maj 2019 15:10)

I Motorola je kineska. Pripada Lenovo grupi.

CHE

pre 4 godine

Hahaha izbice rat zbog telefona,androida,ios-a i ko zna cega jos...svet je poludeo totalno!Evo ja imam Iphone 6s i sta sad da ocekujem?!Ludilo bas...

Gde je zte?

pre 4 godine

Za ovog sto pita gde je ZTE-eno ga bavi se profitabilnim delom telekomunikacija-optika, wireless i bazne stanice. Cist profit u 2018 8 milijardi RMB sto je milijarda eura. 80.000 zaposlenih

Miloš

pre 4 godine

Ovo je totalna ludnica. Zamislite da prosečan Srbin, mora da instalira Gapps i da sa third part store-a skida aplikacije koje su mu potrebne. Lično, mislim da jako teško, uzimajući u obzir da naši ljudi ne vole da urade ni redovan update koji obezbeđuje Android. Drugo, da li Huawei stvarno misli, da će svojim razvojem OS-a uspeti korisnike da ubedi u kupovinu uređaja? Lično mislim da ne, postoje 2 primera za to, Microsoft OS koji je bio katastrofa, kao i ZTE, kinseski brend koji je imao jači razvoj nego Xiaomi danas. Treće, da li Google stvarno spreman da se odrekne jednog od najboljih svetskih brendova, trenutno, zarad nerešenih poslova trenunte Američke administracije. Lično mislim da nije. Sve je ovo jedna farsa, po meni, koja bi morala da dovede do toga da se i Kinezi i Ameri malo povuku u svom merenju one stvari, i shvate, da od svega ovoga mogu dugoročno samo da izgube! Lično, ne volim Huawei jer se bave isključivo i samo propagandom, kao i krađom gomile patenata, ali ovakav promašaj Google-a, Intel-a i SnapDragon-a mi je, kao utakmica Liverpool Barca u LŠ! DEBAKL!

Sale

pre 4 godine

LOL Kakve greške u tekstu. Android je os otvorenog koda i niko ne može zabraniti njegovo korišćenje. Ovde je reč o dodatnim vlasničkim softverom koji se uskraćuje, a kinezi su to rešili uvođenjem svojih servisa.

Perica

pre 4 godine

Sopstveni OS = propast. Mnogi su pokusavali da ozive svoj OS, placajuci developere da prave aplikacije za njihov OS, ali to nije proslo. Pocetak kraja Huavei-ja

MadMax

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
(Mile, 20. maj 2019 14:04)

Posalji Google-u tuzbu ili Trampu!

Seneka

pre 4 godine

Od ovoga se Huavei neće oporaviti. Razviti nov operativni sistem, sa svim propratnim servisima i prodavnicom će biti dug i mukotrpan proces. Neki spominju Samsung Store. Pitanje: koliko vas koristi tu prodavnicu, a koliko vas Play prodavnicu? Ne ide to tako lako rođaci, a Gugl ovde nema izbora, nema to nikakve veze sa Eplom. I Intel i Qualcom su takođe otkazali saradnju, a danas će i Microsoft, kada su Huaveijevi laptopovi u pitanju. Mislim da im se crno piše, i da će ih vratiti na nivo lokalne, kineske firme. Eto prostora za neke nove i stare brendove da popune prostor. Lako je napraviti telefon hardverski, ali softver, i to dobar softver, mnogo teže. Nema spasa od ovoga, a Gugl će se snaći. Poslovali su oni odlično i pre pojave Huaveija kao nekog bitnog igrača.

Nemanja

pre 4 godine

Ovo ce pogoditi drzave tipa Banglades, Etiopija i - Srbija.
Da pojasnim - Huawei u USA, GB i u zapadnoj Evropi nije nikakav takmac Appleu na trzistu mobilnih telefona. iPhone je apsolutno dominantan na svim razvijenim trzistima. Jedinu konkurenciju iPhone ima u Samsungu (i to samo flagship modeli), i to ne konkurenciju u pravom smislu reci, vise je u pitanju kohabitacija kao neke alternative, da bi se izbegle optuzbe za monopol. Ono gde Ameri hoce da izbegnu Huawei je trziste ostale telekomunikacione opreme, prvenstveno mreznih uredjaja, sto je mnogo osetljivije tlo. Huawei inace i zivi prvenstveno od tih proizvoda. Mogucnosti za spijunazu kroz jedan obican switch su neuporedivo vece od telefona.
Dakle, ako vec bacate hejt prema nekom, manite se i Apple i Googla, jedini ciji biznis se dobrano stiti ovom odlukom je Cisco.

laki

pre 4 godine

Jel se neko seća ZTE-a?! Ovo se desilo i njima pre par godina. Više i ne postoje (ja, 20. maj 2019 16:13)

Postoje, postoje..... I oni ce brzo da konkurisu i za 5g i 6g mrežu, a mobilni su im svakako prodavani dobro u aziji...

Miki

pre 4 godine

Nekima nije lako da razumeju da ne postoji multipolarni svet. Nadaju se ali ne razumeju. Sve sto cini danasnju civilizaciju, medicina, tehnologija... dolazi iz amerike. Kina nije izumitelj, njima je sve dato ili su uzeli tudje znanje. Pre 20 godina nisu znali sta je televizija.

Iks Oks

pre 4 godine

Mislim da ce rezultat svega ovog biti sledeci: Kinezi ce ovo iskoristiti da siroko promovisu svoj OS, zamena za Google Android, te ce poceti da polako istiskaju americki SW. Na kraju ce u Americi masovno koristiti telephone sa kineskim SW, sto je sa stanovista nacionalne sigurnosti jos ozbiljniji problem. Jednostavno ce umestoo GoogleDrive-a ljudi koristiti HuaweiDrive, na kineskim serverima ce se sve automatski backupovati,... Prakticno, Ameri ce svoj monopol u prikuljanju podataka sami predate Kinezima.

bo

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
(Mile, 20. maj 2019 14:04)
Za sta da ti vrati? Sta ti je uskraceno?

Apk

pre 4 godine

Ovo je ozbiljan problem za Huawei i firma će imati gadnih problema narednih godina. Prvo što ove servise koristi preko milijardu ljudi. A drugo što Google nije sam. Intel, Qualcomm, Broadcom i svi ostali isto povlače prava na korišćenje patenata. Tačno je da oni prave svoje procesore, ali koriste i patente drugih firmi u dizajnu tih procesora. Bez njih, izgubiće puno na performansama.

Dok se od ovoga oporave Samsung i Apple će ponovo da im pobegnu a u nižem segmentu konkurencija iz Kine ima da ih pojede (Xiaomi, Oppo, ZTE, Realme, Lenovo).

Možda to nije namera, ali Amerika će ovim potezom jasno pokazati ko je gazda u ITju. Ma koliko se Kinezi trudili, idalje im nisu ni blizu. Svi patenti i najvažnije tehnologije su kod Amerikanca.

Dragana

pre 4 godine

Pa neka Kina nalozi usporavanje procesa proizvodnje Iphone...i druge mere koje mogu da ostete americke interese...pa onda nece niko nikom nista.

Пера

pre 4 godine

Нема панике, активираће кинези свој оперативни систем који ће бити бољи од постојећег, а онда ће продавати више телефона него сада. Таман кад човек помисли да западњаци немогу бити глупљи они нас изненаде!

MrTech

pre 4 godine

Da bi instalirali Gapps telefon mora da se otkljuca tj trebace nam opet bootloader kod koji je Huawei ukinuo prosle godine, a onda ce nam trebati custom recovery (twrp) da bi sve to uradili, sto znaci da ce Huawei morati da pusti developerima svoje kodove. Za sve to treba malo vremena. Mozda ce i sam Huawei napraviti neki Google Gapps paket i omoguciti flesovanje (update) preko fabrickog EMUI Recovery (Oporavak) Mada prelazak na AOSP nebi bio los osim sto bi izgubili na bateriji i kameri softverski. Ima Huawei dosta mogucnosti.

Zli

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 20. maj 2019 14:04

Sto pitas Huawei i operatera?
Pitaj Google

Cemu dreka

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 20. maj 2019 14:04)
Vec kupljeni telefoni ce imati redovna azuriranja, potvrdio je Google.

Spectator

pre 4 godine

Huaweiju su suradnju otkazale tri najveće svjetske kompanije za proizvodnju čipova – Intel, Qualcomm i Broadcom. A to je puno veći problem.

Freedom Club

pre 4 godine

Vi se svadjate koji je ce telefon da bude najprodavaniji a ne vidite da zivimo u svetu u kome niko vise nije siguran kada kupi neku tehnologiju da mu nije ugradjen neki spijunski softver ili hardver.. Danas sam citao o tome da li postoje uopste dokazi da Huawei spijunira, odgovor je da ne postoje ali da je to vrlo moguce i verovatno i da je jako tesko to otkriti. To verovatno rade i svi drugi za potrebe svojih drzava. A zasto i ne bi kad vecina brine samo koja ce sledeca igracka da im bude? A to sto znaju vise o vama nego vasa najbliza rodbina vas ne zabrinjava? Ovo je pandorina kutija i cini mi se da se nece dobro zavrsiti po nas obicne smrtnike.

Sasa

pre 4 godine

Uh uh to sam cekao. Samo sibaj po lopovima intelektualne svojevine. Da im nije Amera i njihove tehnologije jos bi Kiniezi bili tamo negde u 1986-oj godini. Qualcomm i Intel im takodje otkazuju, sto fakticki znaci pocetak kraja za ovde bandite. Pobeda zdravog razuma, napokon. Hvala Trampu za ovo.

Ne kontam nista

pre 4 godine

Nije mi jasno. Sutra bi trebalo da bude promocija nove Honor 20 serije telefona. Hoce li oni imati na sebi Android Pie, te Google Play Store i ostale Google aplikacije? Aplikacije je moguce instalirati i iz drugih izvora, ali sta ce biti sa samim Androidom na tim telefonima?

Paja jase ponovo

pre 4 godine

(Totem, 20. maj 2019 13:58)

"Strucnjaku" Apple je poslednjih sest meseci kupio 25 firmi i to vecinu zbog njihovih patenata koje ce sve do jednog da upotrebe za svoje buduce proizvode tako da ce "NAJVEROVATNIJE DA PROPADNU" eeee jadni oni. ???

jako i do samog kraja

pre 4 godine

Klasična politička odluka koja će se teško primenjivati u praksi. A sve i da se primenjuje trajaće godinu dana maksimum. Tako da nema histerije i menjaže, Huavei je preozbiljna priča iz preozbiljne države i rešiće to u svom stilu. Tiha vodi breg roni.

18

pre 4 godine

Подржите Хуавеј и не купујте Ајфон :)
(psssst,it is i, Leclerc, 20. maj 2019 12:58)

Zbog ovoga, kupujem odmah iPhone XI Max kada izađe. Ozbiljan sam.

milan982

pre 4 godine

@Maksa,

nažalost Huawei telefoni odnedavno imaju zaključane bootloadere, tako da nećeš moći da instaliraš LineageOS i ostale Custom ROM-ove na njih.

Seneka

pre 4 godine

@Zoran

Pa nemoj onda više da koristiš bilokoji njihov servis. Dva najveća zla, a onda odešna YT preko Chroma i uzivas. Ajmo da budemo dosledni. Niko nikoga ni na ša ne tera.

MilankoVW

pre 4 godine

Xiaomi botovi preprodavci sa KP u delirijumu ekstaze! Najbolja vest svih vremena! Cene njihovih plastikanera idu 20% gore. Neverica. Sreca. Bonaca.

Marko

pre 4 godine

Dva pobenika ovih previranja Samsung i Apple .Korisnici će proceniti da android više nije pouzdan pa će masovno preći na IOS, a korisnici Huaweia prećiće na Samsung ali ne masovno.Sve u svemu neko je pogrešno procenio da može u potpunosti kontrolisati globalizam svet će biti sve podeljeniji.

psssst,it is i, Leclerc

pre 4 godine

Znaci kinofobi ukidaju Android huaweiu. Opasno će im skinuti popularnost. Pitam se da li Tramp ima veze s ovim.
(bananica, 20. maj 2019 13:58)
Значи тврдиш да се ови из САД плаше паса? :)

Poštovalac_stručnjak

pre 4 godine

Ma šta nema panike, sinu sam kupio mobilni od pesto eura i sad treba da brinem i teram dete da cita uputstva na engleskom... Ni pare vise nisu garant nicega...

zlo

pre 4 godine

Vi tamo bas ne razumete koliko je srpsko trziste nebitno? Pa ja godinama unazad ove kineske brendove vidim samo u Srbiji. Drugo, sta ce Apple ako Kinezi zatvore njihove fabrike?!? Au, tragedije. Morace da otvore fabriku ama bas bilo gde drugde...

Joker

pre 4 godine

Iskreno briga me za ovu zabranu, svakako je opet moj sljedeci telefon Samsung, note 10 vjerojatno. A i valjalo bi da se napravi neki drugi operativni sistem, iskreno govoreci Android me oduvijek zivcirao i nikada mi nije bio potpun, ni sada cak nisi rijsili neke bugove ili lagove, iOS me ne zanima nikako.

Seneka

pre 4 godine

Znači svi Srbi prelaze na nov kineski OS? Tek tako, zar ne? Samo da bi napakostili Guglu? Svi ćete da prestanete da koristite i YouTube, i Gugl Mape, i Chrome i Gmail, i ne želite ni ažuriranja od strane Gugla? Huavei ima oko 11% globalnog sharea. Nokia je 2013. godine imala oko 30%, i nije uspela sa poznatim OS brendom da napravi ozbiljan posao, a vi mislite da će ovi to lagano da urade? Sve sami Huavei botovi komentarišu vesti. Ne znam jel ste zaposleni u firmi, pa morate ili ste prosto neupućeni u ovu problematiku. Pa koliko je vremena Guglu trebalo da dovede Android do ovog nivoa kakav danas poznajemo? Nemojte da ste smešni, jedini kome ovde preti katastrofa je upravo Huavei. Gugle je i pre njih imao astronomsku zaradu.

Kursula

pre 4 godine

ovi sto piss da Huawei nije takmac eplu lupaju, Huawei se nikada nije takmicio sa apple vec sa samusngom.udji u bill koju prodavnicu u zapadnoj evropi I videces da je Huawei zakupio prodajni prostor veliki kao Samsung I apple zajedno, dajle I'ma ih I prodaju se.
drugo Huawei sam proizvodi SVOJE cipove, samo u neke telefone gura Qualcomm...Ali to je lako prebaciti, na Tim telefonima rade sto I Samsung, pola svojih cipova, pola Qualcomm, zacisno of trzistaa telefon se isto zove...
trece, ova stvar nece potrajati, trziste I potrosaci ce reagovati...
I konacno gugl ovim sebi puca u noge teraju ne samo Huawei nego gomilu drugih proizvodjaca da razvijaju svoj OS, a nikada ne znate kada ce next big thing biti izmisljen. Svet je postojao pre DOSa, pre Windows-a, pre Androida, pre iOSa...nece ni ovi OS biti mainstrim zauvek...

marsovac

pre 4 godine

A to sto znaju vise o vama nego vasa najbliza rodbina vas ne zabrinjava?
(Freedom Club, 20. maj 2019 22:36)

A zasto bi me brinulo? Nesto krijem? Ne, zivim posteno, od svog rada, i zab*** me sta google, huawei, americka, kineska ili srpska vlada znaju o meni!

BENELUX

pre 4 godine

Dok proizvode čarape i prskalice za tortu Kinezi su ok, sad kada naprave zver od telefona za male pare koja jede ajfone za doručak, uskraćujete im tržišta. Ovo je toliko podlo da pokazuje pravu suštinu globalizacije. Mi ćemo da prodajemo automobile dok vi motate kablove, mi ćemo da prodajemo patike dok ih vi proizvodite, a kad treba neko drugi da proizvodi ozbiljne stvari onda problem, a zašto? Pa valjda i ostatak sveta ima mozak i resurse za sebe, to im rade i za automobile i za sve drugo što ima više od 5 delova. Licemerno, razočaran sam u Google i ovakav sistem na planeti će dovesti do velikih gluposti u skorijoj budućnosti. Ljudi nisu više budale.

Seneka

pre 4 godine

Šta sve nećeš ovde pročitati, kao neka Huavei preregistruje firmu ili kupi drugu. Ameri su inače ovce i to ne bi primetili? A niko se ne pita, zašto ovo ne važi za npr, Xiaomi? Ne još uvek, samo zato što su privatna firma, za razliku od ovih koje direktno gura partija na vlasti.

Spyderco

pre 4 godine

Nisu mi jasni neki komentatori...
Znate li da se 95% mobilnih telefona u svetu proizvodi u Kini i da je Huawei samo prvi na Trampovoj listi.
(vlad, 20. maj 2019 16:07)

Ne kapiraju ništa bre. Kina je danas, kako se to nekada govorilo, radionica sveta. Kada bi danas stala proizvodnja u Kini, svetska sirotinja, Afrika i ostali, ne bi osetili velike posledice, čuvali bi svoje koze u pustinji kao i do sada. Najgore bi nadrljala tzv. zapadna civilizacija, koja bi se bez računara, telefona i tableta i ostale tehičke robe jednostavno ugasila. To se pre svega odnosi na amerikance koji već decenijama unazad potroše i prožderu više nego što su u stanju da proizvedu. Stariji se verovatno sećaju cena tehničke robe pre 30 i više godina, kada se proizvodila na zapadu, i kada su prvi video rekorderi koštali kao polovan auto. Vraćanje proizvodnje, a? Koliko bi koštao iPhone da se pravi u USA i kolika bi bila prodaja i profit? Fizički obim kineske proizvodnje niko u ovom momentu ne može da zameni, Indija ima potencijal, ali je od toga jako daleko još uvek. Prema tome, sve je ovo kaubojski blef za unutrašnju upotrebu. Kao i sa rusima, ovamo sankcije, a onamo pravimo Severni tok 2. Zima stiže, a treba grejati zadnjice.

marsovac

pre 4 godine

Jel se neko seća ZTE-a?! Ovo se desilo i njima pre par godina. Više i ne postoje (ja, 20. maj 2019 16:13)

Ne postoje!? Pitaj ipak google, razocaraces se...

Zoki

pre 4 godine

Američke kompanije su prisiljene na sankcije, tako da će verovatno ignorisati neke pokušaje Huaveja da ih izigra. Android i Google su najmanji problem. Novi operativni sistem, par aplikacija, emulator za App Store aplikacije i to je to. Daleko je veći problem otkazivanje ugovora za čipove. Tu može da dođe do kineskih protivmera. Kina još uvek kontroliše svetsko tržište retkih zemnih metala, koji su neophodni za proizvode visoke tehnologije, uključujući i čipove. Tamo gde su u pitanju samo patenti, Kinezi će to jednostavno ignorisati.

marsovac

pre 4 godine

A šta ako Kinezi zatvore Eplovu fabriku u Kini? (Djole_Kg, 20. maj 2019 17:36)

Pređu u Indiju u roku ODMAH!
(Ivan, 20. maj 2019 19:51)

Gde konkretno u roku ODMAH? Pitam da kupim plac za tetku... ti ocigledno nemas predstavu o velicini kineskih fabrika i indijskoj infrastrukturi! Ukratko - nasa najveca fabrika im dodje kao menza, a nasi putevu su bar vek ispred indijskih, zeleznice tu negde...

ja

pre 4 godine

kucam.ovo na huavej tabletu, u kuci imamo 4 njihova telefona. na pamet nam ne pada da menjamo firmu. budala je ko.misli da u ratu (bilo koje vrste) sa kinom moze da pobedi.

novikorisnik

pre 4 godine

@spectactor
ne zaboravi da je sva proizvodnja čioova uglavnom u Aziji, infrastrukturu imaju, a verovatno i dovoljno znanja da naprave isto ako ne i bolje...ovo će im samo biti podsticaj da ubrzaju razvoj i povećaju svoj uticaj na tržištu...amerikanci rade samo na svoju štetu...i može brzo da ih ne bude više uopšte na tehnološkoj karti sveta, ako tako nastave...

Jela

pre 4 godine

Нешто забрањивати и ускраћивати у 21 веку је нонсенс. Зна ли Америка нешто друго осим ембарга. Ок има и Linuks.Мислим да они који воде Googleтреба да се успротиве.Ако се људи навикну на друге системе Google ће бити оштећен. А ја ћу сигурно купити HUAVEJ.

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

uh najzad jedna tačna informacija. ovakav tekst je retkost, svi vole bombastične naslove, polutačna objašnjenja sa većom količinom fake vesti.
svaka čast.

profesorka

pre 4 godine

ekosistemima Google-a i Microsoft-a

EKOSISTEMIMA???????????

Ekosistem je pojam koji povezuje BIOCENOZU i STANIŠTE. On predstavlja vezu između ŽIVE i NEŽIVE PRIRODE.

Sedi 1.

Miki

pre 4 godine

Nekima nije lako da razumeju da ne postoji multipolarni svet. Nadaju se ali ne razumeju. Sve sto cini danasnju civilizaciju, medicina, tehnologija... dolazi iz amerike. Kina nije izumitelj, njima je sve dato ili su uzeli tudje znanje. Pre 20 godina nisu znali sta je televizija.

18

pre 4 godine

Подржите Хуавеј и не купујте Ајфон :)
(psssst,it is i, Leclerc, 20. maj 2019 12:58)

Zbog ovoga, kupujem odmah iPhone XI Max kada izađe. Ozbiljan sam.

Sasa

pre 4 godine

Uh uh to sam cekao. Samo sibaj po lopovima intelektualne svojevine. Da im nije Amera i njihove tehnologije jos bi Kiniezi bili tamo negde u 1986-oj godini. Qualcomm i Intel im takodje otkazuju, sto fakticki znaci pocetak kraja za ovde bandite. Pobeda zdravog razuma, napokon. Hvala Trampu za ovo.

Joker

pre 4 godine

Iskreno briga me za ovu zabranu, svakako je opet moj sljedeci telefon Samsung, note 10 vjerojatno. A i valjalo bi da se napravi neki drugi operativni sistem, iskreno govoreci Android me oduvijek zivcirao i nikada mi nije bio potpun, ni sada cak nisi rijsili neke bugove ili lagove, iOS me ne zanima nikako.

Apk

pre 4 godine

Ovo je ozbiljan problem za Huawei i firma će imati gadnih problema narednih godina. Prvo što ove servise koristi preko milijardu ljudi. A drugo što Google nije sam. Intel, Qualcomm, Broadcom i svi ostali isto povlače prava na korišćenje patenata. Tačno je da oni prave svoje procesore, ali koriste i patente drugih firmi u dizajnu tih procesora. Bez njih, izgubiće puno na performansama.

Dok se od ovoga oporave Samsung i Apple će ponovo da im pobegnu a u nižem segmentu konkurencija iz Kine ima da ih pojede (Xiaomi, Oppo, ZTE, Realme, Lenovo).

Možda to nije namera, ali Amerika će ovim potezom jasno pokazati ko je gazda u ITju. Ma koliko se Kinezi trudili, idalje im nisu ni blizu. Svi patenti i najvažnije tehnologije su kod Amerikanca.

Nemanja

pre 4 godine

Ovo ce pogoditi drzave tipa Banglades, Etiopija i - Srbija.
Da pojasnim - Huawei u USA, GB i u zapadnoj Evropi nije nikakav takmac Appleu na trzistu mobilnih telefona. iPhone je apsolutno dominantan na svim razvijenim trzistima. Jedinu konkurenciju iPhone ima u Samsungu (i to samo flagship modeli), i to ne konkurenciju u pravom smislu reci, vise je u pitanju kohabitacija kao neke alternative, da bi se izbegle optuzbe za monopol. Ono gde Ameri hoce da izbegnu Huawei je trziste ostale telekomunikacione opreme, prvenstveno mreznih uredjaja, sto je mnogo osetljivije tlo. Huawei inace i zivi prvenstveno od tih proizvoda. Mogucnosti za spijunazu kroz jedan obican switch su neuporedivo vece od telefona.
Dakle, ako vec bacate hejt prema nekom, manite se i Apple i Googla, jedini ciji biznis se dobrano stiti ovom odlukom je Cisco.

MilankoVW

pre 4 godine

Xiaomi botovi preprodavci sa KP u delirijumu ekstaze! Najbolja vest svih vremena! Cene njihovih plastikanera idu 20% gore. Neverica. Sreca. Bonaca.

Seneka

pre 4 godine

Od ovoga se Huavei neće oporaviti. Razviti nov operativni sistem, sa svim propratnim servisima i prodavnicom će biti dug i mukotrpan proces. Neki spominju Samsung Store. Pitanje: koliko vas koristi tu prodavnicu, a koliko vas Play prodavnicu? Ne ide to tako lako rođaci, a Gugl ovde nema izbora, nema to nikakve veze sa Eplom. I Intel i Qualcom su takođe otkazali saradnju, a danas će i Microsoft, kada su Huaveijevi laptopovi u pitanju. Mislim da im se crno piše, i da će ih vratiti na nivo lokalne, kineske firme. Eto prostora za neke nove i stare brendove da popune prostor. Lako je napraviti telefon hardverski, ali softver, i to dobar softver, mnogo teže. Nema spasa od ovoga, a Gugl će se snaći. Poslovali su oni odlično i pre pojave Huaveija kao nekog bitnog igrača.

123

pre 4 godine

Google i Facebook su dva najveća zla na Zemlji. Vražije firme.
(Zoran, 20. maj 2019 13:58)

Spaliti sve to na lomači. Šalu na stranu, jedne od najinovativnijih firmu na planeti koji su doneli revoluciju u našim životima. Na Vaš komentar ima mahom pluseva kliknutih sa proizvoda ovih i sličnih kompanija. Ironija. Slično se radilo u 15-tom veku matematičarima, fizičarima... Ovo je odgovor na pitanje zašto loše živim u Srbiji. Jer je 19.vek tek.

Totem

pre 4 godine

Zanimljivo je kad deoničari u jabuci zamisle da su vladari sveta pa kažu trampu ( koji usput pojma nema o it svetu na koji način funkcioniše ) da napadnu firmu koja ih je bacila sa trona i koja će uništiti i koreance .
Ništa , bićemo svedoci katastrofalnog pada jabučara u narednim godinama, samo gledajte.
Huawei će sada otvoriti sve bootloadere na svojim telefonima što će biti raj za sve ljude koji rade poboljšanja na androidu i one koji vole pravu slobodu (naročito za one na starijim modelima telefona) .
Sada će ih Huawei zviznuti sa Fokskonom preko delova tj Aple telefone a i Samsung (mada njih neće toliko) a otvoriće put Šaomi i Opu i svim ostalim manjim kineskim firmama.
Mislim da će gugl katastrofalno izgubiti tržište i da nikad više neće poslušati aple .
Uostalom svi zaboravljaju na gugl aps (gaps) koji se instalira kao dodatak na rom koji stavljate što je u tekstu jako dobro spomenuto .
I opet dobijate Huawei telefon koji koristi šta mu treba od gugla kao ju tjub i ostale servise a ne može im niko ništa.
Huawei ništa ne gubi naročito vlasnici telefona ,gubi gugl i ajfon !

Miloš

pre 4 godine

Ovo je totalna ludnica. Zamislite da prosečan Srbin, mora da instalira Gapps i da sa third part store-a skida aplikacije koje su mu potrebne. Lično, mislim da jako teško, uzimajući u obzir da naši ljudi ne vole da urade ni redovan update koji obezbeđuje Android. Drugo, da li Huawei stvarno misli, da će svojim razvojem OS-a uspeti korisnike da ubedi u kupovinu uređaja? Lično mislim da ne, postoje 2 primera za to, Microsoft OS koji je bio katastrofa, kao i ZTE, kinseski brend koji je imao jači razvoj nego Xiaomi danas. Treće, da li Google stvarno spreman da se odrekne jednog od najboljih svetskih brendova, trenutno, zarad nerešenih poslova trenunte Američke administracije. Lično mislim da nije. Sve je ovo jedna farsa, po meni, koja bi morala da dovede do toga da se i Kinezi i Ameri malo povuku u svom merenju one stvari, i shvate, da od svega ovoga mogu dugoročno samo da izgube! Lično, ne volim Huawei jer se bave isključivo i samo propagandom, kao i krađom gomile patenata, ali ovakav promašaj Google-a, Intel-a i SnapDragon-a mi je, kao utakmica Liverpool Barca u LŠ! DEBAKL!

Perica

pre 4 godine

Sopstveni OS = propast. Mnogi su pokusavali da ozive svoj OS, placajuci developere da prave aplikacije za njihov OS, ali to nije proslo. Pocetak kraja Huavei-ja

Marko

pre 4 godine

Dva pobenika ovih previranja Samsung i Apple .Korisnici će proceniti da android više nije pouzdan pa će masovno preći na IOS, a korisnici Huaweia prećiće na Samsung ali ne masovno.Sve u svemu neko je pogrešno procenio da može u potpunosti kontrolisati globalizam svet će biti sve podeljeniji.

zlo

pre 4 godine

Vi tamo bas ne razumete koliko je srpsko trziste nebitno? Pa ja godinama unazad ove kineske brendove vidim samo u Srbiji. Drugo, sta ce Apple ako Kinezi zatvore njihove fabrike?!? Au, tragedije. Morace da otvore fabriku ama bas bilo gde drugde...

Луда Косана

pre 4 godine

Мој следећи телефон је Huawei дефинитивно. Чим то Амери забрањују, значи да је у супротности са западним технолошким скривеним намерама.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

Iskreno briga me za ovu zabranu, svakako je opet moj sljedeci telefon Samsung, note 10 vjerojatno. A i valjalo bi da se napravi neki drugi operativni sist
em, iskreno govoreci Android me oduvijek zivcirao i nikada mi nije bio potpun, ni sada cak nisi rijsili neke bugove ili lagove, iOS me ne zanima nikako. (Joker, 20. maj 2019 15:13)

rekao bih da zivis ko car..... sigurno se bavis politikom.... ili krades....

Prvi?

pre 4 godine

Nekima nije lako da razumeju da ne postoji multipolarni svet. Nadaju se ali ne razumeju. Sve sto cini danasnju civilizaciju, medicina, tehnologija... dolazi iz amerike. Kina nije izumitelj, njima je sve dato ili su uzeli tudje znanje. Pre 20 godina nisu znali sta je televizija. (Miki, 20. maj 2019 16:47)

Druže, koji si ti razred osnovne škole?

Пера

pre 4 godine

Нема панике, активираће кинези свој оперативни систем који ће бити бољи од постојећег, а онда ће продавати више телефона него сада. Таман кад човек помисли да западњаци немогу бити глупљи они нас изненаде!

Maksa

pre 4 godine

Sledeći mob mi je huawei iz principa.
Ubacivao sam razne rom-ove i na svima sam se dobro snalazio, a rom-ovi bez gugla su leteli i trošili manje resursa i baterije.

Prognoza, ali ne vremenska

pre 4 godine

Ovo je mnogo glup potez Amerike i Trampa. Kinezi imaju priliku da u dva jednostavna koraka nateraju ameriku da ih moli za izvinjenje. Prvi korak je zabrana američkim kompanijama da proizvode telefone u Kini. Ovaj korak bi naneo štetu i kinezima, ali samo kratkoročno. Drugi korak je agresivnija promocija kineskih brendova koji za manje novca mogu ponuditi (i nude) iste ili bolje performanse od telefona američkih kompanija. Američke kompanije bi morale, ili da dižu cene uređaja jer im je radna snaga skuplja, ili da manje zarađuju po uređaju što je svejedno loše po njih. Dakle dugoročno Kinezi izlaze kao pobednici kako god da se okrene. Osim toga Kinezi su imali dosta vremena da pokupe znanje i tehnologiju što će se sada i pokazati, ameri će moći samo da gledaju i plaću. Doduše lično ne verujem da će ovo dugo potrajati jer Gugl, Qualcomm i Microsoft ovim potezom gube mnogo novca a ne verujem da su spremni da ga se odreknu jer je Trampu ćunulo da se lakta sa Kinezima preko njihovih leđa.

Iks Oks

pre 4 godine

Mislim da ce rezultat svega ovog biti sledeci: Kinezi ce ovo iskoristiti da siroko promovisu svoj OS, zamena za Google Android, te ce poceti da polako istiskaju americki SW. Na kraju ce u Americi masovno koristiti telephone sa kineskim SW, sto je sa stanovista nacionalne sigurnosti jos ozbiljniji problem. Jednostavno ce umestoo GoogleDrive-a ljudi koristiti HuaweiDrive, na kineskim serverima ce se sve automatski backupovati,... Prakticno, Ameri ce svoj monopol u prikuljanju podataka sami predate Kinezima.

kraja

pre 4 godine

"izgubiti pristup Google Play Storu, G-mailu i Youtube, kao i internet pretraživaču "Chrome""

...google secce granu na kojoj sedi...
...za cije babe zdravlje...???
...vidim da kinezi nisu ni iznenadjeni ni nespremni...
...iznenadjen sam da google ne gleda malo dalje od vasingtonske administracije...

Paja jase ponovo

pre 4 godine

(Totem, 20. maj 2019 13:58)

"Strucnjaku" Apple je poslednjih sest meseci kupio 25 firmi i to vecinu zbog njihovih patenata koje ce sve do jednog da upotrebe za svoje buduce proizvode tako da ce "NAJVEROVATNIJE DA PROPADNU" eeee jadni oni. ???

dzoni

pre 4 godine

Ovo je prilika da Samsung ,Hyawai ,Xiaomi ,Lenovo,Oppo itd sednu i zajedno naprave svoju prodavnicu ..do sad svi ti proizvodjaci nisu zaradjivali nista od prodaje aplikacija na svojim uredjajima..jer 30% islo guglu a ostalo kompaniji koja vlasnik aplikacije..Samsung ima svoj galaxy store ali kad bi seli zajedno google app store bi postao mrtvo slovo na papiru..store koji ne bi imao uredjaje na kojim bi radio a proizodjaci bi uzimali tih 30% a ne google kao do sad.

Poštovalac_stručnjak

pre 4 godine

Ma šta nema panike, sinu sam kupio mobilni od pesto eura i sad treba da brinem i teram dete da cita uputstva na engleskom... Ni pare vise nisu garant nicega...

Branko

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 20. maj 2019 14:04)

Pa valjda će google da ti vrati pare. Oni ti uskraćuju svoje servise a ne Huawei. Ili možda ti Tramp vrati, ili ti da u zamenu Motorolu.

vlad

pre 4 godine

Nisu mi jasni neki komentatori...
Znate li da se 95% mobilnih telefona u svetu proizvodi u Kini i da je Huawei samo prvi na Trampovoj listi.
Apsolutno podržavam razvoj aplikacija koje bi mogle da smanje udeo Google-a i uticaj Amerikanaca.
Sada definitivno treba razmisliti i o alternativi i za Microsoft, Facebook i td.
Amerikanci i Tramp treba da shvate da ovako i sebe miniraju.
Za neupućene, Android OS je takođe vrsta Linux-a i kao takav je open source.
Koliko je Windows loša platforma pokazuje i zadnja njihova izjava da prelaze na Linux (Unix) kernel...
Na kraju ispostavilo se da su Rusi bili u pravu za Amerikance i da im ni za šta ne treba više ukazati poverenje.

Spectator

pre 4 godine

Huaweiju su suradnju otkazale tri najveće svjetske kompanije za proizvodnju čipova – Intel, Qualcomm i Broadcom. A to je puno veći problem.

Vuk91

pre 4 godine

ethem

Pa pazi jedno je sta pise na nalepnici, kada je 95% delova proizvedeno u Kini. Svakako koristim Huawei i dalje cu, zabole me za google i za Trampa i za Ameriku.

Dragana

pre 4 godine

Pa neka Kina nalozi usporavanje procesa proizvodnje Iphone...i druge mere koje mogu da ostete americke interese...pa onda nece niko nikom nista.

jako i do samog kraja

pre 4 godine

Klasična politička odluka koja će se teško primenjivati u praksi. A sve i da se primenjuje trajaće godinu dana maksimum. Tako da nema histerije i menjaže, Huavei je preozbiljna priča iz preozbiljne države i rešiće to u svom stilu. Tiha vodi breg roni.

Zli

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 20. maj 2019 14:04

Sto pitas Huawei i operatera?
Pitaj Google

liki

pre 4 godine

Ovo je prilika da Samsung ,Hyawai ,Xiaomi ,Lenovo,Oppo itd sednu i zajedno naprave svoju prodavnicu ..do sad svi ti proizvodjaci nisu zaradjivali nista od prodaje aplikacija na svojim uredjajima..jer 30% islo guglu a ostalo kompaniji koja vlasnik aplikacije..Samsung ima svoj galaxy store ali kad bi seli zajedno google app store bi postao mrtvo slovo na papiru..store koji ne bi imao uredjaje na kojim bi radio a proizodjaci bi uzimali tih 30% a ne google kao do sad.
(dzoni, 20. maj 2019 13:54)

I huawei ima odličnu app store, huawei apps, ali se slažem sa tobom bilo bi dobro kad bi ujedinili svoje resurse, ništa im ne bi mogli....

psssst,it is i, Leclerc

pre 4 godine

Znaci kinofobi ukidaju Android huaweiu. Opasno će im skinuti popularnost. Pitam se da li Tramp ima veze s ovim.
(bananica, 20. maj 2019 13:58)
Значи тврдиш да се ови из САД плаше паса? :)

ja

pre 4 godine

kucam.ovo na huavej tabletu, u kuci imamo 4 njihova telefona. na pamet nam ne pada da menjamo firmu. budala je ko.misli da u ratu (bilo koje vrste) sa kinom moze da pobedi.

BENELUX

pre 4 godine

Dok proizvode čarape i prskalice za tortu Kinezi su ok, sad kada naprave zver od telefona za male pare koja jede ajfone za doručak, uskraćujete im tržišta. Ovo je toliko podlo da pokazuje pravu suštinu globalizacije. Mi ćemo da prodajemo automobile dok vi motate kablove, mi ćemo da prodajemo patike dok ih vi proizvodite, a kad treba neko drugi da proizvodi ozbiljne stvari onda problem, a zašto? Pa valjda i ostatak sveta ima mozak i resurse za sebe, to im rade i za automobile i za sve drugo što ima više od 5 delova. Licemerno, razočaran sam u Google i ovakav sistem na planeti će dovesti do velikih gluposti u skorijoj budućnosti. Ljudi nisu više budale.

Seneka

pre 4 godine

@Zoran

Pa nemoj onda više da koristiš bilokoji njihov servis. Dva najveća zla, a onda odešna YT preko Chroma i uzivas. Ajmo da budemo dosledni. Niko nikoga ni na ša ne tera.

VM

pre 4 godine

Pojašnjenje:

Android koji dobijate na telefonima je u stvari AOSP (Android Open Source Project) + GMS (Google Mobile Services). AOSP je open-source i Huawei ima pravo da ga koristi bez ikakvih obaveza prema Google-u. GMS je set aplikacija (Google Search, Google Chrome, Google Play Store, YouTube, GMail, Google Maps, Google Drive, Google Duo, Google Photos i Google Play Music) koje su u vlasništvu Google i za koje proizvođač telefona mora dobiti licencu od Google-a ako želi da ih preinstalira na telefonima koje prodaje. Ova licenca je besplatna.

Dakle, Huawei mora nekako da zameni navedene aplikacije novim, ali može i dalje da koristi Android kao osnovu za svoje telefone.

laki

pre 4 godine

Jel se neko seća ZTE-a?! Ovo se desilo i njima pre par godina. Više i ne postoje (ja, 20. maj 2019 16:13)

Postoje, postoje..... I oni ce brzo da konkurisu i za 5g i 6g mrežu, a mobilni su im svakako prodavani dobro u aziji...

bo

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
(Mile, 20. maj 2019 14:04)
Za sta da ti vrati? Sta ti je uskraceno?

dejan

pre 4 godine

Google i Youtube su zabranjeni u Kini odavno, takodje kineske carine na skoro sve strane proizvode su ogromne. Tako da nisu nevini ni jedni ni drugi

CHE

pre 4 godine

Hahaha izbice rat zbog telefona,androida,ios-a i ko zna cega jos...svet je poludeo totalno!Evo ja imam Iphone 6s i sta sad da ocekujem?!Ludilo bas...

MrTech

pre 4 godine

Da bi instalirali Gapps telefon mora da se otkljuca tj trebace nam opet bootloader kod koji je Huawei ukinuo prosle godine, a onda ce nam trebati custom recovery (twrp) da bi sve to uradili, sto znaci da ce Huawei morati da pusti developerima svoje kodove. Za sve to treba malo vremena. Mozda ce i sam Huawei napraviti neki Google Gapps paket i omoguciti flesovanje (update) preko fabrickog EMUI Recovery (Oporavak) Mada prelazak na AOSP nebi bio los osim sto bi izgubili na bateriji i kameri softverski. Ima Huawei dosta mogucnosti.

Gde je zte?

pre 4 godine

Za ovog sto pita gde je ZTE-eno ga bavi se profitabilnim delom telekomunikacija-optika, wireless i bazne stanice. Cist profit u 2018 8 milijardi RMB sto je milijarda eura. 80.000 zaposlenih

MadMax

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
(Mile, 20. maj 2019 14:04)

Posalji Google-u tuzbu ili Trampu!

Ne kontam nista

pre 4 godine

Nije mi jasno. Sutra bi trebalo da bude promocija nove Honor 20 serije telefona. Hoce li oni imati na sebi Android Pie, te Google Play Store i ostale Google aplikacije? Aplikacije je moguce instalirati i iz drugih izvora, ali sta ce biti sa samim Androidom na tim telefonima?

Sale

pre 4 godine

LOL Kakve greške u tekstu. Android je os otvorenog koda i niko ne može zabraniti njegovo korišćenje. Ovde je reč o dodatnim vlasničkim softverom koji se uskraćuje, a kinezi su to rešili uvođenjem svojih servisa.

Spyderco

pre 4 godine

Nisu mi jasni neki komentatori...
Znate li da se 95% mobilnih telefona u svetu proizvodi u Kini i da je Huawei samo prvi na Trampovoj listi.
(vlad, 20. maj 2019 16:07)

Ne kapiraju ništa bre. Kina je danas, kako se to nekada govorilo, radionica sveta. Kada bi danas stala proizvodnja u Kini, svetska sirotinja, Afrika i ostali, ne bi osetili velike posledice, čuvali bi svoje koze u pustinji kao i do sada. Najgore bi nadrljala tzv. zapadna civilizacija, koja bi se bez računara, telefona i tableta i ostale tehičke robe jednostavno ugasila. To se pre svega odnosi na amerikance koji već decenijama unazad potroše i prožderu više nego što su u stanju da proizvedu. Stariji se verovatno sećaju cena tehničke robe pre 30 i više godina, kada se proizvodila na zapadu, i kada su prvi video rekorderi koštali kao polovan auto. Vraćanje proizvodnje, a? Koliko bi koštao iPhone da se pravi u USA i kolika bi bila prodaja i profit? Fizički obim kineske proizvodnje niko u ovom momentu ne može da zameni, Indija ima potencijal, ali je od toga jako daleko još uvek. Prema tome, sve je ovo kaubojski blef za unutrašnju upotrebu. Kao i sa rusima, ovamo sankcije, a onamo pravimo Severni tok 2. Zima stiže, a treba grejati zadnjice.

nedostizni

pre 4 godine

Baš me briga za Huawei (a kucam ovo sa Honora što mu dođe isto). Ali što bih se sekirao za neku korporaciju bila ona kineska ili američka. Ako propadnu, sledeći telefon neki Xiaomi i aj zdravo.

Freedom Club

pre 4 godine

Vi se svadjate koji je ce telefon da bude najprodavaniji a ne vidite da zivimo u svetu u kome niko vise nije siguran kada kupi neku tehnologiju da mu nije ugradjen neki spijunski softver ili hardver.. Danas sam citao o tome da li postoje uopste dokazi da Huawei spijunira, odgovor je da ne postoje ali da je to vrlo moguce i verovatno i da je jako tesko to otkriti. To verovatno rade i svi drugi za potrebe svojih drzava. A zasto i ne bi kad vecina brine samo koja ce sledeca igracka da im bude? A to sto znaju vise o vama nego vasa najbliza rodbina vas ne zabrinjava? Ovo je pandorina kutija i cini mi se da se nece dobro zavrsiti po nas obicne smrtnike.

Jela

pre 4 godine

Нешто забрањивати и ускраћивати у 21 веку је нонсенс. Зна ли Америка нешто друго осим ембарга. Ок има и Linuks.Мислим да они који воде Googleтреба да се успротиве.Ако се људи навикну на друге системе Google ће бити оштећен. А ја ћу сигурно купити HUAVEJ.

milan982

pre 4 godine

@Maksa,

nažalost Huawei telefoni odnedavno imaju zaključane bootloadere, tako da nećeš moći da instaliraš LineageOS i ostale Custom ROM-ove na njih.

Kursula

pre 4 godine

ovi sto piss da Huawei nije takmac eplu lupaju, Huawei se nikada nije takmicio sa apple vec sa samusngom.udji u bill koju prodavnicu u zapadnoj evropi I videces da je Huawei zakupio prodajni prostor veliki kao Samsung I apple zajedno, dajle I'ma ih I prodaju se.
drugo Huawei sam proizvodi SVOJE cipove, samo u neke telefone gura Qualcomm...Ali to je lako prebaciti, na Tim telefonima rade sto I Samsung, pola svojih cipova, pola Qualcomm, zacisno of trzistaa telefon se isto zove...
trece, ova stvar nece potrajati, trziste I potrosaci ce reagovati...
I konacno gugl ovim sebi puca u noge teraju ne samo Huawei nego gomilu drugih proizvodjaca da razvijaju svoj OS, a nikada ne znate kada ce next big thing biti izmisljen. Svet je postojao pre DOSa, pre Windows-a, pre Androida, pre iOSa...nece ni ovi OS biti mainstrim zauvek...

Hehe

pre 4 godine

Pa valjda će google da ti vrati pare. Oni ti uskraćuju svoje servise a ne Huawei. Ili možda ti Tramp vrati, ili ti da u zamenu Motorolu. (Branko, 20. maj 2019 15:10)

I Motorola je kineska. Pripada Lenovo grupi.

novikorisnik

pre 4 godine

@spectactor
ne zaboravi da je sva proizvodnja čioova uglavnom u Aziji, infrastrukturu imaju, a verovatno i dovoljno znanja da naprave isto ako ne i bolje...ovo će im samo biti podsticaj da ubrzaju razvoj i povećaju svoj uticaj na tržištu...amerikanci rade samo na svoju štetu...i može brzo da ih ne bude više uopšte na tehnološkoj karti sveta, ako tako nastave...

Cemu dreka

pre 4 godine

Ne paničim, samo se pitam ko će da mi vrati pare za telefon. Mobilni operater, ili proizvođač Huawei
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mile, 20. maj 2019 14:04)
Vec kupljeni telefoni ce imati redovna azuriranja, potvrdio je Google.

marsovac

pre 4 godine

A to sto znaju vise o vama nego vasa najbliza rodbina vas ne zabrinjava?
(Freedom Club, 20. maj 2019 22:36)

A zasto bi me brinulo? Nesto krijem? Ne, zivim posteno, od svog rada, i zab*** me sta google, huawei, americka, kineska ili srpska vlada znaju o meni!

marsovac

pre 4 godine

A šta ako Kinezi zatvore Eplovu fabriku u Kini? (Djole_Kg, 20. maj 2019 17:36)

Pređu u Indiju u roku ODMAH!
(Ivan, 20. maj 2019 19:51)

Gde konkretno u roku ODMAH? Pitam da kupim plac za tetku... ti ocigledno nemas predstavu o velicini kineskih fabrika i indijskoj infrastrukturi! Ukratko - nasa najveca fabrika im dodje kao menza, a nasi putevu su bar vek ispred indijskih, zeleznice tu negde...

marsovac

pre 4 godine

Jel se neko seća ZTE-a?! Ovo se desilo i njima pre par godina. Više i ne postoje (ja, 20. maj 2019 16:13)

Ne postoje!? Pitaj ipak google, razocaraces se...

Seneka

pre 4 godine

Znači svi Srbi prelaze na nov kineski OS? Tek tako, zar ne? Samo da bi napakostili Guglu? Svi ćete da prestanete da koristite i YouTube, i Gugl Mape, i Chrome i Gmail, i ne želite ni ažuriranja od strane Gugla? Huavei ima oko 11% globalnog sharea. Nokia je 2013. godine imala oko 30%, i nije uspela sa poznatim OS brendom da napravi ozbiljan posao, a vi mislite da će ovi to lagano da urade? Sve sami Huavei botovi komentarišu vesti. Ne znam jel ste zaposleni u firmi, pa morate ili ste prosto neupućeni u ovu problematiku. Pa koliko je vremena Guglu trebalo da dovede Android do ovog nivoa kakav danas poznajemo? Nemojte da ste smešni, jedini kome ovde preti katastrofa je upravo Huavei. Gugle je i pre njih imao astronomsku zaradu.

Seneka

pre 4 godine

Šta sve nećeš ovde pročitati, kao neka Huavei preregistruje firmu ili kupi drugu. Ameri su inače ovce i to ne bi primetili? A niko se ne pita, zašto ovo ne važi za npr, Xiaomi? Ne još uvek, samo zato što su privatna firma, za razliku od ovih koje direktno gura partija na vlasti.

Zoki

pre 4 godine

Američke kompanije su prisiljene na sankcije, tako da će verovatno ignorisati neke pokušaje Huaveja da ih izigra. Android i Google su najmanji problem. Novi operativni sistem, par aplikacija, emulator za App Store aplikacije i to je to. Daleko je veći problem otkazivanje ugovora za čipove. Tu može da dođe do kineskih protivmera. Kina još uvek kontroliše svetsko tržište retkih zemnih metala, koji su neophodni za proizvode visoke tehnologije, uključujući i čipove. Tamo gde su u pitanju samo patenti, Kinezi će to jednostavno ignorisati.

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

uh najzad jedna tačna informacija. ovakav tekst je retkost, svi vole bombastične naslove, polutačna objašnjenja sa većom količinom fake vesti.
svaka čast.