Ponedeljak, 10.12.2018.

16:15

Prvi pametni telefoni sa kamerama od 48 megapiksela stižu uskoro

Izvor: B92, The Verge

Prvi pametni telefoni sa kamerama od 48 megapiksela stižu uskoro IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 5 godina

@(ja, 10. decembar 2018 17:44)

A6000 (aparat sa APS-C senzorom od 24 MP) u kompletu sa kit objektivom je nov u ranji oko 500 evra... znači, veći senzor od tih "komaktnih" aparata koje pominješ, plus što možeš da mu menjaš objektive, da mu stavljaš dodatni blic i slično, snima Full HD savim fino, a relativno je malih dimenzija jer je "Mirrorless" (u kompletu sa takozvanim "palačinka" objektivom bi bio malo veći možda nego neki "kompaktni" aparat). Naravno, ako se neko ne razume u aparate i traži nešto jednostavno za upotrebu, postoji "automatski" režim pored onih koji su "manual".

Stariji modeli sa APS-C senzorom ima da se nađu i jeftinije (kao polovni)... NEX5N sa kit objektivom bi trebalo da može da se nađe i za oko 150 evra polovan (ne znam da li ih negde prodaju nove jer je stariji model)... isto mu se menjaju objektivi, može da snima Full HD, mada ima 16 MP, slabiju osetljivost nego A6000, autofokus mu nije na nivou kao na A6000, nema priključak za normalan blic kao A6000 što ima, ali za neku "casual" upotrebu mislim da bi bio OK za te pare nekom kome nije potreban neki baš profi aparat... i definitivno bi bio mnogo bolji nego neki "point&shoot" aparat od 150 evra.

Maks

pre 5 godina

@(Marko, 10. decembar 2018 19:44)

Sony ako ima neku novu tehnologiju koja bitno poboljšava kvalitet, logično bi bilo da je prvo valjda uvede na svoje flagship aparate.

Pogledaj profesionalne Sony aparate i koji im aparat daje ubedljivo najbolje rezultate pri slabom osvetljenju... aparati iz A7S serije sa 12 megapiksela, iako i na aparatima poput onih iz A7, A7R i A9 serije sa 24, 36 i 24 megapiksela (A9 im je najskuplji, a ima manje megapiksela nego A7R) na senzoru ispred piksela imaju mikro sočiva da uhvate više svetla... opet je onaj sa manje megapiksela bolji što se osetljivosti tiče kada se poredi nov aparat sa novim.

Naravno, to ne znači da je svaki aparat sa manje megapiksela bolji što se osetljivosti tiče... to zavisi i od tehnologije senzora, koliko je to nova/stara tehnologija, ali one sa manje megapiksela mogu bolje da optimizuju da hvataju više svetla.

Dodatni megapikseli na senzoru takođe utiču na količinu šuma jer se senzor više greje kada ima veću gustinu piksela i ima više šuma ako poredimo dva senzora koji koriste sličnu tehnologiju.

Čak i sa "back-illuminated" tehnologijom na A9 (da tranzistori nisu ispred piksela, da što više svetla uhvati) A7S bez te tehnologije (znači, tranzistori su mu ispred piksela) opet hvata više svetla i ima manje šuma.

Aparati iz A7S serije su među najboljim aparatima na tržištu što se čistine slike tiče (što manje šuma) i hvatanja svetla tiče, bez obzira na cenu i marku. Njemu i ISO 30 000 izgleda čisto.

Knez

pre 5 godina

Osnovno je u objektivu, a ne u pikselima. Pikseli su neophodni ako se sa fotografijom dalje radi, recimo posteri i slično. Što je više piksela, to dimenzija postera može da bude veća i može da se meri metrima! Inače slika je kao džemper. Tkanje ako se mnogo razvuče, postaje providno i retko, važniji je kvalitet materijala...

pa

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43

Ta kamera je jos prije par godina prevazidjena. Dzabe 41 piksel, kada nije uzimala dovoljno svetlosti niti imala stabilnost, fokus i ostrinu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pas, 10. decembar 2018 17:33)

"stabilnost, fokus i ostrinu"? Molim te da mi ovo objasnis, na sta mislis?
Nije imala fokus i ostrinu? Bila je remek delo za to vreme, poslednje Daniela Dinning-a, bivseg Nokia kamera gurua. Ja sam imao stariju i sto se kamerice tice, losiju Nokia N8 sa 1/1.72" velicinom senzora iz 2010 godine i danas kad uporedim slike sa svog iPhone SE koji ima velicinu senzora kao i vecina modernih smartphona iz 2016, slike sa N8 su verovali ili ne bolje.

Zlobni cinik

pre 5 godina

@ Pro kompakti Sony RX i Canon G su bolji, ali koštaju od oko 700€ dalje.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 10. decembar 2018 17:44)

Mala ispravka :
Cene i u ovoj kategoriji padaju tako da za već za cca 500 € možeš da nađeš namenski fotoaparat u toj kategoriji po toj ceni, a da za preostalu razliku do cene premijum telefona kupiš vrlo dobar telefon. A za nešto manje od 500 € možeš čak i kod nas da kupiš fotoaparat dimenzija da lako stane u džep, a sa APS- C senzorom ( da ne reklamiram proizvođača ) i sa kvalitetom fotografija, naročito uu slabim svetlosnim uslovima, kakve kamere na telefonima nikad neće imati!

...

pre 5 godina

Sony već par godina ima EXMOR senzore od 20-25 Mpix u svojim telefonima i 25-36 Mpix u kamerama/fotoaparatima, tako da je ovo samo korak dalje. Inače, ne slažem se sasvim da broj piksela nije važan, naravno da veličina senzora FIZIČKI diktira ulogu u svemu, ali su moderni senzori dosta bolji po pitanju odnosa signal/šum, imaju veću površinu od starijih modela od pre 5-10-15 godina i u dobrim svetlosnim uslovima vam taj broj piksela npr. može izigravati digitalni zum "bez gubitaka" u oštrini, naravno gledano u odnosu na nižu rezoluciju.

Lincoln

pre 5 godina

Ja sam I dalje uveren da broj megapiksela ima daleko manji uticaj na kvalitet fotografije nego samo sočivo u šta sam se uverio više puta. Marketing je čudo.

maxi

pre 5 godina

Kad mi krenu ovi ništa bez fotoaparata... Slažem se, ali ako si profi, a ako nisi šta te briga telefoni prave odlične fotografije i ne samo to uzmi prve digitalne fotoaparate, smeće u odnosu na šta danas rade telefoni. Tako da je fotokamera širok pojam ima ih i koji su super i koji su prosek i koji su smeće.

Zlobna veverica

pre 5 godina

nzm ja imam kuci nikon aparat prosecan digitalni. preko dana slike su ok jos ima pravi opticki zoom 5x ali u mracnijem okruzenju slike su toliko lose ne verujem. moj s8 ima kvalitetnije slike nocu nego aparat koji sam platio skoro 20k pre par godina
(niki, 10. decembar 2018 23:18)

To je zato sto ne znas osnove digitalne fotografije.
S8 ce napraviti fotografiej koje ce extra izgledati na displeju, ali kada ih gledas na vecem ekranu, videces previse nepravilnosti.
Prva je znatna kolicina suma, jer u uslovima loseg osvetljenja, podize ISO vrednost preko 1600, sto uvek dovodi do suma.
Nikon,verovatno idiot, trazi svetlo za dobru fotografiju, a blicevi na njima su veoma ogranicene potrebne vrednosti, tako da su efikasni do nekih 3m.

Da imas neki dslr ili mirrorles aparat i uporedis ga sa s8 u bilo kojim uslovima, shvatio bi da je telefonska kamera, u najboljem slucaju, samo upotrebljiva.

Dodavanjem nekoliko kamra u telefone, pokusavaju da dobiju ono sto telefoni do sada nisu mogli, a to je dubina polja, bokeh i sl. , sa manje ili vise uspeha, ali se i dalje radi o veoma malim senzorima i socivima na fiksnoj ziznoj daljini,te se softverskim preklapanjem postizu ti efekti.

Za vecinu,telefoni prave sasvim dobre fotografije,iako se ne mogu porediti sa ozbiljnijim kamerama,cak i iz pocetne ,amaterske klase.

senzor

pre 5 godina

Jeste, zato su slike sa VGA rezolucijom najkvalitetnije. Mreza piksela je najmanja, i svetlost najvise dopire do senzora.
@najjaciStrucnjak)

Ti si bas bukvalista :) Da, ako bi hipoteticki nekome vga rezolucija bila dovoljna za njegovu KONKRETNU primenu, uz isti senzor i optiku, slika ce mu biti bolja nego ona sa vecom rezolucijom.

Naravno da je vga rezolucija preslaba za bilo sta, ali ovo u cemu se ovde govori su rezolucije od 40 megapiksela u odnosu na one od 12,14 ili 18 megapiksela. Sta ti vredi ta rezolucija kada to ne mozes da vidis na ekranu ili razvijenoj fotografiji?

Za mene je vest broj piksela samo ako je istovremeno i drasticno poboljsana osetljivost i tehnologija senzora. Posto je tu razvoj jako spor, preterivanje sa rezolucijom sam po sebi ne donosi nikakav boljitak, naprotiv.

Ovi pikseli imaju novi tip "zidova" koji odbijaju svetlost u piksel, tako da nisi u pravu.
@(Marko, 10. decembar 2018 19:44)

Da procitao sam originalni clanak, ali to je opet marketing, slicnih prica pred najavu novih proizvoda sam se nacitao sto puta, a onda u praksi vidis nesto sasvim drugo. Sacekajmo realne testove.

@Autosovinista
Senzor je podjednako vazan kao i optika. To mozemo da vidimo na primeru ljudskog oka koje takodje ima minijaturnu optiku.

jest

pre 5 godina

Bolje sam fotke pravio sa kamerom od 3,5 Mp (EOS d30) I printao na format 50x70cm (genuine fractal) nego sto mogu ove kamere sa mega Mp. Ah da ne zaboravim, nije bilo ni RAW zapisa.

niki

pre 5 godina

nzm ja imam kuci nikon aparat prosecan digitalni. preko dana slike su ok jos ima pravi opticki zoom 5x ali u mracnijem okruzenju slike su toliko lose ne verujem. moj s8 ima kvalitetnije slike nocu nego aparat koji sam platio skoro 20k pre par godina

Autošovinista

pre 5 godina

Senzor, digitalni foto aparat u mobilnom uopšte ne funkcioniše tako kako ti zamišljaš. Jedno si na tragu, povećavaju broj megapiksela, jer tako manipulišu motivima kupaca. Za kvalitet fotografije je najbitnija optika koju ionako mobilni ne može da ima nikakvu, jer jednostavno nema nikakvo sočivo.

Maks

pre 5 godina

Nema smisla stvaljati toliko megapiksela na toliko sitan senzor kao telefoni što imaju... senzor im je možda veličine kao nokat na malom prstu... za toliko mali senzor je i 12 megapiksela mnogo, obzirom da se proizvode novi profesionalni Full Frame aparati (čiji je senzor otprilike veličine kao kutija šibica) sa senzorom od 12 megapiksela koji sa tih 12 megapiksela imaju neuporedivo bolji kvalitet slike čak i od najskupljih flagship iPhone i Samsung telefona.

To što sad kao telefoni snimaju nekakav "4k", taj "4k" naravno ne može da se poredi sa kvalitetom i oštrinom 4k videa sa nekog ozbiljnog aparata... možda bi moglo da se uporedi sa HD videom sa nekom starog aparata... a 48 megapiksela je ko za 8k.... šta će telefonu to?

Bolje da su stavili 4 megapiksela na telefon (oko duplo više nego za Full HD) i da znatno poboljšaju kvalitet pri slabom osvetljenju, nego što stavljaju tolike megapiksele.

Pogledajte koja čuda radi A7SII aparat sa njegovih 12 megapiksela i za šta ga ljudi koriste... skoro su mediji pisali o tome da je baš taj aparat korišćen za snimanje celog jednog Hollywoodskog filma umesto filmske video kamere jer ima fenomenalno dobar kvalitet videa.

Ako je kvalitet sa senzora od 12 megapiksela sasvim dovoljno i za bioskopsko platno, šta će telefonu 48 megapiksela?

Potražite na YouTube samo "a7sii night" i pogledajte kakav vrhunski kvalitet videa taj aparat ima bez bliceva i lampi za osvetljenje... i sa osvetljenjem od mesečine super izgleda.

Swedenonline

pre 5 godina

Xiaomi izbacuje budžet verziju sa tom kamerom Mi 8s početkom godine u Indiji a u prvoj polovini, nejasno da li će se zvati Mi 9 ili Mi 10 (X? pošto vole da se vrte oko iPhone oznaka) ali na zadnjem Snapdragonu - 8150.

https://www.notebookcheck.net/Details-of-the-Xiaomi-Mi-9-surface-Snapdragon-8150-and-Sony-IMX586-48-MP-camera-inbound.357326.0.html

alex

pre 5 godina

Svi nešto prave na pametnim telefonima bolje procesore,fotoaparate,..., nijedan proizvođač još nije rekao da če napravit pametni telefon koji če imat današnje standarde ali bi mu baterija držala 7 dana..

Flagship

pre 5 godina

Pametni telefoni su kao i onaj Dalamatinac, koji e svom magarcu obraća rečima: "Mago, mago, moje lipo blago . vodariš me, duvaniš me, piz****iš me. Još da znaš krua misit, ne bi se ni ženia". Tako danas i pametni telefoni - sve rade, ali ne znaju "krua misit". :=)

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43)

Lumia 1020 je bila još bolja.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Dakle, nikakav revolucionarni skok (uostalom, vec je bila neka Nokia od 40 mp jos pre nekoliko godina). Govorim ocigledne stvari, ali marketing pali kod zapanjujuceg broja ljudi. Zamisljaju megapixele kao konjske snage kod SUS motora.
(Dex, 10. decembar 2018 16:27)

Ta Nokia je imala kameru koja i dan-danas može na crtu sa bilo kojim modelom. A uz opšti softverski napredak, to će biti čudo neviđeno. Pa sta samo Google radi sa svojim Pixelima i to sa jednom jedinom kamerom.

Hehe

pre 5 godina

Ovo kao nekada sto je intel dizao frekvencu na svojim P4 procesorima do besvesti, a nije bilo nekog znacajnog poboljsanja. Tako i ovi sad sa pixelima. Zato i obican "idiot" aparat od 200e u auto modu sa manje pixela pravi bolje slike od bilo kog telefona sa milion pixela.

lol

pre 5 godina

Nokia N8 (2010 godina) je imala senzor 7.1 x 5.2mm (1/1.83"), samsung s9 ima 1/3.6", tu se zaustavlja prica o kvalitetu kamera na danasnjim telefonima... Nokia je bukvalno kaznjena sto je pravila kvalitetne uredjaje i sto je terala svoje, koliko god da je napravila gresku sto nije presla na android nego razvijala svoj sistem koji joj je i doneo mesto apsolutnog lidera trzista. Jednostavno se u danasnjem svetu kvalitet ne prasta, a da ne pricamo ako ne ulazete u marketing pored toga, a svi znamo ko je dosao kao alternativa nokiji i sa kojim kvalitetom uredjaja. Ne znam da li se secate prve jabuke, napredovali su doduse malo od tada, ali im je i cena porasla visestruko. Secam se da je izgledao kao igracka naspram N8, po svim aspektima, i mislim, sada vecina telefona i jeste takva, gomila zalepljene plastike koja se od konkurencije razlikuje samo na osnovu znaka sa prednje ili zadnje strane.

dd

pre 5 godina

kad ce ljudi da shvate da nije sve u megapikselima nego u SENZORU I OBJEKTIVU.

mozes ti na smartfonu da imas milion piksela ali to nicemu ne sluzi...pa sta vi mislite zasto prave profi fotoaparate sa objektivima i mocnim senzorima?

uslov da napravis kvalitenu fotograiju je senzor i objectiv koji imaju mocan zoom i da te nazovi piksele isprate i obrade u kvalitetnu fotogafiju!sa ugradjenim mocnim procesorima za obradu slike

to na smartfonu ne mozes,mozes neki portret,selfi i cao,kvalitetnu fotografiju nema teoretske sanse da napravis!

ali to je jedna mocna reklama koja deluje na kupce... mogli su odmah na 100 piksela!!

najjaciStrucnjak

pre 5 godina

Sto ima vise piksela, to ce manje svetlosti da dopre do senzora. Zamislite da drzite resetku ispred ociju, broj piksela bi bio srazmeran gustini te resetke. Kod malih senzora u mobilnim telefonima taj efekat je narocito izrazen. Taj broj bi trebao da bude kompromis izmedju rezolucije i kvaliteta slike. Naravno koga to interesuje, uredjaji se ionako ne prodaju na osnovu realnih, nego umisljenih stvari. Ljudski mozak je vrlo podlozan manipulaciji, i to marketing naravno maksimalno iskoristava.
(senzor, 10. decembar 2018 17:55)

Jeste, zato su slike sa VGA rezolucijom najkvalitetnije. Mreza piksela je najmanja, i svetlost najvise dopire do senzora.

ja

pre 5 godina

808 Nokia je imala senzor od pola inča, ovi danas imaju 1:2,55``. to je oko 2-3 mm krača diagonala. Huawei ima i Raw zapis. Nokia 808 nema bolju sliku od Ascend P20. Na Xiaomi imam manuel program. jedino što bi voleo je Stack program. Da smanjiš šum, za nočni foto. Danas imaš i stabilizaciju slike. I ne, fotofoni su sredili da običnih kompakt kamera više nema. Takođe su senzori sada veči nego u jeftinim kompaktima. Pro kompakti Sony RX i Canon G su bolji, ali koštaju od oko 700€ dalje.

megatronman

pre 5 godina

Svašta. I dalje nema žarišnu daljinu već (jaki) algoritam koji je ne može zamjeniti. Kako kaže ovdje jedan čitaoc, kamera od 5 MP napravi bolju fotku.

fxms

pre 5 godina

Nikon D850 ima 45.7 megapiksela, to cudo ce imati 48? Nikonov fx senzor je 35.9 x 23.9mm a ovaj je koliko puta manji, 40, 50? Da pojasnim grubo, to vam je kao kada bi ufotkali nesto sa D850 usli u editor, i povecali rezoluciju na 2000 megapiksela, na stranu to sto trenutno najveca rezolucija ekrana na trzistu iznosi 33mpx, pa vi vidite upotrebnu vrednost senzora velicine zrna graska (a i manje)...

Pas

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43

Ta kamera je jos prije par godina prevazidjena. Dzabe 41 piksel, kada nije uzimala dovoljno svetlosti niti imala stabilnost, fokus i ostrinu.

Marko

pre 5 godina

Ovde se radi o kombimaciji piksela, 4 piksela predstavljaju jedan. Tako da teorijski taj jedan piksel ima 1.6 mikrona, sto je mali napredak u odnosu na danasnjih 1.4 koliko ima vecina top modela. U uslovima odlicnog osvetljenja imace opciju fotografisanja punom rezolucijom, a to ce biti veoma detaljne fotografije.

Inace to koliko ce piksel primiti svetlosti, ne zavisi samo od njegove velicine, nego i od otvora blende. A sama fotografija zavisi jos od nekoliko stvari, ukljucujuci i softver.
Sto se tice obicnih starih fotoaparata, ne bih se slozio da su bolji od vodecih telefona. Moj S9+ daje bolje fotografije od Canona placenog 200 evra pre 10 godina, mada Canon nije daleko kad nije potreban toliko brz autofokus. Video zapis je miljama daleko u korist S9+.

senzor

pre 5 godina

Sto ima vise piksela, to ce manje svetlosti da dopre do senzora. Zamislite da drzite resetku ispred ociju, broj piksela bi bio srazmeran gustini te resetke. Kod malih senzora u mobilnim telefonima taj efekat je narocito izrazen. Taj broj bi trebao da bude kompromis izmedju rezolucije i kvaliteta slike. Naravno koga to interesuje, uredjaji se ionako ne prodaju na osnovu realnih, nego umisljenih stvari. Ljudski mozak je vrlo podlozan manipulaciji, i to marketing naravno maksimalno iskoristava.

СЕНОВИЋ

pre 5 godina

Кад се појави телефон који сам пуни батерију, соларно на пример, јавите .

Pera

pre 5 godina

Posle dve godine koriscenja Honor 7 Lite telefona kojim sam bio prezadovoljan, a kamera mu je bila fantasticna sada sam se odlucio za Honor 7C. Gospode koji krs od kamere, tako sam se razocarao da to nije normalno... Mracne fotke, nema nikakvih podesavanja... Prethodni fon je imao raznorazna podesavanja, i PRO PHOTO opciju da sam sve podesim rucno, ovaj ni 1% cele te stvari... Haos...

verujemo, verujemo

pre 5 godina

Je li? Pa ni ove sad od 15 sa novih modela ne prave slike kako obicni digitalni aparati od 5 megapiksela, u cemu je svrha? Lepo te slike izgledaju na telefonu kojim su slikane, ali na normalnom monitoru od 20 inca ne mogu da se mere sa slikama iz namenskog digitalnog aparata, i to je u pitanju tzv "idiot". Manje vike, vise rada, to je poenta.

Dex

pre 5 godina

Megapixel je vise stvar software-skog podesavanja. Sve ste rekli kad ste spomenuli velicinu senzora, koja je neuporedivo manji od bilo kog DSLR senzora, bio on APS-C, full frame, a bolje da ne spominjemo medium formate. Broj pixela nije vazan podatak u danasnje vreme, mozete i sami uvecati sliku na proizvoljnu rezoluciju. Dzabe kad na njoj nema informacija. Dakle, nikakav revolucionarni skok (uostalom, vec je bila neka Nokia od 40 mp jos pre nekoliko godina). Govorim ocigledne stvari, ali marketing pali kod zapanjujuceg broja ljudi. Zamisljaju megapixele kao konjske snage kod SUS motora.

only fools and horses

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.

Dex

pre 5 godina

Megapixel je vise stvar software-skog podesavanja. Sve ste rekli kad ste spomenuli velicinu senzora, koja je neuporedivo manji od bilo kog DSLR senzora, bio on APS-C, full frame, a bolje da ne spominjemo medium formate. Broj pixela nije vazan podatak u danasnje vreme, mozete i sami uvecati sliku na proizvoljnu rezoluciju. Dzabe kad na njoj nema informacija. Dakle, nikakav revolucionarni skok (uostalom, vec je bila neka Nokia od 40 mp jos pre nekoliko godina). Govorim ocigledne stvari, ali marketing pali kod zapanjujuceg broja ljudi. Zamisljaju megapixele kao konjske snage kod SUS motora.

verujemo, verujemo

pre 5 godina

Je li? Pa ni ove sad od 15 sa novih modela ne prave slike kako obicni digitalni aparati od 5 megapiksela, u cemu je svrha? Lepo te slike izgledaju na telefonu kojim su slikane, ali na normalnom monitoru od 20 inca ne mogu da se mere sa slikama iz namenskog digitalnog aparata, i to je u pitanju tzv "idiot". Manje vike, vise rada, to je poenta.

only fools and horses

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.

senzor

pre 5 godina

Sto ima vise piksela, to ce manje svetlosti da dopre do senzora. Zamislite da drzite resetku ispred ociju, broj piksela bi bio srazmeran gustini te resetke. Kod malih senzora u mobilnim telefonima taj efekat je narocito izrazen. Taj broj bi trebao da bude kompromis izmedju rezolucije i kvaliteta slike. Naravno koga to interesuje, uredjaji se ionako ne prodaju na osnovu realnih, nego umisljenih stvari. Ljudski mozak je vrlo podlozan manipulaciji, i to marketing naravno maksimalno iskoristava.

Pas

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43

Ta kamera je jos prije par godina prevazidjena. Dzabe 41 piksel, kada nije uzimala dovoljno svetlosti niti imala stabilnost, fokus i ostrinu.

megatronman

pre 5 godina

Svašta. I dalje nema žarišnu daljinu već (jaki) algoritam koji je ne može zamjeniti. Kako kaže ovdje jedan čitaoc, kamera od 5 MP napravi bolju fotku.

fxms

pre 5 godina

Nikon D850 ima 45.7 megapiksela, to cudo ce imati 48? Nikonov fx senzor je 35.9 x 23.9mm a ovaj je koliko puta manji, 40, 50? Da pojasnim grubo, to vam je kao kada bi ufotkali nesto sa D850 usli u editor, i povecali rezoluciju na 2000 megapiksela, na stranu to sto trenutno najveca rezolucija ekrana na trzistu iznosi 33mpx, pa vi vidite upotrebnu vrednost senzora velicine zrna graska (a i manje)...

СЕНОВИЋ

pre 5 godina

Кад се појави телефон који сам пуни батерију, соларно на пример, јавите .

Pera

pre 5 godina

Posle dve godine koriscenja Honor 7 Lite telefona kojim sam bio prezadovoljan, a kamera mu je bila fantasticna sada sam se odlucio za Honor 7C. Gospode koji krs od kamere, tako sam se razocarao da to nije normalno... Mracne fotke, nema nikakvih podesavanja... Prethodni fon je imao raznorazna podesavanja, i PRO PHOTO opciju da sam sve podesim rucno, ovaj ni 1% cele te stvari... Haos...

Marko

pre 5 godina

Ovde se radi o kombimaciji piksela, 4 piksela predstavljaju jedan. Tako da teorijski taj jedan piksel ima 1.6 mikrona, sto je mali napredak u odnosu na danasnjih 1.4 koliko ima vecina top modela. U uslovima odlicnog osvetljenja imace opciju fotografisanja punom rezolucijom, a to ce biti veoma detaljne fotografije.

Inace to koliko ce piksel primiti svetlosti, ne zavisi samo od njegove velicine, nego i od otvora blende. A sama fotografija zavisi jos od nekoliko stvari, ukljucujuci i softver.
Sto se tice obicnih starih fotoaparata, ne bih se slozio da su bolji od vodecih telefona. Moj S9+ daje bolje fotografije od Canona placenog 200 evra pre 10 godina, mada Canon nije daleko kad nije potreban toliko brz autofokus. Video zapis je miljama daleko u korist S9+.

ja

pre 5 godina

808 Nokia je imala senzor od pola inča, ovi danas imaju 1:2,55``. to je oko 2-3 mm krača diagonala. Huawei ima i Raw zapis. Nokia 808 nema bolju sliku od Ascend P20. Na Xiaomi imam manuel program. jedino što bi voleo je Stack program. Da smanjiš šum, za nočni foto. Danas imaš i stabilizaciju slike. I ne, fotofoni su sredili da običnih kompakt kamera više nema. Takođe su senzori sada veči nego u jeftinim kompaktima. Pro kompakti Sony RX i Canon G su bolji, ali koštaju od oko 700€ dalje.

Autošovinista

pre 5 godina

Senzor, digitalni foto aparat u mobilnom uopšte ne funkcioniše tako kako ti zamišljaš. Jedno si na tragu, povećavaju broj megapiksela, jer tako manipulišu motivima kupaca. Za kvalitet fotografije je najbitnija optika koju ionako mobilni ne može da ima nikakvu, jer jednostavno nema nikakvo sočivo.

alex

pre 5 godina

Svi nešto prave na pametnim telefonima bolje procesore,fotoaparate,..., nijedan proizvođač još nije rekao da če napravit pametni telefon koji če imat današnje standarde ali bi mu baterija držala 7 dana..

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Dakle, nikakav revolucionarni skok (uostalom, vec je bila neka Nokia od 40 mp jos pre nekoliko godina). Govorim ocigledne stvari, ali marketing pali kod zapanjujuceg broja ljudi. Zamisljaju megapixele kao konjske snage kod SUS motora.
(Dex, 10. decembar 2018 16:27)

Ta Nokia je imala kameru koja i dan-danas može na crtu sa bilo kojim modelom. A uz opšti softverski napredak, to će biti čudo neviđeno. Pa sta samo Google radi sa svojim Pixelima i to sa jednom jedinom kamerom.

Flagship

pre 5 godina

Pametni telefoni su kao i onaj Dalamatinac, koji e svom magarcu obraća rečima: "Mago, mago, moje lipo blago . vodariš me, duvaniš me, piz****iš me. Još da znaš krua misit, ne bi se ni ženia". Tako danas i pametni telefoni - sve rade, ali ne znaju "krua misit". :=)

niki

pre 5 godina

nzm ja imam kuci nikon aparat prosecan digitalni. preko dana slike su ok jos ima pravi opticki zoom 5x ali u mracnijem okruzenju slike su toliko lose ne verujem. moj s8 ima kvalitetnije slike nocu nego aparat koji sam platio skoro 20k pre par godina

najjaciStrucnjak

pre 5 godina

Sto ima vise piksela, to ce manje svetlosti da dopre do senzora. Zamislite da drzite resetku ispred ociju, broj piksela bi bio srazmeran gustini te resetke. Kod malih senzora u mobilnim telefonima taj efekat je narocito izrazen. Taj broj bi trebao da bude kompromis izmedju rezolucije i kvaliteta slike. Naravno koga to interesuje, uredjaji se ionako ne prodaju na osnovu realnih, nego umisljenih stvari. Ljudski mozak je vrlo podlozan manipulaciji, i to marketing naravno maksimalno iskoristava.
(senzor, 10. decembar 2018 17:55)

Jeste, zato su slike sa VGA rezolucijom najkvalitetnije. Mreza piksela je najmanja, i svetlost najvise dopire do senzora.

Zlobna veverica

pre 5 godina

nzm ja imam kuci nikon aparat prosecan digitalni. preko dana slike su ok jos ima pravi opticki zoom 5x ali u mracnijem okruzenju slike su toliko lose ne verujem. moj s8 ima kvalitetnije slike nocu nego aparat koji sam platio skoro 20k pre par godina
(niki, 10. decembar 2018 23:18)

To je zato sto ne znas osnove digitalne fotografije.
S8 ce napraviti fotografiej koje ce extra izgledati na displeju, ali kada ih gledas na vecem ekranu, videces previse nepravilnosti.
Prva je znatna kolicina suma, jer u uslovima loseg osvetljenja, podize ISO vrednost preko 1600, sto uvek dovodi do suma.
Nikon,verovatno idiot, trazi svetlo za dobru fotografiju, a blicevi na njima su veoma ogranicene potrebne vrednosti, tako da su efikasni do nekih 3m.

Da imas neki dslr ili mirrorles aparat i uporedis ga sa s8 u bilo kojim uslovima, shvatio bi da je telefonska kamera, u najboljem slucaju, samo upotrebljiva.

Dodavanjem nekoliko kamra u telefone, pokusavaju da dobiju ono sto telefoni do sada nisu mogli, a to je dubina polja, bokeh i sl. , sa manje ili vise uspeha, ali se i dalje radi o veoma malim senzorima i socivima na fiksnoj ziznoj daljini,te se softverskim preklapanjem postizu ti efekti.

Za vecinu,telefoni prave sasvim dobre fotografije,iako se ne mogu porediti sa ozbiljnijim kamerama,cak i iz pocetne ,amaterske klase.

Lincoln

pre 5 godina

Ja sam I dalje uveren da broj megapiksela ima daleko manji uticaj na kvalitet fotografije nego samo sočivo u šta sam se uverio više puta. Marketing je čudo.

Hehe

pre 5 godina

Ovo kao nekada sto je intel dizao frekvencu na svojim P4 procesorima do besvesti, a nije bilo nekog znacajnog poboljsanja. Tako i ovi sad sa pixelima. Zato i obican "idiot" aparat od 200e u auto modu sa manje pixela pravi bolje slike od bilo kog telefona sa milion pixela.

jest

pre 5 godina

Bolje sam fotke pravio sa kamerom od 3,5 Mp (EOS d30) I printao na format 50x70cm (genuine fractal) nego sto mogu ove kamere sa mega Mp. Ah da ne zaboravim, nije bilo ni RAW zapisa.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43)

Lumia 1020 je bila još bolja.

maxi

pre 5 godina

Kad mi krenu ovi ništa bez fotoaparata... Slažem se, ali ako si profi, a ako nisi šta te briga telefoni prave odlične fotografije i ne samo to uzmi prve digitalne fotoaparate, smeće u odnosu na šta danas rade telefoni. Tako da je fotokamera širok pojam ima ih i koji su super i koji su prosek i koji su smeće.

pa

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43

Ta kamera je jos prije par godina prevazidjena. Dzabe 41 piksel, kada nije uzimala dovoljno svetlosti niti imala stabilnost, fokus i ostrinu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pas, 10. decembar 2018 17:33)

"stabilnost, fokus i ostrinu"? Molim te da mi ovo objasnis, na sta mislis?
Nije imala fokus i ostrinu? Bila je remek delo za to vreme, poslednje Daniela Dinning-a, bivseg Nokia kamera gurua. Ja sam imao stariju i sto se kamerice tice, losiju Nokia N8 sa 1/1.72" velicinom senzora iz 2010 godine i danas kad uporedim slike sa svog iPhone SE koji ima velicinu senzora kao i vecina modernih smartphona iz 2016, slike sa N8 su verovali ili ne bolje.

Knez

pre 5 godina

Osnovno je u objektivu, a ne u pikselima. Pikseli su neophodni ako se sa fotografijom dalje radi, recimo posteri i slično. Što je više piksela, to dimenzija postera može da bude veća i može da se meri metrima! Inače slika je kao džemper. Tkanje ako se mnogo razvuče, postaje providno i retko, važniji je kvalitet materijala...

Maks

pre 5 godina

@(ja, 10. decembar 2018 17:44)

A6000 (aparat sa APS-C senzorom od 24 MP) u kompletu sa kit objektivom je nov u ranji oko 500 evra... znači, veći senzor od tih "komaktnih" aparata koje pominješ, plus što možeš da mu menjaš objektive, da mu stavljaš dodatni blic i slično, snima Full HD savim fino, a relativno je malih dimenzija jer je "Mirrorless" (u kompletu sa takozvanim "palačinka" objektivom bi bio malo veći možda nego neki "kompaktni" aparat). Naravno, ako se neko ne razume u aparate i traži nešto jednostavno za upotrebu, postoji "automatski" režim pored onih koji su "manual".

Stariji modeli sa APS-C senzorom ima da se nađu i jeftinije (kao polovni)... NEX5N sa kit objektivom bi trebalo da može da se nađe i za oko 150 evra polovan (ne znam da li ih negde prodaju nove jer je stariji model)... isto mu se menjaju objektivi, može da snima Full HD, mada ima 16 MP, slabiju osetljivost nego A6000, autofokus mu nije na nivou kao na A6000, nema priključak za normalan blic kao A6000 što ima, ali za neku "casual" upotrebu mislim da bi bio OK za te pare nekom kome nije potreban neki baš profi aparat... i definitivno bi bio mnogo bolji nego neki "point&shoot" aparat od 150 evra.

lol

pre 5 godina

Nokia N8 (2010 godina) je imala senzor 7.1 x 5.2mm (1/1.83"), samsung s9 ima 1/3.6", tu se zaustavlja prica o kvalitetu kamera na danasnjim telefonima... Nokia je bukvalno kaznjena sto je pravila kvalitetne uredjaje i sto je terala svoje, koliko god da je napravila gresku sto nije presla na android nego razvijala svoj sistem koji joj je i doneo mesto apsolutnog lidera trzista. Jednostavno se u danasnjem svetu kvalitet ne prasta, a da ne pricamo ako ne ulazete u marketing pored toga, a svi znamo ko je dosao kao alternativa nokiji i sa kojim kvalitetom uredjaja. Ne znam da li se secate prve jabuke, napredovali su doduse malo od tada, ali im je i cena porasla visestruko. Secam se da je izgledao kao igracka naspram N8, po svim aspektima, i mislim, sada vecina telefona i jeste takva, gomila zalepljene plastike koja se od konkurencije razlikuje samo na osnovu znaka sa prednje ili zadnje strane.

senzor

pre 5 godina

Jeste, zato su slike sa VGA rezolucijom najkvalitetnije. Mreza piksela je najmanja, i svetlost najvise dopire do senzora.
@najjaciStrucnjak)

Ti si bas bukvalista :) Da, ako bi hipoteticki nekome vga rezolucija bila dovoljna za njegovu KONKRETNU primenu, uz isti senzor i optiku, slika ce mu biti bolja nego ona sa vecom rezolucijom.

Naravno da je vga rezolucija preslaba za bilo sta, ali ovo u cemu se ovde govori su rezolucije od 40 megapiksela u odnosu na one od 12,14 ili 18 megapiksela. Sta ti vredi ta rezolucija kada to ne mozes da vidis na ekranu ili razvijenoj fotografiji?

Za mene je vest broj piksela samo ako je istovremeno i drasticno poboljsana osetljivost i tehnologija senzora. Posto je tu razvoj jako spor, preterivanje sa rezolucijom sam po sebi ne donosi nikakav boljitak, naprotiv.

Ovi pikseli imaju novi tip "zidova" koji odbijaju svetlost u piksel, tako da nisi u pravu.
@(Marko, 10. decembar 2018 19:44)

Da procitao sam originalni clanak, ali to je opet marketing, slicnih prica pred najavu novih proizvoda sam se nacitao sto puta, a onda u praksi vidis nesto sasvim drugo. Sacekajmo realne testove.

@Autosovinista
Senzor je podjednako vazan kao i optika. To mozemo da vidimo na primeru ljudskog oka koje takodje ima minijaturnu optiku.

Swedenonline

pre 5 godina

Xiaomi izbacuje budžet verziju sa tom kamerom Mi 8s početkom godine u Indiji a u prvoj polovini, nejasno da li će se zvati Mi 9 ili Mi 10 (X? pošto vole da se vrte oko iPhone oznaka) ali na zadnjem Snapdragonu - 8150.

https://www.notebookcheck.net/Details-of-the-Xiaomi-Mi-9-surface-Snapdragon-8150-and-Sony-IMX586-48-MP-camera-inbound.357326.0.html

Maks

pre 5 godina

Nema smisla stvaljati toliko megapiksela na toliko sitan senzor kao telefoni što imaju... senzor im je možda veličine kao nokat na malom prstu... za toliko mali senzor je i 12 megapiksela mnogo, obzirom da se proizvode novi profesionalni Full Frame aparati (čiji je senzor otprilike veličine kao kutija šibica) sa senzorom od 12 megapiksela koji sa tih 12 megapiksela imaju neuporedivo bolji kvalitet slike čak i od najskupljih flagship iPhone i Samsung telefona.

To što sad kao telefoni snimaju nekakav "4k", taj "4k" naravno ne može da se poredi sa kvalitetom i oštrinom 4k videa sa nekog ozbiljnog aparata... možda bi moglo da se uporedi sa HD videom sa nekom starog aparata... a 48 megapiksela je ko za 8k.... šta će telefonu to?

Bolje da su stavili 4 megapiksela na telefon (oko duplo više nego za Full HD) i da znatno poboljšaju kvalitet pri slabom osvetljenju, nego što stavljaju tolike megapiksele.

Pogledajte koja čuda radi A7SII aparat sa njegovih 12 megapiksela i za šta ga ljudi koriste... skoro su mediji pisali o tome da je baš taj aparat korišćen za snimanje celog jednog Hollywoodskog filma umesto filmske video kamere jer ima fenomenalno dobar kvalitet videa.

Ako je kvalitet sa senzora od 12 megapiksela sasvim dovoljno i za bioskopsko platno, šta će telefonu 48 megapiksela?

Potražite na YouTube samo "a7sii night" i pogledajte kakav vrhunski kvalitet videa taj aparat ima bez bliceva i lampi za osvetljenje... i sa osvetljenjem od mesečine super izgleda.

...

pre 5 godina

Sony već par godina ima EXMOR senzore od 20-25 Mpix u svojim telefonima i 25-36 Mpix u kamerama/fotoaparatima, tako da je ovo samo korak dalje. Inače, ne slažem se sasvim da broj piksela nije važan, naravno da veličina senzora FIZIČKI diktira ulogu u svemu, ali su moderni senzori dosta bolji po pitanju odnosa signal/šum, imaju veću površinu od starijih modela od pre 5-10-15 godina i u dobrim svetlosnim uslovima vam taj broj piksela npr. može izigravati digitalni zum "bez gubitaka" u oštrini, naravno gledano u odnosu na nižu rezoluciju.

dd

pre 5 godina

kad ce ljudi da shvate da nije sve u megapikselima nego u SENZORU I OBJEKTIVU.

mozes ti na smartfonu da imas milion piksela ali to nicemu ne sluzi...pa sta vi mislite zasto prave profi fotoaparate sa objektivima i mocnim senzorima?

uslov da napravis kvalitenu fotograiju je senzor i objectiv koji imaju mocan zoom i da te nazovi piksele isprate i obrade u kvalitetnu fotogafiju!sa ugradjenim mocnim procesorima za obradu slike

to na smartfonu ne mozes,mozes neki portret,selfi i cao,kvalitetnu fotografiju nema teoretske sanse da napravis!

ali to je jedna mocna reklama koja deluje na kupce... mogli su odmah na 100 piksela!!

Zlobni cinik

pre 5 godina

@ Pro kompakti Sony RX i Canon G su bolji, ali koštaju od oko 700€ dalje.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 10. decembar 2018 17:44)

Mala ispravka :
Cene i u ovoj kategoriji padaju tako da za već za cca 500 € možeš da nađeš namenski fotoaparat u toj kategoriji po toj ceni, a da za preostalu razliku do cene premijum telefona kupiš vrlo dobar telefon. A za nešto manje od 500 € možeš čak i kod nas da kupiš fotoaparat dimenzija da lako stane u džep, a sa APS- C senzorom ( da ne reklamiram proizvođača ) i sa kvalitetom fotografija, naročito uu slabim svetlosnim uslovima, kakve kamere na telefonima nikad neće imati!

Maks

pre 5 godina

@(Marko, 10. decembar 2018 19:44)

Sony ako ima neku novu tehnologiju koja bitno poboljšava kvalitet, logično bi bilo da je prvo valjda uvede na svoje flagship aparate.

Pogledaj profesionalne Sony aparate i koji im aparat daje ubedljivo najbolje rezultate pri slabom osvetljenju... aparati iz A7S serije sa 12 megapiksela, iako i na aparatima poput onih iz A7, A7R i A9 serije sa 24, 36 i 24 megapiksela (A9 im je najskuplji, a ima manje megapiksela nego A7R) na senzoru ispred piksela imaju mikro sočiva da uhvate više svetla... opet je onaj sa manje megapiksela bolji što se osetljivosti tiče kada se poredi nov aparat sa novim.

Naravno, to ne znači da je svaki aparat sa manje megapiksela bolji što se osetljivosti tiče... to zavisi i od tehnologije senzora, koliko je to nova/stara tehnologija, ali one sa manje megapiksela mogu bolje da optimizuju da hvataju više svetla.

Dodatni megapikseli na senzoru takođe utiču na količinu šuma jer se senzor više greje kada ima veću gustinu piksela i ima više šuma ako poredimo dva senzora koji koriste sličnu tehnologiju.

Čak i sa "back-illuminated" tehnologijom na A9 (da tranzistori nisu ispred piksela, da što više svetla uhvati) A7S bez te tehnologije (znači, tranzistori su mu ispred piksela) opet hvata više svetla i ima manje šuma.

Aparati iz A7S serije su među najboljim aparatima na tržištu što se čistine slike tiče (što manje šuma) i hvatanja svetla tiče, bez obzira na cenu i marku. Njemu i ISO 30 000 izgleda čisto.

only fools and horses

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.

senzor

pre 5 godina

Sto ima vise piksela, to ce manje svetlosti da dopre do senzora. Zamislite da drzite resetku ispred ociju, broj piksela bi bio srazmeran gustini te resetke. Kod malih senzora u mobilnim telefonima taj efekat je narocito izrazen. Taj broj bi trebao da bude kompromis izmedju rezolucije i kvaliteta slike. Naravno koga to interesuje, uredjaji se ionako ne prodaju na osnovu realnih, nego umisljenih stvari. Ljudski mozak je vrlo podlozan manipulaciji, i to marketing naravno maksimalno iskoristava.

Pas

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43

Ta kamera je jos prije par godina prevazidjena. Dzabe 41 piksel, kada nije uzimala dovoljno svetlosti niti imala stabilnost, fokus i ostrinu.

Pera

pre 5 godina

Posle dve godine koriscenja Honor 7 Lite telefona kojim sam bio prezadovoljan, a kamera mu je bila fantasticna sada sam se odlucio za Honor 7C. Gospode koji krs od kamere, tako sam se razocarao da to nije normalno... Mracne fotke, nema nikakvih podesavanja... Prethodni fon je imao raznorazna podesavanja, i PRO PHOTO opciju da sam sve podesim rucno, ovaj ni 1% cele te stvari... Haos...

Dex

pre 5 godina

Megapixel je vise stvar software-skog podesavanja. Sve ste rekli kad ste spomenuli velicinu senzora, koja je neuporedivo manji od bilo kog DSLR senzora, bio on APS-C, full frame, a bolje da ne spominjemo medium formate. Broj pixela nije vazan podatak u danasnje vreme, mozete i sami uvecati sliku na proizvoljnu rezoluciju. Dzabe kad na njoj nema informacija. Dakle, nikakav revolucionarni skok (uostalom, vec je bila neka Nokia od 40 mp jos pre nekoliko godina). Govorim ocigledne stvari, ali marketing pali kod zapanjujuceg broja ljudi. Zamisljaju megapixele kao konjske snage kod SUS motora.

verujemo, verujemo

pre 5 godina

Je li? Pa ni ove sad od 15 sa novih modela ne prave slike kako obicni digitalni aparati od 5 megapiksela, u cemu je svrha? Lepo te slike izgledaju na telefonu kojim su slikane, ali na normalnom monitoru od 20 inca ne mogu da se mere sa slikama iz namenskog digitalnog aparata, i to je u pitanju tzv "idiot". Manje vike, vise rada, to je poenta.

Marko

pre 5 godina

Ovde se radi o kombimaciji piksela, 4 piksela predstavljaju jedan. Tako da teorijski taj jedan piksel ima 1.6 mikrona, sto je mali napredak u odnosu na danasnjih 1.4 koliko ima vecina top modela. U uslovima odlicnog osvetljenja imace opciju fotografisanja punom rezolucijom, a to ce biti veoma detaljne fotografije.

Inace to koliko ce piksel primiti svetlosti, ne zavisi samo od njegove velicine, nego i od otvora blende. A sama fotografija zavisi jos od nekoliko stvari, ukljucujuci i softver.
Sto se tice obicnih starih fotoaparata, ne bih se slozio da su bolji od vodecih telefona. Moj S9+ daje bolje fotografije od Canona placenog 200 evra pre 10 godina, mada Canon nije daleko kad nije potreban toliko brz autofokus. Video zapis je miljama daleko u korist S9+.

СЕНОВИЋ

pre 5 godina

Кад се појави телефон који сам пуни батерију, соларно на пример, јавите .

megatronman

pre 5 godina

Svašta. I dalje nema žarišnu daljinu već (jaki) algoritam koji je ne može zamjeniti. Kako kaže ovdje jedan čitaoc, kamera od 5 MP napravi bolju fotku.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43)

Lumia 1020 je bila još bolja.

niki

pre 5 godina

nzm ja imam kuci nikon aparat prosecan digitalni. preko dana slike su ok jos ima pravi opticki zoom 5x ali u mracnijem okruzenju slike su toliko lose ne verujem. moj s8 ima kvalitetnije slike nocu nego aparat koji sam platio skoro 20k pre par godina

Hehe

pre 5 godina

Ovo kao nekada sto je intel dizao frekvencu na svojim P4 procesorima do besvesti, a nije bilo nekog znacajnog poboljsanja. Tako i ovi sad sa pixelima. Zato i obican "idiot" aparat od 200e u auto modu sa manje pixela pravi bolje slike od bilo kog telefona sa milion pixela.

Autošovinista

pre 5 godina

Senzor, digitalni foto aparat u mobilnom uopšte ne funkcioniše tako kako ti zamišljaš. Jedno si na tragu, povećavaju broj megapiksela, jer tako manipulišu motivima kupaca. Za kvalitet fotografije je najbitnija optika koju ionako mobilni ne može da ima nikakvu, jer jednostavno nema nikakvo sočivo.

ja

pre 5 godina

808 Nokia je imala senzor od pola inča, ovi danas imaju 1:2,55``. to je oko 2-3 mm krača diagonala. Huawei ima i Raw zapis. Nokia 808 nema bolju sliku od Ascend P20. Na Xiaomi imam manuel program. jedino što bi voleo je Stack program. Da smanjiš šum, za nočni foto. Danas imaš i stabilizaciju slike. I ne, fotofoni su sredili da običnih kompakt kamera više nema. Takođe su senzori sada veči nego u jeftinim kompaktima. Pro kompakti Sony RX i Canon G su bolji, ali koštaju od oko 700€ dalje.

Maks

pre 5 godina

Nema smisla stvaljati toliko megapiksela na toliko sitan senzor kao telefoni što imaju... senzor im je možda veličine kao nokat na malom prstu... za toliko mali senzor je i 12 megapiksela mnogo, obzirom da se proizvode novi profesionalni Full Frame aparati (čiji je senzor otprilike veličine kao kutija šibica) sa senzorom od 12 megapiksela koji sa tih 12 megapiksela imaju neuporedivo bolji kvalitet slike čak i od najskupljih flagship iPhone i Samsung telefona.

To što sad kao telefoni snimaju nekakav "4k", taj "4k" naravno ne može da se poredi sa kvalitetom i oštrinom 4k videa sa nekog ozbiljnog aparata... možda bi moglo da se uporedi sa HD videom sa nekom starog aparata... a 48 megapiksela je ko za 8k.... šta će telefonu to?

Bolje da su stavili 4 megapiksela na telefon (oko duplo više nego za Full HD) i da znatno poboljšaju kvalitet pri slabom osvetljenju, nego što stavljaju tolike megapiksele.

Pogledajte koja čuda radi A7SII aparat sa njegovih 12 megapiksela i za šta ga ljudi koriste... skoro su mediji pisali o tome da je baš taj aparat korišćen za snimanje celog jednog Hollywoodskog filma umesto filmske video kamere jer ima fenomenalno dobar kvalitet videa.

Ako je kvalitet sa senzora od 12 megapiksela sasvim dovoljno i za bioskopsko platno, šta će telefonu 48 megapiksela?

Potražite na YouTube samo "a7sii night" i pogledajte kakav vrhunski kvalitet videa taj aparat ima bez bliceva i lampi za osvetljenje... i sa osvetljenjem od mesečine super izgleda.

Zlobna veverica

pre 5 godina

nzm ja imam kuci nikon aparat prosecan digitalni. preko dana slike su ok jos ima pravi opticki zoom 5x ali u mracnijem okruzenju slike su toliko lose ne verujem. moj s8 ima kvalitetnije slike nocu nego aparat koji sam platio skoro 20k pre par godina
(niki, 10. decembar 2018 23:18)

To je zato sto ne znas osnove digitalne fotografije.
S8 ce napraviti fotografiej koje ce extra izgledati na displeju, ali kada ih gledas na vecem ekranu, videces previse nepravilnosti.
Prva je znatna kolicina suma, jer u uslovima loseg osvetljenja, podize ISO vrednost preko 1600, sto uvek dovodi do suma.
Nikon,verovatno idiot, trazi svetlo za dobru fotografiju, a blicevi na njima su veoma ogranicene potrebne vrednosti, tako da su efikasni do nekih 3m.

Da imas neki dslr ili mirrorles aparat i uporedis ga sa s8 u bilo kojim uslovima, shvatio bi da je telefonska kamera, u najboljem slucaju, samo upotrebljiva.

Dodavanjem nekoliko kamra u telefone, pokusavaju da dobiju ono sto telefoni do sada nisu mogli, a to je dubina polja, bokeh i sl. , sa manje ili vise uspeha, ali se i dalje radi o veoma malim senzorima i socivima na fiksnoj ziznoj daljini,te se softverskim preklapanjem postizu ti efekti.

Za vecinu,telefoni prave sasvim dobre fotografije,iako se ne mogu porediti sa ozbiljnijim kamerama,cak i iz pocetne ,amaterske klase.

Knez

pre 5 godina

Osnovno je u objektivu, a ne u pikselima. Pikseli su neophodni ako se sa fotografijom dalje radi, recimo posteri i slično. Što je više piksela, to dimenzija postera može da bude veća i može da se meri metrima! Inače slika je kao džemper. Tkanje ako se mnogo razvuče, postaje providno i retko, važniji je kvalitet materijala...

fxms

pre 5 godina

Nikon D850 ima 45.7 megapiksela, to cudo ce imati 48? Nikonov fx senzor je 35.9 x 23.9mm a ovaj je koliko puta manji, 40, 50? Da pojasnim grubo, to vam je kao kada bi ufotkali nesto sa D850 usli u editor, i povecali rezoluciju na 2000 megapiksela, na stranu to sto trenutno najveca rezolucija ekrana na trzistu iznosi 33mpx, pa vi vidite upotrebnu vrednost senzora velicine zrna graska (a i manje)...

najjaciStrucnjak

pre 5 godina

Sto ima vise piksela, to ce manje svetlosti da dopre do senzora. Zamislite da drzite resetku ispred ociju, broj piksela bi bio srazmeran gustini te resetke. Kod malih senzora u mobilnim telefonima taj efekat je narocito izrazen. Taj broj bi trebao da bude kompromis izmedju rezolucije i kvaliteta slike. Naravno koga to interesuje, uredjaji se ionako ne prodaju na osnovu realnih, nego umisljenih stvari. Ljudski mozak je vrlo podlozan manipulaciji, i to marketing naravno maksimalno iskoristava.
(senzor, 10. decembar 2018 17:55)

Jeste, zato su slike sa VGA rezolucijom najkvalitetnije. Mreza piksela je najmanja, i svetlost najvise dopire do senzora.

alex

pre 5 godina

Svi nešto prave na pametnim telefonima bolje procesore,fotoaparate,..., nijedan proizvođač još nije rekao da če napravit pametni telefon koji če imat današnje standarde ali bi mu baterija držala 7 dana..

Swedenonline

pre 5 godina

Xiaomi izbacuje budžet verziju sa tom kamerom Mi 8s početkom godine u Indiji a u prvoj polovini, nejasno da li će se zvati Mi 9 ili Mi 10 (X? pošto vole da se vrte oko iPhone oznaka) ali na zadnjem Snapdragonu - 8150.

https://www.notebookcheck.net/Details-of-the-Xiaomi-Mi-9-surface-Snapdragon-8150-and-Sony-IMX586-48-MP-camera-inbound.357326.0.html

jest

pre 5 godina

Bolje sam fotke pravio sa kamerom od 3,5 Mp (EOS d30) I printao na format 50x70cm (genuine fractal) nego sto mogu ove kamere sa mega Mp. Ah da ne zaboravim, nije bilo ni RAW zapisa.

maxi

pre 5 godina

Kad mi krenu ovi ništa bez fotoaparata... Slažem se, ali ako si profi, a ako nisi šta te briga telefoni prave odlične fotografije i ne samo to uzmi prve digitalne fotoaparate, smeće u odnosu na šta danas rade telefoni. Tako da je fotokamera širok pojam ima ih i koji su super i koji su prosek i koji su smeće.

pa

pre 5 godina

Nokia, ona prava Finska je imala kameru sa 41 megapiksela. Model 808 purview se zvala. I do dan danas je ta kamera neprevaziđena.
(only fools and horses, 10. decembar 2018 16:43

Ta kamera je jos prije par godina prevazidjena. Dzabe 41 piksel, kada nije uzimala dovoljno svetlosti niti imala stabilnost, fokus i ostrinu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Pas, 10. decembar 2018 17:33)

"stabilnost, fokus i ostrinu"? Molim te da mi ovo objasnis, na sta mislis?
Nije imala fokus i ostrinu? Bila je remek delo za to vreme, poslednje Daniela Dinning-a, bivseg Nokia kamera gurua. Ja sam imao stariju i sto se kamerice tice, losiju Nokia N8 sa 1/1.72" velicinom senzora iz 2010 godine i danas kad uporedim slike sa svog iPhone SE koji ima velicinu senzora kao i vecina modernih smartphona iz 2016, slike sa N8 su verovali ili ne bolje.

dd

pre 5 godina

kad ce ljudi da shvate da nije sve u megapikselima nego u SENZORU I OBJEKTIVU.

mozes ti na smartfonu da imas milion piksela ali to nicemu ne sluzi...pa sta vi mislite zasto prave profi fotoaparate sa objektivima i mocnim senzorima?

uslov da napravis kvalitenu fotograiju je senzor i objectiv koji imaju mocan zoom i da te nazovi piksele isprate i obrade u kvalitetnu fotogafiju!sa ugradjenim mocnim procesorima za obradu slike

to na smartfonu ne mozes,mozes neki portret,selfi i cao,kvalitetnu fotografiju nema teoretske sanse da napravis!

ali to je jedna mocna reklama koja deluje na kupce... mogli su odmah na 100 piksela!!

Adriano_Galliani

pre 5 godina

Dakle, nikakav revolucionarni skok (uostalom, vec je bila neka Nokia od 40 mp jos pre nekoliko godina). Govorim ocigledne stvari, ali marketing pali kod zapanjujuceg broja ljudi. Zamisljaju megapixele kao konjske snage kod SUS motora.
(Dex, 10. decembar 2018 16:27)

Ta Nokia je imala kameru koja i dan-danas može na crtu sa bilo kojim modelom. A uz opšti softverski napredak, to će biti čudo neviđeno. Pa sta samo Google radi sa svojim Pixelima i to sa jednom jedinom kamerom.

Flagship

pre 5 godina

Pametni telefoni su kao i onaj Dalamatinac, koji e svom magarcu obraća rečima: "Mago, mago, moje lipo blago . vodariš me, duvaniš me, piz****iš me. Još da znaš krua misit, ne bi se ni ženia". Tako danas i pametni telefoni - sve rade, ali ne znaju "krua misit". :=)

Lincoln

pre 5 godina

Ja sam I dalje uveren da broj megapiksela ima daleko manji uticaj na kvalitet fotografije nego samo sočivo u šta sam se uverio više puta. Marketing je čudo.

Maks

pre 5 godina

@(ja, 10. decembar 2018 17:44)

A6000 (aparat sa APS-C senzorom od 24 MP) u kompletu sa kit objektivom je nov u ranji oko 500 evra... znači, veći senzor od tih "komaktnih" aparata koje pominješ, plus što možeš da mu menjaš objektive, da mu stavljaš dodatni blic i slično, snima Full HD savim fino, a relativno je malih dimenzija jer je "Mirrorless" (u kompletu sa takozvanim "palačinka" objektivom bi bio malo veći možda nego neki "kompaktni" aparat). Naravno, ako se neko ne razume u aparate i traži nešto jednostavno za upotrebu, postoji "automatski" režim pored onih koji su "manual".

Stariji modeli sa APS-C senzorom ima da se nađu i jeftinije (kao polovni)... NEX5N sa kit objektivom bi trebalo da može da se nađe i za oko 150 evra polovan (ne znam da li ih negde prodaju nove jer je stariji model)... isto mu se menjaju objektivi, može da snima Full HD, mada ima 16 MP, slabiju osetljivost nego A6000, autofokus mu nije na nivou kao na A6000, nema priključak za normalan blic kao A6000 što ima, ali za neku "casual" upotrebu mislim da bi bio OK za te pare nekom kome nije potreban neki baš profi aparat... i definitivno bi bio mnogo bolji nego neki "point&shoot" aparat od 150 evra.

lol

pre 5 godina

Nokia N8 (2010 godina) je imala senzor 7.1 x 5.2mm (1/1.83"), samsung s9 ima 1/3.6", tu se zaustavlja prica o kvalitetu kamera na danasnjim telefonima... Nokia je bukvalno kaznjena sto je pravila kvalitetne uredjaje i sto je terala svoje, koliko god da je napravila gresku sto nije presla na android nego razvijala svoj sistem koji joj je i doneo mesto apsolutnog lidera trzista. Jednostavno se u danasnjem svetu kvalitet ne prasta, a da ne pricamo ako ne ulazete u marketing pored toga, a svi znamo ko je dosao kao alternativa nokiji i sa kojim kvalitetom uredjaja. Ne znam da li se secate prve jabuke, napredovali su doduse malo od tada, ali im je i cena porasla visestruko. Secam se da je izgledao kao igracka naspram N8, po svim aspektima, i mislim, sada vecina telefona i jeste takva, gomila zalepljene plastike koja se od konkurencije razlikuje samo na osnovu znaka sa prednje ili zadnje strane.

senzor

pre 5 godina

Jeste, zato su slike sa VGA rezolucijom najkvalitetnije. Mreza piksela je najmanja, i svetlost najvise dopire do senzora.
@najjaciStrucnjak)

Ti si bas bukvalista :) Da, ako bi hipoteticki nekome vga rezolucija bila dovoljna za njegovu KONKRETNU primenu, uz isti senzor i optiku, slika ce mu biti bolja nego ona sa vecom rezolucijom.

Naravno da je vga rezolucija preslaba za bilo sta, ali ovo u cemu se ovde govori su rezolucije od 40 megapiksela u odnosu na one od 12,14 ili 18 megapiksela. Sta ti vredi ta rezolucija kada to ne mozes da vidis na ekranu ili razvijenoj fotografiji?

Za mene je vest broj piksela samo ako je istovremeno i drasticno poboljsana osetljivost i tehnologija senzora. Posto je tu razvoj jako spor, preterivanje sa rezolucijom sam po sebi ne donosi nikakav boljitak, naprotiv.

Ovi pikseli imaju novi tip "zidova" koji odbijaju svetlost u piksel, tako da nisi u pravu.
@(Marko, 10. decembar 2018 19:44)

Da procitao sam originalni clanak, ali to je opet marketing, slicnih prica pred najavu novih proizvoda sam se nacitao sto puta, a onda u praksi vidis nesto sasvim drugo. Sacekajmo realne testove.

@Autosovinista
Senzor je podjednako vazan kao i optika. To mozemo da vidimo na primeru ljudskog oka koje takodje ima minijaturnu optiku.

...

pre 5 godina

Sony već par godina ima EXMOR senzore od 20-25 Mpix u svojim telefonima i 25-36 Mpix u kamerama/fotoaparatima, tako da je ovo samo korak dalje. Inače, ne slažem se sasvim da broj piksela nije važan, naravno da veličina senzora FIZIČKI diktira ulogu u svemu, ali su moderni senzori dosta bolji po pitanju odnosa signal/šum, imaju veću površinu od starijih modela od pre 5-10-15 godina i u dobrim svetlosnim uslovima vam taj broj piksela npr. može izigravati digitalni zum "bez gubitaka" u oštrini, naravno gledano u odnosu na nižu rezoluciju.

Zlobni cinik

pre 5 godina

@ Pro kompakti Sony RX i Canon G su bolji, ali koštaju od oko 700€ dalje.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (ja, 10. decembar 2018 17:44)

Mala ispravka :
Cene i u ovoj kategoriji padaju tako da za već za cca 500 € možeš da nađeš namenski fotoaparat u toj kategoriji po toj ceni, a da za preostalu razliku do cene premijum telefona kupiš vrlo dobar telefon. A za nešto manje od 500 € možeš čak i kod nas da kupiš fotoaparat dimenzija da lako stane u džep, a sa APS- C senzorom ( da ne reklamiram proizvođača ) i sa kvalitetom fotografija, naročito uu slabim svetlosnim uslovima, kakve kamere na telefonima nikad neće imati!

Maks

pre 5 godina

@(Marko, 10. decembar 2018 19:44)

Sony ako ima neku novu tehnologiju koja bitno poboljšava kvalitet, logično bi bilo da je prvo valjda uvede na svoje flagship aparate.

Pogledaj profesionalne Sony aparate i koji im aparat daje ubedljivo najbolje rezultate pri slabom osvetljenju... aparati iz A7S serije sa 12 megapiksela, iako i na aparatima poput onih iz A7, A7R i A9 serije sa 24, 36 i 24 megapiksela (A9 im je najskuplji, a ima manje megapiksela nego A7R) na senzoru ispred piksela imaju mikro sočiva da uhvate više svetla... opet je onaj sa manje megapiksela bolji što se osetljivosti tiče kada se poredi nov aparat sa novim.

Naravno, to ne znači da je svaki aparat sa manje megapiksela bolji što se osetljivosti tiče... to zavisi i od tehnologije senzora, koliko je to nova/stara tehnologija, ali one sa manje megapiksela mogu bolje da optimizuju da hvataju više svetla.

Dodatni megapikseli na senzoru takođe utiču na količinu šuma jer se senzor više greje kada ima veću gustinu piksela i ima više šuma ako poredimo dva senzora koji koriste sličnu tehnologiju.

Čak i sa "back-illuminated" tehnologijom na A9 (da tranzistori nisu ispred piksela, da što više svetla uhvati) A7S bez te tehnologije (znači, tranzistori su mu ispred piksela) opet hvata više svetla i ima manje šuma.

Aparati iz A7S serije su među najboljim aparatima na tržištu što se čistine slike tiče (što manje šuma) i hvatanja svetla tiče, bez obzira na cenu i marku. Njemu i ISO 30 000 izgleda čisto.