Sreda, 22.02.2017.

20:10

Lansirani AMD Ryzen 7 procesori

Izvor: klanrur.rs

Lansirani AMD Ryzen 7 procesori IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Software Architect

pre 7 godina

Probao sam Ryzen 1800X, verovatno među prvima u Srbiji i mogu da kažem da su odradili sjajan posao. Single thread performanse su nešto jače od Haswell jezgra, negde na nivou Broadwell-a, a nešto slabije od Skylake-a/Kaby Lake-a, s tim što je SMT bolje implementiran od Hyperthreadinga, dobitak i skaliranje u multithreadovanim aplikacijama je veće. Četiri jezgra/8 tredova radi isto brže od Skylake-a, 1800X je u renderima zaista nešto brži od i7 6900K, jer sam imao prilike i da to proverim lično, a što se overkloka tiče, 1800X ide na 4.1 GHz, više od toga nije stabilno, a buduće serije će svakako biti bolje po ovom pitanju. 1700X je binovan, pa je slabiji overkloker i on će ići od 3.9 do 4 GHz. Možete da očekujete oko 100MHz više od deklarisanog turbo režima.

Goxy

pre 7 godina

@Hahs

Zasto je Intel onda spustio cene I7 7700K za 80 dolara ? Sada je cpu 300 dolara. U GTA5 jeste malo bolji. Nisi spomenuo da je i I7 7700k pao na 38 fps min a r7 1700 ispod 30 a to je 28. Takodje nisi spomenuo da je Avg.fps 85 a I7 7700k 89 sto je ukupno 4% prednosti u mozda samo tom gameu a clockan je 1000 mhz vise. Pogledaj reviewove , R7 1700 ide lagano do 3.8 ghz.

Intel je isekao sve procesore od 200 dolara popusta pa do 15 dolara na najjeftinijim. Stigli su i reviewovi za overclock .... 1800x lagano 4.4 ghz .. 1700x pregazio 6950k.

Vec kruze price da placaju builderima da ne kupuju RyZen... kao pre nekih 10-12 gdina.

RzBrzotrz

pre 7 godina

Mnogo dobra stvar za sve nas, sve je bilo jasno još pre par nedelja kada je Intel izbacio Pentium G4560, prvi sa HT-om, u stvari klasičan i3 za smešne pare.
Još da su ga ostavili otključanog, to bi bio pun pogodak. Mada mislim da će i to doći na red. Ovako su napravili i3 7350k koji se cenom kolje i sa i5 procesorima...Čista nebuloza.
Ne zna Intel gde bije, mada mi ih ni najmanje nije žao.

Hahs

pre 7 godina

Cisto da vam rasprsim snove ryzen 1700 je losiji od 7700 bar u gamingu i to u gta5 na max detaljima ima droppove i ispod30 fps. tako da je jedino dobro sto ce mozda oboriti cene i5 i i3 procesora.

Maksa

pre 7 godina

Jedino što đe zanima je kakvog će uticaja imati na domaćem tržištu i da li ćemo videti ih konfiguracijama i laptopovima po tim realnim cenama!? ...u protivnom ova vest mi je totalno beznačajna.

felix

pre 7 godina

Ako je tako kao što piše (mada sumnjam da je toliki spread u performansama u realnim uslovima) onda jedva čekam da 1800x natera Intel da spusti cenu Broadwell-E 6950X pa da pazarimo dva komada za cenu jednog.

test

pre 7 godina

@Medicinar

52% skok IPC-a po marketingu AMD-a, bez ikakvih utemeljenih cinjenica. S obzirom da marketing ima tendenciju da subjektivno istice sinteticke testove u idealnim uslovima, ajde da prvo sacekamo konkretno poredjenje u realnim aplikacijama. Ja nemam nista od toga kada bi na primer jedan auto bez trenja vazduha imao ubrzanje od pola sekunde do stotke.

Medicinar

pre 7 godina

Dacu svoj makroskopski i mikroskopski sud o AMD 

Makroskopski - Lisa Su je odradila ogroman posao. Obezbedivsi saradnju sa Playstationom i cini mi se XBoxom pogurala je svoje proizvode na konzole. Samim tim, obezbedila je i implementaciju novog API, Vulkana, koji radi daleko bolje od DX, posebno 11 sto je davalo ogromnu prednost u Gamingu, jer DX11 je najznacajniji single core performansa, dok Vulkan i cedo koje se dosta naslanja na njega DX12, obezbedjuju bolje multicore iskoriscavanje procesora, sto vecini mnogo znaci. Samim tim sto gejming industrija razvija Vulkan i DX12 naslove, ocekujem da AMD dobije barem 20% novog trzista od Intela. 

Miksroskopski - Ryzen odnosno Zen arhitektura je zanimljiva. Otkad sam saznao da je osnovu Zen arhitekture dao Keller, poznatiji ljudima iz vremena 2004-2005, kada je AMD imao primat, ocekujem dobre rezulatate. I iskreno, prema benchmarkovima i mnogim drugim stvarima, ocekujem da AMD premosti taj zjap izmedju Buldozera i sadasnjeg Intelovog ceda. Iskreno, koliko sam shvatio, skok u IPC je blizi 55-60% u odnosu na Bulldozer arhitekturu. Ocekujem da budu izrazito kompetentni jer sam Intel je svoju tick-tock strategiju usporio znacajno, jer shvataju da smanjenje na 10nm i narocito 7nm ne idu ocekivanim brzinama. Intel ce posle Kaby Lakea, imati jos 2 generacije 14nm procesora, a razlika izmedju skylake i ove arhitekture je u 300-400mhz. Ryzen ce udariti jako, i ako bude se pokazao kako ocekujem, teska vremena dolaze za Intel. 

Nisam Fanboy, zanima me samo da za sto manje novca dobijem sto vise. Molim objavite komentar.
? (Medicinar, 12. februar 2017 17:20) 

Amd has Risen! Pogresio sam samo u skoku IPC - 52% je.

prosinac

pre 7 godina

Verujem u Jima Kellera. Biće AMD ponovo konkurentan, kao što je i sa AthlonXP om bio.
Oni stariji se mogu sećati Barton 2500+...

Činjenice i propaganda

pre 7 godina

AMD-u je Ryzen potreban da bi finansijki došao do daha. Da bi se to desilo nije potrebno da potuče Intel u najjačem segmentu tržišta. U pripremi su već sledeće verzije ove arhitekture. Ako AMD bude potpuno konkurentan u srednjem segmentu ispunio je svoju misiju za ovu godinu.

biće bolje

pre 7 godina

posle ovog biće sve jedno koji procesor imamo, 4C i 4T će postati dostupno svakome, i ne verujem da će u narednih 5-10 godina trebati nešto jače. Inače G4560 je najbolji pokazatelj koliko je AMD napravio dobar posao.

skeptik

pre 7 godina

Simptomaticno je da AMD krije 1-jezgarne performanse ko zmija noge i stalno potencira multijezgarne. Iz toga se da zakljuciti da Ryzen vrlo verovatno ima slabiji IPC u odnosu na Kaby Lake na istoj frekvenciji. Kada se jos uzme u obzir da Kaby-Lake dostize dosta vece frekvencije, onda ce ovaj zaostatak biti jos veci. U praksi za vecinu korisnika/aplikacija je cisti IPC daleko vaznija stvar od vise jezgara, tj. 4 brza jezgra je bolja kombinacija od 8 sporijih. Osim za serverske i vrlo specificne desktop (uglavnom neinteraktivne) aplikacije koje to mogu da iskoriste, ja licno ne vidim tu nikakvu prednost. Sacekajmo jos prve kompletne testove, ali sve do sada navodi da je moj skepticizam opravdan. Bilo bi naravno dobro da Intel konacno dobije pravu konkurenciju.

demonbaby

pre 7 godina

ja i moj prijatelj odlučili da sklopimo pc za gaming, ja odabrao AMD a in intel procesor ja razliku koju sam ustedeo uložio u nvidiu grafičku gtx780 a on je morao model ispod gtx770...ja sada teram sve na 1080p ultra izmedju 50 i 60fps a on jedva na 35 fps...samo treba znati šta je dovoljno i pametno kupiti...ne samo najskuplje...

Z

pre 7 godina

@M&M
Pa nije bas tako. AMD u poslednjih 11-12 godina nije imao konkurentan procesor i to se lako da dokazati konkretnim realnim testovima, crno na belo. Pusti ti Youtube i sta moze ili ne, neoboriva je cinjenica da je Intel imao daleko jacu arhitekturu i IPC. Da li ce sada situacija promeniti, videcemo tek kada se Ryzen pojavi na trzistu za koji dan i vidimo SVE testove, a ne samo jedan jedini koji ocigledno potencira vise jezgara.

dd

pre 7 godina

pa intel se navukao para do sada ko niko...e doslo vreme kada cete morati spustiti cene monopolcine,samo ne razumem ljubitelje Intela koji pljuju AMD a ne kontaju da ce zbog AMD-a kupiti intel mnogo jeftinije posle ovoga,a mozda cak i AMD ako bude bolji u toj klasi i jeftiniji,posto obilazim forume informacije su tacne Ryzen je pun pogodak na koji se dugo cekalo,bolji je od intela i jeftiniji..intel mora dole sa cenama,extra svaka im cast

david

pre 7 godina

ne treba dobar procesor samo gejmerima. ima ljudi koji koriste racunar za VFX, simulacije, montazu. rendanje preko graficke karte nije jos uvek optimalno. programerima treba jak i brz procesor za kompajliranje. sto se igara tice bolje uloziti u konzolu
nije taj nivo grafike ali PS3 na ebay moze da se kupi za 75 dolara. ps4 polovni za 160. za te pare ni dobar monitor

Dex

pre 7 godina

Laptop bi sprzio na keca.Sto neko ne napravi dodatno hladjenje i procesor za lap top gamere.Preko dana obican komp a uvece kada se prikaci dodatak zver.Kupio bih odmah
(realno, 22. februar 2017 20:18)

A ko ce ti napraviti bateriju?

M&M

pre 7 godina

Na zalost koliko god budu dobri ovi novi AMD procesori vecina ce i dalje da placa vise za Intel pa i nek je slabiji jer gomila klinaca je ubedjena da sa AMD ne valja apsolutno nista jer njima treba ozbiljna masina za simulaciju sudara 2 crne rupe i slicno.Gledam nedavno klip na tubu gde je lik sklopio prilicno jeftinu masinu sa fx8350 proc. i rx 470 grafikom i pokazuje testove kako igra sve nove igre u full detaljima u full HD rezoluciji bez problema ali opet par stucnjaka u komentarima naravno pljuje procesor kako je zastareo i ne vredi nista itd bez obzira sto je jeftin i vuce sve nove igre u DX12 bez problema,sa sve prilozenim klipovima kao dokaz.

pn

pre 7 godina

Nadam se nekom "ratu" amd i intela. To bi za eventualne kupce bila najbolja moguća stvar. Ako i nezavisni benchmark rezultati budi slični ovome onda Intel mora da spremi odgovor. Biće zanimljivo u svakom slučaju.

diplomac

pre 7 godina

Ne razumijem ove pljuvače AMD procesora. Zar nije nama korisnicima u interesu veca konkurencija što bi rezultovalo nižim cjenama? Dugo je Intel monopolisao tržištem...

Dragance1988

pre 7 godina

@Realno
Imas sine asusov triton koji kosta kao audi a4 2004 godiste.A imas i acerov lap top koji ima solidno hladjenje i kosta 1400$ na amazonu.Kod nas necu da komentarisem cene.

NoName

pre 7 godina

@Baxuz

Pogledaj malo testove na netu u Cinebench i drugim testovima za CPU. Odvalio je Intel za manje novca.
I sta se koji K plasite to sto AMD moze da odvali Intel? Ionako te procesore dizajnitaju kreativni ljudi. To sto rade u nekoj firmi ne sputava ih u kreativnosti.

neutralni felsh

pre 7 godina

Ahaha amdove najave.. Secam se kad su izbacili prvi Phenom x4, prava cetiri jezgra, revolucija a onda ga vremesni C2Q 6600 pocepao ko svnja masan dzak, a phenomu je cena pala na cenu C2D procesora. Da nisu odlucili da kao foundry proizvode procesore za druge firme i da kupe Ati amd bi nestao sa trzista ko jaje sa groba.
(Baxuz, 22. februar 2017 20:50)


sve si rekao u ovom komentaru - sve sto nisi hteo da kazes.
1. kazes, phenomu je tada pala cena...
naravno, i treba! jok, nego ce da "drze cenu" ko zlatni intel na osnovu marketinga ili cpu-testova, za koje prosecnog korisnika zabole displej ali vole da imaju "kotiran procesor".
2. ne trebaju svima intelovi procesori... naprotiv. 90 posto ljudi nisu gamer-freakovi i ljudi sa posebnim kompjuterskim potrebama.
za sve njihove "mizerne" potrebe, vecina dual korova iz 2009. dan danas vrse posao.
a tu je amd cesto duplo jeftiniji uz vrlo slicne performanse.

Kole

pre 7 godina

(realno, 22. februar 2017 20:18)
Postoji to vec,externi gpu za laptop.razer ime takve laptove,u principu treba samo da ima poseban port thunderbolt3,jos neki laptopovi imaju taj port,i prikjucis samo gtx na slim laptop...

Dragon

pre 7 godina

Ryzen is rise!!!
Btw. do kraja aprila se očekuju i R3 i R5 zmajevi, a mene lično ipak najviše zanima ova R5 serija.Ili što bi na Zapadu rekli prfonmase za dolar.

ostrige

pre 7 godina

ovom prezentacijom AMD je prešao tačku bez povratka. navode da je Ryzen 10% jači od i7 a čak $500 jeftiniji. ako je istina napraviće šou i prekinuti monopol Intel-a, a ako nije tačno onda će biti u još većem problemu

samo kažem

pre 7 godina

Nja, realno kako god da bude ovo na tržištu lap topova, koje je trenutno bitnije u ovom momentu, AMD nema nikakve šanse, jednostavno intel je za dva koraka ispred kada se gleda tdp, pustimo to šta je deklarisano dok se ne vidi kako se čip ponaša pri opterećenju... Uz to intel je već najavio i odgovor na ovaj potez AMDa i u ovom segmentu pa ćemo videti kada procesori stignu na testove gde je ko

Marko

pre 7 godina

Ako je ovo istina intel ce morati da spusti cene inače ce ga AMD oduvati. Naravno, bez nezavisnih review-ova/benchmark-a treba biti rezervisan.

Baxuz

pre 7 godina

Ahaha amdove najave.. Secam se kad su izbacili prvi Phenom x4, prava cetiri jezgra, revolucija a onda ga vremesni C2Q 6600 pocepao ko svnja masan dzak, a phenomu je cena pala na cenu C2D procesora. Da nisu odlucili da kao foundry proizvode procesore za druge firme i da kupe Ati amd bi nestao sa trzista ko jaje sa groba.

realno

pre 7 godina

Laptop bi sprzio na keca.Sto neko ne napravi dodatno hladjenje i procesor za lap top gamere.Preko dana obican komp a uvece kada se prikaci dodatak zver.Kupio bih odmah

Dragance1988

pre 7 godina

In ur face Intel !Jedva cekam da vidim koliku ce gigatron i win win cenu da stave.Srecom imam nekog u USA pa cu preko amazona kupiti jer ovo sto rade ova dva pomenuta lanca je u najmanju ruku pljackanje.

diplomac

pre 7 godina

Ne razumijem ove pljuvače AMD procesora. Zar nije nama korisnicima u interesu veca konkurencija što bi rezultovalo nižim cjenama? Dugo je Intel monopolisao tržištem...

Marko

pre 7 godina

Ako je ovo istina intel ce morati da spusti cene inače ce ga AMD oduvati. Naravno, bez nezavisnih review-ova/benchmark-a treba biti rezervisan.

ostrige

pre 7 godina

ovom prezentacijom AMD je prešao tačku bez povratka. navode da je Ryzen 10% jači od i7 a čak $500 jeftiniji. ako je istina napraviće šou i prekinuti monopol Intel-a, a ako nije tačno onda će biti u još većem problemu

M&M

pre 7 godina

Na zalost koliko god budu dobri ovi novi AMD procesori vecina ce i dalje da placa vise za Intel pa i nek je slabiji jer gomila klinaca je ubedjena da sa AMD ne valja apsolutno nista jer njima treba ozbiljna masina za simulaciju sudara 2 crne rupe i slicno.Gledam nedavno klip na tubu gde je lik sklopio prilicno jeftinu masinu sa fx8350 proc. i rx 470 grafikom i pokazuje testove kako igra sve nove igre u full detaljima u full HD rezoluciji bez problema ali opet par stucnjaka u komentarima naravno pljuje procesor kako je zastareo i ne vredi nista itd bez obzira sto je jeftin i vuce sve nove igre u DX12 bez problema,sa sve prilozenim klipovima kao dokaz.

NoName

pre 7 godina

@Baxuz

Pogledaj malo testove na netu u Cinebench i drugim testovima za CPU. Odvalio je Intel za manje novca.
I sta se koji K plasite to sto AMD moze da odvali Intel? Ionako te procesore dizajnitaju kreativni ljudi. To sto rade u nekoj firmi ne sputava ih u kreativnosti.

neutralni felsh

pre 7 godina

Ahaha amdove najave.. Secam se kad su izbacili prvi Phenom x4, prava cetiri jezgra, revolucija a onda ga vremesni C2Q 6600 pocepao ko svnja masan dzak, a phenomu je cena pala na cenu C2D procesora. Da nisu odlucili da kao foundry proizvode procesore za druge firme i da kupe Ati amd bi nestao sa trzista ko jaje sa groba.
(Baxuz, 22. februar 2017 20:50)


sve si rekao u ovom komentaru - sve sto nisi hteo da kazes.
1. kazes, phenomu je tada pala cena...
naravno, i treba! jok, nego ce da "drze cenu" ko zlatni intel na osnovu marketinga ili cpu-testova, za koje prosecnog korisnika zabole displej ali vole da imaju "kotiran procesor".
2. ne trebaju svima intelovi procesori... naprotiv. 90 posto ljudi nisu gamer-freakovi i ljudi sa posebnim kompjuterskim potrebama.
za sve njihove "mizerne" potrebe, vecina dual korova iz 2009. dan danas vrse posao.
a tu je amd cesto duplo jeftiniji uz vrlo slicne performanse.

Dragance1988

pre 7 godina

In ur face Intel !Jedva cekam da vidim koliku ce gigatron i win win cenu da stave.Srecom imam nekog u USA pa cu preko amazona kupiti jer ovo sto rade ova dva pomenuta lanca je u najmanju ruku pljackanje.

pn

pre 7 godina

Nadam se nekom "ratu" amd i intela. To bi za eventualne kupce bila najbolja moguća stvar. Ako i nezavisni benchmark rezultati budi slični ovome onda Intel mora da spremi odgovor. Biće zanimljivo u svakom slučaju.

Dex

pre 7 godina

Laptop bi sprzio na keca.Sto neko ne napravi dodatno hladjenje i procesor za lap top gamere.Preko dana obican komp a uvece kada se prikaci dodatak zver.Kupio bih odmah
(realno, 22. februar 2017 20:18)

A ko ce ti napraviti bateriju?

Dragon

pre 7 godina

Ryzen is rise!!!
Btw. do kraja aprila se očekuju i R3 i R5 zmajevi, a mene lično ipak najviše zanima ova R5 serija.Ili što bi na Zapadu rekli prfonmase za dolar.

Dragance1988

pre 7 godina

@Realno
Imas sine asusov triton koji kosta kao audi a4 2004 godiste.A imas i acerov lap top koji ima solidno hladjenje i kosta 1400$ na amazonu.Kod nas necu da komentarisem cene.

demonbaby

pre 7 godina

ja i moj prijatelj odlučili da sklopimo pc za gaming, ja odabrao AMD a in intel procesor ja razliku koju sam ustedeo uložio u nvidiu grafičku gtx780 a on je morao model ispod gtx770...ja sada teram sve na 1080p ultra izmedju 50 i 60fps a on jedva na 35 fps...samo treba znati šta je dovoljno i pametno kupiti...ne samo najskuplje...

Medicinar

pre 7 godina

Dacu svoj makroskopski i mikroskopski sud o AMD 

Makroskopski - Lisa Su je odradila ogroman posao. Obezbedivsi saradnju sa Playstationom i cini mi se XBoxom pogurala je svoje proizvode na konzole. Samim tim, obezbedila je i implementaciju novog API, Vulkana, koji radi daleko bolje od DX, posebno 11 sto je davalo ogromnu prednost u Gamingu, jer DX11 je najznacajniji single core performansa, dok Vulkan i cedo koje se dosta naslanja na njega DX12, obezbedjuju bolje multicore iskoriscavanje procesora, sto vecini mnogo znaci. Samim tim sto gejming industrija razvija Vulkan i DX12 naslove, ocekujem da AMD dobije barem 20% novog trzista od Intela. 

Miksroskopski - Ryzen odnosno Zen arhitektura je zanimljiva. Otkad sam saznao da je osnovu Zen arhitekture dao Keller, poznatiji ljudima iz vremena 2004-2005, kada je AMD imao primat, ocekujem dobre rezulatate. I iskreno, prema benchmarkovima i mnogim drugim stvarima, ocekujem da AMD premosti taj zjap izmedju Buldozera i sadasnjeg Intelovog ceda. Iskreno, koliko sam shvatio, skok u IPC je blizi 55-60% u odnosu na Bulldozer arhitekturu. Ocekujem da budu izrazito kompetentni jer sam Intel je svoju tick-tock strategiju usporio znacajno, jer shvataju da smanjenje na 10nm i narocito 7nm ne idu ocekivanim brzinama. Intel ce posle Kaby Lakea, imati jos 2 generacije 14nm procesora, a razlika izmedju skylake i ove arhitekture je u 300-400mhz. Ryzen ce udariti jako, i ako bude se pokazao kako ocekujem, teska vremena dolaze za Intel. 

Nisam Fanboy, zanima me samo da za sto manje novca dobijem sto vise. Molim objavite komentar.
? (Medicinar, 12. februar 2017 17:20) 

Amd has Risen! Pogresio sam samo u skoku IPC - 52% je.

prosinac

pre 7 godina

Verujem u Jima Kellera. Biće AMD ponovo konkurentan, kao što je i sa AthlonXP om bio.
Oni stariji se mogu sećati Barton 2500+...

Činjenice i propaganda

pre 7 godina

AMD-u je Ryzen potreban da bi finansijki došao do daha. Da bi se to desilo nije potrebno da potuče Intel u najjačem segmentu tržišta. U pripremi su već sledeće verzije ove arhitekture. Ako AMD bude potpuno konkurentan u srednjem segmentu ispunio je svoju misiju za ovu godinu.

dd

pre 7 godina

pa intel se navukao para do sada ko niko...e doslo vreme kada cete morati spustiti cene monopolcine,samo ne razumem ljubitelje Intela koji pljuju AMD a ne kontaju da ce zbog AMD-a kupiti intel mnogo jeftinije posle ovoga,a mozda cak i AMD ako bude bolji u toj klasi i jeftiniji,posto obilazim forume informacije su tacne Ryzen je pun pogodak na koji se dugo cekalo,bolji je od intela i jeftiniji..intel mora dole sa cenama,extra svaka im cast

biće bolje

pre 7 godina

posle ovog biće sve jedno koji procesor imamo, 4C i 4T će postati dostupno svakome, i ne verujem da će u narednih 5-10 godina trebati nešto jače. Inače G4560 je najbolji pokazatelj koliko je AMD napravio dobar posao.

Baxuz

pre 7 godina

Ahaha amdove najave.. Secam se kad su izbacili prvi Phenom x4, prava cetiri jezgra, revolucija a onda ga vremesni C2Q 6600 pocepao ko svnja masan dzak, a phenomu je cena pala na cenu C2D procesora. Da nisu odlucili da kao foundry proizvode procesore za druge firme i da kupe Ati amd bi nestao sa trzista ko jaje sa groba.

samo kažem

pre 7 godina

Nja, realno kako god da bude ovo na tržištu lap topova, koje je trenutno bitnije u ovom momentu, AMD nema nikakve šanse, jednostavno intel je za dva koraka ispred kada se gleda tdp, pustimo to šta je deklarisano dok se ne vidi kako se čip ponaša pri opterećenju... Uz to intel je već najavio i odgovor na ovaj potez AMDa i u ovom segmentu pa ćemo videti kada procesori stignu na testove gde je ko

skeptik

pre 7 godina

Simptomaticno je da AMD krije 1-jezgarne performanse ko zmija noge i stalno potencira multijezgarne. Iz toga se da zakljuciti da Ryzen vrlo verovatno ima slabiji IPC u odnosu na Kaby Lake na istoj frekvenciji. Kada se jos uzme u obzir da Kaby-Lake dostize dosta vece frekvencije, onda ce ovaj zaostatak biti jos veci. U praksi za vecinu korisnika/aplikacija je cisti IPC daleko vaznija stvar od vise jezgara, tj. 4 brza jezgra je bolja kombinacija od 8 sporijih. Osim za serverske i vrlo specificne desktop (uglavnom neinteraktivne) aplikacije koje to mogu da iskoriste, ja licno ne vidim tu nikakvu prednost. Sacekajmo jos prve kompletne testove, ali sve do sada navodi da je moj skepticizam opravdan. Bilo bi naravno dobro da Intel konacno dobije pravu konkurenciju.

Kole

pre 7 godina

(realno, 22. februar 2017 20:18)
Postoji to vec,externi gpu za laptop.razer ime takve laptove,u principu treba samo da ima poseban port thunderbolt3,jos neki laptopovi imaju taj port,i prikjucis samo gtx na slim laptop...

Z

pre 7 godina

@M&M
Pa nije bas tako. AMD u poslednjih 11-12 godina nije imao konkurentan procesor i to se lako da dokazati konkretnim realnim testovima, crno na belo. Pusti ti Youtube i sta moze ili ne, neoboriva je cinjenica da je Intel imao daleko jacu arhitekturu i IPC. Da li ce sada situacija promeniti, videcemo tek kada se Ryzen pojavi na trzistu za koji dan i vidimo SVE testove, a ne samo jedan jedini koji ocigledno potencira vise jezgara.

test

pre 7 godina

@Medicinar

52% skok IPC-a po marketingu AMD-a, bez ikakvih utemeljenih cinjenica. S obzirom da marketing ima tendenciju da subjektivno istice sinteticke testove u idealnim uslovima, ajde da prvo sacekamo konkretno poredjenje u realnim aplikacijama. Ja nemam nista od toga kada bi na primer jedan auto bez trenja vazduha imao ubrzanje od pola sekunde do stotke.

RzBrzotrz

pre 7 godina

Mnogo dobra stvar za sve nas, sve je bilo jasno još pre par nedelja kada je Intel izbacio Pentium G4560, prvi sa HT-om, u stvari klasičan i3 za smešne pare.
Još da su ga ostavili otključanog, to bi bio pun pogodak. Mada mislim da će i to doći na red. Ovako su napravili i3 7350k koji se cenom kolje i sa i5 procesorima...Čista nebuloza.
Ne zna Intel gde bije, mada mi ih ni najmanje nije žao.

david

pre 7 godina

ne treba dobar procesor samo gejmerima. ima ljudi koji koriste racunar za VFX, simulacije, montazu. rendanje preko graficke karte nije jos uvek optimalno. programerima treba jak i brz procesor za kompajliranje. sto se igara tice bolje uloziti u konzolu
nije taj nivo grafike ali PS3 na ebay moze da se kupi za 75 dolara. ps4 polovni za 160. za te pare ni dobar monitor

Goxy

pre 7 godina

@Hahs

Zasto je Intel onda spustio cene I7 7700K za 80 dolara ? Sada je cpu 300 dolara. U GTA5 jeste malo bolji. Nisi spomenuo da je i I7 7700k pao na 38 fps min a r7 1700 ispod 30 a to je 28. Takodje nisi spomenuo da je Avg.fps 85 a I7 7700k 89 sto je ukupno 4% prednosti u mozda samo tom gameu a clockan je 1000 mhz vise. Pogledaj reviewove , R7 1700 ide lagano do 3.8 ghz.

Intel je isekao sve procesore od 200 dolara popusta pa do 15 dolara na najjeftinijim. Stigli su i reviewovi za overclock .... 1800x lagano 4.4 ghz .. 1700x pregazio 6950k.

Vec kruze price da placaju builderima da ne kupuju RyZen... kao pre nekih 10-12 gdina.

realno

pre 7 godina

Laptop bi sprzio na keca.Sto neko ne napravi dodatno hladjenje i procesor za lap top gamere.Preko dana obican komp a uvece kada se prikaci dodatak zver.Kupio bih odmah

felix

pre 7 godina

Ako je tako kao što piše (mada sumnjam da je toliki spread u performansama u realnim uslovima) onda jedva čekam da 1800x natera Intel da spusti cenu Broadwell-E 6950X pa da pazarimo dva komada za cenu jednog.

Hahs

pre 7 godina

Cisto da vam rasprsim snove ryzen 1700 je losiji od 7700 bar u gamingu i to u gta5 na max detaljima ima droppove i ispod30 fps. tako da je jedino dobro sto ce mozda oboriti cene i5 i i3 procesora.

Software Architect

pre 7 godina

Probao sam Ryzen 1800X, verovatno među prvima u Srbiji i mogu da kažem da su odradili sjajan posao. Single thread performanse su nešto jače od Haswell jezgra, negde na nivou Broadwell-a, a nešto slabije od Skylake-a/Kaby Lake-a, s tim što je SMT bolje implementiran od Hyperthreadinga, dobitak i skaliranje u multithreadovanim aplikacijama je veće. Četiri jezgra/8 tredova radi isto brže od Skylake-a, 1800X je u renderima zaista nešto brži od i7 6900K, jer sam imao prilike i da to proverim lično, a što se overkloka tiče, 1800X ide na 4.1 GHz, više od toga nije stabilno, a buduće serije će svakako biti bolje po ovom pitanju. 1700X je binovan, pa je slabiji overkloker i on će ići od 3.9 do 4 GHz. Možete da očekujete oko 100MHz više od deklarisanog turbo režima.

Maksa

pre 7 godina

Jedino što đe zanima je kakvog će uticaja imati na domaćem tržištu i da li ćemo videti ih konfiguracijama i laptopovima po tim realnim cenama!? ...u protivnom ova vest mi je totalno beznačajna.

Baxuz

pre 7 godina

Ahaha amdove najave.. Secam se kad su izbacili prvi Phenom x4, prava cetiri jezgra, revolucija a onda ga vremesni C2Q 6600 pocepao ko svnja masan dzak, a phenomu je cena pala na cenu C2D procesora. Da nisu odlucili da kao foundry proizvode procesore za druge firme i da kupe Ati amd bi nestao sa trzista ko jaje sa groba.

samo kažem

pre 7 godina

Nja, realno kako god da bude ovo na tržištu lap topova, koje je trenutno bitnije u ovom momentu, AMD nema nikakve šanse, jednostavno intel je za dva koraka ispred kada se gleda tdp, pustimo to šta je deklarisano dok se ne vidi kako se čip ponaša pri opterećenju... Uz to intel je već najavio i odgovor na ovaj potez AMDa i u ovom segmentu pa ćemo videti kada procesori stignu na testove gde je ko

realno

pre 7 godina

Laptop bi sprzio na keca.Sto neko ne napravi dodatno hladjenje i procesor za lap top gamere.Preko dana obican komp a uvece kada se prikaci dodatak zver.Kupio bih odmah

Hahs

pre 7 godina

Cisto da vam rasprsim snove ryzen 1700 je losiji od 7700 bar u gamingu i to u gta5 na max detaljima ima droppove i ispod30 fps. tako da je jedino dobro sto ce mozda oboriti cene i5 i i3 procesora.

test

pre 7 godina

@Medicinar

52% skok IPC-a po marketingu AMD-a, bez ikakvih utemeljenih cinjenica. S obzirom da marketing ima tendenciju da subjektivno istice sinteticke testove u idealnim uslovima, ajde da prvo sacekamo konkretno poredjenje u realnim aplikacijama. Ja nemam nista od toga kada bi na primer jedan auto bez trenja vazduha imao ubrzanje od pola sekunde do stotke.

skeptik

pre 7 godina

Simptomaticno je da AMD krije 1-jezgarne performanse ko zmija noge i stalno potencira multijezgarne. Iz toga se da zakljuciti da Ryzen vrlo verovatno ima slabiji IPC u odnosu na Kaby Lake na istoj frekvenciji. Kada se jos uzme u obzir da Kaby-Lake dostize dosta vece frekvencije, onda ce ovaj zaostatak biti jos veci. U praksi za vecinu korisnika/aplikacija je cisti IPC daleko vaznija stvar od vise jezgara, tj. 4 brza jezgra je bolja kombinacija od 8 sporijih. Osim za serverske i vrlo specificne desktop (uglavnom neinteraktivne) aplikacije koje to mogu da iskoriste, ja licno ne vidim tu nikakvu prednost. Sacekajmo jos prve kompletne testove, ali sve do sada navodi da je moj skepticizam opravdan. Bilo bi naravno dobro da Intel konacno dobije pravu konkurenciju.

felix

pre 7 godina

Ako je tako kao što piše (mada sumnjam da je toliki spread u performansama u realnim uslovima) onda jedva čekam da 1800x natera Intel da spusti cenu Broadwell-E 6950X pa da pazarimo dva komada za cenu jednog.

Marko

pre 7 godina

Ako je ovo istina intel ce morati da spusti cene inače ce ga AMD oduvati. Naravno, bez nezavisnih review-ova/benchmark-a treba biti rezervisan.

demonbaby

pre 7 godina

ja i moj prijatelj odlučili da sklopimo pc za gaming, ja odabrao AMD a in intel procesor ja razliku koju sam ustedeo uložio u nvidiu grafičku gtx780 a on je morao model ispod gtx770...ja sada teram sve na 1080p ultra izmedju 50 i 60fps a on jedva na 35 fps...samo treba znati šta je dovoljno i pametno kupiti...ne samo najskuplje...

M&M

pre 7 godina

Na zalost koliko god budu dobri ovi novi AMD procesori vecina ce i dalje da placa vise za Intel pa i nek je slabiji jer gomila klinaca je ubedjena da sa AMD ne valja apsolutno nista jer njima treba ozbiljna masina za simulaciju sudara 2 crne rupe i slicno.Gledam nedavno klip na tubu gde je lik sklopio prilicno jeftinu masinu sa fx8350 proc. i rx 470 grafikom i pokazuje testove kako igra sve nove igre u full detaljima u full HD rezoluciji bez problema ali opet par stucnjaka u komentarima naravno pljuje procesor kako je zastareo i ne vredi nista itd bez obzira sto je jeftin i vuce sve nove igre u DX12 bez problema,sa sve prilozenim klipovima kao dokaz.

david

pre 7 godina

ne treba dobar procesor samo gejmerima. ima ljudi koji koriste racunar za VFX, simulacije, montazu. rendanje preko graficke karte nije jos uvek optimalno. programerima treba jak i brz procesor za kompajliranje. sto se igara tice bolje uloziti u konzolu
nije taj nivo grafike ali PS3 na ebay moze da se kupi za 75 dolara. ps4 polovni za 160. za te pare ni dobar monitor

Dex

pre 7 godina

Laptop bi sprzio na keca.Sto neko ne napravi dodatno hladjenje i procesor za lap top gamere.Preko dana obican komp a uvece kada se prikaci dodatak zver.Kupio bih odmah
(realno, 22. februar 2017 20:18)

A ko ce ti napraviti bateriju?

neutralni felsh

pre 7 godina

Ahaha amdove najave.. Secam se kad su izbacili prvi Phenom x4, prava cetiri jezgra, revolucija a onda ga vremesni C2Q 6600 pocepao ko svnja masan dzak, a phenomu je cena pala na cenu C2D procesora. Da nisu odlucili da kao foundry proizvode procesore za druge firme i da kupe Ati amd bi nestao sa trzista ko jaje sa groba.
(Baxuz, 22. februar 2017 20:50)


sve si rekao u ovom komentaru - sve sto nisi hteo da kazes.
1. kazes, phenomu je tada pala cena...
naravno, i treba! jok, nego ce da "drze cenu" ko zlatni intel na osnovu marketinga ili cpu-testova, za koje prosecnog korisnika zabole displej ali vole da imaju "kotiran procesor".
2. ne trebaju svima intelovi procesori... naprotiv. 90 posto ljudi nisu gamer-freakovi i ljudi sa posebnim kompjuterskim potrebama.
za sve njihove "mizerne" potrebe, vecina dual korova iz 2009. dan danas vrse posao.
a tu je amd cesto duplo jeftiniji uz vrlo slicne performanse.

Z

pre 7 godina

@M&M
Pa nije bas tako. AMD u poslednjih 11-12 godina nije imao konkurentan procesor i to se lako da dokazati konkretnim realnim testovima, crno na belo. Pusti ti Youtube i sta moze ili ne, neoboriva je cinjenica da je Intel imao daleko jacu arhitekturu i IPC. Da li ce sada situacija promeniti, videcemo tek kada se Ryzen pojavi na trzistu za koji dan i vidimo SVE testove, a ne samo jedan jedini koji ocigledno potencira vise jezgara.

Dragon

pre 7 godina

Ryzen is rise!!!
Btw. do kraja aprila se očekuju i R3 i R5 zmajevi, a mene lično ipak najviše zanima ova R5 serija.Ili što bi na Zapadu rekli prfonmase za dolar.

Maksa

pre 7 godina

Jedino što đe zanima je kakvog će uticaja imati na domaćem tržištu i da li ćemo videti ih konfiguracijama i laptopovima po tim realnim cenama!? ...u protivnom ova vest mi je totalno beznačajna.

Dragance1988

pre 7 godina

In ur face Intel !Jedva cekam da vidim koliku ce gigatron i win win cenu da stave.Srecom imam nekog u USA pa cu preko amazona kupiti jer ovo sto rade ova dva pomenuta lanca je u najmanju ruku pljackanje.

ostrige

pre 7 godina

ovom prezentacijom AMD je prešao tačku bez povratka. navode da je Ryzen 10% jači od i7 a čak $500 jeftiniji. ako je istina napraviće šou i prekinuti monopol Intel-a, a ako nije tačno onda će biti u još većem problemu

diplomac

pre 7 godina

Ne razumijem ove pljuvače AMD procesora. Zar nije nama korisnicima u interesu veca konkurencija što bi rezultovalo nižim cjenama? Dugo je Intel monopolisao tržištem...

dd

pre 7 godina

pa intel se navukao para do sada ko niko...e doslo vreme kada cete morati spustiti cene monopolcine,samo ne razumem ljubitelje Intela koji pljuju AMD a ne kontaju da ce zbog AMD-a kupiti intel mnogo jeftinije posle ovoga,a mozda cak i AMD ako bude bolji u toj klasi i jeftiniji,posto obilazim forume informacije su tacne Ryzen je pun pogodak na koji se dugo cekalo,bolji je od intela i jeftiniji..intel mora dole sa cenama,extra svaka im cast

Činjenice i propaganda

pre 7 godina

AMD-u je Ryzen potreban da bi finansijki došao do daha. Da bi se to desilo nije potrebno da potuče Intel u najjačem segmentu tržišta. U pripremi su već sledeće verzije ove arhitekture. Ako AMD bude potpuno konkurentan u srednjem segmentu ispunio je svoju misiju za ovu godinu.

prosinac

pre 7 godina

Verujem u Jima Kellera. Biće AMD ponovo konkurentan, kao što je i sa AthlonXP om bio.
Oni stariji se mogu sećati Barton 2500+...

RzBrzotrz

pre 7 godina

Mnogo dobra stvar za sve nas, sve je bilo jasno još pre par nedelja kada je Intel izbacio Pentium G4560, prvi sa HT-om, u stvari klasičan i3 za smešne pare.
Još da su ga ostavili otključanog, to bi bio pun pogodak. Mada mislim da će i to doći na red. Ovako su napravili i3 7350k koji se cenom kolje i sa i5 procesorima...Čista nebuloza.
Ne zna Intel gde bije, mada mi ih ni najmanje nije žao.

Kole

pre 7 godina

(realno, 22. februar 2017 20:18)
Postoji to vec,externi gpu za laptop.razer ime takve laptove,u principu treba samo da ima poseban port thunderbolt3,jos neki laptopovi imaju taj port,i prikjucis samo gtx na slim laptop...

NoName

pre 7 godina

@Baxuz

Pogledaj malo testove na netu u Cinebench i drugim testovima za CPU. Odvalio je Intel za manje novca.
I sta se koji K plasite to sto AMD moze da odvali Intel? Ionako te procesore dizajnitaju kreativni ljudi. To sto rade u nekoj firmi ne sputava ih u kreativnosti.

biće bolje

pre 7 godina

posle ovog biće sve jedno koji procesor imamo, 4C i 4T će postati dostupno svakome, i ne verujem da će u narednih 5-10 godina trebati nešto jače. Inače G4560 je najbolji pokazatelj koliko je AMD napravio dobar posao.

Medicinar

pre 7 godina

Dacu svoj makroskopski i mikroskopski sud o AMD 

Makroskopski - Lisa Su je odradila ogroman posao. Obezbedivsi saradnju sa Playstationom i cini mi se XBoxom pogurala je svoje proizvode na konzole. Samim tim, obezbedila je i implementaciju novog API, Vulkana, koji radi daleko bolje od DX, posebno 11 sto je davalo ogromnu prednost u Gamingu, jer DX11 je najznacajniji single core performansa, dok Vulkan i cedo koje se dosta naslanja na njega DX12, obezbedjuju bolje multicore iskoriscavanje procesora, sto vecini mnogo znaci. Samim tim sto gejming industrija razvija Vulkan i DX12 naslove, ocekujem da AMD dobije barem 20% novog trzista od Intela. 

Miksroskopski - Ryzen odnosno Zen arhitektura je zanimljiva. Otkad sam saznao da je osnovu Zen arhitekture dao Keller, poznatiji ljudima iz vremena 2004-2005, kada je AMD imao primat, ocekujem dobre rezulatate. I iskreno, prema benchmarkovima i mnogim drugim stvarima, ocekujem da AMD premosti taj zjap izmedju Buldozera i sadasnjeg Intelovog ceda. Iskreno, koliko sam shvatio, skok u IPC je blizi 55-60% u odnosu na Bulldozer arhitekturu. Ocekujem da budu izrazito kompetentni jer sam Intel je svoju tick-tock strategiju usporio znacajno, jer shvataju da smanjenje na 10nm i narocito 7nm ne idu ocekivanim brzinama. Intel ce posle Kaby Lakea, imati jos 2 generacije 14nm procesora, a razlika izmedju skylake i ove arhitekture je u 300-400mhz. Ryzen ce udariti jako, i ako bude se pokazao kako ocekujem, teska vremena dolaze za Intel. 

Nisam Fanboy, zanima me samo da za sto manje novca dobijem sto vise. Molim objavite komentar.
? (Medicinar, 12. februar 2017 17:20) 

Amd has Risen! Pogresio sam samo u skoku IPC - 52% je.

Dragance1988

pre 7 godina

@Realno
Imas sine asusov triton koji kosta kao audi a4 2004 godiste.A imas i acerov lap top koji ima solidno hladjenje i kosta 1400$ na amazonu.Kod nas necu da komentarisem cene.

pn

pre 7 godina

Nadam se nekom "ratu" amd i intela. To bi za eventualne kupce bila najbolja moguća stvar. Ako i nezavisni benchmark rezultati budi slični ovome onda Intel mora da spremi odgovor. Biće zanimljivo u svakom slučaju.

Goxy

pre 7 godina

@Hahs

Zasto je Intel onda spustio cene I7 7700K za 80 dolara ? Sada je cpu 300 dolara. U GTA5 jeste malo bolji. Nisi spomenuo da je i I7 7700k pao na 38 fps min a r7 1700 ispod 30 a to je 28. Takodje nisi spomenuo da je Avg.fps 85 a I7 7700k 89 sto je ukupno 4% prednosti u mozda samo tom gameu a clockan je 1000 mhz vise. Pogledaj reviewove , R7 1700 ide lagano do 3.8 ghz.

Intel je isekao sve procesore od 200 dolara popusta pa do 15 dolara na najjeftinijim. Stigli su i reviewovi za overclock .... 1800x lagano 4.4 ghz .. 1700x pregazio 6950k.

Vec kruze price da placaju builderima da ne kupuju RyZen... kao pre nekih 10-12 gdina.

Software Architect

pre 7 godina

Probao sam Ryzen 1800X, verovatno među prvima u Srbiji i mogu da kažem da su odradili sjajan posao. Single thread performanse su nešto jače od Haswell jezgra, negde na nivou Broadwell-a, a nešto slabije od Skylake-a/Kaby Lake-a, s tim što je SMT bolje implementiran od Hyperthreadinga, dobitak i skaliranje u multithreadovanim aplikacijama je veće. Četiri jezgra/8 tredova radi isto brže od Skylake-a, 1800X je u renderima zaista nešto brži od i7 6900K, jer sam imao prilike i da to proverim lično, a što se overkloka tiče, 1800X ide na 4.1 GHz, više od toga nije stabilno, a buduće serije će svakako biti bolje po ovom pitanju. 1700X je binovan, pa je slabiji overkloker i on će ići od 3.9 do 4 GHz. Možete da očekujete oko 100MHz više od deklarisanog turbo režima.