Subota, 13.08.2016.

20:55

Majka iz Teksasa: "Ostvarila se moja najgora noćna mora”

Izvor: abcnews.go.com

Majka iz Teksasa: "Ostvarila se moja najgora noæna mora” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Ra

pre 7 godina

Je l na automobilu pise da ce sve da radi sam? Pise na ovim novim Teslinim, koji su isto tako produkt IT sektora i tesko prodavanje magle. Mrva inteligencije je dovoljna da se shvati o cemu pricam.

hocu avion da radi kada pritisnem jedno dugme

pre 7 godina

@Ra Ni auto industrija nije bolja. Moras na 40 casova obuke da bi vozio kola. Ali da vidis kakva je tek podvala avio industrija! Tamo moras da provedes po nekoliko meseci na obuci da bi iskoristio maksimum iz svog aviona. A cuo sam da je za Space Shuttle bilo jos gore, ljudi isli na obuku godinama.

Ra

pre 7 godina

Za ove sto prozivaju majku - nije ona kriva zbog toga sto je neko osmislio sistem pun propusta. Ponavljam hiljaditi put, IT sektor je prodavanje magle. Prodaju ti poluproizvode koje ti moras da podesavas da bi izvukao maksimum, da bi imao privatnost, da bi uradio x stvari, a uredno si platio proizvod koji navodno sve to treba da ti omoguci bez ikakve poteskoce. Ovde su krivci jedino oni koji su osmislili sistem koji je tako lako provaliti.

Pera Kojot Stariji

pre 7 godina

"...Vise mi se cini da je osnovna svrha tih kamera da se posalje neizrecena pretnja bebisiterkama i kucnim pomocnicama da ih gazda nadgleda."
dosledan, 14. avgust 2016 11:04

Vaš komentar me je podsetio na zgodu koju mi je ispričala jedna koleginica - nema veze sa ovim slučajem, ali ima sa kamerama za nadzor:
Pretprošle godine, kada je sa porodicom bila na letovanju, upoznali su neki bračni par koji ima farmu kokošaka i nakoliko zaposlenih. Da bi bio siguran da je situacija pod kontrolom, čovek je postavio i kamere za nadzor. I jednom prilikom dok su bili na plaži poveže se on na internet i vidi kako jedan radnik stoji, jednu nogu stavio na hranilicu za piliće, a rukama se drži za ogradu. Stoji on tako, i stoji, i stoji, i na kraju se gazda razbesni i sav crven u licu počne da viče:
- E, sad ću da ga nazovem ne mobilni, ima sve da se praši. Stoji tamo već 20 minuta i ne radi ništa. Čuće on šta ja imam da mu kažem...
- Ama, smiri se čoveče - kaže mu žena. Prekinula ti se veza sa internetom, pa se zamrzla slika. Zar ne vidiš da ni kokoške ne kljucaju, ne hodaju...

Sokolist

pre 7 godina

(Korisnik obicni, 14. avgust 2016 13:18)
Da vidimo. Moja aplikacija treba da bude negde instalirana - mora da traži pristup modifikovanja uređaja, pisanja i brisanja u fajl sistemu. Ona mora i da se update-uje - mora da se traži pristup internet konekciji. Možda će se na serveru deliti neki sadržaji vezani za igricu (screenshoot i sl) - onda mora da traži i dozvolu korisnika da njegovu sliku (jer je on pritisnuo komandu za snimak ekrana npr) prebaci ili prosledi na korišćenje meni i sl. Mogao bih sad da navedemo još 100 dozvola o kojima neki programer mora da misli, a koje obezbeđuju to da mene korisnik ne tuži. Npr, korisnik namerno pošalje snimak ekrana, a zatim tuži firmu što se taj snimak nalazi na nečijem serveru, ili tuži firmu zato što mu se aplikacija instalirala, tj zauzela mesto na mem. kartici, iako ju je on instalirao (jer app nije njegov, to zapamti). Nadalje, korisnik u svakom slučaju može da ukine neku dozvolu, postoji SW koji to radi... itd... Vi dižete prašinu oko nekih stvari koje su upravo zbog zakona o privatnosti (koji ste uspeli da usvojite) i uvedene, i u stvari, samo su definisale sve ono što je postojalo i pre 30g, samo tad se klikćalo na I agree, tj aplikacije na telefonu rade isto što su radile i na kompjuterima pre 30g, ali tada se od developera nije tražilo da taksaktivno navodi stvari.

Korisnik obicni

pre 7 godina

(Ouch!, 14. avgust 2016 09:06)

Ni jednog trenutka nisam osporio cinjenicu da su glavni krivci roditelji.
Nije lepo ni sto ne veruju svojoj deci,pa su se odlucili na taj korak.
Moj komentar se ne odnosi na konkretan slucaj,ponajmanje na hakere,nego generalno.
Mnoge legalne aplikacije zele pristup nasim privatnim stvarima,a mi na to pristajemo,jer smo lenji da procitamo uslove koriscenja,pa klikcemo dok ih ne instaliramo ili procenimo da je korist veca od stete.
Tako unapred operu ruke.
To nema veze sa CIA,NSA,FBI(krivi su Ameri)...teorijama,oni to rade(ako zele) na mnogo sofisticiraniji nacin u saradnji sa IT gigantima i tesko da ih mozemo spreciti,jer su nam njihove usluge neophodne.
Uz to,zakon im u odredjenim situacijama daje odresene ruke.
Problem je sto ga pojedinci nekad zloupotrebljavaju ili se ignorise,pa se na meti nadju obicni gradjani!
Cutanje jeste zlato,ali nije nacin da se izborimo za vecu privatnost!

dosledan

pre 7 godina

(Nesha, 14. avgust 2016 08:36)

Moras da budes svesan da cim nesto povezes na net neko s neta moze da ti zakuca na ta vrata. Da li ce uci zavisi od tebe.
Ako roditelji nisu znali nista o bezbednosti to je trebalo da ih obavesti firma koja im je postavila kamere ili da pise u uputstvu - ako su uradili plug and pray ovo su posledice (vrsta nauke poznata kao nauka o gluposti). Pobogu, postoji vpn, ako vec pricamo o nasusnoj potrebi za bezbednoscu i kamerama.

O tome da dok "radim" moram i da gledam kucne kamere ne bih, ne zivim tamo pa ne znam da li se podrazumeva da deca borave po ceo dan u jednoj sobi, i da li ti poslovi zaposlenih roditelja podrazumevaju slobodno vreme pred racunarom, gde takodje moze neko da sedne i da im gleda kucu i decu i sta se desava.

Vise mi se cini da je osnovna svrha tih kamera da se posalje neizrecena pretnja bebisiterkama i kucnim pomocnicama da ih gazda nadgleda.

Lincoln

pre 7 godina

@Nesha takodje ima dosta roditelja (jedni takvi mi žive preko puta) koji instaliraju kamere da vide šta deca rade u drugoj sobi jer ih mrzi da provode vreme sa njima... Otac odsutan po ceo dan, majka sedi u dnevnoj sobi na fejsu i Instagramu i baci pogled sta dete radi u drugoj sobi. Po meni suludo a o roditeljima nemam reči, ja svaki slobodan trenutak gledam da provedem sa mojom dvojicom, u igri, učenju, zabavi itd.

Ouch!

pre 7 godina

(Korisnik obicni, 13. avgust 2016 21:57)
Ne znam o kakvom špijuniranju ti pričaš, kada je iz članka jasno da je roditelj samo utakao kameru želeći da zna šta mu je sa decom. Nikakva podešavanja, zaštite i sve ostalo tu nije bilo. I onda je, što je podrazumevano, sve to bilo direktno strimovano preko livecam sajtova. Ovo se inače naziva zeroconfig (tj podrazumevana konfiguracija mašine) i ekvivalent je "osvežavanju" sistema koji rade seoski popravljači komputera širom naše domovine. Npr. korisnici ne vole šifre za logovanje, daju komp na reinstaliranje, klinac šibne sistem, a posle toga ga ne podesi (ne isključi ni remote con.!) i takav sistem je - pa ne treba biti haker da bi bio na izvolite.
Mnogi misle da je nešto napravljeno da se samo ubaci i da radi, a pogotovo ako čačkaju oko tog da će pokvariti. Zbog toga se i dešavaju ovakve stvari, i onda je korisnik kao začuđen, i krivi Ameriku, CIA, ove, one, a krivac je zapravo - samo on i njegovo neznanje.

JPR23

pre 7 godina

Racunar je verovatno bio nezasticen i pun virusa. Non stop pricam o tome kako je vazno zastititi racunare bas zbog ovakvih stvari, ali svi to uzimaju zdravo za gotovo. Zivimo u periodu kada bilo koja multinacionalna kompanija moze da pristupi nasim licnim podacima, i mere zastite su postale neophodne. Nadam se da su naucili svoju lekciju.
(haha, 13. avgust 2016 22:55)

Jos kad bi manje lupetao bilo bi bolje... Mozes staviti sta hoces od zastita, za deset minuta se moze hakovati bilo koja kamera koja je na internetu, cim joj nadjes ip adressu, prica je gotova. Same kamere nisu zasticenje, firmware i software su im busno sito, konstruktori prvo da rade svoj posao...

Nesha

pre 7 godina

@dosledan

pa u cemu je poenta ip kamera dok sam kod kuce? roditelji postavljaju takve kamere da bi videli sta im deca/dadilje rade dok su oni na poslu. dakle moraju biti na netu.

e sada, ovakvi problemi nastaju zato sto gomila takvih roditelja ostavi default podesavanja i nikakav security.

DzFK

pre 7 godina

Tako je! Zabraniti detetu da koristi internet! Internet je zlo! Djavo ga je napravio!
Ma da li ste vi bre normalni ljudi? Hahaha... To je kontraproduktivno. Sedi sa tim detetom i nauci ga kako se koristi internet. Sta se sme, sta ne sme.

Neko ili nesto

pre 7 godina

Ono kada osoba koja ne zna nista o internetu objasnjava drugoj osobi koja takodje ne zna nista o internetu kako to sve funkcionise

haha

pre 7 godina

Racunar je verovatno bio nezasticen i pun virusa. Non stop pricam o tome kako je vazno zastititi racunare bas zbog ovakvih stvari, ali svi to uzimaju zdravo za gotovo. Zivimo u periodu kada bilo koja multinacionalna kompanija moze da pristupi nasim licnim podacima, i mere zastite su postale neophodne. Nadam se da su naucili svoju lekciju.

dosledan

pre 7 godina

Navodno je dete od 8 godina povezalo kucnu kameru na internet server? Pa ko je kome roditelj, ko koga cuva i gaji?
Ne razumem tu kolicinu gluposti kod ljudi, to sto su roditelji stavili kamere u kucu i povezali ih na internet. I sada su se mnogo zapanjili, a oni neodgovorni napravili tesku gresku.

Goran

pre 7 godina

Strašno. Prvo je decu izložila perverznim manijacima na internetu a onda, zbog svoje greške, kažnjava decu zabranom korišćenja interneta. Ulazi iz greške u grešku, umesto da i sebe i decu edukuje.

Korisnik obicni

pre 7 godina

Voleo bih da se sad jave oni koji nemaju sta da kriju i posredno brane nasrtaje na privatnost korisnika Interneta.
Nije bitno da li su u pitanju hakeri,van pameti je da vam neko zaviruje kroz Windows i pokusava saznati sto je moguce vise o vama.
Snouden je lepo rekao da je odricanje od privatnosti na net-u zato sto nemas sta da krijes,jednako odricanju prava na slobodu govora,jer nemas sta da kazes!
Neki to jos uvek nisu shvatili ili ne zele da shvate.
Danas su na udaru bila tudja deca,sutra mogu biti vasa ili vi licno,razmislite malo o tome,pre nego sto tako nesto napisete i nastavite se ponasati nezainteresovano!
Onaj direktor NSA ili FBI(nisam siguran) lepo rece da zalepi izolir traku preko kamere za svaki slucaj,a verovatno i preko mikrofona.
Mozda mislite da je blesav,ali barem on zna sta se sve radi!

Neko ili nesto

pre 7 godina

Ono kada osoba koja ne zna nista o internetu objasnjava drugoj osobi koja takodje ne zna nista o internetu kako to sve funkcionise

DzFK

pre 7 godina

Tako je! Zabraniti detetu da koristi internet! Internet je zlo! Djavo ga je napravio!
Ma da li ste vi bre normalni ljudi? Hahaha... To je kontraproduktivno. Sedi sa tim detetom i nauci ga kako se koristi internet. Sta se sme, sta ne sme.

Goran

pre 7 godina

Strašno. Prvo je decu izložila perverznim manijacima na internetu a onda, zbog svoje greške, kažnjava decu zabranom korišćenja interneta. Ulazi iz greške u grešku, umesto da i sebe i decu edukuje.

Korisnik obicni

pre 7 godina

Voleo bih da se sad jave oni koji nemaju sta da kriju i posredno brane nasrtaje na privatnost korisnika Interneta.
Nije bitno da li su u pitanju hakeri,van pameti je da vam neko zaviruje kroz Windows i pokusava saznati sto je moguce vise o vama.
Snouden je lepo rekao da je odricanje od privatnosti na net-u zato sto nemas sta da krijes,jednako odricanju prava na slobodu govora,jer nemas sta da kazes!
Neki to jos uvek nisu shvatili ili ne zele da shvate.
Danas su na udaru bila tudja deca,sutra mogu biti vasa ili vi licno,razmislite malo o tome,pre nego sto tako nesto napisete i nastavite se ponasati nezainteresovano!
Onaj direktor NSA ili FBI(nisam siguran) lepo rece da zalepi izolir traku preko kamere za svaki slucaj,a verovatno i preko mikrofona.
Mozda mislite da je blesav,ali barem on zna sta se sve radi!

dosledan

pre 7 godina

Navodno je dete od 8 godina povezalo kucnu kameru na internet server? Pa ko je kome roditelj, ko koga cuva i gaji?
Ne razumem tu kolicinu gluposti kod ljudi, to sto su roditelji stavili kamere u kucu i povezali ih na internet. I sada su se mnogo zapanjili, a oni neodgovorni napravili tesku gresku.

haha

pre 7 godina

Racunar je verovatno bio nezasticen i pun virusa. Non stop pricam o tome kako je vazno zastititi racunare bas zbog ovakvih stvari, ali svi to uzimaju zdravo za gotovo. Zivimo u periodu kada bilo koja multinacionalna kompanija moze da pristupi nasim licnim podacima, i mere zastite su postale neophodne. Nadam se da su naucili svoju lekciju.

Nesha

pre 7 godina

@dosledan

pa u cemu je poenta ip kamera dok sam kod kuce? roditelji postavljaju takve kamere da bi videli sta im deca/dadilje rade dok su oni na poslu. dakle moraju biti na netu.

e sada, ovakvi problemi nastaju zato sto gomila takvih roditelja ostavi default podesavanja i nikakav security.

Lincoln

pre 7 godina

@Nesha takodje ima dosta roditelja (jedni takvi mi žive preko puta) koji instaliraju kamere da vide šta deca rade u drugoj sobi jer ih mrzi da provode vreme sa njima... Otac odsutan po ceo dan, majka sedi u dnevnoj sobi na fejsu i Instagramu i baci pogled sta dete radi u drugoj sobi. Po meni suludo a o roditeljima nemam reči, ja svaki slobodan trenutak gledam da provedem sa mojom dvojicom, u igri, učenju, zabavi itd.

Pera Kojot Stariji

pre 7 godina

"...Vise mi se cini da je osnovna svrha tih kamera da se posalje neizrecena pretnja bebisiterkama i kucnim pomocnicama da ih gazda nadgleda."
dosledan, 14. avgust 2016 11:04

Vaš komentar me je podsetio na zgodu koju mi je ispričala jedna koleginica - nema veze sa ovim slučajem, ali ima sa kamerama za nadzor:
Pretprošle godine, kada je sa porodicom bila na letovanju, upoznali su neki bračni par koji ima farmu kokošaka i nakoliko zaposlenih. Da bi bio siguran da je situacija pod kontrolom, čovek je postavio i kamere za nadzor. I jednom prilikom dok su bili na plaži poveže se on na internet i vidi kako jedan radnik stoji, jednu nogu stavio na hranilicu za piliće, a rukama se drži za ogradu. Stoji on tako, i stoji, i stoji, i na kraju se gazda razbesni i sav crven u licu počne da viče:
- E, sad ću da ga nazovem ne mobilni, ima sve da se praši. Stoji tamo već 20 minuta i ne radi ništa. Čuće on šta ja imam da mu kažem...
- Ama, smiri se čoveče - kaže mu žena. Prekinula ti se veza sa internetom, pa se zamrzla slika. Zar ne vidiš da ni kokoške ne kljucaju, ne hodaju...

Ouch!

pre 7 godina

(Korisnik obicni, 13. avgust 2016 21:57)
Ne znam o kakvom špijuniranju ti pričaš, kada je iz članka jasno da je roditelj samo utakao kameru želeći da zna šta mu je sa decom. Nikakva podešavanja, zaštite i sve ostalo tu nije bilo. I onda je, što je podrazumevano, sve to bilo direktno strimovano preko livecam sajtova. Ovo se inače naziva zeroconfig (tj podrazumevana konfiguracija mašine) i ekvivalent je "osvežavanju" sistema koji rade seoski popravljači komputera širom naše domovine. Npr. korisnici ne vole šifre za logovanje, daju komp na reinstaliranje, klinac šibne sistem, a posle toga ga ne podesi (ne isključi ni remote con.!) i takav sistem je - pa ne treba biti haker da bi bio na izvolite.
Mnogi misle da je nešto napravljeno da se samo ubaci i da radi, a pogotovo ako čačkaju oko tog da će pokvariti. Zbog toga se i dešavaju ovakve stvari, i onda je korisnik kao začuđen, i krivi Ameriku, CIA, ove, one, a krivac je zapravo - samo on i njegovo neznanje.

Ra

pre 7 godina

Za ove sto prozivaju majku - nije ona kriva zbog toga sto je neko osmislio sistem pun propusta. Ponavljam hiljaditi put, IT sektor je prodavanje magle. Prodaju ti poluproizvode koje ti moras da podesavas da bi izvukao maksimum, da bi imao privatnost, da bi uradio x stvari, a uredno si platio proizvod koji navodno sve to treba da ti omoguci bez ikakve poteskoce. Ovde su krivci jedino oni koji su osmislili sistem koji je tako lako provaliti.

JPR23

pre 7 godina

Racunar je verovatno bio nezasticen i pun virusa. Non stop pricam o tome kako je vazno zastititi racunare bas zbog ovakvih stvari, ali svi to uzimaju zdravo za gotovo. Zivimo u periodu kada bilo koja multinacionalna kompanija moze da pristupi nasim licnim podacima, i mere zastite su postale neophodne. Nadam se da su naucili svoju lekciju.
(haha, 13. avgust 2016 22:55)

Jos kad bi manje lupetao bilo bi bolje... Mozes staviti sta hoces od zastita, za deset minuta se moze hakovati bilo koja kamera koja je na internetu, cim joj nadjes ip adressu, prica je gotova. Same kamere nisu zasticenje, firmware i software su im busno sito, konstruktori prvo da rade svoj posao...

dosledan

pre 7 godina

(Nesha, 14. avgust 2016 08:36)

Moras da budes svesan da cim nesto povezes na net neko s neta moze da ti zakuca na ta vrata. Da li ce uci zavisi od tebe.
Ako roditelji nisu znali nista o bezbednosti to je trebalo da ih obavesti firma koja im je postavila kamere ili da pise u uputstvu - ako su uradili plug and pray ovo su posledice (vrsta nauke poznata kao nauka o gluposti). Pobogu, postoji vpn, ako vec pricamo o nasusnoj potrebi za bezbednoscu i kamerama.

O tome da dok "radim" moram i da gledam kucne kamere ne bih, ne zivim tamo pa ne znam da li se podrazumeva da deca borave po ceo dan u jednoj sobi, i da li ti poslovi zaposlenih roditelja podrazumevaju slobodno vreme pred racunarom, gde takodje moze neko da sedne i da im gleda kucu i decu i sta se desava.

Vise mi se cini da je osnovna svrha tih kamera da se posalje neizrecena pretnja bebisiterkama i kucnim pomocnicama da ih gazda nadgleda.

hocu avion da radi kada pritisnem jedno dugme

pre 7 godina

@Ra Ni auto industrija nije bolja. Moras na 40 casova obuke da bi vozio kola. Ali da vidis kakva je tek podvala avio industrija! Tamo moras da provedes po nekoliko meseci na obuci da bi iskoristio maksimum iz svog aviona. A cuo sam da je za Space Shuttle bilo jos gore, ljudi isli na obuku godinama.

Korisnik obicni

pre 7 godina

(Ouch!, 14. avgust 2016 09:06)

Ni jednog trenutka nisam osporio cinjenicu da su glavni krivci roditelji.
Nije lepo ni sto ne veruju svojoj deci,pa su se odlucili na taj korak.
Moj komentar se ne odnosi na konkretan slucaj,ponajmanje na hakere,nego generalno.
Mnoge legalne aplikacije zele pristup nasim privatnim stvarima,a mi na to pristajemo,jer smo lenji da procitamo uslove koriscenja,pa klikcemo dok ih ne instaliramo ili procenimo da je korist veca od stete.
Tako unapred operu ruke.
To nema veze sa CIA,NSA,FBI(krivi su Ameri)...teorijama,oni to rade(ako zele) na mnogo sofisticiraniji nacin u saradnji sa IT gigantima i tesko da ih mozemo spreciti,jer su nam njihove usluge neophodne.
Uz to,zakon im u odredjenim situacijama daje odresene ruke.
Problem je sto ga pojedinci nekad zloupotrebljavaju ili se ignorise,pa se na meti nadju obicni gradjani!
Cutanje jeste zlato,ali nije nacin da se izborimo za vecu privatnost!

Sokolist

pre 7 godina

(Korisnik obicni, 14. avgust 2016 13:18)
Da vidimo. Moja aplikacija treba da bude negde instalirana - mora da traži pristup modifikovanja uređaja, pisanja i brisanja u fajl sistemu. Ona mora i da se update-uje - mora da se traži pristup internet konekciji. Možda će se na serveru deliti neki sadržaji vezani za igricu (screenshoot i sl) - onda mora da traži i dozvolu korisnika da njegovu sliku (jer je on pritisnuo komandu za snimak ekrana npr) prebaci ili prosledi na korišćenje meni i sl. Mogao bih sad da navedemo još 100 dozvola o kojima neki programer mora da misli, a koje obezbeđuju to da mene korisnik ne tuži. Npr, korisnik namerno pošalje snimak ekrana, a zatim tuži firmu što se taj snimak nalazi na nečijem serveru, ili tuži firmu zato što mu se aplikacija instalirala, tj zauzela mesto na mem. kartici, iako ju je on instalirao (jer app nije njegov, to zapamti). Nadalje, korisnik u svakom slučaju može da ukine neku dozvolu, postoji SW koji to radi... itd... Vi dižete prašinu oko nekih stvari koje su upravo zbog zakona o privatnosti (koji ste uspeli da usvojite) i uvedene, i u stvari, samo su definisale sve ono što je postojalo i pre 30g, samo tad se klikćalo na I agree, tj aplikacije na telefonu rade isto što su radile i na kompjuterima pre 30g, ali tada se od developera nije tražilo da taksaktivno navodi stvari.

Ra

pre 7 godina

Je l na automobilu pise da ce sve da radi sam? Pise na ovim novim Teslinim, koji su isto tako produkt IT sektora i tesko prodavanje magle. Mrva inteligencije je dovoljna da se shvati o cemu pricam.

Korisnik obicni

pre 7 godina

Voleo bih da se sad jave oni koji nemaju sta da kriju i posredno brane nasrtaje na privatnost korisnika Interneta.
Nije bitno da li su u pitanju hakeri,van pameti je da vam neko zaviruje kroz Windows i pokusava saznati sto je moguce vise o vama.
Snouden je lepo rekao da je odricanje od privatnosti na net-u zato sto nemas sta da krijes,jednako odricanju prava na slobodu govora,jer nemas sta da kazes!
Neki to jos uvek nisu shvatili ili ne zele da shvate.
Danas su na udaru bila tudja deca,sutra mogu biti vasa ili vi licno,razmislite malo o tome,pre nego sto tako nesto napisete i nastavite se ponasati nezainteresovano!
Onaj direktor NSA ili FBI(nisam siguran) lepo rece da zalepi izolir traku preko kamere za svaki slucaj,a verovatno i preko mikrofona.
Mozda mislite da je blesav,ali barem on zna sta se sve radi!

JPR23

pre 7 godina

Racunar je verovatno bio nezasticen i pun virusa. Non stop pricam o tome kako je vazno zastititi racunare bas zbog ovakvih stvari, ali svi to uzimaju zdravo za gotovo. Zivimo u periodu kada bilo koja multinacionalna kompanija moze da pristupi nasim licnim podacima, i mere zastite su postale neophodne. Nadam se da su naucili svoju lekciju.
(haha, 13. avgust 2016 22:55)

Jos kad bi manje lupetao bilo bi bolje... Mozes staviti sta hoces od zastita, za deset minuta se moze hakovati bilo koja kamera koja je na internetu, cim joj nadjes ip adressu, prica je gotova. Same kamere nisu zasticenje, firmware i software su im busno sito, konstruktori prvo da rade svoj posao...

DzFK

pre 7 godina

Tako je! Zabraniti detetu da koristi internet! Internet je zlo! Djavo ga je napravio!
Ma da li ste vi bre normalni ljudi? Hahaha... To je kontraproduktivno. Sedi sa tim detetom i nauci ga kako se koristi internet. Sta se sme, sta ne sme.

Ra

pre 7 godina

Za ove sto prozivaju majku - nije ona kriva zbog toga sto je neko osmislio sistem pun propusta. Ponavljam hiljaditi put, IT sektor je prodavanje magle. Prodaju ti poluproizvode koje ti moras da podesavas da bi izvukao maksimum, da bi imao privatnost, da bi uradio x stvari, a uredno si platio proizvod koji navodno sve to treba da ti omoguci bez ikakve poteskoce. Ovde su krivci jedino oni koji su osmislili sistem koji je tako lako provaliti.

haha

pre 7 godina

Racunar je verovatno bio nezasticen i pun virusa. Non stop pricam o tome kako je vazno zastititi racunare bas zbog ovakvih stvari, ali svi to uzimaju zdravo za gotovo. Zivimo u periodu kada bilo koja multinacionalna kompanija moze da pristupi nasim licnim podacima, i mere zastite su postale neophodne. Nadam se da su naucili svoju lekciju.

dosledan

pre 7 godina

Navodno je dete od 8 godina povezalo kucnu kameru na internet server? Pa ko je kome roditelj, ko koga cuva i gaji?
Ne razumem tu kolicinu gluposti kod ljudi, to sto su roditelji stavili kamere u kucu i povezali ih na internet. I sada su se mnogo zapanjili, a oni neodgovorni napravili tesku gresku.

Goran

pre 7 godina

Strašno. Prvo je decu izložila perverznim manijacima na internetu a onda, zbog svoje greške, kažnjava decu zabranom korišćenja interneta. Ulazi iz greške u grešku, umesto da i sebe i decu edukuje.

Neko ili nesto

pre 7 godina

Ono kada osoba koja ne zna nista o internetu objasnjava drugoj osobi koja takodje ne zna nista o internetu kako to sve funkcionise

Nesha

pre 7 godina

@dosledan

pa u cemu je poenta ip kamera dok sam kod kuce? roditelji postavljaju takve kamere da bi videli sta im deca/dadilje rade dok su oni na poslu. dakle moraju biti na netu.

e sada, ovakvi problemi nastaju zato sto gomila takvih roditelja ostavi default podesavanja i nikakav security.

Ouch!

pre 7 godina

(Korisnik obicni, 13. avgust 2016 21:57)
Ne znam o kakvom špijuniranju ti pričaš, kada je iz članka jasno da je roditelj samo utakao kameru želeći da zna šta mu je sa decom. Nikakva podešavanja, zaštite i sve ostalo tu nije bilo. I onda je, što je podrazumevano, sve to bilo direktno strimovano preko livecam sajtova. Ovo se inače naziva zeroconfig (tj podrazumevana konfiguracija mašine) i ekvivalent je "osvežavanju" sistema koji rade seoski popravljači komputera širom naše domovine. Npr. korisnici ne vole šifre za logovanje, daju komp na reinstaliranje, klinac šibne sistem, a posle toga ga ne podesi (ne isključi ni remote con.!) i takav sistem je - pa ne treba biti haker da bi bio na izvolite.
Mnogi misle da je nešto napravljeno da se samo ubaci i da radi, a pogotovo ako čačkaju oko tog da će pokvariti. Zbog toga se i dešavaju ovakve stvari, i onda je korisnik kao začuđen, i krivi Ameriku, CIA, ove, one, a krivac je zapravo - samo on i njegovo neznanje.

Ra

pre 7 godina

Je l na automobilu pise da ce sve da radi sam? Pise na ovim novim Teslinim, koji su isto tako produkt IT sektora i tesko prodavanje magle. Mrva inteligencije je dovoljna da se shvati o cemu pricam.

Pera Kojot Stariji

pre 7 godina

"...Vise mi se cini da je osnovna svrha tih kamera da se posalje neizrecena pretnja bebisiterkama i kucnim pomocnicama da ih gazda nadgleda."
dosledan, 14. avgust 2016 11:04

Vaš komentar me je podsetio na zgodu koju mi je ispričala jedna koleginica - nema veze sa ovim slučajem, ali ima sa kamerama za nadzor:
Pretprošle godine, kada je sa porodicom bila na letovanju, upoznali su neki bračni par koji ima farmu kokošaka i nakoliko zaposlenih. Da bi bio siguran da je situacija pod kontrolom, čovek je postavio i kamere za nadzor. I jednom prilikom dok su bili na plaži poveže se on na internet i vidi kako jedan radnik stoji, jednu nogu stavio na hranilicu za piliće, a rukama se drži za ogradu. Stoji on tako, i stoji, i stoji, i na kraju se gazda razbesni i sav crven u licu počne da viče:
- E, sad ću da ga nazovem ne mobilni, ima sve da se praši. Stoji tamo već 20 minuta i ne radi ništa. Čuće on šta ja imam da mu kažem...
- Ama, smiri se čoveče - kaže mu žena. Prekinula ti se veza sa internetom, pa se zamrzla slika. Zar ne vidiš da ni kokoške ne kljucaju, ne hodaju...

Lincoln

pre 7 godina

@Nesha takodje ima dosta roditelja (jedni takvi mi žive preko puta) koji instaliraju kamere da vide šta deca rade u drugoj sobi jer ih mrzi da provode vreme sa njima... Otac odsutan po ceo dan, majka sedi u dnevnoj sobi na fejsu i Instagramu i baci pogled sta dete radi u drugoj sobi. Po meni suludo a o roditeljima nemam reči, ja svaki slobodan trenutak gledam da provedem sa mojom dvojicom, u igri, učenju, zabavi itd.

Sokolist

pre 7 godina

(Korisnik obicni, 14. avgust 2016 13:18)
Da vidimo. Moja aplikacija treba da bude negde instalirana - mora da traži pristup modifikovanja uređaja, pisanja i brisanja u fajl sistemu. Ona mora i da se update-uje - mora da se traži pristup internet konekciji. Možda će se na serveru deliti neki sadržaji vezani za igricu (screenshoot i sl) - onda mora da traži i dozvolu korisnika da njegovu sliku (jer je on pritisnuo komandu za snimak ekrana npr) prebaci ili prosledi na korišćenje meni i sl. Mogao bih sad da navedemo još 100 dozvola o kojima neki programer mora da misli, a koje obezbeđuju to da mene korisnik ne tuži. Npr, korisnik namerno pošalje snimak ekrana, a zatim tuži firmu što se taj snimak nalazi na nečijem serveru, ili tuži firmu zato što mu se aplikacija instalirala, tj zauzela mesto na mem. kartici, iako ju je on instalirao (jer app nije njegov, to zapamti). Nadalje, korisnik u svakom slučaju može da ukine neku dozvolu, postoji SW koji to radi... itd... Vi dižete prašinu oko nekih stvari koje su upravo zbog zakona o privatnosti (koji ste uspeli da usvojite) i uvedene, i u stvari, samo su definisale sve ono što je postojalo i pre 30g, samo tad se klikćalo na I agree, tj aplikacije na telefonu rade isto što su radile i na kompjuterima pre 30g, ali tada se od developera nije tražilo da taksaktivno navodi stvari.

hocu avion da radi kada pritisnem jedno dugme

pre 7 godina

@Ra Ni auto industrija nije bolja. Moras na 40 casova obuke da bi vozio kola. Ali da vidis kakva je tek podvala avio industrija! Tamo moras da provedes po nekoliko meseci na obuci da bi iskoristio maksimum iz svog aviona. A cuo sam da je za Space Shuttle bilo jos gore, ljudi isli na obuku godinama.

Korisnik obicni

pre 7 godina

(Ouch!, 14. avgust 2016 09:06)

Ni jednog trenutka nisam osporio cinjenicu da su glavni krivci roditelji.
Nije lepo ni sto ne veruju svojoj deci,pa su se odlucili na taj korak.
Moj komentar se ne odnosi na konkretan slucaj,ponajmanje na hakere,nego generalno.
Mnoge legalne aplikacije zele pristup nasim privatnim stvarima,a mi na to pristajemo,jer smo lenji da procitamo uslove koriscenja,pa klikcemo dok ih ne instaliramo ili procenimo da je korist veca od stete.
Tako unapred operu ruke.
To nema veze sa CIA,NSA,FBI(krivi su Ameri)...teorijama,oni to rade(ako zele) na mnogo sofisticiraniji nacin u saradnji sa IT gigantima i tesko da ih mozemo spreciti,jer su nam njihove usluge neophodne.
Uz to,zakon im u odredjenim situacijama daje odresene ruke.
Problem je sto ga pojedinci nekad zloupotrebljavaju ili se ignorise,pa se na meti nadju obicni gradjani!
Cutanje jeste zlato,ali nije nacin da se izborimo za vecu privatnost!

dosledan

pre 7 godina

(Nesha, 14. avgust 2016 08:36)

Moras da budes svesan da cim nesto povezes na net neko s neta moze da ti zakuca na ta vrata. Da li ce uci zavisi od tebe.
Ako roditelji nisu znali nista o bezbednosti to je trebalo da ih obavesti firma koja im je postavila kamere ili da pise u uputstvu - ako su uradili plug and pray ovo su posledice (vrsta nauke poznata kao nauka o gluposti). Pobogu, postoji vpn, ako vec pricamo o nasusnoj potrebi za bezbednoscu i kamerama.

O tome da dok "radim" moram i da gledam kucne kamere ne bih, ne zivim tamo pa ne znam da li se podrazumeva da deca borave po ceo dan u jednoj sobi, i da li ti poslovi zaposlenih roditelja podrazumevaju slobodno vreme pred racunarom, gde takodje moze neko da sedne i da im gleda kucu i decu i sta se desava.

Vise mi se cini da je osnovna svrha tih kamera da se posalje neizrecena pretnja bebisiterkama i kucnim pomocnicama da ih gazda nadgleda.