Nedelja, 01.05.2016.

10:50

Microsoft radi na telefonu s 8 GB RAM memorije

Izvor: Ubergizmo.com

Microsoft radi na telefonu s 8 GB RAM memorije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

LowLander

pre 7 godina

Za razliku od većine komentatora koji svoje ograničeno znanje, predrasude i lične afinitete predstavljaju kao Bogom dane istine, moj komentar predstavlja isključivo moj lični stav i moje lično iskustvo sa WP. Ipak na početku moram nešto razjasniti što neki od komentatora ili ne znaju, ili namerno prećutkuju. WP 8.1 i WM 10 su dva potpuno različita OS. Kako će Windows Surface Phone biti WM10 telefon spominjanje 8.1 je potpuno besmisleno. Drugo Windows Insider program, odnosno mogućnost da korisnici na svojim uređajima isprobaju nove funkcije OS je dobrovoljno. Kako su te funkcije u BETA fazi, problemi ne smo da su mogući, nego su i sigurni. Zbog toga i postoji. Zato je pljuvanje po MS zbog problema nastalih instaliranjem insider buildova u najmanju ruku nekorektno i tendenciozno.
Moja lična iskustva sa WM10 su odlična. I na telefonu (L930) i na tabletu imam zadnje verzije OS. Polako se pojavljuju funkcije koje predstavljaju MS filozofiju. A to je jedan OS na svim uređajima i koncept univerzalnih aplikacija (UWP). Na primer UWP Poruke je potpuno ista i na telefonu i na kompjuteru tako da sada SMS poruke primam i na tablet i na telefon, i na iste odgovaram sa uređaja koji mi je pri ruci. I to bez ikakvih dodatnih aplikacija. A to je samo početak. Taj ekosistem će tek pokazati svoju pravu snagu. Ja lično više ne bih mogao da se vratim na android baš zbog toga. Mislim da je MS odabrao pravi put i da će ostali tek početi da ga prate. Ali ovaj put MS ima preveliku prednost.

Bwana

pre 7 godina

@Ono sto korisnici widows desetke sad dozivljavaju, jeste adrenalin, svakim danom nesto novo, drugo.
(Surface, 02. maj 2016 22:09)

Batali Lumiu i pređi na ekstremne sportove :)
Dvostruka korist :D

Surface

pre 7 godina

Koliko vas pise sa Wp-a, prvenstveno sa desetke? Skoro niko,a komentarisete, kao da imate dugogodisnje iskustvo! Koristim lumiju 535, sa desetkom. Telefon leti, aplikacije svakim danom pristizu. Instagram, za kojim su windows korisnici patili, izasao je iz beta faze i aplikacija razvaljuje! Ostale aplikacije pristizu, viber je vec u beta fazi! Surface phone je nesto novo, sve u jednom! Ja se iskreno nadam da ce brzo i izaci.Ok, postujem android i ios, ali mislim da microsoft pravi nesto veliko sa svojim sistemom, do te mjere da cemo na tom Surface phone-u koristiti i win32 programe.Siguran sam da hocemo, zivi bili pa vidjeli!Bio sam na androidu dugo vremena, a sad, ne razmisljam o povratku. Ono sto korisnici widows desetke sad dozivljavaju, jeste adrenalin, svakim danom nesto novo, drugo. Mislim da je i kod andoroida i kod iosa, sve vec postalo isto-monotono. wp 8.1 i windows 10 mobile su potpuno dva razlicita sistema! Surface, od projekta gubitnika, danas je najprofitabilniji dio Microsoft-a.Mislim da Microsoft ima viziju, i te kako! Continuum opcija, po mom misljenju veliko osvjezenje i velika inovacija unazad nekoliko godina, gdje nista nismo tako slicno dobili! Microsoft je insajderima dao priliku da zajedno ucestvuju u izgradnji novog sistema, sto je veliki pomak, i tek ce da ubira plodove!

kvasac

pre 7 godina

Uvek se zapitam zašto ovi ljubiteljibandroida i otvorenog koda se stalno smeju manjku aplikacija za win mobile? Ako ste toliko preduzimljivi i nadareni za IT, zašto jednostavno ne osnujete sopstveni startup i zgrnete milione od aplikacija za windows?
Pustite više te dečije priče i šale, IT je visoko diversofikovan i hvala Bogu da je tako. Svaki korisnik ima mogućnost da odabere ekosistem koji mu najviše odgovara.
pozdrav i mir ljudi

MilosKG

pre 7 godina

Oni (Microsoft) sada imaju i Surface koncept? LOL Neka naprave krštenu aplikaciju za poruke. Za početak. Ovo je naslov za Lumia hard reset ekipu koja sada oblizuje usne i sanja neki super telefon. Momci, Deda Mraz ne postoji. Ne, ne.
(Matija, 1. maj 2016 23:30)
Ni patuljci, sinko.

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

Moj izbor je WP i tako ce ostati. Ozbiljan i stabilan OS, sa odlicnim ekranom, kamerom i baterijom. Mozda nekome manjka aplikacija, meni ne. Dovoljan je bio i 1Gb koji imam na 5 godina starom i nikad ni stucnulom Samsung Omnia-i 7. Za to vreme sin, cerka, supruga, inace zakleti androidjani, izmenjase mnogo toga, S3, S4, A3, neki HTC-ovi... Ok, stvar izbora, ali uvek im nesto fali. I ja pucam pare. Tesko cu se odvojiti od Omnia-a, ali sam se zaljubio u Lumia-u 650! Bice moja, obozavam je!

Snapt

pre 7 godina

Dzabe to sto je wp extra optimizivan i 8 GB rama kad je podrska blagi ocaj ne mislim update sistema vec na rasprostranjenost aplikacija ,zvanicnih.Koristio sam samsung ativ s pre 5 godina i imao sam ogroman problem sa izborom aplikacija danas situacija ista.

Rade

pre 7 godina

Posle dve godine koristenja Windows telefona vratio sam se na Android 5.1. Morao sam zbog firme jer koristimo google Voice i google Hangouts. Android je smesan u poredjeni sa Windowsom. Win ima plocice i algabeski meni koji olaksava koriscenje.

Marx

pre 7 godina

Zanima me kolika ce baterija da bude na tom telefonu koji ima 8g rama.
(Washington, 01. maj 2016 20:37)

Kako RAM troši bateriju? Kako njegova količina utiče na potrošnju?

Jozep

pre 7 godina

Argument da najbitnije aplikacije postoje za WP 8.1 ne stoji, jer su aplikacije neviđeno smeće (i sam koristim (silom prilika) WP8.1 telefon već 2 godine, pa znam o čemu govorim).
- facebook i messenger koji ne rade kada je loš mobilni internet (odnosno EDGE);
- viber koji polu radi, polu ne radi kada su u pitanju pozivi;
- instagram koji nije update-ovan 200 godina, ne podržava video snimke i direct;
-skype koji takođe radi veoma loše;

Sirotinjska platforma, a nažalost, u Srbiji je standard takav da se u proseku ne može priuštiti ništa normalno novo osim osakaćenih telefona, hardverski (kojekakvi samsung modeli šlj klase) ili softverski (windows phone...)...

Nbg

pre 7 godina

Mislim da Windows phone ima potencijal, bas veliki. Zasto ga ne iskoriste, to je pitanje od milion dolara, sami sebe sputavaju, a mogu da ugrabe znacajan deo trzista jer i vecina koristi PC, jos integracija sa Windows phone-om bila bi dobitna kombinacija. Naprave jedan dobar korak pa dva unazad. Dok ne pocnu kontinuirano da napreduju, nece nista uraditi.

ja

pre 7 godina

@(Surovi, 01. maj 2016 11:42)

Prvo, mešaš babe i žabe i nemaš pojma o čemu pričaš.

Drugo, i Win phone, i Android, i iOS su derivati desktop OS-ova (Win 10, Linux i OSX) - dakle, "osakaćeni" kernel desktop OS-a sa korisničkim interfejsom prilagođenim mobilnim telefonima. Prema tome, em su (suštinski) desktop OS-ovi, em (kao OS-ovi prilagođeni mobilnim uređajima) nemaju nikakvih potreba da konkurišu desktop OS-ovima, jer, uprkos tome što većina propagira, mobilni nije i ne može biti jednak desktopu. Tačka.

Treće, NIJEDAN "mobilni OS" nema ni M od multitaskinga.

Četvrto, ne treba brkati dostupnost aplikacija sa kvalitetom OS-a. Windows je, po mom mišljenju, daleko kvalitetniji OS od Androida (koristim, paralelno, i jedan i drugi, već godinama). Brz, ne zaglupljuje se, daleko je bolje prilagođen hardveru jer ne postoji milion proizvođača Windows telefona. Problem sa aplikacijama je problem sa tržišnim udelom - Android i iOS drže 98% tržišta pa niko nema interesa da pravi aplikacije za bilo koji drugi OS. Upravo to je i jedan od glavnih razloga propasti kompanije koja je pravila jedini pravi mobilni OS - pisan od starta za mobilne uređaje - najnapredniji, najsigurniji, najbrži i najpouzdaniji komad softvera ikad napisan za mobilnu platformu - Blackberry OS...

Matija

pre 7 godina

Oni (Microsoft) sada imaju i Surface koncept? LOL Neka naprave krštenu aplikaciju za poruke. Za početak. Ovo je naslov za Lumia hard reset ekipu koja sada oblizuje usne i sanja neki super telefon. Momci, Deda Mraz ne postoji. Ne, ne.

Miguel

pre 7 godina

(Jel' treba da vam citiram premijera?, 01. maj 2016 17:34)

mislim da ne razumes Surface koncept. Detaljno objasnjenje mozes naci na MS sajtu.

Jel' treba da vam citiram premijera?

pre 7 godina

6" incha Surface phone sa pravim Win-om ce imati smisla.
(future, 1. maj 2016 11:59)

A kakvog će to smisla imati telefon koji je prevelik za džep, a premali za bilo kakav ozbiljniji rad?
Ono kao, radite u Office-u, obrađujete fotke, nešto kao dizajnirate ... Meni postaje mali ovaj moj od 24 inča, a vi, kao, nešto ozbiljno radite na telefonu od 6 inča. Ajdeee!!!

Demius

pre 7 godina

@да, да
"Још да се опамете па да буде базиран на андроиду и напокон да и њима крене попут безброј кинеских произвођача паметних андроид телефона..."
Xa, xa, xa, hoće prijatelju, čim Rusija uđe u NATO.
Ljudi kod nas slabo kapiraju da MS sa Surface telefonom želi da lansira sasvim novu vrstu pametnog fona.
A to je telefon koji će raditi sa čistim W10 OS-om baziranim na Universal Aplication (UA).Za to je potreban i jak RAM, a pogotovo ROM.A to je negde na pola puta ka telefonima baziranim na X86 arhikteturi. Btw.
Arm SOC bazirani telefoni ostaju i dalje dominantni na tržištu, ali samo zahvaljući uskom grlu koje trenutno prestavljaja Li-Ion/Polimer baterija.

comment no comment

pre 7 godina

Mislim da je cela ideja da se napravi fuzija laptop, desktop racunara i mobilnog u jedan uredjaj. Kuci te ceka monitor, tastatura, mis, kada zatreba poneses laptop tj. Samo kuciste sa tast. Touchpad-om i monitorom koji preko wifi-a kacis na telefon, i naravno mobilni za svakodnevno koriscenje. Sto se tice operativnog za mobilni, jako je lak i fino optimizovan. Razumem da nema nekih bitnih aplikacija, to je i dalje mana ali takodje nema ni onih krs besmislenih android aplikacija.

comment no comment

pre 7 godina

Mislim da je cela ideja da se napravi fuzija laptop, desktop racunara i mobilnog u jedan uredjaj. Kuci te ceka monitor, tastatura, mis, kada zatreba poneses laptop tj. Samo kuciste sa tast. Touchpad-om i monitorom koji preko wifi-a kacis na telefon, i naravno mobilni za svakodnevno koriscenje. Sto se tice operativnog za mobilni, jako je lak i fino optimizovan. Razumem da nema nekih bitnih aplikacija, to je i dalje mana ali takodje nema ni onih krs besmislenih android aplikacija.

Aleksandar

pre 7 godina

Na 16gb rama Edge nebi pucao za ovakav sistem trema mini atomska centrala neki jaci procesor octa na na bar 5ghz i Windows phone će raditi ko sat

Replay

pre 7 godina

Meni tel ima 4 GB RAM memorije pa kazem da je previse jer moze da radi i sa dva perfektno. Ali opet, tehnika napreduje, mora ovako. :)

neutralni felsh

pre 7 godina

6" incha Surface phone sa pravim Win-om ce imati smisla. Interesuje me samo kako ce rjesiti bateriju za takav hardver
(future, 01. maj 2016 11:59)


i pet incha je sasvim dovoljno ;)

nenad

pre 7 godina

Zapitajte se ljudi, da li vam realno treba nesto vise od telefona od 5" i 2 GB RAM-a, solidan procesor sa 4 jezgra, i neka kamerica 8 ili 13 mpx? Sve preko toga je po meni bacanje novca na telefon. Hocete vrhunske fotografije sa letovanja? Kupite vrhunski fotoaparat, ne bacajte pare na telefone. Sta god da stave u taj telefon, nece moci da se poredi sa laptopom ili desktop racunarom za neke stvari.

Ros Geler

pre 7 godina

Super samo sto problem njihovih telefona nije ram nego aplikacije. Danas apdejtujem Facebook, i posle toga nece da ga otvori. Kad bi se desilo na nekom androidu ili iOS da jedna od najpopularnijih aplikacija nece da radi zbog apdejta?

Miguel

pre 7 godina

Pre nekog vremena sam doneo odluku da je surface pravo resenje za mene. Jednostavno, zelim da se otarasim laptopa. Sada radim na ultrabooku teskom 1.2 kg ali mi i on pocinje biti opterecenje. Probao sam svasta: tablete pod androidom i windowsom, Samsung Note. Mislim da ce surface biti do ro resenje za poslovne ljude koji vecinom koriste Office i mail aplikacije.

Boza73

pre 7 godina

Viber slab, na messengeru ne mogu pozivi, skype koji je njihov sporo radi,tacno je da nema bagova ali....velika greska sto sam kupio Lumiju

Igor Gavran

pre 7 godina

@Jaa: "Telefon ima jak hardware za desktop OS?!? Da li ste vi normalni?"

Ako me secanje dobro sluzi, ja sam imao desktop OS na 486 procesoru na 80MHz i 16MB RAMa, Amigi itd. Iskeno, radio mi je brze i stabilnije nego Windows 7 na 2.13GHz i 2GB RAM-a. Dakle, nije problem u procesorima, vec u softveru koji je namerno lose pisan. Da ne spominjem binarne translatore poput .net-a, javascript-a, flash-a itd. Odgovorno tvrdim da su mobilni procesori koje trenutno imamo dovoljni za optimizovan desktop OS. Windows je neoptimizovan i nepredvidiv, prost primer - kada ga gasis nikada ne znas da li ce mu trebati 5 sekundi ili 2 sata da se ugasi (ako krene da se "apdejtuje").

K.G.

pre 7 godina

Pa mogli ste da objavite i članak koji govori o 47% padu prodaje telefona sa Windows os. Prošle godine je zadtupljenost win os bila negde oko 1.7% ove godine se verovatno spusta na statističku grešku. Ni 8gb rama neće spasiti ovaj OS jet je iritirajuce limitiran i osakaćen. Ovo sa 8gb rama je samo marketinski trik da se uzmu pare i nista više. Koliko i sam Microsoft računa na windovs phone govori i to što razvijaju aplikacije za android i IOS dok tih istih aplikacija nema na win OS. Davno sam rekao da ce Satja N. da sahrani Windows i vidim da to radi punom parom.

Asd

pre 7 godina

@pizanja mnogo, odgovora nigde stari wp user, sada i6 korisnik se javlja :D veruj mi, i na iosu ima funcija koji me nedostaje iz wp-a, a devojka isto sad kupila iSE (pre je koristike Z3 comoact) i njoj fale neke stvari iz androida, znaci okej neki os zna manje i vise, ali u glavnom nema toliko razlike. Najveci problem jeste app-ovi, i to malo sad kapirad kad sam poceo koristiti ios. Mada...zapravo normalsan fb app, messenger, google sheets...ovo je sta mi treba, ostalo sam imao i na wp :) (znam, poslovnom korisniku ne trebaju ovi stvari sem sheets-a, ali...ako namenjuju samo poslovnim korisnicima, sta ce ima te boje?!) a za ram...pored iosa, wp je najbolje optimizovan os. 1gb ram pokrece telefon skroz ok, a od 2 stvarno ne znam zasto bi trebalo vise...u stvari znam: caka nije u "funkcijama kao sto andorid ima", posto te funckije pokrece sa 512 ili 1gb;) poenta je u continuumu, u funkciji koji ni andorid ne zna ;) ne znam koliko pratis stvari, da li znas sta je to, ali razgledaj se malo...prica se neko vreme da bi wp mogao da pokrece 32bitne win aplikacije...e matori to bi bio pun pogodak i ja mislim tada bi trebalo sto vise budziti, da radi super, ipak je rec o telefonu a ne o kompu. Mozda zato prave ovako jake telefone, spremaju se za nesto...ako ne sad, onda malo razmisljaju unapred...izbace tel koji ce to moci iako jos os ne zna.

WinPhone forever

pre 7 godina

ne treba njima toliki ram,win je odlicno optimizovan. trebaju im aplikacije i samo aplikacije,tu su losi, sve ostalo je dobro.
(kain, 1. maj 2016 11:10)

Moze to malo konkretnije, koje to aplikacije fale win phone-u, koje drugi imaju i bez kojih se ocigledno ne moze ziveti? Imam Lumiu 640 XL Double SIM (200€) sa kojom sam vise nego prezadovoljan. Ima brdo aplikacija, a one koje su za mene vazne, njih je oko 6-7. Sve vreme nisam ni jedanput imao osecaj da mi nesto fali, neka aplikacija koju bih rado imao, ali eto, moj smartfon je nema. Moze neko od vlasnika iPhone, Samsunga, LG itd. da mi objasni sta to imaju njihovi telefoni, a sto moja Lumia nema.

Zeljko

pre 7 godina

@Surovi Pricas napamet. Cuo si negde da nema aplikacija za WP ali ni sam ne znas sta bi ti falilo. A jedini "otvoren" OS je otvoren samo zbog svojih nedostataka. Pogledaj iOS. Win platforma je jedna od bolje osmisljenih platformi za phone. Mozda su kasno ušli u trku, ali jos je prerano da se predaju.

Surface

pre 7 godina

Gospodo, svi vi koji pricate koristite praistorijske lumije, sa windows osmicom. Svi vi koji komentarisete, mozda to radite preko wp8.1, a ovo sto se priprema je za desetku. Desetka-punokrvna, kao i na PC-u. Surface phone, dakle, bice vjerovatno mini surface, koji jede konkurenciju. Malo se informisite pa komentarisite. Pisem sa desetke, sa lumije 535 , koja jede macice, a aplikacija svaki dan sve vise. Instagram razbija...

SXSW

pre 7 godina

Mozda konacno naprave nesto sto ce konacno valjati ali poslednje dve verzije W10 phones su katastrofa. Prvo nije radila aplikacija za kameru a sad ne postoji aplikacija za FM Radio. Ja sam oberucke prihvatio W10ph cak sam za firmu nabavio te telefone jer smo napravili aplikaciju koja podrzava nas posao ali sam svakim danom sve vise razocaran traljavoscu razvojnog tima. Jednostavno previse je sitnih glupih gresaka. Mozda MS sebi moze dozvoliti nesto sto mi mali sebi ne mozemo ni u najgorim snovima priustiti. Kad malo bolje razmislim nismo mi tako ni losi. Srecan 1. maj.

upitnik

pre 7 godina

Meni nisu neki ljudi ovde jasni.
Odgovor na to sta ce 8gb rama je sledeci. Microsoft ima zamisao da telefon zameni PC, sto je za sada tesko ali ideja je dobra. A evo zasto. Ja odem da radim, povezem telefon sa tastaturom, misem, ekranom, otvorim Visual Studio ili odradim sta imam. Dodjem kuci isto. Odem kod mojih roditelja na mesec dana ne nosim lap top, vec samo telefon koji mi bukvalno sve zavrsava.
Cak da i to ne zazivi u skorije vreme, ja ne razumem sklop licnosti koji pljuje po svemu. Ako Microsoft uspe u necemu, to znaci da ce Google ili Apple ili neka treca firma da jos vise radi na svom proizvodu da bi bila jos bolja. Neka izbace i sa 100gb rama (iako nema potrebe) svi ce morati to da prate. Kontam ja da smo svi razliciti, ali Apple izbaci nesto - pljuju, Microsoft... pljuju... A nesto izbaci Google opet se pljuje... Stekao sam utisak da kod nas mora da se pljuje, ako ti se ne svidja nesto ne koristk i toliko, meni nesto sto se ne svidja ja to i ne uzimam, ali ne pljujem po istom. A koristim i android (nova verzija Androida ce biti genijalna-jedva cekam) i windows i ios kao tester.
P. s. Ne znam za ostale ali meni Lumia 735 sa Windows Phone 10 build 14332.1001 radi kao sat. Za sada nisam primetio bagove, ima neke stvari koje mi se ne svidjaju ali to mi je oke. Sve aplikacije mi rade odlicno (Skype, Viber, What's up, Facebook-iako ga ne koristim, Messenger, TeamViewer, Instagram, Moj telenor, aplikacije za mBanking, Outlook - koji mi radi ceo posao, Line), igrice ne igram tako da ne znam za to...

Zeljko

pre 7 godina

Ma da stavite bar 100 gb rama. Pc je više nego dovoljno 8gb tačnije većinu vremena ne povuče ni 4 gb rama. Međutim Windows telefonu treba 8 a za čega će im kada se hvale kako im telefoni savršeno rade sa 1gb rama. Znaci preostalih 7 će biti za marketing. Izmišljaju gluposti a wp je pred krahom.

да да

pre 7 godina

Још да се опамете па да буде базиран на андроиду и напокон да и њима крене попут безброј кинеских произвођача паметних андроид телефона...

Surovi

pre 7 godina

Sa trenutnim os-m,ne mogu da budu konkurencija nikome.Razlog za to je sto win phone os tezak krs.
Sa druge strane,ako na telefone portuju punokrvni desktop windows os,onda su na pravom putu da uniste konkurenciju.
Najveci problem trenutnom mobilnog windowsa je nedostatak aplikacija,zatvorenost ,kao i nemogucnost prilagodjavanja.Desktop os ima sve te mogucnosti,a hardver je dovoljno jak da ga podrzi.Tada problem sa aplikacijama iscezava,posto ih ima koliko hoces,a u dzepu bi imao mocan racunar,a ne samo telefon.
Nasuprot misljenju pojedinaca,android i ios nisu konkurencija nijednom desktop os-u,posto im nisu dorasli,kako po snazi,tako i po funkcijama,posto su u osnovi drugacije projektovani i drugacija im je namena.Windows phone nije izuzetak,osim sto je losiji od androida i ios-a.
Koristim win phone i razocaran sam.Os je brz,ali nema multitasking,pristojan file explorer,cak mu je i muzicki plejer krs.Plocice su beskorisne i odvratne.Aplikacije uglavnom ne rade i nemoguce ih je sideloadovati ,zbog ogranicenja nametnutih od MS-a.
Kako god okrenem,ovaj os je odlican za moju kevu i babu,koje salju poruke i razgovaraju,dok ih aplikacije i sl. uopste ne zanima.

Pizanja mnogo, odgovora nigde

pre 7 godina

Ček' malo ... Šta je sa onim tvrdnjama da je 2-3 GB RAM-a u Androidima glupost i da je Lumijama dovoljno i 512 MB, jer su ti telefoni dobro optimizovani, za razliku od Androida koji je đubre? Otkud sad u novijim Lumijama 3 GB RAM-a, kada one rade savršeno i sa 1 GB? Otkud sad najave o 8 GB? Da li su i Lumije postale đubre, pa više nisu tako dobro optimizovane, čim im je potrebno toliko RAM-a?
Ili im je bilo dovoljno 512 MB, jer nisu imale ništa od funkcija, a sad kad dobiju poneku funkciju kao Android, onda im treba 3 GB?

Dante

pre 7 godina

Bilo bi dobro kada bi vise poradili na win 10 posto se takvo djubre od os-a dugo nije napravilo...zaista prvoklasno iritirajuce djubre od os-a...Win 10 na telefonu ne samo da baguje vec je toliko dosadan da kad dva puta kotistis kameru on te treci put pita kako vam se svidja kamera, malo koristim mape pa me pita kako vam se svidjaju mape, malo koristim poruke pa me pita kako vam se dopada aplikacija za poruke, eeeee poruke ljudi..a posle svega toga zakuca pa reset, pa updejt koji ne moze da se iskulira...sacuvaj boze i hristos vaskrse.

oroki pig

pre 7 godina

Moje viđenje ovoga kao Windows phone korisnika... Skroz nepotreban i nekonkurentan telefon. Windows phone je odličan sistem za jeftinije i srednje skupe telefone. Ko daje pare za 'flagship' ne želi nedovršen sistem. Ne želim ni ja, ali mi tako grasi pali...

vlada milutinović

pre 7 godina

Mislim da Microsoft ide ka tome da računari kao takvi nestanu. Sve će da bude mobilni. Dođeš kući ili na posao a tamo te čekaju tastatura i monitor, povežeš mobilni i to je to. Dvoumili si se između clouda i ovog načina i mislim da će ovaj da pobedi.

mick

pre 7 godina

jedino ako stave 5k mah bateriju i punokrvni windows ima smisla za tako nesto i vredelo bi da se kupi. ovako ako stave win phone, meeeh....

Rasinski bučak

pre 7 godina

Verovatno sve kompanije koje razmisljaju daleko unapred vec imaju takav telefon spreman, samo cekaju da konkurenciju. Kada je umro Jobs znam da je imao uvid u III generaciju iPhone iznad one koja je bila na trzistu tad. Pogledajte samo procesore, intel stancuje vec 6 godina jedan te isti procesor-ubrza ga 10-15% tek da nije kao onaj od prosle godine a nece da izbaci novu tehnologiju jer AMD realno nema adekvatan odgovor na to isti slucaj i sa grafuljama...

Bojan

pre 7 godina

@ Surovi
Nije problem napraviti ga ... Ali će teško da "živi"!
Kada bude M$ napravio "pun Windows na mobilnom telefonu" ...
...automatski će naterati sve njegove najveće proizvođače ka nekom drugom, najverovatnije ka Androidu, koga potajno i ne baš javno Gugl podržava i pomaže njegovo portovanje na x86 platformu i to baš ka desktop-u ...
Sve što će trebati kada takva platforma dostigne zrelost je "enterprajz" verzija koja će manje zavisiti od eksternih servisa iz javnih oblaka (ili uopšte neće)...
Ili će ih naterati da sve računare prodaju sa Linuksom po logici "evo Vama mašina a ako hoćete Windouz, vidite sa M$-om" ...

Surovi

pre 7 godina

Sa trenutnim os-m,ne mogu da budu konkurencija nikome.Razlog za to je sto win phone os tezak krs.
Sa druge strane,ako na telefone portuju punokrvni desktop windows os,onda su na pravom putu da uniste konkurenciju.
Najveci problem trenutnom mobilnog windowsa je nedostatak aplikacija,zatvorenost ,kao i nemogucnost prilagodjavanja.Desktop os ima sve te mogucnosti,a hardver je dovoljno jak da ga podrzi.Tada problem sa aplikacijama iscezava,posto ih ima koliko hoces,a u dzepu bi imao mocan racunar,a ne samo telefon.
Nasuprot misljenju pojedinaca,android i ios nisu konkurencija nijednom desktop os-u,posto im nisu dorasli,kako po snazi,tako i po funkcijama,posto su u osnovi drugacije projektovani i drugacija im je namena.Windows phone nije izuzetak,osim sto je losiji od androida i ios-a.
Koristim win phone i razocaran sam.Os je brz,ali nema multitasking,pristojan file explorer,cak mu je i muzicki plejer krs.Plocice su beskorisne i odvratne.Aplikacije uglavnom ne rade i nemoguce ih je sideloadovati ,zbog ogranicenja nametnutih od MS-a.
Kako god okrenem,ovaj os je odlican za moju kevu i babu,koje salju poruke i razgovaraju,dok ih aplikacije i sl. uopste ne zanima.

vlada milutinović

pre 7 godina

Mislim da Microsoft ide ka tome da računari kao takvi nestanu. Sve će da bude mobilni. Dođeš kući ili na posao a tamo te čekaju tastatura i monitor, povežeš mobilni i to je to. Dvoumili si se između clouda i ovog načina i mislim da će ovaj da pobedi.

Dante

pre 7 godina

Bilo bi dobro kada bi vise poradili na win 10 posto se takvo djubre od os-a dugo nije napravilo...zaista prvoklasno iritirajuce djubre od os-a...Win 10 na telefonu ne samo da baguje vec je toliko dosadan da kad dva puta kotistis kameru on te treci put pita kako vam se svidja kamera, malo koristim mape pa me pita kako vam se svidjaju mape, malo koristim poruke pa me pita kako vam se dopada aplikacija za poruke, eeeee poruke ljudi..a posle svega toga zakuca pa reset, pa updejt koji ne moze da se iskulira...sacuvaj boze i hristos vaskrse.

Pizanja mnogo, odgovora nigde

pre 7 godina

Ček' malo ... Šta je sa onim tvrdnjama da je 2-3 GB RAM-a u Androidima glupost i da je Lumijama dovoljno i 512 MB, jer su ti telefoni dobro optimizovani, za razliku od Androida koji je đubre? Otkud sad u novijim Lumijama 3 GB RAM-a, kada one rade savršeno i sa 1 GB? Otkud sad najave o 8 GB? Da li su i Lumije postale đubre, pa više nisu tako dobro optimizovane, čim im je potrebno toliko RAM-a?
Ili im je bilo dovoljno 512 MB, jer nisu imale ništa od funkcija, a sad kad dobiju poneku funkciju kao Android, onda im treba 3 GB?

Rasinski bučak

pre 7 godina

Verovatno sve kompanije koje razmisljaju daleko unapred vec imaju takav telefon spreman, samo cekaju da konkurenciju. Kada je umro Jobs znam da je imao uvid u III generaciju iPhone iznad one koja je bila na trzistu tad. Pogledajte samo procesore, intel stancuje vec 6 godina jedan te isti procesor-ubrza ga 10-15% tek da nije kao onaj od prosle godine a nece da izbaci novu tehnologiju jer AMD realno nema adekvatan odgovor na to isti slucaj i sa grafuljama...

Jel' treba da vam citiram premijera?

pre 7 godina

6" incha Surface phone sa pravim Win-om ce imati smisla.
(future, 1. maj 2016 11:59)

A kakvog će to smisla imati telefon koji je prevelik za džep, a premali za bilo kakav ozbiljniji rad?
Ono kao, radite u Office-u, obrađujete fotke, nešto kao dizajnirate ... Meni postaje mali ovaj moj od 24 inča, a vi, kao, nešto ozbiljno radite na telefonu od 6 inča. Ajdeee!!!

oroki pig

pre 7 godina

Moje viđenje ovoga kao Windows phone korisnika... Skroz nepotreban i nekonkurentan telefon. Windows phone je odličan sistem za jeftinije i srednje skupe telefone. Ko daje pare za 'flagship' ne želi nedovršen sistem. Ne želim ni ja, ali mi tako grasi pali...

mick

pre 7 godina

jedino ako stave 5k mah bateriju i punokrvni windows ima smisla za tako nesto i vredelo bi da se kupi. ovako ako stave win phone, meeeh....

Zeljko

pre 7 godina

Ma da stavite bar 100 gb rama. Pc je više nego dovoljno 8gb tačnije većinu vremena ne povuče ni 4 gb rama. Međutim Windows telefonu treba 8 a za čega će im kada se hvale kako im telefoni savršeno rade sa 1gb rama. Znaci preostalih 7 će biti za marketing. Izmišljaju gluposti a wp je pred krahom.

upitnik

pre 7 godina

Meni nisu neki ljudi ovde jasni.
Odgovor na to sta ce 8gb rama je sledeci. Microsoft ima zamisao da telefon zameni PC, sto je za sada tesko ali ideja je dobra. A evo zasto. Ja odem da radim, povezem telefon sa tastaturom, misem, ekranom, otvorim Visual Studio ili odradim sta imam. Dodjem kuci isto. Odem kod mojih roditelja na mesec dana ne nosim lap top, vec samo telefon koji mi bukvalno sve zavrsava.
Cak da i to ne zazivi u skorije vreme, ja ne razumem sklop licnosti koji pljuje po svemu. Ako Microsoft uspe u necemu, to znaci da ce Google ili Apple ili neka treca firma da jos vise radi na svom proizvodu da bi bila jos bolja. Neka izbace i sa 100gb rama (iako nema potrebe) svi ce morati to da prate. Kontam ja da smo svi razliciti, ali Apple izbaci nesto - pljuju, Microsoft... pljuju... A nesto izbaci Google opet se pljuje... Stekao sam utisak da kod nas mora da se pljuje, ako ti se ne svidja nesto ne koristk i toliko, meni nesto sto se ne svidja ja to i ne uzimam, ali ne pljujem po istom. A koristim i android (nova verzija Androida ce biti genijalna-jedva cekam) i windows i ios kao tester.
P. s. Ne znam za ostale ali meni Lumia 735 sa Windows Phone 10 build 14332.1001 radi kao sat. Za sada nisam primetio bagove, ima neke stvari koje mi se ne svidjaju ali to mi je oke. Sve aplikacije mi rade odlicno (Skype, Viber, What's up, Facebook-iako ga ne koristim, Messenger, TeamViewer, Instagram, Moj telenor, aplikacije za mBanking, Outlook - koji mi radi ceo posao, Line), igrice ne igram tako da ne znam za to...

Demius

pre 7 godina

@да, да
"Још да се опамете па да буде базиран на андроиду и напокон да и њима крене попут безброј кинеских произвођача паметних андроид телефона..."
Xa, xa, xa, hoće prijatelju, čim Rusija uđe u NATO.
Ljudi kod nas slabo kapiraju da MS sa Surface telefonom želi da lansira sasvim novu vrstu pametnog fona.
A to je telefon koji će raditi sa čistim W10 OS-om baziranim na Universal Aplication (UA).Za to je potreban i jak RAM, a pogotovo ROM.A to je negde na pola puta ka telefonima baziranim na X86 arhikteturi. Btw.
Arm SOC bazirani telefoni ostaju i dalje dominantni na tržištu, ali samo zahvaljući uskom grlu koje trenutno prestavljaja Li-Ion/Polimer baterija.

comment no comment

pre 7 godina

Mislim da je cela ideja da se napravi fuzija laptop, desktop racunara i mobilnog u jedan uredjaj. Kuci te ceka monitor, tastatura, mis, kada zatreba poneses laptop tj. Samo kuciste sa tast. Touchpad-om i monitorom koji preko wifi-a kacis na telefon, i naravno mobilni za svakodnevno koriscenje. Sto se tice operativnog za mobilni, jako je lak i fino optimizovan. Razumem da nema nekih bitnih aplikacija, to je i dalje mana ali takodje nema ni onih krs besmislenih android aplikacija.

WinPhone forever

pre 7 godina

ne treba njima toliki ram,win je odlicno optimizovan. trebaju im aplikacije i samo aplikacije,tu su losi, sve ostalo je dobro.
(kain, 1. maj 2016 11:10)

Moze to malo konkretnije, koje to aplikacije fale win phone-u, koje drugi imaju i bez kojih se ocigledno ne moze ziveti? Imam Lumiu 640 XL Double SIM (200€) sa kojom sam vise nego prezadovoljan. Ima brdo aplikacija, a one koje su za mene vazne, njih je oko 6-7. Sve vreme nisam ni jedanput imao osecaj da mi nesto fali, neka aplikacija koju bih rado imao, ali eto, moj smartfon je nema. Moze neko od vlasnika iPhone, Samsunga, LG itd. da mi objasni sta to imaju njihovi telefoni, a sto moja Lumia nema.

ja

pre 7 godina

@(Surovi, 01. maj 2016 11:42)

Prvo, mešaš babe i žabe i nemaš pojma o čemu pričaš.

Drugo, i Win phone, i Android, i iOS su derivati desktop OS-ova (Win 10, Linux i OSX) - dakle, "osakaćeni" kernel desktop OS-a sa korisničkim interfejsom prilagođenim mobilnim telefonima. Prema tome, em su (suštinski) desktop OS-ovi, em (kao OS-ovi prilagođeni mobilnim uređajima) nemaju nikakvih potreba da konkurišu desktop OS-ovima, jer, uprkos tome što većina propagira, mobilni nije i ne može biti jednak desktopu. Tačka.

Treće, NIJEDAN "mobilni OS" nema ni M od multitaskinga.

Četvrto, ne treba brkati dostupnost aplikacija sa kvalitetom OS-a. Windows je, po mom mišljenju, daleko kvalitetniji OS od Androida (koristim, paralelno, i jedan i drugi, već godinama). Brz, ne zaglupljuje se, daleko je bolje prilagođen hardveru jer ne postoji milion proizvođača Windows telefona. Problem sa aplikacijama je problem sa tržišnim udelom - Android i iOS drže 98% tržišta pa niko nema interesa da pravi aplikacije za bilo koji drugi OS. Upravo to je i jedan od glavnih razloga propasti kompanije koja je pravila jedini pravi mobilni OS - pisan od starta za mobilne uređaje - najnapredniji, najsigurniji, najbrži i najpouzdaniji komad softvera ikad napisan za mobilnu platformu - Blackberry OS...

Replay

pre 7 godina

Meni tel ima 4 GB RAM memorije pa kazem da je previse jer moze da radi i sa dva perfektno. Ali opet, tehnika napreduje, mora ovako. :)

nenad

pre 7 godina

Zapitajte se ljudi, da li vam realno treba nesto vise od telefona od 5" i 2 GB RAM-a, solidan procesor sa 4 jezgra, i neka kamerica 8 ili 13 mpx? Sve preko toga je po meni bacanje novca na telefon. Hocete vrhunske fotografije sa letovanja? Kupite vrhunski fotoaparat, ne bacajte pare na telefone. Sta god da stave u taj telefon, nece moci da se poredi sa laptopom ili desktop racunarom za neke stvari.

Marx

pre 7 godina

Zanima me kolika ce baterija da bude na tom telefonu koji ima 8g rama.
(Washington, 01. maj 2016 20:37)

Kako RAM troši bateriju? Kako njegova količina utiče na potrošnju?

Boza73

pre 7 godina

Viber slab, na messengeru ne mogu pozivi, skype koji je njihov sporo radi,tacno je da nema bagova ali....velika greska sto sam kupio Lumiju

K.G.

pre 7 godina

Pa mogli ste da objavite i članak koji govori o 47% padu prodaje telefona sa Windows os. Prošle godine je zadtupljenost win os bila negde oko 1.7% ove godine se verovatno spusta na statističku grešku. Ni 8gb rama neće spasiti ovaj OS jet je iritirajuce limitiran i osakaćen. Ovo sa 8gb rama je samo marketinski trik da se uzmu pare i nista više. Koliko i sam Microsoft računa na windovs phone govori i to što razvijaju aplikacije za android i IOS dok tih istih aplikacija nema na win OS. Davno sam rekao da ce Satja N. da sahrani Windows i vidim da to radi punom parom.

Igor Gavran

pre 7 godina

@Jaa: "Telefon ima jak hardware za desktop OS?!? Da li ste vi normalni?"

Ako me secanje dobro sluzi, ja sam imao desktop OS na 486 procesoru na 80MHz i 16MB RAMa, Amigi itd. Iskeno, radio mi je brze i stabilnije nego Windows 7 na 2.13GHz i 2GB RAM-a. Dakle, nije problem u procesorima, vec u softveru koji je namerno lose pisan. Da ne spominjem binarne translatore poput .net-a, javascript-a, flash-a itd. Odgovorno tvrdim da su mobilni procesori koje trenutno imamo dovoljni za optimizovan desktop OS. Windows je neoptimizovan i nepredvidiv, prost primer - kada ga gasis nikada ne znas da li ce mu trebati 5 sekundi ili 2 sata da se ugasi (ako krene da se "apdejtuje").

Miguel

pre 7 godina

(Jel' treba da vam citiram premijera?, 01. maj 2016 17:34)

mislim da ne razumes Surface koncept. Detaljno objasnjenje mozes naci na MS sajtu.

comment no comment

pre 7 godina

Mislim da je cela ideja da se napravi fuzija laptop, desktop racunara i mobilnog u jedan uredjaj. Kuci te ceka monitor, tastatura, mis, kada zatreba poneses laptop tj. Samo kuciste sa tast. Touchpad-om i monitorom koji preko wifi-a kacis na telefon, i naravno mobilni za svakodnevno koriscenje. Sto se tice operativnog za mobilni, jako je lak i fino optimizovan. Razumem da nema nekih bitnih aplikacija, to je i dalje mana ali takodje nema ni onih krs besmislenih android aplikacija.

Rade

pre 7 godina

Posle dve godine koristenja Windows telefona vratio sam se na Android 5.1. Morao sam zbog firme jer koristimo google Voice i google Hangouts. Android je smesan u poredjeni sa Windowsom. Win ima plocice i algabeski meni koji olaksava koriscenje.

Jozep

pre 7 godina

Argument da najbitnije aplikacije postoje za WP 8.1 ne stoji, jer su aplikacije neviđeno smeće (i sam koristim (silom prilika) WP8.1 telefon već 2 godine, pa znam o čemu govorim).
- facebook i messenger koji ne rade kada je loš mobilni internet (odnosno EDGE);
- viber koji polu radi, polu ne radi kada su u pitanju pozivi;
- instagram koji nije update-ovan 200 godina, ne podržava video snimke i direct;
-skype koji takođe radi veoma loše;

Sirotinjska platforma, a nažalost, u Srbiji je standard takav da se u proseku ne može priuštiti ništa normalno novo osim osakaćenih telefona, hardverski (kojekakvi samsung modeli šlj klase) ili softverski (windows phone...)...

Zeljko

pre 7 godina

@Surovi Pricas napamet. Cuo si negde da nema aplikacija za WP ali ni sam ne znas sta bi ti falilo. A jedini "otvoren" OS je otvoren samo zbog svojih nedostataka. Pogledaj iOS. Win platforma je jedna od bolje osmisljenih platformi za phone. Mozda su kasno ušli u trku, ali jos je prerano da se predaju.

Surface

pre 7 godina

Gospodo, svi vi koji pricate koristite praistorijske lumije, sa windows osmicom. Svi vi koji komentarisete, mozda to radite preko wp8.1, a ovo sto se priprema je za desetku. Desetka-punokrvna, kao i na PC-u. Surface phone, dakle, bice vjerovatno mini surface, koji jede konkurenciju. Malo se informisite pa komentarisite. Pisem sa desetke, sa lumije 535 , koja jede macice, a aplikacija svaki dan sve vise. Instagram razbija...

Miguel

pre 7 godina

Pre nekog vremena sam doneo odluku da je surface pravo resenje za mene. Jednostavno, zelim da se otarasim laptopa. Sada radim na ultrabooku teskom 1.2 kg ali mi i on pocinje biti opterecenje. Probao sam svasta: tablete pod androidom i windowsom, Samsung Note. Mislim da ce surface biti do ro resenje za poslovne ljude koji vecinom koriste Office i mail aplikacije.

neutralni felsh

pre 7 godina

6" incha Surface phone sa pravim Win-om ce imati smisla. Interesuje me samo kako ce rjesiti bateriju za takav hardver
(future, 01. maj 2016 11:59)


i pet incha je sasvim dovoljno ;)

Surface

pre 7 godina

Koliko vas pise sa Wp-a, prvenstveno sa desetke? Skoro niko,a komentarisete, kao da imate dugogodisnje iskustvo! Koristim lumiju 535, sa desetkom. Telefon leti, aplikacije svakim danom pristizu. Instagram, za kojim su windows korisnici patili, izasao je iz beta faze i aplikacija razvaljuje! Ostale aplikacije pristizu, viber je vec u beta fazi! Surface phone je nesto novo, sve u jednom! Ja se iskreno nadam da ce brzo i izaci.Ok, postujem android i ios, ali mislim da microsoft pravi nesto veliko sa svojim sistemom, do te mjere da cemo na tom Surface phone-u koristiti i win32 programe.Siguran sam da hocemo, zivi bili pa vidjeli!Bio sam na androidu dugo vremena, a sad, ne razmisljam o povratku. Ono sto korisnici widows desetke sad dozivljavaju, jeste adrenalin, svakim danom nesto novo, drugo. Mislim da je i kod andoroida i kod iosa, sve vec postalo isto-monotono. wp 8.1 i windows 10 mobile su potpuno dva razlicita sistema! Surface, od projekta gubitnika, danas je najprofitabilniji dio Microsoft-a.Mislim da Microsoft ima viziju, i te kako! Continuum opcija, po mom misljenju veliko osvjezenje i velika inovacija unazad nekoliko godina, gdje nista nismo tako slicno dobili! Microsoft je insajderima dao priliku da zajedno ucestvuju u izgradnji novog sistema, sto je veliki pomak, i tek ce da ubira plodove!

да да

pre 7 godina

Још да се опамете па да буде базиран на андроиду и напокон да и њима крене попут безброј кинеских произвођача паметних андроид телефона...

Ros Geler

pre 7 godina

Super samo sto problem njihovih telefona nije ram nego aplikacije. Danas apdejtujem Facebook, i posle toga nece da ga otvori. Kad bi se desilo na nekom androidu ili iOS da jedna od najpopularnijih aplikacija nece da radi zbog apdejta?

Matija

pre 7 godina

Oni (Microsoft) sada imaju i Surface koncept? LOL Neka naprave krštenu aplikaciju za poruke. Za početak. Ovo je naslov za Lumia hard reset ekipu koja sada oblizuje usne i sanja neki super telefon. Momci, Deda Mraz ne postoji. Ne, ne.

LowLander

pre 7 godina

Za razliku od većine komentatora koji svoje ograničeno znanje, predrasude i lične afinitete predstavljaju kao Bogom dane istine, moj komentar predstavlja isključivo moj lični stav i moje lično iskustvo sa WP. Ipak na početku moram nešto razjasniti što neki od komentatora ili ne znaju, ili namerno prećutkuju. WP 8.1 i WM 10 su dva potpuno različita OS. Kako će Windows Surface Phone biti WM10 telefon spominjanje 8.1 je potpuno besmisleno. Drugo Windows Insider program, odnosno mogućnost da korisnici na svojim uređajima isprobaju nove funkcije OS je dobrovoljno. Kako su te funkcije u BETA fazi, problemi ne smo da su mogući, nego su i sigurni. Zbog toga i postoji. Zato je pljuvanje po MS zbog problema nastalih instaliranjem insider buildova u najmanju ruku nekorektno i tendenciozno.
Moja lična iskustva sa WM10 su odlična. I na telefonu (L930) i na tabletu imam zadnje verzije OS. Polako se pojavljuju funkcije koje predstavljaju MS filozofiju. A to je jedan OS na svim uređajima i koncept univerzalnih aplikacija (UWP). Na primer UWP Poruke je potpuno ista i na telefonu i na kompjuteru tako da sada SMS poruke primam i na tablet i na telefon, i na iste odgovaram sa uređaja koji mi je pri ruci. I to bez ikakvih dodatnih aplikacija. A to je samo početak. Taj ekosistem će tek pokazati svoju pravu snagu. Ja lično više ne bih mogao da se vratim na android baš zbog toga. Mislim da je MS odabrao pravi put i da će ostali tek početi da ga prate. Ali ovaj put MS ima preveliku prednost.

Snapt

pre 7 godina

Dzabe to sto je wp extra optimizivan i 8 GB rama kad je podrska blagi ocaj ne mislim update sistema vec na rasprostranjenost aplikacija ,zvanicnih.Koristio sam samsung ativ s pre 5 godina i imao sam ogroman problem sa izborom aplikacija danas situacija ista.

Nbg

pre 7 godina

Mislim da Windows phone ima potencijal, bas veliki. Zasto ga ne iskoriste, to je pitanje od milion dolara, sami sebe sputavaju, a mogu da ugrabe znacajan deo trzista jer i vecina koristi PC, jos integracija sa Windows phone-om bila bi dobitna kombinacija. Naprave jedan dobar korak pa dva unazad. Dok ne pocnu kontinuirano da napreduju, nece nista uraditi.

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

Moj izbor je WP i tako ce ostati. Ozbiljan i stabilan OS, sa odlicnim ekranom, kamerom i baterijom. Mozda nekome manjka aplikacija, meni ne. Dovoljan je bio i 1Gb koji imam na 5 godina starom i nikad ni stucnulom Samsung Omnia-i 7. Za to vreme sin, cerka, supruga, inace zakleti androidjani, izmenjase mnogo toga, S3, S4, A3, neki HTC-ovi... Ok, stvar izbora, ali uvek im nesto fali. I ja pucam pare. Tesko cu se odvojiti od Omnia-a, ali sam se zaljubio u Lumia-u 650! Bice moja, obozavam je!

SXSW

pre 7 godina

Mozda konacno naprave nesto sto ce konacno valjati ali poslednje dve verzije W10 phones su katastrofa. Prvo nije radila aplikacija za kameru a sad ne postoji aplikacija za FM Radio. Ja sam oberucke prihvatio W10ph cak sam za firmu nabavio te telefone jer smo napravili aplikaciju koja podrzava nas posao ali sam svakim danom sve vise razocaran traljavoscu razvojnog tima. Jednostavno previse je sitnih glupih gresaka. Mozda MS sebi moze dozvoliti nesto sto mi mali sebi ne mozemo ni u najgorim snovima priustiti. Kad malo bolje razmislim nismo mi tako ni losi. Srecan 1. maj.

kvasac

pre 7 godina

Uvek se zapitam zašto ovi ljubiteljibandroida i otvorenog koda se stalno smeju manjku aplikacija za win mobile? Ako ste toliko preduzimljivi i nadareni za IT, zašto jednostavno ne osnujete sopstveni startup i zgrnete milione od aplikacija za windows?
Pustite više te dečije priče i šale, IT je visoko diversofikovan i hvala Bogu da je tako. Svaki korisnik ima mogućnost da odabere ekosistem koji mu najviše odgovara.
pozdrav i mir ljudi

Aleksandar

pre 7 godina

Na 16gb rama Edge nebi pucao za ovakav sistem trema mini atomska centrala neki jaci procesor octa na na bar 5ghz i Windows phone će raditi ko sat

Asd

pre 7 godina

@pizanja mnogo, odgovora nigde stari wp user, sada i6 korisnik se javlja :D veruj mi, i na iosu ima funcija koji me nedostaje iz wp-a, a devojka isto sad kupila iSE (pre je koristike Z3 comoact) i njoj fale neke stvari iz androida, znaci okej neki os zna manje i vise, ali u glavnom nema toliko razlike. Najveci problem jeste app-ovi, i to malo sad kapirad kad sam poceo koristiti ios. Mada...zapravo normalsan fb app, messenger, google sheets...ovo je sta mi treba, ostalo sam imao i na wp :) (znam, poslovnom korisniku ne trebaju ovi stvari sem sheets-a, ali...ako namenjuju samo poslovnim korisnicima, sta ce ima te boje?!) a za ram...pored iosa, wp je najbolje optimizovan os. 1gb ram pokrece telefon skroz ok, a od 2 stvarno ne znam zasto bi trebalo vise...u stvari znam: caka nije u "funkcijama kao sto andorid ima", posto te funckije pokrece sa 512 ili 1gb;) poenta je u continuumu, u funkciji koji ni andorid ne zna ;) ne znam koliko pratis stvari, da li znas sta je to, ali razgledaj se malo...prica se neko vreme da bi wp mogao da pokrece 32bitne win aplikacije...e matori to bi bio pun pogodak i ja mislim tada bi trebalo sto vise budziti, da radi super, ipak je rec o telefonu a ne o kompu. Mozda zato prave ovako jake telefone, spremaju se za nesto...ako ne sad, onda malo razmisljaju unapred...izbace tel koji ce to moci iako jos os ne zna.

MilosKG

pre 7 godina

Oni (Microsoft) sada imaju i Surface koncept? LOL Neka naprave krštenu aplikaciju za poruke. Za početak. Ovo je naslov za Lumia hard reset ekipu koja sada oblizuje usne i sanja neki super telefon. Momci, Deda Mraz ne postoji. Ne, ne.
(Matija, 1. maj 2016 23:30)
Ni patuljci, sinko.

Bwana

pre 7 godina

@Ono sto korisnici widows desetke sad dozivljavaju, jeste adrenalin, svakim danom nesto novo, drugo.
(Surface, 02. maj 2016 22:09)

Batali Lumiu i pređi na ekstremne sportove :)
Dvostruka korist :D

Bojan

pre 7 godina

@ Surovi
Nije problem napraviti ga ... Ali će teško da "živi"!
Kada bude M$ napravio "pun Windows na mobilnom telefonu" ...
...automatski će naterati sve njegove najveće proizvođače ka nekom drugom, najverovatnije ka Androidu, koga potajno i ne baš javno Gugl podržava i pomaže njegovo portovanje na x86 platformu i to baš ka desktop-u ...
Sve što će trebati kada takva platforma dostigne zrelost je "enterprajz" verzija koja će manje zavisiti od eksternih servisa iz javnih oblaka (ili uopšte neće)...
Ili će ih naterati da sve računare prodaju sa Linuksom po logici "evo Vama mašina a ako hoćete Windouz, vidite sa M$-om" ...

Surovi

pre 7 godina

Sa trenutnim os-m,ne mogu da budu konkurencija nikome.Razlog za to je sto win phone os tezak krs.
Sa druge strane,ako na telefone portuju punokrvni desktop windows os,onda su na pravom putu da uniste konkurenciju.
Najveci problem trenutnom mobilnog windowsa je nedostatak aplikacija,zatvorenost ,kao i nemogucnost prilagodjavanja.Desktop os ima sve te mogucnosti,a hardver je dovoljno jak da ga podrzi.Tada problem sa aplikacijama iscezava,posto ih ima koliko hoces,a u dzepu bi imao mocan racunar,a ne samo telefon.
Nasuprot misljenju pojedinaca,android i ios nisu konkurencija nijednom desktop os-u,posto im nisu dorasli,kako po snazi,tako i po funkcijama,posto su u osnovi drugacije projektovani i drugacija im je namena.Windows phone nije izuzetak,osim sto je losiji od androida i ios-a.
Koristim win phone i razocaran sam.Os je brz,ali nema multitasking,pristojan file explorer,cak mu je i muzicki plejer krs.Plocice su beskorisne i odvratne.Aplikacije uglavnom ne rade i nemoguce ih je sideloadovati ,zbog ogranicenja nametnutih od MS-a.
Kako god okrenem,ovaj os je odlican za moju kevu i babu,koje salju poruke i razgovaraju,dok ih aplikacije i sl. uopste ne zanima.

да да

pre 7 godina

Још да се опамете па да буде базиран на андроиду и напокон да и њима крене попут безброј кинеских произвођача паметних андроид телефона...

Dante

pre 7 godina

Bilo bi dobro kada bi vise poradili na win 10 posto se takvo djubre od os-a dugo nije napravilo...zaista prvoklasno iritirajuce djubre od os-a...Win 10 na telefonu ne samo da baguje vec je toliko dosadan da kad dva puta kotistis kameru on te treci put pita kako vam se svidja kamera, malo koristim mape pa me pita kako vam se svidjaju mape, malo koristim poruke pa me pita kako vam se dopada aplikacija za poruke, eeeee poruke ljudi..a posle svega toga zakuca pa reset, pa updejt koji ne moze da se iskulira...sacuvaj boze i hristos vaskrse.

Pizanja mnogo, odgovora nigde

pre 7 godina

Ček' malo ... Šta je sa onim tvrdnjama da je 2-3 GB RAM-a u Androidima glupost i da je Lumijama dovoljno i 512 MB, jer su ti telefoni dobro optimizovani, za razliku od Androida koji je đubre? Otkud sad u novijim Lumijama 3 GB RAM-a, kada one rade savršeno i sa 1 GB? Otkud sad najave o 8 GB? Da li su i Lumije postale đubre, pa više nisu tako dobro optimizovane, čim im je potrebno toliko RAM-a?
Ili im je bilo dovoljno 512 MB, jer nisu imale ništa od funkcija, a sad kad dobiju poneku funkciju kao Android, onda im treba 3 GB?

Zeljko

pre 7 godina

Ma da stavite bar 100 gb rama. Pc je više nego dovoljno 8gb tačnije većinu vremena ne povuče ni 4 gb rama. Međutim Windows telefonu treba 8 a za čega će im kada se hvale kako im telefoni savršeno rade sa 1gb rama. Znaci preostalih 7 će biti za marketing. Izmišljaju gluposti a wp je pred krahom.

Matija

pre 7 godina

Oni (Microsoft) sada imaju i Surface koncept? LOL Neka naprave krštenu aplikaciju za poruke. Za početak. Ovo je naslov za Lumia hard reset ekipu koja sada oblizuje usne i sanja neki super telefon. Momci, Deda Mraz ne postoji. Ne, ne.

K.G.

pre 7 godina

Pa mogli ste da objavite i članak koji govori o 47% padu prodaje telefona sa Windows os. Prošle godine je zadtupljenost win os bila negde oko 1.7% ove godine se verovatno spusta na statističku grešku. Ni 8gb rama neće spasiti ovaj OS jet je iritirajuce limitiran i osakaćen. Ovo sa 8gb rama je samo marketinski trik da se uzmu pare i nista više. Koliko i sam Microsoft računa na windovs phone govori i to što razvijaju aplikacije za android i IOS dok tih istih aplikacija nema na win OS. Davno sam rekao da ce Satja N. da sahrani Windows i vidim da to radi punom parom.

ja

pre 7 godina

@(Surovi, 01. maj 2016 11:42)

Prvo, mešaš babe i žabe i nemaš pojma o čemu pričaš.

Drugo, i Win phone, i Android, i iOS su derivati desktop OS-ova (Win 10, Linux i OSX) - dakle, "osakaćeni" kernel desktop OS-a sa korisničkim interfejsom prilagođenim mobilnim telefonima. Prema tome, em su (suštinski) desktop OS-ovi, em (kao OS-ovi prilagođeni mobilnim uređajima) nemaju nikakvih potreba da konkurišu desktop OS-ovima, jer, uprkos tome što većina propagira, mobilni nije i ne može biti jednak desktopu. Tačka.

Treće, NIJEDAN "mobilni OS" nema ni M od multitaskinga.

Četvrto, ne treba brkati dostupnost aplikacija sa kvalitetom OS-a. Windows je, po mom mišljenju, daleko kvalitetniji OS od Androida (koristim, paralelno, i jedan i drugi, već godinama). Brz, ne zaglupljuje se, daleko je bolje prilagođen hardveru jer ne postoji milion proizvođača Windows telefona. Problem sa aplikacijama je problem sa tržišnim udelom - Android i iOS drže 98% tržišta pa niko nema interesa da pravi aplikacije za bilo koji drugi OS. Upravo to je i jedan od glavnih razloga propasti kompanije koja je pravila jedini pravi mobilni OS - pisan od starta za mobilne uređaje - najnapredniji, najsigurniji, najbrži i najpouzdaniji komad softvera ikad napisan za mobilnu platformu - Blackberry OS...

Jel' treba da vam citiram premijera?

pre 7 godina

6" incha Surface phone sa pravim Win-om ce imati smisla.
(future, 1. maj 2016 11:59)

A kakvog će to smisla imati telefon koji je prevelik za džep, a premali za bilo kakav ozbiljniji rad?
Ono kao, radite u Office-u, obrađujete fotke, nešto kao dizajnirate ... Meni postaje mali ovaj moj od 24 inča, a vi, kao, nešto ozbiljno radite na telefonu od 6 inča. Ajdeee!!!

Rade

pre 7 godina

Posle dve godine koristenja Windows telefona vratio sam se na Android 5.1. Morao sam zbog firme jer koristimo google Voice i google Hangouts. Android je smesan u poredjeni sa Windowsom. Win ima plocice i algabeski meni koji olaksava koriscenje.

oroki pig

pre 7 godina

Moje viđenje ovoga kao Windows phone korisnika... Skroz nepotreban i nekonkurentan telefon. Windows phone je odličan sistem za jeftinije i srednje skupe telefone. Ko daje pare za 'flagship' ne želi nedovršen sistem. Ne želim ni ja, ali mi tako grasi pali...

WinPhone forever

pre 7 godina

ne treba njima toliki ram,win je odlicno optimizovan. trebaju im aplikacije i samo aplikacije,tu su losi, sve ostalo je dobro.
(kain, 1. maj 2016 11:10)

Moze to malo konkretnije, koje to aplikacije fale win phone-u, koje drugi imaju i bez kojih se ocigledno ne moze ziveti? Imam Lumiu 640 XL Double SIM (200€) sa kojom sam vise nego prezadovoljan. Ima brdo aplikacija, a one koje su za mene vazne, njih je oko 6-7. Sve vreme nisam ni jedanput imao osecaj da mi nesto fali, neka aplikacija koju bih rado imao, ali eto, moj smartfon je nema. Moze neko od vlasnika iPhone, Samsunga, LG itd. da mi objasni sta to imaju njihovi telefoni, a sto moja Lumia nema.

Igor Gavran

pre 7 godina

@Jaa: "Telefon ima jak hardware za desktop OS?!? Da li ste vi normalni?"

Ako me secanje dobro sluzi, ja sam imao desktop OS na 486 procesoru na 80MHz i 16MB RAMa, Amigi itd. Iskeno, radio mi je brze i stabilnije nego Windows 7 na 2.13GHz i 2GB RAM-a. Dakle, nije problem u procesorima, vec u softveru koji je namerno lose pisan. Da ne spominjem binarne translatore poput .net-a, javascript-a, flash-a itd. Odgovorno tvrdim da su mobilni procesori koje trenutno imamo dovoljni za optimizovan desktop OS. Windows je neoptimizovan i nepredvidiv, prost primer - kada ga gasis nikada ne znas da li ce mu trebati 5 sekundi ili 2 sata da se ugasi (ako krene da se "apdejtuje").

Surface

pre 7 godina

Gospodo, svi vi koji pricate koristite praistorijske lumije, sa windows osmicom. Svi vi koji komentarisete, mozda to radite preko wp8.1, a ovo sto se priprema je za desetku. Desetka-punokrvna, kao i na PC-u. Surface phone, dakle, bice vjerovatno mini surface, koji jede konkurenciju. Malo se informisite pa komentarisite. Pisem sa desetke, sa lumije 535 , koja jede macice, a aplikacija svaki dan sve vise. Instagram razbija...

Rasinski bučak

pre 7 godina

Verovatno sve kompanije koje razmisljaju daleko unapred vec imaju takav telefon spreman, samo cekaju da konkurenciju. Kada je umro Jobs znam da je imao uvid u III generaciju iPhone iznad one koja je bila na trzistu tad. Pogledajte samo procesore, intel stancuje vec 6 godina jedan te isti procesor-ubrza ga 10-15% tek da nije kao onaj od prosle godine a nece da izbaci novu tehnologiju jer AMD realno nema adekvatan odgovor na to isti slucaj i sa grafuljama...

MilosKG

pre 7 godina

Oni (Microsoft) sada imaju i Surface koncept? LOL Neka naprave krštenu aplikaciju za poruke. Za početak. Ovo je naslov za Lumia hard reset ekipu koja sada oblizuje usne i sanja neki super telefon. Momci, Deda Mraz ne postoji. Ne, ne.
(Matija, 1. maj 2016 23:30)
Ni patuljci, sinko.

mick

pre 7 godina

jedino ako stave 5k mah bateriju i punokrvni windows ima smisla za tako nesto i vredelo bi da se kupi. ovako ako stave win phone, meeeh....

Snapt

pre 7 godina

Dzabe to sto je wp extra optimizivan i 8 GB rama kad je podrska blagi ocaj ne mislim update sistema vec na rasprostranjenost aplikacija ,zvanicnih.Koristio sam samsung ativ s pre 5 godina i imao sam ogroman problem sa izborom aplikacija danas situacija ista.

Boza73

pre 7 godina

Viber slab, na messengeru ne mogu pozivi, skype koji je njihov sporo radi,tacno je da nema bagova ali....velika greska sto sam kupio Lumiju

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

Moj izbor je WP i tako ce ostati. Ozbiljan i stabilan OS, sa odlicnim ekranom, kamerom i baterijom. Mozda nekome manjka aplikacija, meni ne. Dovoljan je bio i 1Gb koji imam na 5 godina starom i nikad ni stucnulom Samsung Omnia-i 7. Za to vreme sin, cerka, supruga, inace zakleti androidjani, izmenjase mnogo toga, S3, S4, A3, neki HTC-ovi... Ok, stvar izbora, ali uvek im nesto fali. I ja pucam pare. Tesko cu se odvojiti od Omnia-a, ali sam se zaljubio u Lumia-u 650! Bice moja, obozavam je!

Surface

pre 7 godina

Koliko vas pise sa Wp-a, prvenstveno sa desetke? Skoro niko,a komentarisete, kao da imate dugogodisnje iskustvo! Koristim lumiju 535, sa desetkom. Telefon leti, aplikacije svakim danom pristizu. Instagram, za kojim su windows korisnici patili, izasao je iz beta faze i aplikacija razvaljuje! Ostale aplikacije pristizu, viber je vec u beta fazi! Surface phone je nesto novo, sve u jednom! Ja se iskreno nadam da ce brzo i izaci.Ok, postujem android i ios, ali mislim da microsoft pravi nesto veliko sa svojim sistemom, do te mjere da cemo na tom Surface phone-u koristiti i win32 programe.Siguran sam da hocemo, zivi bili pa vidjeli!Bio sam na androidu dugo vremena, a sad, ne razmisljam o povratku. Ono sto korisnici widows desetke sad dozivljavaju, jeste adrenalin, svakim danom nesto novo, drugo. Mislim da je i kod andoroida i kod iosa, sve vec postalo isto-monotono. wp 8.1 i windows 10 mobile su potpuno dva razlicita sistema! Surface, od projekta gubitnika, danas je najprofitabilniji dio Microsoft-a.Mislim da Microsoft ima viziju, i te kako! Continuum opcija, po mom misljenju veliko osvjezenje i velika inovacija unazad nekoliko godina, gdje nista nismo tako slicno dobili! Microsoft je insajderima dao priliku da zajedno ucestvuju u izgradnji novog sistema, sto je veliki pomak, i tek ce da ubira plodove!

Aleksandar

pre 7 godina

Na 16gb rama Edge nebi pucao za ovakav sistem trema mini atomska centrala neki jaci procesor octa na na bar 5ghz i Windows phone će raditi ko sat

Marx

pre 7 godina

Zanima me kolika ce baterija da bude na tom telefonu koji ima 8g rama.
(Washington, 01. maj 2016 20:37)

Kako RAM troši bateriju? Kako njegova količina utiče na potrošnju?

Zeljko

pre 7 godina

@Surovi Pricas napamet. Cuo si negde da nema aplikacija za WP ali ni sam ne znas sta bi ti falilo. A jedini "otvoren" OS je otvoren samo zbog svojih nedostataka. Pogledaj iOS. Win platforma je jedna od bolje osmisljenih platformi za phone. Mozda su kasno ušli u trku, ali jos je prerano da se predaju.

SXSW

pre 7 godina

Mozda konacno naprave nesto sto ce konacno valjati ali poslednje dve verzije W10 phones su katastrofa. Prvo nije radila aplikacija za kameru a sad ne postoji aplikacija za FM Radio. Ja sam oberucke prihvatio W10ph cak sam za firmu nabavio te telefone jer smo napravili aplikaciju koja podrzava nas posao ali sam svakim danom sve vise razocaran traljavoscu razvojnog tima. Jednostavno previse je sitnih glupih gresaka. Mozda MS sebi moze dozvoliti nesto sto mi mali sebi ne mozemo ni u najgorim snovima priustiti. Kad malo bolje razmislim nismo mi tako ni losi. Srecan 1. maj.

upitnik

pre 7 godina

Meni nisu neki ljudi ovde jasni.
Odgovor na to sta ce 8gb rama je sledeci. Microsoft ima zamisao da telefon zameni PC, sto je za sada tesko ali ideja je dobra. A evo zasto. Ja odem da radim, povezem telefon sa tastaturom, misem, ekranom, otvorim Visual Studio ili odradim sta imam. Dodjem kuci isto. Odem kod mojih roditelja na mesec dana ne nosim lap top, vec samo telefon koji mi bukvalno sve zavrsava.
Cak da i to ne zazivi u skorije vreme, ja ne razumem sklop licnosti koji pljuje po svemu. Ako Microsoft uspe u necemu, to znaci da ce Google ili Apple ili neka treca firma da jos vise radi na svom proizvodu da bi bila jos bolja. Neka izbace i sa 100gb rama (iako nema potrebe) svi ce morati to da prate. Kontam ja da smo svi razliciti, ali Apple izbaci nesto - pljuju, Microsoft... pljuju... A nesto izbaci Google opet se pljuje... Stekao sam utisak da kod nas mora da se pljuje, ako ti se ne svidja nesto ne koristk i toliko, meni nesto sto se ne svidja ja to i ne uzimam, ali ne pljujem po istom. A koristim i android (nova verzija Androida ce biti genijalna-jedva cekam) i windows i ios kao tester.
P. s. Ne znam za ostale ali meni Lumia 735 sa Windows Phone 10 build 14332.1001 radi kao sat. Za sada nisam primetio bagove, ima neke stvari koje mi se ne svidjaju ali to mi je oke. Sve aplikacije mi rade odlicno (Skype, Viber, What's up, Facebook-iako ga ne koristim, Messenger, TeamViewer, Instagram, Moj telenor, aplikacije za mBanking, Outlook - koji mi radi ceo posao, Line), igrice ne igram tako da ne znam za to...

Ros Geler

pre 7 godina

Super samo sto problem njihovih telefona nije ram nego aplikacije. Danas apdejtujem Facebook, i posle toga nece da ga otvori. Kad bi se desilo na nekom androidu ili iOS da jedna od najpopularnijih aplikacija nece da radi zbog apdejta?

comment no comment

pre 7 godina

Mislim da je cela ideja da se napravi fuzija laptop, desktop racunara i mobilnog u jedan uredjaj. Kuci te ceka monitor, tastatura, mis, kada zatreba poneses laptop tj. Samo kuciste sa tast. Touchpad-om i monitorom koji preko wifi-a kacis na telefon, i naravno mobilni za svakodnevno koriscenje. Sto se tice operativnog za mobilni, jako je lak i fino optimizovan. Razumem da nema nekih bitnih aplikacija, to je i dalje mana ali takodje nema ni onih krs besmislenih android aplikacija.

Jozep

pre 7 godina

Argument da najbitnije aplikacije postoje za WP 8.1 ne stoji, jer su aplikacije neviđeno smeće (i sam koristim (silom prilika) WP8.1 telefon već 2 godine, pa znam o čemu govorim).
- facebook i messenger koji ne rade kada je loš mobilni internet (odnosno EDGE);
- viber koji polu radi, polu ne radi kada su u pitanju pozivi;
- instagram koji nije update-ovan 200 godina, ne podržava video snimke i direct;
-skype koji takođe radi veoma loše;

Sirotinjska platforma, a nažalost, u Srbiji je standard takav da se u proseku ne može priuštiti ništa normalno novo osim osakaćenih telefona, hardverski (kojekakvi samsung modeli šlj klase) ili softverski (windows phone...)...

vlada milutinović

pre 7 godina

Mislim da Microsoft ide ka tome da računari kao takvi nestanu. Sve će da bude mobilni. Dođeš kući ili na posao a tamo te čekaju tastatura i monitor, povežeš mobilni i to je to. Dvoumili si se između clouda i ovog načina i mislim da će ovaj da pobedi.

nenad

pre 7 godina

Zapitajte se ljudi, da li vam realno treba nesto vise od telefona od 5" i 2 GB RAM-a, solidan procesor sa 4 jezgra, i neka kamerica 8 ili 13 mpx? Sve preko toga je po meni bacanje novca na telefon. Hocete vrhunske fotografije sa letovanja? Kupite vrhunski fotoaparat, ne bacajte pare na telefone. Sta god da stave u taj telefon, nece moci da se poredi sa laptopom ili desktop racunarom za neke stvari.

comment no comment

pre 7 godina

Mislim da je cela ideja da se napravi fuzija laptop, desktop racunara i mobilnog u jedan uredjaj. Kuci te ceka monitor, tastatura, mis, kada zatreba poneses laptop tj. Samo kuciste sa tast. Touchpad-om i monitorom koji preko wifi-a kacis na telefon, i naravno mobilni za svakodnevno koriscenje. Sto se tice operativnog za mobilni, jako je lak i fino optimizovan. Razumem da nema nekih bitnih aplikacija, to je i dalje mana ali takodje nema ni onih krs besmislenih android aplikacija.

Demius

pre 7 godina

@да, да
"Још да се опамете па да буде базиран на андроиду и напокон да и њима крене попут безброј кинеских произвођача паметних андроид телефона..."
Xa, xa, xa, hoće prijatelju, čim Rusija uđe u NATO.
Ljudi kod nas slabo kapiraju da MS sa Surface telefonom želi da lansira sasvim novu vrstu pametnog fona.
A to je telefon koji će raditi sa čistim W10 OS-om baziranim na Universal Aplication (UA).Za to je potreban i jak RAM, a pogotovo ROM.A to je negde na pola puta ka telefonima baziranim na X86 arhikteturi. Btw.
Arm SOC bazirani telefoni ostaju i dalje dominantni na tržištu, ali samo zahvaljući uskom grlu koje trenutno prestavljaja Li-Ion/Polimer baterija.

Bojan

pre 7 godina

@ Surovi
Nije problem napraviti ga ... Ali će teško da "živi"!
Kada bude M$ napravio "pun Windows na mobilnom telefonu" ...
...automatski će naterati sve njegove najveće proizvođače ka nekom drugom, najverovatnije ka Androidu, koga potajno i ne baš javno Gugl podržava i pomaže njegovo portovanje na x86 platformu i to baš ka desktop-u ...
Sve što će trebati kada takva platforma dostigne zrelost je "enterprajz" verzija koja će manje zavisiti od eksternih servisa iz javnih oblaka (ili uopšte neće)...
Ili će ih naterati da sve računare prodaju sa Linuksom po logici "evo Vama mašina a ako hoćete Windouz, vidite sa M$-om" ...

Asd

pre 7 godina

@pizanja mnogo, odgovora nigde stari wp user, sada i6 korisnik se javlja :D veruj mi, i na iosu ima funcija koji me nedostaje iz wp-a, a devojka isto sad kupila iSE (pre je koristike Z3 comoact) i njoj fale neke stvari iz androida, znaci okej neki os zna manje i vise, ali u glavnom nema toliko razlike. Najveci problem jeste app-ovi, i to malo sad kapirad kad sam poceo koristiti ios. Mada...zapravo normalsan fb app, messenger, google sheets...ovo je sta mi treba, ostalo sam imao i na wp :) (znam, poslovnom korisniku ne trebaju ovi stvari sem sheets-a, ali...ako namenjuju samo poslovnim korisnicima, sta ce ima te boje?!) a za ram...pored iosa, wp je najbolje optimizovan os. 1gb ram pokrece telefon skroz ok, a od 2 stvarno ne znam zasto bi trebalo vise...u stvari znam: caka nije u "funkcijama kao sto andorid ima", posto te funckije pokrece sa 512 ili 1gb;) poenta je u continuumu, u funkciji koji ni andorid ne zna ;) ne znam koliko pratis stvari, da li znas sta je to, ali razgledaj se malo...prica se neko vreme da bi wp mogao da pokrece 32bitne win aplikacije...e matori to bi bio pun pogodak i ja mislim tada bi trebalo sto vise budziti, da radi super, ipak je rec o telefonu a ne o kompu. Mozda zato prave ovako jake telefone, spremaju se za nesto...ako ne sad, onda malo razmisljaju unapred...izbace tel koji ce to moci iako jos os ne zna.

Nbg

pre 7 godina

Mislim da Windows phone ima potencijal, bas veliki. Zasto ga ne iskoriste, to je pitanje od milion dolara, sami sebe sputavaju, a mogu da ugrabe znacajan deo trzista jer i vecina koristi PC, jos integracija sa Windows phone-om bila bi dobitna kombinacija. Naprave jedan dobar korak pa dva unazad. Dok ne pocnu kontinuirano da napreduju, nece nista uraditi.

LowLander

pre 7 godina

Za razliku od većine komentatora koji svoje ograničeno znanje, predrasude i lične afinitete predstavljaju kao Bogom dane istine, moj komentar predstavlja isključivo moj lični stav i moje lično iskustvo sa WP. Ipak na početku moram nešto razjasniti što neki od komentatora ili ne znaju, ili namerno prećutkuju. WP 8.1 i WM 10 su dva potpuno različita OS. Kako će Windows Surface Phone biti WM10 telefon spominjanje 8.1 je potpuno besmisleno. Drugo Windows Insider program, odnosno mogućnost da korisnici na svojim uređajima isprobaju nove funkcije OS je dobrovoljno. Kako su te funkcije u BETA fazi, problemi ne smo da su mogući, nego su i sigurni. Zbog toga i postoji. Zato je pljuvanje po MS zbog problema nastalih instaliranjem insider buildova u najmanju ruku nekorektno i tendenciozno.
Moja lična iskustva sa WM10 su odlična. I na telefonu (L930) i na tabletu imam zadnje verzije OS. Polako se pojavljuju funkcije koje predstavljaju MS filozofiju. A to je jedan OS na svim uređajima i koncept univerzalnih aplikacija (UWP). Na primer UWP Poruke je potpuno ista i na telefonu i na kompjuteru tako da sada SMS poruke primam i na tablet i na telefon, i na iste odgovaram sa uređaja koji mi je pri ruci. I to bez ikakvih dodatnih aplikacija. A to je samo početak. Taj ekosistem će tek pokazati svoju pravu snagu. Ja lično više ne bih mogao da se vratim na android baš zbog toga. Mislim da je MS odabrao pravi put i da će ostali tek početi da ga prate. Ali ovaj put MS ima preveliku prednost.

Miguel

pre 7 godina

(Jel' treba da vam citiram premijera?, 01. maj 2016 17:34)

mislim da ne razumes Surface koncept. Detaljno objasnjenje mozes naci na MS sajtu.

Miguel

pre 7 godina

Pre nekog vremena sam doneo odluku da je surface pravo resenje za mene. Jednostavno, zelim da se otarasim laptopa. Sada radim na ultrabooku teskom 1.2 kg ali mi i on pocinje biti opterecenje. Probao sam svasta: tablete pod androidom i windowsom, Samsung Note. Mislim da ce surface biti do ro resenje za poslovne ljude koji vecinom koriste Office i mail aplikacije.

neutralni felsh

pre 7 godina

6" incha Surface phone sa pravim Win-om ce imati smisla. Interesuje me samo kako ce rjesiti bateriju za takav hardver
(future, 01. maj 2016 11:59)


i pet incha je sasvim dovoljno ;)

kvasac

pre 7 godina

Uvek se zapitam zašto ovi ljubiteljibandroida i otvorenog koda se stalno smeju manjku aplikacija za win mobile? Ako ste toliko preduzimljivi i nadareni za IT, zašto jednostavno ne osnujete sopstveni startup i zgrnete milione od aplikacija za windows?
Pustite više te dečije priče i šale, IT je visoko diversofikovan i hvala Bogu da je tako. Svaki korisnik ima mogućnost da odabere ekosistem koji mu najviše odgovara.
pozdrav i mir ljudi

Bwana

pre 7 godina

@Ono sto korisnici widows desetke sad dozivljavaju, jeste adrenalin, svakim danom nesto novo, drugo.
(Surface, 02. maj 2016 22:09)

Batali Lumiu i pređi na ekstremne sportove :)
Dvostruka korist :D

Replay

pre 7 godina

Meni tel ima 4 GB RAM memorije pa kazem da je previse jer moze da radi i sa dva perfektno. Ali opet, tehnika napreduje, mora ovako. :)