Utorak, 01.09.2015.

10:07

Uz pomoć obične konzerve možete dobiti brži internet

Izvor: Fokus

Uz pomoæ obiène konzerve možete dobiti brži internet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

B

pre 8 godina

@ Rango

Ukoliko sam igde napisao brzina, to se odnosilo na brzinu konekcije (Mbps) a ne na "brzinu signala".

U priču o signalu ulaze snaga, frekvencija, šum, interferencija, refleksija, apsorbcija, domet, kanal, polarizacija, minus decibeli, milivati, provodnici, uglovi, fizika, matematika, standardi...

Ničega od gore nabrojanog nema u snimku i zato je ovo potpuna empirija, koja svašta (loše) može da uradi signalu ali brzini konekcije (gotovo) ništa.

Swedenonline

pre 8 godina

Jedan od retkih koji mi odradjuje posao:

https://www.asus.com/se/Networking/RTAC68U/

Kabinet na USB3 sa SSDom, idealan share za porodicu. NAS ga ugasi sa ovim i ASUS Cloud radi kako treba. 200€ i sviraj.
A domet i brzina, bez komentara!
Ovaj iz videa zajahao na stari Linksys 54G, umesto toga je mogao da stavi Open WRT na njega i da svirne sa 0,1W snage na izlazu (tada radi samo na jednoj anteni) i pokrije ceo blok sa signalom :D

rango

pre 8 godina

@B - nije bitna brzina signala, već njegova snaga. Odnosno usmjeravanjem signala u jednom pravcu povecavas mu snagu i ne rasipas signal prema zidu jer tamo nemaš uredjaje.

Goran

pre 8 godina

Dobar router košta 50+ Eura! I onda uglavnom nisu potrebne nikakve konzerve za bolji signal. Problem je što kod nas svi kupuju wifi router-e od 12-15€ koji su loši. Nemogu se koristiti za prenos podataka, često pucaju i nemaju jak signal. Kada se ba takav Router prijavi 4-5 uredjaja tek onda krenu problemi. Posebno mi je smiješno vidjeti kako u našim lokalima koriste ovakve jeftine uredjaje, pa u jutarnjem špicu, kada je u kafani više od 20 gostiju niko normalno ne može da se poveze na wifi.

vlajko

pre 8 godina

dobijate usmerenu antenu koja na jednoj strani ima jaci signal ali zato iza antene necete imati signal. brzina moze biti veca samo ako ste imali jako slab signal. da vam ubrza internet koji radi kako treba sigurno nece

€ - nacionalna valuta u srbiji

pre 8 godina

I ja sam karabudžio ovako nešto i to nedavno. Jesam malo popravio prijem u nekim udaljenim delovima stana. Ali i dalje nisam mogao da dobijem punu brzinu. Kada sam u sobi u kojoj je ruter, brzina je tu negde oko deklarisane 25/2. Kada sam u susednoj sobi, onda Download varira, i ne prelazi 12-13 (a zna da bude i 5-7). Upload je uve 2. Mnogo me to nerviralo, što nemam brzinu koju plaćam, a da ne spominjem kako se svaki put ustresem kad pogledam u ruter. Na kraju sam olakšao sebe za nekih 30€, kupio kasvetan ruter, i rešio problem. Svi srećni, i komšije i deca koja se skupljaju pod prozorom. Takođe, treba spomenuti da nisu ni svi ruteri isti. Postoje razne klase (B, G, N), od čega i zavisi brzina protoka koju podržavaju.

elmaestro

pre 8 godina

Mozgovi, ovo ne ubrzava megabite nego wi-fi signal, ako ti je velika kuca pa ne možeš da dohvatiš signal u nekim delovima, sa ovim bi moža mogao...

adriano_galliani

pre 8 godina

Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...
(Halle-ON, 1. septembar 2015 11:53)

Стручан коментар, свака част.

adriano_galliani

pre 8 godina

Kakve gluposti. Mozda moze pojacati domet signala, ali brzinu sigurno ne.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejan Kostic, 1. septembar 2015 10:35)

Тријумф незнања судећи према гласовима. Па управо од јачине сигнала зависи брзина преноса података уређаја који приступају Интернету преко тог рутера! На то се и мислило, сигурно не на генералну брзину. Србистан.

adriano_galliani

pre 8 godina

Da pojednostavim brojevima:

Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...
(B, 1. septembar 2015 13:13)

И то је довољно за типичне станове од 50 квм. Има нас који живимо у кућама, па је до рутера 10-15 метара, плус милион препрека (дебели зидови, дрвенарија) што веома ефикасно убија јачину сигнала, самим тим и брзину. Ја сам морао да купујем екстерну антену од 8 дб која је прикључена на PCI Wi-Fi карту и имам само три цртице типично, повремено 4. Баш ћу да пробам ово. Хвала Б92!

mile i snajka

pre 8 godina

JEL SE SECAS SNAJKA KAD SMO MI PRE 30 GODINE STAVLJALI ALUMINIJUMSKI LAVOR NA TV ANTENU NA KROVU...SECAM SE MILE FATALI SMO I PRVI I DRUGI I NOVI SAD... NIJE IMA KO VIDI SRPSKI IZUMI...

MT

pre 8 godina

A šta ja da radim kada moj ruter nema spoljnu, već unutrašnju integrisanu antenu* Kako da pojačam signal? Nije u pitanju brzina, jer mogu da koristim Vajber samo ako sam ispred rutera, ako odem u dnevnu sobu više nemam signal. Zna li neko?

Volim tamna piva

pre 8 godina

Da li ovo radi i sa Budweiser Dark pivom?

Šalu na stranu, probaću, možda će to biti rešenje za moj problem. (A ako i ne bude, popiću pivo, što nikad ne škodi ;-)

Živim na selu i imam bežičnu vezu sa provajderom (spoljna antena), na koju je nakačen kućni Wi-Fi ruter na tavanu. Stvar radi uglavnom kako treba, osim što je u jednoj od soba signal vrlo slab. Toliko slab da sam u toj sobi samo retko uspevao da izađem na Internet.

Pre par meseci sam nabavio nov laptop, koji mnogo bolje radi, ali se jasno vidi da prima i dalje vrlo slab signal. Srećom, to je jedna od spavaćih soba i Internet mi tamo nije baš često potreban, ali me stvar zanima čisto onako, iz principa.

Jedino što vidim kao mogući rzlog problema je da se u toj sobi nalazi prilično veliki aluminijumski radijator, koji se možda ponaša kao nekakav odbojni reflektor za signal. Pokušavao sam da premeštam ruter po tavanu, ali nije pomoglo. Ali ako se trikom iz klipa povećava snaga signala u jednom smeru, možda će to biti rešenje za mene. Ili ću samo izgubiti visok nivo signala tamo tamo sam ga dosad imao.

see what I did there?

pre 8 godina

(Ravna Gora, 1. septembar 2015 14:34)

Iseces antenu, izvuces taj koaksijalni kabl, budzis one jadne licne, poludis jer imas na lemovima gubitka od 2dbi, otvoris ruter, shvatis da nema mmcx konektor na ploci i da svejedno taj kabl mmcx na rpsma ne mozes tek tako naci kod sebe u kraju i poludis opet i kupis novi ruter koji ima mogucnost skidanja antene.

B

pre 8 godina

@ Zika

Ne sporim da će ovo nešto da uradi sa signalom - popravi ili pokvari. Verovatno ovo drugo s obzirom kako je skrpljeno. Ne branim nikom da proba, možda i uhvati bolji signal u jednom ćošku, pa trk u drugi da vidi da li je i tamo bolje, ili ne. Ko te pita za šum, polarizaciju, šta je omni a šta direkciono...

Osnovni problem je što se ovo prezentuje kao način da se ubrza Internet konekcija (merenje brzine "pre i posle").

U pitanju je "skupljanje klikova" od strane Kipkay-a, Crazyrussianhacker-a i ostalih YT znalaca. Možda i neki DIY nabodu povremeno, ovog puta su omašili.

Rekoh .... male kućne čarolije.

Zika

pre 8 godina

@B
Ne radi tu samo o brzini, nego o necemu mnogo vaznijem: kvalitetu signala, tacnije odnosu izmedju signala i suma. Prema tome ovaj reflektor itekako ima smisla. Ovo to je vec odavno poznato. (ja sam to ranije pravio od kartona i alu-folije)

RAKIA connecting & correcting people!

pre 8 godina

Kažu pivo pojačava bežični signal rutera... braćo moja, ja koliko znam, uz dovoljno piva(nevezano od materijala ambalaže) 'vataju se signali celog kosmosa, od ponora i paklova do onih nadčulnih i etarskih kako ih je Tesla nazivao, a neretko i signali samog Boga!... Boga sigurno hvataš u "mrežu" ako posle dovoljno piva završiš sa nekom lepotom(a pivo povećava i lepotu) u krevetu(zahvaljujući mu se na daru) ili ako te neka odjebe nonšalantno(prokljinjući ga na jeftinoj i gruboj šali)!
I sve to dragi moji 'vatamo običnim mozgom!

Dakle, nisam znao da je novost da pivo pojačava signale... niti da za išta drugo i služi!

Aleksandar

pre 8 godina

Alu folija, ispresavijaju se ivice da se napravi ram i time ojaca, savije se malo da dobije konkavan izgled i to je to. Samo se usmeri u zeljeni deo. Postoji jos mnogo fora, tipa da izgleda kao cvet/zvezda odozgo, pa tada usmerava na sve strane. Ovo sa konzervom ili konkavnoscu alu foloje vise usmerava na neku stranu.

B

pre 8 godina

Da pojednostavim brojevima:

Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...

WiFi antenna booster

pre 8 godina

Antena Wi-Fi može da pojača signal od betona do betona ali, ako je vaša crkva prevelika, ne morate se krstiti baš u svakom kutku.

topla voda odavno izmisljena

pre 8 godina

Da odmah razjasnimo, ovo ne moze da poveca brzinu interneta kroz sam ruter, koja je vasa najveca moguca brazina, ali moze da poveca brzinu u tackama prostora koju pokriva wifi signal iz vaseg rutera. Prosto zato, jer udaljenjem primo-predajnog mesta od wifi rutera opada jacina internet signala, a sa njim i odnos signal sum, od koga direktno zavisi brzina interneta u toj tacki. Kada postavite onako isecenu konzervu, vi jedan znatan deo signala, koji bi da nema konzerve otisao na tu stranu, vracate u suprotnu stranu i time direktno pojacavate signal u tom smeru, a samim tim i odnos signal sum, te samu internet brzinu u tom delu prostora. Naravno, cena za ovo ubrzanje je opadanje signala i smanjenje brzine u prostoru iza konzerve, ali ako je to van vaseg objekta, onda vam to nije ni vazno. Medjutim, ako vam je ruter u sredini objekta i odatle ga pokriva, onda dobro razmislite o ovome - ispred konzerve ubrzava, ali iza smanjuje brzinu!!

Halle-ON

pre 8 godina

Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...

NekoDrugi

pre 8 godina

Voleo bih kad bi malo filtrirali ove vesti sa neta. Stariji kažu "ne jede se sve što leti". To što se pojačava nivo singnala ne znači mnogo ovim način se pojačava odnos šuma i signala. A naravno da će biti jači signal pošto bi ovim postupkom od omni-direkcione antene napravili bi-direkcione antene. Takođe ako postoje korisnici koji su iza leđa uređaja njima će signal biti slabiji

Dejan

pre 8 godina

Ja sam ovo davno uradio sa kartonom i aluminijumskom folijom, i dan danas mi stoji na ruteru. Poenta price je da su antene na ruterima omnididrekcione, tacnije bacaju signal u svim pravcima jednako. Za razliku od omnidirekcionih, postoje i usmerene antene (ako hocete dobru usmerenu antenu, napravite kantenu, "cantenna", al mora da vam bude izmenjiva antena na ruteru).
Ovim dodatkom sa snimka zapravo usmeravate signal antene u jednu stranu. Posmatrano odozgo, signal antene se vise ne prostire po krugu, vec po elipsi. Takodje, treba uzeti u obzir i konfiguraciju prostora. Moji testovi su pokazali poboljsanje od nekih 20 do 40% sa al folijom, sto je za moje potrebe bilo dovoljno. Mozda sa konzervom od piva rezultati budu bolji. Sa ovim vi ne ubrzavate internet, vec pojacavate signal u zoni u kojoj vam je to potrebno, sto kao rezultat moze dati bolji protok kada posmatrate brzinu u istoj zoni pre postavljanja dodatka. Ta brzina sigurno nece biti veca od one koju ste platili, tj. brzine koju imate kada ste na metar od wi-fi rutera, ali zasigurno ce vam obezbediti stabilniju konekciju.

uci sine da budes prvi na birou

pre 8 godina

U ovom slucaju limenka sprecava rasipanje signala i ponasa se kao reflektorska povrsina koja usmerava zracanje u jednom pravcu. Moze i konzerva od O.5L, ako ne uspe odmah ponovite i to nekoliko puta, ali naravno ponovite i postupak sa pocetka klipa samo kasnije budite pazljivi sa makazama ili cime god secete :) :) :)

Dejan

pre 8 godina

Ja sam ovo davno uradio sa kartonom i aluminijumskom folijom, i dan danas mi stoji na ruteru. Poenta price je da su antene na ruterima omnididrekcione, tacnije bacaju signal u svim pravcima jednako. Za razliku od omnidirekcionih, postoje i usmerene antene (ako hocete dobru usmerenu antenu, napravite kantenu, "cantenna", al mora da vam bude izmenjiva antena na ruteru).
Ovim dodatkom sa snimka zapravo usmeravate signal antene u jednu stranu. Posmatrano odozgo, signal antene se vise ne prostire po krugu, vec po elipsi. Takodje, treba uzeti u obzir i konfiguraciju prostora. Moji testovi su pokazali poboljsanje od nekih 20 do 40% sa al folijom, sto je za moje potrebe bilo dovoljno. Mozda sa konzervom od piva rezultati budu bolji. Sa ovim vi ne ubrzavate internet, vec pojacavate signal u zoni u kojoj vam je to potrebno, sto kao rezultat moze dati bolji protok kada posmatrate brzinu u istoj zoni pre postavljanja dodatka. Ta brzina sigurno nece biti veca od one koju ste platili, tj. brzine koju imate kada ste na metar od wi-fi rutera, ali zasigurno ce vam obezbediti stabilniju konekciju.

NekoDrugi

pre 8 godina

Voleo bih kad bi malo filtrirali ove vesti sa neta. Stariji kažu "ne jede se sve što leti". To što se pojačava nivo singnala ne znači mnogo ovim način se pojačava odnos šuma i signala. A naravno da će biti jači signal pošto bi ovim postupkom od omni-direkcione antene napravili bi-direkcione antene. Takođe ako postoje korisnici koji su iza leđa uređaja njima će signal biti slabiji

topla voda odavno izmisljena

pre 8 godina

Da odmah razjasnimo, ovo ne moze da poveca brzinu interneta kroz sam ruter, koja je vasa najveca moguca brazina, ali moze da poveca brzinu u tackama prostora koju pokriva wifi signal iz vaseg rutera. Prosto zato, jer udaljenjem primo-predajnog mesta od wifi rutera opada jacina internet signala, a sa njim i odnos signal sum, od koga direktno zavisi brzina interneta u toj tacki. Kada postavite onako isecenu konzervu, vi jedan znatan deo signala, koji bi da nema konzerve otisao na tu stranu, vracate u suprotnu stranu i time direktno pojacavate signal u tom smeru, a samim tim i odnos signal sum, te samu internet brzinu u tom delu prostora. Naravno, cena za ovo ubrzanje je opadanje signala i smanjenje brzine u prostoru iza konzerve, ali ako je to van vaseg objekta, onda vam to nije ni vazno. Medjutim, ako vam je ruter u sredini objekta i odatle ga pokriva, onda dobro razmislite o ovome - ispred konzerve ubrzava, ali iza smanjuje brzinu!!

uci sine da budes prvi na birou

pre 8 godina

U ovom slucaju limenka sprecava rasipanje signala i ponasa se kao reflektorska povrsina koja usmerava zracanje u jednom pravcu. Moze i konzerva od O.5L, ako ne uspe odmah ponovite i to nekoliko puta, ali naravno ponovite i postupak sa pocetka klipa samo kasnije budite pazljivi sa makazama ili cime god secete :) :) :)

Halle-ON

pre 8 godina

Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...

RAKIA connecting & correcting people!

pre 8 godina

Kažu pivo pojačava bežični signal rutera... braćo moja, ja koliko znam, uz dovoljno piva(nevezano od materijala ambalaže) 'vataju se signali celog kosmosa, od ponora i paklova do onih nadčulnih i etarskih kako ih je Tesla nazivao, a neretko i signali samog Boga!... Boga sigurno hvataš u "mrežu" ako posle dovoljno piva završiš sa nekom lepotom(a pivo povećava i lepotu) u krevetu(zahvaljujući mu se na daru) ili ako te neka odjebe nonšalantno(prokljinjući ga na jeftinoj i gruboj šali)!
I sve to dragi moji 'vatamo običnim mozgom!

Dakle, nisam znao da je novost da pivo pojačava signale... niti da za išta drugo i služi!

WiFi antenna booster

pre 8 godina

Antena Wi-Fi može da pojača signal od betona do betona ali, ako je vaša crkva prevelika, ne morate se krstiti baš u svakom kutku.

B

pre 8 godina

Da pojednostavim brojevima:

Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...

mile i snajka

pre 8 godina

JEL SE SECAS SNAJKA KAD SMO MI PRE 30 GODINE STAVLJALI ALUMINIJUMSKI LAVOR NA TV ANTENU NA KROVU...SECAM SE MILE FATALI SMO I PRVI I DRUGI I NOVI SAD... NIJE IMA KO VIDI SRPSKI IZUMI...

elmaestro

pre 8 godina

Mozgovi, ovo ne ubrzava megabite nego wi-fi signal, ako ti je velika kuca pa ne možeš da dohvatiš signal u nekim delovima, sa ovim bi moža mogao...

€ - nacionalna valuta u srbiji

pre 8 godina

I ja sam karabudžio ovako nešto i to nedavno. Jesam malo popravio prijem u nekim udaljenim delovima stana. Ali i dalje nisam mogao da dobijem punu brzinu. Kada sam u sobi u kojoj je ruter, brzina je tu negde oko deklarisane 25/2. Kada sam u susednoj sobi, onda Download varira, i ne prelazi 12-13 (a zna da bude i 5-7). Upload je uve 2. Mnogo me to nerviralo, što nemam brzinu koju plaćam, a da ne spominjem kako se svaki put ustresem kad pogledam u ruter. Na kraju sam olakšao sebe za nekih 30€, kupio kasvetan ruter, i rešio problem. Svi srećni, i komšije i deca koja se skupljaju pod prozorom. Takođe, treba spomenuti da nisu ni svi ruteri isti. Postoje razne klase (B, G, N), od čega i zavisi brzina protoka koju podržavaju.

adriano_galliani

pre 8 godina

Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...
(Halle-ON, 1. septembar 2015 11:53)

Стручан коментар, свака част.

Goran

pre 8 godina

Dobar router košta 50+ Eura! I onda uglavnom nisu potrebne nikakve konzerve za bolji signal. Problem je što kod nas svi kupuju wifi router-e od 12-15€ koji su loši. Nemogu se koristiti za prenos podataka, često pucaju i nemaju jak signal. Kada se ba takav Router prijavi 4-5 uredjaja tek onda krenu problemi. Posebno mi je smiješno vidjeti kako u našim lokalima koriste ovakve jeftine uredjaje, pa u jutarnjem špicu, kada je u kafani više od 20 gostiju niko normalno ne može da se poveze na wifi.

Aleksandar

pre 8 godina

Alu folija, ispresavijaju se ivice da se napravi ram i time ojaca, savije se malo da dobije konkavan izgled i to je to. Samo se usmeri u zeljeni deo. Postoji jos mnogo fora, tipa da izgleda kao cvet/zvezda odozgo, pa tada usmerava na sve strane. Ovo sa konzervom ili konkavnoscu alu foloje vise usmerava na neku stranu.

Zika

pre 8 godina

@B
Ne radi tu samo o brzini, nego o necemu mnogo vaznijem: kvalitetu signala, tacnije odnosu izmedju signala i suma. Prema tome ovaj reflektor itekako ima smisla. Ovo to je vec odavno poznato. (ja sam to ranije pravio od kartona i alu-folije)

rango

pre 8 godina

@B - nije bitna brzina signala, već njegova snaga. Odnosno usmjeravanjem signala u jednom pravcu povecavas mu snagu i ne rasipas signal prema zidu jer tamo nemaš uredjaje.

MT

pre 8 godina

A šta ja da radim kada moj ruter nema spoljnu, već unutrašnju integrisanu antenu* Kako da pojačam signal? Nije u pitanju brzina, jer mogu da koristim Vajber samo ako sam ispred rutera, ako odem u dnevnu sobu više nemam signal. Zna li neko?

see what I did there?

pre 8 godina

(Ravna Gora, 1. septembar 2015 14:34)

Iseces antenu, izvuces taj koaksijalni kabl, budzis one jadne licne, poludis jer imas na lemovima gubitka od 2dbi, otvoris ruter, shvatis da nema mmcx konektor na ploci i da svejedno taj kabl mmcx na rpsma ne mozes tek tako naci kod sebe u kraju i poludis opet i kupis novi ruter koji ima mogucnost skidanja antene.

adriano_galliani

pre 8 godina

Da pojednostavim brojevima:

Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...
(B, 1. septembar 2015 13:13)

И то је довољно за типичне станове од 50 квм. Има нас који живимо у кућама, па је до рутера 10-15 метара, плус милион препрека (дебели зидови, дрвенарија) што веома ефикасно убија јачину сигнала, самим тим и брзину. Ја сам морао да купујем екстерну антену од 8 дб која је прикључена на PCI Wi-Fi карту и имам само три цртице типично, повремено 4. Баш ћу да пробам ово. Хвала Б92!

B

pre 8 godina

@ Zika

Ne sporim da će ovo nešto da uradi sa signalom - popravi ili pokvari. Verovatno ovo drugo s obzirom kako je skrpljeno. Ne branim nikom da proba, možda i uhvati bolji signal u jednom ćošku, pa trk u drugi da vidi da li je i tamo bolje, ili ne. Ko te pita za šum, polarizaciju, šta je omni a šta direkciono...

Osnovni problem je što se ovo prezentuje kao način da se ubrza Internet konekcija (merenje brzine "pre i posle").

U pitanju je "skupljanje klikova" od strane Kipkay-a, Crazyrussianhacker-a i ostalih YT znalaca. Možda i neki DIY nabodu povremeno, ovog puta su omašili.

Rekoh .... male kućne čarolije.

vlajko

pre 8 godina

dobijate usmerenu antenu koja na jednoj strani ima jaci signal ali zato iza antene necete imati signal. brzina moze biti veca samo ako ste imali jako slab signal. da vam ubrza internet koji radi kako treba sigurno nece

adriano_galliani

pre 8 godina

Kakve gluposti. Mozda moze pojacati domet signala, ali brzinu sigurno ne.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejan Kostic, 1. septembar 2015 10:35)

Тријумф незнања судећи према гласовима. Па управо од јачине сигнала зависи брзина преноса података уређаја који приступају Интернету преко тог рутера! На то се и мислило, сигурно не на генералну брзину. Србистан.

Swedenonline

pre 8 godina

Jedan od retkih koji mi odradjuje posao:

https://www.asus.com/se/Networking/RTAC68U/

Kabinet na USB3 sa SSDom, idealan share za porodicu. NAS ga ugasi sa ovim i ASUS Cloud radi kako treba. 200€ i sviraj.
A domet i brzina, bez komentara!
Ovaj iz videa zajahao na stari Linksys 54G, umesto toga je mogao da stavi Open WRT na njega i da svirne sa 0,1W snage na izlazu (tada radi samo na jednoj anteni) i pokrije ceo blok sa signalom :D

B

pre 8 godina

@ Rango

Ukoliko sam igde napisao brzina, to se odnosilo na brzinu konekcije (Mbps) a ne na "brzinu signala".

U priču o signalu ulaze snaga, frekvencija, šum, interferencija, refleksija, apsorbcija, domet, kanal, polarizacija, minus decibeli, milivati, provodnici, uglovi, fizika, matematika, standardi...

Ničega od gore nabrojanog nema u snimku i zato je ovo potpuna empirija, koja svašta (loše) može da uradi signalu ali brzini konekcije (gotovo) ništa.

Volim tamna piva

pre 8 godina

Da li ovo radi i sa Budweiser Dark pivom?

Šalu na stranu, probaću, možda će to biti rešenje za moj problem. (A ako i ne bude, popiću pivo, što nikad ne škodi ;-)

Živim na selu i imam bežičnu vezu sa provajderom (spoljna antena), na koju je nakačen kućni Wi-Fi ruter na tavanu. Stvar radi uglavnom kako treba, osim što je u jednoj od soba signal vrlo slab. Toliko slab da sam u toj sobi samo retko uspevao da izađem na Internet.

Pre par meseci sam nabavio nov laptop, koji mnogo bolje radi, ali se jasno vidi da prima i dalje vrlo slab signal. Srećom, to je jedna od spavaćih soba i Internet mi tamo nije baš često potreban, ali me stvar zanima čisto onako, iz principa.

Jedino što vidim kao mogući rzlog problema je da se u toj sobi nalazi prilično veliki aluminijumski radijator, koji se možda ponaša kao nekakav odbojni reflektor za signal. Pokušavao sam da premeštam ruter po tavanu, ali nije pomoglo. Ali ako se trikom iz klipa povećava snaga signala u jednom smeru, možda će to biti rešenje za mene. Ili ću samo izgubiti visok nivo signala tamo tamo sam ga dosad imao.

RAKIA connecting & correcting people!

pre 8 godina

Kažu pivo pojačava bežični signal rutera... braćo moja, ja koliko znam, uz dovoljno piva(nevezano od materijala ambalaže) 'vataju se signali celog kosmosa, od ponora i paklova do onih nadčulnih i etarskih kako ih je Tesla nazivao, a neretko i signali samog Boga!... Boga sigurno hvataš u "mrežu" ako posle dovoljno piva završiš sa nekom lepotom(a pivo povećava i lepotu) u krevetu(zahvaljujući mu se na daru) ili ako te neka odjebe nonšalantno(prokljinjući ga na jeftinoj i gruboj šali)!
I sve to dragi moji 'vatamo običnim mozgom!

Dakle, nisam znao da je novost da pivo pojačava signale... niti da za išta drugo i služi!

Halle-ON

pre 8 godina

Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...

adriano_galliani

pre 8 godina

Kakve gluposti. Mozda moze pojacati domet signala, ali brzinu sigurno ne.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejan Kostic, 1. septembar 2015 10:35)

Тријумф незнања судећи према гласовима. Па управо од јачине сигнала зависи брзина преноса података уређаја који приступају Интернету преко тог рутера! На то се и мислило, сигурно не на генералну брзину. Србистан.

WiFi antenna booster

pre 8 godina

Antena Wi-Fi može da pojača signal od betona do betona ali, ako je vaša crkva prevelika, ne morate se krstiti baš u svakom kutku.

B

pre 8 godina

Da pojednostavim brojevima:

Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...

Dejan

pre 8 godina

Ja sam ovo davno uradio sa kartonom i aluminijumskom folijom, i dan danas mi stoji na ruteru. Poenta price je da su antene na ruterima omnididrekcione, tacnije bacaju signal u svim pravcima jednako. Za razliku od omnidirekcionih, postoje i usmerene antene (ako hocete dobru usmerenu antenu, napravite kantenu, "cantenna", al mora da vam bude izmenjiva antena na ruteru).
Ovim dodatkom sa snimka zapravo usmeravate signal antene u jednu stranu. Posmatrano odozgo, signal antene se vise ne prostire po krugu, vec po elipsi. Takodje, treba uzeti u obzir i konfiguraciju prostora. Moji testovi su pokazali poboljsanje od nekih 20 do 40% sa al folijom, sto je za moje potrebe bilo dovoljno. Mozda sa konzervom od piva rezultati budu bolji. Sa ovim vi ne ubrzavate internet, vec pojacavate signal u zoni u kojoj vam je to potrebno, sto kao rezultat moze dati bolji protok kada posmatrate brzinu u istoj zoni pre postavljanja dodatka. Ta brzina sigurno nece biti veca od one koju ste platili, tj. brzine koju imate kada ste na metar od wi-fi rutera, ali zasigurno ce vam obezbediti stabilniju konekciju.

Aleksandar

pre 8 godina

Alu folija, ispresavijaju se ivice da se napravi ram i time ojaca, savije se malo da dobije konkavan izgled i to je to. Samo se usmeri u zeljeni deo. Postoji jos mnogo fora, tipa da izgleda kao cvet/zvezda odozgo, pa tada usmerava na sve strane. Ovo sa konzervom ili konkavnoscu alu foloje vise usmerava na neku stranu.

Zika

pre 8 godina

@B
Ne radi tu samo o brzini, nego o necemu mnogo vaznijem: kvalitetu signala, tacnije odnosu izmedju signala i suma. Prema tome ovaj reflektor itekako ima smisla. Ovo to je vec odavno poznato. (ja sam to ranije pravio od kartona i alu-folije)

uci sine da budes prvi na birou

pre 8 godina

U ovom slucaju limenka sprecava rasipanje signala i ponasa se kao reflektorska povrsina koja usmerava zracanje u jednom pravcu. Moze i konzerva od O.5L, ako ne uspe odmah ponovite i to nekoliko puta, ali naravno ponovite i postupak sa pocetka klipa samo kasnije budite pazljivi sa makazama ili cime god secete :) :) :)

topla voda odavno izmisljena

pre 8 godina

Da odmah razjasnimo, ovo ne moze da poveca brzinu interneta kroz sam ruter, koja je vasa najveca moguca brazina, ali moze da poveca brzinu u tackama prostora koju pokriva wifi signal iz vaseg rutera. Prosto zato, jer udaljenjem primo-predajnog mesta od wifi rutera opada jacina internet signala, a sa njim i odnos signal sum, od koga direktno zavisi brzina interneta u toj tacki. Kada postavite onako isecenu konzervu, vi jedan znatan deo signala, koji bi da nema konzerve otisao na tu stranu, vracate u suprotnu stranu i time direktno pojacavate signal u tom smeru, a samim tim i odnos signal sum, te samu internet brzinu u tom delu prostora. Naravno, cena za ovo ubrzanje je opadanje signala i smanjenje brzine u prostoru iza konzerve, ali ako je to van vaseg objekta, onda vam to nije ni vazno. Medjutim, ako vam je ruter u sredini objekta i odatle ga pokriva, onda dobro razmislite o ovome - ispred konzerve ubrzava, ali iza smanjuje brzinu!!

rango

pre 8 godina

@B - nije bitna brzina signala, već njegova snaga. Odnosno usmjeravanjem signala u jednom pravcu povecavas mu snagu i ne rasipas signal prema zidu jer tamo nemaš uredjaje.

Swedenonline

pre 8 godina

Jedan od retkih koji mi odradjuje posao:

https://www.asus.com/se/Networking/RTAC68U/

Kabinet na USB3 sa SSDom, idealan share za porodicu. NAS ga ugasi sa ovim i ASUS Cloud radi kako treba. 200€ i sviraj.
A domet i brzina, bez komentara!
Ovaj iz videa zajahao na stari Linksys 54G, umesto toga je mogao da stavi Open WRT na njega i da svirne sa 0,1W snage na izlazu (tada radi samo na jednoj anteni) i pokrije ceo blok sa signalom :D

NekoDrugi

pre 8 godina

Voleo bih kad bi malo filtrirali ove vesti sa neta. Stariji kažu "ne jede se sve što leti". To što se pojačava nivo singnala ne znači mnogo ovim način se pojačava odnos šuma i signala. A naravno da će biti jači signal pošto bi ovim postupkom od omni-direkcione antene napravili bi-direkcione antene. Takođe ako postoje korisnici koji su iza leđa uređaja njima će signal biti slabiji

MT

pre 8 godina

A šta ja da radim kada moj ruter nema spoljnu, već unutrašnju integrisanu antenu* Kako da pojačam signal? Nije u pitanju brzina, jer mogu da koristim Vajber samo ako sam ispred rutera, ako odem u dnevnu sobu više nemam signal. Zna li neko?

adriano_galliani

pre 8 godina

Da pojednostavim brojevima:

Brzina provajder-ruter (npr ADSL) - tipično 10 Mbps.
Brzina ruter-uređaj (wireless) - tipično 54 Mbps.

Kakav god da vam je signal kućnog wireless-a, sva je prilika da mu je brzina i dalje mnogo veća od 10 Mbps.

P.S. Svakakve "Do-It-Yourself" video tutorijal BORANIJE ima na YT...
(B, 1. septembar 2015 13:13)

И то је довољно за типичне станове од 50 квм. Има нас који живимо у кућама, па је до рутера 10-15 метара, плус милион препрека (дебели зидови, дрвенарија) што веома ефикасно убија јачину сигнала, самим тим и брзину. Ја сам морао да купујем екстерну антену од 8 дб која је прикључена на PCI Wi-Fi карту и имам само три цртице типично, повремено 4. Баш ћу да пробам ово. Хвала Б92!

Volim tamna piva

pre 8 godina

Da li ovo radi i sa Budweiser Dark pivom?

Šalu na stranu, probaću, možda će to biti rešenje za moj problem. (A ako i ne bude, popiću pivo, što nikad ne škodi ;-)

Živim na selu i imam bežičnu vezu sa provajderom (spoljna antena), na koju je nakačen kućni Wi-Fi ruter na tavanu. Stvar radi uglavnom kako treba, osim što je u jednoj od soba signal vrlo slab. Toliko slab da sam u toj sobi samo retko uspevao da izađem na Internet.

Pre par meseci sam nabavio nov laptop, koji mnogo bolje radi, ali se jasno vidi da prima i dalje vrlo slab signal. Srećom, to je jedna od spavaćih soba i Internet mi tamo nije baš često potreban, ali me stvar zanima čisto onako, iz principa.

Jedino što vidim kao mogući rzlog problema je da se u toj sobi nalazi prilično veliki aluminijumski radijator, koji se možda ponaša kao nekakav odbojni reflektor za signal. Pokušavao sam da premeštam ruter po tavanu, ali nije pomoglo. Ali ako se trikom iz klipa povećava snaga signala u jednom smeru, možda će to biti rešenje za mene. Ili ću samo izgubiti visok nivo signala tamo tamo sam ga dosad imao.

adriano_galliani

pre 8 godina

Na ovaj nacin cete mozda prividno dobiti poboljsanje signala, ali cete dobiti i veliki sum. Da bi se napravila antena, treba malo vise znanja, pa se mora preracunati tacno kakvi bi parametri morali biti za mrezu prema jezgru antene. Takodje mislim da ce se na ovaj nacin pri emitovanju signala(antena salje i prima signale), i ako povrsina mreze nije pravilno izracunata, signal koji se odbija od povrsine limenke ce biti pogresne talasne duzine, pa ce jedan deo signala propasti, mozda cak i izazvati smetnje...
(Halle-ON, 1. septembar 2015 11:53)

Стручан коментар, свака част.

elmaestro

pre 8 godina

Mozgovi, ovo ne ubrzava megabite nego wi-fi signal, ako ti je velika kuca pa ne možeš da dohvatiš signal u nekim delovima, sa ovim bi moža mogao...

Goran

pre 8 godina

Dobar router košta 50+ Eura! I onda uglavnom nisu potrebne nikakve konzerve za bolji signal. Problem je što kod nas svi kupuju wifi router-e od 12-15€ koji su loši. Nemogu se koristiti za prenos podataka, često pucaju i nemaju jak signal. Kada se ba takav Router prijavi 4-5 uredjaja tek onda krenu problemi. Posebno mi je smiješno vidjeti kako u našim lokalima koriste ovakve jeftine uredjaje, pa u jutarnjem špicu, kada je u kafani više od 20 gostiju niko normalno ne može da se poveze na wifi.

mile i snajka

pre 8 godina

JEL SE SECAS SNAJKA KAD SMO MI PRE 30 GODINE STAVLJALI ALUMINIJUMSKI LAVOR NA TV ANTENU NA KROVU...SECAM SE MILE FATALI SMO I PRVI I DRUGI I NOVI SAD... NIJE IMA KO VIDI SRPSKI IZUMI...

see what I did there?

pre 8 godina

(Ravna Gora, 1. septembar 2015 14:34)

Iseces antenu, izvuces taj koaksijalni kabl, budzis one jadne licne, poludis jer imas na lemovima gubitka od 2dbi, otvoris ruter, shvatis da nema mmcx konektor na ploci i da svejedno taj kabl mmcx na rpsma ne mozes tek tako naci kod sebe u kraju i poludis opet i kupis novi ruter koji ima mogucnost skidanja antene.

B

pre 8 godina

@ Zika

Ne sporim da će ovo nešto da uradi sa signalom - popravi ili pokvari. Verovatno ovo drugo s obzirom kako je skrpljeno. Ne branim nikom da proba, možda i uhvati bolji signal u jednom ćošku, pa trk u drugi da vidi da li je i tamo bolje, ili ne. Ko te pita za šum, polarizaciju, šta je omni a šta direkciono...

Osnovni problem je što se ovo prezentuje kao način da se ubrza Internet konekcija (merenje brzine "pre i posle").

U pitanju je "skupljanje klikova" od strane Kipkay-a, Crazyrussianhacker-a i ostalih YT znalaca. Možda i neki DIY nabodu povremeno, ovog puta su omašili.

Rekoh .... male kućne čarolije.

€ - nacionalna valuta u srbiji

pre 8 godina

I ja sam karabudžio ovako nešto i to nedavno. Jesam malo popravio prijem u nekim udaljenim delovima stana. Ali i dalje nisam mogao da dobijem punu brzinu. Kada sam u sobi u kojoj je ruter, brzina je tu negde oko deklarisane 25/2. Kada sam u susednoj sobi, onda Download varira, i ne prelazi 12-13 (a zna da bude i 5-7). Upload je uve 2. Mnogo me to nerviralo, što nemam brzinu koju plaćam, a da ne spominjem kako se svaki put ustresem kad pogledam u ruter. Na kraju sam olakšao sebe za nekih 30€, kupio kasvetan ruter, i rešio problem. Svi srećni, i komšije i deca koja se skupljaju pod prozorom. Takođe, treba spomenuti da nisu ni svi ruteri isti. Postoje razne klase (B, G, N), od čega i zavisi brzina protoka koju podržavaju.

vlajko

pre 8 godina

dobijate usmerenu antenu koja na jednoj strani ima jaci signal ali zato iza antene necete imati signal. brzina moze biti veca samo ako ste imali jako slab signal. da vam ubrza internet koji radi kako treba sigurno nece

B

pre 8 godina

@ Rango

Ukoliko sam igde napisao brzina, to se odnosilo na brzinu konekcije (Mbps) a ne na "brzinu signala".

U priču o signalu ulaze snaga, frekvencija, šum, interferencija, refleksija, apsorbcija, domet, kanal, polarizacija, minus decibeli, milivati, provodnici, uglovi, fizika, matematika, standardi...

Ničega od gore nabrojanog nema u snimku i zato je ovo potpuna empirija, koja svašta (loše) može da uradi signalu ali brzini konekcije (gotovo) ništa.