Utorak, 28.07.2015.

17:45

Počela nadogradnja Windows 10 operativnog sistema

Izvor: The Verge / Yahoo

Poèela nadogradnja Windows 10 operativnog sistema IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Evolved Synapse

pre 8 godina

Windows 9 je preskočen zbog starih Windows 9x sistema, i biblioteka koje se pozivaju u novim sistemima pod imenima "datoteka.9" i sad bi Windows 9 sve pomešao.

Neko iz mase

pre 8 godina

Apgrejdovao na desetku na kompu na kome postoji dual boot Linux. Zadrzao je boot loader, sto win ranije nije radio, kao i sve aplikacije i setovanja u njima. Kad sam otvorio neki word file ponudio je da nastavim tamo gde sam ga zatvorio prosli put. Na drugom sistemu. Za sad, odlicno.

Neko iz mase

pre 8 godina

Za one koji pricaju da imaju dobar krek. Microsoft zna koja verzija je kupljena a koja je dobro krekovana. Imacete sve kao i do sad.

esrb

pre 8 godina

Upravo instaliran win 10 preko win 8.1 naravno pirata krekovanog. Sve radi besprekorno 0% lag, naravno obecali su da cemo moci i da narezemo tvrdu kopiju win 10 na usb ili dvd i onda pravim cistu instalaciju na prazan hdd. Za sad odlicno.

DaLanik

pre 8 godina

Apdejt je i sa SSD diskom trajao neka 2 sata i sve je u redu. Neka dva uredjaja javljaju u device manageru da nema drajvera BlueTooth i Asus touch pad, ali oba rade. Sve savrseno, automatski, bez ikakvih problema. Za sada mi se svidja. Jedina stvar koja mi ne radi je Juniper (mora apgrejd na drugoj strani - ali mislim da se ovo nece ticati vecine korisnika)

EU Citizen

pre 8 godina

@loller
Da, i ja sam isto instalirao Linux Mint na glavnom desktopu kod kuće kao double boot, i polako se učim, s jedne strane je malo traumatično, jer koristim Windows odavno, i dosta ga dobro poznajem (nemam tehnkčko obrazovanje, ali sam privatnik, pa često imam razne specijalne potrebe koje mi je za vlastitu firmu uvek ne samo najjeftinike, već u suštini i najlakše i najudobnije da rešim sam, a, iskreno, i zabavlja me prčkanje :) ), ali s druge mi se filozofija Linuxa sviđa mnogo više, MS me je kako je vreme prolazilo sve više nervirao (ima nekoliko godina kako sam i privatni računar i celu firmu prebacio na Office Libre, i savršeno zadovoljava sve moje - doduše relativno skromne - potrebe, a Thunderbird koristim od početka, kao i Firefox na koji sam prešao sa stare Opere :) ), i, kao što rekoste, naravno, sloboda nema cenu, postalo je, kao i na Androidu, pomalo ponižavajuće da se hekuje i krekuje za stvari koje ste već pošteno platili (koristim uglavnom legalnie Windowse, u firmi moram, a kod kuće kako kad, iskreno čak i ne znam šta tačno imam, recimo, na desktopu, jer je star tri-četiri godine, ko će da pamti takve gluposti, :) ali u svakom slučaju sam MS-u u životu istovario dovoljno para za licence, i nije mi žao, ipak je to sve u svemu pristojan OS, samo što je meni lično dosta :) ) samo da biste imali potpunu kontrolu nad sopstvenom mašinom i mogli da radite stvari koje hardver i softver dopuštaju, ali ih vam neko arbitrarno uskraćuje.

Zoran

pre 8 godina

Imam onaj win 7 (ispod zita) medjutim microsoft ga vidi kao genuine i imam sve nadogradnje kao da je kod njih kupljen medjutim zanima me oce tako ostati i posle nadogradnje na win 10.
(Zeljko, 29. jul 2015 09:00)

Sve zavisi koji ti je krek. Verovatno nece. Ja imam isto divlji 7 koji skida sve apdejte i nudi mi da instaliram 10. Ja 10 necu da instaliram, tako da me bas briga da li prolazi krek od sedmice.

f1anatic

pre 8 godina

Pitanje. Da li cu imati bilo kakvih problema pri instalaciji s obzirom da moj windows 7 nije genuine, msm pise da jeste ali ja znam kako sam ga aktivirao :D Da li ce traziti neke kodove od 7ice?

Zorica

pre 8 godina

Kod mene u odeljku Widows update imam jednu neuspelu instalaciju , a to je nadogradnja na Windows 10 home 28. 07. u 17:59. Greška koja se pojavila je Kod C1900208. Da li se ovo još nekome dogodilo, i o čemu se radi?

Mrco

pre 8 godina

Super je ovo samo mi nije jasno zasto autor teksta spominje siri i google now koji se ne mogu koristiti na racunarima vec samo na mobilnoj platformi koja nema apsolutno nikakve veze sa W10 koji je za racunare

Vitez Koja

pre 8 godina

@ mile

Mozda dizajn, ali postoji ogroman broj poboljsanih funkcija nego u sedmici, npr za koju sam ja cuo je napokon copy/paste u cmd-u. Kada budem svr isprobao, javicu ti, i prema tome ne pricaj kojesta kada ga verovatno nisi ni testitao do sad.

Zoran

pre 8 godina

"Juce na sajtu"chip"(Nemacka)pisalo da Rusi nepreporucuju instalaciju pre oktobra kad se ocekuje velike ispravke."

Pametni niakd ne uzimaju nov Windows pre SP1.

A toliko im dobro isao 8 da su sada isforsiral iikonu na sedmici da ti nudi d ainstaliras 10.:)

Zoran

pre 8 godina

"1. Prije nadogradje obavezno bakapujete sve particije (ja sam morao 5 puta nadogradjivati)"

pametni nikad ne nadogradjuju Windows, nego na cist disk.

DaLanik

pre 8 godina

ko hoce da proba odmah da ne ceka, neka uradi sve apdejte win 7, restartuje a onda pusti cmd kao administrator (run as administrator) i ukuca "wuauclt /updatenow"... onda otvoriti windows update i pustiti apdejt. Ja sam sad na 10% :) Drzim palceve da svi drajveri budu OK :)

mile

pre 8 godina

Windows kao i svaki drugi. Barem je Microsoft prihvatio sudbinu i vise nece svakih par godina kreciti jedan te isti sistem i praviti od nicega svasta nesto. Kada iskljucis Cortanu, ne postavis Windows ID i ne koristis Drive aplikacije dobijes manje-vise Windows 7 sa sve istim parametrima i podesavanjima.

Zoki

pre 8 godina

@Veliki brat, Široko stopalo & CO.

Po pitanju privatnosti, Microsoft je za Google dečja igra. Koristim Apple, ali više verujem Microsoftu nego Googlu.

Zeljko

pre 8 godina

Imam onaj win 7 (ispod zita) medjutim microsoft ga vidi kao genuine i imam sve nadogradnje kao da je kod njih kupljen medjutim zanima me oce tako ostati i posle nadogradnje na win 10.

dragan

pre 8 godina

Juce na sajtu"chip"(Nemacka)pisalo da Rusi nepreporucuju instalaciju pre oktobra kad se ocekuje velike ispravke.Instalacija 10 brise sve legalne i nelegalne programe pa i antiviris.Komp u trenutku instalacije jedino stiti microsoft antivirus.Drajvere za graficku mozete preuzeti na sajtu "chip" .

Max

pre 8 godina

Samo par stvari da napomenem.
1. Prije nadogradje obavezno bakapujete sve particije (ja sam morao 5 puta nadogradjivati)
2.Bakapujete sve drajvere(poslje ih samo programom ubaciti) nece svi drajveri raditi ja sam imao velikih problema.
3. Instalacije uglavnom rade ali neke se moraju reinstalirati VMware, winzip,....
4.Dx12 je definitivno bolji za igre (testirao sam) ali se I racunar vise grije, ako imate laptop pazite dobro na to
5.Zauzima mnogo manje prostora nego Win7, samo ocistite (programski) Windows.old ALI to samo nakon sto opet napravite rezervnu kopiju citave %windows% particije. Ja sam dobio 20GB vise na ssd C:
5.Ukoliko imate 2 racunara nikako ne ukljucujte opciju sinhronizacije setingsa iz jednog naloga, ....meni stvaralo velike probleme.
6.Ko ima NVidia, reinstaliraj Nvidia experience, tu takodje moze win 10 da stopa.
7. Ako instalirate gledajte na se napravi neka butabilna instalacija(pitajte dodatno) jer se ne moze vise uci u safe-mode jednostavno...
8.Ko ima ssd na kome mu je samo win, a na dodatnom disku je pomjerio %windows%\Installation folder, ta opcija ce se promjeniti, ali npr. page file na dodatnom disku ostaje. Ovo sa instalacionim folderom ce stvarati problem kod pokretanja Offica
9. JOS jednom NAPRAVITE BACKUP CITAVIH PARTICIJA....jer nadogradnja ne ide ni blizu kako je planirano vrlo cesto.
10.Pitajte za dodatni info...sretno

Dantes

pre 8 godina

Powerslave, 28. jul 2015 19:02
Desetka će moći da se instalira od početka (clean install) kada je kupiš. Ako si se prijavio za desetku za sedmice tokom instalacije ćeš morati da upises instalacione kodove te sedmice

Veliki brat, 28. jul 2015 20:31
Obzirom da si se sam prijavio za desetku, a i nisi ni pročitao šta je pisalo na ekranu, MS je počeo pripreme za testiranje mašine za Win 10...

Fabričke mašine će raditi odlično, male probleme će imati loše ukomponovane desktop mašine.

loller

pre 8 godina

@eu citizen
Presao sam pre vise od pola godine sa Win na Linux Mint (za posao a i za zabavu) i u principu sam prezadovoljan. Nema drljanja po disku, nema problema sa drajverima, prepoznao je apsolutno sve ukljucujuci i samsung printer/skener. Tesko mi je bilo da se naviknem na Thunderbird posle Outlooka, ali posle mesec dana sam prestao da primecujem. Postoji steam klijent, mogu i neke novije igre da se teraju mada bas i nisam gamer. Nema krekovanja programa, sve je legalno, nemam antivirus. S obzirom da komp uglavnom koristim za programiranje, zavrsava mi posao 100%. U nekim segmentima nije ispoliran kao Windows, tu nema reci, ali kad sam razdvojio bitno od nebitnog i na to dodao privatnost, bezbednost i legalnost svakog programa koji imam instaliran, shvatio sam da ne mogu nazad na staro. Inace, vise od decenije sam ziveo lepo od ms tehnologija, imam tonu njihovih sertifikata i dugo sam odlagao ovaj skok u nepoznato. Danas mogu da kazem da sam naravio dobar izbor. Sloboda nema cenu ;)

Bard

pre 8 godina

@dzoni Torrent je savršeno legalan način razmenjivanja fajlova. Ali ono što razmenjuješ ne mora da bude. A opet, u Srbiji ti niko živ neće zakucati na vrata zbog toga. Prestani da budeš paranoid.

ničim izazvan

pre 8 godina

@srki u C:\$windows.~BT\sources imaš install.esd i od njega praviš .iso za clean instalaciju sa esdcrypter, ja koristim verziju 4.7 (izguglaj, u dva klika se pravi .iso, bukvalno). Ali dobićeš nelincenciran Win10 poske clean instalacije. Bolje uradi upgrade pa u Search kucaj Refresh Windows i prati next-next uputstvo i posle restarta i nekih pola sata vratiće sve na "nulta" podešavanja, tj. kao clean install a zadržvaš licencu za Win, ako je imaš, naravno, ako nije piratski Win.

EU Citizen

pre 8 godina

Nisam baš siguran zašto ljudi žure da to instaliraju, ne sećam se nijedne verzije Windowsa, a koristim ih skoro četvrt veka, da je odmah valjala, i da se isplatilo instalirati pre onoga što se posle nazivalo Service Pack 1. Mislim, kapiram radoznalost, iako je kao utilitarno orijentisan čovek baš i ne delim, :) ali to mi ne bi palo na pamet da instaliram ni na jednu mašinu na kojoj išta ozbiljno radim, a pogotovu na ovaj način, da mi MS nešto nadograđuje (sa nadogradnjama su skoro uvek problemi, ne samo na Windowsima, to ne treba raditi ni na Androidu), brlja i kopa daljinski po rođenom disku. Ako ikad instaliram ovaj Windows (jer mi je cilj da ustvari polako pređem na Linux, prvo privatno, a posle i za firmu, a sedmica će dobro služiti još godinama :) ), biće to isključivo neka proverena i sanitizovana verzija sa diska i bez opcije MS-a da odlučuje o bilo čemu u moje ime, na mojoj mašini pitam se samo ja :)

hajniken

pre 8 godina

Za vas koji biste da sa legalnih verzija se upgradeujete na 10 ali preko clean installa, potrebno je prvo upgrade pa onda factory reset

zoltan

pre 8 godina

upravo sam proverio imam ovaj folder u sakrivenim fajlovima $Windows bt folder oko 6gb zauzima prostora samo ne znam dali da probam dapokrenem instalaciju ili da sacekam da dobijem prvo obavestenje

Široko Stopalo

pre 8 godina

@Veliki brat - nista čudno prijatelju! U zadnje vrijeme me nervira kada neko optuži google za to što prati korisnike, sa razlikom da Google to jasno i glasno kaže, i traži dopuštenje od korisnika, do Microsoft to radi tajno već godinama. Android ima par desetina linija zatvorenog koda i čitav svijet to zamjera google-u, dok sa druge strane win ima toliko zatvorenog novog i starog koda da ni mislio Microsoft više nije siguran sta je za sta, i koji kod koga prati :) Cirkus! Koristim win, oduvijek, za mene ne postoji alternativa zbog softvera koji koristim. Inače nemam neke posebne zamjerke na osmicu, sasvim solidan sistem. Volio bih da je registri drugačije organizovan, ali ni to nije preveliki problem jer ne instaliram svakako djubre na komp.

dzoni

pre 8 godina

Win 10 ce biti zaokruzivanje velikog brata(naravno mislim na android)..Win 10 i cortana prikuplja apsolutno sve podatke o vama i sta radite pa tako npr i sve torrente koje skidate lepo belezi ..pa onda jedan dan vam zakucaju na vrata i posalju na 20 godina robije :)) Ali vazno je da imate WIn 10 i da ste u trendu ;)

mihajlo

pre 8 godina

Dobro, jel zna netko sta se desi sa postojecim aplikacijama koje su gore, recimo kod mene Office komplet za 64 bitni i Visio za 32 bit!? Jel ostaje ili se sve gubi. Isto sta se desi sa trenutnim stvarima na compu? Jel se sve gubi pa treba na novo da namestim ili ostaje? Nemam vremena trenutno da se bakcem nanovo.

desetka

pre 8 godina

@Powerslave
Izace i iso od windows 10, pa ce se moci odraditi cista instalacija. Ali, prvo se mora uraditi ovaj upgrade. On je obavezan. Na taj nacin, vas kompjuter ce biti zapamcen kod njih da ima win 10, pa svaki naredni put kad instalirate win 10, kompjuter ce biti prepoznat i necete imati problema pri aktivaciji. Tako sam ja shvatio.

Vitez Koja

pre 8 godina

@ Veliki brat

Aaha, bas ceo FBI biro, CIA, NB i BIA sa sve majkrosoftom, eplom i samsungom pokusavaju da saznaju sta ti drzis na racunaru. Kao prvo, samo si se registrovao za windows 10, niti si im dao pristup svom racunaru niti bilo kakavu drugu navedenu glupost.

NikWin

pre 8 godina

Svidja mi se 10. Koristim vec mesec dana. Stabilan je i brz. Iskreno prvi windows koji me je bas impresionirao. Task view je vrhunska stvar za posao. Sad još samo da se HP isprsi sa svim driverima koji fale i to je to. Za sad deluje super
(Mile.1337, 28. jul 2015 19:12)


XP je bio prvi Window koji me je impresionirao. Uzivao sa sa njim do 2014. Na Win 7 sam presao samo zbog nedostatka update-a za XP. Vremenom sam se navikao na Win 7 i zavoleo sam ga. Za Win 10 sam prijavljen, i jedva cekam "sta ce da se desi".

Veliki brat

pre 8 godina

Microsoft će "otključati" fajlove i omogućiti instalaciju?????

Znači, Microsoft ima kontrolu da li je na našim računarima nešto otključano ili zaključano?

Primetio sam pre neki mesec, pošto mi je stalno uključen Firewall i sve javlja (čak i pokušaje izmene u Registry-ju), da je uz neki Update došao neki GWX.exe koji stalno pokušava da se poveže na Microsoft servere.

Prvih 10-ak dana niko na internetu pojma nije imao o čemu se radi, a onda se ispostavilo da se radi o aplikaciji koja "češlja" ceo sistemski disk i "priprema" računar za nadogradnju na Win10.

Otkud pravo Microsoft-u da na taj način prikuplja sve informacije o nečijem računaru, a pod velom "pomaganja" da se lakše pređe na novi OS?


Da ne pominjem što to "češljanje" sistemske particije znatno degradira performanse računara, a aplikacija sama od sebe trakelja po hard disku kad joj se ćefne, a najčešće baš kad morate nešto važno da radite.


Ovo je za jednu tužbu od strane klijenata, jer koliki su samo gubici velikih firmi zbog takvog ponašanja Microsoft-a, tj. koliko se radnih sati izgubilo zbog degradacije performansi računara u velikim sistemima?

stemi

pre 8 godina

@Nebojša

Nema šansi da će se sam instalirati. Jedino se možda preuzme kod onih što su se prijavili.
Koristim ga već nekoliko meseci kao glavni operativni sistem, dosta bagova je ispravljeno, sistem je pravo osveženje u odnosu na win 8, koji sam koristio 2.5 godine

Mile.1337

pre 8 godina

Svidja mi se 10. Koristim vec mesec dana. Stabilan je i brz. Iskreno prvi windows koji me je bas impresionirao. Task view je vrhunska stvar za posao. Sad još samo da se HP isprsi sa svim driverima koji fale i to je to. Za sad deluje super

darije

pre 8 godina

A ko je lupio ovu glupost u vezi sa neimanjem "devetke"? Tu je problem zbog windows 98, pa biste mogli malo da istrazite pre pisanja nebuloza!

Srki

pre 8 godina

Vidim da jos nekog zanima isto sto je i mene zanimalo - da li moze clean install umesto upgrade. Na windows 10 Q&A sam nasao odgovor da mora prvo da se uradi upgrade (ko hoce besplatno) a nakon online aktivacije ce moci na toj konfiguraciji beskonacno puta da se radi clean install. E sad jedino nisam razumeo na koji nacin se pravi dvd za instalaciju, posto pretpostavljam da bi trebalo da bude boot-abilan.

nikola

pre 8 godina

Al ce sa malo starijim laptopovima neprijatno da se iznenade jer win 10 nema drajvere za grafiku za vecinu malo starijih laptopova.. A bez drajvera ne mozes ni da koristis... Zato iskljucite update u windowsu.. I onako na sedmici ne sluzi nicemu vec samo usporava racunar

Zoran

pre 8 godina

"Jesam li dobro ukapirao da će sam da se preuzme i instalira kod onih koji su se prijavili?"

Da. Ko hoce da mu s ene poijavljuje ikonica za instalitanje win10 treba da deinstalira KB 3035583 i sakrije ga. Ja sam ga sakrio na svih 7 kompjutera.

Lol

pre 8 godina

Ja sam instalirao odavno preview verziju, zadovoljan sam. Napredniji sam korisnik i preporučujem svima koji su u mogućnosti da nadograde svoj postojeći sistem. Najbolji efekat će biti ako se instalira "sveža" verzija.

Lol

pre 8 godina

Ja sam instalirao odavno preview verziju, zadovoljan sam. Napredniji sam korisnik i preporučujem svima koji su u mogućnosti da nadograde svoj postojeći sistem. Najbolji efekat će biti ako se instalira "sveža" verzija.

NikWin

pre 8 godina

Svidja mi se 10. Koristim vec mesec dana. Stabilan je i brz. Iskreno prvi windows koji me je bas impresionirao. Task view je vrhunska stvar za posao. Sad još samo da se HP isprsi sa svim driverima koji fale i to je to. Za sad deluje super
(Mile.1337, 28. jul 2015 19:12)


XP je bio prvi Window koji me je impresionirao. Uzivao sa sa njim do 2014. Na Win 7 sam presao samo zbog nedostatka update-a za XP. Vremenom sam se navikao na Win 7 i zavoleo sam ga. Za Win 10 sam prijavljen, i jedva cekam "sta ce da se desi".

darije

pre 8 godina

A ko je lupio ovu glupost u vezi sa neimanjem "devetke"? Tu je problem zbog windows 98, pa biste mogli malo da istrazite pre pisanja nebuloza!

desetka

pre 8 godina

@Powerslave
Izace i iso od windows 10, pa ce se moci odraditi cista instalacija. Ali, prvo se mora uraditi ovaj upgrade. On je obavezan. Na taj nacin, vas kompjuter ce biti zapamcen kod njih da ima win 10, pa svaki naredni put kad instalirate win 10, kompjuter ce biti prepoznat i necete imati problema pri aktivaciji. Tako sam ja shvatio.

Vitez Koja

pre 8 godina

@ Veliki brat

Aaha, bas ceo FBI biro, CIA, NB i BIA sa sve majkrosoftom, eplom i samsungom pokusavaju da saznaju sta ti drzis na racunaru. Kao prvo, samo si se registrovao za windows 10, niti si im dao pristup svom racunaru niti bilo kakavu drugu navedenu glupost.

Bard

pre 8 godina

@dzoni Torrent je savršeno legalan način razmenjivanja fajlova. Ali ono što razmenjuješ ne mora da bude. A opet, u Srbiji ti niko živ neće zakucati na vrata zbog toga. Prestani da budeš paranoid.

Veliki brat

pre 8 godina

Microsoft će "otključati" fajlove i omogućiti instalaciju?????

Znači, Microsoft ima kontrolu da li je na našim računarima nešto otključano ili zaključano?

Primetio sam pre neki mesec, pošto mi je stalno uključen Firewall i sve javlja (čak i pokušaje izmene u Registry-ju), da je uz neki Update došao neki GWX.exe koji stalno pokušava da se poveže na Microsoft servere.

Prvih 10-ak dana niko na internetu pojma nije imao o čemu se radi, a onda se ispostavilo da se radi o aplikaciji koja "češlja" ceo sistemski disk i "priprema" računar za nadogradnju na Win10.

Otkud pravo Microsoft-u da na taj način prikuplja sve informacije o nečijem računaru, a pod velom "pomaganja" da se lakše pređe na novi OS?


Da ne pominjem što to "češljanje" sistemske particije znatno degradira performanse računara, a aplikacija sama od sebe trakelja po hard disku kad joj se ćefne, a najčešće baš kad morate nešto važno da radite.


Ovo je za jednu tužbu od strane klijenata, jer koliki su samo gubici velikih firmi zbog takvog ponašanja Microsoft-a, tj. koliko se radnih sati izgubilo zbog degradacije performansi računara u velikim sistemima?

Srki

pre 8 godina

Vidim da jos nekog zanima isto sto je i mene zanimalo - da li moze clean install umesto upgrade. Na windows 10 Q&A sam nasao odgovor da mora prvo da se uradi upgrade (ko hoce besplatno) a nakon online aktivacije ce moci na toj konfiguraciji beskonacno puta da se radi clean install. E sad jedino nisam razumeo na koji nacin se pravi dvd za instalaciju, posto pretpostavljam da bi trebalo da bude boot-abilan.

stemi

pre 8 godina

@Nebojša

Nema šansi da će se sam instalirati. Jedino se možda preuzme kod onih što su se prijavili.
Koristim ga već nekoliko meseci kao glavni operativni sistem, dosta bagova je ispravljeno, sistem je pravo osveženje u odnosu na win 8, koji sam koristio 2.5 godine

Mile.1337

pre 8 godina

Svidja mi se 10. Koristim vec mesec dana. Stabilan je i brz. Iskreno prvi windows koji me je bas impresionirao. Task view je vrhunska stvar za posao. Sad još samo da se HP isprsi sa svim driverima koji fale i to je to. Za sad deluje super

mihajlo

pre 8 godina

Dobro, jel zna netko sta se desi sa postojecim aplikacijama koje su gore, recimo kod mene Office komplet za 64 bitni i Visio za 32 bit!? Jel ostaje ili se sve gubi. Isto sta se desi sa trenutnim stvarima na compu? Jel se sve gubi pa treba na novo da namestim ili ostaje? Nemam vremena trenutno da se bakcem nanovo.

dzoni

pre 8 godina

Win 10 ce biti zaokruzivanje velikog brata(naravno mislim na android)..Win 10 i cortana prikuplja apsolutno sve podatke o vama i sta radite pa tako npr i sve torrente koje skidate lepo belezi ..pa onda jedan dan vam zakucaju na vrata i posalju na 20 godina robije :)) Ali vazno je da imate WIn 10 i da ste u trendu ;)

ničim izazvan

pre 8 godina

@srki u C:\$windows.~BT\sources imaš install.esd i od njega praviš .iso za clean instalaciju sa esdcrypter, ja koristim verziju 4.7 (izguglaj, u dva klika se pravi .iso, bukvalno). Ali dobićeš nelincenciran Win10 poske clean instalacije. Bolje uradi upgrade pa u Search kucaj Refresh Windows i prati next-next uputstvo i posle restarta i nekih pola sata vratiće sve na "nulta" podešavanja, tj. kao clean install a zadržvaš licencu za Win, ako je imaš, naravno, ako nije piratski Win.

EU Citizen

pre 8 godina

Nisam baš siguran zašto ljudi žure da to instaliraju, ne sećam se nijedne verzije Windowsa, a koristim ih skoro četvrt veka, da je odmah valjala, i da se isplatilo instalirati pre onoga što se posle nazivalo Service Pack 1. Mislim, kapiram radoznalost, iako je kao utilitarno orijentisan čovek baš i ne delim, :) ali to mi ne bi palo na pamet da instaliram ni na jednu mašinu na kojoj išta ozbiljno radim, a pogotovu na ovaj način, da mi MS nešto nadograđuje (sa nadogradnjama su skoro uvek problemi, ne samo na Windowsima, to ne treba raditi ni na Androidu), brlja i kopa daljinski po rođenom disku. Ako ikad instaliram ovaj Windows (jer mi je cilj da ustvari polako pređem na Linux, prvo privatno, a posle i za firmu, a sedmica će dobro služiti još godinama :) ), biće to isključivo neka proverena i sanitizovana verzija sa diska i bez opcije MS-a da odlučuje o bilo čemu u moje ime, na mojoj mašini pitam se samo ja :)

nikola

pre 8 godina

Al ce sa malo starijim laptopovima neprijatno da se iznenade jer win 10 nema drajvere za grafiku za vecinu malo starijih laptopova.. A bez drajvera ne mozes ni da koristis... Zato iskljucite update u windowsu.. I onako na sedmici ne sluzi nicemu vec samo usporava racunar

Zoran

pre 8 godina

"Jesam li dobro ukapirao da će sam da se preuzme i instalira kod onih koji su se prijavili?"

Da. Ko hoce da mu s ene poijavljuje ikonica za instalitanje win10 treba da deinstalira KB 3035583 i sakrije ga. Ja sam ga sakrio na svih 7 kompjutera.

hajniken

pre 8 godina

Za vas koji biste da sa legalnih verzija se upgradeujete na 10 ali preko clean installa, potrebno je prvo upgrade pa onda factory reset

Široko Stopalo

pre 8 godina

@Veliki brat - nista čudno prijatelju! U zadnje vrijeme me nervira kada neko optuži google za to što prati korisnike, sa razlikom da Google to jasno i glasno kaže, i traži dopuštenje od korisnika, do Microsoft to radi tajno već godinama. Android ima par desetina linija zatvorenog koda i čitav svijet to zamjera google-u, dok sa druge strane win ima toliko zatvorenog novog i starog koda da ni mislio Microsoft više nije siguran sta je za sta, i koji kod koga prati :) Cirkus! Koristim win, oduvijek, za mene ne postoji alternativa zbog softvera koji koristim. Inače nemam neke posebne zamjerke na osmicu, sasvim solidan sistem. Volio bih da je registri drugačije organizovan, ali ni to nije preveliki problem jer ne instaliram svakako djubre na komp.

loller

pre 8 godina

@eu citizen
Presao sam pre vise od pola godine sa Win na Linux Mint (za posao a i za zabavu) i u principu sam prezadovoljan. Nema drljanja po disku, nema problema sa drajverima, prepoznao je apsolutno sve ukljucujuci i samsung printer/skener. Tesko mi je bilo da se naviknem na Thunderbird posle Outlooka, ali posle mesec dana sam prestao da primecujem. Postoji steam klijent, mogu i neke novije igre da se teraju mada bas i nisam gamer. Nema krekovanja programa, sve je legalno, nemam antivirus. S obzirom da komp uglavnom koristim za programiranje, zavrsava mi posao 100%. U nekim segmentima nije ispoliran kao Windows, tu nema reci, ali kad sam razdvojio bitno od nebitnog i na to dodao privatnost, bezbednost i legalnost svakog programa koji imam instaliran, shvatio sam da ne mogu nazad na staro. Inace, vise od decenije sam ziveo lepo od ms tehnologija, imam tonu njihovih sertifikata i dugo sam odlagao ovaj skok u nepoznato. Danas mogu da kazem da sam naravio dobar izbor. Sloboda nema cenu ;)

Zoki

pre 8 godina

@Veliki brat, Široko stopalo & CO.

Po pitanju privatnosti, Microsoft je za Google dečja igra. Koristim Apple, ali više verujem Microsoftu nego Googlu.

Max

pre 8 godina

Samo par stvari da napomenem.
1. Prije nadogradje obavezno bakapujete sve particije (ja sam morao 5 puta nadogradjivati)
2.Bakapujete sve drajvere(poslje ih samo programom ubaciti) nece svi drajveri raditi ja sam imao velikih problema.
3. Instalacije uglavnom rade ali neke se moraju reinstalirati VMware, winzip,....
4.Dx12 je definitivno bolji za igre (testirao sam) ali se I racunar vise grije, ako imate laptop pazite dobro na to
5.Zauzima mnogo manje prostora nego Win7, samo ocistite (programski) Windows.old ALI to samo nakon sto opet napravite rezervnu kopiju citave %windows% particije. Ja sam dobio 20GB vise na ssd C:
5.Ukoliko imate 2 racunara nikako ne ukljucujte opciju sinhronizacije setingsa iz jednog naloga, ....meni stvaralo velike probleme.
6.Ko ima NVidia, reinstaliraj Nvidia experience, tu takodje moze win 10 da stopa.
7. Ako instalirate gledajte na se napravi neka butabilna instalacija(pitajte dodatno) jer se ne moze vise uci u safe-mode jednostavno...
8.Ko ima ssd na kome mu je samo win, a na dodatnom disku je pomjerio %windows%\Installation folder, ta opcija ce se promjeniti, ali npr. page file na dodatnom disku ostaje. Ovo sa instalacionim folderom ce stvarati problem kod pokretanja Offica
9. JOS jednom NAPRAVITE BACKUP CITAVIH PARTICIJA....jer nadogradnja ne ide ni blizu kako je planirano vrlo cesto.
10.Pitajte za dodatni info...sretno

mile

pre 8 godina

Windows kao i svaki drugi. Barem je Microsoft prihvatio sudbinu i vise nece svakih par godina kreciti jedan te isti sistem i praviti od nicega svasta nesto. Kada iskljucis Cortanu, ne postavis Windows ID i ne koristis Drive aplikacije dobijes manje-vise Windows 7 sa sve istim parametrima i podesavanjima.

Neko iz mase

pre 8 godina

Apgrejdovao na desetku na kompu na kome postoji dual boot Linux. Zadrzao je boot loader, sto win ranije nije radio, kao i sve aplikacije i setovanja u njima. Kad sam otvorio neki word file ponudio je da nastavim tamo gde sam ga zatvorio prosli put. Na drugom sistemu. Za sad, odlicno.

dragan

pre 8 godina

Juce na sajtu"chip"(Nemacka)pisalo da Rusi nepreporucuju instalaciju pre oktobra kad se ocekuje velike ispravke.Instalacija 10 brise sve legalne i nelegalne programe pa i antiviris.Komp u trenutku instalacije jedino stiti microsoft antivirus.Drajvere za graficku mozete preuzeti na sajtu "chip" .

Zoran

pre 8 godina

Imam onaj win 7 (ispod zita) medjutim microsoft ga vidi kao genuine i imam sve nadogradnje kao da je kod njih kupljen medjutim zanima me oce tako ostati i posle nadogradnje na win 10.
(Zeljko, 29. jul 2015 09:00)

Sve zavisi koji ti je krek. Verovatno nece. Ja imam isto divlji 7 koji skida sve apdejte i nudi mi da instaliram 10. Ja 10 necu da instaliram, tako da me bas briga da li prolazi krek od sedmice.

EU Citizen

pre 8 godina

@loller
Da, i ja sam isto instalirao Linux Mint na glavnom desktopu kod kuće kao double boot, i polako se učim, s jedne strane je malo traumatično, jer koristim Windows odavno, i dosta ga dobro poznajem (nemam tehnkčko obrazovanje, ali sam privatnik, pa često imam razne specijalne potrebe koje mi je za vlastitu firmu uvek ne samo najjeftinike, već u suštini i najlakše i najudobnije da rešim sam, a, iskreno, i zabavlja me prčkanje :) ), ali s druge mi se filozofija Linuxa sviđa mnogo više, MS me je kako je vreme prolazilo sve više nervirao (ima nekoliko godina kako sam i privatni računar i celu firmu prebacio na Office Libre, i savršeno zadovoljava sve moje - doduše relativno skromne - potrebe, a Thunderbird koristim od početka, kao i Firefox na koji sam prešao sa stare Opere :) ), i, kao što rekoste, naravno, sloboda nema cenu, postalo je, kao i na Androidu, pomalo ponižavajuće da se hekuje i krekuje za stvari koje ste već pošteno platili (koristim uglavnom legalnie Windowse, u firmi moram, a kod kuće kako kad, iskreno čak i ne znam šta tačno imam, recimo, na desktopu, jer je star tri-četiri godine, ko će da pamti takve gluposti, :) ali u svakom slučaju sam MS-u u životu istovario dovoljno para za licence, i nije mi žao, ipak je to sve u svemu pristojan OS, samo što je meni lično dosta :) ) samo da biste imali potpunu kontrolu nad sopstvenom mašinom i mogli da radite stvari koje hardver i softver dopuštaju, ali ih vam neko arbitrarno uskraćuje.

zoltan

pre 8 godina

upravo sam proverio imam ovaj folder u sakrivenim fajlovima $Windows bt folder oko 6gb zauzima prostora samo ne znam dali da probam dapokrenem instalaciju ili da sacekam da dobijem prvo obavestenje

Dantes

pre 8 godina

Powerslave, 28. jul 2015 19:02
Desetka će moći da se instalira od početka (clean install) kada je kupiš. Ako si se prijavio za desetku za sedmice tokom instalacije ćeš morati da upises instalacione kodove te sedmice

Veliki brat, 28. jul 2015 20:31
Obzirom da si se sam prijavio za desetku, a i nisi ni pročitao šta je pisalo na ekranu, MS je počeo pripreme za testiranje mašine za Win 10...

Fabričke mašine će raditi odlično, male probleme će imati loše ukomponovane desktop mašine.

Mrco

pre 8 godina

Super je ovo samo mi nije jasno zasto autor teksta spominje siri i google now koji se ne mogu koristiti na racunarima vec samo na mobilnoj platformi koja nema apsolutno nikakve veze sa W10 koji je za racunare

Zoran

pre 8 godina

"1. Prije nadogradje obavezno bakapujete sve particije (ja sam morao 5 puta nadogradjivati)"

pametni nikad ne nadogradjuju Windows, nego na cist disk.

esrb

pre 8 godina

Upravo instaliran win 10 preko win 8.1 naravno pirata krekovanog. Sve radi besprekorno 0% lag, naravno obecali su da cemo moci i da narezemo tvrdu kopiju win 10 na usb ili dvd i onda pravim cistu instalaciju na prazan hdd. Za sad odlicno.

Evolved Synapse

pre 8 godina

Windows 9 je preskočen zbog starih Windows 9x sistema, i biblioteka koje se pozivaju u novim sistemima pod imenima "datoteka.9" i sad bi Windows 9 sve pomešao.

Zoran

pre 8 godina

"Juce na sajtu"chip"(Nemacka)pisalo da Rusi nepreporucuju instalaciju pre oktobra kad se ocekuje velike ispravke."

Pametni niakd ne uzimaju nov Windows pre SP1.

A toliko im dobro isao 8 da su sada isforsiral iikonu na sedmici da ti nudi d ainstaliras 10.:)

Neko iz mase

pre 8 godina

Za one koji pricaju da imaju dobar krek. Microsoft zna koja verzija je kupljena a koja je dobro krekovana. Imacete sve kao i do sad.

Zeljko

pre 8 godina

Imam onaj win 7 (ispod zita) medjutim microsoft ga vidi kao genuine i imam sve nadogradnje kao da je kod njih kupljen medjutim zanima me oce tako ostati i posle nadogradnje na win 10.

Zorica

pre 8 godina

Kod mene u odeljku Widows update imam jednu neuspelu instalaciju , a to je nadogradnja na Windows 10 home 28. 07. u 17:59. Greška koja se pojavila je Kod C1900208. Da li se ovo još nekome dogodilo, i o čemu se radi?

Vitez Koja

pre 8 godina

@ mile

Mozda dizajn, ali postoji ogroman broj poboljsanih funkcija nego u sedmici, npr za koju sam ja cuo je napokon copy/paste u cmd-u. Kada budem svr isprobao, javicu ti, i prema tome ne pricaj kojesta kada ga verovatno nisi ni testitao do sad.

DaLanik

pre 8 godina

ko hoce da proba odmah da ne ceka, neka uradi sve apdejte win 7, restartuje a onda pusti cmd kao administrator (run as administrator) i ukuca "wuauclt /updatenow"... onda otvoriti windows update i pustiti apdejt. Ja sam sad na 10% :) Drzim palceve da svi drajveri budu OK :)

DaLanik

pre 8 godina

Apdejt je i sa SSD diskom trajao neka 2 sata i sve je u redu. Neka dva uredjaja javljaju u device manageru da nema drajvera BlueTooth i Asus touch pad, ali oba rade. Sve savrseno, automatski, bez ikakvih problema. Za sada mi se svidja. Jedina stvar koja mi ne radi je Juniper (mora apgrejd na drugoj strani - ali mislim da se ovo nece ticati vecine korisnika)

f1anatic

pre 8 godina

Pitanje. Da li cu imati bilo kakvih problema pri instalaciji s obzirom da moj windows 7 nije genuine, msm pise da jeste ali ja znam kako sam ga aktivirao :D Da li ce traziti neke kodove od 7ice?

dzoni

pre 8 godina

Win 10 ce biti zaokruzivanje velikog brata(naravno mislim na android)..Win 10 i cortana prikuplja apsolutno sve podatke o vama i sta radite pa tako npr i sve torrente koje skidate lepo belezi ..pa onda jedan dan vam zakucaju na vrata i posalju na 20 godina robije :)) Ali vazno je da imate WIn 10 i da ste u trendu ;)

Veliki brat

pre 8 godina

Microsoft će "otključati" fajlove i omogućiti instalaciju?????

Znači, Microsoft ima kontrolu da li je na našim računarima nešto otključano ili zaključano?

Primetio sam pre neki mesec, pošto mi je stalno uključen Firewall i sve javlja (čak i pokušaje izmene u Registry-ju), da je uz neki Update došao neki GWX.exe koji stalno pokušava da se poveže na Microsoft servere.

Prvih 10-ak dana niko na internetu pojma nije imao o čemu se radi, a onda se ispostavilo da se radi o aplikaciji koja "češlja" ceo sistemski disk i "priprema" računar za nadogradnju na Win10.

Otkud pravo Microsoft-u da na taj način prikuplja sve informacije o nečijem računaru, a pod velom "pomaganja" da se lakše pređe na novi OS?


Da ne pominjem što to "češljanje" sistemske particije znatno degradira performanse računara, a aplikacija sama od sebe trakelja po hard disku kad joj se ćefne, a najčešće baš kad morate nešto važno da radite.


Ovo je za jednu tužbu od strane klijenata, jer koliki su samo gubici velikih firmi zbog takvog ponašanja Microsoft-a, tj. koliko se radnih sati izgubilo zbog degradacije performansi računara u velikim sistemima?

nikola

pre 8 godina

Al ce sa malo starijim laptopovima neprijatno da se iznenade jer win 10 nema drajvere za grafiku za vecinu malo starijih laptopova.. A bez drajvera ne mozes ni da koristis... Zato iskljucite update u windowsu.. I onako na sedmici ne sluzi nicemu vec samo usporava racunar

EU Citizen

pre 8 godina

Nisam baš siguran zašto ljudi žure da to instaliraju, ne sećam se nijedne verzije Windowsa, a koristim ih skoro četvrt veka, da je odmah valjala, i da se isplatilo instalirati pre onoga što se posle nazivalo Service Pack 1. Mislim, kapiram radoznalost, iako je kao utilitarno orijentisan čovek baš i ne delim, :) ali to mi ne bi palo na pamet da instaliram ni na jednu mašinu na kojoj išta ozbiljno radim, a pogotovu na ovaj način, da mi MS nešto nadograđuje (sa nadogradnjama su skoro uvek problemi, ne samo na Windowsima, to ne treba raditi ni na Androidu), brlja i kopa daljinski po rođenom disku. Ako ikad instaliram ovaj Windows (jer mi je cilj da ustvari polako pređem na Linux, prvo privatno, a posle i za firmu, a sedmica će dobro služiti još godinama :) ), biće to isključivo neka proverena i sanitizovana verzija sa diska i bez opcije MS-a da odlučuje o bilo čemu u moje ime, na mojoj mašini pitam se samo ja :)

Zoran

pre 8 godina

"Jesam li dobro ukapirao da će sam da se preuzme i instalira kod onih koji su se prijavili?"

Da. Ko hoce da mu s ene poijavljuje ikonica za instalitanje win10 treba da deinstalira KB 3035583 i sakrije ga. Ja sam ga sakrio na svih 7 kompjutera.

Vitez Koja

pre 8 godina

@ Veliki brat

Aaha, bas ceo FBI biro, CIA, NB i BIA sa sve majkrosoftom, eplom i samsungom pokusavaju da saznaju sta ti drzis na racunaru. Kao prvo, samo si se registrovao za windows 10, niti si im dao pristup svom racunaru niti bilo kakavu drugu navedenu glupost.

Lol

pre 8 godina

Ja sam instalirao odavno preview verziju, zadovoljan sam. Napredniji sam korisnik i preporučujem svima koji su u mogućnosti da nadograde svoj postojeći sistem. Najbolji efekat će biti ako se instalira "sveža" verzija.

mile

pre 8 godina

Windows kao i svaki drugi. Barem je Microsoft prihvatio sudbinu i vise nece svakih par godina kreciti jedan te isti sistem i praviti od nicega svasta nesto. Kada iskljucis Cortanu, ne postavis Windows ID i ne koristis Drive aplikacije dobijes manje-vise Windows 7 sa sve istim parametrima i podesavanjima.

darije

pre 8 godina

A ko je lupio ovu glupost u vezi sa neimanjem "devetke"? Tu je problem zbog windows 98, pa biste mogli malo da istrazite pre pisanja nebuloza!

dragan

pre 8 godina

Juce na sajtu"chip"(Nemacka)pisalo da Rusi nepreporucuju instalaciju pre oktobra kad se ocekuje velike ispravke.Instalacija 10 brise sve legalne i nelegalne programe pa i antiviris.Komp u trenutku instalacije jedino stiti microsoft antivirus.Drajvere za graficku mozete preuzeti na sajtu "chip" .

NikWin

pre 8 godina

Svidja mi se 10. Koristim vec mesec dana. Stabilan je i brz. Iskreno prvi windows koji me je bas impresionirao. Task view je vrhunska stvar za posao. Sad još samo da se HP isprsi sa svim driverima koji fale i to je to. Za sad deluje super
(Mile.1337, 28. jul 2015 19:12)


XP je bio prvi Window koji me je impresionirao. Uzivao sa sa njim do 2014. Na Win 7 sam presao samo zbog nedostatka update-a za XP. Vremenom sam se navikao na Win 7 i zavoleo sam ga. Za Win 10 sam prijavljen, i jedva cekam "sta ce da se desi".

mihajlo

pre 8 godina

Dobro, jel zna netko sta se desi sa postojecim aplikacijama koje su gore, recimo kod mene Office komplet za 64 bitni i Visio za 32 bit!? Jel ostaje ili se sve gubi. Isto sta se desi sa trenutnim stvarima na compu? Jel se sve gubi pa treba na novo da namestim ili ostaje? Nemam vremena trenutno da se bakcem nanovo.

Mrco

pre 8 godina

Super je ovo samo mi nije jasno zasto autor teksta spominje siri i google now koji se ne mogu koristiti na racunarima vec samo na mobilnoj platformi koja nema apsolutno nikakve veze sa W10 koji je za racunare

stemi

pre 8 godina

@Nebojša

Nema šansi da će se sam instalirati. Jedino se možda preuzme kod onih što su se prijavili.
Koristim ga već nekoliko meseci kao glavni operativni sistem, dosta bagova je ispravljeno, sistem je pravo osveženje u odnosu na win 8, koji sam koristio 2.5 godine

Mile.1337

pre 8 godina

Svidja mi se 10. Koristim vec mesec dana. Stabilan je i brz. Iskreno prvi windows koji me je bas impresionirao. Task view je vrhunska stvar za posao. Sad još samo da se HP isprsi sa svim driverima koji fale i to je to. Za sad deluje super

desetka

pre 8 godina

@Powerslave
Izace i iso od windows 10, pa ce se moci odraditi cista instalacija. Ali, prvo se mora uraditi ovaj upgrade. On je obavezan. Na taj nacin, vas kompjuter ce biti zapamcen kod njih da ima win 10, pa svaki naredni put kad instalirate win 10, kompjuter ce biti prepoznat i necete imati problema pri aktivaciji. Tako sam ja shvatio.

loller

pre 8 godina

@eu citizen
Presao sam pre vise od pola godine sa Win na Linux Mint (za posao a i za zabavu) i u principu sam prezadovoljan. Nema drljanja po disku, nema problema sa drajverima, prepoznao je apsolutno sve ukljucujuci i samsung printer/skener. Tesko mi je bilo da se naviknem na Thunderbird posle Outlooka, ali posle mesec dana sam prestao da primecujem. Postoji steam klijent, mogu i neke novije igre da se teraju mada bas i nisam gamer. Nema krekovanja programa, sve je legalno, nemam antivirus. S obzirom da komp uglavnom koristim za programiranje, zavrsava mi posao 100%. U nekim segmentima nije ispoliran kao Windows, tu nema reci, ali kad sam razdvojio bitno od nebitnog i na to dodao privatnost, bezbednost i legalnost svakog programa koji imam instaliran, shvatio sam da ne mogu nazad na staro. Inace, vise od decenije sam ziveo lepo od ms tehnologija, imam tonu njihovih sertifikata i dugo sam odlagao ovaj skok u nepoznato. Danas mogu da kazem da sam naravio dobar izbor. Sloboda nema cenu ;)

esrb

pre 8 godina

Upravo instaliran win 10 preko win 8.1 naravno pirata krekovanog. Sve radi besprekorno 0% lag, naravno obecali su da cemo moci i da narezemo tvrdu kopiju win 10 na usb ili dvd i onda pravim cistu instalaciju na prazan hdd. Za sad odlicno.

Široko Stopalo

pre 8 godina

@Veliki brat - nista čudno prijatelju! U zadnje vrijeme me nervira kada neko optuži google za to što prati korisnike, sa razlikom da Google to jasno i glasno kaže, i traži dopuštenje od korisnika, do Microsoft to radi tajno već godinama. Android ima par desetina linija zatvorenog koda i čitav svijet to zamjera google-u, dok sa druge strane win ima toliko zatvorenog novog i starog koda da ni mislio Microsoft više nije siguran sta je za sta, i koji kod koga prati :) Cirkus! Koristim win, oduvijek, za mene ne postoji alternativa zbog softvera koji koristim. Inače nemam neke posebne zamjerke na osmicu, sasvim solidan sistem. Volio bih da je registri drugačije organizovan, ali ni to nije preveliki problem jer ne instaliram svakako djubre na komp.

Max

pre 8 godina

Samo par stvari da napomenem.
1. Prije nadogradje obavezno bakapujete sve particije (ja sam morao 5 puta nadogradjivati)
2.Bakapujete sve drajvere(poslje ih samo programom ubaciti) nece svi drajveri raditi ja sam imao velikih problema.
3. Instalacije uglavnom rade ali neke se moraju reinstalirati VMware, winzip,....
4.Dx12 je definitivno bolji za igre (testirao sam) ali se I racunar vise grije, ako imate laptop pazite dobro na to
5.Zauzima mnogo manje prostora nego Win7, samo ocistite (programski) Windows.old ALI to samo nakon sto opet napravite rezervnu kopiju citave %windows% particije. Ja sam dobio 20GB vise na ssd C:
5.Ukoliko imate 2 racunara nikako ne ukljucujte opciju sinhronizacije setingsa iz jednog naloga, ....meni stvaralo velike probleme.
6.Ko ima NVidia, reinstaliraj Nvidia experience, tu takodje moze win 10 da stopa.
7. Ako instalirate gledajte na se napravi neka butabilna instalacija(pitajte dodatno) jer se ne moze vise uci u safe-mode jednostavno...
8.Ko ima ssd na kome mu je samo win, a na dodatnom disku je pomjerio %windows%\Installation folder, ta opcija ce se promjeniti, ali npr. page file na dodatnom disku ostaje. Ovo sa instalacionim folderom ce stvarati problem kod pokretanja Offica
9. JOS jednom NAPRAVITE BACKUP CITAVIH PARTICIJA....jer nadogradnja ne ide ni blizu kako je planirano vrlo cesto.
10.Pitajte za dodatni info...sretno

Zoran

pre 8 godina

"Juce na sajtu"chip"(Nemacka)pisalo da Rusi nepreporucuju instalaciju pre oktobra kad se ocekuje velike ispravke."

Pametni niakd ne uzimaju nov Windows pre SP1.

A toliko im dobro isao 8 da su sada isforsiral iikonu na sedmici da ti nudi d ainstaliras 10.:)

Zoran

pre 8 godina

Imam onaj win 7 (ispod zita) medjutim microsoft ga vidi kao genuine i imam sve nadogradnje kao da je kod njih kupljen medjutim zanima me oce tako ostati i posle nadogradnje na win 10.
(Zeljko, 29. jul 2015 09:00)

Sve zavisi koji ti je krek. Verovatno nece. Ja imam isto divlji 7 koji skida sve apdejte i nudi mi da instaliram 10. Ja 10 necu da instaliram, tako da me bas briga da li prolazi krek od sedmice.

EU Citizen

pre 8 godina

@loller
Da, i ja sam isto instalirao Linux Mint na glavnom desktopu kod kuće kao double boot, i polako se učim, s jedne strane je malo traumatično, jer koristim Windows odavno, i dosta ga dobro poznajem (nemam tehnkčko obrazovanje, ali sam privatnik, pa često imam razne specijalne potrebe koje mi je za vlastitu firmu uvek ne samo najjeftinike, već u suštini i najlakše i najudobnije da rešim sam, a, iskreno, i zabavlja me prčkanje :) ), ali s druge mi se filozofija Linuxa sviđa mnogo više, MS me je kako je vreme prolazilo sve više nervirao (ima nekoliko godina kako sam i privatni računar i celu firmu prebacio na Office Libre, i savršeno zadovoljava sve moje - doduše relativno skromne - potrebe, a Thunderbird koristim od početka, kao i Firefox na koji sam prešao sa stare Opere :) ), i, kao što rekoste, naravno, sloboda nema cenu, postalo je, kao i na Androidu, pomalo ponižavajuće da se hekuje i krekuje za stvari koje ste već pošteno platili (koristim uglavnom legalnie Windowse, u firmi moram, a kod kuće kako kad, iskreno čak i ne znam šta tačno imam, recimo, na desktopu, jer je star tri-četiri godine, ko će da pamti takve gluposti, :) ali u svakom slučaju sam MS-u u životu istovario dovoljno para za licence, i nije mi žao, ipak je to sve u svemu pristojan OS, samo što je meni lično dosta :) ) samo da biste imali potpunu kontrolu nad sopstvenom mašinom i mogli da radite stvari koje hardver i softver dopuštaju, ali ih vam neko arbitrarno uskraćuje.

Srki

pre 8 godina

Vidim da jos nekog zanima isto sto je i mene zanimalo - da li moze clean install umesto upgrade. Na windows 10 Q&A sam nasao odgovor da mora prvo da se uradi upgrade (ko hoce besplatno) a nakon online aktivacije ce moci na toj konfiguraciji beskonacno puta da se radi clean install. E sad jedino nisam razumeo na koji nacin se pravi dvd za instalaciju, posto pretpostavljam da bi trebalo da bude boot-abilan.

Neko iz mase

pre 8 godina

Za one koji pricaju da imaju dobar krek. Microsoft zna koja verzija je kupljena a koja je dobro krekovana. Imacete sve kao i do sad.

Zoki

pre 8 godina

@Veliki brat, Široko stopalo & CO.

Po pitanju privatnosti, Microsoft je za Google dečja igra. Koristim Apple, ali više verujem Microsoftu nego Googlu.

Zoran

pre 8 godina

"1. Prije nadogradje obavezno bakapujete sve particije (ja sam morao 5 puta nadogradjivati)"

pametni nikad ne nadogradjuju Windows, nego na cist disk.

f1anatic

pre 8 godina

Pitanje. Da li cu imati bilo kakvih problema pri instalaciji s obzirom da moj windows 7 nije genuine, msm pise da jeste ali ja znam kako sam ga aktivirao :D Da li ce traziti neke kodove od 7ice?

Vitez Koja

pre 8 godina

@ mile

Mozda dizajn, ali postoji ogroman broj poboljsanih funkcija nego u sedmici, npr za koju sam ja cuo je napokon copy/paste u cmd-u. Kada budem svr isprobao, javicu ti, i prema tome ne pricaj kojesta kada ga verovatno nisi ni testitao do sad.

zoltan

pre 8 godina

upravo sam proverio imam ovaj folder u sakrivenim fajlovima $Windows bt folder oko 6gb zauzima prostora samo ne znam dali da probam dapokrenem instalaciju ili da sacekam da dobijem prvo obavestenje

hajniken

pre 8 godina

Za vas koji biste da sa legalnih verzija se upgradeujete na 10 ali preko clean installa, potrebno je prvo upgrade pa onda factory reset

Zeljko

pre 8 godina

Imam onaj win 7 (ispod zita) medjutim microsoft ga vidi kao genuine i imam sve nadogradnje kao da je kod njih kupljen medjutim zanima me oce tako ostati i posle nadogradnje na win 10.

Zorica

pre 8 godina

Kod mene u odeljku Widows update imam jednu neuspelu instalaciju , a to je nadogradnja na Windows 10 home 28. 07. u 17:59. Greška koja se pojavila je Kod C1900208. Da li se ovo još nekome dogodilo, i o čemu se radi?

ničim izazvan

pre 8 godina

@srki u C:\$windows.~BT\sources imaš install.esd i od njega praviš .iso za clean instalaciju sa esdcrypter, ja koristim verziju 4.7 (izguglaj, u dva klika se pravi .iso, bukvalno). Ali dobićeš nelincenciran Win10 poske clean instalacije. Bolje uradi upgrade pa u Search kucaj Refresh Windows i prati next-next uputstvo i posle restarta i nekih pola sata vratiće sve na "nulta" podešavanja, tj. kao clean install a zadržvaš licencu za Win, ako je imaš, naravno, ako nije piratski Win.

Bard

pre 8 godina

@dzoni Torrent je savršeno legalan način razmenjivanja fajlova. Ali ono što razmenjuješ ne mora da bude. A opet, u Srbiji ti niko živ neće zakucati na vrata zbog toga. Prestani da budeš paranoid.

Dantes

pre 8 godina

Powerslave, 28. jul 2015 19:02
Desetka će moći da se instalira od početka (clean install) kada je kupiš. Ako si se prijavio za desetku za sedmice tokom instalacije ćeš morati da upises instalacione kodove te sedmice

Veliki brat, 28. jul 2015 20:31
Obzirom da si se sam prijavio za desetku, a i nisi ni pročitao šta je pisalo na ekranu, MS je počeo pripreme za testiranje mašine za Win 10...

Fabričke mašine će raditi odlično, male probleme će imati loše ukomponovane desktop mašine.

DaLanik

pre 8 godina

ko hoce da proba odmah da ne ceka, neka uradi sve apdejte win 7, restartuje a onda pusti cmd kao administrator (run as administrator) i ukuca "wuauclt /updatenow"... onda otvoriti windows update i pustiti apdejt. Ja sam sad na 10% :) Drzim palceve da svi drajveri budu OK :)

DaLanik

pre 8 godina

Apdejt je i sa SSD diskom trajao neka 2 sata i sve je u redu. Neka dva uredjaja javljaju u device manageru da nema drajvera BlueTooth i Asus touch pad, ali oba rade. Sve savrseno, automatski, bez ikakvih problema. Za sada mi se svidja. Jedina stvar koja mi ne radi je Juniper (mora apgrejd na drugoj strani - ali mislim da se ovo nece ticati vecine korisnika)

Neko iz mase

pre 8 godina

Apgrejdovao na desetku na kompu na kome postoji dual boot Linux. Zadrzao je boot loader, sto win ranije nije radio, kao i sve aplikacije i setovanja u njima. Kad sam otvorio neki word file ponudio je da nastavim tamo gde sam ga zatvorio prosli put. Na drugom sistemu. Za sad, odlicno.

Evolved Synapse

pre 8 godina

Windows 9 je preskočen zbog starih Windows 9x sistema, i biblioteka koje se pozivaju u novim sistemima pod imenima "datoteka.9" i sad bi Windows 9 sve pomešao.