Onlajn oglašavanje nije svemoguće

Ozbiljno shvatamo primedbe o skladištenju privatnih podataka, jer bez korisnika, i to srećnih, Google ne bi postojao.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 13.04.2012.

16:25

Default images

Poslednjih nekoliko godina oglašavanje na banerima se promenilo – to je polje brojnih inovacija. Moj zadatak na konferenciji Digital Day u Beogradu biće da ukažem na neke od njih iz perspektive Gogolea, kaže Štefan Erhard, stručnjak kompanije Google za marketing na internetu, pre svega za reklame na banerima za područje Evrope.

Erhard, koji je pre dolaska u Google radio i za Lufthanzu, jedan je od prvih radnika koje je američki gigant zaposlio u Evropi pre osam godina. Na konferenciji Digital Day, zakazanoj za 25. april u Domu omladine, Erhard će biti jedan od predavača koji će pomoći domaćim oglašavačima da promovišu digitalni marketing i snađu se u reklamama na banerima, društvenim mrežama i pretraživačima poput Googlea.

"Digitalno oglašavanje se od male oblasti razvilo u nezaobilazni deo marketinga uopšte. Nije važno da li je reč o oglašavanju na pretraživačima, banerima, mobilnim uređajima ili društvenim mrežama – sve oblasti su važne i relativno nove. I sve imaju neiskorišćen potencijal."

Koje su prednosti onlajn reklamiranja?

To je uspešan marketing. Mnogo je razloga za to. Pre svega, publika je promenila medijske navike. Uz koji medij ljudi danas provode najviše vremena? U mnogim zemljama to više nije TV, već kompjuter, tablet računar ili mobilni telefon. Marketing naravno ide tamo gde je publika, a trend u poslednjih 15 godina vrlo jasno pokazuje da se ona seli na internet. Glavna prednost za oglašivače je što mogu tačno da izmere uticaj oglašavanja na internetu, što znači da će odluke donositi na osnovu podataka."

Kažete da je uspešan, ali verovatno i ograničen, zar ne? Koji su limiti?

Onlajn marketing ne postiže čuda. Ako imate loš proizvod ili uslugu, reklama na internetu tu ništa ne može da učini. Kadgod se pojavi nešto novo, kao što je sada slučaj sa digitalnim marketingom, javljaju se mnoge zablude. Vidite, mnogo toga može da propadne. Ali, i to je u redu, jer smo na greškama učili.

Šta ste naučili o kreativnosti na globalnoj mreži?

Kreativnost na internetu je podjednako važna kao i kreativnost u drugim medijima. Radim sa banerima i primećujem trend ka interaktivnim, dinamičnim oglasima sa slikama i video-zapisima. Onlajn nam čak dozvoljava da vidimo šta funkcioniše bolje i šta ima veći uticaj.

Na šta mislite kada kažete „šta funkcioniše bolje”?

Najvažnije je da koristimo ispravnu jedinicu mere da bismo razumeli da li izvesno kreativno rešenje oglasa zaista ostvaruje naš cilj.

Kako se meri kreativnost?

Stopa klika je industrijski standard koji važi godinama unazad i definitivno je značajna, ali postoje i drugi, novi pokazatelji koje bi oglašivači trebalo da mere. Mislim na stopu pregledavanja video-materijala ili drugih jedinica kojima se meri angažovanost posetilaca.

Koji se sve češće žale na to da je Google uskladištio isuviše njihovih ličnih podataka...

Ali, privatnost je veoma važna tema za Google.

Kako onda shvatate strahove o zloupotrebama podataka?

U stvari, mi je veoma ozbiljno shvatamo. Zašto? Zato što su nam za uspeh potrebni srećni korisnici. Bez korisnika, Google ne bi bio to što jeste, tako da ćemo se potruditi da posetioci lično upravljaju svojim privatnim podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: