Gerson: Kopiranje je sveto

Isak Gerson je student filozofije iz Stokholma koji je postao poznat širom sveta kada je januara ove godine dobio dozvolu švedskih vlasti za osnivanje Kopimističke crkve.

Tehnopolis

Izvor: B92, Autor: Jovana Miliæeviæ

Četvrtak, 12.04.2012.

13:31

Default images

Crkvu čija dogma glasi “CTRL+C i CTRL+V su sveti simboli”, osnovao je iz trećeg pokušava, prva dva su bila odbijena, a Isak će biti jedan od predavača na ovogodišnjoj Share konferenciji.

Šta je centralni princip Crkve kopimizma?
Isak Gerson: Da je kopiranje sveto i da je imperativ održati svete vrednosti kopiranja.

Možete li da objasnite zašto ste izabrali CTRL+C i CTRL+V za svoje svete simbole?
Mislimo da su svi simboli koji podstiču na kopiranje sveti, ali CTRL+C i CTRL+V imaju posebna značenja u društvu. To su, sigurno, ključni simboli kopiranja u našem društvu.

Ko su Kopimisti? Koliko članova imate?
Nema specifičnog profila, ali mislim da je većini Kopimista zajedničko to što su u bliskoj vezi sa internetom. Mislim da ima oko 7.000 članovca u našoj zajednici.

Postoji li neka vrsta formalne inicijacije?
Zapravo ne, ali ukoliko želite možete kopirati naše svete simbole kada se priključujete kako biste odali počast kopimizmu.

Ima li vaša crkva sveštenike?
Imamo operativce koji rade kao, recimo, sveštenici, ali nemaju toliko zaduženja, jer smo mi organizacija sa horizontalnom strukturom.

Kopimizam je postao formalna religija u Švedskoj ovog januara, kakva je bila reakcija u švedskim medijima?
Većina je, mislim, bila zainteresovana za to. Neki su i ismevali... Ima li planova o proširenju crkve van Švedske?
Kopimizam je već raširen. Mislim da ima oko dvadeset zajednica širom sveta. Ali to nije naš posao, nego onih koji praktikuju kopimizam u drugim zemljama.

Možete li da prokomentarišete ACTA, SOPA, PIPA i zakone nalik ovima. Mislite li da je nekakav akt nalik njima neizbežan u budućnosti?
Mislim da moramo manje da se fokusiramo na zakone same po sebi, a više na to kako da ih ignorišemo.

Postaje sve jasnije da je deficit demokratije široko rasprostranjen, naročito u internet politici. Postdemokratske političke mašine je veoma teško zaustaviti.

Ali, zaobilazeći zakone pravim sredstvima mi možemo raditi ono što smatramo svetim i pravilnim, bez obzira na to šta zakon kaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: