Twitter: Ne uvodimo cenzuru

U intervjuu koji je dao za WSJ izvršni direktor Twittera Dik Kostolo pričao je o tome koja je uloga sajta u predstojećim predsedničkim izborima u SAD i o svom odnosu sa osnivačem i predsedavajućim kompanije, Džekom Dorsijem.

Tehnopolis

Izvor: Wall Street Journal

Nedelja, 05.02.2012.

07:59

Default images

Politika cenzure koju će Twitter uskoro uvesti trebalo bi da predstavlja transparentno sprovođenje zahteva vlasti za ukidanjem izvesnog sadržaja, a ne signal da ovaj sajt proaktivno nadgleda „sve tweetove”, kaže izvršni direktor Dik Kostolo.

Twitter je izazvao bujicu kritika kada je prošle nedelje najavio da će uklanjati tweetove sa svog servisa u pojedinim zemljama, ako se to od njega zatraži.

Kostolo je rekao da je ovakva politika osmišljena kako bi kompanija nastavila da postoji u određenim zemljama, a ne kao sredstvo cenzure.

„Nema promene u našem stavu... o poštovanju sadržaja na Twitteru”, kazao je Kostolo na konferenciji Dive Into Media koju je organizovao All Things D.

Što se politike cenzure tiče, Kostolo je objasnio da će Twitter samo odgovarati na zahteve pojedinih vlada, a sporni tweet ostaviti da bude vidljiv u ostatku sveta. Na mestu povučenog tweeta biće poruka da je sadržaj uklonjen jer su vlasti tako tražile.

Kompanija samo pokušava da se izbori sa situacijom na „najčasniji, najtransparentniji i najprikladiniji mogući način”, kaže on. „Ne možete da boravite u nekim zemljama a da ne poštujete njihove zakone”.

Ova politika, međutim, neće biti korišćena kao sredstvo da Twitter uđe u zemlje gde trenutno nije prisutan, poput Kine ili Irana. „Mislim da trenutno okruženje u Kini nije ono u kome možemo da radimo”, kaže Kostolo.

On je rekao i da će 2012. „biti godina Twitter izbora”. To je potkrepio činjenicom da je, kada je predsednik Obama u svom govoru o stanju nacije spomenuo izreku o prosutom mleku, na Twitteru „došlo do kolektivnog jecaja koje se čulo u celoj zemlji”.

Osim toga, ako kandidati nisu prisutni na Twiteru tokom debata i ne odgovaraju istog trenutka na komentare, postaju ranjivi. „Sutra ujturu je već prekasno da se odgovori na nešto od prethodne noći”.

Kostolo je odbio da priča o finansijama kompanije ili planovima da izađe na berzu. „Koncentrišem se na izgradnju biznisa” a ne na inicijalnu javnu ponudu, kazao je on. Iako je, između redova, potvrdio da je javna ponuda neizbežna, nije želeo da direktno odgovori na pitanje da li će se i kada to desiti.

Primetio je i da ogalašavanje na Twitteru „raste neverovatno dobro” a da je prosek klikova po korisniku i dalje prilično visok.

Dik Kostolo je došao u Twitter 2009. kao COO, a godinu dana kasnije postao je CEO. Dorsi i on sastaju se dva puta nedeljno. Dorsijeva uloga je, kaže Kostolo, da odredi viziju kompanije, zaštiti njen identitet i bude spoljašnji predstavnik. „Fascinantno je to što je Džek veoma otvorenog uma i skroman po prirodi iako mu stalno pričaju kako je on sledeći veliki IT lider, novi Stiv Džobs i slično”.

Na pitanje zašto Twitter nije krenuo stopama Wikipedije, koja je zacrnela svoju stranicu u znak protesta protiv nedavnih zakona o privatnosti koje Kongres razmatra, Kostolo kaže da je njegov sajt imao veću ulogu - da svakom dâ glas u toj debati. Naime, preko 3,9 miliona tweetova toga dana ticalo se predloženih zakonskih mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: