Projekat nacionalne internet mreže

U narednih mesec dana bi u Srbiji trebalo da bude izrađen idejni projekat za stvaranje nacionalne širokopojasne internet mreže koja bi prvenstveno povećala efikasnost državne administracije, kazala je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.01.2012.

09:33

Default images

Državna sekretarka Matić je u intervjuu Tanjugu rekla da Srbija ima dosta dobre resurse zahvaljujući javnim preduzećima koja su pravila svoju optičku mrežu, ali se ti kapaciteti koriste na nivou od nekoliko procenata.

''Najveće kapacitete koje trenutno imamo na raspolagnju su oni koje je Elektroprivrede Srbije (EPS) gradila na dalekovodima za svoje potrebe, od čega oni koriste manje od 10 odsto'', navela je Matić.

EPS je već prilikom izrade projekta, napravilo plan za višak kapaciteta, koji bi mogli da koriste i druga preduzeća i institucije, objasnila je Matić i dodala da značajne kapacitete za ovu mrežu imaju preduzeća, kao što su Železnica ili Pošta Srbije.

''Komunikacione potrebe su sve veće, kako građana, tako i institucija i zato je potrebno napraviti balans između onoga čime raspolažemo i šta nam je potrebno'', istakla je Matić.

Prema Matićevoj, to upravo i jeste ideja za stvaranje nacionalne mreže u kojoj bi, sa jedne strane, bili objedinjeni svi postojeći kapaciteti i potrebe, pre svega državnih institucija, a onda i komercijalni razlozi, sa druge strane.

Matić je podsetila da je izgradnja ovakve mreže predviđena strategijom razvoja širokopojasnog interneta koja je doneta pre dve godine.

Pre nekoliko meseci formirana je radna grupa na nivou Vlade Srbije koja je do sada sakupljala dokumentaciju, navela je Matić izrazila očekivanje da će u narednih mesec dana biti izrađen idejni projekat i studija izvodljivosti.

''Na osnovu toga bi videli sa čim tačno raspolažemo, koji su mogući efekti stvaranja takve mreže, a takođe i šta je potrebno uraditi da bi bili proizvedeni ti efekti'', istakla je Matić.

Državna sekretarka je podsetila da, kao i svaki drugi investicioni projekat, u zavisnosti od toga koliko i kako se bude ulagalo u nacionalnu internet mrežu, mogu se očekivati i pozitivni efekti i povraćaj investicije.

''Naš cilj je da se napravi državna mreža za institucije koje imaju sve veće potrebe za komunikacijom. Istovremeno i građani, ali i privrednici sve više očekuju da sa administracijom komuniciraju preko interneta, predaju poreske prijave, zakazuju termine za vađenje ličnih dokumenata, dobijaju, ali i dele informacije'', istakla je Matić.

Zbog toga, kako je navela, bitno je da država ima dobru mrežu koja bi omogućila podizanje efikasnosti rada administracije.

''Analizom prikupljene dokumentacije će se takođe videti da li postoje i dodatni kapaciteti koji bi se mogli komercijalizovati za građane, ili ćemo taj deo prepustiti operatorima koji onda od toga treba da prave svoj biznis'', objasnila je Matić.

Ipak, kako je istakla državna sekretarka, sigurno je da u slabije naseljenim, ruralnim delovima Srbije, država mora da interveniše kako bi bila napravljena dobra strukura, a posle analize će biti i jasnije koliki je digitalni jaz koji treba da se premosti i kojim merama.

''Poenta je da ova mreža već postoji, a ovaj projekat će povećati efikasnost njenog korišćenja, što će biti dobro i za privatne operatore i za državu i građane, jer će nešto što je već dato moći da bude efikasno korišćeno, a ne da se investira u projekte koji propadaju'', naglasila je Matić.

Matić je kazala da bi buduća nacionalna mreža imala veliku propusnu moć, bila bi brza i pouzdana, a mogla bi da se nadograđuje, odnosno mogli bi naknadno da se postavljaju kablovi sa dodatnim vlaknima.

''Ne treba izgubiti iz vida da Srbija ima dobru primarnu mrežu, tzv. optičke koridore između gradova, ali ne postoji sekundarna mreža, za pristup koja ide po gradovima, direktno do korisnika, pa bi ovo bio dodatni podsticaj za dalji razvoj elektronskih komunikacija u zemlji'', zaključila je državna sekretarka Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: