Rusi spremaju novi sajber napad na Ukrajinu?

Pronađeni dokazi upućuju na to da ruski hakeri pripremaju novi veliki koordinirani napad na ukrajinske kompanije, koji bi mogao da se raširi širom sveta.

Tehnopolis

Izvor: Reuters, Zimo

Petak, 29.06.2018.

09:09

Rusi spremaju novi sajber napad na Ukrajinu?
Thinkstock / Ilustracija

Da li Rusija priprema veliki sajber napad na Ukrajinu? Ukrajinske kompanije su u svojim računarskim sistemima pronašle maliciozni softver koji bi mogao da bude znak skorašnjeg velikog koordiniranog sajber napada na Ukrajinu.

Slične aktivnosti i rastuća količina malwarea zabeleženi su i sredinom prošle godine uoči napada ransomware virusa "NotPetya", koji se raširio širom sveta i izazvao veliku štetu - virus je zaključao računare brojnih kompanija, a hakeri su tražili odštetu u bitkoinima.

Iako izvor napada nije poznat, Amerikanci, Britanci i Ukrajinci su za napad optužili hakere povezane sa ruskom vladom.

Analiza novog malwarea, pronađeni digitalni otisci, kao i kompanije u kojima je pronađen (radi se o bankama, energetskim i drugim infrastrukturnim i važnim kompanijama) ukazuju na to da bi sličan scenario uskoro mogao da se ponovi, rekao je u svom komentaru za medije šef ukrajinske kibernetičke policije Serhij Demedjuk.

On smatra da je napad pripremljen za određeni dan i da bi, kada krene, ponovno moglo da dođe do velikih problema za ukrajinske, a možda i svetske kompanije kojima bi malware mogao da zaključa računare.

Problem kod ransowmare napada je to što hakeri traže otkupninu za otključavanje računara i ponovni pristup podacima, ali niko ne garantuje da će oni zaista i otključati računare nakon plaćanja otkupnine tako da kompanije na kraju mogu da plate veliki novac i da izgube podatke.

Stručnjak za kibernetičku bezbednost Džejmi Blasko za Rojters je rekao da činjenica da su predstavnici ukrajinske vlade odlučili javno da progovore o ovim pretnjama ukazuje na to da su uplašeni, pošto bi novi napad mogao da ima teške posledice zbog čega žele da ljudi budu spremni na njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: