Ugroženi podaci 2 milijarde korisnika: "I dalje sam najbolji"

Izvršni direktor i saosnivač kompanije Facebook Mark Zakerberg otkrio je da bi čak 2,2 milijarde korisnika te društvene mreže trebalo da računa na to da su njihovi podaci ugroženi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

17:50

Ugroženi podaci 2 milijarde korisnika:
Foto: Gettyimages

Uzrok toga krije se u ranjivosti Facebookove funkcije za pretragu, koja svakome omogućava da pronađe nekog od korisnika putem njihove imejl adrese ili broja telefona.

Kornisici prethodno treba da odaberu opciju koja dozvoljava da se njihovo ime pojavi u pretrazi, ali je problem u tome što je u sigurnosnim podešavanjima ova opcija automatski čekirana.

Tehnički direktor Facebooka Majk Šrepfer ukazao je na razmere problema:

"Zlonamerne osobe koristile su ove ranjivosti sa ciljem krađe ličnih podataka korisnika. Kriminalci su do ličnih podataka dolazili zloupotrebom brojeva telefona i imejl adresa koje bi prethodno pronašli putem pretrage. S obzirom na razmere i sofisticiranost aktivnosti koje smo do sada videli, imamo razloga da verujemo da su ugroženi podaci većine korisnika naše društvene mreže".

Zakerberg je danas potvrdio da su korisnici Facebooka u velikoj meri bili nezaštićeni.

"Pretpostavljam da bi, ako su vaša podešavanja bila tako podešena tako da ljudi mogu da vas pronađu, neko u nekom trenutku imao pristup vašim javnim informacijama", rekao je.

Takođe je otkriveno da Facebook skenira sadržaj svih korisničkih poruka, uključujući fotografije koje korisnici međusobno šalju jedni drugima, kao i linkove.

Kompanija navodi da ta praksa postoji sa ciljem da se proveri da li su fotografije u skladu sa pravilima Facebooka.

Facebook se suočava sa kritikom i zbog dugogodišnjeg sakupljanja podataka u vezi sa pozivima i istorijom poruka korisnika Androida.

Zakerberg je tokom konferencijskog poziva danas istakao da je 87 miliona maksimalan broj korisnika koji bi mogao da bude ugrožen u okviru skandala sa kompanijom Cambridge Analytica.

Podsećamo, sredinom marta ustanovljeno je da je spomenuta kompanija bez znanja i odobrenja Facebooka sakupljala podatke njegovih korisnika.

Zakerbeg je tokom poziva rekao da se oseća odgovornim za greške do kojih je došlo, a na pitanje da li i dalje sebe smatra najboljom osobom za upravljanje Facebookom, odgovorio je - "Da".

"Ja sam započeo sve ovo. Ja vodim kompaniju. I ja sam odgovoran za sve što se dešava ovde", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: