Bred Smit: Kibernetski prostor postao je novo ratište

Microsoftov predsednik Bred Smit smatra da je 2017. godina bila godina otrežnjenja i shvatanja da je kibernetsko ratovanje ono čega bi trebalo da se plašimo u budućnosti.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Nedelja, 04.03.2018.

20:15

Bred Smit: Kibernetski prostor postao je novo ratište
Foto: YouTube Screenshot

Kibernetski prostor postao je novo bojno polje, uveren je Smit.

On podseća da međudržavno špijuniranje nije nikakva neobična pojava i da se dešava već vekovima, ali da je problem to što je u poslednje vreme sve češći slučaj da države alate koje su koristile za špijuniranje drugih država koriste i za špijuniranje i napada na sopstvene građane.

Kao najbolji primer istakao je prošlogodišnji masivni kibernetski napad koji je izazvao ransomware Wannacry.

"Reč je o najvećem napadu te vrste u istoriji, koji je ugrozio računare korisnika u 155 zemlja. Nikad do sada nismo videli da jedan napad istovremeno utiče na toliko različitih mesta", ističe Smit i dodaje da je 2017. godina bila godina otrežnjenja.

Upravo zato bi, smatra Smit, 2018. godina trebalo da bude godina u kojoj će svet osmisliti kako da se bori protiv takvih napada. Problem je, smatra Smit, što ljudi retko iskoriste takve situacije za pravljenje drastičnih poteza. Po njemu, vlade su te koje bi trebalo da budu predvodnici drastičnih poteza, ali bi isto to trebalo da urade i tehnološke kompanije.

"Tehnološka industrija mora da zaštiti ljude. Moraćemo da sarađujemo zajedno, kao industrija, ali i sarađujemo s odgovornim vladama kako bismo osmislili obranu koja bi zaštitila ljude širom sveta", ističe Smit.

Smit objašnjava da će to značiti i neke kulturološke promene u tehnološkoj industriji.

"Tehnološke kompaniije polako shvataju da su platforme koje su osmislili postale medij za širenje takvog kibernetskog oružja. Ali, nemojte da očekujete univerzalno rešenje. Kada je reč o tako složenim stvarima poput softvera, s milionima linija koda, naravno da će biti problema", zaključuje Smit, i dodaje: "Nema univerzalnog rešenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: