Vero - od "novog Instagrama" do najomraženije mreže za par dana

Misteriozna društvena mreža, koja je osnovana 2015. godine, nedavno je za kratko vreme stekla ogromnu popularnost, piše Tajm.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 04.03.2018.

17:45

Vero - od
Foto: YouTube Screenshot

Vero, društvena mreža za deljenje fotografija i video-snimaka, slična je Instagramu, s tim što ovde korisnici objave vide prema hronološkom redosledu, a ne onome što algoritam smatra da bi ih interesovalo.

Vero takođe nema reklame, što znači da bi korisnici trebalo da plaćaju mesečnu pretplatu, a mreža obećava korisnicima "jedinstveno iskustvo".

PROČITAJTE JOŠ: Vero - Novi Instagram o kojem priča ceo svet

Kompanija je obećala da će prvih milion korisnika moći da koristi mrežu besplatno. Međutim, vrtogrlavi rast popularnosti ove mreže doveo je do odluke da aplikacija ostane besplatna i kada se taj broj premaši.

Evo šta se za sada zna o Verou, uključujući i to zašto je postao omražena mreža:
  • Vero je, od skoro anonimne aplikacije sa 1.500 korisnika u Appleovoj prodavnici, za manje od 24 sata dostigao 500.000 korisnika, i to samo na teritoriji SAD, piše Mešebl. Jedan od razloga za to mogla bi da bude nepopularna odluka Instagrama da primeni algoritam za naknadno sortiranje postova.

  • Kornisici Twittera opisuju izvršnog direktora Veroa Ajmana Haririja kao "užasnog čoveka". Reč je o milioneru, biznismenu i sinu bivšeg premijera Libana Rafika Haririja, odnosno ozloglašenom bivšem izvršnom direktoru građevinske kompanije Saudi Oger. Ova kompanija, dok je Hariri bio zaposlen u njoj, nije isplatila 31.000 radnika, koji su živeli u radničkim kampovima, bez hrane, vode i zdravstvene nege. Iz tog razloga, na Twitteru je osnovan pokret #DeleteVero.

  • Gizmodo navodi da aplikacija ne radi baš najbolje, da se zamrzavala, da je bilo problema sa logovanjem, pretragom, nemogućnošću čuvanja fotografija, i da pojedini korisnici nisu mogli da objave fotografije u periodu od najmanje nedelju dana.

  • Hariri, čiji je brat blizak sa Vladimirom Putinom, unajmio je ruske programere da učestvuju u stvaranju Veroa, prenosi Njuzer.

  • Vero je povezan i sa Holivudom. Prema brojnim izveštajima, režiser Zak Snajder je "ambasador" ovog brenda, a kroz Vero je promovisao jedan svoj kratak film. Producentska kompanija koju je osnovao glumac Majkl Fasbender takođe je sarađivala sa Verom.

  • Dva korisnika koja su isprobala Vero napisala su na sajtu Co.Design da ova društvena mreža ima toliko grešaka da deluje kao aplikacija "koja bi prodala vaše informacije, prenela vam virus, ili objavila vašu lozinku na dark webu". "Da li je možda reč o trolovima koji jednostavno žele da udalje ljude od društvenih mreža?", pitao je jedan od testera. Oba korisnika smatraju da aplikacija neće preživeti proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: