Stižu tužbe, Intel objavio zakrpe protiv Meltdowna i Spectrea

Intel je do sada zaradio tri tužbe zbog skrivanja informacija o postojanju sigurnosnih propusta Meltdown i Spectre, a čini se kako će ih u skorijoj budućnosti biti još više.

Tehnopolis

Izvor: Stjepan Biliæ

Nedelja, 07.01.2018.

18:55

Stižu tužbe, Intel objavio zakrpe protiv Meltdowna i Spectrea
Foto: Gettyimages

Otkako su otkriveni sigurnosni propusti Meltdown i Spectre, Intelu ne ide najbolje. Prvi čovek kompanije rasprodaje deonice, cena istih pada, a na adresu kompanije počele su da pristižu i prve tužbe. S druge strane, vrednosti AMD-ovih deonica rastu.

Google je o otkrivenim propustima Intel obavestio još u junu 2017, dok je javnost za njih saznala tek početkom 2018. godine.

Pre nego što je informacija o pronađenim propustima stigla u javnost, prvi čovek Intela, Brajan Krzanič, prodao je veći deo deonica, što se u neku ruku može smatrati i trgovanjem povlašćenim informacijama, što je na Zapadu kažnjivo.

Ipak, najveći udarac po Intel tek bi mogao da usledi, a to su tužbe. Do sada je stiglo tri – iz Kalifornije, Oregona i Indijane. Sve tri polaze s istog stanovišta da je Intel namerno prikrivao informacije o postojanju sigurnosnih propusta.

Podsećamo, propusti omogućavaju hakerima krađu podataka sa distance, putem računara koji se zasnivaju na nekom od Intelovih procesora, a koji su proizvedeni u poslednjih desetak godina.

Microsoft je već izdao neophodne zakrpe za Windowse 10, a iste bi tokom naredne nedelje trebalo da stignu i na računare s verzijama Windows OS-a 7 i 8.1.

Apple je takođe delomično prikrpio macOS, a svoj udeo u rešavanju gorućeg problema dali su i Linuksaši.

Svoj deo odradio je i sam Intel, koji je izdao zakrpe koje obuhvataju veći broj njegovih procesora.

Predstavnici kompanije navode da zakrpe čine računare imunim na nedavno otkrivene sigurnosne propuste, Meltdown i Spectre.

Do kraja sledeće nedelje Intel planira da zakrpama pokrije više od 90 odsto svojih procesora, koji su proizvedeni u poslednjih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: