Kontroverzna aplikacija iz Saudijske Arabije osvaja ceo svet

Zamislite da možete da čujete sve što vaše kolege, prijatelji i članovi porodice misle o vama, a da ne znate ko je vam poslao koju poruku. Upravo na tome zasniva se nova aplikacija Sararah iz Saudijske Arabije.

Izvor: Newser
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Otkako je objavljena u junu, aplikaciju su preuzeli milioni korisnika, a Adweek javlja da je Sararah trenutno najpopularnija aplikacija u svetu na iTunes.

Reč je o platformi za anonimno slanje poruka, koja funkcioniše po sledećem principu: korisnici se registruju onlajn ili preuzimaju aplikaciju na svojim telefonima, dele svoje linkove putem drštvene mreže i čekaju. Poruke mogu da stignu doslovno od bilo koga (čak i od ljudi koji nisu registrovani, ukoliko korisnik nije unosio izmene u podešavanja), a primalac ne može da odgovori na njih.

Stručnjaci za sajber bezbednost već upozoravaju da ovakva vrsta servisa predstavlja izuzetno pogodno tlo za "anonimno maltretiranje", s obzirom na to da je prijavljivanje nasilja teško izvodljivo jer pošiljaoci ne moraju da budu registrovani da bi poslali poruku.

Kontraargument kompanije koja je objavila aplikaciju?

Ne registrujte se ukoliko niste u stanju da se nosite sa posledicama.

Podsećamo, izraelska aplikacija za anonimno slanje poruka Blindspot izazvala je u septembru prošle godine slične reakcije.

Prati B92 na Viberu

Internet

Jugoslavija se u stvarnosti raspala, ali na internetu još živi

U virtuelnom svetu nema granica osim onih koje sami sebi postavljamo. Tako se mnoge barijere i predrasude o drugima ruše i pre nego što bi to moglo da se svidi kreatorima aktuelne balkanske stvarnosti. To potvrđuju svedočenja onih koji su imali priliku da se sretnu s ljudima druge vere, nacije ili države – u svetu koji političari ne mogu tako lako da kontrolišu.

Internet petak 18.08. 08:30 Komentara: 46
strana 1 od 137 idi na stranu