SpaceX će 2019. omogućiti svemirski internet za celo čovečanstvo

Ilon Mask, direktor kompanije SpaceX, saopštio je da će do 2019. godine omogućiti "svemirski internet" ili internet podržan satelitima. Namera kompanije je da okruži Zemlju hiljadama satelita koji bi omogućili pristup internetu svim ljudima na svetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 06.05.2017.

08:25

SpaceX će 2019. omogućiti svemirski internet za celo čovečanstvo
Foto: Thinkstock

Potpredednica satelitskih poslova u SpaceX-u Patriša Kuper saopštila je da kompanija planira da pošalje prototip satelita u svemir već ove godine, pre nego 2018. godine pošalje još jedan.

Ovi prototipi će demonstrirati da je pomoću klasičnih satelita moguće obezbediti "svemirski internet" za stanovnike Zemlje, pre nego što SpaceX 2019. započne izgradnju internet mreže.

Kuperova je objasnila da kompanija planira da lansira 4.425 satelita u Zemljinu orbitu na prilično niskim visinama, između 1.110 i 1.325 kilometara.

SpaceX planira da izgradi i kontrolni centar i druge objekte na Zemlji, odakle će se pratiti rad i funkcionalnost "internet satelita".

Oko Zemljine orbite trenutno kruži 1.459 satelita, a SpaceX planira da uskoro utrostručiti taj broj. Stručnjaci smatraju da je reč o vrlo ambicioznom, ali i potencijalno teškom i opasnom planu.

Ovaj projekat naročito je značajan za pojedine nerazvijene zemlje koje još nisu sagradile infrastrukturu za pristup internet mreži.Sateliti SpaceX-a omogućili bi pristup internetu u najudaljenijim i najsiromašnijim delovima sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: