Facebook priznao: Naša mreža je oruđe propagande

Kompanija Facebook priznala je u četvrtak da je postala sredstvo pomoću kojeg vlade brojnih zemalja vrše manipulaciju javnog mnjenja.

Tehnopolis

Izvor: Business Insider

Petak, 28.04.2017.

19:20

Facebook priznao: Naša mreža je oruđe propagande
Foto: Gettyimages

Kompanija je saopštila da će preduzeti sve neophodne mere da spreči takozvane "informacione operacije", čije su posledice znatno ozbiljnije od širenja fenomena poznatog kao "lažne vesti".

U izveštaju se navodi da brojne države i njihove organizacije na suptilan način šire dezinformacije i neistine u svrhu realizacije svojih geopolitičkih ciljeva.

U ovom procesu učestvuju brojni pojedinci i plaćeni profesionalci, koji često koriste lažne naloge sa kojih objavljuju komentare na internetu.

Facebook i njegov bezbednosni tim će pokušati da se suprotstave ovom trendu suspendovanjem i brisanjem lažnih naloga, koji će biti identifikovani pomoću sofisticiranog softvera zasnovanog na mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji.

Facebook je samo prošle nedelje u Francuskoj, uoči prvog kruga predsedničnih izgora, deaktivirao oko 30.000 naloga.

Podsećamo, u novembru prošle godine, izvršni direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg odbacio je tvrdnje da su lažne vesti na toj društvenoj mreži uticale na ishod američkih predsedničkih izbora, nazivajući tu ideju suludom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: