Mastodon, alternativa komercijalnim platformama

Twitter je nedavno dobio prvog pravog izazivača koji je, za relativno kratko vreme, zadobio solidnu popularnost. Zbog nje je morao da onemogući dalje prijavljivanje korisnika, pošto sve veći broj njih prelazi sa Twittera.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2017.

15:50

Mastodon, alternativa komercijalnim platformama
Printscreen Mastodon.social

Mastodon korisnicima nudi mogućnost postovanja više karaktera nego Twitter, zatim više privatnosti i potpuno odsustvo reklama.

Mastodon Social delo je 24-ogodišnjeg Nemca Eugena Ročka, koji kaže da ga je Twitter iznervirao kada je počeo primenjuje algoritam sličan Facebookovom, koje poruke prikazije hronološkim redom. On Mastodon naziva "alternativom komercijalnim platformama", a sama duštvena mreža ima open-source strukturu.

Mastodon korisnicima dozvoljava upotrebu 500 slovnih znakova po jednom postu, kao i banovanje rasističkih i seksističkih porukla. Otvoren je u oktobru 2016. i, za prvih šest meseci, privukao je oko 24.000 korisnika.

"Saobraćaj visokog intenziteta" primorao je mrežu da obustavi dalje registrovanje novih korisnika "dok kvalitet usluga ne bude obezbeđen za postojeće korisnike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: