Twitter, Reddit i Spotify pretrpeli masivni DDoS napad

Napad koji je bio usmeren na veliki DNS servis srušio je danas nekoliko najpopularnijih internet servisa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

16:45

Twitter, Reddit i Spotify pretrpeli masivni DDoS napad
Foto: Thinkstock / ilustracija

Prema pisanju portala Gizmodo, zna se da su ugroženi Twitter, Reddit i Spotify, mada se pretpostavlja da su razmere načinjene štete mnogo veće. Hakeri su uspeli da sruše veliki broj servisa odjednom napadom na kompaniju Dyn koja se bavi hostovanjem DNS servera.

“Počevši od 12:10 časova po Centalnoevropskom vremenu, u petak, 21. oktobra 2016. zapoleli smo nadgledanje i saniranje posledica DDoS napada protiv naše DNS infrastrukture. Više o tome biće saopšteno čim dođemo do novih informacija”, navela je kompanija Dyn u saopštenju.

Nije isključeno da je napad prouzrokovao bot Mirai, o kojem je pisano ranije ovog meseca.

DDoS napadi zasnivaju se na onemogućavanju pristupa računarima od strane njihovih korisnika. Jednom kada uspostave kontrolu nad uređajem, umesto normalne količine podataka koji se šalju ka kompjuteru i s kompjutera ka drugim uređajima, hakeri mogu da usmere ogromnu količinu podataka ka samo jednoj meti, što za posledicu može da ima preopterećenje veb sajtova ili servisa, odnosno njihovo uskraćivanje usluga klijentima.

Inače, među najpoznatijim Dynovim klijentima nalaze se i kompanije Netflix i LinkedIn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: