Facebook blokirao kontroverzni servis koji je sam nekad koristio

Kada je prošle nedelje otkriveno da američka policija koristi platformu Geofeedia, sve velike tehnološke kompanije odmah su ukinule pristup svojim API-jima . Međutim, bar jedna od njih imala je ranije iskustva sa ovim servisom, piše The Verge.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

14:40

Facebook blokirao kontroverzni servis koji je sam nekad koristio

Foto: TechCrunch / Flickr.com

Reč je o servisu koji je zasnovan na povezivanju objava na društvenim mrežama sa geolokacijom korisnika – sistemu koji je američka policija odlučila da iskoristi za praćenje demonstranata tokom protesta u Fergusonu, Misuriju i Baltimoru.

Ovaj postupak izazvao je veliki bes korisnika društvenih mreža i odgovarajućih nadzornih tela, koji su izrazili negodovanje zbog tesne saradnje kompanije i države, odnosno potencijalne zloupotrebe ličnih podataka.

Odmah po otkrivanju incidenta, brojne tehnološke kompanije poput Instagrama, Twittera i Facebooka onemogućile su pristup Geofeediji svojim podacima, ali tri bivša radnika kompanije Facebook sada tvrde da Facebooku i nisu tako strane usluge ovog servisa.

U intervjuu za The Verge, oni su naveli da je Facebook u prošlosti nekoliko puta puta koristio Geofeediju, između ostalog i za hvatanja uljeza koji je provalio u kancelariju Marka Zakerberga.

Geofeedia je u aprilu 2015. godine objavila blog post u kojem navodi inspirativnu priču o jednom od svojih klijenata:

“Jedna od najvećih kompanija iz oblasti društvenih mreža nedavno je koristila Geofeediju u svom Centru globalnih bezbednosnih operacija kako bi identifikovala provalnika u kancelariji izvršnog direktora. Provalnik je koristio fotografije iz kancelarije i postavljao ih na mrežu putem svog mobilnog telefona. Bezbednosni tim je primetio post i stigao u kancelariju nekoliko minuta nakon njegovog objavljivanja”, glasilo je saopštenje na blogu.

Dvojica bivših radnika Geofeedije potvrdila su navode bivših radnika Facebooka, ističući da je reč o Marku Zakerbergu.

“Kada je bilo reči o društvenim medijima koji su bili izvor podataka do kojih je dolazila Geofeedia, kompanija bi rekla da joj je Facebook i izvor i klijent. Ljubazno bi implicirali da imaju specijalan odnos sa Facebookom”, rekao je jedan od zaposlenih.

Ipak, na vesti o incidentu sa demonstrantima, Facebook je reagovao momentalnim ukidanjem pristupa Geofeediji.

“Učinili smo to jer smatramo da je Geofeedia koristila naše API-je na neautorizovani način, čime je prekršila politiku naše kompanije. Tačnije, Geofeedia ne sme da prosledi nijedan podatak svojim klijentima bez naše saglasnosti”, saopštio je portparol Facebooka u saopštenju za The Verge.

Facebook je potvrdio da je u prošlosti koristio usluge Geofeedije, ali je odbio da se izjasni o nedavnom incidentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: