"Govor mržnje nije sloboda govora": Twitter zauvek proterao trola

Nakon brojnih reakcija na rasističke komentare upućene glumici iz filma Ghostbusters Lesli Džouns, Twitter je trajno suspendovao ozloglašenog desničarskog pisca i “internet trola” Mila Janopulosa, poznatijeg kao @nero, prenosi The Next Web.

Tehnopolis

Izvor: Net.hr

Nedelja, 24.07.2016.

08:25

Foto: Gettyimages

Ranije ove nedelje, urednik redakcije za tehnologiju portala Breitbart podstakao je seriju reakcija mržnje protiv crne glumice, zbog čega je ista napustila Twitter kako bi izbegla dalje zlostavljanje. Nedugo nakon što što je Džouns objavila svoje žalbe protiv mržnje s kojom se suočavala, glavni direktor Twittera Džek Dorsi kontaktirao ju je s namerom da joj pomogne. Rezultat je trajna suspenzija Janopulosa. U vreme zabrane, kontroverzni pisac imao je više od 300.000 pratilaca.

janopulos je i ranije imao probleme s Twitterom i više puta bio suspendovan zbog kršenja uvslova korišćenja usluge.

Twitter još nije zvanično naveo tačne razloge suspenzije, ali glasine tvrde da profil neće biti aktiviran bar u skorije vreme.

“Ljudi bi trebalo da imaju slobodu da izražavaju različita mišljenja na Twitteru. Ali niko ne zaslužuje da bude meta ciljanog onlajn zlostavljanja, i pravila zabranjuju započinjanje ili učestvovanje u ciljanom zlostavljanju ili napadanju drugih osoba. Tokom poslednjih 48 sati primetili smo da broj korisnika koji krše ovo pravilo raste, pa smo preduzeli određene mere protiv njih, od upozorenja i brisanja tweetova i naloga koji krše naša pravila, sve do trejne suspenzije”, između ostalog se navodi u izjavi poznate platforme društvenih medija.

S druge strane, Janopulos je izjavio za Breitbart da “će im, poput svih dela totalitarno regresivne levice, i ovo eksplodirati nazad u lice, a on pridobiti još obožavalaca”.

“Mi pobeđujemo u ratu kultura, a Twitter je upravo pucao samom sebi u stopalo”, napisao je Janopulos. Suspenzija popularnog pisca prouzrokovala je raspravu o slobodi govora. Dok Janopulosovi fanovi izražavaju svoju podršku hashtagom #FreeMilo, trebalo bi napomenuti da je ovaj korisnik redovno ignorisao pravila korišćenja Twittera i da mu voo nije prvi put da javno sramoti određene ličnosti. #FreeMilo je po popularnosti trenutno šesti u SAD, koja iz dana u dan sve više raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: