Turska ponovo blokirala internet

Tokom najnovijeg pokušaja cenzure, Turska vlada slučajno je korisnicima uskratila pristup YouTube-u i popularnim Google servisima poput Gmail-a.

Tehnopolis

Izvor: Daily Mail

Subota, 25.06.2016.

11:50

Turska ponovo blokirala internet
Beta / AP Photo / Virginia Mayo

Građani Turske bili su prilično frustrirani kada je država tokom pokušaja da blokira Google Cache znatno usporila brzinu interneta.

Google Cache pravi snimke ekrana svih veb stranica koje su ikad stvorene kako bi omogućio proučavanje njihovog sadržaja i koristio ih kao back-up verziju.

Google ovu opciju koristi da proveri da li pretraga korisnika odgovara prikazanoj stranici.

Google Catche takođe omogućava proučavanje već uklonjenog sadržaja, uključujući materijal koji je prethodno zabranjen u Turskoj.

Turska vlada pokušala je da blokira Google Cache, ali je usput građanima uskratila pristup brojnim popularnim sajtovima.

Ipak, tursko Ministarstvo komunikacija negiralo je navode da je ikada pokušalo da cenzuriše Google Cache.

U saopštenju koje je nedavno objavljeno na Twitteru, ministarstvo navodi da su pad Google servisa prouzrokovali tehnički problemi s kablovima od optičkih vlakana.

Trenutni zakoni dozvoljavaju nadležnom telu u državi (TIB) da blokira bilo koji veb sajt, bez sudske dozvole i slanja upozorenja sajtu za uklanjanje uvredljivog sadržaja.

Tokom izbornog perioda u 2014. godini, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zabranio je društvene mreže Twitter, Facebook i YouTube.

On je tada društvene medije opisao kao “najveću pretnju društvu”.

Izvor: dailymail.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: