Zakerberg konzervativcima: Moramo ozbiljno da razgovarmo

Generalni direktor Facebook Mark Zakerberg rekao je da želi da pozove vodeće konzervativce i ljude širom političkog spektra da razgovaraju o izveštajima da je Facebook politički pristrasan prema konzervativcima i da manje objavljuje sadržaje o njima u vestima koje se pojavljuju preko njegove funkcije Trending topics (Teme u trendu).

Tehnopolis

Izvor: Beta

Petak, 13.05.2016.

21:30

Zakerberg konzervativcima: Moramo ozbiljno da razgovarmo
Foto: Gettyimages

Ta društvena mreža juče je objavila detalje o tome kako radi funkcija Trending topics, kao odgovor na optužbe objavljene na tehnološkom blogu Gizmodo da Facebook namerno pridaje manje značaja pričama koje se tiču američkih konzervativaca. Facebook je demantovao taj izveštaj koji se zasniva na samo jednom anonimnom izvoru.

Zakerberg je rekao da kompanija optužbe shvata vrlo ozbiljno i trenutno ispituje te tvrdnje, ali da još nisu nađeni dokazi da ih potkrepe.

"Ako nađemo bilo šta što je protivno našim principima, dajem vam reč da ćemo preduzeti dodatne korake da to rešimo", napisao je Zakerberg. U odvojenoj objavi preko bloga kompanija Facebook je navela da niz provera, koje obuhvataju i softver i ljude, osiguravaju da vesti koje se pojavljuju u sekciji Trending topics nisu pristrasne. Uz to je priključen interni dokument od 28 stranica kojim se Facebook rukovodi da utvrdi šta će biti objavljenom pod funkcijom Trending topics.

Džastin Osofski, potpredsednik za globalne operacije, rekao je da smernice osiguravaju da priče u sekciji Trending topics predstavljaju "najvažnije popularne priče, bez obzira gde spadaju na ideološkom spektru".

"Smernice ne dozvoljavaju onima koji ih pregledaju da dodaju ili ukidaju političke poglede", rekao je on u saopštenju.

Zakerberg je takođe sinoć preko Facebooka rekao da ta društvena mreža zastupa stav da "svi treba da imaju glas" i da planira da razgovara a vodećim konzervativcima narednih nedelja. "Hoću da imam direktan razgovor o tome za šta se Facebook zalaže i kako možemo da osiguramo da naša platforma ostane koliko god je moguće otvorena", napisao je on.

Facebook nije naveo koliko ljudi radi na timu za Trending topics. U izveštaju britanskog Gardijana, koji se pozivaj na procurela dokumenta, navodi se da taj tim ne broji više od 12 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: