Google "ubija" Picasa servis: Šta sve treba da znate?

Google će ugasiti popularni Picasa alat za fotografije, kako bi više pažnje posvetio novom Google Photos servisu.

Tehnopolis

Izvor: pcworld.com

Nedelja, 14.02.2016.

11:15

Google

“Nakon mnogo razmišljanja, odlučili smo da penzionišemo Picasa servis tokom sledećih meseci, kako bismo se fokusirali na Google Photos”, rekao je Anil Sabharval, načelnik Google Photos tima.

“Verujemo da možemo učiniti mnogo toga više, ako se fokusiramo na jedan servis koji pruža više funkcionalnosti i radi i u mobilnoj i desktop varijanti, umesto da se razapinjemo između dva različita proizvoda”.

Picasa je napravljena 2002. godine kada je Google bio tek u povoju, a dve godine gigant je kupio tu aplikaciju. U to vreme, bio je to prvenstveno desktop servis, iako su postojale i aplikacije za iOS i Android.

Google Photos koji je pokrenut prošlog maja, mnogo je više orijentisan na mobilne tehnologije, nego što je to bio slučaj sa Picasom.

Ako ste korisnik Picasa, možete se prebaciti na Google Photos u bilo kom trenutku, kažu iz kompanije. Ulogujte se u Google Photos unoseći iste podatke kao za nalog u Picasa i vaše fotografije će vas tamo čekati. Iako ne postoji desktop aplikacija za Google Photos, lako možete aploudovati nove fotografije preko Web interfejsa.

Međutim, ako niste spremni da se od Picase oprostite tek tako, ne morate se brinuti za svoje slike. Google radi na desktop aplikaciji i Web Albums i trebalo bi da te usluge predstavi u narednim mesecima.

Desktop aplikacija Picasa gasi se 15. marta, a do tad bi trebalo da je preuzmete, kako bi nastavila da radi. Međutim, Google posle tog datuma više neće podržavati tu aplikaciju.

Web Albums će trajati nešto duže – do 1. maja. Do tad ćete moći da im pristupate kao i do sad, a posle toga ćete, kako kažu iz kompanije, “dobiti novo mesto za pristup podacima sa Picasa Web Albums”, u slučaju da ne želite da se prebacite na Google Photos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: