Chrome štiti korisnike od lažnih dugmadi za skidanje sadržaja

Google je izdao novu nadogradnju za svoj pretraživač Chrome koji ima za cilj da zaštiti korisnike od štetnih softvera tako što će ih upozoravati na sumnjivu dugmad za preuzimanje sadržaja.

Tehnopolis

Izvor: klix.ba

Subota, 06.02.2016.

21:15

Chrome štiti korisnike od lažnih dugmadi za skidanje sadržaja
Foto: Screenshot

Većina ljudi koji koriste internet bar jednom se polakomila i kliknula na veliko, šljašteće dugme na kojem piše "download", sve u nadi da će tako doći besplatno do nekog sadržaja za koji je potrebno izdvojiti novac.

Međutim, u najvećem broju slučajeva hard diskovi korisnika na ovaj način završe sa nekim štetnim bagovima.

Google je odlučio da tome stane na kraj tako što je izbacio nadogradnju sigurnosnih podešavanja za Chrome.

Naime, ukoliko pretraživač prepozna neki lažni "download button", automatski se otvara crveni prozor u kojem piše da se korisnik nalazi pred otvaranjem "opasne stranice".

"Napadači na stranici (url "sumnjive" stranice) možda žele da vas prevare da uradite nešto opasno poput preuzimanja štetnog softvera ili otkrivanja vaših ličnih informacija kao što su lozinke, brojevi telefona ili brojevi vaših kreditnih kartica", piše u upozorenju Google Chromea.

Kompanija Google ističe da je ova opcija kod većine korisnika automatski uključena, ali da može da se isključi tako što se u pretraživaču otvori opcija "Settings", zatim "Advanced", nakon čega se u kategoriji "Privacy" označi kvadratić ispred kojeg piše "Protect you and your device from dangerous sites".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: