Ovi hakeri pokušavaju da sruše Islamsku Državu

Na jednom Twitter nalogu povezanom sa Islamskom Državom (ID) u julu pojavila se pretnja koja je aludirala na teroristički napad u Tunisu. Mesec dana pre toga u jednom takvom napadu na plaži u toj zemlji ubijeno je 38 ljudi.

Tehnopolis

Izvor: CNN

Subota, 21.11.2015.

21:31

Default images
Ghost Security Group / Vimeo / Screenshot

Pretnju niko ne bi primetio da nije bilo hakerske grupe poznate kao Ghost Security Group. Grupa koju čine kontraobaveštajci i stručnjaci za računare pratila je taj Twitter nalog mesec dana.

Dok su bili pod prismotrom, imali su samo nekoliko pratilaca, od kojih su neki bili visoko pozicionirani u ID.

Hakeri su odmah počeli da traže kontakt u bezbednosnim agencijama koji će preneti informaciju vlastima. Pronašli su analitičara terorizma Majkla S. Smita takođe preko Twittera. Smit, koji radi kao konsultat za bezbednost u firmi Kronos Advisory već je savetovao mnoge članove Kongresa i odmah je reagovao na upozorenje.

Prema Smitu, istražitelji su koristili podatke Ghost Security kako bi pronašli ključni sajt i srušili ga. Istraga je završena hapšenjem više od desetorice osumnjičenih.

“Bez sumnje, ova grupa je spasila živote”, rekao je Smit za CNN. “Mnogi ljudi koji rade u zajednicama nacionalne bezbednosti u SAD, Evropi, Bliskom Istoku, nikad neće dobiti priznanje za to”.

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Koumi više puta je ponovio da Islamska Država koristi društvene mreže vrlo aktivno i da se agresivno nameće ljudima na Zapadu. Članovi preplavljuju sistem, kaže Smit, što znači da grupa poput Global Security postoji s razlogom.

Međutim, da bi efikasno funkcionisala, mora da bude sinhronizovana sa onima “koji imaju mandate... da pronađu, dokrajče i poprave neprijatelja”, rekao je Smit. (FBI nije želeo da komentariše o učešću Ghost Security u digitalnom praćenju terorista).

Ghost Security se izdvaja iz mase sličnih grupa poput Anonymousa koji su takođe objavili rat Islamskoj Državi. Svega nekolicina članova je nekada bila deo Anonymousa, uključujući i jednog od lidera koji je poznat po imenu “DigitaShadow”. On kaže da je Ghost Security manja i bolje fokusirana grupa.

“Imamo strukturu i vođstvo. Imamo i mnogo iskustva u antiterorizmu. Imamo prevodioce, lingviste, analitičare koji rade na svim podacima koje dobijemo”, kaže on.

DigitaShadow je imao ulogu izvršnog direktora i pomogao je da se organizuju i odrede zadaci 14 članova Ghost Security koji su rasuti širom sveta. On takođe obezbeđuje elektronsku opremu. Ghost Security sarađuje i sa grupom CtrlSec koja prati društvene mreže terorista.

Rade u proseku 16 sati dnevno, iako su volonteri.

“Shvatili smo da neko može da vas napadne na ulicama Pariza, kao i u Americi”, rekao je DigitaShadow. “Svako može postati žrtva. Želeli smo da učinimo sve što možemo da ih barem usporimo”.

On dodaje da je Ghost Security grupa oborila 149 sajtova Islamske Države, 110.000 naloga na društvenim mrežama i više od 6.000 propagandnih video snimaka. Trenutno rade na tome da otkriju digitalni trag koji su možda ostavili napadači u Parizu.

Grupa je napravila automatizovani softver koji prepoznaje naloge povezane sa Islamskom Državom i navodno se infiltrirala u komunikaciju članova, srušila im naloge i povukla IP informacije, kako bi locirala pripadnike.

Ghost Security primarno je fokusiran na rušenje Islamske Države, ali prati i druge islamske ekstremiste.

“Da li je hakovanje ilegalno? Naravno da jeste”, kaže DigitaShadow. “Da li su borba protiv Islamske Države i pokušaji da se zaustavi njihova propaganda ilegalni? To spada u sivu zonu”.

Uprkos tome što taj posao obavljaju volonterski (izuzev pojedinih donacija u bitkoinima), DigitaShadow kaže da nemaju nameru da se zaustavljaju.

“Ako sada stanemo, životi će biti ugroženi. To nije stvar izbora – to je sada za nas način života”, kaže on.

Ghost Security Group from Ghost Security Group on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: