Lažni 'dislike': Ne nasedajte na ovu prevaru na Facebooku

Facebook nije uveo 'dislike', pa nemojte da klikćete na objave o pozivnici za 'dislike' koje kruže ovom mrežom jer je reč o prevari.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 25.09.2015.

11:45

Default images
Foto: Thinkstock

Jedna od opcija na koju milioni korisnika najveće društvene mreže već godinama čekaju jeste 'dislike' dugme, pomoću kojeg mogu da izraze nesaglasnost s nekom objavom, linkom ili fotografijom.

Mark Zakerberg godinama je govorio da Facebook neće nikome omogućiti ‘dislajkovanje’ zbog širenja negativne energije, a na konferenciji prošle nedelje komentarisao je da će korisnicima omogućiti i druge opcije osim lajkovanja kojima mogu da izraze svoje nezadovoljstvo ili saosećanje s određenim objavljenim sadržajem. poput tekstova i statusa o situaciji s izbeglicama ili smrti.

Iako su mnogi mislili da ćemo osim pritiska na 'like' dugme, imati mogućnost i da pokažemo palcem nadole u vezi sa određenim sadržajem, čini se da Zakerberg ipak neće predstaviti klasičan 'dislike', već će korisnici stav o sadržaju moći da izraze i putem raznih emotikona.

Međutim, kako su se mediji širom sveta raspisali o dolasku opcije 'dislike', ovu situaciju su odlučili da iskoriste brojni prevaranti. Facebookom sada tako kruži objava u kojoj se navodi da je 'dislike' već dostupan - ali samo uz pozivnicu, pa korisnici, ako žele da ga instaliraju na svoj profil, moraju da kliknu na link u toj objavi.

Klikom na link otvara se novi meni na kojem korisnici moraju da podele ovu objavu na svom Timeline-u ili je pošalju u pet grupa na Facebook-u čiji su članovi. Naravno, činjenica da morate da delite ovakve linkove s prijateljima ili grupama ukazuje na to da je reč o prevari, a bez obzira na to da li će kliknuti na linkove ili ne, korisnici će biti prebačeni na stranice koje nemaju nikakve veze s dislajkovanjem, već će na njima morati da upišu lične podatke i ispune neke ankete, ili će im se otvoriti stranica koja im nudi bogatstvo na brzinu.

Oni koji stoje iza ove prevare dobiće proviziju za svakog korisnika koji poseti te stranice, a slične, ali i opasnije prevare viđali smo i ranije na Facebook-u – poput one koja je korisnicima navodno omogućavala da vide ko im gleda profil.

Ako primetite ovakva obaveštenja na Facebook-u, ignorišite ih jer Facebook ne šalje nikakve pozivnice i trenutno ne postoji (a verovatno neće ni u budućnosti) mogućnost da na ovoj društvenoj mreži pokažete palcem nadole.

Izvor: Zimo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: