Tagovali ih kao gorile: Google se izvinio crncima za uvredu

Kompanija Google naišla je na žestoku kritiku javnosti nakon što je nova foto aplikacija obeležila fotografiju dvoje korisnika na veoma uvredljiv način.

Tehnopolis

Izvor: theverge.com

Četvrtak, 02.07.2015.

10:35

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Programer Džeki Alsin primetio je 28. juna da aplikacija njega i njegovu devojku označava kao “gorile”.

On se kompaniji odmah obratio putem Twittera, zahtevajući objašnjenje za ogroman propust. Ubrzo se oglasio Jonatan Zunger, vodeći programer kompanije Google, izvinjavajući se za nanesenu uvredu: Aplikacija automatski aranžira fotografije korisnika na osnovu objekata koji se na njima nalaze. Što više podataka aplikacija primi, to se više poboljšava opcija za tagovanje, učeći da prepozna sve finije detalje i vršeći sve temeljniju kategorizaciju.

Ali, prepoznavanje različitih tonova kože pri različitom osvetljenju nije jedini problem sa kojim se suočava kompanija Google.

“Donedavno je aplikacija ljude svih rasa prepoznavala i tagovala kao pse”, izjavio je Zunger.

Kompanija je pokušala da unese ispravke u algoritam, ali je na kraju oznaku “gorila” uklonila u potpunosti, uz komentar da i dalje radi na rešenju problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: