Da li je internet na ivici kolapsa?

Internet mreža mogla bi da dosegne svoj limit za samo osam godina, upozoravaju stručnjaci.

Tehnopolis

Izvor: Daily Mail

Subota, 02.05.2015.

21:25

Default images
Foto: Thinkstock

Internet se polako ali sigurno kreće ka ‘slomu kapaciteta’ jer ne uspeva da održi korak sa našom beskrajnom potrebom za sve bržim protokom informacija, upozoravaju naučnici.

Iz tog razloga, vodeći inženjeri, fizičari i telekomunikacione kompanije pozvani su prošlog meseca na sastanak Londonskog kraljevskog društva kako bi pokušali da ustanove kako da reše problem.

“'Bum' internet televizije, striming servisa i sve moćnijih kompjutera znatno je povećao opterećenje komunikacione infrastrukture.Kablovi i optička vlakna koja šalju informacije u naše lap topove, pametne telefone i tablet računare dosegnuće svoj limit u toku narednih osam godina. Brzina interneta u poslednjoj deceniji povećana je pedesetostruko, dok su optički kablovi dosegli maksimum svog fizičkog kapaciteta i ne mogu da sprovode više svetlosti nego sada”, navodi Endru Elis, profesor sa Aston univerziteta u Birmingemu.

Internet kompanije uvek imaju mogućnost postavljanja dodatnih kablova, ali ovakav metod je prilično skup - cena je dvostruko veća. Ono što takođe predstavlja problem je i količina struje neophodne za prenos podataka. Naime, što je internet brži, potrebno je više energije.

“Internet sada troši istu količinu energije kao avioindustrija - oko 2 odsto utrošene energije razvijenih zemalja. I to samo za prenos podataka. Ako tome dodate eletričnu energiju koju troše elektronski uređaji, procenat se penje do 8 odsto”, dodaje Elis.

Postavljanje novih kablova značilo bi da bismo mogli da ostanemo bez energije u roku od 15 godina.

“Upravo zato je potrebno da diskusiju o ovom problemu započnemo sada, odnosno utvrdimo šta možemo da učinimo kako bismo sprečili buduću krizu i šta se može desiti ako u budućnosti ne preduzmemo ništa po tom pitanju”, zaključuje Elis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: