YouTube slavi 10. rođendan

YouTube obeležava svoj 10. rođendan kao jedan od najzanimljivijih sajtova na internetu.

Tehnopolis

Izvor: Guardian

Subota, 14.02.2015.

08:40

Default images
Foto: YouTube Printscreen

Svakog minuta na ovu mrežu podigne se oko 300 sati video materijala, od kojih nisu svi vredni gledanja, ali postoji veliki broj onih koji jesu.

Na deseti rođendan popularne mreže, kojim se označava dan kad je registrovan njegov domen, predstavljamo vam 10 snimaka koji su obeležili njenu evoluciju.

1. “Me at the zoo” (2005.)

Prvi video ikad postavljen na YouTube nosio je naziv “Me at the Zoo” i objavljen je 23. aprila 2005.

Jedan od osnivača YouTubea Džaved Karim tada sigurno nije bio svestan toga šta će predstavljati njegova nezanimljiva šala o slonu.

2. Džastin Timberlejk i Dženet Džekson – “Rock Your Body” (2006.)

Od skromnih početaka do osvita viralnog videa. Ovaj snimak Superbowla smatra se inspiracijom za nastanak YouTubea.

3. Noa se snima svaki dan tokom šest godina (2006.)

Ovaj video je prvi i najgledaniji od te vrste. Danas se ne mogu prebrojati, što znači da je Noa pokrenuo pravu lavinu.

4. Tajler Oukli (2010.)

Tajler Oukli je prva YouTube zvezda. Na posletku je stekao više od 6,5 miliona pratilaca.

Ovo je njegov prvi video:

5. Nyan Cat 10 hours (2011.)

Ovaj snimak predstavlja prvu i najbolju verziju najdužeg Nyan Cat videa na YouTubeu.

6. “Četiri Jahača” – Dokumentarac (2013.)

YouTube je 2010. ukinuo ograničenja za trajanje video snimaka koje korisnici mogu da objave. Ros Aškroft iskoristio je tu mogućnost da objavi nezavisni dokumentarac o svetskoj finansijskoj krizi.

7. Abdullah-X

Važno je imati u vidu koliko je važna uloga YouTubea u analizi dnevnih vesti. Novinar Eliot Higins, poznat i kao Brown Moses, predstavio je neke od najvažnijih priča o sirijskom sukobu, prateći snimke na YouTubeu.

Nedavno je magazin Time konflikt u Siriji nazvao “ratom na YouTubeu”, pošto je veliki broj snimaka sa ratnih područja premijerno objavljen na toj mreži.

8. Komentarisanje svega i svačega (2014.)

PewdiePie je jedan od najpoznatijih YouTubera sa 34,5 miliona pratilaca. Ovaj mladić igra video igre i usput ih komentariše, na očigledno zabavan način.

Feliksu Kjelbergu koji stoji iza tog pseudonima ipak je u jednom trenutku bilo dosta svega. Isključio je mogućnost komentarisanja njegovih snimaka, jer je kako kaže “umoran od spama”.

9. Zlostavljanje na YouTubeu (2014.)

Pravila vezana za YouTube su jasna, ali ima pojedini korisnici prekorače granice pristojnosti, ali i zakona i izazovu mnogo glavobolje.

Zbog pogrdnih komentara i psihičkog zlostavljanja pojedinih korisnica YouTubea, jedan komentator je čak završio pred sudom.

10. Intervju sa Obamom (2015.)

Iz prve stavke na ovoj listi jasno je da tvorci YouTubea nisu ni sanjali koliki će uticaj ova mreža imati za deset godina od njenog nastanka.

Obama je pristao na intervju koji su vodila tri nezavisna umetnika, od kojih jedan vodi multiplatformsku zajednicu Nerdfighteria.

Njihov razgovor prikazan je na kanalu White House.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: