Rusi špijuniraju Britance web kamerama

Velika Britanija će preduzeti međunarodne mere u cilju zatvaranja ruskog sajta koji prikazuje privatne video snimke snimljene britanskim web kamerama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

13:52

Default images

Snimci su nastali kućnim ali i CCTV kamerama. Na njima se vidi “uključenje” u spavaću sobu u Birmingemu, teretanu u Mančesteru i kancelariju u Ličesteru.

Britanski poverenik za informacije Kristofer Grejam insistirao je da ruske vlasti hitno reaguju i da zatvore pomenuti sajt. On je takođe naveo da će sarađivati sa američkom federalnom trgovinskom komisijom od koje će tražiti da prisili ruske vlasti, ako one odbiju da zatvore sajt.

“Veoma sam zabrinut zbog onoga što se prikazuje na tom sajtu i želim da ga Rusi momentalno zatvore” rekao je Grejam za BBC “Takođe, poručio bih našim građanima da budu oprezni kada uključuju i naročito kada isključuju web kamere. Nakon što ste prestali da koristite kameru, obavezno je isključite”.

“Ovo je još jedan dokaz koliko je važna da imate jaku šifru” Grejam nastavlja “Ako želite da imate vaše dete na oku kada niste kod kuće, ili da vidite šta se dešava u vašoj radnji dok niste tamo, to je sasvim u redu, ali morate imati u vidu da ukoliko nemate jaku šifru, još neko može da pristupi vašoj kameri. Ovo nije neka dosadna priča još jednog poverenika za informacije koji vas moli da smislite dobru šifru – današnja priča o špijuniranju je realnost. Ako želite da zaštitite vašu privatnost samo primenite osnovne mere sigurnosti. To bar nije teško.” Kaže Grejam.

Ovaj ruski sajt je za mesec dana, koliko postoji, postao predmet interesovanja mnogih zemalja. Grejam nastavlja:

“Prvo su ga primetili u Hong Kongu, pa su oni obavestili Australijance, oni Kanađane, a Kanađani nas. Znamo za taj sajt poslednja 24 sata koliko i traje naša akcija sa ciljem da ga zatvorimo. To je opskuran sajt kog uređuju Rusi, registrovan je na teritoriji za koju je zadužena Australija i ja se izvinjavam ako ste vi sve ovo znali pre mene”.

Prošle godine je u Velikoj Britaniji prodato 350.000 vebkamera.

Foto: flickr.com/gavinandrewstewart

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: