VB: 2 godine zatvora za internet trolove

Ljudi koji budu optuženi za „internet trolovanje“ u Velikoj Britaniji mogli bi da budu osuđeni na dve godine zatvora u okviru novog predloga vlasti pokrenutog nakon velikog broja slučajeva zlostavljanja na Twitteru.

Tehnopolis

Izvor: Businessinsider

Nedelja, 19.10.2014.

18:01

Default images

Ministar pravde Kris Grejling izjavio je za medije: „Ovaj zakon će se boriti protiv okrutnosti – i obeležava našu odlučnost da se suprotstavimo sajber mafiji“.

U Britaniji postoji velika briga koja se odnosi na sve veću napast internet trolova koji postavljaju poruke ispunjene mržnjom na društvenim mrežama, često preteći svojim metama.

„Ovi internet trolovi su kukavice koje truju naš nacionalni život. Niko ne bi dozvolio ispoljavanje takve mržnje u javnosti, tako da za nju ne bi trebalo da bude mesta ni na društvenim mrežama. Zato smo odlučni u želji da povećamo kaznu zatvora sa 6 meseci na dve godine“, izjavio je Grejling.

Žrtve su pozdravile ovaj potez da se pretnje iznešene na internetu uzmu znatno ozbiljnije, a advokati predviđaju porast kazni za sve osobe koje su osuđene za trolovanje.

Međutim, aktivisti za slobodu govora su ranije upozorili da bi kriminalne sankcije trebalo da budu poslednji izbor.

„Da li želimo da kriminalizujemo svako društveno ponašanje koje nam se učini problematičnim?“, upitala je početkom meseca Barbora Bukovska iz grupe ARTICLE 19.

Foto: Image courtesy of Salvatore Vuono at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: