Ruski hakeri pomoću "baga" pratili NATO, EU...

Ruski hakeri koristili su grešku u operativnom sistemu Windows (Microsoft Windows) kako bi od 2009. špijunirali kompjutere koji se koriste u NATO, Evropskoj uniji, Ukrajini, energetskom i telekomunikacionom sektoru, javio je danas Rojters, pozivajući se na podatke kompanije specijalizovane za kibernetičku bezbednost "iSight Partners" iz Dalasa.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.10.2014.

18:42

Default images

Kompanija nema informaciju o tome kakve su podatke uspeli da pronađu, ali pretpostavlja da su se bavili traženjem informacija o ukrajinskoj krizi i dokumenata koji bi bili na neki način povezani sa pitanjima koja se odnose na diplomatiju, energetiku i telekomunikacije, koristeći upućivanje na fajlove na kojima bi se kompjuteri "zarazili“.

"iSight" navodi da su hakeri otpočeli aktivnost pre oko pet godina, a operaciju naziva "Tim peščanog crva" (Sandworm Team), budući da su koristili kodove poreklom iz naučno-fantastičnog serijala "Dina".

U operaciji su korišćeni različiti načini za napade na mete tokom godina, a hakeri su tek u avgustu ove godine počeli da koriste slabost pronađenu u većini verzija Windowsa.

"iSight" je uputio korporaciji Microsoft obaveštenje o postojećem "bagu", posle čega je dobio odgovor da kompanija planira da izda automatski "apdejt" koji će otkloniti propust.

Rojters navodi da za sada nema komentara ruske vlade, NATO, EU ili ukrajinske vlade.

U kompaniji smatraju da su u pitanju upravo ruski hakeri, zbog ruskog jezika korišćenog u kodovima prilikom izbora ciljeva.

"Vaš cilj skoro sigurno ima veze sa vašim interesima. Ovde uočavamo jake veze ruskog porekla", rekao je načelnik u “iSight" Džon Haltkvist.

Iako tehnički pokazatelji ne ukazuju da li hakeri imaju veze sa ruskom vladom, Haltkvist veruje da ih je podržala država jer je angažman špijunaža a ne kibernetički kriminal.

Firma iz Dalasa namerava da danas objavi izveštaj na 16 strana o "Timu peščanog crva" njenim klijentima.

Bez navođenja detalja, "iSight" navodi da je upozorio neke žrtve tog tima, ističe Rojters.

Foto: Image courtesy of me of the hyena reality at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: