Zašto je internet "štucao" ove nedelje?

Ako su korisnici kojim slučajem tokom utorka zabeležili prekide na svojoj internet vezi - nisu usamljeni, jer je problem bio globalne prirode. Najgore u celoj priči je to što problem i dalje nije trajno rešen, a bilo je samo pitanje trenutka kada će se dogoditi. O čemu se radi?

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

11:08

Default images

Američki internet provajderi su redom zabeležili smetnje u radu, a to reflektovalo i na globalnom nivou jer su korisnici imali problema u pristupu servisima kao što je Office 365, ali i drugima. Prvi put do sada lista tzv. "routable mreža" nazvana još i Border Gateway Protocol (BGP) tabela je 512K zapisa. Problem je nastupio zbog brojnih starijih rutera, ograničenih sadržajem posebne (TCAM) memorije na 512K, piše portal ZDnet.

U trenutku kada je tabela rutiranja prerasla prostor koji joj je bio dostupan, ruteri su se ili ugasili ili značajno usporili, što je uticalo na celu mrežu. Sreća u nesreći je to što je samo mali deo BGP tabela prešao unos od 512K pa je situacija mogla da bude i gora. S druge strane, nesretni deo priče je to što su brojni inženjeri na problem upozoravali već neko vreme, ali bez posebnog uticaja.

Proizvođači poput kompanije Cisco su već ranije ove godine pružili informacije vezane za svoje proizvode, kao i uputstva kako da se zaobiđe problem. Kako stručnjaci pišu, za sada će se problem rešavati tako da će većina opreme da se prilagodi sa više memorije, ali na štetu podrške za IPv6 - sledeće generacije komunikacionog protokola.

***
Šta je tabela rutiranja? U računarskim mrežama je datoteka smeštena u RAM rutera koji sadrži informacije o topologiji mreže u njegovoj okolini. Na osnovu odredišne IP adrese u IP zaglavlju paketa i informacija iz tabele ruturanja, ruter kao uređaj prosleđuje pakete ka krajnjoj destinaciji. Rute u tabeli rutiranja možemo klasifikovati u tri grupe: prerasle prostor koji im je bio dostupan, ruteri su se ili ugasili ili značajno usporili, što je uticalo na celu mrežu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: