Evropski parlament glasao za "neutralnost neta"

Evropski parlament podržao je danas “neutralnost neta” uz odluku o ukidanju troškova rominga za potrošače u EU najkasnije do Božića 2015. godine.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2014.

15:32

Default images

Na zasedanju u Briselu poslanici su glasali za nastavak "net neutralnosti" i time praktično proglasili da se sav internet saobraćaj tretira na isti način, bez obzira na izvor i sadržaj, prenosi Rojters.

Ova odluka je bitna jer se njom sprečava mogućnost da internet provajderi omoguće brži pristup određenim sadržajima i stranicama uz novčanu nadoknadu i smatra se da je ovo bitna podrška “običnim” korisnicima neta, kao i brojnim net aktivistima.

Takođe, provajderima se zabranjuje da daju povlašćen status određenom vidu saobraćaja, poput video-strimova, u slučaju da im to donosi poseban profit. Zakon je usvojen i zbog bojazni da bi provajderi ovakvom politikom mogli da namerno uspore internet za ostale korisnike. Ishod glasanja zabranjuje provajderima da blokiraju servise poput "Skype-a" ili "WhatsApp-a", koji se uslugama koje pružaju nadmeću sa ponudama provajdera.

S druge strane, lobistička grupa ETNO, čiji članovi su Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i Telecoms Italia, smatra da je ovkav ishod glasanja u Evropskom parlamentu korak u potpuno pogrešnom smeru.

"Današnje glasanje suprotno je originalnim ciljevima CCR-a (Connected Continent Regulation), a ugrožava i jačanje IT industrije i tako smanjuje broj novih radnih mesta," rekao je čelnik ETNO Luiđi Gambardela.

Posle ovakve podrške Parlamenta, mere će postati zakon kada ga potvrdi Savet Evrope. Posle nove diskusije, Savet će konačnu odluku da donese u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: