"Vreme je da donesemo povelju o slobodama na internetu"

Tvorac interneta Tim Berners-Li pozvao je na globalnu zaštitu slobode govora na internetu usvajanjem povelje o ljudskim slobodama i pravima kojom bi se zaštitila prava korisnika nakon vesti o nadzoru vlada nad aktivnostima na internetu.

Tehnopolis

Izvor: Tportal

Petak, 14.03.2014.

08:50

Default images

Naučnik koji je pre 25 godina izumeo globalni sistem međusobno povezanih kompjuterskih mreža poznatiji kao internet kaže kako je potrebno poveljom garantovati temeljna prava u virtuelnom svetu.

Pitanja privatnosti i sloboda na webu postala su tema nakon što je američki zviždač Edvard Snouden prošle godine objavio kako američka vlast sistematski nadzire internet i telefonski promet.

Optužbe da američka služba za nacionalnu sigurnost (NSA) zloupotrebljava Google, Facebook, Skype i druge mreže kako bi prikupljala privatne podatke korisnika prisilile su predsednika Baraka Obamu da najavi reforme kojima bi se ograničio program NSA i zabranilo prisluškivanje lidera prijateljskih zemalja i saveznika SAD-a.

Berners-Li kazao je kako je vreme za delovanje i upozorio da rastući nadzor i cenzure u zemljama poput Kine prete budućnosti demokratije.

“Hoćemo li nastaviti ovako i dozvoliti vladama da uvode sve više i više kontrole, sve više i više praćenja?”, upitao je na BBC radiju.

“Ili ćemo doneti nešto poput Magna Carte za internet i kazati da je on zapravo sada važan i toliko je deo naših života da se izjednačava s ljudskim pravima?”, upitao je pozivajući se na britansku povelju iz 1215. kojom su feudalci zaštitili svoja prava i ograničili kraljevsku vlast.

Iako dozvoljava da države moraju da imaju mogućnosti da se bore protiv kriminala koji zloupotrebljava internet pozvao je na veći nadzor nad špijunskim agencijama i bilo kojom organizacijom koja prikuplja podatke privatnih osoba.

Berners-Li je zajedno s World Wide Web konzorcijumom pokrenuo akciju u kojoj poziva ljude da u svojim državama tokom godine ustrajavaju na donošenju povelje o slobodama na internetu.

Foto: Image courtesy of arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: