Rat oko hrvatske Wikipedije

Polemike oko budućnosti hr.wikipedije, njene uređivačke politike i njenih uređivača - saradnika i aministratora, ovih dana su dostigle vrhunac

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2013.

12:38

Default images

Kritikama Facebook inicijative "Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije" prema kojima hrvatska strana obiluje "ustašoidnim istorijskim revizionizmom", a administratori, uglavnom radikalno desne provenijencije, blokiraju sve pokušaje da se ona učini objektivnijom, priključili su se brojni mediji, ugledni istoričari i analitičari pa i hrvatski ministar nauke i obrazovanja Željko Jovanović, piše Tportal.hr.

Iako problem postoji već godinama, i sam osnivač svetske online enciklopedije Džimbo Vejls shvatio je da je situacija sada postala toliko ozbiljna da zahteva hitno i temeljno rešenje pa se na tzv. User talku Wikipedije u rubrici "Croatian Wikipedia controversy" uključio u raspravu s hrvatskim saradnicima, administratorima i korisnicima o boljkama te strane.

Pomenute su čak i mogućnosti da se hr.wikipedia ugasi i stvori neka zajednička srpsko-hrvatska.

Međutim, potpredsednik srpske Wikipedia stranice potvrdio je za B92 da je reč isključivo o "mišljenju osnivača koje je on obznanio još pre osam godina", ali da on nema uticaja na takve stvari i da "ne postoje planovi za ujedinjenje Wikipedije balkanskih jezika".

"Prilično sam siguran da ni jedna od zajednica nije za takvo rešenje", dodao je on.

Desni radikali moraju da odstupe

Jedan od istaknutijih članova inicijative, farmakolog dr. sc. Pavle Močilac, koji je i sam učestvovao u stvaranju hr.wikipedije, smatra da se problem najelegantnije može rešiti trajnom ostavkom odgovornih administratora.

"Pre svega, moraju otići SpeedyGonsales, Roberta F, Kubura, Željko, Vodomar, MaGa i Damirux, a takođe i neki ultradesničarski raspoloženi saradnici jer šteta koju su počinili daleko nadmašuje njihove doprinose. Novi start moguć je samo bez njih. Stoga apelujem da to sami učine - čim pre tim bolje", kaže dr Močilac.

"Ako dotični ne žele da priznaju odgovornost i istraju u tome da nisu ništa krivi kao i da je sve to samo zavera, smatram da bi promena trebalo da dođe odozdo. Ima mnogo pametnih saradnika koji bi trebalo da se udruže i izglasaju nepoverenje nekolicini administratora. Uostalom wikipedija je zamišljena kao demokratska struktura, a ne despotija kakva je hr.wikipedija. Ukoliko ti saradnici nemaju snage, volje ili mogućnosti za prevrat i ukoliko je stanje stvarno zacementirano, ne preostaje ništa drugo nego da pričekamo akciju odozgo, odnosno iz tela Wikimedije. Mi ćemo kao inicijativa dati svoj predlog rešavanja problema koji će podrazumevati opstanak hr.wikipedije. Ipak, ukoliko odluka tela Wikimedije bude gašenje hr.wikipedije tada će to biti isključivo krivica sadašnjih administratora. S hr.wikipedijom nestaće i oni ali i na hiljade dobrih članaka", objasnio je Močilac kog hr.wikipedija, kakva je sada podseća na Miloševićevu Srbiju.

Hr.wikipedija je kao Miloševićeva Srbija

"Pre svega SpeedyGonsales ima stav 'hr.wikipedija - to sam ja'; ponaša se kako kakav WikiMilošević. Očito je u pitanju klasična priča o moći i ego tripu samo što je ovde došlo do neočekivanog formiranja virtualne diktatorske državice. Postao je psihološki zavisan od pozicije koju je stvorio. Ponaša se diktatorski kao i njegovi podčinjeni koji ovih dana obavljaju prljavi posao za njega. Naravno, ima tu i mnogo onih koji su za hr.wikipediju ideološki vezani; postala je njihov virtualni crno beli El Dorado, svet u kom NDH nije izgubila rat, a holokaust se nije dogodio, dakle svet ne onakav kakav jeste nego kakav bi oni želeli da bude. U njemu vladaju ostrašćeni ultranacionalizam, nacionalni i religijski mitovi, klerikalizam, šovinizam, rasizam, homofobija, teorije zavere, netrpeljivost prema činjenicama i istini, cenzura i maltretiranje u kojima je istina zapravo zavera onih koji mrze sve 'naše' i 'našu veru', svet u kom se ljudi dele na 'naše' i 'izdajnike', koji se plaši ostatka sveta i u kom vlada uverenje da neprijatelj kuje planove kako da ih uništi. Svet u kom su oni uvek u pravu, a nikada u krivu. Drugim rečima to je svet koji se u ključnim crtama ne razlikuje od Miloševićeve Srbije.

Najteže je krenuti iznova

Nakon što se s projekta izbace svi problematični saradnici, sledi najteži deo - podstaći saradnike koji su poslednjih godina oterani da se vrate i nove da se pridruže.

Wikipedia na hrvatskom je sadržajno toliko loša i ima tako katastrofalnu reputaciju u svim slojevima hrvatskog društva, osim u ekstremnoj desnici, da će to biti veoma težak posao. Međutim, drugo nam ne preostaje, piše Tportal.

DobarSkroz ne misli da bi rešenje moglo biti u gašenju hrvatske inačice i spajanju s nekim drugim.

"Administratori hr.wikipedije doveli su projekat u izuzetno tešku situaciju, toliko tešku da je g. Vejls predložio raspuštanje hr.wikipedije. Međutim, uvereni smo da situacija ipak nije beznadna. Smatramo da bi bilo dovoljno izbaciti odgovorne za ovo stanje, a to su svi aktivni administratori i određeni broj ekstremno desnih saradnika. Na stranicama hr.wikipedije već se mogu čuti glasovi saradnika, pa i nekih administratora, koji uviđaju u koliko teškoj situaciji je ovaj projekat, a spremni su da se potrude da ga poprave.

Wikipedija na materinjem jeziku je neizmerno vredno blago za svaku zajednicu. Zato nećemo dopustiti da nam je nekolicina ekstremista uništi", zaključio je osnivač pobune protiv sadašnjeg stanja.

Izvor: Tportal.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: